miercuri, mai 29, 2024

Cazul Adrian Severin si criteriile de integritate propuse de Monica Macovei


N-a trecut mult timp de la “istorica” sedinta a CNC al PD-L si cazul Adrian Severin aduce in prim plan argumentele si contraargumentele privind criteriile de integritate aplicabile persoanelor publice, demnitarilor sau celor aflati in  functii de conducere la propunerea si cu sprijinul unui partid.

La „fapte foarte  grave sau grave” propunerile Macovei consemneaza:

 • arestarea preventivă, trimiterea in judecata sau condamnarea pentru fapte de natura penala comise in Romania sau in orice alta tara democratica;
 • abuzul in functia publica sau incalcarea grava a normelor de morala publice de catre membri de partid aflati in exercitarea unor functii in institutiile publice.
 • incalcarea grava si repetata a prevederilor Statutului, aducand atingere valorilor si principiilor stabilite prin Programul politic al partidului;

Iar sanctiunile propuse sunt pe masura:

 • demiterea din functii ocupate in structura partidului;
 • retragerea sprijinului politic pentru functii dobandite prin sustinerea partidului;
 • excluderea din partid

Discutia aprinsa s-a purtat asupra momentului cand se pun in aplicare sanctiunile: inca de la trimiterea in judecata sau dupa pronuntarea definitiva si irevocabila a instantei?

Decizia CNC al PD-L a fost sa nu se introduca in statut prevederea ca in cazul trimiterii in judecata sa se aplice automat sanctiuni, de genul suspendarii din partid si retragerii sprijinului politic pentru functiile dobandite prin sustinerea partidului ci, sa se astepte mai intai pronuntarea definitiva si irevocabila a unei sentinte de catre instanta. Eventual sa fie lasate la analiza Comisiei de Etica, care in ultimii ani n-a propus nicio sanctiune impotriva unor membri marcanti ai partidului.

In interviul de la TVR presedintele Traian Basescu a explicat astfel aceasta decizie:

“Nu poti sa transformi partidul in instanta, nici nu poti sa frangi cariere numai pentru ca exista o suspiciune”. “Trebuie asteptata sentinta, inainte sa judeci intern. Cred ca asta este solutia corecta”.

Sa venim acum la cazul Adrian Severin. In ultima clipa, comparativ cu partidele socialiste austriac si sloven, PSD si presedintele Victor Ponta i-au cerut lui Adrian Severin sa demisioneze din Parlamentul European si din PSD, in caz contrar va fi exclus din PSD.

Daca Adrian Severin ar fi fost membru PD-L, ce-ar fi trebuit sa se intample, in absenta criteriilor de integritate propuse de Monica Macovei?

Pentru ca faptele sale sunt, deocamdata, la nivelul unor suspiciuni, asa cum se si apara impricinatul, ar trebui asteptata decizia finala a unei instante de judecata, timp de 5-6 ani, inainte ca partidul sa-i retraga sprijinul politic pentru functia indeplinita. Asa cum se si intampla in cazurile Ridzi, Pasat, Poteras, Falca, Solomon si alti vreo 50 de primari.  Adica sa i se aplice si lui prezumtia de nevinovatie, cum clameaza PD-L si Traian Basescu.

Faptul ca exista un megascandal international legat de Adrian Severin, care a  obligat conducerea PSD sa reactioneze rapid, altfel decat s-a intamplat in cazul Nicolescu, nu poate escamota problema de fond, ridicata de Monica Macovei: poate un partid, care se respecta si doreste sa fie perceput ca promovand anticoruptia, sa astepte decizia definitiva si irevocabila a instantei de judecata, sau trebuie sa-si foloseasca parghiile statutare de suspendare, retragerea sprijinului politic si excluderea din partid, imediat ce se produc fapte grave de coruptie, documentate ca atare de procurori, sau, iata, semnalate de presa, cum se intampla in cazul Adrian Severin?

Deocamdata, fortat si de contextul international, PSD marcheaza puncte in favoarea sa. Spre deosebire de PD-L, care asteapta pronuntarea definitiva a instantei, inainte de a lua masuri de suspendare, retragere a sprijinului politic, excludere din partid, PSD nu i-a lasat alegere lui Adrian Severin: demisioneaza sau va fi dat afara.  Fara sa astepte pronuntarea unei instante. Fara sa-i aplice prezumtia de nevinovatie. Doar fiiindca exista „suspiciuni” impotriva sa, de natura a decredibiliza PSD in mod grav.

O ocazie pentru PD-L sa evalueze inca o data  cum e cu prezumtia de nevinovatie.

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Dacă nu ar fi fost anvergura scandalului şi faptul că s-a produs în Parlamentul European, credeţi că ar fi reacţionat aşa Ponta şi pesedeul? Ar fi fost ca în caricatura lui Octav Mardale din Caţavencu de mîine: „Repede mai aruncaţi cu piatra în Severin, de parcă ar fi cineva în PSD care să refuze o şpagă de 12000 de euro”.

 2. Nu cred ca PSD marcheaza puncte, doar actioneaza in viteza sa stinga focul. Scandalul e prea mare si probabil Iliescu i-a spus lui Ponta ca Adrian Severin din (chipurile) asset, a devenit un liability.
  E ca o (alta) piatra care atirna de gitul PSD-ului. Opinia publica il vede deja vinovat, cam greu ca acel video sa fie o „facatura”. In plus ceilalti 2 au demisionat, deci e clar ca e adevarat. Faptul ca se zbate atita e de fapt distractiv: e ca unul care se ineaca si trage dupa el si pe salvatorul sau :)

   • Intr-adevar, probabil ca PSD o sa se bata cu pumnul in piept ca vezi Doamne ce fermi sunt etc, insa Romania anului 2011 e (sper!) mult deasupra acelei Romanii din Duminica Orbului din ’90. Indraznesc sa cred ca PSD are o imagine mult prea erodata in constiinta publica pentru a se mai putea repara ceva.

   • Din pacate nu as fi prea sigur ca PSD-ul ar fi luat pozitie in lipsa unor presiuni, probabil foarte mari, din exterior (grupul socialistilor). Mai exact, tergiversarea luarii unei pozitii dure sugereaza ca au sperat ca reactia grupului socialistilor se va rezuma la persoana lui Adrian Severin. Ca vor incepe sa se bata in piept cu intransigenta lor e de la sine inteles.

   • „PSD se debaraseaza de cei care-i strica imaginea.”

    Asa credeti? De Voiculescu (PC) de ce nu se debaraseaza? E clar ca e cea mai mare piatra de gatul lor.
    Severin nu aduce voturi la alegeri.

 3. Cred ca este cel mai bun moment pentru un asa „moment zero”. Trebuie ca intreaga clasa politica romaneasca si Parlamentul Romaniei in primul rind sa ia exemplul Parlamentului European si sa gaseasca o procedura similara de indepartare a celor care sint atinsi de banuieli legate de coruptie si fapte penale. Sa nu se mai ascunda atit de mult dupa „prezumtia de nevinovatie” , care in Parlamentul European, iata ca nu se ia ca „litera de Evanghelie” si ca atingerea la imagine si decredibilizarea persoanei in cauza si a grupului din care face parte conteaza mult mai mult. Cred ca din pacate pentru Romania, acest scandal s-ar putea sa ne ajute, ca ceea ce sustine doamna Macovei si Cristi Preda, sa capete o forma finala nu numai in PDL, ci sa fie universal acceptat in intreaga politica romaneasca. Nu cred ca ar trebui pierdut acest moment. De ce nu am putea invata de la Parlamentul European? PSD-ul a procedat in spiritul acestei idei si cred ca a procedat corect.Este prima bila alba pe care i-o dau dupa foarte, foarte mult timp.

 4. Sunt in general de acord cam 98% cu ceea ce scrieti. Am reflectat mult in ultima vreme sa intervin sau nu in dezbaterea despre „Alba ca Zapada” din PDL. O fac insa acum. Nu sunt in totalitate de acord pentru ca: in Romania nu vorbim de o competitie politica, vorbim de un razboi fara reguli. Ori cum puteti cere unui partid, fie si PDL, ca intr-un razboi in care se folosesc arme precum: dezinformarea, manipularea, cumpararea de voturi, falsuri, bani negrii, etc sa cereti unui singur partid sa fie competitiv folosind numai „oameni curati”. Ar fi zdrobit si scos in afara politici la proximul scrutin. Aceeasi iluzie o are si Macovei, Preda si Avramescu. Deci pe scurt sunt contra actiunii de „deratizare” a PDL-ului atata timp cat restul umbla cu „arme chimice”. PDL-ul ar trebui sa faca altceva: sa faca LEGI prin care sa limiteze la nivel NATIONAL accesul in politica a oamenilor cu antecedente penale si cu dosare penale. LEGI clare prin care sa sanctioneze spaga electorala si cumpararea de voturi, votul electronic, etc. Astfel toate partidele ar fi obligate la un joc corect si competitia ar ramane egala pentru toti. Cazul Severin! Sunteti intr-o eroare de informare: nu PSD-ul a dat semnalul de curatire. Ci grupul socialistilor europeni le-a cerut asta. Stiti ce urma daca PSD nu reactiona? PSD risca excluderea din Internationala Socialista ceea ce echivala cu disparitia sa din Europa. Oricum, cazul PSD va face parte din viitoare agenda politica a socialistilor europeni. Asa ca va rog nu confundati planurile dambovitene cu cele europene.

  • Gresiti. Tocmai o deratizare a PD-L i-ar fi adus favorurile si admiratia publica, prin contrast cu ce se intampla la altii. Altfel, toti o apa si-un pamant, o sa avem pana in 30% prezenta la vot si ne vom intreba cine mai reprezinta pe cine. Adica moartea democratiei.

   • dle profesor. A. un gest care ar trezi admiratia? admiratia cui? a celor 41% romani care cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si care POT CU USURINTA sa rastoarne orice balanta electorala? sau a celor 51% care cred ca „comunismul a fost o idee buna…”? B. Mark Twain, cu cinismul sau VIZIONAR a afirmat: „fii virtuos si vei fi excentric”. C. am mai spus-o: nici Mohandas Gandhi, nici Savonarola, nici Ignatiu de Loyola, nici MAica Tereza NU AU FOST IN POLITICA REALA unde mai si „put” unele gesturi si atitudini. Francezii au un mod elegant de a acoperi „mirosul”: RAISON D’ETAT!! De ce am vrea noi ca totul sa miroasa numai a Channel no5???

   • As fi fost de acord cu principiile de integritate daca acestea ar fi fost promovate in justitie, singura in masura sa vehiculeze acuzatii si sa emita verdicte in conformitate cu legea si Constitutia Romaniei. Ori, daca Monica Macovei nu a reusit sa faca acest lucru in Ministerul Justitiei si in justitie, in general, nu vad cum poate opera cu termeni de integritate in PDL sau in oricare formatiune politica. Este o aberatie. Este ca si cum un boxer, invins fiind in ring, ar dori sa continue partida in vestiar, incercand sa isi ia la pumni antrenorul.

     • Daca Justitia din Romania ar fi fost reformata sau daca ar fi respectat norme minimale de integritate, Doamna Macovei nu ar mai fi fost colega cu Gigi Becali, spre exemplu. Mai mult, nici doamna Macovei nu ar mai fi fost europarlamentar. Dar integritatea este un instrument cu doua capete, iar satisfactia maxima nu o poti obtine decat la unul dintre ele.
      Ce spun eu, de fapt, este ca actele de coruptie si coruptii nu se combat cu instrumente de partid, adica politice, iar faptul ca indivizi precum acestia ajung in Parlamentul European este consecinta lipsei de integritate in justitie. De altfel, sa nu uitam ca unul dintre ei, Cristian Preda spre exemplu, a facut loby in Parlamentul European pentru Rosia Montana Gold Corporation, numai ca in spatele acestei activitati nu a stat niciun operator de camera video.
      Dar, da, Adrian Severin a capatat ce a cautat.

     • Da, categoric. A.S. trebuie dat afara sau determinat sa demisioneze pentru ca:
      1. ori situatia de mita e adevarata, caz in care nu are ce cauta in PE
      2. ori e victima unei inscenari, la care a pus botul ca un prost, iar prostia e un motiv serios pentru care trebuie sa plece.

   • admus, ai dreptate. Cuvantul CHEIE in ceea ce ai scris este „intreaga” [clasa politica]. Daca numai PDL sau Pxx face operatia in cauza, va DISPARE de pe scena politica -pentru un timp, sper-. Vom avea DOMINANT pe scena politica, inclusiv parlament, guvern etc numai partide care nu s-au „curatat”. Chiar asta vrem? PS. Pastrand proportiile cam la asa ceva am sperat in 1990 si ne-am ales cu FSN, FDSN, etc.

   • Pai, tocmai asta este, domnule profesor! PD-L este cel mai interesat, din perspectiva, viitoarelor alegeri ca prezenta sa fie scazuta. Din mai multe motive:
    1. eventualii convinsi inultimul moment sa se prezinte la urne, nu prea ar veni sa voteze cu guvernantii.
    2. o prezenta scazuta la vot, ar ridica cota relativa a partidelor mici: UDMR, PRM, PP, PE, etc Trecerea acestora peste barem rapeste din procebntele de redistribuire
    3. Ideea ca toti e un apa si o pamant, poate conduce, relativ simplu si la consecinta. de ce sa-i mai votez pe flamanzii aialalti. Sa-i las pe astia ca s-or fi saturat!
    4. Totusi, avand painea si cutitul, adica tipografia si votul prin corespondenta, dar si rezervele stranse de benerei, in vremnea guvernarii lui Nastase si tariceanu, pedeleii au posibilitatea, macar pe scurt timp, sa mimeze o bunastare, o revigorare a economiei, putin inainte de alegeri. Si astfel sa induca un sentiment de vinovatie celor ca i-au injurat. Care sa fie apoi, exploatat la urne. E riscant, dar nu imposibil!

    • Din „Catavencu”, ultimul numar!

     „Chiar cu riscul de a nu mă crede, îmi fac datoria faţă de domniile voastre şi vă informez pe această cale că Adrian Severin este un mare gagicar, deşi pare un pămpălău notoriu. Pe vremuri era grăsan, dar a făcut mari eforturi să slăbească, alt prilej de a scoate bani din buzunar pe şedinţe de împachetări, liposucţii, liftări faciale uşoare, botox-uri, fitness-uri, saune şi drumeţii în natura elveţiană sau italiană. Cu femeile e galant şi-i place să le facă daruri. A avut o idilă lunguţă cu Ramona F., fostă corespondentă a TVR la Bruxelles şi Paris. Ramona se cam cherchelea şi odată a cam luat-o gura pe dinainte de faţă cu o delegaţie de ziarişti români la Curtea de Justiţie a UE din Luxembourg şi s-a lăudat cu o pereche de pantofi de firmă, pe care îi remarcase o colegă din presă. „Vrei să ştii de unde i-am cumpărat? Întreabă-l pe Adrian, hă, hă, hă.“ „Care Adrian?“ „Severin, făi, hă, hă, hăăă.“ Una peste alta, împachetările în ciocolată sau ambalările de pantofi Dior costă, aşa că omu’ mai dă o consultaţie, mai face un lobby, mai saltă o necontabilizată.”

     :) :) :)

 5. @autor
  chiar si cu criteriile de integritate ale doamnei Macovei Severin nu ar fi fost autosuspendat
  eu nu cred in suspendarea automata tocmai pentru ca vor exista intotdeauna cazuri in care criteriile de autosuspendare nu sunt suficiente (cum este cazul lui Severin sau chiar a lui Ritzi care ar fi trebuit demisa cu mult inaintea inceperii urmarii penale) si cazuri in care in mod obiectiv nu este necesara o decizie atat de ferma
  in privinta PDL-ului …. cred ca ce trebuie ei sa faca este sa lucreze la comisia aceea de etica care trebuie intradevar sa se autosesizese in fiecare caz cu vizibilitate si sa-l judece doar din perspectiva imaginii partidului nu din punct de vedere juridic

 6. Domn profesor, aveti un fix, criteriile de integritate. Si nu numai dumneavoastra.
  Uitati insa ca traim in Romania, o tara unde sunt destui care vizeaza ca ajunsi la putere sa faca dosare penale pentru cei care le sunt incomozi. Daca credeti ca nu mai e posibil, notati amenintarile PSd-ului din ultima vreme impotriva judecatorilor.
  Daca aplicarea acestor criterii se facea in 2004, Basescu trebuia exclus din ADA Iar un gargaragiu ca Chiul Antonescu era in continuare membru in aceasta.
  Eu vad lucrurile un pic altfel. O comisie care sa judece de la caz la caz. Sa stabileasca daca e vendeta politica sau nu. Cam cate cazuri sunt intr-un partid? 10, 20, 30 pe an? 100, 200? Poti face fata. Sau a devenit prea greu in ziua de azi sa iti pui mintea la contributie?
  Din cate am inteles, comisie exista la nivelul PDL, dar nu functioneaza. Asta ar trebui sa ne preocupe.

  Ah, si de unde ati mai scos aberatia asta, PSD castiga de pe urma scandalului Severin, iar PDL pierde? Indiferent ce masuri ies dupa aparatia unui astfel de scandal, ele nu iti vor imbunatati imaginea, doar salvezi ceva din ea. Atat si nimic mai mult. Dar poate s-a schimbat legea gravitationala intre timp si eu n-am aflat.

 7. Lumea democratica este plina de idealism si idealisti. Din pacate de secole idealistii au scris tone de carti dar in plan pragmatic puncteaza putine realizari. Daca vorbim de PDL eu cred ca TOT grupul Blaga trebuie sa faca un pas inapoi. Sunt buni la organizare dar zero la imagine. In acelasi timp nu cred in povestea de succes a grupului Macovei. Lor le lipseste pragmatismul, respectiv capacitatea de implementarea politicilor. Este corect ca dau bine la imagine dar… Imaginati-va ca Macovei este un sofer politicos intr-un trafic plin de ambuteiaje. Ce face? Ii lasa pe toti sa treaca si ramana sa prinda viscolul sau sa se surpe drumul? Cam asa ar sta lucrurile si cu PDL-ul? Evident ca teoretic poate sa fie umplut cu idealisti. Dar cine va scapa turma? Eu cred in legi si aplicarea lor ferma. Mai cred ca Romania poate extrenaliza toate cazurile de mare coruptie la instante europene pentru ca judecatorii romani sunt parte a sistemului corupt. Se mai poate ca judecatorii insisi la solicitarea CSM sa fie judecati de instante europene. In rest sunt povesti.

 8. Faptul ca…Adrian SEVERIN (zis si “Bursucul”) este un cabotin jalnic, alunecos, extrem de ipocrit, fara limite in lacomie si fara pic de onoare…e stiut inca de pe vremea guvernarii de pomina 1996-2000 (CDR+USD+UDMR) cand s-a zbatut ca un leu-paraleu pentru functia de Ministru de Externe. De atunci, “Bursucul” o tine tot intr-o functie politica, una mai banoasa si mai aproape de eventuale oportunitati de lobby ca aceasta.

  In ce priveste verticalitatea/onoarea acestui jalnic “Bursuc”, declaratia lui ma scuteste de orice comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro