marți, mai 21, 2024

Cazul Ditrău și răul făcut de tot ceea ce se întâmplă acolo României

Indiferent că suntem români, maghiari, germani sau de alte naționalități, cum ne tot amintea pe vremuri național-comunistul Nicolae Ceaușescu, nu părem deloc deranjați de faptul că mâncăm zilnic pâine făcută din aluat înghețat, cel mai adesea de proveniență necunoscută.
Comunitatea maghiară din localitatea Ditrău-Harghita, adică vreo două sute de ungurași pur sânge, beneficiind de binecuvântarea iresponsabilă a unui preot de rit catolic, se simte însă în primejdie de moarte dacă mănâncă pâine făcută de doi brutari veniți tocmai din Sri Lanka.
Slujitorului Domnului și păstorului spiritual al comunității cu pricina puțin îi pasă că unul dintre cei doi singalezi este și el de religie catolică. Așa cum se pare că ar fi și marea majoritate a celor vreo 200 de revoltați care deja și-au făcut și un grup pe facebook numit Vrem un Ditrău fără migranți!.Respectivul Diavol în sutană este, în schimb, cum nu se poate mai sensibil la detaliul că cei doi srilankezi ajunși în România cu forme legale au o culoare a pielii cu totul diferită de cea a enoriașilor domniei-sale. Enoriași pe care se dă de ceasul morții să îi învețe lecția intoleranței.Nu religia contează, contează culoarea pielii, pare să strige pretinsul slujitor al Domnului. O face în disprețul evident al cuvântului Celui de Sus care vorbește despre iubirea pentru aproape. O face călcând în picioare tot ceea ce predică cu atâta convingere și inteligență admirabilul Papă Francisc. O face de parcă Ditrăul ar fi rămas în Evul Mediu și locul numai bun pentru a se juca o variantă adaptată a Vrăjitoarelor din Salem,
Primarul localității, desigur și el tot de etnie maghiară, măcinat pesemne de gândul realegerii dintr-un singur tur de scrutin, dă din colț în colț și spune cui are timp și chef să îl asculte: „Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”. Puțin păsându-i că srilankezii cu pricina, unul de 22 de ani, altul de 49,muncesc cu forme legale, plătesc taxe și impozite care ajung în conturile primăriei Ditrău și au fost angajați din cauza lipsei forței de muncă necesare, posesoare de calificare în domeniu. Adică cei doi bărbați cu o piele de altă culoare decât cea a etnicilor maghiari din Ditrău lucrează, sau lucrau până mai ieri când ungurașii au mâncat spanac și și-au încordat mușchii, fără a priva de locuri de muncă pe membrii comunității care, în disprețul legii și, pesemne, profitând de lipsa de reacție a autorităților Statului din zonă i-au obligat pe cei ce i-au găzduit, contra cost, firește, pe cei doi srilankezi să îi dea urgent afară din case. Și uite așa apare întrebarea firească unde sunt autoritățile Statului român și ce părere are despre această gravă încălcare a legalității dl. Marcel Vela, vajnicul ministru de Interne din guvernul condus de dl. Ludovic Orban.
Până la ora la care scriu eu acest comentariu nu am știință despre nici o reacție a mai-marilor UDMR, partid în lege care continuă să se prezinte drept uniune culturală. “Minciună în fals!”, vorba Elenei Ceaușescu. Nici vorbă despre o luare de poziție în favoarea apărării legii a președintelui UDMR,dl. Kelemen Hunor. Un ins din a cărui zestre culturală e clar că lipsește informația că trăim într-o lume din ce în ce mai globalizată, tot mai deschisă transferurilor de populație.
În absența reacției cu pricina nu pot decât să îmi imaginez că domnul Kelemen savurează intens situația, mulțumit că astfel va putea raporta la Budapesta, premierului iliberal Orbán Viktor, că toate dispozițiile și indicațiile sale prețioase anti-migrație au prins și dau roade și în Ditrăul din România. Repet- Ditrăul din România acolo ar trebui să se respecte legile Statului român și nu mofturile ilegale ale unei comunități care își închipuie a face ordine după cum îi vor mușchii, mintea puțină și sufletul inexistent.
Am citit și împărtășesc opiniile deja exprimate în presă, opinii în conformitate cu care, de când îl are pe dl. Kelemen Hunor în frunte, UDMR este din ce în ce în ce mai dependent de politica oficială, adică anti-europeană și apăsat anti-migrație a guvernului de la Budapesta. De acord și cu faptul că, pe an ce trece, Harghita și Covasna devin zone tot mai enclavizate. Locuitorii majoritar maghiari din cele două județe ale României știu din ce în ce mai puțin și tot mai prost limba română, telecomenzile televizoarelor pe care le au în case sunt setate eminamente pe posturi budapestane, ziarele de limbă maghiară care apar în respectivele județe, dar și în Bihor, de pildă, au patronatele în țara vecină, iar patronatele, indiferent de convingere, doar spre a nu cădea victimă persecuțiilor și răzbunărilor autorităților, fac obligatoriu politica lui Orbán Viktor și execută fără să clipească ordinele acestuia.
Numai că toate acestea se petrec, cum spuneam deja, și cu acordul, și cu complicitatea lașă, politicianistă a autorităților române. Și nu de ieri, de azi, ci încă din primele luni de după Decembrie 1989. Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Ditrău este urmarea firească a acceptării din considerente politicianiste a noianului de pretenții cu caracter segregaționist ale politicienilor UDMR, a tot felul de împărțeli cerute de aceștia. Și care s-au făcut și în vremea guvernului Văcăroiu, și în aceea când în fruntea țării s-au aflat CDR și Emil Constantinescu, și timpul guvernului Năstase, și atunci când Traian Băsescu era fericit să se întâlnească și să se hlizească prin Secuime cu și alături de Orbán Viktor.
Însă maximul de supunere față de ceardașul maghiar a fost atins în perioada în care România a fost condusă de PSD-ul condus de azi pușcăriașul Liviu Dragnea, care voia să orienteze țara în conformitate cu modelul Orbán Viktor. UDMR-ul condus de dl. Kelemen Hunor a devenit în perioada Dragnea, la indicația Budapestei îndeplinită orbește, PSD-ul de limba maghiară, iar felul în care se comportă în relație cu guvernul actual al României oferă numeroase indicii că lucrurile vor rămâne pe mai departe astfel. În detrimentul caracterului european al României. Și al intereselor europene ale țării. Adică și ale ungurilor din România.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

 1. In tarile cu adevarat civilizate nu exista partide etnice. Maghiarii sunt o grupare etnica care ar trebui sa aibe reprezentanti in grupul minoritatilor din parlament. Acest UDMR a jucat mereu la doua capete, pentru a fi la putere dar realmente pentru comunitatea lor nu au facut mai nimic, dovada ca jud. Harghita si Covasna au multa saracie. Apoi ar trebui limitate toate ajutoarele sociale date de primarii, date multe pentru voturi. Preotul catolic din comunitate ar trebui sa fie decazut din drepturile de preot ori mutat in alt sat. Nu in ultimul rand ne lipseste educatia tolerantei si a solidaritatii sociale, a compasiunii, inca de la gradinita si scoala.

  • Da. In Marea Britanie civilizata nu exista Partidul National al Scotienilor, Partidul Galezilor (Plaid Cymru), in Belgia civilizata exista o puzderie de partide francofone si flamande. Chiar daca au ideologii identice (socialiste sau crestin-democrate, sunt partide separate pe criteriul limbii), in Spania exista Partidul National al Bascilor si mai multe partide catalane, in Finlanda civilizata exista Partidul Popular Suedez. Si exemplele pot fi continuate…

   • Da ,domnule “KV” , dar este vorba de PARTIDE , nu despre o FUNDAȚIE care încalcă legislația electorală și Constituția României.Cum poți sa participi in Parlament , la ședințele solemne ,când cunoști faptul ca , mandatul tău este ilegal ?!
    De ce nu este înscris in Registrul Partidelor din România , de exemplu Partidul Democrat (

    • Daca cititi legislatia electorala, va dati seama ca nu este nimic ilegal. Chiar legislatia electorala confera statut de partid UDMR-ului. A fost o decizie fondatoare a noului regim politic de dupa 1990. Puteti cerceta, daca doriti, de ce s-a luat aceasta decizie de partidele mainstream romanesti de atuncia. Daca nu s-ar fi luat aceasta decizie, ar fi fost fondat un partid etnic maghiar, similar celui care a existat in perioada interbelica.

  • Si reactia ta este lipsita de toleranta. Doar ca nu spui sa ii legam la stalp si sa ii biciuim. Solutia este tocmai inversa: interventia statului in aceste comunitati sarace si inchise prin programe educationale care sa ii invete ce inseamna toleranta. Crezi ca ar invata sa fie toleranti daca le-ai surghiuni popa? Biserica este raul cel mai mare in ziua de astazi. Slujitorii ei nu lupta decat pt ramanerea in intuneric a acestor comunitati. Doar asa ii poate mulge promitandu-le iertarea pt pacate si locul in rai. Acolo trebuie lucrat ….prin oferirea altor optiuni.

  • @ O parere (01/02/2020 la 8:35)

   La care tari civilzate va referiti ? Dati cateva exemple ?

   In tari europene ca: Spania, Italia, Germania etc., lucreaza multi romani, adica minoritati, nu stiu sa aiba rezervate locuri in Parlamentul tarii (indiferent ca este un stat federal sau nu) asa cum se intampla in Romania.

   Eu stiu ca in tarile cu adevarat democratice – care, sper ca sunt si civilzate – nu exista NiCI partide etnice si NICI reprezentanti ale minoritatilor din tara respectiva. Doar doua exemple, in care exista peste o (una) suta de minoritati : USA si Canada.

   Dupa parerea mea, in Parlament oricarei tari ar trebuie sa existe numai partide politice

  • Pai au si una si alta ;)
   Au si reprezentanti in „grupul minoritatilor” (cu cota legala) si au si alesii partidului ;)
   Mielu’ bland suge de la doua oi! :P

 2. „Cazul Ditrău și răul făcut de tot ceea ce se întâmplă acolo României”

  …Reprezintă un caz reprezentativ de încălcare a dreptului la muncă și de a avea reședința legală în acea localitate a două persoane.

  Autoritățile sunt obligate să îți îndeplinească atribuțiile și să respecte legea.

  Altfel, ceva similar se poate întâpmla, teoretic, unor cetățeni britanici, spre exemplu, iar britanicii, tot teoretic, pt aplica măsuri de retorsiune față de cetățenii români din Marea Britanie.

  Vinovată, îmi pare rău să o spun, este România, unde se petrec acte xenofobe. Presa internațională are tot dreptul să incrimineze autoritățile române și pe cetățenii români, indiferent de etnie, pentru atitudinea xenofobă față de doi cetățeni veniți legal la muncă din Sri Lank.a.

  Este datoria noastră, de români, să ne sumăm rușinea, să ne cerem scuze și să remediem urgent situația.

  • Well, xenofobia este naturala si se intalneste si in UK. Inclusiv indreptata impotriva romanilor, a polonezilor si a altor est-europeni. Pentru ca oamenii sa nu-si manifeste xenofobia naturala, lucrurile trebuie sa mearga mai mult decat bine dpdv economic. Se pare ca pe la Ditrau nu merg chiar atat de bine.

   Exista zone in Romania unde oamenii trateaza cu ostilitate chiar si pe cei din satul vecin sau pe cei din judetul vecin. Chiar fara sa existe diferente etnice, ostilitatea la adresa a tot ce e strain e naturala si poate fi intalnita chiar si la functionarii din primarie, nu doar la oamenii din sat.

   • O fi ea „naturala” xenofobia (asta o fi insemnand ca eu sunt „contra naturii”, ca mie ceea ce e strain imi trezeste eventual curiozitate, nu respingere) – dar in tzarile normale manifestarile ei se PEDEPSESC!

  • Ai dreptate, cetatenii romani trebuie sa-si asume aceasta uriasa dovada de xenofobie dusa la extrem a concetatenilor nostri de etnie maghiara si sa faca mai mult decat atat: sa-i ajute sa se dezbare de aceasta urata meteahna.
   Sa nu mai privim cu indiferenta cum ei aluneca pe aceasta panta primitiva. Autoritatile sa combata intoleranta etnica ce se practica acolo.
   Dupa decembrie 1989, romanii ce locuiau si munceau in HarCov au fost alungati. Autoritatile sa consulte arhivele si sa-i sprijine pe acesti romani sa se intoarcca. Daca nu ei, altii, care sa fie ajutati de stat cu prime de instalare, locuinte si cu locuri de munca.
   Astfel, am ajuta comunitatea maghiara sa nu mai fie din ce in ce mai izolata in sine.

  • datoria noastra ca romani este, intai, sa scapam de comunism. o tara care si-a exterminat elita in anii 50 si continua pe linia asta in anii 2000 n-o sa-si ceara scuze pentru doi srilankezi.

  • Datoria Romaniei este sa se ocupe de proprii cetateni cata vreme in ultimii 30 de ani au trebuit sa plece din tara peste 9 milioane de romani. Asta e datoria Romaniei – citeste si dumneata Constitutia. Tot asa datoria Frantei, Angliei, Italiei este sa vegheze la viata propriilor lor cetateni nu se ocupe de cetatenii altor tari incomptente si corupte.

 3. HarCov, unul dintre motivele care trebuia să îngrijoreze autoritățile româneşti încă din 15 martie 1990, a fost abandonat de toți conducătorii României într-o insolență de neconceput într-un stat civilizat. Primul motiv care va duce la disoluția statului național unitar român îl reprezintă clocotirea maghiară din HarCov, la care autoritățile româneşti sunt surdo-mute, sau adormite în somnul cel de moarte. UDMR îşi freacă fericită palmele. Halal clasă politică naționlă. 30 de ani de somnolență, îmbogățire prin fraudă şi diversiune ordinară au adus România cu capul în zid. E rândul poporului să strângă rândurile.

  • Da’ de UNDE!
   „Principalul motiv care va duce la disolutie” va fi frustrarea ardelenilor (eventual si a banatenilor), majoritar ROMANI, ca la Unirea de la 1918 au luat o MARE TZEAPA!
   Si ca s-au trezit cetateni ai unei tzari cu puliticieni cu apucaturi fanariote! :P

 4. Autostrada Tg-Mures va trece daca de va construi vreo data exact langa Ditrau fapt care va duce la modificari majore in zona respectiva cu conditia sa existe o iesiere de pe ea, lucru nicidecum normal in Romania, vezi Ploiesti-Bucuresti unde nici macar o toaleta nu exista, dealtminteri o iesire catre aeroport.
  Ultima familie de tigani a parasit Ditraul cu zeci de ani in urma si nici romani nu prea sunt in acea comuna dealtfel foarte mare si intre timp legata de Remeta de partea cealalta a Muresului o zona de o frumste deosebilta.
  Daca insa urci muntii inspre Tulghes te cutremuri, „Drujba lui Dumnezeu” terminanu-si treaba pana la capat, munti intregi dezgoliti de paduri, taieri rase cum se spune iar jaful continua.
  Pakistanezi adusi dintr-o data intr-o comunitate care nu cunoaste si nu este obisnuita cu alti oameni decat ai lor dealtminteri alte natii are probleme in acceptarea acestora, este ca si cum s-ar instala o familie de tigani intr-un cartier bun, cui iar convine ?
  Toleranta si intelegerea pt altii trebuie invata, in opinia mea, preotul fiind autorul moral prin implicarea directa a acestuia in acest eveniment nefericit.
  Fara implicare sa directa, organizarea si incitarea acestuia impotriva acestor oameni nu s-ar fi intamplat nimic si arata cum un individ sau o grupare de indivizi pot produce situatii inacceptible care pot degenera.
  Solutia, inlaturarea preotului din parohia respectiva si informarea cetatenilor asupra faptelor si a consecintelor acestora. Fara informari corecte asemena situatii sunt inevitabile.
  Poate si patronul acelei brutarii ar trebui sa-si puna niste intrebari, de ce nu a gasit personal in comuna sau in zona, plateste prost, de ce ? de ce nu a informat cetatenii comunei ?
  Iar statul roman ce ar putea sa faca in aceste zone defavorizate ? sa acorde facilitati patronilor care deschid afaceri prin scutiri de taxe si impozite, valabil pt zone largi in Modova, Oltenia sau Dobrogea.
  Degeaba ne indignam , cu indignarea nu rezolvema prbolema cu care se confrunta intrega Romanie, lipsa fortei de munca si necesitatea importarii acestora in Asia.

  • Nu prea poate sa acorde scutiri :(
   Avem conditii din ce in ce mai drastice in privinta „ajutorului de stat” – si preferam sa il utilizam pentru mamuti morti si in putrefactie (gen termocentralele pe carbune cu mineritul aferent si alte de-asteaaa…).
   Bineee… ca niste puliticieni cu capetele destupate (scuze pentru oximoron!) ar putea sa gaseasca cai pentru asa ceva, daca si-ar imagina niste strategii coerente. Dar… de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere :(

 5. Părerea mea e că vă contraziceți pe alocuri. Orice schimbare e privită de sus ca prim pas către mai rău, în acest caz pâinea (de)congelată.

 6. Cazul Ditrau poate fi citita in doua moduri. Prima: a vedea cazul economico-social special din comuna respectiva in urma unui antreprenor-baron (Köllő Csaba) care a desconsiderat un sat intreg, a fraudat angajatii brutariei al carei proprietar este, si apoi a vedea cele intamplate ca o forma de rabufnire a tensiunilor din jurul acestui baron local (a se vedea materialul filmat pe Fbook despre adunarea sateasca care dezbatea aceasta chestiune, si la care cam 5% din intervenienti s-au referit la muncitorii adusi din Sri Lanka, restul vorbeau despre anomaliile din jurul antreprenorului). A doua: a reacționa la semnalul de avarie, care – datorita „detectorului de rasism” – a invederat numai declaratiile impotriva celor doi din Sri Lanka. In acest ultim caz avem o linie melodica bine exersata, o canta si autorul articolului. Mai ales ca este o melodie foarte utila, se leaga imediat Viktor Orban, de propaganda desantata dusa de el in Ardeal. (In paranteza sa fie spus: cred ca este o imensa desconsiderare a oamenilor a crede ca numai propaganda formateaza realitatile lor sociale…)
  Finalul articolului mi se pare narativa cea mai comoda, si cum s-a putut observa dupa 1989, persistenta, imposibila de abandonat pentru foarte multi formatori de opinie, comentatori si politicieni. Cum scrie autorul: „Numai că toate acestea se petrec, cum spuneam deja, și cu acordul, și cu complicitatea lașă, politicianistă a autorităților române. Și nu de ieri, de azi, ci încă din primele luni de după Decembrie 1989. Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Ditrău este urmarea firească a acceptării din considerente politicianiste a noianului de pretenții cu caracter segregaționist ale politicienilor UDMR, a tot felul de împărțeli cerute de aceștia. Și care s-au făcut și în vremea guvernului Văcăroiu, și în aceea când în fruntea țării s-au aflat CDR și Emil Constantinescu, și timpul guvernului Năstase, și atunci când Traian Băsescu era fericit să se întâlnească și să se hlizească prin Secuime cu și alături de Orbán Viktor.” Văd in această argumentație incapacitatea de a înțelege adecvat problema Secuimii, percepția acesteia ca o insulă nedigerabilă în buricul României. Am impresia că cauza neabandonului acestei „înțelegeri” neadecvate dar persistente este mentalitatea stăpânului care, în spațiul național larg, are totul la îndemână pentru a nu abandona acest clișeu. Este larg împărtășită de opinia publică, este comodă din punctul de vedere al unui activism politic care poate critica oricare din partidele mari dar poate sa-le si aplaude al anumite masuri. In plus nu necesita nici o cunoaștere mai amănunțită a regiunii, a proceselor care au loc acolo. Această cunoaștere poate fi suplinită cu legende urbane, cu mici „experiente” de vacanta etc.
  Deci, nimic nu se va schimba. Tema de la Ditrau este osul de ros de servciu, ofera propozitii de scris clare despre „enclavizarea” (apropo, termen introdus in circulatie de Iliescu in 1990) secuilor, despre influenta extremista a lui Viktor Orban…

 7. Intre timp conflictul a fost reglat in cel mai pur si dur stil – 100% rasist.
  Patronul i-a mutat pe cei doi „negri” in alta sectie ca sa nu murdareasca painea care ajunge pe mesele crestinilor.
  Mai mult decat atat, patronul se angajeaza sa informeze comunitatea (sau Klanul?) pe orice miscari de personal urmeaza sa faca.
  Satul se situeaza ca moment istoric in sincronism cu cazul vrajitoarelor din Salem.
  Mai poate fi vorba si de revendicari sindicale dar daca ar fi asa metoda este santaj de cea mai joasa speta. Legea Statului e calcata in picioare si nimeni nu se opune.

 8. Deschideti portile!

  De ce numai 2 asiatici in comuna aceea si in brutaria aceea? De ce atit de putini asiatici si africani in Romania? De ce atita timiditate? Daca guvernul si patronatele ar dori sa raspunda cu curaj inaltelor comandamente ale vremurilor noi, pretioaselor indicatii si orientari convergente ale comisarilor UE, inaltilor birocrati ai ONU si activistilor progressisti ai Open Society Foundation, urmind astfel exemplul istoric al cancelarei Merkel si al guvernelor socialiste din Europa de Vest, atunci, in maximum 24 de luni, fiecare job din Romania ar putea fi ocupat de un om al muncii inalt calificat si bine educat adus din Africa sau Asia pe un salariu mult mai mic decit cel platit azi cetatenilor romani.

  What could go wrong?

  Oare ce mai asteapta patronatele, guvernul si presedintele tuturor romanilor pentru a trece la actiune? Si parlamentul… A facut, oare, parlamentul Romaniei tot ce trebuia in materie de legislatie si fiscalitate incit marea inlocuire sa nu mai bata pasul pe loc asa cum vedem de citiva ani? Cit mai trebuie sa asteptam uitindu-ne disperati spre Bucuresti in timp ce contemplam in jurul nostru – chiar pe pamintul scumpei noastre patrii! – crize de nationalism, xenofobie, rasism, patriotism local, white supremacism, toxic masculinity, bigotry, homofobie, transfobie si, in general, intoleranta la orice idee progressista?

  Dle Presedinte Iohannis, mingea e in terenul Dvs.!

  • Da’ daca ar fi portughezi, nemti, britanici, norvegieni sau austrieci ar fi vreo problema? >:
   Nu de alta – insa sunt niste anisori BUNI de cand, la mine in zona, sunt din toti astiaaa… e adevarat ca pe strada nu-ti dai seama, ca au pielea de aceeasi culoare… :P

 9. Daca CNCD ar fi manifestat aceeasi grija fata macar un sfert de cele peste 9 milioane de romani care sunt nevoiti sa munceasca in afara tarii ar fi fost interesant. Insa nu, CNCD nu e preocupat de asta Curios, nu? Curios cum a trebuit brutaria aceea sa caute angajati taman in Sri Lanka ca vezi domnule in toata Europa aia mare si lata nu au gasit pe nimeni. Si culmea cei doi brutari habar nu aveau de meserie deci nu erau calificati.

  • Muncitorii asiatici sunt duși ca o presiune psihologică a patronilor pentru a ține salariile pentru localnici jos (asiaticii sunt plătiți destul de bine, cel tânăr se gîndește să obțină cetățenia și să zboare spre zone europene mai prospere).

   Mie mi s-a spus în Franța că francezii nu au nimic cu românii, dar sunt deranjați de presiunea de scădere a salariilor prin folosirea muncitorilor români.

   Orbanismul, mentalitate medievală, izolationistă sunt doar fumigene pentru fraieri.

   • Cunosc Franta extrem de bine, am studiat si trait acolo din 2001 pana in 2007 adica in perioada in care trebuia, firesc, sa reanoiesc viza in fiecare an. Insa asta nu are nimic de a face cu importul guvernamental romanesc de imigranti din afara Europei. Practica aceasta a adus Frantei prejudicii financiare imense. Inclusiv scaderea salariilor din cauza dumpingului social din Europa de Est. Ultimul raport publicat (vezi Le Figaro) arata clar ca imigrantii nu au nicio contributie pozitivia la economia Frantei. Dar sa nu o intindem. Argumentul e simplu: Romania are nevoie sa-si integreze proprii cetateni in loc sa aduca mana de lucru din afara UE. In plus, satenii aceia sunt perfect indreptatiti sa reactioneze cata vreme este satul lor, nu al unui patron care a gasit o modalitate de a face profit de pe urma unor politici care au dus la iesierea Angliei din UE. Vezi comentariul postat de „AT”. Un lucru este clar: PNL, PSD, USR sunt toate fete ale aceleasi monede: de la socialismul fals nationalist la socialismul internationalist.

  • Pai CNCD are ALT obiect de activitate, nu e treaba lor sa se ocupe de romanii de peste hotare! Jurisdictia lor e pe teritoriul Romaniei – alte tzari au propriile lor institutii!
   Mai invata legile tzarii – daca zici ca esti de p’aici! :P

   • Daca va intereseaza cu adevarat cu ce se ocupa CNCD vedeti aici:

    https://cncd.ro/profil

    CNCD „este autoritatea de stat autonoma, sub control parlamentar, care isi desfasoara activitatea in domeniul discriminarii.” ceea ce inseamna ca scopul principal este de a veghea la non-discriminarea tuturor cetatenilor Romaniei (indiferent de etnia lor) in afara si exteriorul tarii si ca nu-si poate intinde aceste acest scop dincolo de de cetateni romani. Ne putem intreba in vaza carei legi CNCD a sarit sa apare toi cetateni sri-lankezi cata vreme din nou CNCD este o „autoritate de stat (roman) sub control parlamentar (roman) deci trebuie sa se ocupe de cetateni romani de pretutindeni nu asa cum dupa logica PSD spuneti dvs. Apropo prin distinctia care o faceti intre romanii din afara si cei din tara ati discriminat deja impotriva celor din afara.

    Mai departe, CNCD functioneaza in baza Ordonantei nr. 137 din 31 august 2000 pentru prevenirea tuturor formelor de discriminare impotriva cetatenilor romani in care intra foarte bine si refuzul de a angaja cetateni romani de catre firme sau institutii romanesti. Vedeit mai jos linkul:
    https://main.components.ro/uploads/1d3a0bf8b95391b825aa56853282d5da/2016/10/ORDONANTA_137.pdf

    Printre altele legea in baza careia CNCD functioneaza stipuleaza:
    :
    a) dreptul la un tratament egal în fata instanŃelor judecătoreşti şi a oricărui alt organ
    jurisdicŃional;
    b) dreptul la securitatea persoanei şi la obŃinerea protecŃiei statului impotriva violentelor sau
    maltratarilor din partea oricărui individ, grup sau instituŃie;
    c) drepturile politice, şi anume drepturile electorale, dreptul de a participa la viata publica şi de
    a avea acces la funcŃii şi demnitati publice;
    d) drepturile civile, în special:
    (i) dreptul la libera circulaŃie şi la alegerea reşedinŃei;
    (ii) dreptul de a părăsi Ńara şi de a se întoarce în Ńara;
    (iii) dreptul de a obŃine şi de a renunŃa la cetăŃenia romana;
    (iv) dreptul de a se căsători şi de a-şi alege partenerul;
    (v) dreptul de proprietate;
    (vi) dreptul la moştenire;
    (vii) dreptul la libertatea de gandire, constiinta şi religie;
    (viii) dreptul la libertatea de opinie şi de exprimare;
    (ix) dreptul la libertatea de întrunire şi de asociere;
    (x) dreptul de petiŃionare;
    e) drepturile economice, sociale şi culturale, în special:
    (i) dreptul la munca, la libera alegere a ocupaŃiei, la condiŃii de munca echitabile şi
    satisfăcătoare, la protecŃia impotriva somajului, la un salariu egal pentru munca egala, la o
    remuneraŃie echitabila şi satisfăcătoare;
    (ii) dreptul de a infiinta sindicate şi de a se afilia unor sindicate

    Toate aceste drepturi se aplic cetatenilor romani.

    Acum daca v-am explicat cu ce se ocupa de fapt CNCD sa lamurim si cazul Ditrau. Considerati urmatoarele:

    (vii) dreptul la libertatea de gandire, constiinta şi religie;
    (viii) dreptul la libertatea de opinie şi de exprimare;
    (ix) dreptul la libertatea de întrunire şi de asociere;

    Ca atare satenii din Ditrau au dreptul de a-si exprima opinia si de a protesta impotriva angajarii unor straini, am putea spune ca pot chiar da in judecata patronul pentru refuzul de a angaja cetateni romani (ceea ce probabil se va si intampla) si au dreptul sa-si practice religia cata vreme discriminare se poate intampla in amblele directii.

    Sper ca ati inteles iar daca aveti alte argumente faceti-le pe un ton politicos ca eu nu v-am insultat.

 10. E usor de imagimat cum s-ar purta acesti cetateni, daca cele doua judete ar obtine autonomia pe care o tot solicita. Ce enclava xenofoba, periculoasa s-ar crea in mijlocul Romaniei, al Europei?!!
  Aceasta inadmisibila atitudine se intampla pe teritoriul Romaniei, deci autoritatile sunt datoare sa ia atitudine.
  Nu s-ar fi ajuns aici daca partidele aflate la putere nu ar fi fost inadmisibil de tolerante la alte excese de acest gen,, in schimbul sprijinului partdului-balama UDMR.

 11. Am scris acest lung comentariu la opinia dl-ui Gabriel Bejan. Sper sa apara in intregime pe Hotnews.

  Ce ar fi sa renuntam la acuzele arogante fie de ordin moral, fie intelectual, si sa realizm ca daca satenii secui sunt needucati, la fel sunt si cei care nu-si pun macar urmatoarele intrebari:

  Cum de antidotul pentru tot ce nu le place inteleptilor nostri e educatia? Simplu: prin educatie ei inteleg indoctrinare in dogmele liberale. Sigur, ei n-o sa intrebuinteze acesti termeni la adresa propriilor convingeri; doar stie oricine ca indoctrinare si dogme au doar bigotii conservatori si obscurantistii religiosi. Dar daca prin educatie dl Bejan ar intelege lectii cu preotul si dascalul din sat, fara supraveghere de la Bucuresti, ar tuna si fulgera impotriva educatiei. Educatia nu e transmiterea naturala a intelepciunii ancestrale si a normelor comunitare de la parinti si comunitate la copii, ci eludarea acestor surse prin interpunerea statului direct in mintea copilului, dupa sloganul: „get them while they’re soft and yielding”. Sigur, statul in sine fiind la fel de intelept ca taranul din sat, nu face decat sa canalizeze ideile nascocite in inaltele aule academice, unde acestea au cu atat mai mult succes cu cat sunt mai traznite. Prin educatie nu se intelege abstinenta practicata de bunica, ci educatia sexuala de la Bruxelles via Bucuresti. Bunica trebuie impiedicata cu orice pret sa se interpuna. Nu va lasati amagiti de apelurile insistente la descentralizare; prin descentralizare se intelege cedarea deciziilor Bucurestiului catre Bruxelles – exact opusul. Bunica reprezinta chintesenta educatiei descentralizate – nucleul familial.

  Unde au fost apelurile la educarea clasei politice, cand guvernul a batut palma cu corporatistii pentru importul de imigranti, peste capetele celor guvernati? Unde au invatat ei ca se pot juca cu destinul demografic al unei natiuni, fara macar s-o intrebe? Raspuns simplu: in comunism, iar acum in capitalism.

  Cand are o comunitate inchegata vreme de milenii careia i se pregateste ceva dreptul de a spune: stati putin, am avea si noi o obiectie? Cand guvernul a batut palma cu corporatistii pentru importul de imigranti? Nici un politician nu a lasat sa se inteleaga ca ar avea vreo urma de indoiala. Cand au aparut doi sri-lankezi intr-un sat de secui? Sunt dati in judecata pentru instigare la ura. Cand bastinasii devin minoritari in Bucuresti? Domnul Boia ne informeaza, foarte corect, ca orasele romanesti n-au fost romanesti de-a lungul istoriei. Cand se cere inlocuirea portretelor lui Petofi Sandor din secuime cu poeti sri-lankezi? Aprecierile literare trebuie sa reflecte noile realitati demografice. Cand ultimul secui va disparea din Ardeal sau ultimul roscat din Irlanda? Unul ca domnul autor va varsa poate o lacrima in numele diversitatii pierdute, fara a-si recunoaste nici o clipa vinovatia. Ecuatia este din start formulata cu borne mobile, iar in aceasta ecuatie n-ai decat sa adopti metafizica ciobanului mioritic.

  Daca, in naivitatea si ne-educarea lor, bastinasii au din instinct si intuitie primitiva o intelepciune care ii scapa dlui Bejan? Au inteles, fara diplome academice, ca aparitia strainului intr-o comunitate care dainuieste neschimbata de o mie de ani, nu aduce nimic bun, decat in fanteziile cosmpoplite cu mancaruri si muzici exotice ale elitelor citadine, lucru probat de istorie, contemporaneitate, si mai nou studii stiintifice (cf Putnam).

  Daca, in spatele argumentelor stangace si incorecte de ordin economico-social pe care se screm sa le aduca acei dispretuiti, se ascunde adevaratul argument, mai profund si tocmai de aceea mai greu de articulat, dar foarte usor de intuit? Un om educat ca domnul Bejan ar trebui sa fie familiarizat cu piramida nevoilor a lui Maslow, in varful caria sta nevoia de indentitate si de apartenenta. Poate simt nevoia sa vina cu astfel de argumente incorecte pentru ca cine enunta adevaratul argument, acela al omogenitatii etnice si al legaturilor milenare cu ai tai, este denuntat ca Hitler in persoana, nestiind ca pentru argumente socio-economice, care eventual se dovedesc incorecte, esti un Hitler si mai rau.
  Aici trebuie sa recunastem: cei care-si spun anti-rasisti au pe undeva dreptate, ca argumentele de ordin socio-economic al neoconilor sunt un paravan straveziu pentru reactia viscerala la amenintarea identitara, ceea ce ei ar numi rasism. In fond, „instigatorul” n-a fost cel mai bogat om din sat – poate chiar patronul brutariei, ci preotul catolic.

  Daca, in intelepciunea lor ancestrala, satenii au o clarviziune de perspectiva lunga care le lipseste hiper-educatilor? Dar de fapt, nu este vorba de nici o clarviziune si nici o perspectiva, este suficient sa te uiti la admirabilul Occident. Cu ce sau ales occidentalii de pe urma ospitalitatii lor? Cu predici moraliste si acuzatoare din partea veneticilor despre privilegiul de majoritar, despre deficientele morale ale rasei albe, acuzatii pentru toate crimele istoriei, prelegeri savante despre diversitate si incluziune cu insinurea invariabila ca esti deficitar la aceste capitole, iar cand cineva incearca sa schiteze un raspuns, alte acuzatii de „white fragility” pe deasupra. Au ajuns astfel in situatia in care a fi englez e un construct social, a fi alb e o iluzie optica. Au ajuns in situatia: esti pierdut daca zici da, esti pierdut daca zici ba. Zici ca Londra e un oras englez, esti xenofob. Zici ca nu e, esti iar xenofob (John Cleese). Zici unui imigrant ca e englez, esti rasist. Zici ca nu e, esti tot rasist (Gary Younge).
  Daca esti liberal si tratezi oamenii ca indivizi, nu ca grupuri privilegiate sau marginalizate, esti vinovat. Daca esti iliberal si-i tratezi ca pe un grup indistinct, esti vinovat.
  Esti vinovat, ca bastinas, ca nu stii sa dansezi, ca capitalistii albi si rasisti nu te lasa sa porti piercing in nas, ca vrei punctualitate la serviciu, ca-l alegi pe Trump ori Orban (Viktor), ca imigrantii indieni hartuiesc fetele, ca imigrantii nu se simt bine printre straini, ca ai o limba pe care vrei s-o invete copiii, ca inteligenta artificiala releva statistici neplacute.

  Daca cei din Ditrau vor doar sa spuna: acesta este satul nostru neschimbat de o mie de ani, si noi hotaram cum il lasam copiilor nostri? Vor o lume in care intrebarea „ce inseamna a fi secui?” nu e o intrebare incuietoare. pentru ca nu e necesara. Stie toata lumea cine e si cine nu e.

  https://www.youtube.com/watch?v=-pP3EcdC1VU&t=9m20s

  • Domnule @AT, ce bine le mai ziceti dumneavoastra…
   Privind asa situatia, batranii satului sunt niste vizionari care au inteles de unde le vine primejdia inaintea a sute de milioane de oameni normali: prea marea deschidere fata de straini!!
   Solutia este izolarea totala; asa se incaiera oameni din sate vecine, doar fiindca sunt din acele sate, desi nu-i desparte, altfel nimic ina fara de „puritatea” lor. Asa se poarta razboaie interetnice de sute de ani in Balcani, de exemplu, ca sa nu ne uitam mai departe

   • Orice grup etnic are dreptul la autodeterminare, in primul rand in ce priveste stramutarile de populatii. Este cadoul lasat de liberalul si progresistul Wilson, caruia ii datoram Marea Unire. Nimeni nu pune la indoiala acest principiu cand e vorba de vreun trib amazonian confruntat cu primul contact cu albii.

    • ….Pacat de timpul irosit, ati trecut la vorbe goale:
     Satul acela nu este unul izolat in jungla Amazonului (daca aveti intersul sa tineti niste oameni in izolare domnule Vorban, spuneti-o mai raspicat)
     Fabrica nu este proprietatea „tribului” asadar tribul nu are niciun drept sa dicteze cine lucreaza in fabrica si pe ce post.
     Preotul satului, daca il asimilati cu un misionar catolic trimis in jungla, sa ii converteasca, pe salbatici, inseamna ca incalca de fapt, chiar principiul pe care il clamati.

     PS: am mai vazut undeva comentariul asta „Orice grup etnic…” deci dvs comiteti cumva un plagiat?

     • „Satul acela nu este unul izolat in jungla Amazonului” – si ce-i cu asta?
      „Fabrica nu este proprietatea “tribului”…” – boicotul este o tactica incetatenita printre progresisti mai ales pentru a forta rezultate politice
      Preotul nu s-a dus nicaieri, a ramas la el in sat.

 12. Toate aste se întâmplă….băi Giggelle, fiindcă lumea e astăzi împărțită pe enclave de prosst perritate.
  La tot pasul…boggătanssky…MAI boggătanssky….FOARTE boggătanssky…MAMMA LOR de boggătanssky.
  Totul îmbrăcat într-o mare de frayiieriițțky.
  De undee…„naȚȚonalismul”…și IRE denttissmul…și foaie verdismul.
  În ziua în care o să fii împins deoparte de fitte Cine, că el poate șittu nu mai poci, în ziua în care te duci la coada foamei cu un zâmbet pe figură…DA” POFTIM!!!…Vu-VingGiccă, și bagi o supă de șosete, așteptând sfârllitul….în ziua aia să scrii articolellul ăsta.
  Nu-l va citi nimeni, da” scrie-l, anyways.

 13. Cred ca gresiti in articol. Copios.
  Unguri sau secui deznationalizati de unguri, in Evul Mediu?
  Parca asa ar suna mai corect.
  In ce priveste raul pe care ni-l fac, iar exagerati. Deocamdata, UDMR „si ai lor” isi dau arama pe fata. UE sa caste ochii si sa stie cu cine are de-a face. Nu sa ne frece noua chelia…
  Ca si cu problema rromilor.
  In atitia ani, UE nu a reusit sa gaseasca o solutie amiabila. Doar expulzari masive, ca-n Evul Mediu. Dar sar cu gura pe Romania ca nu stim sau nu vrem nu stiu ce.
  Poate ca Ditrau arata cat de putreda e alcatuirea europeana. Mai lasati sloganurile, etichetele, birocratismul si interesele lobbystilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro