duminică, noiembrie 28, 2021

Cazul Greciei, Sfantul Backup si o invitatie la reflectie

Scenariile apocaliptice derivate din cazul Greciei sunt multiple. E greu sa discerni si sa alegi ceeace este semnificativ. Internetul vuieste de analize, stiri si comentarii. „Tone” de biti (cerneala a disparut de multa vreme) curg pe temele efectelor posibile ale crizei grecesti. Scriem si comentam cu o naturalete uimitoare in mediul virtual fara sa realizam cat de „virtual este”.

Pentru astazi, la capitolul IT va propun o mica reflectie pe marginea unui scenariu intrezarit zilele trecute intr-o stire, evident tot despre Grecia, pe tema platilor prin internet.

Desi il luam ca pe un dat, dincolo de volatilitatea curentului electric din retele, Internetul este sustinut de afacerile care prospera de pe urma lui fie oferind infrastructura, fie servicii si produse prin intermediul comertului online. Mai mult, exista multiple exemple de situatii in care Internetul a fost instrument in apararea democratiei, a drepturilor omului, in demascarea abuzurilor unor regimuri totalitare, etc.

La moda este trecerea in „cloud” (nori), denumire care pana una alta ar trebui sa ne aminteasca si de volatilitatea caracteristica acumularilor de vapori.  Informatia vitala noua sau afacerilor noastre circula pe meleaguri indepartate, utilizand ca infrastructura servicii aflate la mii de kilometri distanta si pe care le platim de regula online. Colectiile noastre de ganduri, corespondenta cu cei dragi sau produsele muncii noastre, toate le consideram atat de „la indemana” sau „la un click distanta” (unitate de masura virtuala) in contul oferit de un serviciu online sau altul a carui rezidenta fizica se afla peste mari si tari.

Insa, toate binefacerile, oportunitatile de afaceri si de cariera precum si toate constructiile umane amintite mai sus au fost si sunt posibile datorita circulatiei online a banilor.

Un mic scenariu: Daca acestia s-ar opri, daca spre exemplu nu am mai putea plati gazduirea informatiilor noastre oferita de o firma de pe alt continent, datele ar fi sterse la un moment dat pentru neplata si miliarde de legaturi si relatii sociale sau de afaceri ar fi intrerupte de disparitia serviciilor pe care le ofeream.

Este de ajuns un ordin fara cap de tipul „blocati orice plata online catre exterior” dat fara discriminare, pentru ca pagubele produse atat economiei nationale (moartea afacerilor online) cat si extrapoland, a unei parti mai mici sau mai mari a umanitatii sustinute de serviciile online afectate, sa fie greu de masurat si cu atat mai greu de reparat. La toate acestea adaugati posibilitatea reinstaurarii izolarii care ar putea naste iar monstri, fie ei totalitari sau de alt tip.

O data blocate afacerile, indraznesc sa afirm ca internetul ar putea disparea, intrucat afacerile il tin in viata.

Desigur, exagerez, dar patania grecilor ne arata volatilitatea lumii Internet in care traim si in care chiar si pentru a afla cum se gateste o reteta de papanasi incepem cu o cautare pe internet.

Dar dincolo de scenarii, revenind la securitatea datelor noastre informatice, in planul personal sau al afacerii proprii poate nu e rau sa facem si backup local la „imperiile” pe care le-am construit online.

Totodata, ca societate civila poate nu ar strica sa analizam mai profund implicatiile si sa atragem atentia asupra faptului ca efectele unor masuri pot fi mult mai adanci decat la nivelul unei tari sau regiuni, in contextul in care umanitatea s-a mutat in mare proportie intr-un mediu volatil…

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Intr-adevar, relatia online cu business e intr-o interdependenta in continua crestere, orice crestere sau descrestere dintr-o parte antreneaza comportament similar in celalalta.

  Vorbind despre IT acum, scopul este de a putea face restore, iar primul pas este backup-ul.
  Backup-ul e doar un mijloc, si nu un scop. Destul de multa lume cade in capcana importantei de a face backup, testeaza cele mai performante solutii de backup uitand sa verifice ca din backup-ul obtinut se poate face un restore functional si fezabil.
  O solutie de cloud care nu este cu capul in nori, ca sa ma exprim astfel, se bazeaza pe solutii de automatizare care permite ca atat instalarea, mentenanta cat si restaurarea dupa dezastru intr-o locatie fizica indepartata sa se poate face rapid, prin minimizarea timpului de reactie, durata efectiva, cat si cantitatea de informatie transferata intre cele doua locatii fizice.
  O astfel de decizie politica poate fi considerat un dezastru dupa care este necesar un recovery, bineinteles, dintr-un backup. Companiile nepregatite vor disparea, cele pregatite vor supravietui.

 2. Desigur exagerati. Nu luati in calcul exercitiile cu table inmultirii. Abacul trebuie scos de la naftalina. Trebuie reinvatat mersul pe jos si modul de a respira sanatos. Totul este efemer. Fiecare zi trebuie traita ca si cum ar fi ultima. Trebuie facut backup chiar daca maine calculatorul nu va porni. Sa fie.
  Dar cel mai important lucru – sa-i multumim lui dumnezeu cind ne trezim dimineata sanatosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Driga
Cristian Driga este avocat specializat pe domeniul criminalitatii informatice, director executiv al asociatiei Centrul pentru Studiul Criminalitatii Informatice, autor al blogului pe teme juridice in domeniu www.criminalitate.info. Linkedin: https://ro.linkedin.com/in/cristiandriga

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro