sâmbătă, august 20, 2022

Cazul Ludovic Orban şi politica românească

În politica românească de astăzi, traiectoriile de carieră au devenit imprevizibile. Trecerea de la statutul de candidat la primăria generală a Bucureştiului la postura de cercetat penal se produce în decursul aceleaşi zile. Ludovic Orban este cel din urmă caz din această serie transpartinică. Retragerea sa forţată redefineşte campania electorală din capitală. Ea este, în egală măsură, simbolică pentru patologia care defineşte conduita unei întregi elite politice autohtone.

Căci Ludovic Orban, cu combinaţia sa de demagogie şi de vitalitate baladescă, nu este un accident, nu este o excepţie, ci este imaginea însăşi a manierei în care a evoluat şi a s-a consolidat un mod de a face politică în România. Acuzele care i se aduc, de solicitare de fonduri de la un om de afaceri pentru finanţarea unei campanii în mediul televiziunilor, sunt previzibile în mediul din care Ludovic Orban provine. Incriminarea acestui ar fi apărut, în urmă cu câţiva ani, ca o imposibilitate . Evenimentele de ieri sunt semnul unei mutaţii cu care Ludovic Orban se va confrunta, personal.

Cazul Orban este semnificativ pentru impasul moral, juridic şi politic în care se găseşte elita guvernantă de la noi. Adaptarea la noile circumstanţe ar implica acceptarea rigorilor statului de drept. Şi, implicit, renunţarea la setul de privilegii şi de complicităţi ţesute vreme de ani. Finanţarea ilicită a campaniilor electorale, prin recursul la fonduri care nu sunt înregistrate cu adevărat niciodată şi despre a căror origine tăcerea este păstrată, nu este un detaliu irelevant, ci parte din acest mecanism de reproducere al puterii de care ei dispun, în România de astăzi. Cazul Orban confirmă, prin datele faptice comunicate de DNA,simbioza dintre politicieni, mediul de afaceri şi media. Traficul de influenţă, în accepţiunea cea mai largă cu putinţă, se realizează în acest cadru triunghiular. Fiecare dintre actorii implicaţi are propriul său rol, definit şi respectat ca atare.

În România de astăzi, afacerile cu bani publici reprezintă, în continuare, o sursă de îmbogăţire aparent inepuizabilă. Capitalismul oligarhic de la noi trăieşte în relaţie directă cu un stat pe care îl parazitează. Apelul la politicieni este raţional şi perfect legitim. Căci ei, politicienii, pot oferi accesul la sursele de care depinde consolidarea unor monopoluri de facto. Politicienii sunt, în termeni regimului comunist de ieri, curele de transmisie ce facilitează supravieţuirea acestui mecanism de îmbogăţire prin spoliere. Lor li se datorează subdezvoltarea României- rapacităţii şi complicităţilor pe care această voracitate le generează.

Cazul Orban este semnificativ şi în măsura în care relevă poziţia privilegiată pe care televiziunile o deţin în acest profitabil comerţ simbolic. Televiziunea este instrumentul miraculos ce permite accesul la cucerirea puterii. În pofida lecţiilor pe care anii din urmă le oferă, elita guvernantă de la noi continuă să rămână fidelă unei viziuni defazate în raport de cel mai dinamic segment al societăţii. Politica înseamnă, în această lectură, canalizarea de bani şi manipularea camuflată în travestiul mediocru al dezbaterilor televizate.

Cazul Orban este, în cele din urmă, o hârtie de turnesol ce revelă profunzimea marasmului nostru politic. Prin recrutare şi strategie de comunicare, prin conduită şi politici publice, marile noastre partide sunt obstacole formidabile în faţa efortului de modernizare al României. Incapabile să se aclimatizeze unui mediu pe cale de a se schimba, ele aleg, invariabil, apelul la tacticile ce au întemeiat această ordine a corupţiei şi subdezvoltării. În absenţa unei reformări ( ce pare improbabilă), politica autohtonă va rămâne acelaşi rezervor vast de incompetenţă, cupiditate şi iresponsabilitate. Încremenirea va sfârşi prin a domina întregi generaţii.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Bine, dar si Dragnea asteqapta o sentinta definitiva si nu pare sa-l deranjeze, conduce in continuare PSD, fara nici o greata – merge la consfatuiri pe teme de securitate nationala (!), stabileste candidati, cere remanierea ministrilor (!).

  O fi Romania chiar sa, vorba poetului „o lume stramb facuta”?

 2. N-aş trece atât de uşor peste vina celor două televiziuni.
  În ce măsură cei 50.000 de euro reprezentau mită pentru promovarea imaginii, şi în ce măsură reprezentau taxa de protecţie anti-terfelire?
  Oricum ar fi, DNA trebuie să ia televiziunile la întrebări cu mai mult curaj.

 3. In primul rand, nu cred ca e vorba de elita. Ceea ce avem acum trebuie inlocuit de elite. Abia atunci cand „meseria” de politician va deveni dezirabila doar pentru cei ce vor sa faca treaba buna fara sa se manjeasca, vom putea vorbi de „elita”.
  O caracteristica a multor politicieni este tupeul exacerbat. „Tupeul nesimtit”, cum spun interlopii. Acest tupeu nu „adoarme” usor si se cere multa munca din partea Justitiei, pentru a-l scoate din politica. Daca Justitia merge pe drumul pe care a pornit, in 10-15 ani nu vor mai avea curajul (sau tupeul) sa intre in politica anumiti oameni. Abia de-atunci incolo ne putem gandi ca se va coagula o elita politica / guvernanta. Si aceea va mai avea, probabil, uscaturi, dar ca exceptii.

  Cat despre candidatii la primarii, eu cred ca nu-s toti batuti in cuie. Strategiile partidelor si Justitia pot modifica, inca, „tabloul competitiei”.

 4. Dece atita mirare? De la Corneliu coposu si Ion Ratiu incoace , in ce politicieni ati avut incredere fara sa va fi inselat?
  SINT TOTI O APA SI-UN PAMINT! Aceeasi gasca de hoti oportunisti. De mincinosi. De 25 de ani facem un pas inainte impinsi de Europa sau NATO sau SUA si 100 inapoi gituiti de borfasii care ne fura si ne pun pumnul in gura.
  De 26 de ani votam doar penru a consfinti hotaririle lor fara sa alegem insa nimic. Suti, curvete, condamnati, banuiti, toti in frunte in parlament, in administratia locala, in parlamentul european. Toti cu mentalitate de „alesi” si cu mina in buzunarul public sau al firmelor de succes. Orice pretext e bun pt furt. „prostul, hotul si curva nu au rusine” spune un proverb.
  In 26 de ani nu am reusit sa punem la punct reteaua rutiera; sau macar cea feroviara; sau macar cea sanitara; sau sitemul de invatamint; sau…. Am distrus si ce era bun din „greaua mostenire”. Facem praf zilnic natura inconjuratoare si punem pe tava unor consrtii internationale resursele, pt un comision baban. Si construim biserici, catedrale, moschei…

  Ce e de mirare atunci ca unul care vrea sa se imbogateasca la primarie a cerut 50000 de Euro unei firme?

 5. Acum ceva timp s-a sustinut public ca solutie pt starpirea coruptiei din primarii, limitarea prin lege la maxim 2 mandate pt functia de primar si pres Consiliu Judetean. Sutineti acest f important si simplu mod de a limita acapararea unor primarii de mafioti pusi pe furat. ? Daca „da” atunci ar fi benefic ca siteu dvs sa faca o campanie in acest sens!

 6. Aveti mare dreptate domnule profesor. Partidele sunt captivele acestui fel de a face politica, folosind sponsorizarile ilicite si perpetuand conexiunea dintre politic si mediul de afaceri, in dauna cetateanului, si in mod total netransparent. De aceea, cei ce ma vor vota pe mine ca primar sa fie siguri ca NU vor recurge la asemenea practici. Imi repugna si mie la fel ca si dvs si cititorilor nostri. Eu sunt capabil sa rup cercul vicios dar ca sa fac acest lucru trebuie sa imi acordati increderea! Cu stima, Nicusor Dan

  • Felicitari ptr ce faci! Te-am cunoscut f putin la Paris in perioada in care f multi ne doream sa ne intoarcem. Imi aduc aminte de intinirile cu diaspora pe care le organizai. Cred ca ai ales un drum greu dar f frumos. Sper sa reusesti. Acum 4 ani am ajutat un pic si financiar. O s-o facem si acum. Cel mai important este ca prin candidatura ta dai incredere si altor oameni onesti care vor sa se implice. Mult, mult succes!

 7. Scandaloasa numirea lui Munteanu! PNL este inexistent ca partid politic, niste neaveniti. NU exista opozitie in Romania la PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro