duminică, octombrie 2, 2022

Cazul Nicușor Dan și nevoia unui armistițiu

Pentru moment, nu am toate datele necesare pentru a aprecia riguros exact cât de vinovat sau de nevinovat este dl. Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și de USR-PLUS la Primăria Capitalei. Pot spune doar că, în toată afacerea ce îl plasează pe dl. Dan într-o situație- s-o recunoaștem- deloc comodă, nicidecum de invidiat, sunt lesne vizibile destule evidențe ce îi sunt potrivnice. Între care și aceea că dl. Dan a încercat să rezolve o problemă care nu era chiar de maximă importanță. Care nu era deloc nici în interesul comunității. Ci una strict personală, a cuiva care nu are, din câte înțeleg, chiar cea mai bună reputație. Un anume domn M. Mitrache, zis Câine. Cum nu prea suntem obișnuiți ca persoanele zise “cu răspundere” să se implice prompt în rezolvarea problemelor celor ce i-au ales, mulți se întreabă de unde atâta solicitudine din partea d-lui Nicușor Dan, mai ales că alesul în cauză nu avea cum să nu știe că dl. Mitrache nu este perceput chiar un sfânt. Nu-i mai puțin adevărat că, până la urmă, pare-se că respectivul domn Mitrache avea o problemă pe care justiția a soluționat-o parțial favorabil. Semn că avea dreptate. Așa că dl. Nicușor Dan nu a cerut să se facă fapte ilegale.
Pe de altă parte, mi se pare a fi lipsită de o minimă doză de imaginație, dar și de cel mai elementar instinct politic, – de moralitate nici nu poate fi vorba- strategia de pe urma căreia stafful de campanie electorală al actualei primărițe generale a Capitalei, d-na Gabriela Firea, plănuiește scoaterea din cursă a d-lui Nicușor Dan. O fac într-un mod care miroase prea mult a pesedism. O fac slujindu-se grosier de delicata situație în care s-ar afla dl. Dan. D-na Firea își caută salvarea, respectiv câștigarea unui al doilea mandat la șefia Primăriei Capitalei, recurgând obscen la beneficiile unei înregistrări pirat. Obținută prin încălcarea legii. Or, nu împotriva unor astfel de dovezi și a folosirii lor în justiție luptau ori se făceau că luptă, în vremea lui Liviu Nicolae Dragnea, și doamna Firea, și întreg PSD?
Nici doamna Firea, nici cei tocmiți, pe banii Primăriei Capitalei (reclame date unor televiziuni) să o ajute să mai păcălească încă o dată bucureștenii, astfel încât cetățeana în chestiune să mai aibă parte de încă patru ani de stat degeaba în fruntea Primăriei Capitalei, nu par să fi auzit nici de lege, dar nici de ziceri precum ulciorul nu merge de multe ori la apă sau istoria nu se repetă întocmai niciodată. Dacă în 2016, Gabriela Firea a fost aleasă ca urmare a abuzivei scoateri din cursă a d-lui Ludovic Orban, dar și pe fondul unei slabe prezențe la vot a bucureștenilor, și de data aceasta PSD speră să își impună candidata cu ajutorul unei strategii și a unor circumstanțe asemănătoare. D-na Firea dorește să câștige nu prin etalarea realizărilor, nu prin argumente și fapte, ci recurgând la compromiterea definitivă a d-lui Nicușor Dan. Avem de-a face, în cel mai clar mod cu putință, cu o operațiune cusută cu ață albă, la a cărei pregătire și punere în aplicare își dau concursul cele mai îndoielnice medii de informare și cei mai mizeri angajați ai acestora.
Să recapitulăm etapele scenariului de care se slujesc doamna Firea&co, observând cât de infantil și murdar este.
Mai întâi, o insă cu bincunoscute comportamente de om al mahalale, insă pe nume Dana Budeanu, altminteri prietenă intimă a d-nei Gabriela Firea, dar și a Elenei Udrea, aici funcționând de bună seamă principiul cine se aseamănă se adună, a fost făcută peste noapte comentator politic. Unde altundeva decât la site-ul de proastă faimă știri pe surse, proprietatea unui oarecare Iosif Buble, consort al traseistei politice Diana Tușa. Reamintesc că dl. Buble este un fals ziarist care nu pierde nici o ocazie de a-și etala obrăznicia, crasa necunoaștere a limbii române, incapacitatea de a lega două fraze, IQ-ul scăzut și condiția de mercenar politic îndeosebi la conferințele de presă ale președintelui Iohannis.
Cea de-a doua mișcare a urmărit asigurarea unei oarecare vizibilități, chiar false onorabilități, doamnei Dănuța, pe mai departe strălucită reprezentată a mahalalei, întru reperarea onoarei căreia au fost solicitați să-și aducă neprețuita contribuție mai întâi fostul informator al Securității Ion Cristoiu, iar mai încolo Mihai Gâdea care, ce să vezi?, s-a adăpat la ordin, preț de vreo două ore, din injuriile ieșite pe gura sus-numitei. Injurii prezentate la Sinteza zilei în ambalajul unui pretins verdict politic. Dacă nu cumva o fi fost un schimb de experiență între doi profesioniști ai murdăriilor de presă.
Când, în sfârșit, Dana Budeanu a detonat bomba de pe urma căreia PSD speră să-l elimine din cursa electorală pe dl. Nicușor Dan, și-a făcut intrarea în scenă urât mirositoarea televiziune a transfugului Sebastian Ghiță și slujbașul acesteia, Victor Ciutacu. Insul care, de când parazitează presa românească, nu s-a remarcat decât prin faptul că întotdeauna uită să aibă la îndemână o batistă. Luni seara, la România tv, postul de casă al interlopilor, dl. Ciutacu ne-a oferit spre audiție înregistrarea unei discuții dintre Nicușor Dan și un alt ieșit din catacombele părții mizere a presei românești, Cristian Zărescu, de ani buni pripășit pe lângă primăria d-lui Băluță. Înțeleg că dl. Zărescu e, într-un fel sau altul, în realizării înregistrării, iar luni seara a sărit în ajutorul doamnei Budeanu și al domnului Ciutacu, oferindu-le cu magnanimitate și prin sarcină de partid precizări suplimentare. Săritor s-a dovedit și fostul pușcăriaș Sorin Roșca-Stănescu care a încropit un pretins editorial publicat marți dimineață.
Trebuie să fii tare sărăcuț la minte ca să dai măcar o ceapă degerată pe zisele dezvăluiri ale Danei Budeanu. Și pe comentariile acesteia. Pe inexistenta buna ei credință. Să te uiți în gura unei astfel de persoane. Nu doamna Dana Budeanu are îndreptățirea de a se prezenta drept apărătoare a moralei și a legalității. Nu doamna Budeanu este îndreptățită să se prezinte drept avertizor de integritate Faptul că doamna Gabriela Firea, stafful ei de campanie și argații din presă ai PSD-lui cred că scoțând-o în prim plan pe Dana Budeanu, mergând pe mâna ei și urmând o astfel de strategie, vor reuși să păcălească bucureștenii nu face decât să arate cât de puțin preț pun pe inteligența alegătorilor social-democrații.
Dincolo de toate acestea, dar și dincolo de faptul că domnul Nicușor Dan ca și forțele politice care îl susțin au, indubitabil, o problemă căreia, cum-necum, trebuie să îi dea de capăt, mi se pare cum nu se poate mai important ca mai marii, de la diverse niveluri de decizie, atât ai PNL cât și ai USR-PLUS, să nu uite că scopul lor comun este alungarea din peisajul politic al Capitalei a atât de toxicei Gabriela Firea. În zilele care au mai rămas din campania electorală pentru locale se impune ca războiul declarațiilor contondente de natură să accentueze disensiunile dintre cele două formațiuni politice să ia o pauză. Probabil că din perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare pacea nu este posibilă. Însă un armistițiu de numai zece zile nu costă mult și mai mult ca sigur se va dovedi în folosul tuturor celor ce promit depesedizarea țării.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. O corecta prezentare a nefericitului moment ales de unii (credeam ca astfel de modalitati mediatice sau semi – politice sunt deja parte a trecutului ) spre a contracara o candidatura pentru functia de primar general al bucurestilor . Nu asa se procedeaza intr-o tara europeana civilizata . Cusatura cu ata alba este deja transformata intr-una cu ata rosie .Penibilul situatiei si mai ales penibilul comentariilor ce ar fi trebuit sa invinovateasca un candidat este evident .Cei care si-au facut un plan din asta se inseala atunci cind cred ca au ceva de cistigat . Totul este deja transat , nici macar o persoana nu isi va mai modifica pozitia electorala . Alegerile din acest an , fie ele locale , fie parlamentare au o alta miza numita europenism si romanism . 70 de procente din electoratul roman este favorabil punerii in practica a acestor doua simple cuvinte .

  • La 30 de la asa zisa Revolutie din 1989, oamenii din vechile struxturi si urmasii lor,si -au aparat pozitiile si privilegiile, prin partide de stanga. Poate a venit momentul ca lucrurile sa mearga in o directie de prpgres. Daca vor castiga tinerii va fii un salt urias, dar pandemia este o frana in a merge lumea la vot. Pe timp ce trece batalia va fi ma dura si noroiul improscat mai gros.

 2. „Cazul Nicușor Dan…”

  Cum mama zmeilor, a ajuns dl Nicușor Dan un caz?! De ce și de ce fel?!

  Cu puțin timp în urmă, un site jurnalistic cu numeroase investigații oneste, curajoase și bine documentate, publica în realizarea d-nei Romana Puiuleț, prietena apropiată a d-nei Carmen Avram – europarlamentar PSD -, cu care a fost colegă la Antena 3 a d-lui Felix, pardon, Dan Voiculescu, „Cazul [adevărul despre] Dan Barna”.

  Cei care au avut curiozitatea să citească documentele și să se informeze – profesioniștii manipulării mizează pe absența ei – au văzut că nu este nici un „caz”, ci o mizerie mass-media având scopul de a-l discredita pe dl Dan Barna.

  Cineva care spune „…nu am toate datele necesare pentru a aprecia riguros exact cât de vinovat sau de nevinovat este dl. Nicușor Dan” induce cititorilor ideea că nu poate fi deocamdată evaluat gradul de vinovăție, dar vinovat sigur este de ceva.

  Până și procurorii comuniști – nu mai vorbim despre cei de astăzi – înainte de a căuta vinovăția cuiva stabilesc care este crima. Ce act ilegal, ori imoral a fost săvârșit, pentru a fi cineva găsit vinovat – dacă va fi cineva găsit -, adică pentru a-i afla cu precizie autorul?!

  La fel ca în cazul d-lui dan Barna, cei care au avut curiozitatea să citească documentele și să se informeze – profesioniștii manipulării mizează pe absența ei – au văzut că nu este nici un „caz”, ci o mizerie mass-media având scopul de a-l discredita pe dl Nicușor Dan.

  Am mai „văzut o dată filmul acesta” în 1996-200, când CDR a fost sabotată „la greu” de presă.

  Pe de o parte, cleptocrația securisto-comunistă care a capturat statul român după 1989 simte că ar putea pierde după apropiatele alegeri din influența pe care o are și i-ar putea fi restrâns accesul la resursele publice din care fură de 30 de ani.

  Pe de altă parte, ne-prietenii României, Uniunii Europene și NATO preferă ca la conducerea țării noastre să rămână persoane corupte, șantajabile, fără scrupule, pentru a-și promova prin ele interesele în acest spațiu.

  Așadar, de la politicienii ratați, la idioții utili, de la jigodii și javre la porci (în sens orwellian, desigur), de la hoți și idioți patenți la trădătorii de neam, de la cetățenii români care plătesc lobby împotriva României la străinii care doresc ca România să rămână un stat eșuat, nesemnificativ geostrategic, toți fac eforturi pentru ca alianța PNL/USRPLUS să nu funcționeze, iar exponenții cleptocrației pe scena politică românească – PSD-ALDE-UDMR și ProRomânia – să rămână la putere.

  Așa a apărut „cazul Nicușor Dan”.

 3. E adevarat ce spune autorul, dar vorba de batalie, de detronarea ciumei rosii. Nicusor Dan trebuie sa aiba maturitatea sa nu faca si spuna ce nu ii foloseste si cei care il apara trebuie sa opereze mai clar cu lucrurile legate de morala. „Nu doamna Dana Budeanu are îndreptățirea de a se prezenta drept apărătoare a moralei și a legalității.” De ce? E o megaţaţă, dar nu a facut nimic ilegal. Morala e doar o chestie personala. Sau nu e? Atunci pe ce criterii o evaluam?

  • Pe criterii personale, evident, chiar dvs ati remarcat . V-a cerut cineva altceva ? Autorul si-a postat doar opinia personala , nu s-a erijat in enuntator de criterii sau de standarde. Toate opiniile fiind prin definitie personale, sint perfect indreptatite si egale ca judecati de valoare. Autorul e liber si indreptatit sa creada ce vrea despre cine vrea si sa isi expuna public opinia. Nimeni nu va obliga sa va raliati opiniilor altcuiva. Adica si autorul e tot un nimeni. Nu e nici vreun model nici vreo autoritate in nimic. Chiar daca semneaza articole pe sait , sint tot doar articole de opinie. Joia trecuta a fost o zi frumoasa. Ba nu, a fost nasoala. Opinii personale. La fotbal macar ai argumente, Steaua e mai buna ca a dat mai multe goluri. Dar opiniile politice ?!

 4. Eu sper ca PSD sa dispara rapid de pe scena politica ,sau sa nu mai aiba nici un fel de putere de decizie. Nu au nici o rusine, dupa ce au facut acestei tari ani la rand. Insa dl.prof s-a intrebat, pe buna dreptate, ce treaba are Nicusor Dan cu Mitrache zis Cainele.
  Am ascultat si eu inregistrarea gasita pe Youtube…si ma intreb cum un absolvent de École Normale Supérieure, doctor in matematica la Paris 6, garanteaza,da garanetaza! asa se spune in inregistrare, pentru Mitrache zis Cainele? E atat de naiv incat sa creada ca numai relatia, fie ea si formala, cu un astfel de personaj nu il compromite, inseamna ca e doar un matematician naiv. Cum sa dai telefoane la primarie si sa garantezi pentru un astfel de personaj ? Numai daca il vezi, trebuie sa iti dea de gandit.
  Daca Nicusor Dan e un naiv, si eu asa cred, nu are mari sanse in politica, din pacate.

 5. de fapt, trebuie să fii tare sărăcuț la minte ca să dai măcar o ceapă degerată pe showurile TV , presa senzationalista si declaratiile politice belicoase;
  apreciez totusi punctul de vedere al lui CTP, desi nu sunt de acord cu dumnealui; pentru ca dl.CTP are de aparat morala, in timp ce la primarie nu asta e fisa postului;
  de fapt, orice primarie e asaltata cu nenumarate solicitari mai mult sau mai putin semnificative sau indreptatite; de ex.un cetatean pensionar solicita sa se amplaseze o bancuta intr-o statie de autobuz; exista o lege care prevede un termen de raspuns, favorabil sau nu, pentru orice solicitare;
  in cazul de fata este vorba de un cetatean care contribuie la venitul comunitatii mai mult decat cetatenii obisnuiti; nu e suficient sa fie justificata o rezolvare favorabila si prioritara ? tocmai pentru ca nu prea admir doctrinele ce caracterizeaza partidul dlui Dan, ceea ce i se reproseaza de fapt imi atrage mai degraba un plus de simpatie care altfel nu i-as fi acordat-o gratuit;
  ah, exista unele suspiciuni privind onestitatea dlui contribuabil ? pai hai sa-i obligam pe toti sa demonstreze cum au facut in mod onest primul milion, iar serviciile publice sa fie restrictionate doar pentru cazuri bine fundamentate cu certificate de buna purtare, morala si onestitate;

 6. Nicuşor Dan a respectat legea imparţial, chiar dacă pe dl. Câine trebuia să-l apere specialiştii de la antene. E un semn de corectitudine pentru mulţi adversari şi pierderile pot fi minore, cocalarii fiind oricum greu de scos din convingeri şi gusturi. PSD pierde timpul, uitând să mai laude… realizările mandatului Firea.

 7. Am incercat sa ii conving pe colaboratorii lui Nicusor Dan sa lipeasca pe afisele electorale nr 14, sau cat o fi (nr. de pa buletinul de vot) pt. ca alegatorii sa gaseasca mai rapid casuta de pe buletinul de vot. Le-am mai spus sa il roage pe Nicusor sa apara la tv cu un carton cu cifra 14 si sa spuna tare: „oameni buni, imi gasiti numele in casuta 14”. Oamenii trebuie sa asocieze numele Nicusor cu nr 14, altfel in ziua votului unii alegatori vor avea dificultati sa gaseasca numele Nicusor pe buletinul de vot. Nu am putut sa ii conving pe asa-zisii colaboratori. Se uitau la mine parca eram aterizat de altundeva. Nicusor matematicianul ar fi trebuit sa faca asta singur, fara sa-i spuna cineva. Dar se pare ca dumnealui are alte preocupari zilele astea. Poate il convinge cineva sa apara cu un cartonas pe masa pe la televiziuni si astfel sa isi mareasca sansele. M-am saturat de astia care se ocupa de marile probleme ale umanitatii dar nu se uita pe unde calca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro