sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Cazul Ponta: Ce se va intampla mai departe. Patru scenarii.

Sunt intrebat in mod insistent ce va urma mai departe in cazul de plagiat in care este implicat Primul Ministru al Romaniei, d-l Victor Ponta, ca si cum ar trebui cumva sa am o cunoastere speciala asupra desfasurarilor viitoare. Nu am. Nimeni nu are. Am intrat in teritorii cu totul inedite pentru politica romaneasca. Putem insa specula. Iar daca o facem cu realism si retinere, cred ca ne putem face o imagine destul de buna privind alternativele posibile.

Toata atentia publicului pare acum fixata pe ideea ca in curgerea fireasca a evenimentelor, va exista o Comisie legitima care da verdictul. Asteptarea generala este ca in situatia in care verdictul confirma formal si oficial plagiatul, cutuma si precedentele europene fiind lipsite de orice ambiguitate, urmeaza demisia. Asadar, se poate observa cum marea majoritate asteapta verdictul oficial ca pe momentul final si clarificator al episodului. Unii, pentru a confirma nevinovatia; altii, pentru a o infirma. Pentru mai toti, orizontul de analiza si anticipare se opreste asadar simplificator si facil la acest verdict. Dar lucrurile nu sunt atat de simple.

Daca privim lucrurile la rece, realizam ca intrebarea reala nu este pana la urma „Ce verdict va da Comisia?”. Intrebarea reala este urmatoarea: „Bun. Sa zicem ca isi da demisia. Si dupa aceea, ce urmeaza?”

Inainte de a inventaria scenariile post-demisie, sa notam intai un lucru: Scenariul in care demisia este refuzata, in ciuda verdictului, este si el posibil. Sa numim acest scenariu, Scenariul 1.

Cat este de probabil, nu este clar. Gradul sau de probabilitate vine nu atat din faptul ca „poporului nu-i pasa de plagiate” (o falsa tema) ci datorita faptului ca acest scenariu pare sa aiba -din cate am reusit eu sa determin intr-un esantion de cateva discutii– adepti seriosi intr-o zona surprizatoare: chiar in tabara adversarilor USL.

Teza lor este ca d-l Ponta este ceea ce englezii numesc „a gift that keeps on giving” pentru PDL si aliatii sai, un izvor nesecat de cadouri politice. Gafele, incompetenta, vulnerabilitatile multiple il fac sa fie premierul ideal pentru interesele Opozitiei in urmatoarele luni. „De ce l-am schimba? E cel mai bun lucru care se putea intampla PDL in actuala conjunctura. Cu cat sta mai mult, cu atat compromite mai mult USL si sansele sale electorale. Lasa-i sa-i vada lumea cine sunt si ce le poate pielea!”

Problema cu aceasta interpretare, poate spune cineva, este insa ca ceea ce pare a fi bine pentru PDL & co si USL & co (status qvo) poate ca nu este bine pentru tara. Evident, este de discutat ce este bine si ce nu este pentru tara: Sa aiba o conducere competenta in aceasta perioada de turbulenta internationala economica si politica? Sau, din contra, o conducere prin care sa se aleaga in sfarsit odata pentru todeauna praful de actualul sistem, prabusit sub propria-i ineficienta si coruptie, intr-o implozie amplificata de criza?

Prima varianta ar insemna continuarea taratului mai departe intre reforma si status qvo, fara sanse prea mari de redresare profunda si radicala pe termen scurt. A doua varianta ofera posibilitatea (dar nu certitudinea) unei insanatosiri reale si profunde, prin restructurarea sistemului din temelii, in urma colapsului.

Nu are rost sa intram in aceasta analiza aici. Este o discutie separata. Sa revenim la universul in care demisia are loc: Intebarea este: „Ce urmeaza?”

Trei scenarii par sa se desprinda in chip firesc:

Scenariul 2: Continuitatea la guvernare a actualei Puteri, cu un nou Prim Ministru si un nou Cabinet.

Scenariul 3: Rasturnare de situatie, cu o noua Coalitie la guvernare. Coalitie construita fie prin revenire la ceva asemanator cu vechea formula din jurul PDL, fie intr-o noua formula.

Scenariul 4: Guvern de Uniune Nationala cu o solida componenta tehnocratica, guvern menit sa asigure (a) gestionarea tarii cu vedere la criza europeana si (b) organizarea pe baze neutre si consensuale ale viitoarelor alegeri parlamentare.

Ce e preferabil? Greu de spus. Un lucru este sigur -din cate am reusit eu sa determin- clasa politica romaneasca a fost prinsa cu totul pe contre-pied de aceste evolutii. Dupa stiinta mea, nu exista in acest moment la nivelul partidelor nicio analiza serioasa a variilor scenarii posible si cu atat mai putin variante strategice clar articulate. Aproape toti par sa fie intr-o stare cvasi-somnambulica in care spera ca evolutiile evenimenteleor, presiunile informale externe si cele interne ale societatii civile sa se sfarseasca odata, cat mai repede, lasandu-i in pace sa isi continue activitatile in care erau absorbiti la momentul t-zero, cand a izbucnit scandalul.

Cele patru scenarii (cele trei de mai sus plus cel al status qvo-ului) sunt insa in acest moment in mod real si indubitabil in joc. Fiecare cu gradul sau de probabilitate, grad care se va modifica de la zi la zi in saptamana ce vine. Viitorul se face sub ochii nostri. Place sau nu, intram in zilele urmatoare intr-una dintre acele perioade in care cutia combinatiilor si posibilitatilor politice poate sta larg deschisa.

Intrebarea ultima nu este care dintre scenarii este cel mai bun pentru un partid sau altul. Intrebarea ultima este care dintre scenarii este cel mai bun pentru tara. Din nefericire, raspunsul nu este usor de dat. Iata de ce este mai necesara ca oricand o dezbatere publica serioasa pe aceasta tema.

In ceea ce ma priveste, inclin spre Scenariul 4. Recunosc insa ca inclinatia mea are mai degraba o baza intuitiva decat analitica. Sunt sigur ca cititorii au la randul lor propriile analize si intuitii. Si am convigerea ca in acest moment ar fi nu numai interesant dar si foarte util ca aceste analize si intuitii sa fie exprimate public cat mai explicit, de cat mai multi.

Distribuie acest articol

76 COMENTARII

 1. Ca şi dumneavoastră, şi eu înclin către scenariul 4. Cu două amendamente. Primul amendament – căruia, ţinând cont de importanţă în economia lucrurilor, putem să-i acordăm şi statutul de scenariul 0, va fi Băsescu OUT, urmat imediat de sacrificarea ritualică a Udrei. Astea sunt două auto-da-fe-uri fără de care, simbolic vorbind, nimic nu mai putea fi mişcat în nici o direcţie în ţara asta, fie ea direcţie bună sau proastă. Poa’ să încerce propagandişti zeloşi proaspăt convertiţi la pedelism (Nea Sebi L. & Dan A.) să deseneze j-de ţinte – cum ar fi cea cu oamenii lui Dogaru care au dat ei un fel de lovitură de stat şi au trântit guverne – adevărata silă a mulţimii – proşti da’ mulţi – împotriva ăstora doi se îndreaptă.
  Cat despre motivaţia unei eventuale demisii a lui Ponta, io aş fi mai reţinut. Au mai încercat să dezgroape chestia cu Panait, cu Ponta care ar fi ultimul pe care regretatul l-ar fi văzut în viaţă. Şi au lăsat-o baltă. Ponta = plagiator nu ar fi (precum Băsescu, dar acesta în alte dimensiuni) decât o reflexie palidă a subconştientului naţiei ăsteia conduse la toate nivelurile de nişte impostori.

  • Ponta n-are de ce sa demisioneze. Cred ca la majoritatea suporterilor USL putin le pasa de plagiate. Le pasa mai mult de cum va merge tara in perioada urmatoare. Ca urmare, avand in vedere ca n-o sa-l dea nimeni deoparte cu forta, Ponta o sa ramana prim-ministru si o sa-si vada de treaba. In plus, am studiat si eu putin problema si nu mi se pare ca a fost vorba de plagiat. Asa-zisele lucrari plagiate erau trecute in bibliografie si Ponta nu a facut decat sa preia citate fara sa le marcheze ca atare. E vorba de superficialitate, nu de plagiat. A incalcat niste reguli de formatare, nu a furat. Daca erau lucrari nementionate in bibliografie, as mai fi zis.

   • Se vede ca nu cunoasteti deloc normele academice privind citarea – orice pasaj citat intocmai trebuie sa fie marcat de ghilimele si mentionat in nota de subsol si mai apoi in bibliografie. Dar ghilimelele si nota de subsol sunt esentiale, daca nu, se considera plagiat, adica FURT (citarea in bibliografie presupune doar o sursa de inspiratie, care poate fi mai mult sau mai putin vaga, iara nu reproducerea unor fragmente). In lumea academica occidentala aceste reguli se respecta cu maxima strictete, numai la noi se poate vedea o atitudine atat de laxa si concilianta fata de FURT. E chiar amuzant cate scuze se pot gasi in Romania cea mult prea obisnuita cu furtul, ba ca nu e mare lucru ca totusi e trecut in bibliografie, ba ca inainte de 2007 regulile nu erau atat de stricte (ba erau, si o spun ca una care si-a facut lucrarea in 2004), ba ca nu se considera furt daca autorul plagiat nu reclama etc. etc. etc. Ingeniozitatea scuzelor si tenacitatea de care dau dovada aparatorii dlui Ponta sunt fascinante, efectiv e incredibil sa vezi cum se pune atata energie in slujba discriminarii furtului intelectual. Colegii mei straini sunt siderati, pe buna dreptate (iar noi, romanii, ne facem mici-mici-mici…).

   • scuzati-mi curiozitatea, unde ati sustinut Dvs. licenta? In lumea academica astfel de greseli privind ‘reguli de formatare’, si mai ales in domeniul juridic, nu se accepta. Si nu pe parcursul a mai bine de jumatate din lucrare.

   • PLAGÍA vb. tr. a lua, a fura ideile, expresiile, invențiile cuiva, prezentându-le drept creație proprie; a publica pe numele său fragmente din lucrarea altuia. (< fr. plagier)

 2. Domnule Aligica,

  Nu cunosc resorturile partizanatului dumneavoastra politic insa PDL-ul si guvernele sale a avut multi oameni incompetenti si a facut greseli majore. Din experienta proprie va pto spune ca in momentul cand salariile in invatamant erau taiate se lansau (de la bugetul de stat! sau local!) amenajari de parcuri cu costuri mult supraevaluate sau constructii de cladiri (prezentate ca finantate european) insa finantarea era doar de 25% (iar costurile erau cu cel putin 50% decat cele obisnuite). O scoala din apropiere se afla la a 3-a subcontractare ajung la o treime din costul initial. Poate sunt minore pentru politica macro insa aceste exemple le simt pe pielea mea la scala micro. In acelasi timp, firmele care taie padurile Romaniei platesc la stat sume infime (am vazut 20 de bilanturi contabile si toate aveau cifra de afaceri de ordinul milioanelor de lei noi si plateau la stat 700 sau 800 de lei, in timp ce eu din salariu de profesor platesc impreuna cu angajatorul 20 000 lei). Poate pentru ca erau din Harghita …
  Repet, trebuia sa va vad cum tipati cand un Igas este pus Ministrul Administratiei si Internelor, cum Udrea isi punea tot felul de prietene sefe pe la Autoritatile de Management ale POSDRU si a distrus intreg programul cu managementul deficitar si altele extrem de grave pentru oamenii Romaniei.
  Atunci va intreb, cum de 4 ani de zile nu v-ati pus dilema de acum:

  „Evident, este de discutat ce este bine si ce nu este pentru tara: Sa aiba o conducere competenta in aceasta perioada de turbulenta internationala economica si politica?”

  A fost o conducere dezastruoasa si taierile pe care le-au facut alaturi de imprumuturile maive nu au facut decat sa le ascunda incopetenta si hotia. Deci, dati cat puteti in noul guvern insa va descalificati daca mai vorbiti de bine guvernul anterior.

  • Daca la cei de dinainte mai era ceva bun de spus,cam ce ai putea spune bun despre actualul guvern?Daca judeci putin la rece te sperie tupeul si incompetenta lui.Scenariul 4 ar fi perfect,dar ca nu este timpul si momentul pentru a fi aplicat.Va urma….

   • Draga Angela,

    Tu vezi lucrurile numai in alb si negru. Cum adica ce ai putea spune bun despre actualul guvern.
    Pai am 2 oameni cu doctoratele si post-doctorale in strainatate care erau pe picior de plecare din cauza inghetarii angajarilor pe posturile de conf si prof in ultimii 2 ani. Ministerul si Guvernul se incapatinau fara sens pentru ca ei tot atat erau platiti doar ca aveau contract de munca pe durata nelimitata. Desi le-am explicat ca odata cu impunerea criteriilor de conf si prof nu mai putea intra decat oameni valorosi in sistem, ei s-au incapatanat sa tina posturile blocate in continuare si destui dintre cei care se intorsesera in Romania au plecat din nou in strainatate pentru ca nu li s-a scos niciun post la concurs. Vad ca acum se da drumul la concursuri (exact pe numarul de posturi elibarate sau pe perioada determinata). Deci dincolo de smecheriile care se pot face nu e nicio cheltuiala suplimentara la bugetul de stat insa am sansa sa-i pastrez pe cei doi tineri valorosi.
    Apoi cred ca Florin Georgescu e mult mai bun la Finante decat Ialomiteanu, iar Marga la externe s-ar putea sa fie mai bun decat Baconschi care e esuat pe toata linia.
    In plus, ati analizat voi teza de doctorat a lui Boc sa vedeti daca e copiata sau nu????

    • Domnule, cred ca este clar pentru toata lumea ca acest guvern este de incompetenti. S-a scris mult aproape despre toti ministrii si singurul care a scapat este Florin Georgesc deoarece este singurul profesionist. De fapt, el conduce tara, guvernul, economia. Nu sunt o adepta a lui, dar deocamdata e singurul care tine guvernul pe linia de plutire.
     Cei vechi aveau si ei uscaturi, dar va-ti gandit un pic ca au fost dati jos tocmai cand se putea face o relaxare a masurilor de austeritate si ca de aceasta relaxare a beneficiat guvernul pontacului?
     Asa ca nu ii mai ridicati in slavi ca nu au facut nimic deocamdata, decat sa produca bancuri (apropos, de pe vremea impuscatului nu am mai gasit atatea bancuri intr-un timp scurt ca acum, cu ponta si nastase)

    • P.S. Am uitat sa spun ceva referitor la exemplul Marga: cred ca e cea mai rea alegere de la Cioroianu incoace. Si Dvs. Il dati de exemplu?!! Sa fim seriosi…

     • Domnisoara,

      Atentzie mare la GRAMATICA…
      „…va-ti gandit…”

      Pana la bancuri, sa va spun o replica dintr-o piesa a lui Baranga :

      „Seralu’ taica, seralu’ ”

      La asa o epidepie de „doctori” plagiatori, scaparile gramaticale sunt… tot o carte de vizita!

      • Multumesc Carmen pentru explicatii.Si eu gandesc aproximativ la fel.Cat despre ,,va-ti” domnule,poate a fost o scapare.Cand tastezi repede si nu recitesti se mai intampla.Oricum,e stiut ca multi forumisti, cand nu au argumente,se leaga de scris.

      • Sincer, ma amuza interventiile pe forumuri ale „gramaticilor”, in lipsa de alte argumente si mai ales cand aceiasi gramatici o mai si … comit! Acel nefericit „va-ti” poate fi o simpla eroare de tastatura, dupa cum si „epidepia” de care vorbiti…

    • „Marga la externe” – vi se pare un exemplu bun?
     Adica tocmai acolo, unde „diplomatia” devine arta, Marga ca ministru de externe, arunca la gunoi scrisoarea presedintelui si o trimite la BXL pe cea a lui Ponta, motivand o „declaratie politica” a parlamentului? In ce tribunal din lumea asta, se ridica o „declaratia politica” la rang de „litera de lege”?
     Daca Marga ar fii insistat sa se ajunga la o solutie intre Ponta si Basescu, era extraordinar…. asa din pacate dovedeste nu are competentele de a pastra acel post

    • D-le Ion,

     Nu cunosc resorturile partizanatului dumneavoastra politic insa PSD-ul, PNL-ul si guvernele lor au avut 99% oameni incompetenti si au comis crime majore (dupa 22 dec. 1989, Mineriada etc.).

     Sa mai continui?

     Faptul ca in spatiul dvs. profesional extrem de restrins consecintele masurilor adoptate de USL sint pozitive nu va indreptateste in nici un fel sa sustineti ca guvernarea actuala este buna. Partizanatul dvs. se bazeaza pe principiul: Poate tara sa se faca praf, pensia parintilor sa fie mare.
     Ca sa revenim la exemplul dvs., va puneti intrebarea citi oameni de valoarea colaboratorilor dvs. vor beneficia de masura uselista, si citi „dottori”? Probabil ca nu, pentru ca, stiti, pensia parintilor…

    • Ion,
     Sa inteleg ca printre lucrurile bune ale guv. Ponta sunt :
     – doi doctori nu au mai plecat din tara;
     – tu CREZI ca Florin Georgescu e mult mai bun la Finante decat Ialomiteanu, iar Marga la externe S-AR PUTEA sa fie mai bun decat Baconschi .
     Si cireasa de pe tort, te citez :”In plus, ati analizat voi teza de doctorat a lui Boc sa vedeti daca e copiata sau nu????””
     Daca teza lui Boc e copiata trebuie sa suporte consecintele, nu inseamna ca-l iertam pe copy-lot.
     Cine fura trebuie pedepsit, ca-l cheama Nastase, Ponta, Boc, Udrea sau Basescu.Punct!Ce-i asa greu de priceput?
     Si aprpopo de Basescu, parca a renuntat candva la imunitate sa fie cercetat pe chestia cu flota si nu l-au putut agata cu nimic.
     Sau asta nu se pune?

  • In primul rand, domnule @Ion, nu trebuiesc incurcate planurile. Vorbiti de taieri salariale si le aruncati in carca incompetentei, dar mereu si mereu acest argumet ignora argumentul crizei economice. Probabil nu cunoasteti, dar cei de la angajatori privati (printre care ma numar si eu) au avut taieri salariale inainte de taierile de la „bugetari” (carora vad ca toata lumea le plange de mila doar acestora).
   In al doilea rand, asociati capitolul cheltuielilor salariale cu cel al investitiilor amenajarilor. Si incurcati/amestecati planurile si(sau nivelele) de competenta. Taierile salariale s-au facut de la nivel central, amenajarile s-au facut la (bugetat) nivel local. Asa ca una nu compenseaza cealalta.
   Nu apar incompetenta vechilor guvernanti, dar sa dam cezarului ce e a cezarului.
   In plus, multe din vechile erori s-au facut din incompetenta/prostie/lipsa de viziune. Din pacate actualele erori se fac intentionat, cu sistema.
   Balbele vechii guvernari au fost inlocuite de aroganta frauduloasa a actualei.
   Si ar mai fi un argument, etern ne-citit de cei ce repeta imbecili acuzele privind datoria imprumuturile facute de romanania. Faceti un exercitiu de imaginatie, si presupuneti ca in lipsa acelor imprumuturi, inflatia ar fi fost de 100%, iar salariile ar fi avut sincope in a fi platite. Nu 25% catre bugetari, ci 100% catre absolut intreg mediul economic. Dupa acest exercitiu de imaginatie, mai incercati odata critica cu indatorarea. Daca tot va iese, sunteti incurabil exista un singur remediu, dar este radical: opriti televizorul sau macar mutati de pe Antene.

   • Excelent! Ati surprins esenta: nu zice nimeni ca nu a existat coruptie cand era la putere fosta coalitie, dar nu se vedea a fi sistematica, pe cand acum e vizibil de la o posta ca se face totul dupa o schema premeditata.

    • despre salariile bugetarilor am putea vorbi daca am avea un sistem bugetar cat de cat competent, nu cu 1,2 milioane de angajati care freaca hartiile si rup usile la ora 16, un sistem in care nu pilele si relatiile primeaza, etc.
     Pentru partea cu salarii vs investitii locale este exact aceeasi gandire a unui batran dintr-un sat care mergea la vot , la alegerile locale, sa aleaga nu stiu ce primar care-i va mari pensia!

  • cateva intrebari simple (sper ca veti ajunge la ceva raspunsuri pt. uz personal): A. poate cineva justifica un asasinat pe motiv ca a mai facut si altcineva sau ca in alta tzara e normal sa….? [daca nu va place cuvantul asasinat inlocuiti-l cu furt] B. este un guvern PDL in Spania unde au inceput taieri de salarii de 30% ? sau in Anglia? sau in Grecia? C. aveti vreo logica aparte, prin care-l comparati pe Marga cu Baconschi si nu cu Cristian Diaconescu [sau prin care retragerea amb.Siriei sa fie anuntata la Tel-Aviv, inainte de avea OK de la Bucuresti]? D. primul act semnat de Fl.Georgescu a fost o MARIRE a deficitului bugetar cu 20% [pt. cunoscatorii de aritmetica de la 1,9% la 2,3 %]. Rezulta de aici o competenta speciala a lui Fl.Georgescu? E. exista vreo preferinta in a numi ministru pe Nutu Camataru (excelent expert in a inmulti banii personali) sau orice alt HOTZ ??? PS. in articolul dlui DPA am inteles ca vorbeam de FURTUL lui Ponta nu de guvernul Ponta. Dar probabil avem simbrii diferite (a mea nu e politica, ci privata).

  • Era interesant de vazut raspunsul d-lui Aligica la intrebarea pe care i-o adresase dl.Ion, insa inteleg ca nu a dorit decat sa isi expuna ideile, fara a mai participa la dezbatere.

 3. domnilor,cunoashtetzi dvs un grup de politicieni care sa se gindeasca intii la tzara si apoi la profitul personal sau de grup?
  cam toata politica rumineasca este facuta de comunisti si de cei care le impartashesc aspiratziiliUniune natzionala!!?ha,ha,ha,pai acolo cine nu i rumin,trebuie sa devina,altfel ramine minoritatzili conlocuitoare si asta inseamna multe

 4. Domnule Aligica,
  Eu va propun si Scenariul 5 :
  Alegeri parlamentare si prezidentiale ANTICIPATE !
  Motive
  1. Demisia actualului Presedente al Romaniei pentru ca :
  – a desemnat si numit un Prim Ministru SANTAJABIL;
  – a acceptat ca ministrii santajabili sau cu probleme de incompatibilitate sa depuna juramantul;
  – nu a rezolvat problema BARBATESTE prin aducerea Primului Ministru in fatza Parlamentului, ci a preferat declansarea unui scandal la televiziuni si in presa internationala;
  2. Demisia Parlamentului pentru ca a dat un vot de incredere unui guvern cu ministri santajabili condus de un Prim Ministru santajabil;
  3. Demisia Primului Ministru pentru ca nu a dovedit ca nu este santajabil si pentru ca a propus ministri santajabili sau aflatzi in incompatibilitate;

  • @ Contrabas,
   Eu propun ca intreg usl-ul sa fie demis din politica Romaniei. Ei au propus un prim ministru plagiator, mincinos, incompetent si deci santajabil, ei au propus ministri la cultura plagiatori, un ministru al internelor care incalca cu nonsalanta legea iar masurile pe care, in general, le iau sunt de natura restauratorie cu continut exclusiv partinic.

   Iar parerea mea la principala chestiune ridicata, cu responsabilitate, de dl. Aligica, este:

   – ponta, ca si severin, nu-si va da demisia indiferent de cate argumente pro va prezenta societatea civila autohtona sau internationala la un loc;

   – uslasii nu-si vor subordona interesele personale nici unui alt interes, cu atat mai putin pentru tara,

   din simplul motiv ca asta este aluatul din care sunt plamaditi, vor sacrifica orice pentru a-si mentine privilegiile.

   Pana nu va fi eradicata aceasta clasa „politica” nu vom avea normalitate. Toate rationamentele, indiferent de pertinenta lor, nu pot conta atat timp cat regulile de baza ale democratiei nu sunt efectiv instalate, cat nu discutam toti aceeasi limba.

 5. Pentru Dl. Dragos Paul Aligica (si nu numai)

  Am mai postat pe „Contributors” acest articol aparut in „Gardianul” in 2007 si prezent pe internet la linkul de mai jos:

  http://www.eghid.ro/Actualitatea/NewsDetail.aspx?NewsID=14081

  Este real???

  copy/paste: – sau mang/ponta :)

  „”
  Politicianul Ponta, «corigent» la cariera universitara

  Tånarul pesedist Victor Ponta si-a construit o adevarata cariera universitara pe baza unui sir de ilegalitati. In postura de cadru didactic, acesta a «ars» o serie de etape, obtinånd cel putin dubios mai multe titluri.

  Despre Victor Ponta se poate spune ca este unul dintre putinii tineri din PSD care a reusit sa tina pasul cu greii din acest partid. Daca la capitolul activitate politica Ponta sta foarte bine, nu acelasi lucru se poate spune despre el atunci cand vine vorba de cariera universitara.

  Ponta este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, structura unde nu a excelat nici un moment prin rezultatele sale. Ba mai mult, desi este licentiat in stiinte juridice, cu media generala 8.80, vicepresedintele PSD a primit doar 6.50 la Drept Penal si nota 7 la drept civil si cel constitutional. A avut insa noroc cu proiectul de diploma, unde a primit nota maxima si asa a reusit sa-si mai dreaga media generala. Dupa terminarea facultatii, Victor Ponta a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, unitate care i-a emis si cartea de munca.

  Magistratul a cochetat si cu munca la catedra
  In anul 2002, Universitatea Romano-Americana din Bucuresti a primit de la Ministerul Educatiei acreditare. Victor Ponta avea insa o relatie mult mai veche cu aceasta institutie. Inca din 1996, pesedistul a incasat fonduri de acolo, pentru activitatea de preparator universitar ce o presta. In paralel, Ponta facea acelasi lucru si la Universitatea privata “Dimitrie Cantemir”. La unitatea din urma, Victor Ponta a avut chiar o ascensiune mult mai rapida, devenind asistent si apoi lector universitar. Cel putin asa apare in CV-ul acestuia, postat pe site-ul Camerei Deputatilor si depus la dosarele de concurs ale acestuia. Bizar este insa faptul ca, cel putin in CV, activitatea didactica a lui Ponta la Universitatea Romano-Americana nu se regaseste. “Gardianul” a intrat insa in posesia unor documente din care reiese ascensiunea permanenta a lui Ponta, in cadrul acestei institutii, ascensiune care nu a fost intotdeauna in conformitate cu legislatia din domeniu.

  Mai mult, toata aceasta activitate nu se regaseste nici in Carnetul de Munca a lui Victor Ponta, fapt ce ridica numeroase semne de intrebare cu privire la modul in care a prestat actualul lider PSD servicii pentru universitate. Din pacate insa, contactat telefonic, Victor Ponta a fost foarte transant in ceea ce priveste activitatea sa didactica: “Credeam ca m-ati sunat pentru lucruri serioase. Puteti sa scrieti orice despre treaba asta, ca nu ma intereseaza”, ne-a declarat Ponta.

  Radiografia perfecta a unui smen didactic
  Cea mai mare “gogoasa” pe care s-a bazat intreaga cariera universitara a lui Victor Ponta a fost cea de la examenul de titularizare pentru postul de conferentiar. Ca sa obtina acest post, PSD-istul a avut nevoie ca o armata de nume grele din invatamantul romanesc sa inchida ochii la inadvertentele din dosarul sau.

  Legea 303 din 2004 privind statutul magistratilor spune foarte clar: “Magistratii care au, la data intrarii in vigoare a legii, norma de baza la institutii de invatamant superior juridic, au obligatia de a-si transfera aceasta norma de baza la instanta sau parchetul unde functioneaza ori sa renunte la calitatea de magistrat.” Ori, in cazul Ponta, la dosarul de care vorbeam mai sus nu exista nici un document din care sa rezulte unde a avut si unde are norma de baza acesta.

  Nici macar vechimea necesara pentru inscrierea la concursul cu pricina nu exista. Victor Ponta a depus la dosar doua adeverinte. Din prima rezulta ca, in perioada 1 octombrie 1997 – 1 octombrie 2002, Ponta a ocupat pe rand, prin cumul, functiile de preparator, asistent, si lector. In realitate, nu exista insa nici o lege care sa permita cumularea functiei de preparator. Chiar si asa, pe 1 octombrie 2002, cand s-a inscris la concursul respectiv, Ponta nu avea vechimea prevazuta de lege. Pentru ca nu detinea titlul de doctor, lui i-ar fi trebuit 6 ani vechime, iar din scriptele depuse de el nu ies nici macar 5.

  Master de 2-4 semestre in 3 luni
  In continuare, pentru inscrierea la concursul de ocupare a unui post de conferentiar, candidatul trebuie sa faca dovada ca are o vechime minima la catedra de 9 ani, im invatamantul superior. Cu toate eforturile de moment, actualul lider PSD-ist abia a obtinut 7 ani si cateva luni.

  In fine, o alta “facatura” din dosarul de universitar al lui Victor Ponta se leaga de cursurile de master pe care acesta le-ar fi absolvit. In Romania, potrivit prevederilor Legii invatamantului, este o activitate de invatamant postuniversitar, cu durata de 2-4 semestre.

  Cele 3 cursuri tip master, mentionate de candidatul la titularizarea respectiva, au fiecare doar cateva luni ca durata. Cum a reusit aceasta performanta, doar Victor Ponta poate spune.

  „”

 6. Scenariul meu, numarul 6 cred, este ca Ponta va pleca escortat de jandarmi, acuzat de fapte deosebit de grave.
  Una din ele pare a fi Hidroelectrica.
  De bunavoie nu va demisiona, in ciuda oricaror evidente, cat timp actuala majoritate nu i-o cere.

 7. Scenariul 1 mi se pare cel mai probabil… Mie mi se pare strigator la cer ca un doctorat facut intr-o tara europeana intr-o universitate de top 500 (chiar vreo top 300 si top 50 in specialitati) sa nu fie recunoscut in Romania in vreme ce mizeriile astea copiate sunt perfect valabile…
  Nu stiu, zau ce sa mai cred, dar la momentul asta parca mi-as dori sa mearga Ponta la Bruxelles si sa nu vrea nimeni sa dea mana cu el; poate asa sa-si dea seama ca e in plus…

  • „Nu stiu, zau ce sa mai cred, dar la momentul asta parca mi-as dori sa mearga Ponta la Bruxelles si sa nu vrea nimeni sa dea mana cu el; poate asa sa-si dea seama ca e in plus…”

   Si mai e un avantaj: astfel nu riscam sa nu dea nimeni mâna cu al nostru!

  • aciduzzu, desi observatiile domnului Profesor Diaconu par ok, sunt totusi doo elemente care nu le putem uita:
   1. Pentru ca domnul Profesor a scris prefata cartii lui Ponta, care s-ar baza pe un plagiat, ar rezulta ca el insusi se afla intr-un conflict de interese, ceea ce-i afecteaza clar obiectivitatea.
   2. cand profa ma prindea ca-l las pe coleg sa copie, ma pedepsea si pe mine. Tot astfel, daca a copiat, chiar cu stirea Profesorului Diaconu, e tot furt., dar sunt mai multi vinovati.

   • Adaug eu 3.Diaconu nu il va acuza in veci pe Ponta de plagiat, pentru ca ii e frica de el. Dupa cum a spus chiar Banicioiu in direct la tv, Ponta a condus manifestatia de sustinere a prefectului de Arges acuzat de coruptie, in timp ce Diaconu era in grupul de judecatori care il judeca pe respectivul prefect. E de crezut prin urmare ca omului, de atunci, i s-o fi facut frica, posibil sa mai aiba si el nevasta, copii, cine stie cu ce o fi fost amenintat. Totul e posibil in Romania, iar eu pe Bonta numai de cumsecadenie nu-l pot banui.

   • pai sa inteleg ca orice rezolutie ar da comisia de etica sesizata de ponta, ptr ca acuzatorii astia portocalii vad ca doar dau din gura dar nu a facut niciunul lacramatie in privinta asta, e contestabila si in final fara nicio greutate profesionala si morala…!?
    din cate am inteles respectivul profesor e o somitate in domeniu si fara devieri de la moralitate.
    in contextul in care boc,udrea,igas,botis,blejnar,ialomiteanu,pupilu lu udrea din guvernul mru …ala de terminase iefs-ul pe la 30 de ani,ridzi, boghicevici aia cu 2 doctorate si 3 masterate si inca multi de care nu-mi aduc aminte momentan, nu au fost supusi la acest asalt mediatic pe o tema destul de importante intr-o societate normala si in carein contextul crizei actuale ma intereseaza mai putin daca ponta a copiat lucrarea de doctorat, fata de rezilierea contractelor cu baietii destepti de la hidroelectrica, (prin smecheria cu insolventa,de altfel singura facuta de stat in relatia cu toti baietii care au furat din 89 incoace)sau deductibilitatea cheltuielilor cu carburantul autoturismelor aflate in proprietatea sc-urilor si pf-urilor.

 8. Stimate domnule Algică,

  Să fim realiști și ne-PD-Liști. Dl.Ponta poate fi acuzat- de o tratare neglijentă a formei- CEEA CE NU ESTE ÎN NICI UN CAZ PLAGIAT: Nu există obiectul infracțiunii (până acuma nimeni nu s-a plâns), nu există motivul infracțiunii (doctoratul nu l-a făcut pe dl.Ponta mai bogat) și există și un context care anulează total infracțiunea presuăpusă (Universitatea n-a avut și nu are un cod scris de etică pe care l-ar în încălcat dl. Ponta). De-aici urmează mai răul- pentru că sunt dispus să pun pariu pe o ladă de bere Peroni contra o ladă de Johny Walker că cel puțin teza dlui. Boc e într-o ipostază și mai rea.
  Revenind la subiectul dvs.-Ponta n-are de ce să-și dea demisia- cel mai bine ar fi să-l demită pe dl.Aldruh și celelalte fantome PD-Liste (care n-au nici o operă) și să facă o astfel de comisie din nume sonore și verificate- condusă de exemplu de dl.Neagu Djuvara.

  • Stimate domnule Andrei George,

   Atunci haideti sa fim si ne-PSD-isti! Nu vi se pare ca, in comparatia pe care o avansati dintre domnul Ponta si domnul Boc abordati chestiunea intr-un mod exagerat de partinic?
   Adica, pe de o parte, in simpla baza a unui pariu spumos pe care il propuneti, aruncati anatema in capul domnului Boc fara nicio verificare si il acuzati indirect de plagiat (asta probabil pentru a constitui ulterior o baza de discutie propulsand aceasta presupunere in adevar infailibil).
   Iar pe de alta parte, confruntat cu un caz de infractiune (cel al domnului Ponta), cautati albirea acestui personaj pe motive – scuze! – infantile. Sa ma explic:
   1. „Pana acum nimeni nu s-a plans” este un argument congruent cu expresia paguboasa care zice ca „hotul neprins este negustor cinstit”. Chiar este negustor cinstit? Chiar e mai putin hot?
   2. „Doctoratul nu l-a facut pe dl. Ponta mai bogat”. Argumentul este pueril: da, nu l-a facut automat mai bogat (desi exista pe atunci sporul de doctorat), insa i-a deschis nenumarate porti, care au devenit ulterior posibilitati de imbogatire.
   3. „Universitatea nu are un cod de etica”. Deja este strigator la cer! In loc sa ne punem semnul intrebarii asupra statutului respectivei universitati, ne inghesuim sa il albim pe fericitul doctorand devenit doctor, pe principiul invers al celui gasirii nodului in papura.
   Dupa care, considerand ca schema Dumneavoastra logica a devenit imbatabila, sariti direct la concluzia pe care o aveati pregatita inca din start: „Domnul Ponta nu trebuie sa isi dea demisia”.
   Mi-e tare teama ca va scapa tocmai ceea ce este ultranecesar: logica elementara.

  • Interesant. 115 pagini copiate practic cuvant cu cuvant din 3 carti, fara ghinimele si fara note de susbsol, sunt pentru dumneavoastra doar „o tratare neglijentă a formei”. Curat ne-plagiat. Muzica.

   • Dle. SIlicon, pot fi și 300 de pagini. Pentru ca să înțeleagă toți PD-Liștii, oriunde, pentru orice fel de teză de doctorat, ceea ce contează sunt contribuțiile originale. SUnt ele copiate și se poate dovedi acest lucru ? Discutăm de plagiat. Nu sunt ele copiate și lucrarea are pasaje copiate – pasaje care nu sunt interzise de ghidul care definește o lucrare de doctorat la UB ? Nu discutăm despre nimic…

    • Domnule, îmi pare tare rău, dar ești////. O „lucrare” de 300 pp. cu 150 pp. preluate din altă parte nu este o lucrare doctorală. Nu ar putea fi nici disertație, nici lucrare de licență, nici măcar un amărât de „paper” de semestru (păstrând proporțiile). Bați câmpii cu „contribuția originală”. „Originalitatea” nu se măsoară în pagini, cu atât mai puțin în jumătăți de teză. Așa ceva oricum nu prea are ce căuta într-o lucrare academică. Înainte de orice, absolut orice, exceptând cunoașterea decentă a limbii, e vorba de onestitate intelectuală. Aș fi tentat să spun că te las să judeci singur dacă e rost de onestitate intelectuală acolo dar tare mă tem că nu ești în stare. Există lucrări slabe, există lucrări mediocre, există lucrări bune și există lucrări lipsite de onestitate, plagiate, furate. Mai există, de asemenea, colaje al căror caracter scandalos e strigător la cer, precum în cazul D-lui Ponta. Nu putem ridica problema recenzării literaturii specifice, a sintezei, a identificării pozițiilor divergente, a fixării unei problematici, a tratării ei critice etc. etc. Nu mai vorbim de contribuție și voce-proprie. Așa ceva nu depășește nici statutul de text-book/reader pentru curs – adică ceva cu totul lipsit de vreo pretenție auctorială.

    • Care or fi contributiile alea originale, daca a copiat pana si concluziile lucrarii nu stiu. Dar nici nu are importanta; ce are importanta e ca nu-si va da demisia si mai ales ca Romania aluneca usor spre marginea Europei si disparitia statului de drept: directia EurAsia si modelul Putin!

  • „Universitatea [din Bucuresti] n-a avut și nu are un cod scris de etică”
   -FALS! A avut si are un astfel de cod; este chiar si pe Internet.

   „Dl.(sic!) Ponta poate fi acuzat- de o tratare neglijentă a formei- CEEA CE NU ESTE ÎN NICI UN CAZ PLAGIAT”
   Ce vorbesti, domle?! Tu chiar esti serios? ponta a facut mai mult decat a plagiat, a inventat „plagiatul care sare-n ochi” (vorba lui Cristoiu)

  • Sa va raspund? Mai mult ca sigur, nu merita. Argumentul meu va fi o picatura de ratiune in oceanul antenelor.
   Daca forma ar fi fost tratata corespunzator, teza ar fi aratat asa: Prin urmare, ghilimele, apoi o pagina copiata litera cu litera, dintr-o alta carte, cu indicarea scrupuloasa a sursei in subsol. Doua paragrafe necopiate, apoi „asa cum am aratat deja”, ghilimele, si inca o pagina dintr-o carte. Capitole intregi ar fi fost 90% intre ghilimele. Stimate d-le Andrei George, ati citit dvs. vreun text care sa arate asa? Vi-l puteti inchipui? Cind copiezi cu nerusinare pagini intregi nici sa vrei, NU MAI POTI sa pui ghilimele.

   • Dle. Leon, nu fiți absurd. Închipuiți-vă că am descrierea unei proceduri- orice procedură- pe 150 de pagini. Lucru extrem de curent în practica inginerească- eu sunt inginer și nu jurist. Deci am descrierea procedurii de turnare a oțelului în forme de nu știu ce tip, scrisă de Cerkasov în 1958. El a fost primul care a descris procedura, a fost tradus și în limba română, etc. Ce fac eu când scriu o carte despre temă ? Dacă sunt bou, dau 150 de pagini între ghilimele. Dacă sunt un om normal, când începe respectiv procedură dau o notă de sfârșit și spun în notă N. Cerkasov (1958), Tunrarea oțelului în cubilouri…., Editura AGIR. Așa s-a procedat și așa se procedează din totdeauna.

    • In cazul in care vorbiti serios, arunci cu parere de rau va spun ca nu cunoasteti notiunea elementara a ceea ce inseamna originalitate.
     Or, o teza de doctorat tocmai asta trebuie sa aduca: originalitate, sa fie o tema noua, nestrabatuta… Daca tu, ca om, nu esti in stare sa produci ceva nou, atunci nu te obliga nimeni sa te inscrii la doctorat.
     In concluzie, dat fiind ca se vede cu claritate ca sunteti departe de a stapani acest aspect, chiar nu aveti idee despre ce inseamna plagiat si chiar nu inteleg ce mai doriti sa demonstrati in afara unei grosiere apetente de jalnica aparare a unui plagiator dovedit…

    • V-ati uitat macar pe „teza” lui Ponta inainte sa formulati acest argument, care face parte de fapt din apararea plagiatorilor si a avocatilor lui din oficiu? Eu am citit vreo 15-20 de pagini copiate LITERA CU LITERA din cartea lui Ion Diaconu. Ei bine, era vorba in capitolul acela despre o istorie generala a subiectului, nimic tehnic care nu putea spus decit intr-un singur si unic fel. Faceti experienta asta cu buna credinta, si intrebati-va daca copiatul LITERA CU LITERA era necesar.

     In ce priveste turnarea cubilourilor, nu cred ca ati scrie o carte in care atunci cind vorbiti de cubilouri, luati carte autorului rus si copiati o pagina litera cu litera. Indraznesc sa sper ca va referiti la metoda consacrata, dar o descrieti in cuvintele dvs., pentru ca e carte dvs., nu a altor autori. La fiecare metoda ori teorie, faceti referire la descoperitorul ei, dart nu copiati textul care o descrie. Sint mai putin priceput la tehnica decit, sa zicem, la filozofie. Nici un student de anul I de facultate nu are voie, cind vorbeste de Critica ratiunii pure a lui Kant, sa se puna sa copieze un fragment din opera, ci trebuie sa descrie teoria in cuvintele sale.

     Va mai amintesc ca ministrul german al apararii care functioneaza ca referinta in cazurile de plagiat comise de oameni poltici, si-a scris si el teza de doctorat incriminata intr-un subiect de drept constitutional, iar plagiatul sau n-a constat chiar in copierea intocmai a pagini intregi din alte carti, ci din preluarea, in formule mai mult sau mai putin modificate, a unui continut intelectual care nu-i apartinea. Chiar si aceste conditii, teza lui a fost considerata un plagiat, cu consecintele pe care nu ma indoiesc ca le cunoasteti.

  • In privinta pariului: trebuie ca aveti o lada de Johnnie Walker in pivnita primita gratis de vreme ce va incumetati sa o puneti la bataie. In speranta ca nu e vorba de un „Johny Walker” produs in China, accept pariul.

  • D-le Andrei George,
   Nu stiu daca intentionat sau nu (eu banuiesc ca intentionat) incercati sa faceti o manipulare (as adauga grosolana) folosind metode de retorica cunoscute ca fiind incorecte si condamnabile. Cine a citit cat de cat un copediu de retorica (tehnici de argumentare) va sti la ce ma refer.
   In cultura anglo-saxona 2 dintre thenicile de retorica condamndate sunt „the use of straw man” (folosirea omului de paie) si „the dragging of red herring” (taratul heringului rosu).
   Abele tehnici au legatura cu faptul ca in loc sa aduceti argumente despre subiectul in discutie – plagiatul d-lui Ponta (a fost sau nu a fost) – dvs. deturnati atentie catre alte subiecte – teza d-lui. Boc, etc. Exact asa cum atentia unor pasari este deturnata de la boabele pe care vor sa le manance de catre un om de paie folosit pe post de sperietoare de pasari.
   Cea de-a doua metoda e similara dar numele ei vine dintr-o traditie britanica in ce priveste dresajul cainilor de vanatoare. Pentru a-si invata cainii sa se concentreze pe irosul vulpii pe care o urmareau, dresorii agitau in fata lor un hering rosu (acesta devine rosu in urma afumarii) care are un miros foarte puternic si imbietor. Asta faceti si dvs. In loc sa participati in discutie urmarind mai departe „mirosul vulpii” (plagiatul dlui. Ponta) dvs. veniti si agitati un hering rosu (aruncati petarde) in dorinta de a distrage atentia.
   Am vrut doar sa mentionez aceste lucruri ca sa va dati seama ca nu toti dintre noi sunte asa usor de manipulat prin astfel de metode idoielnice de argumentare. Unii dintre noi mai citim copedii de retorica si sti sa discernem repede cand cineva chiar vrea sa aduca arguente valide in aparare sau acuzare unui subiect, sau vrea doar sa distraga atentia si astfel sa manipuleze. Iar daca o faceti neintentionat atunci e si mai grav pentru ca inseamna ca traiti intr-o stare de visare, de negare a evidentei, de wishful thinking, adica rupt complet de realitate. Disonanta cognitiva se cheama asta in limbajul specialistilor in psihiatrie si spun ei, e o afectiune mentala. Ca narcisismul si multe, multe alte forme ale unei perceptii alterate cu privire la realitate. Cea mai grava forma la care se poate ajunge e schizofrenia, dar ma opresc aici cu explicatiile. Sper ca ati prins sensul.

   • Dle. Adi, lăsați-mă întâi să vă felicit pentru cultura dvs. extraordinară. Mărturisesc că am învățat ceva din comentariul dvs.- adică lucruri pe care nu le știam. Dar mai lăsați-mă să vă spun că sunteți total în eroare- respectiv dacă am pomenit de dl.Boc a fost cu totul marginal. Deci interesant, dar lipsit de subiect.
    În rest, ne întoarcem la noi și la România, țară care spre deosebire de Marea Britanie nu are- încă- un ghid etic pentru alcătuirea unei teze de doctorat. Și unde, așa cum am sugerat într-un alt comentariu pe thread-ului dlui. Tismăneanu, un astfel de demers întreprins de dl.Algică, dl.Tismăneanu și o serie de alți distinși îndrumători ai intelectului colectiv ar putea conduce nu la niște discuții sterile ci la ceva într-adevăr util. Nu numai pentru România. Să vă reamintesc că sistemul notelor din bibliografie diferă de la o lucrare la alta ? Personal, m-am obișnuit cu stilul Harvard. Dar o standardizare n-ar fi rea și aici….

   • Excelent!
    Doar că, dacă Andrei George se află în una din cele două situații ipotetice la care te referi, avem așa:
    1. dacă incearcă, conștient de ceea ce face, voit sofistic și cu rea intenție să manipuleze, torpileze, inșele (amintind de activiștii de partid de pe vremuri care te mințeau în față „argumentînd” cu idei din Marx, irefutabile fără riscuri capitale în lagărul socialist în care trăiam) – atunci „a prins sensul”, dar puțin îi pasă. Aici are, însă, o problemă pe care activistul comunist nu o avea. Nu mai sîntem în lagărul socialist ci în internet.

    sau

    2. dacă are mari probleme de percepție – atunci nu avea cum să „prindă sensul”, dar comentariul tău are meritul de a fi adus lumina necesară celor, eventual, intrigați/dezorientați de gargariseala și ciudățeniile guralivului Andrei George.

    Ar mai fi, totuși, o posibilitate: ca omul să facă, intenționat, pe avocatul diavolului. Fie, pur și simplu, ca să se distreze (poate are ceva timp liber zilele astea și o fi avînd o fire ludică), fie, mult mai subtil, ca să provoace intensificarea dezbaterii pe această temă, o ipoteză de-a dreptul spectaculoasă, pentru că menținerea polemicii la cote de fierbere e esențială; afacerea nu trebuie lăsată să se răceasca sau să se fîsîie în coadă de pește. Pentru că nimic nu e mai rău pentru Ponta și multimea de plagiatori (hoți și impostori în același timp) inzestrați de falimentarul sistem de invățămînt românesc cu tot felul de titluri si diplome fără nici o valoare decît insistența publică asupra acestei tematici.

    Și încă un punct pentru omul nostru, indiferent ce îl mînă pe el în luptă: excelentul tău comentariu probabil că nu ar fi apărut în lipsa instigărilor lui, voite sau nu, la argumentare.

    O bere Peroni pentru Andrei George de la mine!

  • @andrei george. Pana unde poate merge ridicolul? deci daca copiez tot ce a scris KANT nu plagiez, caci I.Kant (RIP) nu se poate plange????? Chiar nu ustura ridicolul? nici in PSD? PS. aud ca prin declaratie politica a parlamentului art.16 din Constitutie se citeste: „Nimeni nu e mai presus de LEGEA PSD”.

 9. Cazule se musamalizeaza din pacate! Ce s-a intamplat cu Mang Ioan? Trebuia sa se prezinte la audieri pe data de 15 iunie, dupa care el a amanat-o pe 21 iunie; aceasta data este de domeniul trecutului, astazi suntem in 24 iunie. Ce s-a intamplat?
  Astora chiar nu le este rusine deloc deloc?
  Dle autor, scrieti un articol pe acest subiect – Plagiatorul Mang. Dumneavoastra aveti o anumita influenta in mass media. Eu, ca si ceilalti cititori suntem cvasi-insignifianti.
  Vrem ca Mang si Ponta sa plateasca pentru infractiunea de plagiere!
  Multumesc…

 10. Ponta nu a plagiat, deoarece cel mai probabil nu el este autorul lucrării; toată lumea ştie că în România foarte multe lucrări de licenţă, dizertaţie sau doctorat sunt făcute de către altcineva. Să fi şi serioşi, cine are timpul necesar de a fi în acelaşi timp doctorand, membru de partid, secretar de stat. Să nu mai spun de conducătorul său de doctorand, care era şi profesor şi preşedinte de partid şi prim-ministru.

  Legat de demisie; nu m-ar surprinde să nu-şi dea demisia, chiar prins cu musca pe căciulă – un coleg de partid, Adrian Severin nu şi-a dat demisia.

  Cât despre guvernul de tehnocraţi, nu va fi; lumea a uitat insistenţa întregii clase politice (cu excepţia PDL) de a face guvernul de tehnocraţi în 2009 la sfârşit, cum primarul Sibiului prim-ministru. Aparent, acum Johanis nu a mai fost bun.

 11. Eu as fi de parere ca pentru tara este mai bine sa fie solutia Nr. 1 .
  O sa incerc o explicatie.
  Asa cum partidul Romania Mare s-a dezintegrat datorita mesajelor populiste, national socialiste si laudative la adresa fostilor conducatori ai PCR si ai securitatii, fara sa aiba solutii pentru situatiile actuale ale tarii, tot asa si actualul USL trebuie sa ajunga la ,,Incompetenta maxima,, si dupa cum se observa actualii guvernanti nu se dezmint.
  Poate o sa inteleaga majoritatea oamenilor simplii ai acestei tari ca niste repetenti sau plagiatori nu pot asigura o evolutie de succes a Romaniei si nu numai!
  D-lor nu uitati ca totusi sunt alegeri democratice in Romania si majoritatea celor care voteaza trebuie sa inteleaga pe propria piele ce insemna sa fi condus de incompetenti si iresponsabili!

 12. Uniune națională între Blaga, Antonescu, Băsescu și oamenii lui Iliescu e Coșmar Național.

  Personal sper că ați propus asta doar ca să puteți primi răspunsuri din partea cititorilor, nu pentru că ați crede în Uniune Națională pe baze valorice precare.

  Ponta nu își va da demisa, indiferent ce presiuni vor fi. El va insista să transforme România într-o țară în care este legal să furi.

  Deoarece majoritatea românilor are aceeași preferință ca Ponta, USL va câștiga la alegeri ca și la locale.

  Atunci veți realiza poate că ar fi fost mai bine să nu propuneți scenarii de Uniune națională, ci să folosiți imaginea dumneavoastră pentru a susține scenarii bune pentru o Românie curată, scenarii în care hoții să nu creadă că au loc într-o uniune națională, în care să aibă simtă că cineva îi respinge, îi scoate din grupul național, măcar simbolic.

 13. Nu e nevoie de nicio analiza ori intuitie pentru a sti ca atita vreme cit uslamismul va fi majoritar in parlament, propunerea de prim-ministru va veni de la coalitia majoritara, ci doar de cunoasterea acestor forte politice unidimensionale. Reactia Presedintelui Basescu la propunerea unui om mai capabil decit „Il dottore” e, cred, un subiect mai complicat, pentru ca spre deosebire de uslamisti, Basescu chiar e un om (animal) politic.

 14. Bun articol,doar ca nu stiu ce cauta cuvantul „demisie” in el.Nu vom vedea niciodata demisia lui Ponta oricat ne-am dori.A-ti da demisia inseamna a avea caracter si onoare ceea ce lui Ponta ii lipseste cu desavarsire,si nu numai lui,in general aceste caracteristici fundamentale ale unui adevarat conducator lipsesc din politica romaneasca.Hmm,ceea ce imi aduce aminte de un anumit personaj care si-a dat demisia din parlament pentru a se pune la dispozitia organelor abilitate pentru a fi anchetat.Pana acum e singurul care sa fi facut asa ceva (din cate stiu eu) si este singurul care isi merita pozitia actuala in stat.Ah,am uitat sa-i pronunt numele,da ,este chiar „dictatorul” Basescu!

  • Sa ne dorim demisia?!
   De ce?! Lupta politica de abia acum se incrânceneaza de -a binelea si ies „schiletii” la vedere. Si de o parte si de alta! NU stiu daca asta face bine Romaniei, dar macar avem balsam pentru suflet.

 15. Buna seara Domnule Aligica,

  in primul rand sunt convins ca acest email nu va aparea…
  in al doilea rand, este grav ca Ponta a plagiat, dar la fel de grav este ca si procurorul general aflat in functie a plagiat si in plus a mai primit si „magna cum laude”. De ce nu v-ati sesizat si in acel caz?
  Lipsa de reactie a „intelectualilor” in cazul Kovesi imi dovedeste pe deplin ca razboiul este unul politic. Trebuie sa cada capul lui Ponta cu orice pret (si intra-adevar sunt multi bani in acest joc!), dupa care se va pune „batista pe tambalul plagiatului”. Nu ne va mai interesa daca Boc a plagiat sau nu…sistemul trebuie reformat si trebuie sa existe un moment zero.
  Mare pacat ca ati intrat in acest joc!

  • Este foarte grav ca Adrian Nastase a furat, dar este si mai grav ca Mihai Vitezu a tras in teapa o multime de turisti nevinovati, veniti in excursie pe valea dambovitei, ba mai mult a si fost trecut in istorie pentru treaba asta.
   Lipsa de reactie a “PSD-istilor” in cazul Mihai viteazu imi dovedeste pe deplin ca razboiul este unul politic. Trebuie sa cada capul lui Nastase cu orice pret (si intra-adevar sunt multi bani in acest joc!), dupa care se va pune “batista pe tambalul crimelor”. Nu ne va mai interesa daca Stefan cel Mare a ucis sau nu…sistemul trebuie reformat si trebuie sa existe un moment zero.
   Mare pacat ca ati intrat in acest joc!
   (nu este un plagiat, bibliografia o gasiti deasupra)

 16. Pai ar fi foarte bun scenariul 4. Cel mai bun. Dar credeti ca hienele astea din USL se vor lasa asa usor date deoparte de la putere? Eu unul nu cred. Ponta deja a dovedit ca are obrazul gros deci nu m-ar mira sa spuna ca renunta la titlul de doctor dar continua ca prim ministru.
  Singurul factor care cred ca l-ar putea determina sa deisioneze ar fi presiunea externa. Daca ies europenii, ambasadori mai ales cel al SUA si spun ca trebuie sa plece, atunci o va face, ca ii vor sari la gat inclusiv PSDistii lui pe motiv ca le strica imaginea inainte de alegeri. Dar asta nu inseamna ca daca pleaca Ponta, USL va abandona guvernarea. „Pai tocai acum?”, cum zice personajul lui Caragiale? Vor pune pe altcineva premier. Cine stie? Poate pe Crin? Hahaha. Ca si asa se pregateau sa modifice constitutia dupa alegeri si sa lase presedintele fara nici o putere. In cazul ala ce farmec ar mai avea pentru Crin castigarea functiei de presedinte? Nu mai bine prim inistru?
  Apropo, d-le. Crin, nu stiu daca cititi acest site, dar poate o fac consilierii dvs: v-ati gandit la posibilitatea asta? Sa-l inlocuiti pe dl. Ponta in fruntea guvernului si sa-i oferiti PSD-ului postul de presedinte? Daca nu, poate ar fi bine sa va ganditi. ;-) ;-) ;-)

 17. Eu zic ca e momentul propice pentru o schimbare de Constitutie. Conflictele sterile intre Presedintie si Guvern nu vor face decat sa duca la pamant increderea efemera pe care electoratul o are in momentul de fata in USL. Cand se va intampla asta, va fi haos: nu USL, nu PDL…ce mai ramane?

  Ar trebui clarificate lucrurile odata. Ce face presedintele, ce face guvernul, ce face parlamentul. Mi se pare aberant ca premierul in functie sa isi huleasca presedintele pe la cancelariile straine, de dragul unor mofturi. The gift that keeps on giving ar trebui sa isi vada lungul nasului, impreuna cu cei care il sustin.

  Mai tin minte ca in campania electorala din 2009, aparuse o stenograma a unei discutii din interiorul PSD, vizavi de iesirea de la guvernare. Eternul Ion Iliescu zicea ceva in genul: „E ok daca iesim de la guvernare. Vom suferi electoral, dar pierderile se vor atenua in timp.”

  M-am saturat de acest stil de a face politica. Sunt convins ca Ponta are suficient tupeu sa mearga pana in panzele albe inainte, ca si Adrian Severin. Pericolul este ca oamenii isi vor pierde complet increderea in democratie, in politica. Se vor juca atat de mult cu jucaria pana o vor strica si dupa aia se vor uita neputinciosi la ea. Tot de la politic trebuie sa vina schimbarea pentru ca aceasta nu va veni de la popor (vezi votul de la locale).

 18. Il stimez si il citesc pe dl. Aligica, dar articolul de fata – sa-mi fie cu iertare – este ca si cum as scrie eu un articol (pe care oricum nu l-ar publica nimeni), care sa aiba titlul „Cazul Angelina Jolie. Patru scenarii in cazul in care se muta cu mine”. In conditiile in care eu nu sunt Brad Pitt ci doar un cetatean obisnuit din Romania.
  Revenind din taramul fanteziei, la articolul de fata. Domnule Aligica, Ponta nu-si va da niciodata, dar NICIODATA demisia din cauza unui plagiat!!! Despre ce vorbim? Nu stiu ce comisie studiaza cazul lui (nu cumva o comisie din Ministerul Invatamantului, care comisie este astfel subordonata ministrului invatamantului, care la randul lui este subordonat primului ministru, tocmai subiectul respectivei potentiale analize?
  Dar NU conteaza ce va spune comisia aia. Presupunand ca acea comise va decide ca este plagiat! Instantaneu Ponta, impreuna cu o haita intreaga de PSD-isti vor sari ca arsi ca membrii acelei comisii sunt oamenii lui Base, deci, „prin urmare si asadar, iata inca un motiv de a-l suspenda”. Asa vor spune!
  Demisie? Glumiti, dl. Aligica! O demisie din partea lui Ponta ar insemna ejectarea lui, odata pentru totdeauna din politica romaneasca. Ori omul e prim-ministru si, teoretic are sanse mari sa ajunga….ce vrea el in statul roman. Si mai uitati ceva fundamental: anturajul lui Ponta. Ponta a fost „crescut”, ca om politic, de catre si in stilul lui Nastase! Ori, Nastase este intruchiparea coruptiei si a puterii imorale.
  Dvs. chiar credeti ca Ponta si-ar putea da demisia din cauza unui plagiat??? Niciodata!

 19. Ponta nu va demisiona decat daca imaginea USL-ului ar fi afectata in mod dramatic. Presiunea internationala nu-l va deranja chiar daca la Bruxelles nimeni nu-i va strage mana. El se bazeaza pe faptul ca in Romania 0.5% au doctorate si dintre acestia 30% au publicat macar un articol intr-o revista internationala de cota medie, iar dintre acestia 50% sunt angajati politic. Repercursiuni va avea insa Universitatea Bucuresti ai caror experti vor fi exclusi din toate comisiile UE de evaluare. Universitatea Bucuresti are de ales intre a se auto-desfiinta sau de a lua atitudine. Greseala a fost atunci cand a acceptat in randul cadrelor didactice oameni politici care nu-si tineau orele dar dadeau doctorate pe banda rulanta. Prof. Diaconu s-a umplut de jena dand un verdict de non-plagiat atata timp cat un text odata publicat nu poate fi donat sau vandut. Aceasta este cutuma stiintifica peste tot in lume inclusiv in Africa. Ponta are o singura sansa: sa-si declare teza – Teza Politica – care nu se supune normelor si rigorilor stiintifice.

 20. Atat PSD cat si PNL nu vor lua in considerare iesirea din USL ca pe o optiune decat dupa alegeri. Pentru USL iesirea de la guvernare este utima optiune.

  Victor Ponta va ramane PM cel putin pana cand USL va avea pregatita alternativa pentru continuarea la guvernare.

  Nu exista alt scenariu probabil, cel putin nu in conditiile in care Europa mentine „farfuriile in aer” anul acesta.

 21. Garantat Ponta nu va demisiona oricat de puternica ar fi presiunea publica, pentru ca au nevoie de putere si de schimbaile care le-au facut in ultimele luni. Politicienii romani sunt cunoscuti ca si politicieni cu piele goasa carora nu le pasa de presiune publica. Ceea ce cred este ca Ponta forteaza, in aceste zile, alegerile anticipate, daca ne gandim si l-a scandalul cu reprezentarea la UE. Pentru USL alegerile anticipate ar fi mana din cer, si asta este ceea ce ponta incearca prin presiunea care o face catre presedintie. Sper totusi ca baseascu sa se fi prins si sa nu cada in plasa USLstilor. Alegerile trebuie facte la termen.

 22. Ponta ori isi da demisia ori nu si-o da, alegerile ori vor fi anticipate ori la termen,totul va fi pentru Romania un impas in care de la revolutie incoace nu s-a mai aflat. Parerea mea este ca va urma o perioada de mare instabilitate politica , poate chiar de 2 ani, dupa care intreg esafodajul de sistem instaurat din 1990 va cadea definitiv si Romania va trece intr-o alta etapa istorica. Si asta in conditiile cand UE isi va reveni la linia de plutire.Inconstienta nationala,latenta si declansata viral odata cu „revolutia” din 1989 isi arata astazi chipul sau cel real si el arata foarte hidos.”Starea natiunii” a fost si atunci si inca mai este foarte confuza si… bolnava. Comunismul, deghizat si infiltrat la toate nivelele institutionale, prin mentalitati adaptive si viziuni inoculate decenii la rand ,dupa cate se poate constata, inca nu a sucombat si va da inca mult de furca. Nu vedeti cum seamana ca doua picaturi de apa apetitul „umanist” al Politistului Sef, Ioan Rus, cu „umanismul socialist” promovat pe vremea lui Ceausescu?Este cel mai cel dintre toate si se practica pentru „clasa muncitoare” prin reprezentantii sai cei mai se seama.

 23. Scenariul 5: ponta nu are nici cea mai mica jena sa demisioneze,omul e rezultatul grotesc a ceva fecundat in comunismul lui ceasca si educat in cel al lui ilici. o creatura ce lasata in voia ei va parazita tot.prafuri pe ea, sa dispara, nu prea vad de unde, cat ei sunt alesii… in fond ar fi pacat, sunt atati sustinatori ce au nevoie sa fie grav raniti ca sa intelega faptul ca nu merge treaba.loviti bine in cap, nu educati, ca nu pot ei accepta mai mult. alegeri cand vor ei, antonescu ales sau numit presedinte (oricum nu conteaza, presedintele e un simbol desuet , nu mai reprezinta Romania, e ponta pe faza) intr-un fotoliu (clasa intai, extensibil), eventual sa gadilam varanul si sa-l numim presedinte onorific de tzara (e ferches cu fatza aia de faraon, ne poate reprezenta bine international pe mici businessuri de familie). asadar, de ce nu asa: cainii latra , caravana trece, cine si de ce sa schimbe ceva? apropos, cand episodul celalat din telenovela nastase, sa nu il pierdem, asta e proritar pentru tzara…

 24. Daca prin reducere la absurd isi va da demisia (VP), scenariul 3 pare cel mai probabil.
  Pe Blaga pare capabil sa negocieze aproape orice si acum sunt suficiente voci care sa treaca in revista rateurile actualei puteri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro