sâmbătă, iulie 13, 2024

Cazul Stoianoglo. Este posibilă reformarea justiției moldovenești cu mănuși de catifea?

O scurtă introducere a situației de fapt


            În ultimele zile, opinia publică moldovenească clocotește pe tema reținerii procurorului general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo.

            Acesta a fost reținut și suspendat din funcție în urma începerii urmăririi penale, pe 7 capete de acuzare, de către Procuratura Anticorupție ca urmare a analizării de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), a denunțului deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp. Potrivit art. 34 alin. (5) din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură „Urmărirea penală împotriva Procurorului General poate fi pornită doar de către procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor”.

            Investigarea procurorului general a fost pornită sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și corupție pasivă. În denunțul său, acesta invocă legături dintre Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo în spălătoria de bani, celebrul dosar al „Laundromat-ului rusesc”. Însă, principalul argument al deputatului PAS este reprezentat de faptul că în anul 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, a creat pârghii juridice pentru ca spălarea sumei de aproximativ 22 de miliarde de dolari să fie făcută prin Republica Moldova. Interimatul funcției de procuror general pe perioada suspendării din activitate a lui Alexandr Stoianoglo este ocupat de către procurorul Dumitru Robu, care de altfel a mai ocupat interimatul acestei funcții pe perioada Guvernului Sandu, în anul 2019.

Reținerea lui Stoianoglo – O nouă răfuială politică?

            În opinia mea, de această dată nu este vorba despre un dosar politic sau cum afirma și Alexandr Stoianoglo în ultima sa apariție, o revenire la “statul captiv”. Consider că este absolut legitimă și este de datoria politicului sarcina de construire și reformare a justiției, este pertinent a cere instituțiilor să obțină rezultate, iar dacă această chestiune nu se întâmplă. trebuie modificată chiar și Legea Procuraturii, trebuie înlocuită chiar și o persoană atât de importantă în stat precum persoana procurorului general.
            Da, este adevărat și fără îndoială că actuala putere este interesată de înlocuirea acestuia, însă “lovitura de grație” nu a fost dată de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ori de Guvern, ori de Parlament. La solicitarea CSP-ului, Procuratura Anticorupție a început urmărirea penală asupra procurorului general pe baza unor fapte, nu speculații, răzbunare sau comenzi politice. Cu toate că de-a lungul anilor activitatea CSP a fost una îndoielnică, vedem că acesta în sfârșit a “reacționat” la revendicările opiniei publice. Dar această chestiune s-a datorat și recentelor modificări în componența acestui organ reprezentativ şi de autoadministrare a procurorilor. Și anume, dacă înainte, acesta era constituit din 15 membri, observăm că actuala componență a CSP este formată din 12 membri. Astfel, după modificările operate de majoritatea parlamentară la Legea cu privire la Procuratură și în urma verdictului dat de Curtea Constituțională, declarând inadmisibile sesizările lui Alexandr Stoianoglo, din CSP au fost excluși procurorul general, procurorul-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și președintele Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept.

De ce actuala putere nu îl agrează pe Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general al Republicii Moldova?


            Este simplu. Acesta nu a dus la bun sfârșit nici măcar un dosar de rezonanță. Ba din contra, l-a lăsat pe Veaceslav Platon – raiderul nr.1 în spațiul CSI să fugă la Londra, dosarul fostului primar al Orheiului, Ilan Shor, a rămas prăfuit în sertarele Procuraturii, a închis ochii la eliberarea fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat și nu a întreprins nicio acțiune în dosarele fostului „stăpân” al Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc și acoliților săi Vladimir Andronachi, Andrian Candu și Constantin Botnari  – cu toate că probe pentru reținerea tuturor celor menționați, cel mai probabil au existat din plin.

            Mandatul de 7 ani al procurorului general al Republicii Moldova arată, de fapt, cât de inamovibilă poate fi ocuparea acestei funcții atât de importante în stat. Totuși reținerea lui Stoianoglo poate fi și o lecție pentru toți actorii din justiția moldovenească – și anume, dacă nu renunți la practicile rușinoase din trecutul Republicii Moldova – ești pedepsit, iar corupția și înțelegerile cu sistemul mafiot care au căpușat această țară nu mai sunt deloc tolerate. Și aici, să ne întrebăm, nu credeți oare că politica „toleranței zero la corupție” a Președintelui, Maia Sandu, și a PAS-ului, angajament pentru care au fost aleși cu un scor atât de zdrobitor, începe să dea roade?

            Desigur, trebuie urmărită îndeaproape aplicarea corectă a legii în acest episod, pentru a nu permite abuzuri, mai ales că acest caz setează un precedent periculos. În eventualitatea în care, pe viitor, pârghiile politice ar fi deținute de către decidenți politici cu interese obscure, atunci, modificarea Legii cu privire la Procuratură și evaluarea performanțelor procurorului general ar putea deveni o „armănucleară” în mâinile unei puteri rău-intenționate.

Stoianoglo, un om al legii sau mai degrabă un actor politic?

            O chestiune este limpede ca lacrima. În ultimele sale apariții, Stoianoglo și-a pregătit terenul pentru a intra în politică. Atunci când a atacat partenerii de dezvoltare, pe Peter Michalko, fostul ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, Președinția, organizațiile non-guvernamentale, dar și presa independentă, a prezentat semnale clare de depășire a mai multor “linii roșii” și indirect de lansare a sa în politică. Cu siguranță, din cauza „reușitelor” sale, acesta ar avea un mult mai mare succes ca și politician, pentru că în activitatea sa de procuror general eșuat lamentabil.
            Dar haideți să aruncăm o privire și la principalii susținători ai lui Alexandr Stoianoglo. Socialiștii sunt cei mai interesați de menținerea procurorului general în funcție. Pentru că în eventualitatea în care am avea un procuror general cu adevărat independent, acesta ar deschide mai multe dosare de rezonanță, printre altele și dosarele în care este vizat fostul Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

            Mai mult, socialiștii au început atât de mult să se îngrijoreze încât au anunțat un protest masiv duminica aceasta în susținerea și eliberarea lui Stoianoglo. Să nu uităm și de faptul că după reținerea lui Stoianoglo, Igor Dodon a plecat imediat la Moscova, probabil pentru a-și asigura spatele și a pregăti următoarele acțiuni politice.
            Un alt susținător este Veaceslav Platon, care astfel îi mulțumește procurorului general pentru faptul că a încetat urmărirea penală asupra sa în dosarul fraudei bancare. Și aici trebuie menționată și declarația lui Stoianoglo în care afirmă că: „Veaceslav Platon a fost condamnat absolut ilegal în dosarul fraudei bancare”, afirmație care ne ridică multe semne de întrebare.

De asemenea îl mai susțin și oamenii din sistem rămași încă de pe vremea lui Plahotniuc, a căror integritate este îndoielnică. Aceștia se împotrivesc schimbării, deoarece conștientizează că ar putea răspunde în fața fără-de-legilor pe care le-au săvârșit atâția ani, iar Stoianoglo, ultimul bastion al fostei puteri, ar putea fi singura persoană care i-ar putea absolvi de răspundere.

Derapaje de la respectarea statului de drept ori răul necesar în cazul Republicii Moldova?

            Reținerea unui procuror general în funcție este o premieră nu numai pentru Republica Moldova, dar și pentru întreg spațiul european. Astfel de cazuri răsunătoare s-au mai întâmplat în istoria recentă, însă niciodată nu a fost suspendat ori urmărit penal un procuror general în funcție. Avem cazul Armeniei în care în luna septembrie, Aghvan Hovsepyan, fostul procuror general al Armeniei în perioada 2004 – 2013, a fost arestat și acuzat de spălare de bani, luare de mită și furt de bunuri.
            Un alt caz este acela al lui Rashid Kadyrov –  procuror general al Uzbekistanului în perioada anilor 2000-2015, care a fost arestat și el pentru luare de mită, spălare de bani, totuși acolo trei procurori generali au fost închiși în ultimii doi ani, de aceea nu putem trage o concluzie clară dacă au fost sau nu dosare politice, mai ales având în vedere și situația politică din această țară.

            Urmare a exemplelor menționate anterior și a situației politice din aceste două țări, consider că în cazul Republicii Moldova se impune o abordare mai sensibilă, însă, în această procedură sofisticată, ar trebui respectate cu cea mai mare diligență principiile statului de drept.

Ar trebui să ne dea de gândit: Este reținerea procurorului general al Republicii Moldova un rău necesar?

În loc de concluzii

            Cred cu certitudine că reformarea justiției moldovenești cu mănuși de catifea nu este posibilă, este imperios necesară aplicarea legii, dar în același timp trebuie acționat rapid, dur și curajos pentru a schimba instituțiile Republicii Moldova din temelie. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a promis lupta anti-corupție, iar acum vedem că aceasta începe să livreze rezultatele pe care le așteaptă toți cetățenii moldoveni.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Bravo, Maia Sandu!Sunteti de departe, cel mai bun presedinte din intreg arealul romanesc!Basarabenii ne dau lectie dupa lectie:alegeri anticipate-la noi nu au reusit,atunci cand ar fi fost necesar,in vara lui 2019-nerisipirea voturilor,plecarea acasa a parlamentului daca suspendarea presedintelui cade la votul popular etc.Acum,probabil pentru prima oara-in spatiul romanesc-promisiunile electorale sunt indeplinite in mod concret si fara intarzieri suspecte-vezi Romania!Mult succes si curaj pe mai departe!Patria mama nu poate sa va ajute, nu-i in stare sa se ajute singura!

 2. Felicitari pentru aceasta analiza. Din pct.meu de vedere omul sfinteste locul. Daca institutiile statutului doresc sa actioneze pentru mai binele natiunii o pot face. Cred ca si pentru R.Moldova a venit momentul unor schimbari. V. Putin si rusnacii lui din R.Moldova nu vor fi vesnici.

 3. Un articol bun, dar lipseste un pic dimeniunea filozofica a dreptului. Nu sunt expert in domeniu ca sa ma pronunt, dar aparent nu numai in R. Moldova, dar oriunde in lume legile au evoluat diferit, uneori sub influenta politicului (codul civil), alteori din interior (reforme facute de experti juristi ca in common law).
  Cea mai mare reforma juridica in Europa a fost efectuata de Napoleon, care se stie nu umbla deloc cu manusi de catifea. Acum nu vreau sa o compar pe Maia Sandu cu Napoleon si nici nu e clar daca inlaturarea lui Stoianoglo e inceputul unei reforme radicale, dar as zice ca Romania si R. Moldova se inscriu in lista tarilor europene unde traditional sistemul juridic a evoluat sub influenta politicului. Dar e foarte posibil ca asistam doar la eliminarea din joc a omului rusilor si inlocuirea lui cu un altul, loial puterii locale, ceea ce nu e un lucru rau in sine, dar nicidecum o reforma substantiala .

 4. 1) “Reformarea justitiei moldovenesti” nu este totuna cu o actiune penala impotriva unei persoane. Exact genul asta de rationament de-a valma le asigura inca de pe acum, lui Plahotniuc si Platon, refuzul de extradare daca sunt prinsi in orice loc de pe planeta unde se intelege ce inseamna „rule of law” (termen pe care il traduc prin „suprematia dreptului”). Precedente exista la vecinii de suflet : Popoviciu, Savulescu, Adamescu jr. Singurele extradari de criminali cu guler alb obtinute de justitia romana sunt cele de la malgasi (Mazare) si papuasi (Popa – jumatate din insula Papua apartine Indoneziei)

  2) Nu poate exista suprematie a dreptului acolo unde gagauzul cu pricina este, il citez pe autorul articolului, „retinut […] in urma inceperii urmaririi penale […] ca urmare a analizarii de catre Consiliul Superior al Procurorilor a denuntului” unui deputat al majoritatii. Aproape ca nu au lasat neintoarsa nicio piatra in incercarea de a se auto-compromite. In plus, din ce am mai citit, Consiliul Superior a numit inainte de amiaza un procuror care, pana la vecernie, a apucat nu doar sa studieze dosarul, ci si sa emita mandatul de retinere. Daca ar fi existat un concurs de caricaturizare a ce inseamna suprematia dreptului, nu cred ca ar fi gasit cineva o poveste care sa o bata pe asta.

  3) Autorul articolului mai considera si ca „este pertinent” ca politicul sa ceara institutiilor „să obțină rezultate, iar dacă această chestiune nu se întâmplă, trebuie modificată chiar și Legea Procuraturii”. Foarte corect. Doar ca legile nu au efect retroactiv, iar gagauzul incepuse deja sa corespondeze cu Comisia de la Venetia, un totem la care „cei ce gandesc romaneste ” se inchina sau se stramba, dupa cum edictele de acolo le convin sau nu. Ca tot romanul impartial. Asa ca, aparand impedimente insurmontabile in calea cosirii gagauzului cu mijloace cat de cat respectabile, s-a trecut la solutia romaneasca (doar suntem frati) a crizei : „umflati-l!”

  4) Personal, nu am nicio indoiala ca gagauzul s-a folosit de pozitia de sef al procuratorii cu rea credinta si a comis si ilegalitati. Problema e insa ca, intr-un stat de drept, trebuie sa il combati cu mijloace legitime, chiar daca asta inseamna sa boxezi cu o mana legata la spate. Altminteri, esti ca cei pe care ii combati si care, mai versati in turpitudini si beneficiind de precedentul pe care l-ai creat, ti-o vor plati cu varf si indesat tura urmatoare. Nu am nicio indoiala ca ea va exista, pentru ca pendularea intre pro-rusi si pro-europeni (dintre care o minoritate sunt si pro-romani) nu va inceta intr-un stat ai carui locuitori nu il definesc nici dupa 3 decenii de independenta ca fiind o „tara”. Au fost o republic (una din 15) si raman o republica. Cu incapatanare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca este cercetător științific la Centrul Român de Studii Ruse și Program Assistant în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, absolvent al unui masterat la aceeași facultate, Programul de Relații Internaționale și Studii Europene. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Domeniile sale de expertiză sunt geopolitica Federației Ruse în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (în special Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Kazahstan). De asemenea, îl preocupă integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro