marți, octombrie 3, 2023

CCR, Renate Weber și jocurile lor politice mizere

Nu am avut nici un moment naivitatea de a crede că indivizii care compun astăzi Curtea Constituțională a României, în frunte cu dl. Valer Dorneanu, iconul slugărniciei politice și al încatenării cu PSD, partidul care l-a făcut om și l-a miluit cu vreo trei sau patru pensii speciale, se vor rușina în vreun fel pentru  felul în care au procedat în cazul Laura Codruța Kövesi și în tot ceea ce a urmat după.

Nu mă așteptam nici la demisii (pentru asta trebuie să ai coloana vertebrală, demnitate, iar doamna Mona Pivniceru și domnii Valer Dorneanu, Marian Enache, chiar și Daniel Morar, numit acolo de Traian Băsescu, sunt defectivi la acest capitol. Nu aveam nici cea mai firavă speranță nici în privința declarării ca neconstituționale a pensiilor speciale. Doar nu o să-și ia cașcavalul de la gură cu mâna proprie chiar sinecuriștii  în chestiune?

Mai speram totuși într-un dram de decență în soluționarea sesizărilor pe bandă rulantei ale individei cocoțate, cu ajutorul expiratului, din ce în ce mai penibilului Călin Popescu-Tăriceanu, în postul de Avocat al poporului. Sigur, numita Weber Renata execută conștiincios ordinele primite de la numitul Tăriceanu. Că doar el a salvat-o de la coada de la biroul de plasare după ce sus-numita nu a prins un loc în Parlamentul european.

În consecință, numita Weber Renata contestă orice lege, orice normă. Indiferent dacă vine de la Președinția României ori de la guvernul Orban. Iar CCR în integralitatea ei, inclusiv doamna Simina Tănăsescu, acceptă tot ceea ce le cere sus menționata individă. Fără să se gândească la consecințe. CCR a edictat miercuri  că ar fi neconstituționale amenzile aplicate ca urmare a ordonanțelor militare. Cum-necum, aceste ordonanțe și spectrul amenzilor aferente nerespectării lor i-au ținut pe românii indisciplinați în case și sunt indicii că au redus drastic numărul infectărilor posibile. Simptomatic că, la nici o zi de la decizia CCR, atunci când încă nici măcar nu a fost ridicată starea de necesitate, a crescut viermuiala din marile orașe.  Și tot la o zi după, fără a-și putea ține în frâu nici satisfacția, nici nerăbdarea, numitul Tăriceanu-Popescu Călin anunță că vrea un proiect de lege pentru anularea amenzilor deja date. Ce altă dovadă mai clară că insa de la Avocatul Poporului a acționat la ordin politic? La ordinul binefăcătorului ei.

Miercuri seara, încă o dată spre rușinea și completa ei descalificare morală, Televiziunea Română a pus în undă o ediție execrabilă a emisiunii România 9. Ionuț Cristache și-a pus în valoare încă o dată totala lipsă de jenă, Weber Renata a făcut pe importanta și pe cruciata, însă cel mai „comic” a fost Ion Cristoiu când a vorbit despre mojicia pe care ar fi probat-o Rareș Bogdan la adresa  sus-menționatei inse.

Pasămite, dl. Cristoiu-Coroiu ne crede pe toți fraieri, trăiește cu impresia că românii ar avea memoria scurtă. Uită că, în urmă cu vreo 20-25 de ani, a fost condamnat pentru  că a jignit-o grav pe scriitoarea Gabriela Adameșteanu într-un așa-zis editorial intitulat O doamnă căreia i-aș putea spune „fă!”. Individul a scăpat de pierderea casei ca urmare a unei subscripții publice. Iar el este  cel care o apăra azi pe doamna cocoțată într-o demnitate nemeritată și  care își ia leafa pozând în avocatul poporului.  Dacă ar avea o minimă doză de demnitate, cetățeana în cauză nu s-ar lăsa înconjurată de ipochimeni de teapa unor Cristoiu și Cristache.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Am citit si re-citit articolul… Jocurile politice in discutie sunt ale tirii, ale noastre, ale Romaniei si cetatenilor ei, inclusiv eu, care le finantam.

  Apoi, d-na Weber si-a facut datoria, cea de a sesiza/reclama in numele cetatenilor. Curtea este cea care decide. Prin urmare, de data aceasta ii multumesc d-nei Weber.

  • Am observat că articolul a fost scurtat. În fine…

   Cum spuneam, jocurile politice menționate în text ne privesc pe noi, toți cetățenii României, așadar sunt ale țării, nu ale câtorva politicieni care vremelnic ocupă funcții publice.

   În acest context, fără a fi în vreun fel împotriva d-lui Orban, ori a politicienilor liberali, nu pot să nu observ că cei care au scris legea semnată de domnia-sa au fost incompetenți.

   Neconstituționalitatea semnalată de d-na R Weber constă în caracterul imprecis și imprevizibil al normelor respective, care nu specifică nici ce anume trebuie să faci, nici ce nu ai voie să faci pentru a nu fi amendat. Stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, adică a gardianului public (polițist local, mă rog).

 2. L-am intrebat pe Avocatul Poporului de ce nu a implementat
  Masurile pe termen lung, prevăzute la cap. A pct. III din Program, se realizează esalonat, până la data de 1 iunie 2006 din
  HOTĂRÂRE nr. 1.723 din 14 octombrie 2004
  privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocratiei în activitatea de relatii cu publicul
  si a zis ca nu are bani.
  Nu platim suficient acea institutie?… petitia e disponibila pe site-ul Romania Curata
  Problema la noi e ca de fapt EI sunt primii care nu respecta regulile – dovada e si acea Hotarate care nu stiu de ce nu e Lege!

 3. aflam de la iohanisti ca Avocatul Poporului va avea pe constiinta mii de morti, fiindca, in urmatoarele 7 zile, cetatenii nu vor mai putea fi amendati dupa bunul chef al agentului de politie sau jandarmului!
  banuiesc ca, dupa 15 mai, sarscovii dispar, deci nu va mai fi problema ca lipsesc amenzile ;)
  coroborand asta cu „ideea” Ralucai Turcan, ca romanii sunt disperati fiindca nu mai pot fi amendati, ne dam seama ce fel de cetateni au drept de vot pe plaiul mioritic…
  apropo, unul dintre sustinatorii feroce ai prezidentului – pe absolut orice tema, de data asta juridica – este filologul mircea morariu, care isi foloseste cunostintele pentru a scrie ‘tuva cu linioara;
  romanii de rit neoliberal-progresist nu vor sanatate, ci spitale si amenzi, ceea ce denota o logica si un bun simt beton

 4. Sa inteleg ca un critic de teatru e mai competent decit un jurist?
  „În schimb, ne spun toţi cum să nu respectăm deciziile Curţii Constituţionale.
  Cum să scuipăm la unison judecătorii.
  Cum să ne închinăm la chip cioplit european.”
  Adriana Stoicescu, presedinta Tribunalului Judetean Timis.
  Inca o habarnista?

 5. Autorul articolului are interventii zilnice, documentate dar usor subiective, in sensul ca
  nu renunta la a releva doar defectele celor pe care nu-i agreeaza, respectv doar meritele
  celor care-i sunt pe plac. Evident, privind-o pe d-na Renate , are perfecta dreptate si
  intr-adevar nu poate fi acuzata ca are merite in politica Romaneasca..Privind cazul LCK
  exista pareri pro si contra, dar este dificil de facut diferenta {vezi p.d.v. al „analistului politic”
  Guse …] Fara discutie C.C.R. nu trebuie numita pe criterii politice… Dorneanu este exemplul
  tipic.
  P.S. – cenzura, sper sa nu intervina…

  • „respectv doar meritele celor care-i sunt pe plac…”

   Ba, mă iertați, i-a cam beștelit pe toți. Subiectiv, ce-i drept, dar în articole sunt exprimate, în mod asumat, opiniile domniei-sale și cu toții suntem subiectivi, nu-i așa?!

   De-a lungul șirului de texte ale d-lui Mircea Morariu, de-l veți parcurge, veți găsi cu siguranță critici la adresa tuturor componentelor spectrului politic românesc.

 6. Moral aveți dreptate. Chiar și factual. Dar oricât m-aș simți de umilit (personal) de această curte constituțională, adevărul juridic este altul. Nu vă repet vorba cu Platon și cu adevărul.
  Aici, pe platformă, într-un articol, domnul Nicoară explică simplu de ce sunt neconstitutionale prevederile legale criticate de această duduie care a sărit rândul la angajare.

 7. Buna tara….,nu?Dar rea tocmala.mama ei de randuiala!,parafrazand cu Ion CreangaBine zis,cu alde Weber si Cristoiu.basca Tariceanu,se duce de rapa tarisoara noastra…

 8. Ma bucur ca e adus in discutie Cristache. Vad ca, probabil accidental dar gratie aceluiasi spirit, in ansamblul televiziunilor importante s-a constituit o axa (sic!) ca sa nu-i spun fir rosu de-a lungul careia sunt insirati Cristache, Oreste, Gadea/Badea si Barbu, astia in prima aproximatie.

 9. Pe Renate Weber o doare fix in cot de principii juridice, constitutionalitate, binele tarii ori vietile romanilor. Daca dai spoiala la o parte, gasesti valori si mentalitati ALDE-PSD. Astea sunt afinitatile dumneaei. O combinatie gretoasa de calcule, lasitate si nesimtire, toata nemernicia fiind impachetata ipocrit drept scrupul moral si grija pentru popor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro