vineri, iunie 18, 2021

Ce aștept din partea USR-PLUS și a d-lui Dan Barna

Deși umăresc cu suficientă atenție evoluțiile de pe scena politică internă, mărturisesc că nu mi-ar fi chiar foarte simplu să spun dintr-o singură suflare numele tutuor celor care până astăzi și-au exprimat intenția de a candida la alegerile prezidențiale.
Dacă îi punem la o parte pe doamna Viorica Dăncilă și pe domnii Klaus Iohannis, Dan Barna, Toader Paleologu, Mircea Diaconu care s-au înscris în cursă nu doar spre a face figurație fie ea chiar specială, nu numai din dorința de a-și îmbogăți cv-¬ul ceea ce înseamnă că mai mult ca sigur vor izbuti să adune cele 200.000 de semnături în absența cărora nu pot obține statutul de candidat la cea mai înaltă funcție în stat, doar încă două-trei nume îmi vin instantaneu în minte. Și anume domnii Bogdan Stanoevici și Florin Călinescu fiindcă sunt de profesie actori și numele lor îmi este binecunoscut, firește, datorită ocupației mele de critic de teatru, dl. Gheorghe Funar datorită nenumăratelor sale năzbâtii cu caracter naționalist-șovin de pe vremea când respectivul era primar al Clujului, șef de partid, iar mai apoi tovarăș de luptă și sudălmi al între timp repauzatului întru Domnul Corneliu Vadim Tudor, dl. Alexandru Cumpănașu transformat din unchi îndurerat în vedetă mediatică și doamna Ramona Bruyneseels. Altminteri, până mai ieri o ilustră necunoscută, o invenție blondă (a câta?) a fostului general de Securitate și ex-pușcăriașului Dan Voiculescu, devenită celebră eminamente pentru faptul că a vârât cu de la sine putere Rusia în Alianța Nord Atlantică. Depășind-o astfel de departe la capitolul analfabetism public pe d-na Elena Udrea care vorbea cu dezinvoltură despre președintele Norvegiei pe vremea când era la început de carieră.
Dacă facem abstracție de scenariul în conformitate cu care lui Mircea Diaconu îi va reveni rolul ce i-a revenit cu ani în urmă, cu ocazia alegerilor pentru Primăria Capitalei, doctorului Sorin Oprescu, atunci cercul se strânge și mai tare, limitându-se la doar 3 nume. Și anume președintele acum în funcție, dl. Klaus Iohannis, premierul și președintele PSD Viorica Vasilica Dăncilă și candidatul din partea USR-PLUS, dl. Dan Barna. Iar dacă au corespondent în realitate sondajele de opinie ce susțin că d-na Dăncilă nu izbutește pentru moment și nici nu va reuși pe data de 10 noiembrie să depășească fatidicul prag de 10%, atunci sunt toate șansele ca lupta finală să se dea între doi candidați ai Dreptei, domnii Iohannis și Barna. Mai-mai să îi dau dreptate (măcar o dată!) jurnalistului Ion Cristoiu care și-a intitulat editorialul publicat pe cristoiublog la data de 5 septembrie Toți candidații joacă în opereta veselă: Să ne facem că îi luăm locul lui Klaus Iohannis la Cotroceni.
În această ordine de idei, mărturisesc că nu îmi place deloc ceea ce se întâmplă cu Dan Barna care aproape pe tot parcursul săptămânii ce se încheie a fost plecat, cum se spune, în teritoriu, la fel cum nu îmi place nici ceea ce s-a petrecut și încă se petrece în întregul USR. Partid care a făcut imensa greșeală de a-și programa alegerea președintelui în plină precampanie.
Dincolo de verbiajul excesiv al contra-candidatei d-lui Barna, doamna Cosette Chichirău, de tendința respectivei doamne de a o concura la vorbe pe Mița Baston, afișul a fost ținut de acuzațiile de fraudare a votului, de știrile referitoare la excluderea din partid a unor membri cu oarecare pondere în încercarea de eliminare a reprezentanților taberei adverse. Chiar existența unor astfel de tabere nu mi se pare deloc în favoarea partidului. Care e mult prea nou și mult prea tânăr, prea obligat să se dovedească o construcție cât de cât de solidă ca să își permită luxul de a fi sfâșiat în văzul lumii de lupte intestine. Firesc ar fi fost ca USR, dar și întreaga alianță USR-PLUS să folosească timpul rămas până la încheierea perioadei de precampanie în vederea întăririi structurilor din teritoriu. Dar și pentru mai mult decât necesare clarificări doctrinare care înseamnă mult mai mult decât simpla și repetitiva afirmare a obligativității eliminării de la putere și din prim-planul scenei politice a PSD și a corupților notorii ai acestuia.
Pare-se însă că nu se întâmplă nimic din toate acestea. Iar lupta pentru putere, acuzele de toate felurile asociate cu o încă vizibilă criză de încredere între cele două componente ale alianței care susține candidatura la prezidențiale a d-lui Dan Barna nu este nicidecum în favoarea acestuia.
Într-un comentariu de dată relativ recentă îmi mărturiseam nemulțumirile nutrite la adresa d-lui Klaus Werner Iohannis. Tot atâtea motive să nu fiu chiar foarte sigur că îl voi vota pe data de 10 noiembrie. Îmi puneam atunci nădejdea în ceea ce speram să fie aproximata creștere a d-lui Dan Barna. Zilele trecute, așteptând sosirea trenului cu care urma să ajung la Constanța, am zărit pe peronul gării din Oradea câteva persoane cum nu se poate mai timide. Persoane a căror misiune era aceea de a strânge semnături în vederea susținerii candidaturii domnului cu pricina. Nu am simțit prea mare tragere de inimă în a-mi adăuga numele pe tabelele cu pricina. De aceea nici nu am făcut-o. Mai am nevoie de un anume timp de reflecție. Dar mai ales de argumentele în favoarea candidaturii sale pe care sper să le furnizeze măcar pe ultimele sute de metri ale precampaniei însuși dl. Dan Barna. Mai vreau să văd și ce atitudine va adopta USR în cursul noii săptămâni în privința posibilei moțiuni de cenzură, dar mai ales a ceea ce se va întâmpla după, în cazul unei reușite. În orice caz, o vreau mai fermă. Cea de pe acum prea amintește de ascunderea strategică de după prun.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Cred ca Johannis vs. Dancila in turul 2 e un argument suficient pentru a il vota pe Barna.
  Johannis vs. Barna in turul 2 ar aduce, in premiera, un vot la prezidentiale bazat pe prestatia candidatilor, nu pe teama de succesul unuia dintre candidati.
  De ceilalti candidati nimic de zis.

  • Mulțumesc. M-ațí convins. Și mai ard de curiozitate să văd cu cine ar vota electoratul lui Dăncilă în turul doi, dacă singurii participanți ar fi Iohannis și Barna.

  • care prestatie a lui Barna?
   El pana acum tot nu a zis ce critica la Johannis si nici ce ar face el odata ajuns in pozitia ai, complet lipsit de substanta.
   „prestatia” lui este sa predice „omul nou”

 2. Eu voi fi mai scurt: inca nu am un „prezidentiabil”.
  (Am fost solicitat pentru semnatura pe lista Veoricai, dar am spus „ooo, nu!”.)

 3. Nu moțiunea de cenzură ne va arăta dacă USR-ul și candidatul Dan Barna merită să fie votați sau nu. Planurile lor. Care nu prea există sau nu sunt diseminate suficient în public.
  Să nu ne încărcăm cu iluzii, dat fiind mediul în care trăim: n-au destui oameni, n-au filiale, sunt deja infiltrați, mulți dintre oamenii lor au mai mult entuziasm decât experiență politică, administrativă, de comunicare etc. Pe lângă asta, au devenit ținta unor atacuri care vor crește în intensitate: Soros, finanțări obscure, acte dubioase semnate de Cioloș pe când era prim-ministru, contracte grase cu statul (ale lui Barna cred că sunt mai mici decât ale lui Cumpănașu!), amestecul ocultei, Coldea, Vulpea etc. Cei care critică uită că nu suntem o mare putere și ar voi, probabil, să trăiască într-o Românie închisă, cu Năstase sau Băsescu împărați atotputernici. Și Gușă eminență cenușie.
  La cât de blegi și duși de nas am fost ca nație, ar trebui să considerăm ca pe-o șansă candidatura lui Barna și să-l votăm. Dacă n-avem fumuri liberale, paleo-liberale, neo-liberale sau mai știu eu de care.
  Barna n-ar trebui să intre în jocul de vorbe al celorlalți și să plece de la realitatea că suntem jos, cu o criză în față, într-o lume cu o criză în față. Dacă vrea să salveze România, să privească atent realitățile acestei țări și să-i trezească pe români. Dacă face asta și nu câștigă acum, va fi câștigător peste patru ani (presupunând că va mai exista același decor și aceeași piesă, adică România și alegeri democratice).

 4. O tema de maxima actualitate ,ce aduce in mod firesc in fata alegatorilor, necesitatea imediata a prezidentiabililor (ce isi doresc participarea la Alegerile prezidentiale din toamna acestui an ) referitor la obtinerea unor adeziuni personale, adeziune exprimata prin semnatura proprie si indentificare ,ce reprezinta ,daca numarul semnaturilor sunt in cuantum de cel putin 200 mii , participarea la scrutinul electoral . Asa cum si textul spune, stringerea de semnaturi (nu imi place cuvintul ) aferente acestui scop , este dificil de obtinut. Aceasta actiune , pare mai degraba o activitate personala (cu exceptia presedintelui actual ),fara o implicare eminamente de partid .
  La UDMR lucrurile sunt mai clare, candidatul va stringe numarul de semnaturi necesar
  La PSD ,avind in vedere sprijinul activului de partid , este evidenta obtinerea de semnaturi .
  La PRO ROMANIA ,nu se vede mediatic, o preocupare in vederea obtinerii semnaturilor (candidatul s-a declarat independent ) si nu cred ca poate reusi in aceasta actiune .
  La PMP , candidatul (in pofida simpatiei generale ) nu poate nici el stringe in timp util semnaturile .,
  La USR-PLUS se vede o participare singulara a lui D.B. (imaginile prezentate nu atesta o inghesuiala la acordarea acestor semnaturi ,mai degraba , cite un discurs pe ici pe colo) . Este greu de apreciat ,dar actiunea sau rezultatul ei, este la limita .Termenul de depunerea se apropie si exista posibilitate nestringerii semnaturilor necesare .
  Ceilalti candidati , nu au cum ajunge in posesia unor numar asa de mare de semnaturi.
  Nu cred ca cineva va incerca sa falsifice listele cu semnaturi ,riscul este prea mare .
  Daca USR-PLUS nu reuseste (exista acest risc , intr-o perioada de una luna sau strins aprox 120 mii semnaturi ) acest risc este pus in evidenta si de participarea presedintelui -UMAR LA UMAR-la aceasta actiune
  Pare sa fie doar un joc in doi .

 5. Din partea USR aveam asteptari mari, din partea lui Barna si a PLUS-ului nu astept nimic, ei reprezentind doar partea vizibila a actiunii de distrugere a USR.

 6. Ce va determinat nehotararea dv-tra in a semna tabelul cu acodul de participare la prezidentiale a unui candidat nu este atat de important incat sa notificati in concluzia articolului ca asteptati mai mult de la formatiunea politica pe care o reprezinta. Ma asteptam ca dupa enumerarea candidatilor declarati ca participanti la prezidentiale sa veniti cu ceva argumente pro si contra per candidat si sa insistati mai putin pe formatiunea politica care il sprijina…cum ati facut dealtfel cu toti mai putin Barna. In mare sunt totusi de acord cu dumneavoastra si in ideea valorilor pe care le sustin cei de la USR+ as sublinia ca daca pretindem cu adevarat sustinerea valorilor hai sa recunoastem ca pentru Romania cel mai bun presedinte ar fi Toader Paleologu … asa cum pentru primaria Bucurestiului, primarul cel mai bun ar fi Nicusor Dan. Daca USR si + si-ar asuma sustinerea celor doi mentionati mai sus ar castiga fara probleme si localele si parlamentarele!

  • De fapt semnarea pe acel tabel nu inseamna decat ca:
   „Eu, cetateanu xxxl cu CNP… sunt de acord ca cetateanul X sa intre in cursa pentru Presedintie.”
   NU inseamna nici pe departe un angajament ca il voi vota pe acesta.

 7. Ce a facut bine dl Iohannis vedem si singuri si cu claitate dar ce nu a facut suficient de bine sau chiar prost dupa parerea noastra, doar credem ca vedem cu claritate pentruca la capitolul acesta ca sa poti judeca corect r trebui sa ai cel informaii pe care un Iohannis le avea iar noi ba
  Cat despe dl Barna este suficient sa rostogolesc aici ce i-am scris pe feisul dlui:
  „Dle Dan Barna: , felicitari, dar este necesar sa mai aveti rabdare, sa faceti dovada cu fapte ca ce spuneti nu sunt doar vorbe goale cum atatia politicieni ne-au vandut. Asadar intr-o guvernare in cadrul viitoarei presedentii a dlui Iohannis poti fi orice infara de Presedinte de stat si atunci vei face dovada ca poti aspira si la acasta functie. Atat dl Basescu cat si dl Iohannis prin activitati anterioare au demonstrat ca pot aspira la aceasta si poporul le-a dat-o! :) „

  • Dupa 5 ani cred ca poti intelege ce a fost bun si ceea ce a fost mai putin bun, cu date sau fara date. Rezultatele vorbesc de la sine iar faptul ca tu ai avut o persoana cu mare experienta – 10 ani Presedinte – si nu l-ai sunat odata sa discuti anumite probleme imi arata ca orgoliul nu are limite.

   O noua sansa de a face o noua alegere trebuie insotita de o buna si coerenta analiza, daca se poate.

 8. „…mărturisesc că nu îmi place deloc ceea ce se întâmplă cu Dan Barna care aproape pe tot parcursul săptămânii ce se încheie a fost plecat, cum se spune, în teritoriu, la fel cum nu îmi place nici ceea ce s-a petrecut și încă se petrece în întregul USR. Partid care a făcut imensa greșeală de a-și programa alegerea președintelui în plină precampanie.”

  Îmi plac întotdeauna mărturisirile. Le consider emoționante.
  Totodată, ele lămuresc opinii și opțiuni. În fine…Fiecare are dreptul să-și exprime opiniile, chiar și neargumentate, ori fără o argumentare credibilă, obișnunța aceasta fiind des dicutată în cazul d-lui președinte Trump, spre exemplu.

  Și eu cred, precum autorul, că sunt numeroase motive de critică în activitatea USR și cea a d-lui Dan Barna. Spre exemplu, foștii componenți ai USL, sau ALDE, ori partide precum ProRomânia și PMP, critică vârtos faptul că membrii USR nu „se combină” la „șmenurile” pe care le propun prin diverse consilii locale, NU aceptă să migreze la partidele sus-menționate, fiind fideli principiilor enunțate în campaniile electorale, nu „pun botu’ ” la afacerile și propunerile de susținere a guvernării cleptocratice.

  Toate acestea până în prezent, nu știu ce va fi…

  Ei, toate acestea îi fac extrem de periculoși! Ceea ce fac USR și Dan Barna NU place deloc vechilor politicieni, marionetelor cleptocrației, celor „combinați” în furtul din averea publică și susținătorilor acestora. Dar, creșterea lor constantă în preferințele electoratului (după cum arată sondajele) demonstrează că place cetățenilor. De ce? Pentru că românii s-au sătutrat, ca și mine de altfel, să fie furați!

  Aștept guvernarea PNL-USRPLUS care să revizuiască Constituția. Or așa ceva este cu adevărat înspăimântător! Înspăimântător de neplăcut pentru cei care fură din averea [inclusiv a] mea de 30 de ani!

  Nu conjunctura astrală a făcut ca România, statul UE cu cei mai săraci cetățeni (nu Bulgaria, cum am mai arătat) să ajungă în prăpastia asta! Alegerea în funcții publice și susținerea unor marionete ale cleptocrației ne-a adus aici! Ajunge! Au furat destul!

  • Bun, si atunci cine???

   Eu m-am decis – stiu bine pe cine voi vota.

   Mi-am analiza modul de a vota incepand cu 2000 – cand nu m-am deplasat la vot- pana in 2014 cand iarasi, a doua oara in viata mea, nu m-am deplasat la vot pentru ca intre JK si Monta mi se parea ca nu am cu cine vota. M-a dezgustat profund expresia actualului Presedinte cand intrebat fiind cum de a avut bani spre deosebire de alti profesori care isi doresc sa aiba o casa a lor si nu prea reusesc JK a spus: Ghinion! – cu un zambet malitios pe fata ca si cum, va rog sa ma scuzati, altii sunt putini mai prosti decat domnia sa…Nu a avut nici o urma de regret fata de cele petrecute atunci. Culmea – il ascultasem inainte de inceperea campaniei cum vrea sa faca o strategie pentru educatie pe 100 de ani – era sa cad jos cand am auzit asemenea prostie declarata public. Toti cei aflati acolo l-au criticat mai putin sefa de atunci dela PNL care ii trage perii dupa perii… Greatza imensa. Prietenii m-au rugat sa merg la vot ca este mare pericol sa iasa MOnta insa nu m-am dus, am riscat dar cred ca a meritat…

   Am votat pentru Monica Macovei si nu pentru Nutzi Udrea care a iesit pe locul 3 in 2014 – ce mare surpriza pentru mine. Incredibil – cum s-a facut ca atunci Udrea a iesit pe locul 3??? La fel cum acuma Barna a iesit pe primul loc desi precampania acestuia este deja inceputa??? Pe loc repaus, va rog – nu voi vota Barna – clar.

   Maine, daca ar fi alegeri, as vota pentru Theodor Paleologu.
   Are toate caracteristicile unui bun presedinte, poate doar ca ii lipseste vina necesara unro mari discutii care ar trebui si sunt necesar sa fie purtate la Bruxelles. Asta este toata vina care o gasesc pana acum candidatului ales de mine.

   Cat despre USR nu cred ca ever for ever voi vota pentru USR sau Barna – dansul iarasi m-a oribilizat cand a vorbit despre ceea ce se intampla in cazul DInca daca era el presedinte … Absolut aberatii. Oameni ca Dinca exista peste tot in lume numai ca acolo cineva din institutiile abilitate ale statului se ocupa de astfel de cazuri si nu sfarsesc lamentabil… Sunt multi de Dinca in RO – sistemul i-a incurajat sa existe si sa se inmulteasca fara de numar…

   Trebuie un alt gen de Presedinte – dar cine?
   Pun aceasta intrebarea pentru ca nu cred ca alegerea mea este intotdeauna cea mai buna…

 9. Cautati pe Yotube momentul dezbaterii Geoana-Basescu cand cel din urma ii „arunca” nucleara vizitei la Vantu. In staff-ul de campanie al lui Geoana, de-a stanga si de-a dreapta lui stateau binemersi Iohannis si Dragnea: https://www.youtube.com/watch?v=h5okCWxJ3ng

  De aceea mi-e cam sila de Iohannis. L-am votat cu totii cand a fost contracandidatul lui Ponta, cam la fel cum l-am votat pe Iliescu cand a fost in turul 2 cu Vadim…

  USR ar fi o solutie, dar pana nu isi asuma clar si raspicat statutul de partid al celor care contribuie la bugetul tarii, si vor merge pe linia antisistem, care e castigatoare pe termen scurt dar care se „fasaie” repede pe termen lung, eu am o rezerva.

  Pe scurt: toata politica din Romania, indiferent de partid, s-a bazat pe atacuri la persoana si promisiuni nesustenabile.

  Toata administratia publ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte: Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe....

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro