miercuri, septembrie 30, 2020

Ce a făcut Opoziția politică din România în cursul anului 2018?

Cred că, în primul rând, trebuie spus că Opoziția a încercat să-și facă auzit glasul. Lucru din ce în ce mai dificil în condițiile precarității tot mai evidente și dramatice a presei independente.
Din ce în ce mai multe televiziuni sunt aservite puterii, vârfurile de lance ale acesteia, Antena 3 și România tv, nu mai depun demult nici cel mai mic efort măcar de a mima echidistanța. Invită, doar de formă și o fac cu parcimonie, câte un reprezentant din partea Opoziției. Căruia moderatorii, bine instruiți de patronat și de managementul postului, fie nu-i dau cuvântul, fie îi anihilează spusele prin vorbele în cascadă scoase șuierat și amenințător pe gură de vectorii de imagine ai puterii ori de așa-numiții analiști și oameni de presă despre care nu mai departe decât zilele trecute revista Newsweek România a dezvăluit că sunt en gros furajați din banii PSD. Nimeni nu mai înțelege ce hram poartă postul b1tv, iar Realitatea tv a intrat de vreo două luni pe un tobogan periculos. Acolo e din ce în ce mai clar că nimic nu mai mișcă fără să fie controlat de patronul postului, Cozmin Gușă, și de ambițiilor politice ale acestuia.
Am scris de atâtea ori despre ceea ce se întâmplă la TVR 1, în emisiunea România 9, un loc unde unde confidențial plătitul Ionuț Cristache, apărat precum o cloșcă disperată de pdg-ul Doina Gradea, un fel de casieră principală în raport cu oamenii Puterii recompensați generos de ghișeul de plăți din Calea Dorobanți nr. 191, este ajutat în operațiunea lui anti-opoziție de aceiași Cristoi, Chirieaci, Savaliuci, Bușci și, hélas, Mircea Dinescu. De multă vreme trecuți cu arme și bagaje, mulți dintre ei pe bani grei, de partea PSD. Pe la TVR mai apare și câte un parlamentar al Opoziției și câte un analist care nu face parte din clubul agreaților de Anca Alexandrescu, adică de Liviu Dragnea, numai că respectivul trebuie să se mulțumească cu rolul de om cvasi-mut pe care i-l rezervă sus-numitul moderator școlit la Antenele voiculesciene. De unde a transferat toate năravurile, defectele și ticăloșiile aferente.
Singurul post de televiziune la care glasul Opoziției se aude limpede rămâne Digi 24. Așa se explică acțiunile concertate de compromitere exercitate asupra acestuia, acuzele că ar fi controlat de Servicii, că ar fi tribuna de expresie a invenției numite Statul paralel.
În același an 2018, Opoziția a depus două moțiuni de cenzură. La sfârșitul sesiunilor parlamentare. Adică în iunie și în decembrie. Ambele prost scrise, lamentabil susținute, care, atunci când au fost supuse votului, nu au avut de partea lor nici măcar un număr de bile egal cu cel al parlamentarilor ce și-au pus semnăturile pe ele.
E evident că președintele PNL, dl. Ludovic Orban, nu controlează așa cum se cuvine partidul, că în interiorul acestuia se duc lupte de orgolii între vechii peneliști și pedeliștii care vor în continuare să fie ei cei ce au dreptul exclusiv de a alege muzica. În PNL sunt mai mulți centri de putere, cel al d-lui Orban fiind contracarat de cel al d-nei Gorghiu ori de cel controlat de d-na Raluca Turcan. Avem de-a face cu tot atâtea mișcări centrifuge.
Un sondaj IMAS, dat publicității zilele trecute, arată că, chiar și așa, PNL ar fi reușit să depășească PSD în opțiunile electoratului. Numai că tot zilele trecute s-a aflat că dl. Orban nu se împacă defel cu încercarea de revenire în prim-plan a d-lui Crin Antonescu. Politicianul care și-a uitat, ca tot românul, jurămintele și se vrea primul pe lista candidaților partidului la Europarlamentarele din primăvară. Sincer, nu înțeleg de ce se bucură dl. Antonescu de atâta respect și admirație din partea presei care pare a fi uitat că, înainte de a-i fi fost tras preșul de sub picioare de dl. Victor Ponta, a fost tovarăș de ticăloșii cu președintele de atunci al PSD. Dacă zvonurile privind intențiile d-lui Orban de a pune capăt visurilor de revenire în politică ale d-lui Antonescu se adeveresc, e foarte posibil ca PNL să fie măcinat în viitor de noi dezordini. Care se vor înregistra pozitiv în contul PSD.
PNL nu izbutește să se impună drept lider al Opoziției și pentru că nici d-lui Dan Barna și colegilor săi din conducerea USR, nici d-lui Băsescu, care încă mai are de spus ceva în PMP, chiar dacă a pus de o retragere strategică (în sondajul IMAS, PMP de abia dacă mai are un jigărit de 2, 5%), nici d-lui Dacian Cioloș nu le este defel agreabil dl. Orban. Care nu renunță la ambiția lui deșartă de a se vedea prim-ministru.
Până la urmă, cea mai coerentă opoziție la abuzurile tot mai nerușinate ale PSD o face președintele Klaus Iohannis. Cu toate contradicțiile, cu toată moliciunea care îl caracterizează. Numai că, din păcate, acțiunile Cotroceniului nu ajung. Întăririi acestora trebuie să li se asocieze întărirea acțiunilor partidelor parlamentare.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Stimate domnule Morariu
    Aș spune că opoziția strălucește prin INEXISTENȚĂ. PNL un partid onorabil în alte vremuri s-a descotorosit inițial de dna Mona Muscă – cu mult superioară conducerii de atunci a partidului – și, relativ recent de dna Adriana Săftoiu – și nu într-un mod prea elegant.
    Fără să agreez poreclele, cea cu ”Sică Mandolină” pentru dl Orban este la obiect. PNL ar fi trebuit deja să lanseze un program de guvernare care să scoată România din marasmul economic și politic actual. USR are tendințe interesante, dar vocalitate insuficientă. Dl Cioloș este un personaj cinstit, dar incapabil să facă față mahalagismului politicii dâmbovițene.
    Dl președinte KWJ este cam în aceeași situație – nu agrează conflictele, ci rezolvarea problemelor. Iar tov Dragnea dorește exact contrariul: ridicând incompetenți în poziții de decizie, este decis să le compromită. Examinați numai echipa ministerială.
    Cum spunea Caragiale: ”Din această dilemă nu putem ieși!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De ce e Bucureştiul altfel

Capitala României e cea mai mică (spaţial) metropolă importantă din regiune: oraşul se termină imediat după blocuri. Limitarea extremă crează probleme importante...

Ce-i de înţeles când se votează în municipiu USR-Plus iar în sat un primar PSD mort. Lecţii pentru 6 decembrie

Dincolo de anecdotică, alegerile locale aveau de răspuns la două mari întrebări, decisive şi pentru parlamentarele din 6 decembrie. Prima: mai persistă...

What is next sau cum să citim rezultatul alegerilor locale prin ceața declarațiilor politicienilor?

Votul e adesea pasiune, rareori rațiune. Cel de ieri a fost un amestec destul de echilibrat de rațiune și pasiune.

Cum se stinge un sat în România

Satul Șirnea din comuna Fundata, județul Brașov este deja bine cunoscut de publicul românesc. Imagini feerice din acest sat de munte circulă...

Asaltul asupra cunoasterii, ratiunii (common sense) si alunecarea spre intuneric

Am fost ispitit sa scriu intoarcerea in Evul Mediu gandindu-ma la faimoasa “e pur si muove” a lui Galileo Galilei, astronomom ,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.