marți, martie 19, 2024

Ce a obținut Putin la 9 luni de la invazie și ce urmărește în Republica Moldova?

Suntem la 9 luni de la declanșarea agresiunii militare a Rusiei contra Ucrainei. Este cazul să tragem niște concluzii și să deslușim încotro ne îndreptăm și unde este Republica Moldova în acest context.

Cauzele războiului

După ce a suferit costuri minore pentru invazia Georgiei în 2008, pentru anexarea Crimeei în 2014, declanșarea războiului din Donbas tot în 2014 sau imixtiunea în alegerile americane etc, Vladimir Putin a considerat că Occidentul și SUA sunt slabe și e momentul să arunce în aer ordinea bazată de dreptul internațional. Cu alte cuvinte, să conteste leadershipul american la nivel mondial. Putin nu este naiv să creadă că Rusia are puterea să ocupe locul SUA în lume (având o economie de 13 ori mai mică), dar crede că poate să obțină acea mult râvnită lume multipolară. Acel sistem la care visează strategii geopolitici ruși după căderea URSS. Putin în acest sens urmează cu sfințenie învățăturile lui Primakov. Elita care a preluat conducerea Rusiei după 2000 este formată de descendenții din KGB sovietic. Un grup mare de oameni extrem de frustrați, conspiraționiști, paranoici în gândirea lor. Așa zișii siloviki cred cu sfințenie în teoria conspirației conform căreia URSS a fost distrusă de trădători ce s-au vândut americanilor. Trecând prin metamorfozele anilor 90, acești oameni nu au uitat, nu au iertat, au trăit cu frustrarea revanșismului și speranței că vor face ei un complot larg și vor ”reda măreția de altădată a Rusiei”. Îi putem numi partida ”Make Russia great again”. Vladimir Putin la vârful verticalei puterii este întruchiparea perfectă a celor care o constituie. Acesta este contractul social al lui Putin – el e garantul preluării de către siloviki a întregii puteri politice, economice, militare, culturale din Rusia, tot el e cel care are ca misiune supremă de a pregăti Rusia pentru revanșa geopolitică. Dacă îl veți citi pe Primakov, acolo planul e negru pe alb scris. În prima etapă ”consolidarea internă” – centralizarea, lichidarea concurenței politice, a autonomiei locale (sub steagul luptei contra separatismului). Acești oameni chiar cred că Rusia era pe cale să se destrame sub Boris Elțin. Etapa a doua – recăpătarea controlului asupra țărilor ex-sovietice și contestarea sistemului de relații internaționale existent.

Pe fondul retragerii americane din Afganistan, a neînțelegerilor tot mai mari între SUA și UE, alimentate de Trump, dar și de slăbiciunea și oportunismul pe termen scurt al multor lideri europeni, a disensiunilor interne din SUA, dar și a instabilității economice post-Covid, Putin s-a gândit că acu-i momentul. L-a mânat și paranoia că poate pierde definitiv influența în Ucraina. Pozițiile Rusiei au slăbit în Asia Centrală și Caucaz, Moldova și-a ales o guvernare pro-occidentală care ar avea șanse reale să o rupă definitiv de Moscova (iar în gândirea paranoică a fsb-iștilor ruși – să se unească în timp scurt cu România). Plus – ruperea de realitate în procesul de planificare. După doi ani de auto-izolare în bunker, Putin ajunsese să creadă că operațiunea militară contra Ucrainei va fi scurtă. Că va reuși în câteva săptămâni să își pună un guvern marionetă la Kyiv. Presupun că pentru Republica Moldova nu și-a făcut planuri specifice, considerând că merge ”la pachet” cu Ucraina.

Toți au greșit în calcule

A greșit mult. Perioada premergătoare agresiunii la scară largă ar putea fi un remediu pentru adepții abordărilor conspirologice în relațiile internaționale. Lucrurile se întâmplă mai mereu exact cum se arată la televizor. Discuțiile chiar sunt cele despre care se spune în comunicatele oficiale. Americanii și britanicii i-au avertizat pe ruși că ucrainenii vor lupta, că va fi un rateu și Putin își va rupe dinții. Asta chiar dacă nu erau încă deplin conștienții de capacitatea uluitoare a militarilor ucraineni de a rezista în primă etapă. Nu se luase în calcul viteza fulgerătoare de mobilizare a voluntarilor. Rezistența ucrainenilor a mobilizat întreaga lume civilizată în susținerea luptei cu invadatorii. Trebuie totuși să recunoaștem că întreaga lume a subestimat nu doar voința și capacitatea de rezistență a ucrainenilor, dar și felul în care vor reacționa rușii de rând, sistemul de stat, economia. ”Sancțiunile din infern” nu au avut nici pe aproape impactul scontat. Nici măcar după 9 luni nu se poate prognoza colapsul economiei rusești. Mare parte a cetățenilor ruși susțin politica agresivă, revanșardă și sângeroasă a lui Putin.

După eșecurile ofensivelor ruse, lovite de rezistența eroică a armatei ucrainene și incompetența conducerii în regim manual al lui Putin, armata rusă a trecut în defensivă. Militarii ucraineni s-au dovedit a fi nu doar curajoși, dar și buni strategi – fapt dovedit de ofensiva de la Harkiv și succesul strategic de a forța retragerea rusă de pe malul drept al Niprului. Rușii continuă să dețină o artilerie enormă cu putere de lovitură distrugătoare. Calitatea tehnicii militare ruse este net inferioară celei cu care au invadat Ucraina în februarie, dar este suficient de multă tehnică cât pentru un război lung. Aceste fapte îngreunează simțitor ofensiva ucrainenilor. Cert este însă că începând cu luna august inițiativa strategică este definitiv de partea Ucrainei pe câmpurile de luptă.

Putin apasă pe frontul politic – propaganda ca armă strategică

Putin a fost cel personal responsabil de administrarea războiului. El și nu generalii a ales momentele și direcțiile de atac. Spre deosebire de ucraineni, unde armata este condusă de militari și nu de politicieni. Văzând cum se năruie achizițiile sale teritoriale, Putin și-a propus să încheie războiul în condițiile sale. Iar pentru aceasta a pornit la turații și mai mari câteva ofensive pe alte fronturi – contra populației civile ucrainene și contra opiniei publice internaționale. Prima o vedem în atacurile masive cu rachete balistice (inclusiv supersonice) și drone de producție iraniană asupra infrastructurii civile. Regimul fascist de la Kremlin nici nu mai ascunde că duce un adevărat război de genocid și are drept scop provocarea unei catastrofe umanitare de proporții. Își dorește să lase 30 milioane de ucraineni fără energie, căldură, apă, servicii medicale și sociale. Atacurile asupra centralelor electrice ucrainene nu au nimic cu capacitatea armatei ucrainene de a rezista și chiar avansa pe teren. Miza dictatorului de la Moscova este să forțeze populația Ucrainei să ceară președintelui Zelenskyi să accepte cedări de dragul păcii. Deocamdată fără efect. Consider că nici nu îl va obține. A doua ofensivă este asupra opiniei publice din Occident și restul lumii.

În primul rând este fluturat constant pericolul nuclear. Un subiect cu efect de descurajare foarte ridicat pentru populația și establishmentul în general hedonist din Occident. Subiectul a început cu știrile despre centrala de la Cernobîl, apoi s-a concentrat în jurul acuzațiilor că Ucraina ar bombarda din artilerie centrala de la Zaporijjya. Apoi au urmat discuții puternic alimentate de propaganda rusă despre potențiala utilizare a unei lovituri cu focoase nucleare tactice din partea Rusiei. Timp în care nu s-a prea auzit despre noi atacuri la centrala atomică. Imediat după a apărut tema ”bombei murdare” avansată de ruși. După ce comunitatea internațională și Agenția Internaționale pentru Energie Atomică au dezavuat minciunile despre ”bomba murdară”, au reînceput loviturile de artilerie în zona centralei de la Zaporijjya. Recentele deconectări de avarie ale centralelor nucleare ucrainene contribuie și ele la menținerea unei nervozități ridicate pe tema nucleară în societățile occidentale.

Menirea acestora este să convingă occidentalii că este mai puțin periculos să accepți unele cedări din partea Ucrainei, decât să suferi în urma unei conflagrații nucleare dezastruoase pentru întreaga omenire. Tema nu e unica – foametea în întreaga lume, criza economică generată de război și prețurile la resurse energetice, invocarea ”dreptului legitim” al Rusiei să atace Ucraina și multe altele sunt folosite pentru a pune presiune pe Ucraina să cedeze și pe Occident să nu mai susțină Ucraina. O temă de propagandă aparte este ideea că Rusia este gata să negocieze, dar Zelenskyi nu vrea, iar SUA și alte țări NATO l-ar susține pentru că nu doresc să găsească soluții diplomatice pentru încheierea războiului. Narațiunea vrea să convingă liderii și cetățenii de rând că NATO își dorește de fapt acest război și nu vrea încheierea lui. O atenție cu totul sporită se acordă publicului american, acolo unde Putin a încercat să susțină și alimenteze discursul aripii radicale (trumpiste) din Partidul Republican care cerea anularea sprijinului pentru Ucraina și ”concentrarea pe probleme interne – ajutați americanii, nu ucrainenii”. Această aripă a suferit o înfrângere usturătoare în alegeri. Atât de usturătoare încât până și perspectiva revenirii lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă nu mai pare deloc probabilă.

Războiul continuă. Occidentul deocamdată dă dovadă de capacitate de a se realinia și a fi solidar, chiar dacă mai apar unele derapaje. Economia Rusiei dă unele semne de slăbiciune, iar opinia publică internă treptat cedează în fața realităților. Dacă e un proces ireversibil și se poate termina cu o înlăturare a lui Putin de la putere nu poate prognoza nimeni. Armata și poporul ucrainean la fel nu dau semne de erodare. Așa cum era valabil și 5 luni în urmă – dinamica va fi determinată de situația pe fronturile de luptă.

Cum s-a schimbat situația Republicii Moldova după recentele evoluții ale războiului?

Viitorul Republicii Moldova depinde foarte mult de rezultatele războiului din Ucraina. Totuși – odată cu alungarea trupelor ruse peste Nipru, suntem într-o stare de amenințare directă militară mult mai mică decât în martie-aprilie sau chiar septembrie, atunci când Putin a concentrat un număr impunător de soldați, tehnică și artilerie pe malul drept al Niprului. Flota rusă a fost alungată din Nord-Vestul Mării Negre, insula Șerpilor a fost eliberată. Pericolul ofensivei ruse înspre frontiera cu Republica Moldova, inclusiv Transnistria este mult mai mic chiar decât înainte de 24 februarie. Deasupra noastră zboară rachete, suntem loviți direct, pe străzile Chișinăului mărșăluiesc zilnic mercenarii politici ai lui Putin. Zeci de gigabaiți de propagandă și minciuni în toate formele posibile sunt turnate peste ochii și urechile moldovenilor de presa și formatorii de opinie sponsorizați de Kremlin. Republica Moldova riscă să se aleagă cu blocaje majore în livrările de energie electrică, chiar să fie nevoită să facă deconectări pentru durate lungi ale zilei (în cazul sabotării din partea centralei de la Cuciurgan), să se lovească de un deficit acut de gaze naturale. Cu toate acestea, siguranța independenței și a integrității teritoriale a Republicii Moldova este astăzi mult mai ridicată decât încă acum o lună.

Republica Moldova este lovită prin instrumentele războiului hibrid. Un război în care Kremlinul și-a asigurat aliați puternici în interiorul țării – grupările cleptocratice care au guvernat țara în trecut. În așa situație Republica Moldova trebuie să nu piardă imaginea de ansamblu și să se concentreze pe lucrurile cu adevărat importante.

Care sunt acum interesele Rusiei în Republica Moldova?

Rusiei i-ar conveni haosul în Republica Moldova, până și o eventuală reizbucnire a conflictului armat pe Nistru. Kremlinul astăzi gândește în termeni de război. Republica Moldova este percepută drept factor care influențează Ucraina. Din această perspectivă Moscova ar prefera ca Republica Moldova să fie un fel de spațiu închis, inutil pentru ajutorul Ucrainei. Din cauza statutului constituțional de neutralitate, Republica Moldova deja nu poate oferi Ucrainei asistență militară și nici măcar nu poate oferi teritoriul pentru tranzitul de ajutoare militare destinate armatei ucrainene. În schimb, teritoriul și infrastructura moldovenești au devenit foarte importante pentru a asigura fluxul de mărfuri civile, unele extrem de utile și pentru armată. Cum ar fi alimente, combustibili, ajutoare umanitare și multe altele. Aeroportul din Chișinău, la fel ca cele din Polonia, este un punct important pentru contactul ucrainenilor cu restul lumii. Prezența militară rusă în Transnistria deranjează foarte mult Ucraina și impune menținerea unei grupări militare importante la frontieră, în loc de desfășurarea acesteia în Est.

Calitatea analizei strategice efectuate de serviciile Kremlinului este foarte greu de evaluat. Recentele scurgeri de informații în presă denotă o cunoaștere și înțelegere superficiale de către FSB a realităților din Republica Moldova. Cert este că Republica Moldova nu face parte din careva planuri prioritare ale Moscovei. În războiul său contra Ucrainei, planurile potențiale care implică Republica Moldova sunt mai curând de rezervă. Însă pentru a avea această rezervă pregătită, se face o anumită muncă, coordonată de FSB, după cum se poate constata din publicațiile de presă. Probabil că unii executanți din ierarhia serviciilor ruse văd diferit scopul operațiunilor pe care le execută astăzi în Republica Moldova (inclusiv în regiunea transnistreană). În general nu pare să se practice în verticala puterii ruse explicarea foarte clară a scopurilor urmărite. În lipsa acestei comunicări, siloviki aplică gândirea conspiraționistă care îi caracterizează și încarcă acțiunile și ordinele superiorilor cu acel sens care le pare mai fezabil, sau care va permite sifonarea a cât mai multe fonduri alocate din buget. Și cei care bagă adânc mâna în fluxul de bani publici se consideră patrioți ruși. E un paradox care e normalitate în regatul lui Putin. Trag concluzia că unii în FSB cred că pun la cale o revoluție și nu a mai rămas mult ca după primele facturi din iarnă moldovenii să ia în brațe televizorul LED cu imaginea lui Ilan Șor pe el și să dea buzna în piață ca să răstoarne ordinea constituțională. Amintesc că în Republica Moldova nu a avut loc niciodată o schimbare violentă a guvernării. Alții din FSB văd scopul final al efortului lor în semănarea de haos și conflict social intern, împingerea la confruntare a autorităților de la Tiraspol. Este posibil că aceștia să creadă că o Republică Moldova în derivă și în haos i-ar dăuna mult Ucrainei. Este greu să estimăm acum ce ar însemna un astfel de scenariu pentru Ucraina, dar cert este că potențiale noi valuri de refugiați vor fi mai complicat de gestionat cu o țară în care, de exemplu, autoritățile locale nu se subordonează celor centrale, în care populația nu are cu ce plăti facturile. Într-o țară aflată în derivă este mai ușor să organizezi provocări cum ar fi blocarea căilor ferate, sau chiar atacuri teroriste asupra infrastructurii critice. O astfel de țară nu va mai tranzita mărfurile către Ucraina și de acolo.

Corupții – aliați de nădejde ai lui Putin.

Aliații Kremlinului în acest joc periculos își urmăresc scopurile lor. Destul de diferite de cele ale lui Putin. Ilan Șor știe că aberează atunci când se declară viitor prim-ministru, sau că protestele vor duce în scurt timp la alegeri anticipate. Alegerile anticipate în Republica Moldova pot avea loc prin câteva căi legale – toate presupun existența în Parlament a unei majorități care să dorească alegeri anticipate. Alternativa ar consta în preluarea cu forța a puterii la Chișinău, după modelul Donbas 2014, apoi declararea alegerilor. Numai că pentru un astfel de scenariu Rusiei îi lipsește frontiera comună cu Republica Moldova. Oricât de ridicată fi susținerea Rusiei în Găgăuzia sau la Bălți, elementele radicale sunt foarte puține. Nici măcar prezența militară rusă în Transnistria nu poate substitui lipsa de frontieră directă. Încă o opțiune ar fi trădarea masivă a forțelor de ordine și trecerea acestora de partea protestatarilor coordonați de Ilan Șor. Un scenariu puțin probabil. În special având în vedere atitudinea majorității ofițerilor serviciilor speciale moldovenești la adresa Rusiei, dar și faptul că Armata Națională nu pare nicidecum favorabilă unor astfel de dispoziții. Deci, alegerile anticipate sunt practic imposibile. Prin proteste acestea nu vor fi provocate. Atunci ce urmăresc grupările corupte din spatele protestelor? Înțelegerea mea este că își doresc să țină guvernarea de la Chișinău ocupată și mereu sub presiune.

Provincialismul clasei politice moldovenești – un aliat nesperat al lui Putin la Chișinău.

Republica Moldova este sleită de resurse financiare, cheltuite pentru a atenua costurile crizei energetice pentru populație. Guvernul este ocupat și el cu stingerea incendiilor crizelor suprapuse, dar și cu asigurarea stabilității interne pe fondul protestelor și a campaniilor de influență ruse. Ratingul de susținere a partidului de guvernare s-a înjumătățit la un an și 4 luni după alegeri. Bucuria cea mai mare a oligarhilor fugari Șor, Plahotniuc, Platon și locotenenții lor – reforma justiției trenează, procesele de judecată se mișcă lent. Susținătorii foștilor regimuri stau confortabil în funcțiile din justiție. Unii chiar au reușit să amăgească vigilența noii guvernări și s-au ales cu promovări. Grupările cleptocrate câștigă timp prețios pentru a nu fi condamnați și se pregătesc pentru următorul ciclu electoral în care speră să recapete puterea prin puzderia de partide pe care le susțin împreună cu Kremlinul. Și-au cristalizat și un potențial prezidențiabil, primarul Chișinăului Ion Ceban, care va fi calul de tracțiune pentru o majoritate parlamentară care va arunca la gunoi puținele rezultate ale reformelor. Între timp pare să aibă de suferit și unitatea partidului de guvernare, ambițiile personale ale premierului Natalia Gavrilița și vicepremierului Andrei Spînu sunt puse peste interesul partidului și aceștia nu par a fi dispuși să plece din funcții pentru a proteja imaginea PAS. Calitatea guvernării lasă de dorit. Ea rămâne mult în urma oportunităților oferite de suportul internațional fără precedent acordat țării și Președintei Sandu. Gafele de comunicare, lipsa transparenței, incompetența politică se țin scai de Guvernul Republicii Moldova. Insistența de a păstra persoane nepotrivite în funcții publice oferă ocazie opoziției pentru a acuza guvernarea PAS că nu este cu nimic mai bună decât precedentele.

Kremlinul poate să se considere și el victorios în strategia sa atâta timp cât Republica Moldova nu se poate concentra pe edificarea unor instituții eficiente. În primul rând armata națională. Speranța lui Putin este că totuși va înfrânge rezistența Ucrainei, Republica Moldova va deveni un fel de bonus ușor de cucerit, atâta timp cât nu dispune de capabilități de apărare solide. Sunt mai puțin de doi ani până la alegerile prezidențiale. Este acel orizont de timp pentru care se orientează Rusia și aliații săi din Republica Moldova. Dacă în acest timp Republica Moldova nu va reuși să pornească ireversibil pe calea sa occidentală, cu instituții de justiție durabile și independente, cu o nouă guvernare la fel pro-europeană și reformatoare, victoriile electorale din 2020 și 2021 ar putea să devină inutile. Chiar și în cazul victoriei Ucrainei în războiul de apărare împotriva Rusiei (fapt care deschide perspective absolut reale pentru rezolvarea conflictului transnistrean pe cale pașnică), Republica Moldova ar putea reveni în zona gri și cădea repetat sub influența Moscovei. Iar soluțiile pentru a preveni un astfel de scenariu nu sunt la Bruxelles, București sau Washington, ci la Chișinău. Miopia și neseriozitatea unei părți a elitei guvernamentale din Republica Moldova riscă să ne coste ratarea a încă unei oportunități istorice de a smulge țara din tranziția perpetuă și a o scoate definitive din zona de influență a Kremlinului.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

  1. „Ce a obținut Putin la 9 luni de la invazie…”. Oare 20% din UA – nu discut cum- pare asa de putzin incat nici sa nu fie mentionate?

    • Comparativ cu izolarea economica, cu viitorul înfiorător al Rusiei pur si simplu nu va putea menține acei 20%. Rusia este in tocator si cinic vorbind si UE si SUA si China au tot interesul ca Putin să-i duca pana in fundul prăpastiei si sa mai si sape cativa metri. Ce va fi Rusia? O noua Coreea de Nord nu poate fi pentru ca e imensa si fug toti, un Iran nu poate fi deoarece nu au o religie comuna liant, in 5 ani se va rupe ca centrifuga scapata de sub control

  2. Se știa despre planurile lui Putin încă din 2007, în cadrul acelei conferințe de la München. Acolo este sintetizată toată ideologia lui Putin. Occidentalii, în superficialitatea caracteristică, au ignorat, ca de obicei, semnalele de alarmă trase la acea conferinta si de asta s-a ajuns aici.

    Cât despre Moldova, Putin încă nu are nu stiu ce obiective acolo. E clar că e multă propaganda care cauta să divizeze si mai mult o populație fără o identitate clara si deja divizată, dar de o invazie militară e putin probabil sa se puna problema. Rolul Moldovei in Ucraina e cam nul, nu prea exista.
    Un articol clar și echilibrat, care prezintă lucrurile fără prea multă cosmetizare.

  3. Din punct de vedere strategic ar fi fost un moment bun pentru lichidarea enclavei Transnistria. Ar fi fost primul pas in vederea normalizarii situatiei din RM.
    Chiar implicarea unui stat NATO sau a organizatiei in ansamblu in vederea sprijinirii RM sa preia controlul asupra intreg teritoriului sau nu ar fi exclusa.
    Indiferent de modul in care se va sfarsi razboiul din Ucraina, mentinerea enclavei transnistrene sub controlul Rusiei va constitui ca si pana acum un factor de permament pericol nu numai pentru RM dar si pentru intreaga regiune, inclusiv Ucraina indiferent daca va fi cu sau fara Crimeea.
    RM nu poate supravietui ca stat suveran cu acest fals statut de neutralitate.

  4. Sa incepem cu sfirsitul . Daunazi un sondaj aparut in Rep.Moldova ne arata in crestere numarul cetatenilor ce doresc a reveni la patria mama .Rep Moldova , daca ne uitam pe harta ,nu este amenintata de catre fortele agresoare ale Rusiei .Eliberarea malului sting al Niprului si retragerea trupelor Rusiei din Herson anuleaza oricare amenitare asupra Rep.Moldova .In paralel, Romania ajuta energetic Rep.Moldova si dincolo de maruntele lor necazuri moldovenii vor trece usor prin aceasta iarna ca si noi romanii aflati dincoace de Prut .Partea cu razboiul din Ucraina este insa cu totul alta treaba .Faptele ne arata cum : Ucraina era deja pregatita in cazul unei invazii rusesti si nicidecum invers .Faptele ne arata cum Rusia , indiferent de formularile din Media , se retrage treptat din Ucraina ea nemaidorind sa ceara ceea ce cerea cu putin timp inaintea inceperii conflictului .Adevarul ne arata cum : NATO creste si se inarmeaza ,Uniunea Europeana creste si se federalizeaza si in acelasi timp, se decupleaza total de Rusia .Germania si Japonia se inarmeaza si ele .In paralel SUA isi vinde gazul lichefiat , petrolul si armamentul dovedit a fi eficace in conflict .Deja Europa face referire la Rusia ca natiune ce sustine terorismul si de aici pina la aparitia altor sanctiuni nu este decit un mic pas Pe de alta parte ajutorul acordat Ucrainei de catre Uniunea Europeana creste si el in intensitate si toate declaratiile politice ne arata cum nimic nu va opri Occidentul spre a furniza tot ajutorul dorit de Ucraina . Pina si Orban de Budapesta ofera o importanta suma de bani lui Zelenski . SUA va decide pina la sfirsitul anului care vor fi ajutoarele date in anul 2023 Ucrainei si care va fi coantumul sumei de bani oferite ca ajutor .Urmare a pierderii alegerilor partiale Republicanii au pierdut partida iar trampistii sunt si ei scosi din jocul politic .Partidul Republican nu isi mai regaseste pasii si daca Trump decide sa paraseasca structura politica atunci jocul alegerilor din 2024 este cistigat de democrati ce vor aduce in fata cetatenilor un posibil candidat femeie trendul actual ,vizualizat in timpul alegerilor partiale, fiind favorabil unei astfel de decizii .Rusia se va retrage pe vechile ei granite nereusind sa cucereasca , asa cum si-a propus initial, intreaga Ucraina .Ca si imagine de ansamblu pare cum totul a fost bine gindit si pus in practica etapizat iar surprizele nu s-au incheiat inca . Punctul zero poate fi momentul in care natiunile federative vor dori sa se desprinda total de Rusia .In Armenia deja incep demonstratii .Occidentul nu isi mai poate permite sa piarda acest razboi .

  5. Urmăresc de 30 de ani tot ce se intîmplă in RM – BASARABIA – zi de zi . Am facut-o si o fac , nu pentru a-mi etala careșva veleităti . O fac si o voi face , pur si simplu, din motive patriotice ( nu , nu mă feresc de cuvinte, indiferent de părerile unora !) Mie unul ,imi este clar de f. multă vreme că destinul nostru este IMUABIL sortit și strîns legat de temeliile existențial statale ale celor două ”state românești ”. Ei bine, din acest punct de vedere, analiza lui VALERIU PAȘA este exemplară prin luciditatea care o evidențiază . Ba chiar îndrăznesc să afirm că nu are egal in panoplia ”analisticii” din patria mamă . Analiza suplineste si reface intr-un fel prestigiul neonorat prin omisiuni si lipsă sistematică al intregului spectru mediatic din RO,prea multă vreme dezorientat sau obedient sau inconstient . De observat finalul DESCHIS al articolului, o adevărată provocare , o mănușă aruncata temerar in obrazul mediocrității și al lașităților noastre neaoșe și fudule .

  6. Interesant articol.
    Dar trebuie privit mai atent acel „Make”; Rusia a fost mare (imperiu) sub tari si sub comunisti. Acum ce structura sociala vor sa sustina imperiul? Cele doua sunt depasite istoric. Dobitoci sa fie, sa nu-si dea seama ca un nou imperu are nevoie de o noua structura economico-sociala, pe care nu o pot crea. Au pierdut lupta inca de la bazele puse clandestin.
    In ce priveste sanctiunile, Occidentul este naiv. Crede ca masurile respective vor ingenunchia Rusia. Nu cred. Ca Rusia va fi izolata si va ramine in urma stiintific si tehnologic (cu repercursiuni in industria militara), desigur. Dar ingenunchiata, nu. E nevoie de altceva pentru a fi ingenunchiata. Victorii militare zdrobitoqare.
    In ce priveste Moldova… FSB este alcatuit din duraci. Daca lasa Moldova sa se uneasca cu Romania, voturile pro partide rusofile va fi majoritar ani de zile. Romania va fi cucerita fara a se trage un singur foc de arma. Dar duracii… duraci!
    Felicitari pentru material!

  7. Ca sa fie foarte clara treaba: nu stiu ce oligarhi cu ciorapi de plastic sint acolo. Se vorbeste prea mult despre gusterimea politica a provinciei.
    Romania trebuie sa cumpere Moldova. Da, s-o cumpere, cu bune si cu rele. Nu costa mare lucru fie si ca noi nu sintem neaparat bogati. Nu ma intereseaza discursuri cu reparatii istorice si ce-or mai vorbi unii la Snspa + alti piscotari de conferinte + cismigiari (tocmai am inventat un cuvint pentru kommentariatul de nivel Cismigiu). Romania trebuie sa ajute Moldova (auzi la bourul ala, Snegur, „consolidarea statalitatii Republicii Moldova” – mars ma, de-aici, nu esti demn nici sa-i faci pantofii Maiei Sandu, dobitoc ceapist) cu energie, cu interconectari, cu credite, cu lobby, cu investitii pentru ca Moldova e parte a statului roman. AM ZIS! Nu-i place Brusalului asta sau ii e frica? Sa fie sanatos, sa-si vada de macaneala! Romania trebuie sa faca Brusalul nu doar sa inghita broasca asta ci si sa-i placa s-o faca. Cred a US a cel mai bun aliat al nostru si aici. Dar trebuie sa ne jucam cartile cum trebuie si sa avem coloana vertebrala!

  8. Asta credea ca o sa cucereasca Ucraina usor si ca are o armata de nivelul SUA. Sunt corupti, prosti si rupti de realitate. Nu mai pot face nimic, si nu au calitatile necesare pentru a castiga razboiul.

  9. Situatia din Moldova se poate numi collateral damage si nu este nevoie de implicari suplimentare pt a mentine situatia incerta si in continuare tensionata, realitatile din teren sunt indeajuns.

  10. Un articol excepțional. Dar sa stăm strâmb și să judecăm cat de cat drept. Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, spune Pascal, fata lumii s-ar fi schimbat. Dacă stăm să ne uităm bine, vom descoperi că nu există, azi!, in plin război terorist putinist, guverne grozave. Cred că nici măcar Ungaria nu se poate mândri cu așa ceva. Dacă… Dacă factorii de decizie occidentali nu ar fi fost orbi după anexarea Crimeei! Puțini au detectat inca din 2007 simptomele fenomenului atât de clar și de și Istru astăzi: trăsnitul Putin își disputa „spatiul vital” cu o înverșunare de coșmar. E limpede, amețit de osanale fățarnice, extaziat de numeroasele crime săvârșite, conștient că nu va păți nimic, Dictatorul Roșu aspira sa răstoarne cu susul în jos rânduiala întocmirii lumii, căci numai așa va domina galaxia. Dar ce obține teroristul in Republica Moldova? Putin, ca și țarii, înaintea lui, ca și tatucul Stalin, a realizat, chiar daca se confrunta cu Occidentul ferm unit, că destabilizarea poate fi realizată prin finanțarea secretă și asmutarea Coloanelor a V-a. Iar în Moldova există destule capete seci care îl venerează pe cel ce s-a dovedit bestie teroristă necruțătoare, capete aplecate care și-au prostituat dramul de cinste, satisfăcând poftele geopolitice și criminale ale Colosului cu pivioare de lut. Cu un picior in trecut și cu celălalt in aer, gata să-l așeze pe grumazul oricărui vecin…. Până unde va merge Colosul terorist? Nici Teroristul Putin nu știe, fiindcă el a depășit toate limitele și toate liniile roșii. Previziunile sunt sumbre. Timpul care s-a scurs arată că Barbaria Kremlinului este insondabilă și incurabilă. Rusia putinista terorista este privita ca o primejdie globala mai mare decât Ciuma și mai groaznică decat subdezvoltarea. Lumea a înțeles că toată viața atitudinea lui Putin este aceea a unei cârtițe teroriste. Sper din toată inima că cetățenii de peste Prut au realizat cat de nociv este „liderul suprem” Putin. Sper că vor face scut in jurul puterii actuale. Cu certitudine, guvernarea de la Chișinău are cele mai bune și nobile intenții.

  11. Daca Rusia pierde razboiul in Ucraina si se retrage pe fostele sale aliniamente in Rep. Moldovan numarul cetatenilor va scadea brusc pe masura ce etnicii rusi si cei filorusi vor pleca de bunavoie . In mod natural , in acest context , Romania isi poate aduce alaturi Rep. Moldova ce va depinde , in acel moment , integral ,de Romania pe mai toate segmentele existentialiste .Daca in anul 2024 Maia Sandu reuseste sa stabilizeze Rep .Moldova si cetatenii filorusi vor sa plece spre patria mama si daca Maia Sandu poate candida in alegerile Prezidentiale din Romania poate deveni *(pe model Cuza ) prima femeie Presedinte in Romania si in Rep.Moldova , concomitent .Razboiul decupleaza nu numai economic Europa de Rusia ci si etnic . Practic razboiul face ceea ce nici intr-o suta de ani nu s-ar fi putut face .Ucraina a devenit un imens cimitir de armament . Tarile NATO isi inlatura tot armamentul fost sovietic si il inlocuieste cu tehnologie occidentala .Armata Ucrainei devine cea mai puternica forta militara din Europa .SUA isi vinde petrolul si gazul lichefiat in Europa .Germania si Japonia se pot inarma fara ca cineva sa le mai reproseze asta .Suedia si Finlanda intra in NATO. Rep. Moldova si Ucraina bat la poarta UE asa cum dealtfel o fac si altii . UE se federalizeaza treptat si isi modifica modul de acceptare a deciziilor .PNNR obliga natiunile din UE sa refaca toate legile Justitiei .China se desprinde de Rusia si cauta sa o inlocuiasca in zonele ei ,ce inca sunt federative, luind sub scutul chinezesc multe alte natiuni cum si UE isi va aduce aproape partea ei de lume fosta in URSS ce inca sta la nivel Federativ alaturi de Rusia .Totul se reaseaza .

    • „Daca Rusia pierde razboiul in Ucraina si se retrage pe fostele sale aliniamente in Rep. Moldovan numarul cetatenilor va scadea brusc pe masura ce etnicii rusi si cei filorusi vor pleca de bunavoie”
      ___
      Sarind peste detalii care imi sunt necunoscute (istorie, evolutie demografica pe etnii de-a lungul timpului, etc) pentru toti cetatenii, indiferent de etnie, patria mama este acolo unde s-au nascut si au crescut. In acest context, nu vad de ce si-ar parasii casele rusofonii (Trasnistriei, Crimeei sau Donbasului) de bunavoie – fara motive intemeiate, i.e. oprimarea drepturilor cetatenesti, hartuieli, etc.

      • Patria e acolo unde ți-e bine.
        Aberații că în România de după ww1 nu prea găsești nicăieri prin Europa – poate cu excepția Belgiei. Adică, ceea ce a făcut Ferdinand și regina lui când a acceptat să ne rămâne pe teritoriul național peste un milion de maghiar despăgubiți in interbelic și rasdespagubiti după revolutie. Polonia i a trimis pe aproape toți in Germania in doua transe, imediat după cele două războaie.

      • Trebuie inteles cum „decuplarea de Rusia” devine totala si pe segmentul etnic sau a celor ce se declara filorusi .Nici ucrainienii si nici alte popoare ce sunt parte a Uniunii europene nu mai pot fi asociati cu rusii .Cei ce inca nu inteleg astya se vor trezi paria chiar in comunitatile unde traiesc .Cazul Transnistria va deveni caz scoala asa cum este acum cel din Ucraina .

        • 1. Pe plan politic (intern) strategia lui Putin este bazata pe exploatarea temerilor si „victimizarea”. Exploatarea temerilor vizavi de pericolul imaginar NATO are ceva priza la masele spalate pe creier in perioada sovietica. Restul mintilor si inimelor le acapareaza prin extrapolarea temerilor si victimizarea legata de unele sentimente (revansisme, rusofobie, etc) ce bantuie prin fostele colonii, in special prin cele din Europa Centrala si de Est. Si iata asa, rusii sunt bagati din nou in cutiuta, Putin devenind „tatucul” si aparatorul Maicii Rusia.

          2. Daca armata rusa este inarmata pana in dinti cu nuke si alte wmd-uri, nu este necesar sa ii oferim lui Putin ocazii de facut „taraboi”, asa cum face el mereu, iar dupa aceea sa ii dam apa la moara cu replici acide, umiliri, degradarea etnicilor rusi la statut de paria, alungarea lor din bazinul Marii Negre (pana in spatele Uralilor daca se poate), isterie, etc, provocand astfel un razboi de proportii. Caci, asa cum spune si zicala, cine seamana vant are sanse sa culeaga furtuna.

          3. Rusia lui Putin a invadat Ucraina, punand sub semnul intrebarii existenta Ucrainei ca stat, a anexat in mod illegal teritorii (prin forta) samd. In acest context, sustinerea Ucrainei este importanta, nu are insa legaturi cu sentimentele revansiste, rusofobe, etc ce bantuiesc prin spatiul postsovietic, sau degradarea etniei ruse per se (sau a oricaror alte etnii) la gradul de paria – asa cum argumenteaza de zor de fapt si propaganda putinista. In opinea mea, interpretati in mod eronat evenimentele.

          P.S. In Georgia de exemplu, separatistii sustinuti de Rusia lui Putin controleaza doua regiuni separatiste – Abhazia si Osetia de Sud. In 2008, Rusia lui Putin a invadat Georgia sub pretextul apararii abhazilor si osetenilor, motivand ca exista o amenintare grava la adresa acestora din partea guvernului georgian. Situatii similare avem si in Crimeea, Donbas, Transnistria, dar si in Balcani (recent din nou in Bosnia, etc). Ce concluzionam din aceste evenimente? Solutia pentru statele multietnice din spatiul postsovietic exista, i.e. reforma constitutionala, pe o parte fie federatie, dar stat unitar etc, iar pe cealalta parte, adoptarea valorilor europene (valoriile democratiilor moderne de fapt) incepand cu respectarea drepturilor minoritatilor, acordarea autonomiei culturale acolo unde este cazul, samd. Astfel, tarile devin „imune” la atacuri hibride din exterior. Nu in mod intamplator, in zilele trecute, Jens Stoltenberg (secretarul General NATO) a numit Romania drept un „model” in randul membrilor NATO pe flancul de Est. Victimizarile si incercarile populistului V.Orban de exemplu (aratand cu degetul la Trianon) nu au avut priza in randul secuilor. Asa de simplu este!

  12. Putin s-a păcălit singur. A mizat pe faptul că Occidentul este laș, dar efectul a fost invers, Occidentul s-a mobilizat contra lui. A fost țeapă contra țeapă și Putin s-a țepuit singur.

  13. Retragerea din Afganistan a fost una dintre cele mai deștepte manevre din istoria modernă, într-adevăr. Cred că a contribuit semnificativ la atragerea Rusiei în război.
    Pe de altă parte, autorul e gentil când numește „provincialism” retardul civilizațional de la Chișinău. Avem și noi o mare parte a populației care simpatizează cu Putin și-avem chiar pe unii care se pretind intelectuali și care vor să beneficieze de modul de viață occidental, dar într-o societate feudală, cum e cea rusă.

    Acum vreo două zile, BFM i-a luat un interviu lui Piotr Tolstoi (nu e o coincidență, fiind vlăstar al familiei marelui gigant al literaturii), ceva șef al Dumei. Am remarcat franceza aproape impecabilă (nu mă aștept de la un Grindeanu sau dr. Bode să vorbească vreodată atât de bine într-o limbă străină exceptând moldoveneasca, desigur), dar și încrâncenarea, ura față de Occident și ideologia de doi bani. Și-am mai remarcat avalanșa de comentarii laudative la adresa lui Tolstoi – dacă le dau la o parte pe cele în rusă și mai scad și din cele în franceză pa cele ale probabililor trolli, tot rămâne destul. Așa că, ce să ne mirăm că un colonel de securitate pensionar, luat din țărâna prăfuită a Olteniei și purtat de partid la o pensie specială echivalentă cu salariul unui avocat bun din Berlin, simpatizează cu Rusia și Putin? Simpatia trece prin stomac, mai ales dacă știi ce înseamnă stomacul gol. Creierul gol e o altă poveste, mai gravă și nu se poate repara cu salarii, oricât de mari. Se repară în 1-2-3 generații de educație, civilizație și civilitate. Fără, rămânem provinciali.

  14. Foarte bun articol!
    Eu cred ca o sa le ingroape tov. putin mult-iubitul CCCP 2.0 muuult mai adanc decat ar fi reusit sa-l ingroape Gorbaciov sau Eltin.
    Tov. putin si-a facut de cap, ani de zile, prin Europa si prin lume si s-a obisnuit asa, mangaiat pe cap de Trump, Merkel Macron si altii. Astazi, Occidentul face corp comun, ipotriva lui, iar „imparatului” i se pare nedrept, ba chiar neverosimil. De fapt, imparatul e gol si, cu cat mai mult se expune asa, gol, cu atat mai multi dintre cei ce-l vad imbracat, inca, se vor trezi la realitate. Le trebuie doar putin timp…
    Retragerea americanilor din Afganistan, pentru mine, se traduce asa „Ia mai faceti si voi, altii, ordine in Afganistan, daca aveti oarece interese pe-acolo!”.
    Cat despre sanctiuni, cel mai important e mesajul de unitate, impotriva rusiei.
    Daca esti puternic, taci si faci si lasi rezultatele sa vorbeasca. In plus, daca-ti iei un pumn in gura, pe strada, de la un barbat, ii tragi si tu un pumn lui, daca esti barbat, nu te duci la el acasa sa-i bati nevasta si copiii. Nu bombardezi civili si nu-ti transmiti mesajele incomode prin slugi.

    • Priviti intregul . Trump pierde alegerile din SUA. Armata SUA din Afganistan se repozitioneza in Ucraina si in tari NATO (cu caracter de pregatire a trupelor ucrainiene) .Inca din 2014 SUA a pozitionat armament si a oferit armament Ucrainei .In 2014 i se ofera Rusiei Crimeea fara lupta .Trupe de partizani sunt formate spre a pregati atacuri in Rusia si in teritoriile ocupate .Putin cade in capcana declansarii razboiului si cuprins de frenezia cistigarii fara lupta (la fel ca in Crimeea ) ofera armatei ucrainiene posibilitatea unui raspuns devastator .Armata Ucraineana devine cea mai bine pregatita armata a momentului .Coruptia din Rusia face ravagii pe toate segmentele de la economic la cel militar .Nord streeam 2 este distrus .Sanctiunile isi fac simtite prezenta si armamentul de ultima generatie nu mai poate fi produs fara componentele de tehnologie europeana .Germania se inarmeza si ofera armament armatei Ucrainiene ce face diferenta in teatrele de razboi .Germania si Fanta dubleaza trupele NATO ale SUA din Europa . Germania poate deveni rapid o mare putere nucleara sau chiar mai mult de atit egalind rapid Franta .Deciziile se muta la Bruxelles si la NATO. China nu poate refuza oferta occidentului ce deja se gindeste la dezmembrarea federatiei .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa
Valeriu Pașa, manager de proiecte în Comunitatea ”WatchDog.MD”. Activist civic, cercetător în domeniul politicii și al propagandei mediatice, studiază procese electorale și politicile publice conexe. A fost manager cultural, cercetător în cadrul Academiei de științe a Moldovei, consultant în comunicare publică și management electoral.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro