marți, iunie 18, 2024

Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?…

Din cind in cind cite un proiectil face sa zangane scuturile din Perspex sau loveste una dintre masini, in uralele unuia sau altuia dintre grupuri. Barbati cu fetele acoperite de fulare in culorile cluburilor de fotbal se apropie periodic de linia scutierilor, iar citiva mai curajosi sau mai beti lovesc cu pumnii sau dau cite un sut in scuturi spre incintarea spectatorilor. […] unul mai atletic isi ia avint si se arunca cu amindoua picioarele in scuturi […]

Deodata un […] autobuz isi face aparitia la 200 de metri in susul drumului. […] o multime de oameni se distinge in departare, apropiindu-se de el; par ca se sfatuiesc. Brusc, un barbat o ia la fuga, o flacara slaba licarindu-i in mina, si se urca la bord. Strafulgerarea unui cocktail Molotov lumineaza noaptea, iar autobuzul ia foc. […]

Acesta incetineste treptat apoi se opreste lovindu-se de un stilp de iluminat la vreo 20 de metri de pozitia noastra. Se dau ordine si un sir de scutieri avanseaza pina dincolo de masina in flacari, iar un soldat cu un extinctor urca in autobuz. Intunericul revine. O grindina de pietre si de sticle se abate asupra noastra in timp ce ne retragem catre masinile de interventie.

‘Distractia’ continua pina pe la doua noaptea, cind violentele se opresc. Oamenii s-au retras deja la casele lor si strazile redevin linistite.

[…] toti au inteles ca atunci cind se stringe o gloata de oameni, bunul simt dispare in neant  […] oameni porniti pe distrugeri, multi dintre ei neavind habar de ce, dar supunindu-se pornirilor violente ale multimii.”[1]

Bucuresti 2012? Nu; autorul, colonelul britanic Tim Collins[2], descrie o seara “obisnuita” pe strazile din Belfast, in vara lui 2001. O diferenta de 10 ani in timp si de 3.500 km in spatiu, dar imaginile sint in mare intersanjabile. Belfast sau Bucuresti, nu conteaza; o revolta populara arata la fel la Paris sau la Bagdad, la Washington sau la Bombay.

Caracteristici? O stare reala, dar confuza, de nemultumire. Un pretext declansator. Placerea de a-i injura “pe astia”; injuraturile ca liant social. Violenta verbala si/sau fizica, distractiva, catartica, prilej de a-ti dovedi “barbatia”. Final incert.

Bucuresti 2012. Juni revolutionari “anticapitalisti” si “antiglobalizare” schimbind mesaje pe Facebook de pe iPhone-urile mult dorite, insensibili la ironia situatiei; angajati la stat ofticati pe taierea salariilor, dar refuzind sa ia in discutie alternativa – concedierile in masa; “ultrasi” incintati ca pot sa se bata cu jandarmii si in afara stadioanelor. Daca mai prindem in ecuatie si coditele bagate de diferite partide mai mult sau mai putin parlamentare, capatam deja o imagine mult mai clara.

Nu-mi propun acum nici sa discut despre erorile de comunicare monumentale facute de presedinte si de guvern si nici despre actiunile penibile ale opozitiei care, incapabila de a prezenta o alternativa coerenta si rationala la actuala putere tot incearca mini lovituri de stat. Toate acestea sint mai degraba consecinte decit cauze, consecintele nivelului de cultura politica a populatiei.

Cum e turcu’ si pistolu’…

Daca treci peste “Jos Basescu!”, urmatoarea “idee” vehiculata de demonstranti s-ar putea rezuma cam asa: Ne-am saturat de politicieni, toti sint o apa si-un pamint, toti sint hoti!

Simplu, nu? Jos Basescu, toti e hoti! OK, am inteles, dar nu pot sa nu ma intreb, pe cine punem in loc daca toti e hoti?

Din pacate, aceasta atitudine de respingere in bloc a clasei politice este raspindita la nivelul societatii, nu este doar apanajul citorva sute de “indignati”. Rezultatul se vede in participarea scazuta la vot (N-am cu cine sa votez ca toti sint la fel), in dezinteresul elevilor si studentilor fata de “politica”, in apatia populatiei. Nu este un fenomen nou, iar calitatea execrabila a presei, coruptia endemica sau nivelul scazut de educatie al oamenilor au fost rind pe rind incriminate.

Da, e adevarat, toate acestea isi au contributia lor, dar responsabilitatea individului unde este? De acord, imbecilitatile repetate non-stop pe anumite canale de stiri nu sint de natura a incuraja o dezbatere rationala, dar nu e nimeni obligat sa le asculte! Nu vine nici un redactor, nu vine nici un “mogul” sa-ti decupleze creierul; tu esti singurul care decizi daca sa-l pui sa nu in stand by… Use it or loose it!

Te-ai saturat de un om politic? E corupt? Du-te la vot sa incerci sa-l schimbi, nu sta acasa plingindu-te. Oricum, politicianul in cauza nu a ajuns in functie tras de urechi de doua porumbite albe, a ajuns acolo in urma unor alegeri, iar responsabilitatea o poarta alegatorii, nu Iliescu, Constantinescu sau Basescu.

Nu-ti plac legile? Ti se par nedrepte / absurde / imbecile? Nu sta acasa plingindu-te, incearca sa le imbunatatesti, exista mecanismele necesare. Nu e deloc usor si e nevoie de foarte multa munca, poate fi frustrant si niciodata nu vei obtine exact ce ti-ai dori, dar se poate! O stiu din proprie experienta[3].

In cazul protestelor actuale, principalul strigat de lupta a fost “Salvati SMURD-u! Aparati-l pe Arafat!” Citi dintre “indignati” au citit proiectul legii sanatatii? Nicaieri nu se face referire la asa ceva! Citi dintre cei care se declara nemultumiti de activitatea politicienilor au incercat sa duca la bun sfirsit un proiect pentru grupul din care fac parte? Citi participa macar la sedintele de bloc?

Sintem mintiti!. Sintem manipulati! Sintem furati! Ni se da! / Nu ni se da! Totul la diateza pasiva… Responsabilitatea personala unde este?

Jos dictatorul! Jos Guvernul!”… Este actuala guvernare corupta? Da. Este administratia plina de functionari incompetenti? Da. Invatamintul si sanatatea sint neperformante? Da. Lista plingerilor ar putea continua. Si atunci sa nu strigi “Jos Guvernul!” ? Pai hai sa vedem.

Coruptia? Nu este o noutate, dar pentru prima oara in ultimii 22 de ani procurorii au un oarecare grad de libertate; ati mai auzit pina acum de arestari pe banda rulanta dintre membrii partidului aflat la putere?

Functionarii incompetenti? Nu sint o inventie a PD-L-ului, dar legi precum cea a educatiei sau a sanatatii (recent avortata in urma protestelor) creeaza premizele inlaturarii lor din sistem.

Invatamint prost si fabrici de diplome? Sa reamintesc ca Bacalaureatul de anul trecut a fost primul, cit de cit corect, dupa citeva zeci de ani?[4]

Sa aducem in discutie situatia economica? Nu este nemaipomenit de buna, dar putea sa fie semnificativ mai proasta. E suficient sa ne uitam la ce se intimpla in Spania, Ungaria sau Grecia. La noi PIB-ul este in crestere[5], inflatia in scadere semnificativa[6], exporturile duduie[7]. Piata muncii a inceput sa se imbunatateasca; in IT am simtit primele semne pozitive chiar de la sfirsitul lui 2010 – presiune in crestere pe salarii, fluctuatie ridicata de personal, agentii de recrutare iesite la vinatoare. De fapt, principala spaima a USL o constituie revirimentul economic; acesta este si motivul pentru care incearca cu disperare sa obtina alegeri anticipate. Timpul lucreaza in avantajul PD-L-ului; cu exceptia cazului unui nou puseu de criza la nivel mondial, pina la viitoarele alegeri cresterea economica va fi resimtita la nivelul majoritatii populatiei, iar Cavalerii Flamei Mov vor fi nevoiti sa mai stea inca cel putin patru ani pe bara.

Una peste alta ne aflam in fata unui paradox interesant. Ne plingem de coruptie, dar n-am auzit sa vina mii de oameni din tara cu autocarele ca sa o sprijine pe Monica Macovei[8], in schimb am auzit de primari corupti realesi cu peste 70% din voturi[9].

Ii injuram pe cei care ne-au scos din criza economica, dar ii ridicam in slavi pe post de “salvatori ai natiunii” pe cei care au determinat dezastrul bugetar din 2008[10] cu concursul direct al unor lideri sindicali iresponsabili[11].

Deplingem salariile ridicol de mici ale profesorilor sau medicilor, dar refuzam sa achitam taxele necesare platii acestora. Sa reamintim ca in Romania proportia veniturile bugetare in PIB este cea mai mica dintre toate statele din Uniune[12] – cu ce bani sa fie crescute salariile din invatamint si sanatate daca nimeni nu vrea sa contribuie?

Ne vaitam, ii injuram “pe astia” si nu facem nimic[13], ba mai mult, blocam si orice tentativa de reforma. Pai nu? S-a trezit ei ca e destepti! Mama lor!

Cînd se ia cîte-o masură,

Lumea-njură

Pe agentul sanitar

Si-l întreabă fără noimă:

– Ce-ai cu noi, mă ?

Pentru ce să dăm cu var ?…”[14]


[1] Collins, Tim (2006). Rules of Engagement. London, pp 75-78 (http://www.bookdepository.com/Rules-Engagement-Tim-Collins/9780755313754)

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Collins_%28British_Army_officer%29

[3] ASUR a avut pina acum interventii pe doua legi. In cazul Legii Educatiei (1/2011) am reusit mentinerea unei prevederi esentiale asigurarii libertatii de credinta si de constiinta, iar in cazul Legii parteneriatului dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale am obtinut nepromulgarea legii de catre presedinte si trimiterea ei spre reexaminare in Parlament.

[4] Copiatul la Bacalaureat nu este o inventie post-decembrista; era institutionalizat cu mult inainte. In 1987, cind am dat Bacalaureatul, profesorii supraveghetori au inceput sa distribuie in sala manuale si caiete cu notite imediat dupa vizita sefului de comisie. Mergeau din candidat in candidat si intrebau “Tie ce iti dau?

[5] http://www.tradingeconomics.com/romania/gdp-growth

[6] http://www.tradingeconomics.com/romania/inflation-cpi

[7] http://www.tradingeconomics.com/romania/exports

[8] http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/02/070227_macovei_miting.shtml

[9] http://www.jurnalul.ro/observator/dosarul-mita-la-wc-mircia-gutau-a-fost-pus-in-libertate-print-590333.htm

[10] http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/unanimitate-pentru-cresterea-salariilor-profesorilor-135539.html

[11] http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-profesorilor-a-avut-succes-824523.html

[12] Consiliul Fiscal (2011), Annual Report, Macroeconomic and fiscal developments , p. 30 (http://www.fiscalcouncil.ro/annualreport2011.pdf)

[13] Pardon, am uitat; din cind in cind mai dam totusi cite un like pe Facebook!

[14] George Toparceanu, Vara La Tară… (http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/t/george-toparceanu-8zudtzp/vara-la-tara-6zuhpzu.html)

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. In sfarsit, desi mie mi se pare evident, este prima oara cand vad intr-un articol ca se mentioneaza adevaratul motiv pentru care USL vrea alegeri anticipate.

 2. Mon chapeaux, sunteti tare !tragicomedia Romania Democrata cu prolog – 4 acte si epilog ,cum scrie la carte!

  prolog -atac nereusit Base la jugulara lui Arafat
  actul I=instalarea in piata universitatii a formatiei dodecafonice de urlatori
  actul II=interventia jandarmilor
  actul III=cantarea Romaniei in forma continua
  actul IV=aranjamentele din culise
  epilog=revolutionarii de ziua a 7-a , ,mai fericiti ca oricand
  concluzia=gura bate fundul ,asa a fost si cu Ilescu asa este si cu Basescu !
  din pacate!
  Stima maxima ,
  Eneas

 3. Superb de lucida aceasta analiza! Mulltumesc! Zau ca nu as mai suporta sa fim dati inapoi inca cativa ani de catre USL. 20 de ani am avut rabdare si in sfarsit vedeam ca se misca ceva, ca acuma prostia sa rabufneasca mai tare ca oricand. Au fost sute de mii de oameni care au strigat „Jos Iliescu” si „Jos PSD” si nimic nu s-a intamplat. Eu inca astept s-a isi dea demisia Iliescu. Voiculescu, etc si pe urma mai vorbim…

 4. Ce scrieti in articol e foarte corect insa din pacate nu mai vad cum ar putea fi aplicat in societatea actuala, unde individul ca entitate este pe cale de disparitie.
  Retelele sociale, sub forma in care sunt implementate si folosite, anuleaza orice posibilitate de reflectie. Totul se intampla in timp real, si atunci reactiile sunt si ele… in timp real. Nu e timp pentru analiza sau dezbatere. Daca stai sa te gandesti de fiecare data inainte sa „dai like” o sa ajungi inevitabil la concluzia ca mai bine te apuci de altceva.

  In plus, optiunea pe care o prezentati, de implicare a individului, aduce suspect de mult cu o invitatie politicoasa la munca. Si, mai ales in contextul sacrosant al pietei Universitatii, orice referire la efort personal sau munca este privita prin ochelarii anilor 90 si este automat discreditata.

 5. Evident ca noi suntem niste sclavi care nu avem voie sa protestam impotriva celor care ne impileaza! Evident ca legile pietei, celebra cerere si oferta, se aplica doar capitalistilor, munca nu se supune aceleiasi reguli (nea capitalistule, ce ai zice matale daca ar creste pretul politaiului, ti-ar cere cat vrea el ca sa te apere, profesorul ti-ar cere cat vrea el ca sa-ti educe odrasla, functionarul ti-ar cere cat vrea el ca sa-ti primeasca hartiile, medicul ti-ar cere cat vrea el ca sa-ti salveze viata? Aaaaa, astia trebuie, prin lege, sa te serveasca aproape pe gratis, in timp ce tu, capitalistule, poti cere cat vrei tu pe motorina, poti cere cat vrei tu pe paine, poti cere cat vrei tu pe energie). E usor nene sa vorbesti cand esti protejat de monopoluri si politicieni corupti care voteaza legi strambe in favoarea bancilor. As ruga autorul acestui articol sa nu ia comentariul meu ca un afront personal, ci ca un afront la adresa tuturor asa zisilor „oameni de afaceri”!

  • Salariile medicilor si profesorilor trebuie crescute tot ca urmare a legii economiei de piata. Ideea ar fi nu sa crestem salariile ca sa fim darnici, ci pentru a avea medici si profesori mai buni, pentru a-i motiva sa se angajeze.
   Tot ca rezultat al economiei de piata, poate multe dintre intreprinderile care pierd foarte multi bani ar trebui inchise sau privatizate. Poate chiar tocmai pentru a avea mai multi bani sa platim medicii si profesorii de care chiar avem nevoie.
   Comentariile dvs anti-capitaliste nu prea au sens…

   • ne incurcam in cifre (cu lozincile stam bine, avem si surplus, iar despre insulte ce sa mai vorbim -am exportat si la Bruxelles/Strasbourg). AZI pot fi platiti (sa zicem) 1000 de medici cu 4000 euro. Dar cei ce-i ajuta pe acesti medici (infirmiere, brancardieri etc) nu trebuie platiti in proportie? Dupa care ramanem la salariul unui prof.univ de 1500 E? si platim cu 1000 E un colonel NATO trimis in Irak? dar un manager de la Hidroelectrica, Romgaz etc? si daca un infirmier incepe sa ajunga la 500 E, un prof de scoala cat ar trebui sa aiba? dar un capitan de armata sau inspector de politie sau secretar de primarie MICA???? Care NEBUN accepta sa fie manager la Hidroelectrica pe 1000 de euro (ca sa nu zbiere A3 si piata univ)? si apoi sa rezolve cvadratura cercului, adica sa maximizezi profitul si sa tii si curentul ieftin??? cine dintre vitejii de pe blog sau din piata s-ar inhama la asta?

 6. Sigur ca da! Comparatia intre irlandezi si cei ce sunt acum pe strada…
  Parca vad cum strigau si „aia” vrem taxa auto jos ca si moneda nationala.
  Nici nu ma obosesc sa mai citesc desi poate ai dreptate…
  Citind pe sarite cred ca incerci sa spui ceva….de ce cu atatea cuvinte ?
  Daca vreti sa va inteleaga oamenii care deja sunt obligati sa traiasca in viteza…..exprimati-va! Dar nu in romane.

 7. Eu sunt din Craiova, am biroul in centru si in fiecare zi trec pe langa Prefectura. Pe la pranz sunt adunati vreo 30 iar pe seara se vreo 60 . Grabindu-ma la munca, instinctiv ma gandesc : dar oamenii astia nu au nici o treaba? Eu sunt contributor net la buget, adica platesc si nu primesc nimic in schimb. Accept principiul solidaritatii sociale. Accept ca fiecare individ are dreptul sa isi exprime parerea, intr-o societate democratica. Cu toate astea, nu pot sa nu constat ca protestatarii care cer si politicienii care spun „n-am de unde” se cearta de fapt pe banii mei, de contributor net care nu stie decat drumul spre serviciu si spre directia de taxe.

 8. Si mie imi place citatul din Toparceanu, dar n-are nici o legatura cu restul articolului. Se vede ca nu aveti nici o legatura cu evenimentele.

  1. „Pe cine punem in loc, daca sunt toti hoti?” Tot niste hoti, azi, dar macar semnalam ca ne-am saturat de ei, si ca suntem gata sa sustinem maine o noua generatie de politicieni si de partide. De unde sa apara acestia, daca noi nu le aratam azi ca avem nevoie de ei si ca ne-am saturat de starea de fapt?

  2. „Te-ai saturat de un om politic? Du-te la vot sa incerci sa-l schimbi, nu sta acasa plingindu-te”. Da, dar cand? DoaroO data la patru ani? Prea putin, mon cher. Capitanul italian a stat cateva ore mai mult in cabina si a si pierdut directia navei. Iar dumneata spui ca politicul sa vada directia navei doar o data la patru ani? Nu-i de mirare ca nava se scufunda. Protestele sunt o forma de comunicare cu politicienii.

  3. „Nu-ti plac legile? Ti se par nedrepte / absurde / imbecile? Nu sta acasa plingindu-te, incearca sa le imbunatatesti, exista mecanismele necesare”. Intr-adevar, aici aveti dreptate. Dar, totusi, la ce bun, cand o astfel de initiativa ce ar dura luni de zile poate fi schimbata de o ordonanta de guvern intr-o dupa.masa? Inainte de asta, trebuie sa le aratam ca nu vom tolera asa ceva.

  4. Coruptia. A protestat cineva pro-coruptie?

  5. Functionari incompetenti? A protestat cineva pro-birocratie?

  6. Monica Macovei. A cerut vreodata sprijinul maselor?

  7. Situatia economica. N-ati auzit de celebrul PSD=PDL=aceeasi mizerie?

  Pe scurt, un articol care amesteca intentionat protestele politice organizate de USL cu protestele autentice cauzate de dezamagirile ultimilor ani.

  • Stimata Doamna / Stimate Domnule,

   1. si 7. Intrebarea ramine. Tocmai la „celebrul” PSD=PDL=aceeasi mizerie m-am si referit. In primul rind, daca ecuatia ar fi valabila, chiar asa, pe cine punem in loc? De unde luam „noua generatie de politicieni”? Politica este o meserie, nu se pogoara duhul sfint dintr-o data sa te transforme in marele om de stat. De unde luam oameni cu experienta daca nu tot de la PSD, PDL, PNL etc.? De la Noua Dreapta? Il luam pe Ion Ionescu de pe strada si-l punem presedinte doar pentru ca nu a avut nici o legatura cu politica pina acum?

   In al doilea rind, sa-i pui pe toti in aceeasi oala mi se pare o lipsa majora de discernamint. Ca si cum ai spune ca merele si perele au acelasi gust…

   2 si 3. Cit sa fie ciclul electoral? O saptamina, o luna, un an? O simpla lege, ca sa inceapa sa-si faca efectele dureaza 6 luni – 1 an, fara sa mai socotim perioada de elaborare. De programe strategice nu mai discut. Si atunci?

   4 si 5. Intr-un fel, da. Mitinguri de suport pt politicieni anchetati de DNA, mitinguri impotriva concedierilor din sistemul de stat etc.

   6. Mai multe ONG-uri au indemnat la un protest public pt Monica Macovei, cu rezultate mai mult decit modeste. V. http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/02/070227_macovei_miting.shtml

   • Stimate dle Patrascu,

    Insistati a crede ca aceste proteste (cele autentice) sunt doar mijloace de actiune cu finalitate imediata. Eu cred ca gresiti, si ca ele sunt in primul rand o forma de comunicare.

    Cand oamenii spun ca s-au saturat de toata clasa politica actuala, nu fac decat sa dea glas unor nemultumiri. Nu inseamna automat ca il vor pe mister OTV. Stiu si ei ca n-ai pe cine pune in loc. Cand eu spun ca patru ani e un interval prea mare intre sondarile opiniei publice, nu vreau mandate de un an. Vreau tot mandate de patru ani, dar vreau ca politiciul sa aplece urechea mai des la vocea strazii. Cum ar veni, cand eu zic „… mama lor de politicieni”, nu am nici o atractie reala fata de mamele lor. E o forma de comunicare.

    Dvs, am impresia, vreti sa excludeti orice forma de comunicare intre votanti si reprezentanti, reducand totul la actiuni: sa votezi pe altii, sa strangi oameni pentru o initiativa legislativa etc. Dar oamenii nu se pot intelege numai prin gesturi si actiuni. Mai trebuie si comunicare verbala. Stiti cum e, sotia iti cere mereu sa-i spui ca o iubesti, cu toate ca ii arati asta zi de zi prin fapte. Asa sunt oamenii, mai au nevoie si de cuvinte :)

    In rest, mi-ar place si mie mitinguri anti-coruptie. Dar nu-mi place ca acestea sa ascunda amarala altor mizerii. Cand mierea e folosita pentru a ascunde ceva amar, dati voie oamenilor sa strambe din nas si sa-si exprime neplacerea pentru amearala.

 9. „Ii injuram pe cei care ne-au scos din criza economica”

  Ete na, ne-au scos din lac ca să ne arunce-n puţ. Nu sunt decât executanţi plătiţi ai planului de subjugare a ţărilor subdezvoltate de către ţările dezvoltate prin intermediul pieţei „libere” globale îndesate cu forţa pe gât. Ne facem sclavii macroeconomici ai băncilor lor şi al corporaţiilor lor şi zâmbim tâmp să ne autoconvingem că suntem fericiţi. Ne credem „scoşi din criză” doar pentru că mai trece câte-o corporaţie p-aici să ne arunce şi nouă nişte firimituri pentru o vreme, până constată că nu-i mai convin condiţiile şi se ia şi pleacă – cu „bunăstarea” noastră cu tot – la fel de brusc cum a venit (vezi Nokia). Asta înseamnă piaţa „liberă” globală băgată pe gâtul unor ţări care n-au corporaţii proprii şi producţie proprie. Asta înseamnă condiţiile anti-suverane impuse de FMI şi BCE în schimbul împrumuturilor: „OK, vă dăm bani cât să supravieţuiţi încă o vreme, să vă mai plătiţi din obligaţiile sociale, dar cu condiţia să vă expuneţi cu pieptul dezvelit şi – dacă se poate – şi în curul gol unei pieţe libere unde jucători deja bine înfipţi sunt gata să vă violeze în toate orificiile voastre necompetitive; adică vă cerem să renunţaţi la orice şansă de a vă dezvolta capacităţi proprii de producţie – pentru care ar trebui să practicaţi mai întâi pentru o vreme protecţionismul, că aşa ne-am dezvoltat şi noi, economiile puternice, la vremea noastră, dar acum nu mai vrem să recunoaştem”. Şi toate astea până la următoarea criză, pentru că – se ştie – capitalismul liber-pieţist deşănţat şi dereglementat nu-şi rezolvă niciodată crizele, doar le mută de colo-colo şi le transformă câte-un pic (din financiară în imobiliară în bancară în ce-mai-vrei-tu).

 10. Un articol foarte bun care pune degetul pe rana – iadul NU sint ceilaltzi (mi-l imaginez pe Sartre zimbind ironic) ci sintem noi insine. De zeci de ani asteptam un „Mesia care salveaza Romania” si nimeni nu e dispus sa faca mare lucru decit sa-si vada interesul. Tot ce ar fi constructiv e prea greu: sa schimbam legi, sa infiintzam companii, sa ne luptam cu sistemul cu credintza ca vom reusi, sa scriem scrisoare dupa scrisoare, decenta dar hotarita politicienilor care NU ne reprezinta, parlamentului European etc. Democratzia e inceata, e chinuitoare, e frustranta dar mi-as dori ca oamenii sa nu uite ca ultima oara cind lucrurile s-au facut repede, piinea era pe cartela. Tzine-o tot asa!

 11. „responsabilitatea o poarta alegatorii” „incearca sa le imbunatatesti [legile], exista mecanismele necesare”

  Cred ca m-am cam saturat de astfel de articole, care pun artificial greutatea unui fapt pe umerii poporului, privit ca suma de oameni nediferentiati. Fiecare individ trebuie sa-si faca datoria acolo unde e pus. Nu pot sa-mi pierd timpul sa ii invat eu pe legiuitori sa faca legi mai putin absurde; asta pe linga faptul ca nu ma pricep, asa ca voi, la toate.

  Responsabilitatea este impartita intre alegatori si alesi, draga domnule. Sa incercam sa nu ne mai faultam reciproc este un semn de normalitate.

  Sa lasam la o parte ca faceti niste volte logice pe acolo (e.g. „refuzam sa achitam taxele necesare” – de parca acest lucru nu este in orice tara, vezi doamne romanii sint niste idioti. Plata impozitelor se face in SUA de frica IRS-ului, care – trebuie subliniat – nu-ti cere spaga)

  Si o observatie de stil: inteleg retorica si incercarea d-voastra de a demon(et)iza poporul prin fraze incorecte gramatical: „toti e hoti”, etc. Totusi, mi-e putintel sila de cei care siluiesc limba, sint prea multi si sint prea cu functii de conducere. Ajunge.

  • Responsabilitatea individului nu se aplica numai intr-un sens. Cum si Presedintele este un individ (pune aici ce functie vrei tu), la rindul lui este responsabil (ma rog, citeste: „trebuie sa fie”). Responsabilitatea privita numai la nivelul de „jos” nu ofera un tablou comprehensibil, e vadit partizana si absolva de vina o parte a societatii care trebuie analizata mult mai adinc decit plebea.

   Whatever.

 12. Foarte bun articolul, mi-a placut si chiar exprima un alt mod de a privi problema!

  Vad ca unii sunt de acord, altii nu!
  Ceea ce ma frapeaza este ca inca nu putem accepta ca suntem diferiti si ca fiecare are dreptul la propria opinie, pe care trebuie sa o respectam. Asta nu inseamna ca trebuie sa fim de acord cu ea :) stiu, e greu – suntem romani deci ne pricepem la toate si nu suportam sa auzim pareri contrare.
  Si pe langa toate acestea ma mira si ma doare caci dupa 22 de ani, la noi inca se striga impotriva guvernului adica „Executivul” si nu impotriva „Legislativului”. Aloooo, buna dimineata, reprezentantii dumneavoastra alesi sunt in Parlament si nu la Guvern. La Guvern avem „reprezentanti ai reprezentantilor” deci nu e ok.
  Deci v-ati saturat?! Nu mai puteti sa indurati?! Pai hai sa demonstranti macar acolo unde trebuie, in fata celor in care v-ati pus increderea si puterea. Deci la Parlament e locul de unde incepe dialogul, schimbarea etc. si nu de la Guvern. Poate si de asta alte POnta, Antonescu etc se erijeaza in reprezentantii celor care demonstreaza. Si poate unii chiar asa ii considera dar cu siguranta nu toti.
  Vorba aceea „pestele de la cap se’mpute dar de la coada se curata” – parerea mea :) o saptamana maxima tuturor si spor la treaba.

 13. USL-ul nu a reusit ca convinga membri partidului lui ca e bine sa fie alegeri anticipate . Poi in cazu asta nici nu se pune problema sa conduca tara!!!

 14. Dacă asta e tot ce aţi înţeles dumneavoastră din ce se întâmplă zilele astea, ironizarea în binecunoscutul stil marinăresc, asta e. Probabil că şi formaţia aia iniţială, la licee unde se copia la BAC în 87,

 15. Un articol foarte bun despre situatia actuala a tarii. Guvernul actual a luat masuri de austeritate si a facut cateva reforme doar in interesul tarii. Greseala cea mai mare a guvernantilor a fost ca nu a explicat pe intelesul tuturor romanilor necesitatea acestor masuri si reforme. Protestele autentice din strada au tras un semnal de alarma pentru toti guvernantii…. Sa speram ca PDL va ramane la guvernare pentru a continua ce a inceput si nu vor veni cei din USL sa sitrice tot ce a construit Guvernul Boc.

 16. Cei care vor alegeri anticipate o fac de teama că dosarele lor ajung să fie ori finalizate şi trimise în instanţă, ori rezolvate de instanţe, aici este tot sensul alegerilor anticipate.

 17. Nu ies in strada, pentru ca mie nu imi plac jocurile de noroc, si chiar daca mi-ar placea, nu am cum sa castig la Poker atata vreme cat joc cu cei mai mari trisori ai jocului, ma refer aici la Ponta si la Crin, la PNL si la PSD. Nu va chinuiti sa-mi schimbati punctul de vedere, n-o sa reusiti. Chinuiti-va mai bine sa-l intelegeti pe al meu. Iar daca va gasiti cumva dispusi sa ma combateti, prezentati-mi va rog o lista a solutiilor viitoare si ies in strada in fruntea coloanei de demonstranti. Sa nu-mi spuneti ‘jos basescu, sus ponta’ ca va scuip si dispar nesimtitilor ….

 18. Liberalii s-au răzgândit. Nu-şi dau demisia din Parlament, dar nici nu muncesc.
  Guvernul trebuie să fie extrem de prudent anul acesta, nu este loc de populism – aviz domnilor Ponta şi Antonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro