Îl întreb, abătut, în timp ce nevastă-sa se dusese să mai aducă beri: „De ce nu sunt și românii mei ca spaniolii tăi? De ce nu au cojones? De ce se văicăresc zi de zi ca niște babe, în loc să ceară vieții tot ce are viața de dat? Toată ziua bună-ziua îi auzi: „Aoleo și vai de noi, că ce-am fost și ce-am ajuns!”. Păi spaniolii ar râde în hohote dacă ar înțelege româna… bine, spaniolii oricum râd în hohote la orice”.
Pablo mă privește cu milă: „Mich, ești prost. Spaniolii sunt exact ca românii, sau mai precis, așa au fost: „Oi, oi, oi, săraca Spanie… ce-a fost și ce-a ajuns!”. Asta am auzit toată copilăria. Cretini! Nemernici! Voi, măcar, l-ați împușcat pe dictatorul vostru, v-ați purtat ca niște bărbați. Dar noi? L-am pupat în fund până în ultima clipă! Mă rog, nu l-am pupat eu, nu l-a pupat generația mea, ci generația lui de sclăveți. Iar apoi și-au petrecut restul vieții văicărindu-se. Cândva eram și eu prost ca tine. Am încercat să vorbesc cu bunicii mei, să le explic. Dar n-a fost nimic de făcut. Nu e nimic de făcut. Ăștia așa vor să trăiască și să moară: ofilindu-se de dragul Salvatorului. Mi-am bătut degeaba gura cu ei, mi-am pierdut timpul și nervii, plus vreo câteva gagici, care m-au considerat mămăligă. Dar eu eram crescut în tradiția familiei, adică a familiei extinse, că așa e la noi, mai exact așa era. Nu-ți mai înjura poporul, că nu e cu nimic mai rău decât altele. Diferența între noi și voi este că al nostru a crăpat în 1975 și al vostru în 1989, deci milogii voștri încă fac umbră, pe când ai noștri s-au dus. Asta-i toată diferența. Spania e mișto, nu zic nu, dacă te duci în concediu, dar și România e la fel. Când e vorba de cum e plătită munca, atunci se schimbă chestia, și la voi și la noi: păi, dacă e-așa de bine-n Spania, mai veneam eu aici, în Țara Fără Soare?” (Pablo stă la Haga, cu nevasta lui, ardeleancă de-a noastră, că așa ne-am cunoscut). Am băut și-am trecut la altele.
O vorbă mi-a rămas însă în cap din cele spuse de Pablo: „Nu e nimic de făcut”.
O avea dreptate?
Urmatorul articol va fi probabil redus la vreo gluma auzita prin vecini. Dl Buzea trage mult in jos stacheta siteului.
dar ce a zis rau? eu zic c a scris bine. este arborist, a plecat si dinsul unde s copacii mai virtosi (aici am si eu aceeasi nedumerire, Romania are paduri nesfirsite, ar fi avut de lucru zece vieti, nu ca n Belgia ce o strabati la picior intr o zi). una peste alta, cum de a lasat Dumnezeu tarile frumoase si insorite pe mina papuasilor, si i a mpins pe ceilalti la polul nord?
Ei, as! Soluția e simpla:nu ți place,nu ceti ! Criticam doar sa avem ce spune, și sa ne vedem comentariul răutăcios prinzând viata pe site. Oamenii sunt nici asa nici altminteri, diferiți. Sa auzim de bine!
Consolați-vă. Neamțu țiganu va livra un comentariu demn de altitudinea „omului nou”, menit să urce acest articol pe cele mai înalte culmi de civilizație și progres, asezonându-și cuvintele de duh cu ceva trumpisme, putinisme și antieuropenisme. Totul învoluit în hlamida hieratică a geniului pustiu care înțelege tot, știe tot dar nu spune chiar tot…
Site-ul nu e doar pentru dvs.
Nu sunteți obligat să citiți ceea ce considerați că nu e pe nivelul dvs.
Cativa autori, e si cazul d-lui Buzea, sunt dispusi la dialog. Altii nu inteleg ca atunci cand publici ceva, te expui si criticilor, nu doar aplauzelor. Dincolo de cuvinte se poate deslusi caracterul sau intentia celor ce scriu, fie ca sunt autori sau chibiți. Daca vreti sa mentineti o conversatie, nu va mai oripilati atat cand atat mesajul cat si autorul sunt atinse putin, dar nu in mod ordinar sau injurios. Totul vine cu o anumita responsabilitate, oricine se adreseaza public ar trebui sa stie deja
Nu ar trebui sa fi mandri ca l-am impuscat pe Ceausescu, mai ales intr-o zi de Craciun. Insa, Romania la vremea aceea era o jungla dominata de haos, in care legile nu se mai aplicau, iar noul regim care se nastea atunci era de natura neo -comunista, la fel ca cel de dinainte. Un fel de regim gorbachovist, cu „fata umana”. Fata umana avea si Ceausescu, insa pacat ca avea idei putine. Vorba lui Dinescu: „nici Marx nu si-a imaginat un astfel de regim mixt de tip capitalisto-neocomunist”.
Al lor a crapat in 1975, insa cat a contat acest lucru in deceniile ce au urmat pentru Spania si cum a evoluat tara in acest timp! Daca ar fi crapat Ceausescu macar in 1980, iar apoi sa fi venit Iliescu, poate ca Romania ar fi fost astazi macar ca Spania. 10 ani ar fi contat enorm pntru noi!
@cc: Faptul că dl Buzea trage “mult” în jos ştacheta siteului nu poate însemna decât că dl Buzea e un om cu greutate.
Şi io care încă speram că e un superficial… Of, altă dezamăgire! :))
altceva decât să răspândească minciunile dictate de la centru. De aceea nu se mai uită nimeni spre acea zonă. Trendurile sunt date acum de personaje independente care-și spun opiniile. Doar că aceste personaje devin incomode și, de aceea, cu ajutorul tehnicii de calcul, a algoritmilor și a sistemului care mânuiește aceste instrumente, li se va închide și acestora gura, iar sistemul se va salva din nou. De fapt nu se va salva, ci-și va amâna căderea.
De ce cred asta? Pentru că cenzurarea independenților nu face altceva decât să mute discuția în subteran, de la om la om. Iar atunci când se ajunge în acest punct treburile stau chiar mai rău decât cred cei care stau în spatele politicii tiranice. Dacă atunci când sursa este un ziar sau un independent informația transmisă este verificată, atunci când intervine „telefonul fără fir” absolut orice verificare dispare. De fapt atunci începe adevăratul dezastru pentru conspiratori întrucât fiecare nod de comunicație mai adaugă câte un element picant întregii povești, astfel încât totul devine imposibil de contracarat.
Lecția pe care o vom învăța la finalul nebuniei pe care-o trăim este aceeași pe care ne-o predă mereu istoria, anume că nu poți niciodată să salvezi prin intermediul tiraniei un sistem care scârțâie. E similar unei construcții care are sistemul de rezistență iremediabil compromis: degeaba o vopsești pentru că asta nu o va salva de cutremur sau de vântul care bate. Chiar dacă-i amâni sfârșitul, consecințele tragice vor fi mereu aceleași. Este lecția pe care o vom vedea live foarte curând!
Dacă te referi doar la România, ești un optimist! Aici Sistemul nu va pica, indiferent de cât de rău va fi. Nu mai are cine să-l dea jos, sa-l „dărâme” din interior. Este mai rău decât in 89. Atunci nu plecasera din tară „oamenii muncii”. Acum vorbim de milioane de români care bântuie prin toată lumea. Si, in mare parte, sunt exact cei care ar fi putut să lupte impotriva Sistemului. In plan social totul a fost atomizat, pulverizat. Nu există niciun fel de solidaritate socială. Mai degrabă românii se vor lupta între ei, decât să lupte impotriva Sistemului. In mod intentionat a fost creata o clasă bugetară privilegiată, clientelară, care nu va lupta nicidecum impotriva celor care au creat-o si o hranesc. Angajații din sectorul privat, intr-o proporție foarte mare sunt cei oprimati, dar ei nu reprezintă niciun pericol pentru Sistem: nu se pot organiza, nu au forta si mijloacele necesare pentru a schimba ceva prin mijloace nedemocratice.
Alegerile nu vor aduce nimic nou. Se merge pe principiul vechi: vin ai nostri pleaca-ai nostri, noi rămânem tot ca prostii.
Singurele forțe care pot dărâma Sistemul sunt cele externe. Dacă au vreun interes în acest sens. In 89 au dăramat vechiul Sistem, si au preluat ceva care mergea brici: Securitatea!
Acum nu vad cine din afară ar mai vrea să schimbe ceva in România, ca să le fie bine românilor? Vorba lui Toma Caragiu: În ce scop, tovarăsi?
E ceva groaznic când ești sub un stat totalitarist care frizeaza democratia si de fapt e monopartinic si dirijat spre distrugere din afara.
Cu alde Kăklaus Anus, Căcâțu, Ciorapu sau Măciucă la conducere.
E ca în filmele ălea de groază în care ești terorizat și torturat de clovni. 🤡 🤡 🤡
Fortele externe au daramat deja un sistem totalitar in 89. Si-au facut treaba si ne-au dat o mare sansa. Nu este vina lor ca noi n-am stiut sa profitam de ea si am ramas in acelasi stadiu politic si dupa 35 de ani. „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista”, spune o vorba. Si inca ceva, „sistemul” a cazut peste tot pentru ca ajunsese intr-un punct mort d.p.d.v. economic, fiind era dominat doar de coruptie si clientela de partid si de stat. Urma in scurta vreme colapsul, cu sau fara „forte externe”. Apoi, daca nu ar fi fost Gorbachov un lider mai rasarit asa, care sa accepte si sa realizeze ca purceaua-i moarta-n cotet si blocheaza si usa cotetului de nu poti intra, caderea regimului s-ar fi putut termina foarte urat. Cand Gorbachov a fost arestat in Crimeea, la casa de vacanta, unul dintre sefii KGB a preluat puterea, fiind ulterior indepartat de Eltin. In acele momente, oricine de la varful armatei, KGB, GRU, etc. , ar fi putut pune mana pe arsenalul nuclear si ar fi putut lansa mii de rachete. Aceia urmau sa fie viitorii oligarhi rusi miliardari, iar norocul a facut ca ei sa prefere banii in locul „salvarii” URSS. Ghinionul cu Putin este ca prefera si banii, dar si ideologia mareata imperiala.
”oricine de la varful armatei, KGB, GRU, etc. , ar fi putut pune mana pe arsenalul nuclear si ar fi putut lansa mii de rachete.”
În 2012 a fost retras din serviciu ultimul Boeing 747 modificat, dintre cele care aveau în nas (”nose” în engleză) un laser ”de ordinul megawaților”. Acum, ca să avem idee despre ce discutăm: un laser de 100 kW face o gaură cu un diametru de câțiva centimetri, în decurs de 3-4 milisecunde, într-o țintă aflată la distanța de 100 de kilometri. Lasere de 50 – 100 kW sunt montate în prezent până și pe blindatele Bradley.
Acum, o întrebare ținând de common-sense: pe ce mijloace de apărare se bazează în prezent Statele Unite, dacă și-au permis să renunțe în 2012 la acele avioane modificate? Au câștigat Războiul Rece demonstrându-i lui Gorbaciov că 70% dintre ICBM-urile sovietice ar fi explodat deasupra teritoriului sovietic, în primii 5-10 kilometri după lansare, iar după 35 de ani mai venim cu povești gen ”ar fi putut lansa mii de rachete.”
Nu lansează liderul de la Kremlin nimic cu mâna lui, există un lanț de comandă care presupune cel puțin 7-8 nivele, până la lansarea efectivă a unui ICBM. Cine n-a făcut armata, ar trebui să se abțină de la scenarii fanteziste gen ”ar fi putut lansa mii de rachete.”
Ce nu intelegi tu este faptul ca in acele momente exista un vid de putere la Moscova, iar Bush si toate cancelariile vestice au realizat problema. Mai scuteste-ma cu lanturile de comanda care atunci nu cred ca mai existau sau nu se mai respectau. Astea sunt valabile atunci cand exista un guvern legitim instalat, un presedinte, insa in acele zile nu exista un guvern in URSS. Noroc ca Eltin s-a suit pe tanc, iar oamenii l-au vrut ca lider, iar asta a fost apoi ales de catre popor, inlaturandu-i de la butoane pe sefii KGB instalati ilegal.
Aceeasi teama exista si acum la Washington, anume de ce ar urma daca Putin ar fi inlaturat de la putere, daca nu apare un vid de putere sau daca puterea nu ar fi cumva transferata catre niste indivizi suficient de nebuni ca sa lanseze niste atacuri. Rusia fara un lider puternic se transforma in jungla. Atunci nu mai ai cu cine negocia sau vorbi.
@mike – ”Mai scuteste-ma cu lanturile de comanda care atunci nu cred ca mai existau sau nu se mai respectau.”
Tocmai în situații de criză se respectă lanțul de comandă, orice ofițer se gândește de două ori dacă ordinele primite sunt legitime sau nu. De ce crezi că Ion Iliescu l-a numit pe Nicolae Militaru ministru al Apărării? Crezi că pe el îl băga cineva în seamă, dacă încerca să dea ordine armatei de unul singur?
Dar activistul nu e destul, dacă nu e și fudul. Iar absența tatălui în educație își spune din nou cuvântul. În copilărie, doar cu mama se poate vorbi așa. Cu tatăl nu se poate vorbi așa, fiindcă după ”scutește-mă” urmează inevitabil în replică un dos de palmă 😀
Trupele de rachete sunt organizate pe regimente. Crezi că lansează comandantul de regiment rachete cu mâna lui? Crezi că se duce șeful de la Kremlin la fiecare regiment în parte? Crezi că primește vreodată ordine direct de la Kremlin, comandantul unui regiment de rachete?
Ai sute de comentarii în care promovezi amenințările Moscovei, ar trebui să-și fie rușine. Absența tatălui în copilărie nu e vina ta, dar manifestările actuale sunt responsabilitatea ta.
Laserele alea sunt mai mult SF decat realitate. Niste lasere capabile sa distruga ICBM-uri rusesti lansate de la mii de km au nevoie de o cantitate de energie atat de mare incat se distrug ele insele, inainte de a distruge vreun ICBM 😀 .
Americanii au renuntat la ele tocmai ca nu erau eficiente si precise, nu ca au pus altele mai tari in loc. Daca America ar fi avut o asemenea tehnologie de combatere a arsenalului nuclear rusesc atunci fie rusii n-ar mai fi acum in Ucraina ca ar fi stiut de asta, fie americanii erau de la bun inceput acolo ca doar rusii nu aveau ce sa le faca. Povesti cu Rambo…
Secretary of Defense Gates summarized fundamental concerns with the practicality of the program concept:
I don’t know anybody at the Department of Defense, Mr. Tiahrt, who thinks that this program should, or would, ever be operationally deployed. The reality is that you would need a laser something like 20 to 30 times more powerful than the chemical laser in the plane right now to be able to get any distance from the launch site to fire … So, right now the ABL would have to orbit inside the borders of Iran in order to be able to try and use its laser to shoot down that missile in the boost phase. And if you were to operationalize this you would be looking at 10 to 20 747s, at a billion and a half dollars apiece, and $100 million a year to operate. And there’s nobody in uniform that I know who believes that this is a workable concept.
https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_YAL-1
M-am linistit. Tampenia e universala, dai de ea oriunde te-ai duce. Nu suntem unici, nici in bine si nici in rau.
Eu cred ca suntem unici. Alergam bezmetici cu ochii inchisi spre niciunde refuzand sa pricepem ca sta in puterea noastra sa dam de pamant, la figurat ,cu şperțarii care ne conduc si molfaie vorbe goale pe oriunde sunt trimisi sa reprezinte Romania.
In luna Mai OMSul va decide, prin reprezentantii nostri, daca mai avem dreptul de proprietate biologica si morala asupra propriilor noastre corpuri.
https://youtu.be/IJbzf6ZMIjo?si=LcnT-8A1zKntuUtI
La acest moment se dezbate transferarea tuturor deciziilor OMS privind prevenirea bolilor transmisibile , a epidemiilor si declararii starii de pandemie, modificarea legislatiei privind perioada de testare si inoculare a serurilor comercializare sub denumirea de vaccinuri, strict Presedintelui OMS.
Un singur om in spatele caruia stau interesele enorme ale marilor laboratoare pharma si ale unor „grupuri de reflectie” incontrolabile va decide in locul fiecarui cetatean planetar, cum sa isi gereze sanatatea, propria viata.
Ce ne impiedica pe noi romanii sa urmarim, dupa experienta sinistra prin care am trecut cand fu cu covidenia mondiala, sa ne informam, sa fim cu un pas inaintea tzunamiurilor financiare, sanitare ?
Legat de OMS, stiu romanii ca in Comitetul Director al organizatiei deciziile sunt luate din partea Europei de reprezentanta de etnie ucraieniana a Republicii Modova , de Ucraina, de slovaci, sloveni, bielorusi, elvetieni si francezi si ca rafilienii nostrii şed cu fesele pe jilțuri doar pentru a da din cap in sens de aprobare, in culise?
https://apps.who.int/gb/gov/en/composition-of-the-board_en.html
Autorul articolului este de fiecare data inspirat in alegerea subiectului expus si comentatorii au toti dreptate , in felul dansilor.
Slava Domnului ca nu suferim de uninaminita cronica. Ne-a vaccinat ceausismul impotriva acestei molimi sovietoide.
Reprezentantul Romaniei la OMS are o adresa e-mail, asisderea si Ministrul Sanatatii. O comunicare civilizata dar ferma s-ar cam impune..
Se dorește a fi un articol eseu !!!?
Trebuie să recunoaștem că și PABLO Picasso a fost de un suprarealism apreciat in cercuri limitate.
Cu tentele lui Caragiale adăugate unui tablou de Picasso textul articolului devine mai interesant.
Comparatii fara sens. Dictatura lui Franco – instituita dupa razboiul civil in care comunistii au fost sustinuti de sovietici si de Comintern – a fost o dictatura POLITICA ! Nimeni nu s-a atins de averea oamenilor, nu s-a nationalizat nimic, nu a fost impiedecat comertul particular, circulatia libera a oamenilor si a marfurilor !!! Si represiunea politica – crunta in timpul razboiului – a fos apoi mult atenuata, nu au fost lagare de concentrare cu sute de mii de internati !
Chiar asa, cati ani ai domnule Mich ? Noi, astia care ne-am vazut averea familiei confiscata, parintii arestati si inchisi luni/ani de zile pe baza unor presupuneri sau invinuiri false( cazul tatalui meu, profesor, tata a patru copii, neinscris niciodata in politica, va pun la dispozitie dosarul din arhivele securitatii!), accesul la invatatura si la promovare profesionala blocate, am simtit-o pe pielea noastra.!
Nu vreau sa ma pronunt. O fi …necunoastere (condamnabila) sau diversiune ? In folosul cui ?
Orice paralelă între Franco și Ceașcă este stîngism orb.
Vezi și El Campesino (Valentín González) ”Vida y muerte en la U.R.S.S.”
corect!
Iata cum aflam cit de unita e Europa si cit de comune ne sunt valorile.
Da, si eu am comunicat in ultimii 35 de ani cu multe persoane din multe parti ale lumii.
Cu totii, fara exceptie, port povara, sau aripile, depinde cum o iei, a radacinilor.
Grosso modo, sa ma dau cult in cap, exista categoria grand nation, cu cele mai fonfanite exemplare, francezii si chiar si rusii si categoria umilii, romanii si bulgarii, dar si spaniolii, portughezii si multi altii.
O a treia categorie, revoltatii, sunt africanii, arabii.
Schmekerii sunt asiaticii care-i pacalesc pe toti.
Oricum cind te pui la baut cu cineva trebuie sa fi f atent ce teme abordezi.
QED! :)
Mai bine spus, categoria VIERMI UMILI romanii si bulgarii..
Cu pupatorii in dos, nu; acum au devenit mafioti periculosi; dar relatiile cu cei din jur sunt la fel ca in comunism; si partea proasta e ca adm. (locala si cetrala) si Politia/Justitia, ii protejeaza!
Degeaba lupti pentru dreptul tau. Vei fi hartuit de toata organizatia pina vei esua sau epuiza. Nimic nu merge, fara ca ei sa-si dea acordul. Deasupra legilor.
Nu e vorba „Ce-am fost si ce-am ajuns”, vorba e „Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”. Tot ei ramin la butoane. Sau beizadelele lor, educate de ei.
„Diferența între noi și voi este că al nostru a crăpat în 1975 și al vostru în 1989…”
Vă rog să mă scuzați, dar diferențele sunt puțin diferite, cred eu.
Pe de o parte, după ce „a crăpat” dictatorul, spaniolii și-au pus regele pe tron, românii l-au întors de la aeroport „să se ducă de unde-a venit”.
Pe de altă parte, războiul civil a lăsat fracturi sociale care nu se pot vindeca nici astăzi. Pentru că nu se puteau bate fiecare cu fiecare, s-au conturat două tabere la care au aderat ba socialiștii cu republicanii, cu autonomiștii, ba anticomuniștii și monarhiștii cu unioniștii și fasciștii șamd. Doar că acestea au condus la abuzuri și crime greu de imaginat, atrocități rămase nesancționate niciodată de justiție.
Fiii și nepoții victimelor trebuie să conviețuiască cu cei ai criminalilor spunându-li-se că în fond au aceleași obiective politice…O Spanie democratică, prosperă și unită, guvernată de o monarhie constituțională. Asta deși tatăl sau bunicul cuiva a fost considerat franchist, cu toate că se afla alături de fasciști doar pentru că era monarhist, catolic și de fapt îl disprețuia pe Franco. Ori, tatăl sau bunicul altcuiva a fost considerat comunist pro-sovietic și anticreștin (peste 20.000 de biserici au fost distruse) pentru că a luptat împotriva lui Franco, sau pentru autonomia unei regiuni etc. În fine, pentru un străin [român] este dificil să înțeleagă aceste sensibilități existente în societatea spaniolă chiar și după atâția ani.
Da. In cate biserici spaniole am intrat, in fiecare exista o placa in memoria preotilor asasinati de republicani; care, la randul lor, au fost ucisi de franchisti pe unde i-au prins ( Lorca…). Am invatat de la tatal meu- fost ofiter de garda- ca cel mai sangeros razboi este cel civil. In care esti mult mai motivat sa-ti urasti vecinul decat pe un strain oarecare.
Bine spus!
Si … fericiti facatorii de pace! dar greu de gasit!
Sint foarte multe lucruri de facut . In primul rind educatie moral-crestina .
Domnule Buzea,
A trebuit să ajungeți în capătul ălălalt al continentului ca să aflați de la un spaniol, băutor de bere!, ceea ce v-ar fi spus și bunica mea, dacă ați fi cunoscut-o: toți oamenii sunt la fel și fericirea sau nefericirea omului depinde de sufletul lui nu de bogăția pe care o are sau nu.
Generatiile cu creierii franjuri de la propaganda totalitarista (ulterior post-comunista) isi pierd si farama de speranta de mai bine cand imbatranesc.
Pe de alta parte cine a avut de-a face cu Securitatea sufla si in iaurt. O spun din proprie experienta.
PS
Cand vezi cu ochii tai fostul anchetator ajuns ofiter superior in SRI, te intrebi de doua ori in ce fel de societate traiesti.
Vaicareala face parte din paradigma existentialista a neamului .Unde merg sau incotro ma indrept toata suflarea romanesca se vaicareste de zor si arunca vina unii pe altii .Vai ce rau imi este pare a fi vorba preferata .Din trei in trei propozitii spuse una este despre vaicareala .Ba ca a murit capra vecinului , ba ca ma doare piciorul de atita mers , ba ca nasul imi curge de zor , ba ca nu merg la vot , ba ca toti sunt niste timpiti cu exceptia personala , ba ca una , ba ca alta ,romanului nu-i pasa .Fericirea vine o data cu vaitatul .Vorba aia : nu lasa pe miine ce poti face azi nu prea se potriveste cu romanul .Apoi miine este si ea o alta zi devine slagarul preferat .Romanul ,entuziast din fire ,începe azi ceva si nu mai termina niciodata vaitindu-se de zor .Sutele de ani de iobagie sau la unii dintre noi de robie au lasat urme adinci .Romănului i se uraste repede de prea mult bine .Si asta se intimpla chiar acum .Mueti is posmagii devine zicala favorita .Dorul de comunism acolo unde se presupunea ca toti eram a fel inca ne zguduie creierul .Vai ,vai si iara vai
@ Bunul Samaritean
Citez: „Dorul de comunism acolo unde se presupunea ca toti eram a fel inca ne zguduie creierul .Vai ,vai si iara vai”
Mi-aduc aminte de taxatoarele din autobuz. Toate pline de aur, la gat, inele groase, cercei…
Mi-aduc aminte de vanzatoarele de la agricola, la fel…
Mi-aduc aminte de vanzatoarele din raionul de paine. Daca puteai sa ai o pila acolo, cumparai o paine proaspata nu una de 5 zile
N-am fost egali. Erau altii mai egali ca noi…
Si cine este tovarasul asta de la SRI?
De ce nu-i spuneti numele si gradul?
Ce-i cu atitudinea asta misterios-conspirationista? N-o luati ca pe un repros personal, doar ca toti indivizii care plaseaza genul asta de „informatii” au tendinta de a lasa frazele neterminate intr-un mod absolut penibil, sporind, cred ei, propria aura de mister. Sper ca dvs nu ati avut aceast aintentie, ci comenatti aici ca sa ne luminati.
„Puterea in umbra” este de altfel bine insurubata prin toata institutiile, cat se poate de vizibil.
Putere care de obicei isi pierde mult din aura de mister daca e scoasa nitel la soare, la vanturat…Mai ales cand se vede limpede ca totul pentru ei se reduce la bani, in timp ce toate celelalte lucruri din fisa postului (securitatea granitelor, trafic de diverse, etc) au consistenta si culoarea unui tifon murdar.
Tovarasul a fost, ca a murit. Datele se gasesc pe internet, din pacate am avut ne-placerea de a-l cunoaste personal.
Zamfir Ion, ofiter in cadrul Securitatii, s-a ocupat de anchetarea lucratorilor detasati de la Brasov (Steagul Rosu) dupa evenimentele din 15 noiembrie 1987. Anchetare inseamna in acele vremuri: tortura fizica, presiuni psihice, filaj, violarea corespondentei, presiuni psihologice asupra rudelor, adica incalcarea Constitutiei in vigoare. Pentru acest tovaras a fost o intreaga actiune in instanta, in 2012, pentru „recunoasterea calitatii de lucrator al Securitatii” – doar cu atat s-a finalizat. Acum ca si atunci respectarea Constitutiei este facultativa pentru privilegiati.
Am ajuns, ce au fost sub comunisti.
Exemplificare:https://histoiresroyales.fr/prince-radu-alsace-visite-cimetiere-roumain-de-soultzmatt/
Ce grad avea Ceusescu?
?Ce grad are acum Printul Consort si ce grad avea dl Duda inainte de a infiltra la ordin ce mai ramasese din Casa Regala de Romania?
Cheltuielile de protocol cine le acopera in vizitele de lucru?
Cum Altetele lor Regale au fost si in Belgia ma intreb daca au fost si la „Ansamblul Drumul Crucii ” de la Banneux , caci tot suntem in Marele Post al Pastelui, unde Romania este singura țara reprezentata prin 2 Cruci, una pentru poporul comunist si alta pentru poporul care a patimit de pe urma comunistilor.
Contextual, se invata la obiectul Istoria Romaniei că urmare a relatiilor apropiate dintre Regele Mihai si „eliberatorii sovietici” 13 membrii ai Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen, rude ale excelentei sale principesa Margareta a Romaniei au fost arestate de francezi?
https://youtu.be/0s95VENsPHw?si=6eioieg5F4UaNz-j
Putem presupune ca relatiile intre CRR si nobilimea germana s-au ameliorat, in urma reuniunii de familie la care au participat anul trecut atat Printul Nicolae cat si Principesa Margareta cu Consortul.
Cat despre eroi, Vejnica lor pomenire!
Da, ar fi ceva de facut. Educatie si instruire daca s-ar face, poporul s-ar destepta, personaje ca Dragnea, Ciolacu, Piedone, Simion etc. etc. etc. nu s-ar mai vedea pe sticla, nivelul politicienilor ar creste (asta nu-i lucru greu, ca pare a fi atins fundul, nivelul ala!).
Insa, avand in vedere ca onor-conducatorii nostri fug de educatie si instruire ca necuratuț de tamaie, nu se va face nimic.
Pe scurt, ar fi ceva de facut (teoretic), dar nu e nimic de facut (practic).
Cum nu se face? Se cumpara doctorate cu toptanul!
Si plagiatorii candideaza la toate posturile! Ei ordona in tara.
„Ce-am fost și ce-am ajuns'”
Ce-am fost e sigur, garantat de istoria nationala: de la cei mai viteji dintre traci la pavaza impotriva otomanilor barbari, ca sa poata occidentu’ sa-si construiasca acele marete catedrale. Pe care sa le vizitam si noi azi, cu mandria protectorului. de antzartz. De la Tarile Romane la Romania Mare ( cat pe ce sa ramana f. mica, fara interventia gen. Bertelot si, ulterior, a viitorului aliat strategic.
Ce suntem? Un pol de stabilitate in est, la o valoare cam de doi poli pe piata celor mari.
Aux larmes, citoyens!
Las-o jos că măcăne, cu chestia aia că am fost pavăza creștinătății. Drumul otomanilor către Occident ocolea Transilvania bine fortificată și trecea prin Ungaria – vezi istoria. Iar ai noștri bravi îi băteau pe turci și după aia, când era vorba ca turcii să mai ridice o oaste – 100 000 de soldați era așa, de un război acum, imediat mai ridicau încă o oaste pe atât – bravii noștri voievozi plecau frumos capul și plăteau tribut.
Un singur exemplu: asasinarea lui Mihai Viteazu. O necesitate politică absolută. Turcii îl sprijineau acum pe Mihai, ei văzând într-un regat care să cuprindă cele trei țări române un stat tampon împotriva expansiunii austriece. Un astfel de stat, aliat implicit al turcilor, care nu aveau nici o intenție să îl cucerească, spre deosebire de austrieci, are aveau ca țintă clară Transilvania, ar fi fost un atu supertare pentru otomani: ar fi permis lansarea de atacuri pe două direcții: din Transilvania prin Ungaria către teritoriile austriece și Viena – malul stâng al Dunării, dar și pe partea malului drept – Serbia-Croația. Cele două armate s-ar fi sprijinit reciproc și ar fi fost o amenințare mortală pentru Viena.
Problema nu e doar a romanilor. A se vedea vaicareala din partea ultra-conservatorilor americani, desi nu-i forteaza nimeni la nimic. Vor sa intoarca America cel putin 50-60 de ani in urma, ba si mai mult, tinand cont ca vor sa reinvie legi vechi de 160 de ani, cum e legea care tocmai a fost reinviata interzicand toate avorturile in Arizona, fara exceptii si fara termen. Insa ce-au vrut, asta au avut. Or sa aiba de a face cu niste alegatori foarte suparati in toamna, pentru ca au mers prea departe, si acum dau din colt in colt pentru ca nu vor sa respinga legea in congresul statului si nici sa o modifice.
Chiar si la nivel federal vor sa reinvie Cornston Act, o lege din 1880 care interzice trimiterea de materiale indecente sau folosite pentru avort prin posta, insa or sa aiba sansa sa vada ca nu au succes. Ce se intelegea prin posta in sec XIX e actualul USPS. Nu scrie in lege de nici un fel de interzicerea trimiterii de materiale prin curier, care nu e USOS. Daca reinvie legea asta, nu or sa faca decat sa falimenteze USPS.
Dezolant articol, dar bun ca demonstratie de nivel sau capacitate de analiza a ‘problemei romanesti’ vazute de romani cu sau fara acces la spanioli din tarile de jos casatoriti cu o ardeleanca ‘de-a noastra’ ( asta a fost cea mai buna glumita din ultima contributie…)
Adica ce, cat, cum vad romanii poporul roman in 2024: o natie fara ‘cojones’, asta rezuma la maximum orice discutie si contributie, dar trebuie umflat un pic word count ca sa intre pe site, mai o ardeleanca, mai un spaniol, niste beri, niste colonei…
Poate ca romanilor le lipsesc mai multe chestii daca or semana cu totii intre ei, ceea ce stim, unii, ca nu e asa,
Problema cu romanii este ca se cred toti la fel, si mai deschid si gura pe tema asta, pentru ca au ‘cohones’
Ce aveti ma? E asa greu sa intelegeti ca ceea ce este mai important este nu ce a spus autorul articolului, ci ceea ce nu a spus? Ba, ganditi!!!
Pai ce, suntem la ghicit aici!? Nu e mai simplu sa-si spuna ideile asa cum fac toti pe aici? Ne-am cam saturat de scriitori specializati in fumigene care sa aduca asemenea minuni de contributii. Perdere de timp..