vineri, decembrie 13, 2024

Ce-ar trebui sa se intample la motiunea de cenzura?

Analizand interesele partidelor si actorilor politici, apropo de motiunea de cenzura, cred ca se pot trage urmatoarele concluzii:

1. PDL si coalitia nu au interes sa raman la guvernare. Ii asteapta o decredibilizare masiva, nu mai au o majoritate parlamentara pentru a-si trece eventuale legi de reforma, cu care sa se laude la alegeri: legea sanatatii, reimpartirea administrativa, reforma constitutionala, aplicarea rezultatelor referendumului, restituirea proprietatilor si altele. Dimpotriva, se aduna probleme irezolvabile, reintregirea salariilor bugetarilor, pentru care nu sunt bani, restituirea proprietatilor nationalizate de comunisti, restituirea banilor opriti ilegal (in opinia Curtii Constitutionale) pensionarilor, absorbtia fondurilor europene, plata datoriei externe, reducerea evaziunii fiscale, management privat in companii de stat, privatizari esuate, banii promisi pentru investitii. La bilantul din toamna, toate aceste neimpliniri vor atarna greu. Chiar si impartirea a 170 milioane de euro, in proportie de 80% catre primariile si Consiliile Judetene ale PDL, a creat un scandal din care coalitia si premierul au iesit sifonati, asa incat cu greu va putea fi repetat, pentru obtinerea unor avantaje iluzorii. Continuarea dezertarilor din PDL ar fi mai usor de suportat de un PDL iesit din reflectorul interesului public. De altfel, se pare ca decizia a si fost luata in acest sens. Mai grav, dupa cum s-a vazut la modificarea Legii Educatiei, membri PDL sunt gata sa demoleze si reformele impuse cu atata greutate de catre guvernul Boc.

2. USL nu are niciun interes sa preia guvernarea acum, din exact aceleasi motive din care PDL fuge de ea. Nici nu va cere functia de premier. Interesul USL este un guvern de independenti, care sa gestioneze din pozitie neutra alegerile si nimic altceva. In felul acesta s-ar asigura ca adversarii politici nu folosesc banii si logistica statului in interese electorale proprii. Nu este greu sa cada la intelegere cu presedintele statului asupra unui astfel de guvern cu puteri limitate. De alegeri anticipate nu poate fi vorba. S-ar organiza cel mult cu o luna doua inaintea celor la termen, mai mare tevatura decat castigul.

3. MRU nu are nici el interesul sa-si erodeze credibilitatea intr-o guvernare fara nici cea mai mica sansa de succes, in care sa execute ce zice o coalitie muribunda. Interesul sau si al tarii este sa se implice in  constructia unei drepte autentice, puternica si curata, alaturi de forte nepatate, implicate sau nu in politica actuala. Fara baroni locali sau centrali, fara cei care s-au imbogatit din fraudarea bugetelor statului, fara clientele corupte care au acaparat institutiile statului pana la cel mai inalt nivel.

In concluzie, interesul societatii si al politicienilor este ca motiunea de cenzura sa treaca, sa fie instalat un guvern de serviciu, avand ca unica sarcina gestionarea alegerilor si afacerilor curente ale tarii. Iar miza cea mare a viitoarelor luni este aparitia unei forte politice de dreapta autentica, asa cum Romania nu a avut pana in prezent.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. Da si Nu. Adica sa fim pragmatici pana la fuga? Oare scriem istoria guvernarii tarii cu sincope? Ca e mai util sa ne dam la o parte. Deci Da. Dar si Nu ca mi-e putin jena sa-l las pe mazare, de pilda, sa-si faca samba chiar cum vrea; si asta e un exemplu simbolic. Pana la urma inseamna ca nu am habar de politica! Mai bine nici nu mai scriu. Astept, totusi, discursul de maine al PM. Sa vad cum il ascult ca am atata de lucru.

  2. abia acum vedem ce important a fost momentul februarie . am fi castigat cateva luni esentiale daca s-ar fi hotarat atunci alegerile anticipate. asa, tot anul e pierdut. guvernul Ungureanu, datorita unui PDL extrem de slabit, nu are nici o forta, un guvern de serviciu va incerca doar sa tina sandramaua in picioare pana la alegeri, iar un guvern USL ar avea o majoritate tot atat de subtire ca a guvernului Unugreanu. ca de obicei, principalul vinovat e Basescu care nu e in stare sa vada dincolo de interesul sau politic.

  3. A cazut guvernul Ungureanu! Poate e mai bine asa. Pina la alegerile parlamentare vom vedea muschii demagogiei din tripleta USL. Cred ca Base ii va duce spre asumarea politica a viitoarei guvernari. Nea Nelu a sesizat pericolul si zice: doar guvern de gestiune.
    Asadar, urmeaza show-ul..

  4. O motiune aschilambica a salvat PDL-ul de la guvernare.
    Ce ramane din responsabilitatea guvernarii nu e decat un zgomot infernal.
    Abia de maine sa ne tinem… Mazga oranj va navalii pe toate canalele de comunicare.
    Iar cea rosie va tipa din ranunchi despre odioasa mostenire… nu cred ca o sa ii tina pana in toamna. Si asa alegerile vor avea o prezenta cam de 20%… asta daca vom mai ramane in tara atatia. Halal sa ne fie.
    Intre timp toate cenusaresele se viseaza Alba ca zapada si asteapta vizita printului cu condurul. Ar fi de ras daca nu ar fi asa tragic.

  5. Cu parere de rau vis-a-vis de crezurile dvs dle Vlaston dar horror ex-gubern n-a fost decat cel mult tangent cu reformele. Si chiar si pe unde s-a atins de problemele reale doar si-a inmuiat penele. Ceea ce reclamati dvs mai deunazi era doar o simpla scuturare. Cam cum face gasca dupa tangenta cu apa. Putin imi pasa despre soarta pdl & co. Dar nici iluzii n-am cu noii/vechii fomisti. Solutia pt cei care mai au de trait a spus-o Razvan mai sus: one way ticket.

  6. „USL nu are niciun interes sa preia guvernarea acum”

    Fals, tocmai a preluat-o, va mai inselati si dv.

    Asta arata ca nu sunteti cu nici care din ei, ceea ce ma bucura profund.

    Dar, nu stiu ce se va intampla, dezastrul e in toata Europa.

    Cred ca asta-i scopul UE, sa se desfiinteze, sa se arate ca nu merge asa.

    Chiar si comunismul mergea, cu un management mai bun.

    Asa se invata in universitatile americane.

    Dar toti managerii au fost oameni simpli, incompetenti. Iar unii, chiar bolnavi mental.

    Deci, UE se va prabusi. Si tara noastra va suferi din pacate.

    Apoi, se va naste, ca pasarea Phoenix din cenusa, alta lume.

    Pasarea Phoenix e un simbol favorit al societatilor secrete acre conduc lumea.

    Intrebarea e cine conduce societatile secrete? Sau ce?

  7. In concluzie, interesul societatii si al politicienilor este ca motiunea de cenzura sa treaca, sa fie instalat un guvern de serviciu, avand ca unica sarcina gestionarea alegerilor si afacerilor curente ale tarii. Iar miza cea mare a viitoarelor luni este aparitia unei forte politice de dreapta autentica, asa cum Romania nu a avut pana in prezent.

    Primul pas s-a savarsit. Am vazut cine voteaza in interesul societatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro