marți, iunie 18, 2024

Ce are diverse surse, multe benzi, trafic consistent dar un singur sens? Propaganda guvernului Ponta

Știți cum se spune, marile spirite, la fel ca autostrăzile, sunt menite să se întâlnească – mai ales când sunt minciuni trasate entuziast pe-o hârtie. Citesc articolul supărat al dlui Ciucu și cel perplex-interogativ al Hotnews apropo de proiectul guvernamental de construcție de autostrăzi. Dincolo de ton sunt eforturi analitice care, mă tem, pleacă de la o premisă falsă: și anume că documentul făcut public este un plan concret și sincer privind acțiunea guvernamentală în domeniu. Pe scurt, îl iau în serios apropo de ceea ce pretinde că este. Mie însă îmi amintește de un alt produs de același calibru și natură, la scară ceva mai mică: autostrada suspendată a primarului general al Capitalei. Un caz în care avem, cum se zice, beneficiul experienței: e dovedită și răsdovedită valoarea proiectului ca instrument de propagandă. În schimb, ca proiect serios… există chiar o umbră de teamă că la un moment dat autorul l-ar putea pune în practică, fie și parțial. Citeam recent că autostrada va avea și câteva tuneluri, un adevărat roller-coaster, când pe sub pământ, când peste. Cine ar putea rezista acestei imagini vesele, și tentației de a-i mai oferi un mandat dlui Sorin Oprescu? La fel și aici: dacă îl luăm în serios și intrăm în detaliile tehnice documentul guvernamental e în cel mai bun caz o glumă foarte proastă, faptul că inventează orașul Sălaj e doar un indiciu că e făcut pe genunchi. Dar, ca instrument de luat ochii, de propagandă, este excelent. Nu? Totul e să nu blocheze, să nu saboteze căpcăunul ăla de Băsescu bugetul, și, cu ajutorul presei de partid, toată țara, din Satu Mare până în Alexandria, poate visa frumos la autostrăzile care le vor veni sub nas.

Că veni vorba de butaforie, documentul e doar un element dintr-o punere în scenă mai vastă. Și foarte eficace. Deja am văzut ziare, serioase altfel, titrând ”criză de proporții”, sau alte titluri asemănătoare, apropo de opoziția prezidențială la creșterea accizei pe carburant. Criză? E ”război atomic”, chiar! Ei, aș – uite cum poate să calce cineva fără să vrea în ditamai propaganda, vă spuneam eu că e profesionistă. Haide să vă spun un secret: nu e nicio criză, pentru că unul din ”palatele” care, zice-se, s-ar afla în război, nu are de fapt vreo putere în același timp formală și efectivă.

Președintele statului nu poate bloca, efectiv, bugetul – așa cum nu poate bloca nicio altă lege. O poate trimite spre redezbatere parlamentului, o singură dată, iar parlamentul poate să decidă să nu dezbată nimic și s-o trimită înapoi la promulgare. Președintele mai poate să o trimită la Curtea Constituțională, aceasta o poate bloca, nu președintele, și doar pe motiv(e) de neconstituționalitate. Ceea ce aș zice că e ceva foarte indicat, chiar dacă dl jurist (sic!) Ponta s-ar putea să nu fie de acord. Ca paranteză, nu văd niciun motiv pentru care creșterea accizei ar fi neconstituțională. Sigur, se mai poate pune problema întârzierii, dar e o falsă problemă. Nu suntem în Statele Unite unde neadoptarea legii la timp să ducă la blocarea administrației. Statul nostru anapoda este cu atât mai lax cu cât urci în ierarhia actelor și puterii: dacă un întreprinzător nu poate mișca un ban fără să aibă nevoie de ”n” documente, când se ajunge la milioanele de euro din bani publici lucrurile sunt mult mai lejere: dacă nu trece legea, dăm ordonanța de urgență (cu minciuni cu tot, vezi motivarea cu ”gerul arctic”), dacă nu ne place ordonanța atunci dăm hotărâre de guvern și banul tot se duce.

Și atunci? Atunci de ce tot acest bru-ha-ha, tot scandalul, tot șoul? De ce n-a spus V. Ponta: ”Se opune Băsescu? Să fie el sănătos!” [1] ? De ce în loc de asta avem dat de ceasul morții, declarații bubuitoare, ba că nu mai dă bani Europa, ba că am alungat FMI-ul, și alte minciuni asemănătoare? Răspunsul e simplu. Premierul Ponta are trei moduri de funcționare: minciuna sfruntată, glumița tâmpită și pasarea responsabilității. Amintiți-vă chestiunea cu privatizarea CFR Marfă, ajuns la minister după condamnarea lui Fenechiu, V.Ponta a refuzat să facă ceva insistând ridicol că trebuie un aviz fără precedent de la CSAT. Apoi, imediat după ce a terminat interimatul i-a ordonat noului ministru să semneze în interval de 3 zile contractul pe care el îl amânase o lună jumătate! Asta avem și aici. Premierul nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru scumpirea carburanților, de asta și toată agitația asta isterică: la fel ca în episodul cu CSAT-ul invocat în vară, și de data asta, fără vreo reacție prezidențială, după scumpire V. Ponta ar fi avut deja pregătit degetul cu care să arate: ”E în memorandumul FMI, pe care, uite!, l-a semnat și Băsescu!” Restul l-ar fi făcut mașina profesionistă de propagandă care invadează și asimilează încet inclusiv spațiul virtual.

[1] Vai, uite că ”mint” și eu, fără să vreau. De fapt, premierul a spus chiar asta, perfect calm, aproape amuzat, în modul de funcționare ”glumița tâmpită”: ”Preşedintele Băsescu dacă este nemulţumit poate să nu o semneze [scrisoarea către FMI] (…) eu i le pun în brațe”. Ah, da, cu precizarea că e vorba de alt Ponta, premierul se poate dedubla de pe-o zi pe alta, darămite la câteva luni: declarația e din august anul acesta, iar acolo era vorba de acordul cu FMI, nu de vreun memorandum, despre care premierul spunea, cu aceeași ocazie: ”Nu există în noul Acord nicio referire legată de creşteri concrete de taxe şi impozite”. Președintele l-a semnat, de altfel.

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. Corect, cu mentiunea ca si Basescu ii face jocul: stie ca se opune de forma si totusi se opune :) – totul e un banc prost.

  • @ it_s__not_news,
   […] adica opunindu-se, face jocul lui` plagiatoru`.
   NB,
   dar in logica ta poa` sa ai dreptate: nationala de fotbal a Romaniei opunindu-se in barajul cu grecii le-a facut jocul :P
   Ce scriai daca piratul ar fi spus ca e de acord?

  • Cred ca, bancul prost incepe cu constitutia iorgovano-iliisto-bombonista. Ia sa ofere ea alta alternativa de opozitie la aberatiile micului Mao! Ai mai putea afirma ca-i face, Basescu, jocul jocul? Si, nu discutam doar despre obligatia presedintelui de a semna, dupa ce epuizeaza mijloacele legale, ci si de demiterea mitomanului, pe care, aceasi oroare construita de vechii infractori hirsiti in comunism, o interzice. Sau, despre averile considerate licite, ssmd.

   • De ce sa-l demita?! Ar fi putut sa nu-l numeasca si sa fi investit atunci tot atata energie ca si acum impotriva proiectului de buget.

    • Mda, de ce nu ma mir ca nu cunoasteti ce prevede constitutia, cu privire la numirea prim-ministrului. Maximul pe care l-a putut face, a fost sa mizeze pe dorinta mitomanului de a avea puterea absoluta si sa-i ceara sa semneze un pact de colaborare institutionala.
     Ca si-a facut iluzii ca aceasta il va si respecta, e din categoria „speri matale”

     Sa nu-mi veniti cu-avea optiunea sa numeasca un penelist-caz in care, va reamintesc de spulberarea ambititiei altui intrat in politica pe usa din dos, de a deveni presedinte, ceea ce ar fi rasturnat ordinea stabilita in uslam.

     Ca sa nu mai mentionez cum ar fi scos ei oamenii in strada, fiindca presedintele incalca constitutia. Sa-si dea demisia la cererea poporului de 70% din 40%, adica, in viziunea micului MitoMao, a celor 20 de milioane care vor bugetul lui de prada, alta aberatie rostita solemn ieri.

     • Daca nu cunosc Constitutia, o pot consulta. Si nu gasesc nimic privind un pact de coabitare. Nu stiu deci care dintre mitomani ar fi incalcat prevederile acelui pact, dar imi amintesc ceva cu „pozitia de forta” pe care ar avea-o presedintele in negocierile premergatoare desemnarii candidatului de premier.

      Cat despre 70% din 40%, imi amintesc ca fu votat de 50% din aceeasi 40%. Si asta abia in turul al doilea. Dar daca CCR vrea …

    • Aldo,

     Conform constituției președintele este obligat să numească premierul învestit de parlament, împreună cu ceilalți membri ai guvernului. Președintele nu este obligat de constituție să desemneze un anume candidat care să obțină învestitura. Prin urmare, legea fundamentală presupune în mod implicit o colaborare – coabitare, dacă sunt politic în opoziție – între președinte și majoritatea parlamentară privind persoana premierului.

     Dar acesta e alt subiect.

     • „Președintele nu este obligat de constituție să desemneze un anume candidat care să obțină învestitura.”

      Este exact ceea ce sugeram si eu.

      „Prin urmare, legea fundamentală presupune în mod implicit o colaborare – coabitare, dacă sunt politic în opoziție – între președinte și majoritatea parlamentară privind persoana premierului.”

      Colaborare, sau coabitare, impicita intre presedinte si majoritatea parlamentara deci. De ce atunci Madame du R afirma ca premierul a incalcat aceasta colaborare / coabitare? Daca unul trage in stanga, iar celalalt in dreapta, se poate afirma despre oricare dintre cei doi acest lucru.

   • Madame,

    constituția noastră are multe probleme, am scris despre asta, dar în niciun caz nu trebuie s-o modificăm la modul personalizat, luând în considerare observații – cât se poate de reale, de altfel – asupra ocupanților vremelnici ai înaltelor demnități în stat.

    Ținând cont de contra-performanța premierului Ponta ne putem gândi că ar fi o soluție să creștem puterea președintelui în raport cu șeful guvernului. Problema e că dl Ponta se poate foarte bine ca de anul viitor să devină președinte…

   • Cineva trebuie sa faca si opozitie. Daca nu, ne ducem la Cantarea Romaniei si terminam cu toate.

    Cand face opozitie nu e bine, cand nu face opozitie iarasi nu e bine. Daca zice ceva nu e bine, daca nu zice, iar nu e bine.

    Oricum, vedem doua pareri, indiferent de motivele aflate in spatele acestor „contre”, doua argumente si mai analizam si noi sa vedem care parere e logica, sau care nu. Tot ajuta la ceva, mult mai mult decat „linistea” ceruta de unii.

    In rest, nu este important faptul ca aceste „proiecte” nu o sa fie duse pana la capat. Important e, asa cum a spus si DanielT, ca sumele care o sa fie „investite” sunt de fapt bani de furat. E simplu.

    • Dle Victor L,

     Sint obosit de joculete de genul presedinte-premier sau invers. Amindoi, in acest moment, joaca pentru imagine si nu in interesul real al Ro. Sa faca ce-or vrea, ati cistigat, e tara voastra.

     • @ it_s__not_news,
      sincer, si nu sint rautacios: daca esti obosit nu mai rationezi lucid.
      Si Opozitia, care mai este, e obosita foarte.
      Asa ca piratul face tocmai ceea ce facea pe cind era primar al Bucurestilor: se lupta cam singur cu hidra pesedista, azi uslamista.
      Dar daca esti obosit, scuze, te inteleg.

    • Alius,

     As prefera sa se faca opozitie rationala si nu bazata pe umori. Vezi mai sus, Doc spune clar (si sint de acord cu el) basescu nu are ce face. Cind ceva e futil, implacabil, mai bine iti spui parerea (for the record) si iti vezi de treaba.

     Sincer, nu inteleg de ce nu-l lasa pe ponta sa dea cu capul de zid. Cred ca se face din tintar armasar aiurea, fiindca miscarea basesciana de refuz nu face parte dintr-o strategie. E numai zgomot.

     Sper ca asta explica pozitia mea, ca vad ca am basicat destula lume.

     • Concret: care ar fi zidul ala de care Ponta s-ar da cu capul si Basescu nu-l lasa?

      Daca Basescu isi spune o parere, „for the record”, nimeni nu-si aduce aminte de acea parere. Nu-i foloseste la nimic nici lui ca imagine si nici pe nimeni nu intereseaza. „For the record” e asa, un fel de n-ar mai fi. Exemplu: stiu ca se fura, o spun asa, „for the record”. Dar ai facut ceva sa impiedici acest fapt sau ai atras atentia opiniei publice?

      Plus ca Basescu e direct interesat ca acei bani sa nu ajunga unde au de gand Ponta si ai lui sa-i „trimita”.

      Nu se de acord ca „amandoi joaca pentru imagine si nu interesul Ro”. Pentru ce imagine joaca Ponta? Care e „imaginea” cresterii acestei accize? Ponta joaca nu la imagine, joaca la furat pe fata. E simplu.

      • Alius, vrei nu vrei, ponta va mari pretul la pompa. N-are ce face, nu mai are pe cine sa impoziteze. Daca nu va mari pretul la pompa, va inventa alte impozite. Falimentul se apropie si el o stie.

       Basescu vrea sa faca pe liderul opozitiei, a facut tot ceea ce i-a stat in putinta ca dreapta sa nu aiba un lider puternic (in afara de el). N-as fi surprins sa aflu ca Razvan Mihai Ungureanu este o victima cu buna stiinta a lui basescu (imi amintesc ca pdl-ul nu l-a sustinut in momentele cheie), o excelenta actiune securista de discreditare, de manual.

       Ma rog, eu tot sint de parere ca numai lustratia generalizata va salva Ro, dar cit timp oamenii ca tine vad eroi in paiatele de la friele Romaniei, nu cred sa se-ntimple.

       Eu inchei polemica, daca exista, aici.

 2. Ei toate proiectele astea de autostrazi marete, sunt tunuri imobiliare ce mor dupa prima faza. rascumpararea terenurilor din bugetul de Stat. Proprietarii fiind evident, tot niste politicieni care prin intamplare ajung sa ocupe functii de decizie prin alocarea bugetului din acel Stat. Se construieste capitalul privat prin taxarea capitalului public.
  Vedeti cum Codrut Stefanescu a primit 5 milioane de euro despagubire…de la amicii apolitici din Primaria
  E o gluma proasta ce se intampla in Romania.
  Guvernantii fura de rup.

  • E foarte posibil și asta. E ciudat, de exemplu, că ”planul” ăla ridicol, pe care acum văd că-l modifică de pe-o zi pe alta(!) conține o mulțime de glume bune, și un singur lucru care ar trebui să fie glumă, dar nu este: absența tronsonului Sibiu – Pitești. Guvernul Ponta e decis să facă Sibiu – Brașov, deși nu există niciun argument pentru asta, nici financiar, nici economic, niciunul. De ce? Oare de ce? Dar ăsta e alt subiect.

 3. Vai , dar cat de nedrept puteti sa fiti cu tovarasu’ dr. Victor Viorel Ponta , impecabilul nostru PM ( : Prim Mincinos ) !
  Io sunt sigur ca tovarasu’ dr. Ponta o sa faca toate autostrazile alea frumos colorate , pen’ca ( guvernu’ ) m’nealui a facut deja – in 2013 – investitii de 10 miliarde de euro si a creat 50.000 de noi locuri de munca .
  E vorba despre chestiile alea frumos colorate din ” Planul National de Investitii Strategice … ” , pe care tovarasu’ dr. Ponta le-a prezentat prin primavara , ca sa se bucure tot poporu’ uselist de ce bine o duce .
  Asa ca faceti bine si recunoasteti meritele lu’ tovarasu’ dr. Ponta , ca tare dastepti e baietii astia .
  Si – mai ales – cinstiti .
  Asa cum sunt si cei care i-au votat acum un an .

   • ?
    Pai asta a fost ideea transmisa ( implicit ) ani de zile de A 3 , RTv , … : oamenii cinstiti si inteligenti sunt ( voteaza ) impotriva lu’ Dicktatoru’ , hotii / prostii il sustin pe Basescu .
    Oare votantii USL nu se identifica cu ” cei buni ” ?
    Eu confirm imaginea pe care o au ei despre ei : oameni / cetateni cinstiti si inteligenti , care ii sustin pe politicienii care vor binele poporului – pedeseristii , dom’ profesor Felix , penelistii , … .

     • Totusi , ne putem intreba daca oamenii in cauza au vreo problema ?
      Sa fie oare un accident faptul ca domniile lor acorda credit total unor persoane / grupuri de calitate cel putin indoielnica ( lucru vizibil de la mare distanta daca incerci sa nu te lasi cuprins de ura primordiala , asa cum te indeamna respectivii si ai in dotare un set minim de valori morale ) ?
      O fi oare pura intamplare sa ii alegi pe maestrul Gadea , Dana Grecu , Razvan Dumitrescu , Mircea Badea , dl. Ciuvica , maestrul Chireac , … , ca interpreti ai Realitatii / purtatori ai opiniilor tale ?
      Doamna de ~ 75 de ani care spunea in august 2005 , seara , pe o banca din centrul orasului , ” furau astia , da’ ne dadeau si noua ” , exprima oare o opinie singulara ( sau cam raspandita in randul acestei mandre populatii ) ?
      Am vazut intr-un film ( Berlin , razboi rece ) un spion batran care il ii spunea unuia mai tanar ” sa nu crezi niciodata in coincidente ” ( si am preluat ideea ) .
      Sa fie oare suporterii USL doar victime inocente ( conform obiceiului pamantului ) ale masinariei de propaganda ?
      Au distinsii domni / doamne vreo responsabilitate fata de alegerile pe care le fac si fata de consecintele alegerilor lor ?
      Sunt oare exonerate domniile lor de la indeplinirea minimelor exigente de responsabilitate / discernamant pe care le are cetateanul intr-un sistem democratic ?
      NU o fi oare necesara / utila oleaca de ironie in incercarea de a-i scoate din vraja care i-a cuprins ?

 4. As zice: sinteti rai.
  Cel mai cinstit guvern condus de prim plagiatorul national nu doar autostrazi, unde vrei si unde nu vrei, ne va construi, dar a construit si un nou oras: SĂLAJ. Din judetul Zalau, nu va mirati :P

  • Au corectat. Au modificat din cariocă alte rute, fără îndoială că în ăstea câteva ore s-au desfășurat ample studii de fezabilitate, rentabilitate și trafic care justifică aceste modificări.

 5. Uite ca eu sunt de acord sa se mareasca acciza ca sa se faca autostrazi!

  Stati, ca n-am innebunit: cu conditia ca toti banii stransi sa fie pastrati intr-un cont escrow la Lloyds sau prin Switzeria, si sa fie eliberati strict pentru plati aferente proiectului, pe baza lu’ mama documentarii („comise” de un expert independent).

  Bine, ca nu s-ar mai putea fura… Da’ ce, vrea cineva sa fure? Nuuu! :)

  • Prins la înghesuială V. Ponta a recunoscut cu gurița lui că banii din acciză nu se vor duce pe construcția de autostrăzi. Asta nu înseamnă că mașina de propagandă ține cont de asta și nu turează și turuie pe mai departe despre autostrăzile care se vor construi din banii ăia; bani a căror lipsă, aceiași propagandiști ne spun, nu se va simți deloc în buzunarele noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Miron Damian
Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro