luni, decembrie 6, 2021

Ce as intreba eu CSAT despre criza din sanatate

Nu cred ca criza dezinfectantilor este o problema de CSAT. De altfel, chiar daca opinia publica priveste cu sufletul la gura filmul cu spioni de la TV,  orice copil de gradinita stie deja ca sistemul sanitar este prada coruptiei endemice si neglijentei si nepasarii celor responsabili. Aceleasi tipuri de crize, uneori create artificial, exista de multa vreme: criza incubatoarelor, criza cardului de sanatate, criza hepatitei, criza vaccinurilor, criza materialelor sanitare, criza medicamentelor esentiale.

Am batut la multe usi ale autoritatilor in ultimii 5-6 ani atragand atentia asupra declinului si riscurilor industriei locale de medicamente, indiferent de capital.

Mi s-a spus ca ma gandesc doar la profit (….ca si cand ceilalti furnizori ai sistemului sanitar ar lucra pe baza de voluntariat…). Sau pur si simplu nu am fost ascultat sau in varianta cea mai buna, privit cu ingaduinta de responsabilii care conduceau sanatatea.

Chiar ma intereseaza, atat ca si contribuabil cat si ca beneficiar al sistemului de sanatate (si fara a fi captiv al acestuia), ca acesta sa isi revina. Dar in final, nu conteaza ce spune un reprezentant al industriei, ci ceea ce se intampla cu pacientii in prezent, si asta este evident. In fond, “Reteaua citostaticelor” a actualului Ministru al Sanatatii a fost infiintata ca sa aduca in tara medicamente esentiale, care au disparut datorita lipsei de coerenta si viziune in guvernarea din Sanatate.

Asa ca, daca tot s-a decis ca sanatatea sa intre pe ordinea de zi in CSAT, m-am gandit sa astern pe hartie o serie de intrebari pe care le-as pune CSAT, pe care eu mi le pun deseori, si care in final converg spre o intrebare  suzerana: doreste Romania sa mai aiba fabrici de medicamente si materiale sanitare, sau isi asuma dependenta de importuri? Pentru ca oricare ar fi directia de urmat, este necesara o strategie a medicamentului, altfel pot aparea riscuri mai mari.

 1. Cine are interesul sa inchida fabricile de medicamente si materiale sanitare din Romania?

–         Daca autoritatile stiu ca in ultimii 10 anii utilizarea medicamentelor din productie interna a scazut de la 40% la 25%?

–         Cine are de castigat din inchiderea “Cantacuzino” (care a mai fost prin CSAT) si “Sanevit”?

–         Cine si de ce vrea sa discrediteze Antibiotice SA, care este producator strategic?

–         De ce industria farmaceutica nu mai figureaza pe lista domeniilor strategice de competitivitate, desi a fost introdusa de Guvernul Ponta (HG 775/2105)?

–         De ce refuza autoritatile de resort sa se intalneasca cu producatorii locali de medicamente, desi se intalnesc in numeroase forumuri cu cei internationali?

–         Daca Romania este pregatita sa faca fata in caz de forta majora, dat fiind gradul inalt de dependenta de importuri in domeniul medicamentelor si parafarmaceuticelor?

–         Cine blocheaza elaborarea unei strategii nationale a medicamentului, care exista si in perioada comunista?

 1. Cine are interesul sa blocheze intiativele parlamentare cu privire la taxa clawback? (supra-taxarea producatorilor de medicamente?

–         Cine a introdus aceasta taxa si de ce nu s-a dorit corectarea ei, avand in vedere ca a dus la disparitia a peste 2000 de medicamente accesibile in ultimii 5 ani?

–         De ce CNAS nu face publice volumele medicamentelor si sumele colectate din taxa?

–         Daca se stie ca taxa clawback este cauza disparitiei citostaticelor si a altor medicamente esentiale, care au fost aduse in tara prin reteaua coordonata de actualul Ministru al Sanatatii?

–         Cine blocheaza la parlament Plx 425 / 2014, care reprezinta solutia pentru mentinerea in uz a medicamentelor ieftine?

 1. Cine este in spatele campaniei anti-medicamente generice pornita in ultimele 2-3 saptamani?

–         De ce se incearca manipularea opiniei publice sustinandu-se ca medicamentele generice sunt diluate la fel ca biocidele, sau in orice caz, ca sunt de calitate inferioara (peste 450 mentionari in presa in perioada 12-13 mai)?

–         De ce in afara ANMDM nu au reactionat public si alte autoritati cand in centrul scandalului a fost adusa Antibiotice SA?

–         Cine si de ce este in spatele atacurilor din presa care tintesc in mod special medicamentele fabricate in Romania?

–         Cine are interesul de a crea panica in randul populatiei cum ca 800.000 pacienti vor ramane fara medicamente?

–         De ce nu este facuta publica lista celor 123 medicamente despre care se sustine ca ar disparea, in asa fel incat statul sa poata lua masuri?

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Eu cred ca nu foarte multi oameni inteleg rolul, atributiile si competentele C.S.A.T. Probabil ca nici eu nu le inteleg, dar, pentru mine, gandind simplist, C.S.A.T. -ul este acea reunire a factorilor responsabili ce are scopul de a face ceva bun pentru natiune. Un fel de sedinta de productie, daca vreti, in care se stabileste clar sine si ce are de facut, in vederea atingerii unor scopuri.
  Daca sanatatea si educatia apar in Strategia Nationala de Aparare, ma gandesc ca aceste teme chiar TREBUIE sa se regaseasca in sedintele C.S.A.T.
  Efervescenta de pe „scena” sanatatii ne poate indica faptul ca, intr-adevar, se justifica includerea sanatatii ca tema a sigurantei nationale.
  Intrebarile din articol mi se par pertinente. Pe alocuri, langa „cine?”, „de ce?” si „se stie ca?”, as fi adaugat, la unele intrebari, „cum au fost pedepsiti cei care au stiut , dar n-au facut nimic?”

 2. Convocarea CSAT, pentru a musamaliza coruptia sistemica din institutiile statului, descoperita de scandalul Hexifarma, nu inseamna tradare de tara la cel mai inalt nivel?

  Adica ce ar trebui sa decida CSAT in privinta infectiilor intraspitalicesti ? Schimbare dezinfectantului de la unul diluat de 10 ori la unul normal.

  De ce nu s-a reunit CSAT-ul in 26 de ani pentru a discuta problema bacteriologiei si imunologiei romanesti, adica situatia Institutului Cantacuzino ?

  • Hexi pharma a fost scoasa de pe piata in timp de doua saptamani (asa de simplu a fost). In plus, in urma consultarilor cu presidentia, guvenul provizouriu Ciolos a planificat si o serie de masuri pentru a reduce coruptia din sistemul sanitar – e.g. achizitii de dezinfectanti diluati sau achizitii de medicamente si aparatura medicala -la suprapret- de la firme de apartament. Cum spune si autorul articolului „orice copil de gradinita stie deja ca sistemul sanitar este prada coruptiei endemice si neglijentei si nepasarii celor responsabili”. Guvernele precedente din ultimii 26 de ani nu au fost nepasaoare (ci au fost „corupte” pina in maduva oaselor).

   http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/intalnirea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-cu-prim-ministrul-guvernului-domnul-dacian-ciolos1463131370

   P.S.
   In Romania, reforma serviciilor a inceput odata cu aderarea tarii la Nato si la UE… iar in ultimii doi, trei ani reforma justitiei a prins si ea inertie. „Fostii securisti” de genul senatorului Daniel Savu au fost substituiti pe rind, iar noul presedinte acorda DNA-ului si justitiei independenta deplina si intregul sau suport pentru combaterea coruptiei la virf. Greii din politica si din mediul afacerilor au ramas fara protectie. Hrebe, Tariceanu, Ioan Niculae, Sorin Oprescu, Chiliman, Dan Adamescu, Adrian Sarbu, Udrea, Bica, Ponta, Sebastian Ghita, Mazare, Olteanu, Berceanu, Videanu, Dan Andronic, Dorin Cocos si multi altii se numara printre ei (acestia fac acum scandal si front impotriva asa zisului „binom” respectiv impotriva statului de drept).

   vezi minutul 8:30-12:00
   https://www.youtube.com/watch?v=sUxVtZApews
   https://www.youtube.com/watch?v=cLVONPLWHyU

   http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-aspru-criticat-de-csm-pentru-atacul-la-procurori-i-justi-ie_1135731.html

   http://www.revista22.ro/elena-udrea-nou-atac-la-justitie-prin-arestarea-mea-kovesi-a-cistigat-popularitate-se-incearca-o-preluare-in-mod-ocult-a-puterii-55665.html

   http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20802377-lunga-rafuiala-lui-calin-popescu-tariceanu-justitia-apararea-penalilor-vezi-text-inventar-exceselor-comise-presedintele-senatului.htm

   http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/victor-ponta-atac-dur-la-justitie-acuzarea-mea-are-ca-scop-schimbarea-guvernului-1367107

   samd

   • Problema Hexifarma era cunoscuta. Era un fenomen de amploare girat de toate institutiile statului implicate: spitale, minister si asa mai departe.

    Problema nu era noua ci veche.

    Probleme vechi care ar fi necesitat reunirea CSAT-ului pe probleme de sanatate nationala erau legate de capacitatea strategica de a produce vaccinuri la Institutul Cantacuzino.

    S-a reunit CSAT in acest scop, adica pentru a remedia problema institutului Cantacuzino ? Si daca nu s-a reunit de ce acum o problema de coruptie care are o soluie extrem de simpla, schimbare furnizorului de dezinfectante, ajunge in CSAT ?

    Ideea care vrea sa transpire in public este ca NU S-A STIUT si ca ACUM ca s-au descoperit neregulile SE IAU TOATE MASURILE pentru remediere. FALS! S-A STIUT DEMULT si ACUM ca E EVIDENT CA NU MAI POATE CONTINUA ASA …

    Ce masuri a luat CSAT-ul cu privire la institutul Cantacuzino … in ultimii 25, in ultimii 2, in ultima luna ? Care sunt schimbarile fundamentale in structurile de conducere ale statului in ultimii 2 ani ? Faptul ca ati enumerat 10 politcieni care au fost supusi unor anchete nu schimba structura clasei politice. Clasa politica nu are suport popular, solutia de compromis a fost guvernul de tehnocrati.

    Coruptia sistemica este evidenta si iese treptat la suprafata cu reactii anemice: avioane picate, autorizatii de functionare emise fara verificari, probleme de interoperabilitate intre institutiile statului, lipsa reformei administrative, lipsa reformelor in sanatate, educatie, lipsa de infrastructura. Singurul lucru care functioneaza cat de cat este puterea judecatoreasca si asta de vreo 2-3 ani incoace. Dar o tara nu merge doar cu puterea judecatoreasca, trebuie facut ceva ori e foarte clar pentru cine are ochi sa vada ca NU S-A facut nimic in interesul public timp de 26 de ani. Educatia nu s-a reformat, s-a aruncat ‘Scoala Altfel’ pe principiul cum sa facem reforma, altfel, ok atunci scrie acolo ‘Scoala Altfel’ si sa faca ei ce vor. Asta e nivelul astia sunt oamenii care ne conduc, asta e nivelul de preocupare. Lucrurile au inceput sa se miste cate de cat de cand avem guvernul de tehnocrati in rest nu se schimba lucrurile in 6 luni pentru ca oamenii care nu au reusit sa schimbe nimic in 26 de ani nu o sa le schimbe intr-un an. E strigator la cer sa girezi incompetenta din nou si din nou …

 3. Domnule,

  Cea mai mare stupizenie care a iesti in media vine FIX de la reprezentantul dvs… care este citat intr-un articol Republica ca genericul poate varia cu 20% fata de original. N-am auzit sa fi reactionat APMGR fata de prostia asta…

  Succes! Mi-e greu sa vad cum altcineva ar fi putut sa faca un rau mai mare genericelor…

  • Daca intrebi o suta de clienti ai unei farmacii ce sunt alea „generice”, pe pariu ca daca iti spune unul e lucru mare…..

 4. Pe orice functionar de stat ai intreba ce firme prefera sa contracteze iti va spune : „firme mari, serioase, straine”.

  Si cum toate caietele de sarcini sunt intocmite de functionari, ghici Ciuperca….

  Nu e vorba de coruptie aici, ci de o mitologie bolnava, de prejudecati si lipsa de cultura.

  Functionarii sunt si ei produsul unui invatamant bolnav si nu DNA va vindeca invatamantul In timp, procurorii DNA vor proveni din acelasi invatamant (altul de unde…) ceea ce va inrautati lucrurile.

  =====

  Scandalul Hexi? Hmmm…. In acest caz sunt atat de multe lucruri dubioase incat relevanta sa e cvasiinexitenta.

 5. Bune intrebari – sa vedem cum apar raspunsurile…

  Totusi…
  Un posibil raspuns cu modestie:

  a. ce inseamna sanatatea publica? – definitia este data de catre organizatia mondiala a sanatatii si a principalelor directii de actiune:

  „Public health refers to all organized measures (whether public or private) to prevent disease, promote health, and prolong life among the population as a whole. Its activities aim to provide conditions in which people can be healthy and focus on entire populations, not on individual patients or diseases. Thus, public health is concerned with the total system and not only the eradication of a particular disease. The three main public health functions are:

  – The assessment and monitoring of the health of communities and populations at risk to identify health problems and priorities.
  – The formulation of public policies designed to solve identified local and national health problems and priorities.
  – To assure that all populations have access to appropriate and cost-effective care, including health promotion and disease prevention services.”

  b. cu ce se ocupa CSAT?
  „Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională. ”

  si as adauga ca daca oamenii nu sunt sanatosi cum poti sa faci apararea tarii sau cum sa fie asigurata siguranta nationala când ataca in masa nu stiu ce virus???

  c. locul pe care sanatatea publica il ocupa in Constitutia Romaniei art. 34
  „ARTICOLUL 34

  (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Damianhttp://contributors
Presedinte PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Noi, chinezii

            Cu mulți ani în urmă am fost surprins să aflu că, în limba română (ba chiar în cea veche) există un...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro