Războiul a intrat în casele noastre, dar noi nu realizăm!
Acum câteva luni au apărut în presa câteva declarații ale foștilor oficiali din țările Uniunii Europene, o parte din structurile de forță, prin care trăgeau un semnal de alarmă privind escaladarea războiului de către Federația Rusă. Mai târziu au venit și declarațiile oficialilor în funcție prin care avertizau asupra planurilor de la Kremlin de a ataca țări membre NATO și Uniunii. Chiar și șeful armatei române a dat un astfel de semnal.
Știm că industria energetică românească a fost distrusă sistematic de deciziile foștilor ocupanți ai fotoliilor de decidenti. Distrusă cu știinta sau din prostie. Cu stiința unor state străine care acționează prin diverse acțiuni proprii războiului hibrid, adică prin agenti de influență. Am demonstrat de mai multe ori că partida rusă din energie a implementat un sistem corupt pentru a fragiliza statul român, Uniunea Europeana și NATO.
Acum patru ani descriam patternul de acțiune hibridă a Federației Ruse :
- dezvoltarea unui sistem corupt – cumpărarea sau impunerea unor personaje politice controlabile de la Kremlin, (…) intruziune în alegeri, crearea de forțe politice revizioniste și favorabile Kremlinului,
- achiziția de active în industriile strategice, în special cea energetică,
- ocuparea spațiului mediatic și al rețelelor de socializare – asaltul „fake – news” începând de la rețelele de socializare și până la presa quality generat de „fabricile de troli” atașate serviciilor de informații rusești
- apariția „omuleților verzi” pe teritorii încă „neexplorate” de aceștia.
Am descris de multe ori ce fac rușii în România: aici despre agresiunea hibridă din energie, aici despre agenții de influență, aici despre „omuleții verzi” din energie, aici despre pericolul agresiunii armate a Federației Ruse asupra României.
Mai mult decât atât, am scris în aprilie 2021 și am atras atenția despre iminența reînceperii confictului din Ucraina – este adevarat că nu am prevăzut amploarea.
O altă linie, ar putea fi din prostie, dar aici am puternice îndoieli: China a fost acum câțiva ani în ofensivă în România. Să ne amintim de acele planuri mărețe, din vremea guvernării Ponta, cu industria nucleară națională în care China se implica în finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă! Nu cred că trebuie să vă reamintesc de asaltul agresiv al fotovoltaicelor și eolienelor chinezesti din toată Uniunea Europeană, asalt agresiv pe care îl compar cu perversitatea acțiunilor antinucleare din anii ’80 ale ONG-urilor, care mai târziu s-a dovedit a fi susținut de KGB. Parcă rețeta sovietică este copiată la indigou de China comunistă și pusă în aplicare la Bruxelles de către fanaticii decarbonării.
Aș mai adăuga și ofensiva mediatică asupra companiilor importante din industria energetică românească în curs de desfășurare. Începutul a fost făcut împotriva Chevron (cazul Pungești) acum câțiva ani, a urmat Neptun Deep și Exxon (și câinii lui Dragnea care nu pleacă de la măcelărie), zilele trecute a urmat Hidroelectrica (cu Fondul Proprietatea și Franklin Templeton Investments) și apoi Nuclearelectrica și partenerul NuScale. Observăm că toate aceste atacuri s-au îndreptat de fapt asupra companiilor americane și a deschiderii industriei energetice românești către țările aliate. E legitim să ne întrebăm: Oare de ce nimeni nu atacă investițiile rusești din România ? … Că veni vorba: Oare ce s-a întâmplat cu sechestul datorat posibilei evaziuni de la LukOil din 2014?
Strategia Energetică, la care lucrează zilele acestea oameni din minister și “consiliul înțelepților”, ar trebui de fapt să se numească “Strategia de Securitate Energetică“, care să fie aliniată la Strategia Națională de Apărare (SNAp). (Oamenii aceia care scriu Strategia or fi citit-o ?)
În această Strategie de Securitate Energetică mi-ar plăcea să văd o analiză a situației energetice actuale, externe și interne. (Eu am făcut una umilă acum acum trei ani și, recitind-o, am constat că pe plan extern totul a fost dat peste cap de conflictul ucrainian iar pe plan intern nu s-a schimbat nimic!)
Cred că în actuala conjunctură regională, când există declarațiile de care am amintit și când economiile vestice au început restructurarea către modelul “economie de război“, ar trebui să ne schimbăm viziunea! Am deplina convingere că în ciorna Strategiei la care se lucrează nu se ia în calcul posibilitatea ca România să fie atacată armat (că hibrid este) și sunt convins că unii reușesc chiar să-și introducă problematica grupului de interese din care provin. Convins 100% sunt că nu se amintește de obligativitatea de a schimba actuala arhitectură a industriei energetice și parcă văd cum scumpele de regenerabile (eoliene și fotovoltaice) cresc ca iepurii dintre paginile ciornei viitoarei strategii.
Ar mai trebui să ne gândim și la avansul geostrategic pe care decidenții noștri și-l doresc. La un moment dat rușii vor fi zdobiți de puterea coaliției care ajută Ucraina. După terminarea războiului, Ucraina trebuie reconstruită, deci României îi trebuie mai multă energie. Încă nu o are!
Să ne gândim la pace și la cine ne sunt prietenii!
Prioritatea zero este ca să avem un minister comun energie – mediu (parcă n-aș mai vrea să văd fantasmagorii de genul ”Programul Rabla pentru Sobe”)
În primul rând îmi doresc ca din mixul primar să fie extrase și tratate separat energia termică (35%), energia destinată transporturilor (27%) și mai apoi energia electrică (21%).
Mai vreau ca sărăcia energetică pentru marile aglomerări urbane să fie tratată separat.
Astăzi cererea de energie electrică este mai mare decât oferta (să nu ne uităm la puseurile de vânt care fac ca energia sa fie exportată, neavând instalații de stocare, și să reconsiderăm capacitățile de energie securitară.) Piața de energie este manipulată și s-au dat amenzile cele mai mari din UE, care oricum sunt cu mult sub profiturile realizate de furnizorii de energie. Există măcar un subcapitol dedicat reorganizării pieței de energie românescă? Se amintește măcar de înlocuiriea prețului de referință în calculul accizei la gaze, lăsând la o parte Bursa de la Viena și reintroducând prețurile de la Bursa Româna de Mărfuri?
Una dintre cele mai mari probleme este forța de muncă din energie. Probabil în următorii cinci ani, jumătate dintre lucrători vor ieși la pensie și este cert că nu vine nimeni din urmă care să preia experiența acestora. Chiar vreau să văd cum se va depăși această problemă majoră!
Rămânând la oamenii din energie: vreau să mai văd cum vom scăpa de toate listele cu ciurucurile sinecuriste din partide cărora li s-au dat salariile babane alocate locurilor călduțe din consiliile de administrație, consiliile de supraveghere sau directoratele companiilor energetice de stat.
Ce mai vreau? Să văd scris clar, ca în SNAp, că industria energetică românescă se va dezvolta în parteneriate cu companii din state aliate, să văd gazul românesc folosit cu randamente mari, să văd o industrie nucleară puternică, să văd că în viitor vom folosi agrobiomasa, cea mai mare resursă energetică națională (care mai este și regenerabilă pe deasupra!), să văd cum gunoaiele (deșeuri urbane solide) sunt transformate în energie, să văd sistemele de transport și distribuție de energie fiabile și dotate cu instalații de stocare, să văd acțiuni serioase în implementarea eficienței energetice. Și astea sunt doar câteva din doleanțe …
Așteptăm propunerea de Strategie (de Securitate) Energetică pusă în discuție publică pe site-ul ministerului, care sperăm să fie negociată cu toate partidele pentru a nu mai fi schimbată după bunul plac a cine-știe cărui personaj care va ocupa fotoliul de la energie, după plecarea, sperăm cât mai târzie, a domnului Burduja.Există, in lumea normală, planuri multianuale care sunt urmărite de fiecare administratie vremelnică.
Un eseu bine scris si documentat din partea autorului. Dar sunt multe iluzii. In 30 de ani in energetica nu s – a realizat nimic serios si durabil. Privatizarea a fost de folos companiilor straine. Acestea nu si au indeplinit contractele incheiate si nici nu au platit nimic. Apoi sa vedem ce ministrii si secretari de stat, directori si consilieri din ministerul energiei au lucrat in energetica de baza cel putin 15 ani. Exista sj institute de cercetare energetica dar nu sunt folosite nicicum. Cu fiecare ciclu de guvernare se fac strategii care raman niste hartii in un sertar. Energetica inseamna cateva obiective majore (3-4) cu finantare pe cel putin 10 ani. Nu sute de pagini scrise pe margine de birou.
1.Inainte de a ,,scrie” ceva în strategia energetică, autorul ar trebui să se întrebe ,,Încotro se indreaptă Romania postcomunistă?” din 2024!
Adică ce va face sub raport industrial, deoarece strategiile energetice nu se construiesc pentru Cucuieții din Deal ori domeniul HORECA, ci pentru orașele industriale.
Marea industrie prelucratoare lipsind cu desăvîrșire, cea manufacturieră de montaj cabluri ori produs volane și lămpi (spate ori semnalizare) pentru autovehicole, etc., nu necesită ,,strategii energetice”, consumul energetic scazînd astfel de la an la an.
Analizele și dezbaterile despre energie și strategiile pentru viitor nu pot fi decuplate de evoluția generală industrială a țării, discuțiile în genere despre problemele punctuale ale economie fiind pur teoretice.
2.Din moment ce alianța actuală a venit doar cu un proiect politic-electoral, de creștere a drepturilor sociale pe seama creșterii masive a impozitelor din 2025, oare mai are viitor dezbaterea strategiei energetice?
Care din competitorii electorali a venit cu un proiect de reindustrializare a țării, afară de ,,noi proiecte politice”, care n-au legatură cu îndatorarea masivă, cu dezastrul economic ce urmează: sanitar prin privatizarea 99 la suta a asistenței medicale, cu creșterea galopantă a impozitelor și TVA,, etc.?
Concluzia este că tema strategiei energetice, sanitare, educaționale, etc. analizate înafara unei dezvoltări industriale rapide, capabile să înlocuiască rapid intreprinderile manufacturiere minore de ,,primă revoluție industrială, care prin salarii, impozite, valoare adăugată au efect PAUPERIZANT pentru Romania, este numai de a vorbi …vorbe!
3.In primul rînd specialiștii în economie din diverse domenii (ca autorul aricolului) ar trebui să înțeleagă și conștientizeze suflarea politică romanească asupra stării precare industriale prin analiza detaliată a acesteia și susține proiectele de reindustrializare, ca parte a strategiei energetice, care este construibilă numai pe active industriale, care trebuie propuse și realizate material!
Energia este parte a Economicului/Pieței (relațiile de colaborare dintre oameni). Implicarea Politicului a distorsionat relațiile determinând scăderea eficienței, concretizată în deficiențe cantitative și calitative cu prețuri și tarife mari. Consider că aceasta este principala cauză a debilității și vulnerabilității acestui domeniu.
Șansele de redresare nu pot consta în accentuarea intervențiilor (a cauzei), ci în eliminarea lor. Este de așteptat ca primul efect să fie un șoc pe măsura amplorii cauzei, urmat de o tendință de adaptare la noile condiții concurențiale ale libertății (în absența intervențiilor), respectiv de creștere cantitativă și calitativă însoțită de scăderea prețurilor și a tarifelor.
Planificarea centralizată este, după cum s-a dovedit cu vârf și îndesat în teorie și practică, sortită eșecului. Planificarea este inevitabilă, însă trebuie să devină apanajul exclusiv al actanților economici, deținători al celui mai înalt grad de competență și responsabilitate.
In primul rind, trebuie sa aveti o echipa care sa implementeze obiectivele pe care le doriti.
In al doilea rind, cred ca ar trebui ca toata industria energetica sa fie privatizata. Nu la rusi sau la agentii lor (unguri, austrieci). Patronatul va sti sa implementeze o strategie viabila.
Una dintre cele mai mari probleme este forța de muncă din energie. Probabil în următorii cinci ani, jumătate dintre lucrători vor ieși la pensie și este cert că nu vine nimeni din urmă care să preia experiența acestora.
Nu vad nici o problema in aceasta privinta. Sunt o multime de femei tinere gata sa preia raspunderea https://www.contributors.ro/e-mai-greu-sa-reusesti-ca-femeie-tanara/, deoarece ele sunt gardienii comunității și noi conturăm o lume. :)
Dar lasind gluma de o parte, strategia energetica e una singura, incercarea Romaniei de a-si asigura singura, daca se poate, nevoile energetice. Strategia e simpla, trebuiesc incluse absolut toate formele de energie, de la cele clasice, la regenerabile, nuclear si chiar si fracking.
Toata lumea da vina pe Rusia. Absurd. Atita timp cit a venit energie ieftina de acolo a fost f bine. Din pacate nu mai vine, trebuie cautat alt ceva.
Nea Neamtue, imi luasi vorba din gura cu ce zisesi:
(”…Dar lasind gluma de o parte, strategia energetica e una singura, incercarea Romaniei de a-si asigura singura, daca se poate, nevoile energetice. Strategia e simpla, trebuiesc incluse absolut toate formele de energie, de la cele clasice, la regenerabile, nuclear si chiar si fracking…”)
…cu 2 adaugiri:
1. luate la rind, (”in ordinea de merit”…termenul asta, ”prietenii stiu de ce ” inseamna)
2. luate strict pentru consumul intern prognozat (cum bine zicea dl Caliman pe aici pe undeva), fara vise gen ”pol de stabilitate”, ”exportator net”, ”pionieri de nu stiu ce si nu stiu de care”, etc., etc. , vrajeli sonore
Toate astea sunt extrem de greu de facut !!! (d,aia nici nu se fac)
Stie cineva ce se mai intampla la Termocentrala Mass Global Energy- Mintia aflata in proprietatea irakienilor (recompensa a americanilor) care in toamna anului trecut ramasese fara personal pentru mentenanţă şi menţinerea în siguranţă a instalaţiilor ?
Nu sunt cunoscute motivele pentru care irakienii au denuntat unilateral contractul cu societatea care asigura mentenanta si nici rezultatele anchetei care urma sa estimeze riscurile cauzate de dizfunctionalitatile centralei pentru populatie si mediu .
Este imposibil ca niste visuri personale sa devina si sociale, oricare ar fi anvergura de personalitate a celui care le nutreste. Asta pentru ca optimul social este intotdeauna diferit de optimul tehnocrat si, cu atat mai putin, de cel personal. Lumea reala este la o departare astronomica de cea ideala, care ramane vesnic intangibila. Pe de alta parte, psihoza razboiului tulbura ratiunea, impacteaza negativ deciziile si prin aceasta este deconstructiva.
I Have a Dream
Domnule Cosmin Gabriel Pacuraru ,
Credeti ca daca scrieti pe plat-forma asta ce doriti sa fie legiferat e suficient pentru ca aceasta sa se intimple ?!
Dumneavoastra ( la fel ca multi autori de pe aici ) va ridicati cu mult peste statutul social al cetatenilor de rind . Prin urmare incercati sa va folositi capacitatea de a induce schimbarea nu aici cu texte ci in interiorul institutiilor statului .
Eu am scris ( prin posta electronica ) cu citiva ani in urma unui numar de 100 de parlamentari . Le-am spus ce vreau eu in tara asta . Nici unul nu mi-a raspuns . Pozitiv , negativ , injuratura , limbaj de lemn , …. nimic . Pe mine nu ma duce capul mai mult de atit . Mai putin da ; sa le iau gitul . Macar la unul , doi . Dar inteleg ca e porunca de la Dumnezeu sa nu ucid . Si ma opresc . Folositi duneavoastra argumente si metode pe care eu nu le stapinesc .
Cred că nu realizați nivelul intelectual al deputaților și senatorilor (mă rog, ăștia ar fi un pic mai procopsiți). Marea majoritate nu înțeleg neam ce votează – ei o fac pentru că le-a spus așa partidul. Prea puțini sunt măcar analfabeți funcțional, pentru că mulți sunt puțin peste pragul analfabetismului – în sensul că abia sunt în stare să lege literele în cuvinte, nu cuvintele în propoziții cu sens inaccesibil, cazul analfabetismului funcțional.
În rest, praf de cărămidă – de la bătutul în piept cu respectivul material de zidărie….