luni, aprilie 22, 2024

Ce aşteaptă oamenii de la Preşedinte

Preşedintele României, Klaus Iohannis, ales în noiembrie 2014 pe fondul unei revolte împotriva guvernului Ponta şi a modului meschin şi abuziv în care i-a tratat pe românii din străinătate, încălcându-le drepturile garantate prin Constituţie, a beneficiat de simpatia, entuziasmul şi încrederea unui număr enorm de români, ceva fără precedent în istoria post-decembrie 1989. Ne-a bucurat că este german din Sibiu, ne-a bucurat că prezintă un alt tip de lider, calm şi echilibrat, fără excese nervoase şi intervenţii în toate micile probleme ale societăţii, ne-a bucurat că foloseşte tehnologia modernă să comunice cu noi, cei mai tineri, online şi să ne transmită mesaje înaintea protocolului oficial de comunicare al Cotroceniului, ne-a bucurat că vorbeşte fluent germană şi engleză şi ne reprezintă cu demnitate în întâlnirele oficiale.

A trecut un an de atunci şi tot ce am enumerat mai sus rămân, totuşi, nişte aspecte mai degrabă ce ţin de formă decât de fond, cum spun juriştii adeseori. Pe fond, situaţia stă puţin altfel: preşedintele Klaus Iohannis e bine că nu intervine pe orice subiect în spaţiul public, dar este o problemă că nu intervine deloc în probleme esenţiale ale societăţii, iar atunci când o face este laconic, cu mesaje seci, lipsite de căldura pe care cei care l-au ales o aşteaptă de la el. S-a investit foarte multă căldură în această candidatură şi în acest succes împotriva lui Victor Ponta şi ar trebui să existe suficiente rezerve prezidenţiale din această energie fantastică cât pentru un mandat; din păcate, vedem că rezerva se împuţinează rapid, la nici un an după alegeri. În al doilea rând, comunicarea preşedintelui pe facebook sau în afara lui nu convinge. Nu ştim de ce, poate fi vorba încă de o anumită timiditate nativă a Preşedintelui, de o ezitare specifică oamenilor timizi cărora nu le place să fie centrul atenţiei, sau poate fi o lipsă de oameni bine pregătiţi sau inspiraţi lângă preşedinte. Ceea ce se întâmplă zilele acestea pe străzile Bucureştiului, în urma unei tragedii revoltătoare, are legătură şi cu felul în care politicienii comunică cu românii: fie rece, dispreţuitor, arogant, sec, în limbaj de lemn, lipsit de empatie. E foarte important pentru un preşedinte să comunice cald, empatic, dar în acelaşi timp ferm, asta aşteaptă oamenii şi este extrem de important.

Ce mai vor oamenii care l-au ales de la Klaus Iohannis? Nu mai vor Mihalache şi oameni ca Mihalache. De ce? Nu pentru că sunt iraţionali, ci pentru că Dan Mihalache reprezintă un tip de politician trepăduş, care rezolvă diverse treburi văzute şi nevăzute, cu mijloace deseori lipsite de scrupule, care se înscrie în aceeaşi tipologie detestată de români, cel puţin de către românii din generaţia care l-a ales preşedinte, din care fac parte generalul Gabriel Oprea, primarul Piedone, primarul Oprescu şi alţi politicieni veroşi, cu aere machiavelice de ispiraţie mioritică, adică o combinaţie nefastă de provincialism şi neocomunism. Oamenii îşi doresc consilieri de top, oameni cu orientare occidentală, a căror mod de a gândi şi a fi este esenţial îndreptat către viitor, nu către trecut, oameni care degajă siguranţa de sine şi încrederea în România ca stat membru al Europei aflat în centrul politicii europene, nu la marginea ei.

În final, oamenii aşteaptă de la Preşedintele României să fie alături de ei, nu alături de politicieni, să îi reprezinte pe ei, nu clasa politică, să vorbească pentru ei, nu pentru un grup auto-desemnat, să fie aproape, nu departe. Se aşteaptă demisia de onoare, indiferent dacă s-au acoperit sau nu de tone de hârtii, a primarului Piedone, a arogantului cinic Gabriel Oprea şi a premierului Victor Ponta, supravieţuitor nefiresc al multor scandaluri unde se impunea deja o demisie de onoare acum mult timp. Preşedintele trebuie să găsească, în limite constituţionale, o soluţie pentru ceea ce doresc oamenii pe care îi reprezintă; aşa funcţionează democraţia. Sunt zecii de mii de oamenii în stradă, vor mai fi, până când ceva se va întâmpla. Ei doresc onoare de la oameni fără onoare şi ştiu acest lucru, de aceea aşteaptă de la Preşedinte să facă un pas ferm înainte, conform motto-ului pe care singur şi l-a ales „pas cu pas”.

Deocamdată, în acest moment, oamenii încep să simtă o distanţă între ei şi Preşedinte, o distanţă care nu poate aduce nimic bun, dimpotrivă. Aşadar preşedintele Klaus Iohannis trebuie să îşi amintească de energia fabuloasă şi entuziasmul fără precedent care l-a transformat în preşedinte aproape miraculos şi să se întoarcă la oameni, să reaprindă această energie. Altfel, va rămâne izolat cu oamenii lui Mihalache, până când cei din stradă îi vor cere şi lui să plece. România s-a schimbat, toţi politicienii de la care aşteptăm demisia în aceste zile sunt obligaţi să ia notă de asta.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Cred ca singura solutie de a iesi din aceasta mocirla, in care ne complacem de 25 de ani, este sa reusim sa reformam toata clasa politica din Romania. Si s-ar putea acest lucru, cu ajutorul Presedintelui, daca si el ar dori. El ar trebui sa gaseasca calea legala de a dizolva parlamentul. Noi trebuie sa ne uitam in jurul nostru si sa alegem dintre noi oamenii in care avem incredere, oameni pe care sa-i propunem pentru a ne reprezenta. Oameni de care suntem siguri ca nu ne vor minti ca nu vor fura ca nu vor putea fi corupti. Eu stiu cativa, Sunt convins ca fiecare dintre noi au astfel de cunostinte. Ei trebuie sa ne reprezinte, ei trebuie sa formeze un nou parlament, care sa faca, impreuna cu noi, o alta constitutie si alte legi in aceasta tara. Nu este o utopie, acest lucru a fost posibil in Islanda, daca suntem uniti putem sa facem acelasi lucru si aici. … Nu trebuie sa renuntam acum, doar pentru ca Ponta si-a dat demisia.

  • Domnule Cristian,

   PSD si ai lui au aplicat tactica pamantului parjolit.

   Legea alegerilor, asa cum este ea, este defavorabila independentilor care intra in competitie cu lista si le trebuie un numar usrias de voturi ca sa intre in parlament.

   In conditiile actuale este practic imposibil pentru un independent sa intre in parlament de unul singur. Insa daca exista o lista de independenti sub o sigla, au sanse mai mari. S-a mai vazut situatia asta in anii 1996-2000.

 2. Nu va faceti griji, stimata doamna!
  Dl K.Iohannis intelege foarte bine mentalitatea româneasca, numai ca nu o „practica” in totalitate, din fericire pentru noi!
  Evident, ca orice om, si dvs judecati tot prin prisma propriului dvs subiectivism, alcatuit timp de o viata prin educatie, acceptari si refuzuri, reusite si esecuri, conjucturi diverse, aprecieri si aproprieri de idei sau comportamente, etc., etc., este absolut normal !
  De aici provine dificultatea in judecata „obiectiva” a altor oameni, de aceea ea „se rezuma” la rezultatele actiunilor lor! Or, actiunea dlui K.I. este in plina desfasurare…mi se pare deci inoportun sa anticipati, intr-un fel sau altul, rezultate concrete…care inca nu s-au produs…pentru ca nu-sau produs! E absurd!
  In aceste momente istorice pe care le traim, am incredere in discernamantul lui K.I., actualmente SINGURUL om politic capabil de a transforma raul in bine!
  Succes tuturor oamenilor de bine din România!

  • Eu sunt foarte sceptic in privinta presedintelui. A avut un an de zile la dispozitie sa demonstreze ceva si n-a facut-o. De ce, nu este treaba mea. Nu mai putem astepta inca 25 de ani sa schimbam tara noastra in ceea ce ne dorim sa fie. Daca nu intelege asta in al 12-lea ceas, inseamna ca nu a inteles nimic si ca toata investitia noastra in dumealui a fost inca o pacaleala.

   • Pentru ca ne-am obisnuit sa-l comparam pe fostul presedinte cu un model ideal de sef, iar pentru ca idealul, stim de la fizica, nu poate fi nicicând atins, am inlocuit acest ideal cu modelul fostului pres. Iar acum il ciomparam pe actualul nu cu idealul dorit, ci cu modelul tocmai expirat. Iar pentru ca nu vorbeste cald, ci doar ferm, nu e cum s-au obisnuit oamenii timp de zece ani ca ar trebui sa fie un presedinte
    Dar oare chiar asteapta oamenii, asa cum sustine autoarea, altceva de la Iohannis?!
    Eu l-am votat pe Iohannis si nu cer nimic din ceea ce sustine dumneaei, de exemplu. Nu mi se pare ca ar trebui sa fie cald sau bogat la gura, il prefer laconic si eficient. Ponta a cazut intr-un an cat a crescut in cinci, inclusiv in interiorul cuibului de viespi, numit PSD. S-a intamplat in mandatul lui Iohannis. Dupa momentul Mihailesti in 2004, nimeni n-a scandat „Jos Nastase!”, azi orice catastrofa e un bun pretext pentru a-i cere public demisia lui Ponta. O interventie a lui Iohannis acum ar aduce mai degraba derizoriul.

   • Ideea e ca romanii nu mai au unde sa se uite … decat la ei … Pentru ca fara clasa politica actuala nu avem unde sa ne mai uitam decat la noi. Prin noi insine … cum spune Kogalniceanu acum ceva vreme … cam asta e stadiul … Ori daca e sa fim independenti prin noi insine e nevoie si de economie … Iar competitivitate economica locala, sunt niste studii amanuntite facute in 2012 de Romania Trade and Invest despre potentialul de export al Romaniei, disponibile online pe dce.gov.ro, avem la cirese, fructe de padure, ciuperci, miere, lapte, cereale … Asa in mare cam asta e know-how-ul local unde Romania e competitiva … In rest know-how-ul e preponderent strain.

  • Stimata Ela
   D-l Presedinte trebuie sa -si elibereze din fctii mai toti consilierii in frunte cu mihalache.
   Sa ceara public d-lui Stanomir, d-nei Laura Stefan si altor oameni tineri bine pregatiti( pe bune) sa-i devina consilieri.
   Politruci gen Lazăr Comănescu:, gen.Ion Oprișor, Andrei Muraru ( un om tanar dar infestat mintal)si altii( se stiu singuri), nu-l fac pe presedinte mai activ, mai dedicat si mai ales nu-i pot aduce zilnic aminte cum a castigat presedintia!

  • Ca de foarte multe ori, si acest comentariu al dumneavoastra intrece prin calitate articolul: concis, obiectiv, neinflamant.
   Sau, cum se obisnuieste pe aici: chapeau bas!

  • Stimata doamna Ela, autoare nu da verdictte. Si daca e subiectiva la fel de subiectiva sunnteti si d-vs si avem cu toti o doza de subiectivism. S-a pus mare accent pe faptul ca actualul presendinte vorbeste bine germana si engleza, cu romana pare sa fie unn pic in ralenti. Dar este acesta unul din dezitaratele une presedintii. Toti presedintii, protocolul o cere, trebuie sa aiba traducatori. Nu acesta este problema. Nu pretind ca stiu care este dar ma intreb ce decizii a luat pana acum care sa duca la progresul tarii,

 3. Eu l-am ales pe Iohannis (nu anti-Ponta) și nu am o problemă cu Mihalache. Am o problemă cu gesticulația isterică din perioada de după alegeri, în care toți se întreceau în a-l povățui pe KI. Care se repetă. Toți sfătuitorii de ocazie vorbeau ca și cum KI n-ar pricepe nimic, că ar trebui dădăcit și ghidat, altfel nu s-ar mai descurca.
  Apoi, președintele reprezintă statul, nu poporul, nu clasa politică. Statul. Așa spune Constituția. Parlamentul reprezintă poporul.
  În rest, cei care încă nu au înțeles că Iohannis nu va fi un fel de Băsescu mai calm și mai civilizat, ci altfel de președinte, n-au decât să fie (sau să se pretindă dezamăgiți)…

 4. Chiar, ce asteapta oamenii de la presedinte? de la unul care a fost coleg de zburdalnicii cu Ponta in jurul anului 2012, de la unul care ne spune ca nu vrea sa fie „mîrlan” dupa balaceala uslamista!?
  Nu de la Klaus trebuie asteptate reactii, ci de la Servicii.
  Vorba lui Emil, ne-au invins iarasi.
  Nu dati cu pietre, sint un mare inamic al tizului, Plagiologu.
  Vor urma doua desemnari de prim ministri, daca Klaus are nevoie de manevre si va numi un prim ministru interimar pentru 45 de zile.
  E complicat; asa spune Constitutia.

 5. Daca PSD vrea sa castige alegerile in 2016, va propune un guvern de tehnocrati cu un prim-ministru care va lua masuri dure. Iar apoi va veni ca un salvator iubitor de popor, atent la nevoile lui, gata sa imblanzeasca strategia. Asa vad eu lucrurile, nu ca mi-as dori asta :D. P
  Daca PNL-ul va avea o propunere de tehnocrat mai buna, domnul Iohannis va avea sansa de a lucra cu echipa lui, asa cum ne spunea la inceputul anului. Iar la anu’ vor putea veni ei pe calul alb salvator.

 6. Domnule Presedinte Klaus Iohannis,

  Napraznica si imensa nenorocire dela discoteca din Bucuresti, urmata de revolta populara , v-a pus in mina, pe neasteptate, situatia pe care ati dorit-o inca de acum un an, dela inscaunare Dvs., demisia lui Victor Ponta.
  In sfirsit ati scapat de iresponsabilul mitoman, puslama, mincinos, hot si plagiator dovedit, sustinut de tot ce are Romania mai urit, mai corup si mai putred la aceasta ora.
  V-am ales, cei din tara si din strainatate, pentru a instaura o epoca de normalitate si de suprematie a legii. V-am inteles, in pofida multor intimplari dezastruoase pentru prestigiul Dvs in anul care s-a scurs, ca nu puteti instaura domnia legii, decit respectind legea care este in vigoare, buna sau rea. Ati jurat sa respectati Constitutia si nu ati fortat limitele ei, desi rabdarea noastra, credeti-ma a atins limita.
  Stiti acuma ce sa faceti ?
  Aveti in jurul Dvs. echipa necesara ? Slava Domnului, intr-un an ati avut timp sufficient, daca nu sa actionati, mcara sa va formati echipa !
  Sinteti cu adevarat BARBATUL politic pe care tara intreaga si l-a dorit si inca il asteapta ?
  Aveti acum in mina toate armele, constitutionale, pentru a cere si impune in cadrul legii, fie un premier responsabil pentru anul care a mai ramas, fie alegeri anticipate, ultima varianta fiind insa cea asteptata de toti. Asta ati dorit si asa ati promis: daca veti avea guvernul Dvs., va veti pute indeplini promisiunile pentru ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT !
  Nenorocirea in care au pierti groaznic zeci de tineri , v-a adus din nou pe fruntea valului !
  Nu ne dezamagiti , faceti-va datoria de a va indeplini promisiunile

 7. Eu am o curiozitate:
  In afara de a-l demite pe Mihalache (actiune care trebuie facuta cat mai rapid) care sunt asteptarile mai exacte de la presedinte?
  Cred ca de data asta ar fi bine sa nu mai asteptam sa ne ajute un presedinte.
  Este cazul sa ne ajutam noi. Pana acum Romania a asteptat ajutor de la un Mesia.

  Sa ne tina speech-uri motivationale? Daca l-ati ales pentru asta atunci a fost o alegere netinand cont de realitate.
  Sa dizolve parlamentul? Daca cititi putin Constitutia o sa vedeti ca el nu poate face asta.
  Sa vina in strada langa manisfestanti? Daca zilele urmatoare aduc altii 140.000 de oameni ar trebui sa tina cu ei? Presedintele ca reprezentant al statului Roman in afara granitelor trebuie sa fie un reprezentant al institutiilor. Luati exemplul oficialilor europeni (din cutuma diplomatiei): ei discuta cu reprezentatii oficiali ai statului. Deci nu este normal (si va provoc sa imi dati exemple) ca presedintele sa se alature unor manifestatii (aparent majoritara si foarte foarte indreptatita si foarte foarte corecta si morala) de strada. El nu este Fidel Castro nu este un revolutionar.
  Referitor la limbajul lui rece: asa a fost si in campanie si inainte. Eu sunt de acord cu asta. M-am saturat de sentimentalisme ieftine. Vreau sa aud 5 fraze care sunt pe subiect. Si de obicei a fost pe subiect. A mai si gresit (vezi sfatul dat lui Oprea cand trebuia sa fie o cerinta nu sfat), dar de cele mai multe ori a spus exact cat si ce trebuie.
  Vreti sa vina mai des la televizor? Ca sa ce sa auzim exact ca la televiziunile de scandal de 1000 de ori despre faptul ca avem corupti? Stim ca avem, acum este momentul sa ii dam jos.

  Eu vreau un presedinte demn. Si sper ca asta o sa fie el, chiar daca asta inseamna sa nu satisfaca nevoile noastre de imbratisare si de vorbe dulci si multe.

 8. Eu astept de la Presedintie niste pop-corn si o cocoratie. Lucruri mult mai serioase si mai importante astept de la Parlament deoarece poporul suveran este reprezentat de Parlamentul ales liber si democratic.
  Presedintele e al Statului nu al poporului deci este doar o paiatza cu sclipici purtata pe la receptii, sindrofii , cumetrii si alte evenimente mondene internationale. E un cineva acolo, un nene care tine steagul de batz cand iesim pe strada mare. Presedintele duce prapurul. Atat. A, si in caz ca ne certam cu un vecin il trimitem pe presedinte sa-i zica aluia: „mai vecine, m-a trimis poporul sa-ti spun ca daca te prinde la hora iti rupe picioarele”. Cum ar veni, declara inamicului razboiul poporului .

 9. Nu va suparati, dar chiar nici un moment nu va puneti intrebarea ca poate Iohannis nu poate mai mult, ca atita poate el ? ca poate omul nu este facut sa conduca ? ca nu e ceea ce se cheama un lider ? Tot dati vina pe consilieri, ca nu are consilieri buni, ca e bine ca nu intervine tot timpul ca Basescu, apoi ca nu e bine ca nu intervine, ca poate e timid, bla bla bla…., dar ce, consilierii trebuie sa ia decizii ? Toata lumea ii spune sa scape de Mihalache, unii chiar aici pe acest site ii spun cine e Mihalache, dar dvs, toti, ati uitat cine e Iohannis, cum a ajuns el presedinte, activitatea lui anterioara, legatura lui cu USL, legatura cu niste problem in justitie cu falsuri in acte, incompatibilitati etc, pe care acum s-a pus batista pe tambal ? Cum puteti sa-i cereti sa scape de Mihalache, nu inteleg, sunteti toti oameni cu judecata !? Ei au fost si au ramas o gasca USL ! Pe de alta parte, consilierii nu pot sa raspunda in locul lui cind I se pune o intrebare directa face to face ! Dar Iohannis nu trebuie sa aiba creier, o viziune personala pentru aceasta tara cu privire la situatia interna , dar mai ales externa, ce tot dati vina pe consilieri ? Ce sa faca mai mult consilierii decit sa-i scrie niste discursuri pe care el le citeste sau le memoreaza, ca nu stii de fapt, el ce-o fi gindind despre acea chestiune ? degeaba, degeaba ! Omul atita poate si trebuie sa traiti cu asta 5 ani ! Tot cautati sa-i gasiti tot felul de atribute fara fond, ba ca vorbeste engleza, ba germana, ba ca arata bine in poaz cu nevasta, parca asta ne intereseaza pe noi ! Da ceva , ceva pentru tara a facut in lungile plimbari pe care le-a efectuat de a terminat bugetul alocat depalsarilor intr-un an, sau s-a tras doar in poza ca sa va satisfaca dvs cerinat de reprezentare in strainatate ? Cotoiul smecher Schultz l-a laudat ca vorbeste germna, dar as fi fost mai incintata de presedintele meu, daca il lauda pentru niscaiva idei cu miez politic pe plan extern pe care le-ar auzit in germana din gura lui Iohannis. In orice caz, eu sunt sigura ca strainatatea l-a citit din prima si si-a dar seama ca e un tip fara anvergura politica, un tip sters si un lider destul de slab. Cu toate astea sa nu credeti ca nu l-am votat. Ce era sa fac ? ce alternative aveam ? Trebuie sa traiesc cu asta 5 ani !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Claudia Postelnicescu
Claudia Postelnicescu
Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro