marți, iunie 15, 2021

Ce drepturi au clienții magazinelor online?

Perioada care precedă sărbătorile și vacanța de iarnă este presărată cu reduceri de prețuri și campanii promoționale menite să atragă cât mai mulți clienți în magazine, dar și pe platformele de vânzare online. Întrebarea este: cum sunt protejați cumpărătorii online de diverse abuzuri?

Atât cumpărătorii cât și comercianții ar trebui să știe că reglementările legate de practicile comerciale și de protecția consumatorilor sunt aplicabile în cazul cumpărăturilor online la fel cum sunt aplicate pentru comerțul clasic. În primul rând, este necesar să cunoaștem care este încadrarea legală a vânzărilor cu preț redus realizate pe platforme online. Este important faptul că ele nu vor putea fi incluse în categoria vânzărilor de lichidare sau de soldare. Astfel, vânzările cu preț redus realizate de comercianții online fac parte din categoria vânzărilor promoționale, care pot fi efectuate în orice perioadă a anului, însă cu respectarea unor anumite condiții legale.

Prima și cea mai importantă dintre aceste condiții este aceea că vânzările se vor face la preț redus, dar nu în pierdere. Prin vânzare în pierdere se înțelege orice vânzare la un preț egal sau inferior costului de achiziție, iar costul de achiziție va fi format din prețul de cumpărare, taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport-aprovizionare și alte cheltuieli accesorii necesare pentru intrarea în gestiune a produsului respectiv. Astfel, vânzătorului îi este interzis să ofere spre vânzare aceste produse la un preț inferior prețului de achiziție.

Pe de altă parte, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse sau servicii identice, iar prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință va fi cel mai scăzut preț practicat de vânzător în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus. Este interzisă astfel inducerea în eroare a consumatorului prin afișarea unui preț înșelător, care apare ca fiind un preț redus, dar în fapt nu include o reducere efectivă.

În situația în care încălcările de mai sus duc la o restrângere a concurenței, Consiliul Concurenței poate sancționa profesionistul cu o amendă care se raportează la cifra de afaceri a acestuia, așa cum s-a întâmplat recent în Bulgaria.

Vânzările promoționale trebuie să se refere la produse disponibile sau reaprovizionabile. Oferta de produse promoționale poate fi valabilă numai în limita stocului disponibil. În cazul în care nu este specificat acest lucru, produsele și serviciile promovate trebuie să existe la vânzare pe durata întregii perioade anunțate a vânzărilor promoționale.

Un alt aspect important este acela că vânzătorul este obligat să informeze consumatorul cu privire la condițiile, termenele și procedurile de exercitare a dreptului de retragere din contractul încheiat la distanță, iar dreptul de retragere al consumatorului se poate exercita pe o perioadă de 14 zile de la livrarea produsului către acesta. În situația în care cumpărătorul își exercită dreptul de retragere, vânzătorul va fi obligat la rambursarea sumelor pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, incluzând și costurile livrării în suma de rambursat. Desigur, există o serie de produse în cazul cărora nu este aplicabil dreptul de retragere din contract, cum ar fi produsele care sunt susceptibile a se deteriora sau a expira rapid sau produsele sigilate care nu pot fi returnate din motive de protecție a sănătății sau din motive de igienă și care au fost desigilate de consumator.

În domeniul comerțului online, perioada de la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie este marcată de întârzieri ale livrărilor, din cauza numărului foarte mare de comenzi. Cu toate acestea, potrivit prevederilor legale, vânzătorul trebuie să livreze produsele fără întârziere nejustificată și, în orice caz, în decurs de cel mult 30 de zile de la încheierea contractului, cu excepția cazului în care părțile au convenit altfel cu privire la momentul livrării.

O situație întâlnită în practică este perceperea unei serii de comisioane suplimentare pentru unele modalități de plată, în funcție de modalitatea de plată aleasă de cumpărător. Însă, potrivit normelor în materie, comercianților le este interzis să perceapă de la consumatori comisioane aferente utilizării unui anumit mijloc de plată care depășesc costul suportat de profesionist pentru utilizarea unor astfel de modalități de plată. Cu alte cuvinte, vânzătorul ar putea să perceapă de la cumpărător un comision aferent efectuării plății, dar acesta nu trebuie să depășească costul efectiv al operațiunii.

Deși segmentul de comerț online a cunoscut o dezvoltare rapidă în România, într-un timp scurt, aceasta a fost însoțită de adaptarea legislației care vizează protecția drepturilor consumatorului. În plus, cadrul legislativ ține cont și de nevoia de a asigura o dezvoltare echilibrată și echitabilă între segmentul de magazine online și cel de magazine clasice, de aceea regulile comerciale se aplică în ambele cazuri cu aceeași strictețe. În situația în care obligațiile arătate anterior nu sunt respectate de către un comerciant online, consumatorul sau organizațiile de consumatori se pot adresa, la fel ca în cazul unei situații asemănătoare întâmplate într-un magazin clasic, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, care va sancționa vânzătorul pentru abaterile constatate.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Cazul concret: pe un site este un pret suspect de mic.
  Cumperi.

  Trebuie sa ti-l livreze la acel pret ?

  (Cum nu stim pretul de achizitie, poate chiar a fost extrem de mic – producatorul isi face o reclama)

  • Teoretic vorbind, odată ce comanda a fost finalizată, contractul este considerat încheiat, iar vânzătorul are obligația să livreze produsele. Cu toate acestea, legea îi interzice vânzătorului să vândă în pierdere. Astfel, dacă aceste produse sunt vândute la un preț mai mic decât prețul de achiziție, vânzătorul va fi sancționat.
   O situație care merită menționată este aceea când produsele sunt afișate pe site la un preț foarte mic din cauza unei erori tehnice. În acest caz, cred că vânzătorul are două posibilități. Prima ar fi să livreze produsele, caz în care își asumă posibilitatea de a fi sancționat pentru că a vândut produse sub prețul de achiziție. Sancțiunile sunt importante, întrucât această vânzare ar putea fi încadrată ca o încălcare a legii concurenței. Cred că dacă vânzătorul reușește să probeze că prețul excesiv de mic s-a datorat unei erori tehnice și că nu a avut nicio culpă, ar putea să evite sancțiunea. A doua posibilitate este să refuze livrarea, invocând eroarea. Și în acest caz cred că vânzătorul ar putea fi sancționat de ANPC.

 2. Buna ziua,

  Ma poate obliga un vanzator de flori on-line german sa platesc o comanda nefinalizata (neplatita), pe care am refuzat-o in timp util (dar ei tot au trimis-o)? In fapt, am comandat un buchetel de flori (app18 euro), am incercat plata cu card (eu nu am primit nici o instiintare de refuz al platii) dar ei mi-au spus ca nu s-a putut retrage suma, cerandu-mi toate datele cardului. Nu le-am dat, iar a doua zi am reintrat cu un alt card, crezand ca pot plati practic aceeasi comanda. In fapt, s-a creat o noua comanda, finalizata si ok. Am primit insa mail de confirmare pentru doua comenzi identice. Le-am scris ca este o greseala, ca eu nu doresc doua comenzi,dar mi-au refuzat anularea comenzii platite, iar acum imi tot trimit adrese cu sume de plata de peste o suta de euro. Ce se poate intampla, juridic vorbind,??? (eu suntvinsa ca a fost rea vointa la mijloc si chiar un abuz de a mi se „baga pe gat” acel buchet de flori).
  Multumesc anticipat!

 3. scuze, am scris gresit ” comenzii platite” in loc de „comenzii neplatite” – in paragraful: „nu doresc doua comenzi,dar mi-au refuzat anularea comenzii platite”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Flavius Florea
Flavius Florea
Flavius Florea este avocat și face parte din echipa care se ocupă de aspectele juridice din domeniul TMT (tehnologie, media și telecomunicații) din cadrul bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ. Flavius acordă consultanță și reprezintă clienții pe probleme de drept societar și comercial, cu accent pe insolvență și drept general societar, dar și cu privire la tranzacții societare, litigii sportive și probleme de proprietate intelectuală. Flavius a fost implicat în numeroase proiecte de voluntariat pentru studenții și absolvenții interesați de atingerea unui nivel de excelență atât pe plan personal, cât și profesional dincolo de studiile universitare.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte: Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe....

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro