miercuri, septembrie 27, 2023

Ce face, de fapt, guvernul Orban?

Guvernul monocolor PNL condus de dl. Ludovic Orban a fost asaltat de critici la foarte puține zile după instalare. Nu i-a fost acordată tradiționala perioadă de grație, respectiv de acomodare. A fost atacat din toate părțile. De același tratament a avut parte și PNL, devenit peste noapte capul tuturor răutăților.
Au pus mâna pe arme și au trecut la asalt nu doar politicienii din Opoziție, nu numai ziariștii aserviți acesteia, fie ei de pe la Antena 3, România tv ori de la Evenimentul zilei (ce jalnic se comportă respectivii scribi contra cost chiar în aceste zile, dându-se de ceasul morții spre a-l scoate basma curată pe plagiatorul Mircea Beuran căruia- ce să vezi?- i s-a luat o șefie de la Spitalul Floreasca) ci și reprezentanții acelor partide din Parlament care au ajutat guvernul să obțină votul de învestitură (îndeosebi USR) sau ziariști cu adevărat independenți și cu nedezmințit spirit, dar și echilibru critic.
Cel mai adesea s-a afirmat că guvernul Orban nu a făcut nimic, că se încurcă în promisiuni, că nu trece la acțiuni concrete fiindcă se bazează pe o majoritate parlamentară mai mult decât firavă. Deoarece cedează șantajelor în cascadă ba ale UDMR, ba ale ALDE, ba ale USR-PLUS. Drept care una spune azi, și alta mâine. S-a mai spus – et pour cause- că Guvernul amână pe neașteptate reglementări legislative a căror adoptare era dată până mai deunăzi ca sigură.
La rându-i, PNL nu și-a respectat promisiunea că nu va deveni un loc în care traseiștii politici sunt mai mult decât bineveniți. Și uite așa se face că aproape zilnic aflăm despre câte un nou transfer cu schepsis. Cu toate privilegiile aferente, cu funcții și promisiuni de dregătorii viitoare. Sunt voci care spun că e vorba despre o strategie a d-lui Orban care astfel vrea să își întărească poziția în raport cu președintele Iohannis dornic să controleze el însuși partidul.
Mă așteptam ca lucrurile să se întâmple astfel. Eram mai mult ca sigur că d-lui Orban&co nu îi va fi deloc moale. Am avertizat asupra iminenței situației într-un editorial publicat în noiembrie 2019.
Observ acum în tabăra guvernamentală o hiperactivitate, e drept mai curând verbală, care nu mi se pare deloc de bun augur. Tot felul de vorbeți guvernamentali anunță, sub forma baloanelor de încercare, măsuri cu impact asupra unei bune părți a populației, deși Executivul nu deține o validare obținută prin alegeri.
Ce trebuia să facă, de fapt, un guvern a cărui perioadă de viață este strict limitată. Și căruia i-au mai rămas, de fapt, doar câteva luni de viață. Să închidă bugetul pe 2019 (a făcut-o), să elaboreze o lege a Bugetului pentru anul 2020 (iar lucru îndeplinit) și să pregătească desfășurarea în bune condiții a viitoarelor alegeri. La acest din urmă punct, nu avem cum să nu îi declarăm pe dl. Orban&co a fi fără sânge în instalație sau corigenți în masă. În primul rând fiindcă amână adoptarea unei poziții răspicate în privința alegerilor locale în două tururi de scrutin. Oscilează între promisiunile de semn contrar făcute UDMR și, respectiv, USR-PLUS.
Guvernul condus de dl. Orban spune că nu are bani pentru dublarea alocațiilor de stat pentru copii. Nu mă îndoiesc că are dreptate. Însă, pe de altă parte, amână la Sfântu Așteaptă adoptarea unei măsuri hotărâte în privința mult discutatelor pensii speciale. Oare nu cumva fiindcă și oamenii lui sunt direct interesați în asta? În schimb, doamna Raluca Turcan, prim-vicepremier și prim-vicepreședinte al PNL, cu ambele funcții decise de stiloul Mont Blanc al președintelui Iohannis, vorbește despre o posibilă creștere a vârstei de pensionare. E drept că după ce i-a ieșit pe gură porumbelul respectiva doamnă cu aerul ei de Julietă demult trecută de prima tinerețe s-a dat de ceasul morții să își înghită vorbele. Ieri a funcționat pe post de pompier de serviciu președintele Iohannis care a tras o minciunică spre a atenua prostioara doamnei Raluca, protejata domniei-sale. Or, creșterea vârstei de pensionare poate fi decisă doar un guvern și un partid ajunse la Palatul Victoria prin alegeri. Care a prevenit electoratul în privința acestor intenții. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că guvernul modifică pe șest legea și acordă finanțare și pentru viitoarele campanii electorale ale partidului Pro România a d-lui Victor Ponta. Tare repede a uitat dl. Orban de moralitate.
Zilele trecute, dl. Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte al PNL, pe care nu l-am iertat nici în editoriale, nici în mesaje pe rețelele sociale, m-a întrebat- e drept, politicos- ce am cu persoana domniei-sale. De ce îl critic sistematic. Un fel de Ce poftești, mă Musiu? din Caragiale formulat în termeni de o eleganță ireproșabilă. Iată, dl. Bogdan are acum răspunsul.
De ce mă adresez în mod special domniei-sale? Tocmai fiindcă prea adesea a pozat în Saint-Just și a făcut afirmații categorice. Din care cel mai adesea, s-a ales praful și pulberea. Dl. Bogdan mizând, pesemne, pe memoria scurtă a electoratului. Fostul gazetar Rareș Bogdan, dacă nu chiar și politicianul omonim, ar trebui să știe că lucrurile nu stau defel astfel, Și să împărtășească acest secret al lui Polichinele și tovarășilor lui din conducerea PNL.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Marirea virstei de pensionare este facultativa ,este o alegere personala a celui care indeplineste conditiile de pensionare , isi poate amina pensionarea daca doreste sa munceasca in continuare . Criticile aduse premierului Orban sau guvernului sau , sunt in cea mai mare parte FAKE-uri si indiferent cit se straduiesc unii sau altii sa le prezinte ca adevar,deja procentul celor care inteleg falsul este infinit mai mare decit procentul celor care mai pot fi pacaliti . De fapt aceste minciunele fac un mare bine societatii in general . Din ce in ce mai multa lume nu numai ca le sesizeaza instantaneu dar le si arata in cercurile lor de viata si le si explica celor ce inca nu reusesc sa deosebeasca minciuna de adevar . Asa se explica si numarul mare de cetateni ce ies la vot si care tocmai datorita acestor repetate forme de manipulare se mobilizeza pentru a anula falsitatea fie ea din sondajele contradictorii ,fie din spusele partiale din Media , ce inca mizeza pe necunoasterea unor semeni ai nostri . Evidenta ne arata ca astfel de actiuni sunt de domeniul trecutului si doar transparenta deciziilor si aducerea tuturor acestora la lumina produc plusvaloare politica si mobilizeza cetatenii le vot . Vechea forma de exprimare , ce prezinta frinturi de adevar combinate cu prelungiri mincinoase , este de domeniul trecutului . Cuvintele cheie ,din ce in ce mai des auzite sunt TRANSPARENTA, TOATE DECIZIILE POLITICE LA SUPRAFATA, RESPONSABILITATE si NORMALITATE . Fara aceste actiuni Romania nu poate trece mai departe ,iar Presedintele K.Johannis si premierul L.Orban tocmai asta doresc .Vor fi sprijiniti de noi toti , de Uniunea Europeana , de America si de toti cetatenii Romaniei oriunde s-ar afla .Alegerile locale si parlamentare vor fi facute concomitent si astfel un numar mare de cetateni vor participa la vot ,cumulul celor doua alegeri face posibil acest lucru . Premierul Romaniei va ramane domnul Orban ce in mod cert este poate singurul dintre politicienii actuali ce stie atit de multe lucruri si politice si administrative si care deja are in spate forta presedintelui si a celor cu care s-a intilnit in aceste zile la Bruxelles si nu in ultimul rind acordul popular aratat de sondajele recente . Ideea de pierdere de capital politic atit de sustinuta in unele publicatii Media este clar anulata de aceste sondaje si cred ca pe masura trecerii timpului ,prin declansarea alegerilor anticipate parlamentare in acelasi timp cu cele locale, intentia de vot dirijata catre PNL va creste .

  • Ca și dreptul la vot:

   Creșterea vârstei de pensionare este un drept și nu o obligație.
   O persoană poate beneficia sau nu de acest drept (este la alegerea ei).

 2. „Au pus mâna pe arme și au trecut la asalt [… ] ziariști cu adevărat independenți și cu nedezmințit spirit, dar și echilibru critic”

  Acum, drept vorbind, eu nu știu să mai existe pe cuprinsul patriei noastre „ziariști cu adevărat independenți… etc.”. Iar dacă o mai fi existând vreunul, rătăcit, acela nu „pune mâna pe arme”, ci prezintă faptele cu onestitate. Există, însă, așa cum menționează și autorul textului pe care îl comentăm, ziariști care înjură vârtos pe prim-vicepreședintele PNL, argumentat, ori ba, fără să aștepte „suta de zile”.

  De asemenea, sunt pomeniți în sens defavorabil ori de câte ori există ocazia USR/PLUS/Barna/Cioloș. Cu toate că în sondaje scad în preferințele electoratului, în parlament au un număr redus de reprezentanți, iar la guvernare nu se află… este (aparent, desigur) un demers fără nicio logică. Dar sunt înjurați vârtos și ei… De aceiași „ziariști cu adevărat independenți… etc.”. La ce, mama-zmeilor, șantaj al USR/PLUS/Barna/Cioloș, acești „inexistenți” pe scena politică (după cum spun „ziariștii cu adevărat independenți… etc.”), cedează guvernul Orban?! În fine…

  Ceea ce se reproșează guvernului Orban este că nu își respectă (judecând după cum a început guvernarea) promisiunea ce decurge din necesitatea imperativă de a pune România pe direcția respectării principiilor statului de drept, a restabilirii mecanismelor checks&balances, de înlăturare a grupului infracțional organizat securisto-comunist care a capturat statul de 30 ani. Ceea ce se poate face doar în condițiile unei revizuiri a Constituției și a unor reforme socio-economice profunde. Adică o adevărată revoluție (ori finalizarea celei începută în 1989), care să înlăture guvernarea cleptocratică.

  Or, pentru asta (nu pentru că „Opoziției” nu-i place puterea și vrea dizolvarea parlamentului, precum zice dl Zegrean) , sunt necesare alegerile anticipate. Urgent. Nu-i nici un șantaj din partea vreunui susținător parlamentar al guvernului Orban, este un imperativ cetățenesc, democratic. Doar cu o majoritate absolută se poate face revizuirea Constituției, iar dacă trece timpul, obținerea acesteia este tot mai dificilă. Și aceasta majoritate se realizează prin colaborarea între PNL și USR/PLUS. De aceea, rog pe toți „ziariștii cu adevărat independenți… etc.”. să lase România să devină un stat democratic, pentru că m-am săturat să fiu furat de 30 de ani! Abțineți-vă să manipulați în sensul dezbinării forțelor care pot democratiza România!

  Nu pentru că USR/PLUS/Barna/Cioloș vor primari mai mulți, ci pentru că este antidemocratic să avem primari aleși cu voturile a 9-10%, ori 14% dintre cetățeni, ca în București! NU vreun șantaj impune schimbarea Legii electorale, ci imperativul democratic! Eu, cetățeanul care nu se simte reprezentat de un primar ales cu 14%, cer alegeri în două tururi, și la fel ca mine, sute de mii de bucureșteni și milioane de cetățeni din alte localități!

  Nu mă interesează „traseiștii” care sunt cooptați din motive de competență, dar cum li se va explica simplilor membri de partid PNL-iști că cei care acum câteva zile susțineau siluirea sălbatică a Justiției de către d-nii Iordache, T Toader, Nicolicea, Ș Nicolae, Bădălău și alții la fel, astăzi, D Constantin și S Câmpeanu, cei care înjurau statul de drept și independența Justiției la televizor, astăzi, deci, sunt șefii lor de partid. Cum să le explici?!

  • Ah, să nu uit…
   După opinia mea, sunt reproșabile guvernului Orban și unora dintre membrii PNL eforturile de conservare a cleptocrației, așa cum se întâmplă în cazul funcției de Primar General al Capitalei.

   Demersurile PNL sunt în conivență cu cele ale țuțerilor cleptocrației și ai grupului infracțional organizat securisto-comunist care a capturat statul de 30 de ani, urmărind fragmentarea electoratului care nu susține candidatura d-nei G Firea.

   Or, PNL face tot ceea ce este posibil, împreună cu PMP-ul d-lui T Băsescu și Toader Paleologu, ai noii gărzi din „servicii”, precum spunea „acoperitul” domn R Turcescu, cu d-na I Bruynseels, din partea d-lui Dan Voiculescu și a vechii gărzi a Securității, pentru ca reprezentantul cel mai relevant în acest moment al guvernării cleptocratice și al PSD, d-na G Firea să primească un nou mandat la Primăria Capitalei. Exact la fel ca în urmă cu 4 ani!

   https://www.g4media.ro/surse-klaus-iohannis-i-a-cerut-premierului-ludovic-orban-sa-candideze-la-primaria-capitalei-liberalii-care-isi-doresc-functia-de-sef-al-guvernului.html

   • Te grabesti atunci cind spui -sa nu uit – ceea ce tu afirmi este o ipoteza , un fake , la care poate doresti sa aderi . In luna februarie PNL va prezenta in clar un candidat (altul decit presupusul de catre unii L.Orban.)si dupa masuratoarea din sondajele imediate , PNL va cere tuturor o abordare pragmatica in alegerile privind primarul general al Bucurestilor . Daca forta candidatului propus (eu cred ca N.D. se va intoarce in PNL) va atrage un procent suficient de mare prin care actualul primar poate fi invins PNL isi va asuma de unul singur aceasta varianta . In caz contrar va cere tuturor celor de dreapta sa numeasca un candidat comun care intruneste cel mai mare numar de voturi . Cit despre alegerile locale ce vor avea loc impreuna cu cele parlamentare PNL (daca nu este sustinut in parlament )fie va da ordonanta de urgenta fie isi va asuma raspunderea pentru desfasurarea localelor in doua tururi de scrutin ,

 3. Mda, probabil nici dacă guvernul ar fi condus de sfinţi nu ar mulţumi pe toată lumea. Toată lumea vrea repede-repede ca toate nerealizările de 30 de ani să fie rezolvate de un guvern minoritar. Măi, guvernul ăsta minoritar este de doar DOUĂ LUNI, nu putea schimba radical România după guvernarea PSD de 7 ani. Ca părere, guvernul a făcut destule lucruri bune în termenul ăsta scurt. Oricum, nu a fost ajutat de nimeni, ba a fost atacat chiar de partide ca USR, PLUS, PMP, UDMR.

  • Lucifer ,ai dreptate in ceea ce spui . USR inceraca prin noua doctrina , presuspus pasoptista, sa se suprapuna ca ideologie si sa se declare in concurenta cu un partid istoric de drepta numit PNL (de ce o face ?). PSD incearaca sa monopolizeze intreaga stinga romaneasca (vezi intoarcerea lui Tudose ca membru si probabil ca nou presedinte sau vice presedinte cu atributii sporite , ce va dori in viitor sa arate cetatenilor un PSD reforomat ,european si democrat . PMP , prin unica voce inca ascultata partial de unii dintre cetatenii Romaniei ,vocea fostului presedinte , sa ramana de sine statator, ca un viitor partid balama (ce iti este si cu aceste partide balama ce in fapt determina jocul politic romanesc). UDMR incearca sa se mentina ca partid parlamentar ce are nevoie imediata de alegeri anticipate (poate pierde intrarea in parlament peste inca un an, an in care se va mari substantial numarul de votanti , daca PNL umbla la legea alegerilor si da o noua forma simpla ce va atrage prin vot, prin email sau cu telefonul un numar mare de alegatori ). ALDE practic nu va mai prinde locul in parlament si se va contopi parte in PNL, parte in alte partide ,functie de alegerea fiecarui membru . Plus este la limita de jos a acderii in parlament si numai o greseala majora in USR va face posibila trecerea unora in barca PLUS. Jocul insa este la mina PNL si a presedintelui TARII in principal , ce va capacita si parte din USR si parti din restul de partide ce deja trec in barca PNL . Probabil jocul parlamentar viitor se va face prin depasirea a 50 de procente PNL si aducerea la guvernare A USR in vederea depasirii a 65 de procente votanti in favoare Aliantei ,iar pe stinga PSD va ramane de unul singur . Ceilalti nu vor intra in parlament .

  • Toate schimbările politice au propus/venit cu schimbări, multe dintre ele propunându-și ”concursuri”! Despre ce fel de concursuri vorbim? Cu întrebări anterior cunoscute dintr-o legislație cel puțin îndoielnică?! Scimbăm pe cine cu cine?!
   Nu credeți că ar fi mai eficient dacă pentru cei care se vor ”în față” am ști/proba:
   1. cuantumul de ineligență (QI/IQ!)?
   2. ”aria cercului” – a se citi – un minim de cultură generală necesară pe post?
   3. starea de sănătate fizică și NEURO-PSIHICĂ a candidatului?
   4. cunoașterea normativelor domeniului – cu o pondere de sub 50% din media de admitere?
   5. dispariția probei ”orale” și a imposibilității contestării acesteia sau cumularea punctelor 4 și 5?

 4. Domnul Orban nu a uitat repede de moralitate. Nu poți să uiți ceva ce nu ai posedat niciodată. Dați-mi un exemplu în ultimii 30 de ani, de moralitate la politicieni. Cu excepția Seniorului Corneliu Coposu.

  • Domnu Lucian, Mona Musca.
   Corneliu Coposu a fost mai mult decit Senior. A fost Paravan. L-a facut presedinte pe Emil Constantinescu. Despre Ion Diaconescu, Radu Vasile, Radu Sirbu, Victor Ciorbea si o lunga lista de oportunisti/trepadusi nu are rost sa mai vorbim.
   Domnul Coposu a fost un OM integru. Mostenrea sa politica e nula. A se vedea Aurelian Pavelescu.
   (Nu spun ca e exclusiv „meritul” sau. A se vedea cei mai sus citati.)

 5. Pardon?? :O
  NU USR ataca PNL – cel mult USR RASPUNDE la atacuri!!
  PNL a atacat PERMANENT USR, de la infiintare si pana acum – desi acum USR nici macar nu are cine-stie-cati membri in Palavrament, deci nu prea are ce „opozitie” sa faca!!
  Despre cat de PORCESTE s-a purtat PNL pe vremea guvernului Ciolos, nici nu mai vreau sa pomenesc!! PeDeListii astia vopsiti (care isi spun acum „PNL”), chiar cred ca am uitat cu totii? >:)
  Cat despre blatul vizibil de la sapte poste pe care PNL il face cu Firea, ca sa-i asigure inca un mandat la Capitala, imi e si scarba sa ma gandesc la asta!
  Nu-i bai, lasa! ca VINE el, votul!! Sa se mai c*ce pe ei mult PNL-istii – si or sa VADA ei cum si-o iau! :P

 6. Guvernul Orban face extrem de putine lucruri bune pentru romani. Si un un exemplu in acest sens: anul trecut PNL a sustinut cresterea alocatiilor pentru copii si adolescentii din Romania si PSD-ul a facut rost de bani pentru cresterea alocatiilor. Anul acesta PSD-ul a sustinut cresterea alocatiilor tot pentru copii si adolescentii din Romania dar PNL-pdl, nu a facut nimic ca sa faca rost de banii pentru cresterea alocatiilor, s-a multumit sa amane aplicarea cresterii alocatiilor. Aici vorbim despre copii si adolescentii Romaniei, despre viitorul acestei tari. Si atunci ce sa mai vorbim de cresteri de salarii, de pensii, despre cresterea puterii de cumparare si a nivelului de trai ? Ce sa mai vorbim de investitii, de crearea de locuri de munca ? Ce sa mai vorbim despre folosirea fortei de munca romanesti, despre calificarea, recalificarea si profesionalizarea tinerilor, in general si a tinerilor din orfelinate, unde se afla o forta de munca mare ? Pentru ca in Romania este de lucru pentru o suta de ani de acum incolo pentru a face din Romania o tara demna de secolul 21. Cum sa supravietuiesti / traiesti si sa lucrezi in Romania, daca nu se preocupa nimeni cu adevarat sa creeze specialisti si profesionisti, in Romania si daca nu se asigura un salariu minim net pe economie de minim 500 de euro echivalent in lei. Si in acest mod guvernul Romaniei comite o enorma eroare aducand farta de munca din exteriorul Romaniei si a UE, in loc sa folosim forta de munca romaneasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro