vineri, iunie 14, 2024

Ce funcționează bine în Statul român?

De ani buni ni se tot repetă că am avea printre cei mai performanți specialiști în IT din Lume. Drept pentru care a-i menține pe loc, pentru a nu-i pune în situații care le-ar stimula dorul de ducă au fost adoptate în favoarea lor o serie întreagă de facilități fiscale.
Departe de mine gândul că ele nu ar fi utile, meritate ori că ar trebui înlăturate, așa cum i-a trecut prin minte unui lider politic care speră, visează cu ochii deschiși că după alegeri va fi mai mult ca sigur prim-ministru.
Numai că nu știu cum se face că acești IT-iști de foarte bună calitate nu că nu prea lucrează în instituțiile de stat, ci nici măcar nu prind contracte cu ele. Că firmele lor pierd licitații după licitații. Iată, am la îndemână și un foarte bun exemplu. În urmă cu ani, când la Casa Națională de Asigurări de Sănătate președinte era un domn numit Vasile Ciurchea și se pregătea cumpărarea și implementarea unui super-performant sistem informatic, a câștigat o căruță de bani o firmă a azi transfugului Sebastian Ghiță. Împotriva căruia nu mai există nici o acuzație, Statul român retrăgându-le pe toate în urma modificărilor legislative adoptate de coaliția PSD-ALDE. Modificări socotite foarte bune și de fostul președinte Traian Băsescu. Poate și fiindcă au făcut-o ca și scăpată pe amica domniei-sale, o duduie blondă pe nume Elena Udrea.
Dar să nu ne îndepărtăm prea tare de ceea ce ar fi miezul problemei. Și tema editorialului meu de astăzi. Sistemul informatic al CNSAS este de la sfârșitul lunii iunie în colaps. Între altele și fiindcă din ianuarie nu dispune de servicii de mentenanță. Puțin contează. Pare-se că pentru autoritățile Statului român este, în fond, foarte adevărată zicerea fostului purtător de cuvânt al Casei, dl. Daniel Osmanovici, în conformitate cu care oamenii mor oricum. Cu sau fără card de sănătate. Eminamente din rațiuni electorale, doamnele Viorica Dăncilă și Sorina Pintea au mimat revolta și i-au obligat să demisioneze mai întâi pe păcătosul Daniel care a dat aiurea din gură și, mai apoi, pe șeful acestuia. În locul căruia a fost numit nimeni altul decât dl. Vasile Ciurchea. Chiar dacă este cercetat de DNA.
Mai aud și că în România am beneficia de cel mai rapid serviciu de internet din lume. Sau, mă rog, unul dintre cele mai rapide. Un nou prilej de mândrie patriotică. Numai că de el nu beneficiază Serviciul de Telecomunicații Speciale. Celebrul STS. E vorba despre o celebritate negativă, desigur. Sistem despre care aflu că are în dotare calculatoare care operează cu învechitul sistem XP. Din punct de vedere tehnic, pare-se că STS-ul care astăzi se află în centrul unui scandal imens a rămas la nivelul la care era în ianuarie 2015, atunci când nu a localizat corect avionul căzut în Apuseni, avion pilotat de Adrian Iovan, la bordul căruia se afla studenta la Medicină Aura Ion. Care a murit nu din cauza rănilor, ci înghețată. Însă STS, dincolo de faptul că are echipamente datând din 2004, nu stă deloc bine nici în ceea ce privește calitatea umană și profesională a personalului. Felul în care angajați ai STS au vorbit cu Alexandra Măceșeanu este de o relevanță cumplită. Simptomatică pentru disprețul pe care angajații Statutului, Statul român însuși, își tratează cetățenii.
Avem o Academie de Poliție. Concurența la admitere este una dintre cele mai mari din țară. Numai că acolo plouă cu plagiate. Foștii doctoranzi care au copiat, unii dintre ei chiar ad litteram teze, au urcat rapid treptele ierarhiei universitare, au devenit profesori universitari doctori (criteriile de promovare sunt acolo extrem de „prietenoase”), au dobândit și abilitarea de pe urma căreia conduc acum și ei, la rândul lor, teze. Produc alți plagiatori. Fostul rector și prorector de la respectiva Academie,l-au stimulat pe un absolvent să îi trimită mesaje de amenințarea cu moartea unei jurnaliste care dezvăluie ilegalitățile magiștrilor de acolo. Care le-a arătat, demonstrat, probat furtișagurile, tranzacțiile mizere. Estimp, țara duce o lipsă cronică de polițiști. Unii au fost pensionați la nici 45 de ani și au pensii imense. În multe sate și comune, Poliția își închide ușa la ora 16 din lipsă de personal. În alte părți, polițiștii plătesc din banii lor rechizitele și consumabilele. Situația din MAI pare a fi extrem de gravă de vreme ce dl. Nicolae Moga a decis să demisioneze din postul de ministru la doar șase zile de la preluarea funcției. Plecarea intempestivă, fără prea multe vorbe și explicații a d-lui Moga despre care numai că nu a văzut și nu a făcut multe în vremea în care era printre apropiații căpeteniilor Mafiei constănțene spune multe. Poate însemna și un prim semn că și zilele guvernului Dăncilă sunt numărate. Dar și că perspectiva apropierii zilei de 10 august înspăimântă. Oricum ar fi, e clar. Cutia Pandorei a fost deschisă.
Desigur, toate aceste fapte, toată sărăcia din MAI, corupția șefilor din ministerul în cauză nu scuză, dar nici nu explică realitatea că la Caracal polițiștii au făcut-o de oaie. Că s-au dovedit analfabeți profesional. În mare parte și din vina procurorului de caz care de teama Secției speciale a gestapovistei pesediste Adina Florea, dar și fiindcă nu cunoștea Codurile și nici Constituția nu a autorizat decât târziu intrarea în locuința psihopatului Gheorghe Dincă. Ce facem cu incompetenți precum polițistul de la Slatina, pe nume Florescu Vasilică Viorel, un iresponsabil care i-a cerut Alexandrei Măceșeanu să nu mai țină linia ocupată, devenind astfel complice la crimă. Cu el ce se va întâmpla? Ajunge să fie doar concediat? Ajunge doar că ieri la ședința CSAT au fost audiate toate înregistrările convorbirilor dintre Alexandra Măceșeanu și reprezentanții feluritelor instituții al Statului român care nu și-au făcut așa cum trebuia datoria, iar membrii forului cu pricina au recunoscut că le-a fost peste putință să creadă că ceea ce auzeau s-a putut petrece aievea în România zis europeană a anului 2019?
Faptele inserate mai sus arată cât de debile sunt câteva dintre instituțiile-cheie ale Statului român. Din trei domenii diferite, însă la fel de vitale. Sănătate, educație, protejarea integrității persoanei. Atunci ce funcționează bine în România anului 2019? Pe vremea socialismului dinastic se spunea că singura instituție performantă ar fi aceea a Securității. Astăzi, lucrurile s-au schimbat radical. Fără cusur e doar sistemul care acordă pensii speciale. Celor aleși, desigur.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Oamenii stiu de toate aceste probleme, fiindca se lovesc zilnic de ei. Dar nu se formuleaza corect si simplu niste probleme catre autoritati/politicieni. Gen „vrem casa de pensii electronica, sa nu stam la cozi sa nu plimbam hartii” sa formulam clar ce dorim. Daca formulam clar ce dorim, dupa putem pune presiuni si urmari cum functioneaza.

  Cine o poate face? Cine ar trebui sa o faca?

  Oamenii de rand sunt multi, se lovesc de probleme diferite, e greu sa obtii o coerenta, poate in viitor cu retelele sociale. Partidele, astia sunt preocupati de lupta intre ei. Ziaristii, formatorii de opinii, astia se focuseaza pe personaje de teatru.

  • Biata Alexandra , aflata sub teroarea mortii, se agata si de un pai – de aceea le-a citit celor de la 112 datele de pe cartea de vizita care mentionau o adresa LA BLOC. In acelasi timp le-a spus clar , de mai multe ori, ca ea este captiva intr-o CASA CU CURTE. Tembelii aceia s-au dus totusi sa o caute LA BLOC. Ei nu erau panicati, ci doar prosti.
   @ Ion – aveti perfecta dreptate – CINE SA FORMULEZE LIMPEDE OBIECTIVELE ? – si cum sa-l convingi pe romanul Gică Contra sa accepte acele formulari ? Nu se va intampla niciodata asa ceva. (pe retelele de socializare ? Poate doar prin utilizarea mecanismelor nu tocmai cushere cu care umbla vorba ca ar fi astigat Dl Donald si Dl Brexit).

   • Si tu crezi ca e suficient sa zici odata? Nu e. Va trebui repetate de multe ori, va trebui sa-i dam cu botul in mizerie de multe ori pana vor face sa functioneze cum le cerem. Formularea problemei e abia inceputul drumului. Dar fara ea mergi nicaieri, unde te duce apa.

    Fata a zis foarte clar, dar eu nu cred ca au priceput. La ei creierul e asa de prost ca trebuie batut de mai multe ori ca sa inteleaga.

    Uite, exemplu simplu, cazul colectiv. A fost un alt mesaj. Intrebare: au fost luate masuri in toate cladirile pentru evacuare eficienta in caz de incendiu? Din ce am vazut nu prea, am vazut ceva schimbari de personaje de teatru, si cam ata business as usual, chiar mai rau in unele zone. Dar nu am vazut ca arhitecti, pompieri sa explice, sa arate pe exemplu din vest cum arata o cladire, cum se fac evacuarile, ce trebuie ca sa poti evacua, sa vedem si noi ca sunt modificate in acest sens, hotelurile, magazinele, scolile, blocurile, etc.

    Am stat si am discutat 2-3 ani cine si ce face Dragnea, Magnea, si cati o mai fi, deja nu ii tin minte pe toti cati au fost, din cand in cand ne mai amintim … dar nu facem nimic.

 2. Cred ca AVOCATURA functionează destul de bine – si nu ies din cadrul articolului , pentru ca ma refer strict la AVOCATURA asa numita ”din oficiu” pentru care Statul da niste bani, iar
  serviciile sunt prestate de liber profesionisti.

  Si mai clar – NOTARIATELE – entitati 95% private , dar care exercita servicii specifice IN NUMELE STATULUI. Nici in cea mai furibunda perioada kovesiana de combatere
  a CORRRRUPȚIEI nu prea s-a auzit despre notari inhatati de catre FORTELE BINELUI , desi Dumnezeu stie cat se straduia DNA ul sa includa toate categoriile profesonalein Rapoartele anuale.

  Cine s-a informat stie si despre INFRASTRUCTURA NOTARIALA pusa la punct in ultimii 20 de ani si care include multiple sisteme de verificare a acurateții serviciilor prestate si despre conexarea in retea cu notariatele din UE si cate si mai cate.
  Dar si COSTURILE sunt pe măsură.
  *
  Ce vreau sa spun e ca poate asta este SOLUȚIA – introducerea unor
  elemente de ”privatizare” in toate domeniile in care STATUL e mare si tare. Nu stiu cum am putea privatiza politistii si procurorii – dar cu mintea libera si cu o leaca de fantezie poate ca
  s-ar gasi niste abordari decente.

  PS. De reținut ca Presedintele sustinut de Partidul Național LI-BE-RAL a pledat ieri
  pentru INTARIREA STATULUI – curat liberalism !

  PPS. Tot ieri a zis-o si pe aia cu RESETAREA pe care a mai spus-o acum 50 de ani cand a demisionat Ponta. Cand omul nu mai e in stare sa inventeze nici macar cuvije noi – este firesc sa ne gandim cu mai mare ingaduinta la contracandidatul său – domnul Barna – care
  poate face o transfuzie de vorbe noi din limba maghiara.

 3. Coruptia, minciuna, jaful, furtisagul, minciuna, demagogia, nepotismul, munca la negru si nu in ultimul rind, nepasarea. Acestea functioneaza perfect in Romania.

 4. „Plecarea intempestivă, fără prea multe vorbe și explicații a d-lui Moga despre care numai că nu a văzut și nu a făcut multe în vremea în care era printre apropiații căpeteniilor Mafiei constănțene spune multe.”

  Nu au fost audiate toate convorbirile Alexandrei cu autoritățile criminale plătite [inclusiv] din banii mei, ci doar acelea care au fost făcute cu utilizarea telefoanelor oficiale. Dar, polițiștii români au folosit și telefoanele personale pentru convorbiri de aproximativ 20 de minute cu victima, despre care nu vom ști niciodată nimic. Și nici vreun anchetator nu va putea să folosească informațiile în sprijinul anchetei.

  Dl Moga a simțit că disoluția instituțiilor statului a ajuns, prin capturarea lor de către cleptocrație, într-un punct în care pur și simplu statul nu mai poate funcționa. România este un stat mafiot în cel mai propriu sens al termenului, iar dl Moga se teme că dacă este prins în funcție într-un moment de reinstaurare a legii ar putea fi pus în situația de a răspunde legal pentru faptele domniei-sale.

  Camera de Comerț s-a retras din Coaliția Națională Pentru Modernizarea României, aștept să văd ce fac celelalte instituții membre…Dl 2Dorel este în continuare Rector…Dl Cristoiu nu a părăsit deocamdată corabia. Părerea mea este că dl Moga s-a cam grăbit. L-or fi „rugat” nobilii PSD să se retragă, pentru a nu întina imaginea luminoasă a partidului înainte de alegeri.

 5. inegalabila vv dancila a declarat astazi „război împotriva criminalităţii”

  trebuia sa declare razboi impotriva incompetentei in aparatul de stat

  si, ca prima actiune, sa se impuste cu o demisie, si sa plece urgent acasa

  a avut si nesimtirea sa declare ca lupta impotriva coruptiei a facut ca lupta impotriva criminalitatii

  sa fie neglijata ! gagica se arata ca periculos de nesimtita

 6. Pile, Cunostinte, Relatii! Functioneaza ca unse!
  P.S. ne meritam soarta daca lasam kilu’ de ulei si asistatii sociali sa decida soarta unei tari pt ca noi nu avem timp de vot din cauza de timp liber si zapada la Sinaia!

 7. Constientizarea problemelor este primul pas. Constientizarea pasiva nu duce la nici o schimbare. Va rog sa va ginditi la atitudinea celor de la 112 fata de Alexandra si altii. Pe linga lipsa totala de profesionalism si protocol care ar fi trebuit creat pentru a afla indicii importante de locatie si a da indicatii folositoare victimei de a se salva, porcii (este o jignire adusa animalelor) de operatori si politist au dat dovada de ceva care merge foarte bine in Ro: lipsa de omenie, civism si empatie pentru semenul tau. Si mai merge bine si smecheria, bascalia, lasa-ma in pace de ce ma deranjezi si preconceptiile medievale si stereotipule dobitocesti despre tinere care probabil au plecat la ‘produs’. Imi amintesc si de sinistrul pro-decan de teologie care acum vreo saptamina facea afirmatii halucinante despre viol. Merg foarte bine impreuna, Merg bine si cu paiata blonda de la Buc si toti ceilalti care fura si distrug totul de 30 de ani.

  Pasivitatea si prostia populatiei le-au dat aripi. Populatia ii merita cu virf si indesat. Asa ca pun o intrebare: What are you going to do about it?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro