miercuri, aprilie 30, 2025

Rinocerii sau ce gandeste acum Felix…

In primul rand, se felicita ca i-a iesit pasienta, ca sfinxul de la Cotroceni a luat apararea lacheilor sai de la „Antene”. Apoi, este incantat ca tehnocratii din Palatul Victoria nu sustin cu fervoare actiunile ANAF, deci gaseste motive de speranta si acolo. Rezervele lor fata de metodele ANAF sunt tot atatea motive de bucurie pentru fostul securist devenit hiper-mogulul celor mai sordide statii de televiziune din Europa de Est si Centrala. I se pare ca Intact a castigat razboiul cu Integritatea. Pentru Felix, statul de drept a fost intotdeaun un moft, un caraghioslac retoric.

Ca si pentru Ion Iliescu. Legea exista pentru le sluji lor interesele. Felix nu poate intelege cum s-a ajuns la acest lamentabil „fetisism legalist”. I se pare absurd. A cladit o casta de sustinatori ai viziunii sale, a facut din Antene focarul mancuritzarii nationale, al spalarii pe creier in chis sistematic, fara rusine si fara urma de scrupule.

Este fericit, „profesorul” Felix, ca baietii si fetele lui, Gadea, Badea, Grecu, Ciuvica, Stoicescu, au dovedit loialitate. Ii va rasplati cand va veni sorocul. O face si acum, dar vor urma ospete sardanapalice. La propriu si la figurat! Pe scurt, doliul moral al societatii civile romanesti este pentru Felix motiv de euforie! Negrul despre care scria cu durere Mircea Cartarescu este pentru el un stralucitor alb. In rest, vorba lui Alexandru Calinescu: „In aceste momente, in Piata Constitutiei se joaca piesa „Rinocerii” de Eugen Ionescu. Recunosc ca spectacolul imi da frisoane”. Priviti-l pe Gadea si veti intelege de ce…

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Nu pot sa va contrazic analiza dar asi dori sa adaug ceva, inspirat de un filmulet pe care am picat din intamplare la A3, cand am dat pe canal curioasa sa le vad paranghelia anuntata. Ce credeti ca dadeau, ca venit din partea unor „simpatizanti”? Fix filmuletul cu Hitler in barlogul lui in faza finala a razboiului (stiti scena, se adapteaza in toate campaniile electorale ) dirijand echipajele/trupele ANAF contra trustului INTACT. Si cred ca aici e marele defect al lui Voiculescu: e lacom, n-are rabdare, n-are masura!
    Dupa ce l-a facut pe Johannis traficant de copii, sluga basista, rechin imobiliar, etc. in campanie, n-a asteptat nici macar cateva zile dupa declaratia sa binevoitoare pentru Antene si vrea sa impinga lucrurile mai departe. Umbla deja vorba de o lege „cu dedicatie” fluturata de senatorul Pop. Si aici e ca in povestea cu pestisorul de aur: da cat da, dar la un moment dat se inerveaza si el. Sa-l compari direct pe Johannis cu fuhrerurul in ziua cand mai si inciti oamenii sa iasa in strada si sa lupte cu X sau cu Y., eu zic ca e cam mult chiar si pentru un Sas calm si nu prea marcat de idei reformatoare. Ma rog, daca il pun consilierii la curent cu ce se intampla. Dar presiunea va continua si se va mari….. si va incepe sa o simta si el si altii. Si nu va fi pace!

  2. Lichele, jigodii si lingai sunt atribute inerente in specia umana. Daca specimene purtatoare de astfel de atribute ocupa in societate locul ce li se cuvine, in acord cu amoralitatea lor, atunci putem spune ca avem un echilibru politic. Bineinteles ca intr-o democratie pozitionarea corecta in societate a acestora se datoreaza in mod special majoritatii ce trebuie neaparat sa fie decenta moral si politic. Cand insa majoritatea este analfabeta moral si ignoranta politic atunci nu trebuie sa ne mire ascensiunea scursurii la rang de ambrozie. Duhoarea acestor „emanati” invadeaza pestilential intreaga societate cu institutii cu tot marginalizand excelenta umana si eliminand orice idee de adevar si justitie. Caracterul si apucaturile acestora se raspandesc in societate precum molima, iar cel „ne-vaccinat” se transforma peste noapte din „om cumsecade” in Liviu Pop: cinic, umil fata de „emanatie”, tiran la nevoie si la ordin. Pai nu-ti vine sa-ltrimiti pe Iohannis la terapie intensiva?

  3. La el reperul moral se confundă cu limite potrivnice instinctului vorace care îl caracterizează! Dacă la un om obișnuit acestea se diluează în empatie, în capacitatea de înțelegere a celuilalt, la el nu sunt decât niște mofturi ale oamenilor slabi care-și merită soarta. Compătimire? Nicidecum. Doar autocompătimire dusă la un rafinament care-i statuează comportamentul insalubru ca fiind cel mai onest cu putință și căruia îi vede amprente mistice, de unde și gestul filantropic al cărui rol e doar de apanaj al măștii atât cât bunătatea mai este resimțită ca valoare umană.

  4. Se pare ca tovarasul klaus nu a inteles nimic din ceea ce se intampla in jurul lui. Daca a picat la un test atat de banal inseamna ca nu are ce cauta la carma acestei tari. Asadar, daca va fi cumva suspendat voi vota pentru suspendare. Sa vina in locul lui tariceanu sau dragnea, ca sa stam linistiti, cunoscand ce le poate pielea…

  5. Nu ne mira ci ne ingrijoreaza !DIscursurile pline de venin ,demagogice,mincinoase ale MAJORITATII din parlament este un real pericol ca banii si puterea apartin unei parti care poate sa ne faca sa jucam dupa cum canta.A doua zi ne -a si aratat ca poate scoate imediat o lege daca are nevoie,poate da motiune de cenzura sau sa demite daca „asa vrea muschii ei”.Este o inversiune de valori pentru ca ei se cred „excelenta umana” si se victimizeaza gemand,tavalindu-se prin piata ,umbland cu cutitul in mana si varandu-l in spate la cate unul,dupa care striga ca a fost injunghiat.Un cuib de cuci cu toata analogia cu filmul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro