luni, iunie 21, 2021

Ce inseamna un doctorat…

Doctoratul nu este o rezervare de masa la un restaurant. Dai un telefon si o anulezi. Doctoratul este bazat pe un contract a carui incalcare il descalifica moral pe cel care o comite. Doctoratul presupune truda, originalitate, onoare. Presupune ca o institutie academica il si te garanteaza. Presupune cunoasterea literaturii de specialitate in domeniul ales, capacitatea de a elabora ceea ce se numeste un capitol de tip literature review. Doctoratul semnifica daruire bibliografica, stiinta de a nu crede ca „apud” ar fi un autor.

Conducatorul de doctorat, Doktorvater sau Doktormutter, isi asuma o responsabilitate esentiala. El sau ea nu este doar un figurant, ci devine parte a unui proces intelectual care conduce spre sustinerea cu succes a tezei. Responsabili sunt si membrii comisiei. Sunt adevaruri elementare pe care, iata, oameni cu functii importante in Romania, personaje care cred ca mai un viitor, au ales sa le calce in picioare.

Doctoratul figureaza pe primul loc in CV cand se mentioneaza scoli si universitati absolvite. Plagiatul echivaleaza cu analfabetismul moral, tot asa cum invocarea unui doctorat inexistent este o sarlatanie revoltatoare. Mai ales atunci cand faci cariera, politica si/sau academica, pe baza unui fals. Am condus (singur ori in co-tutela) cel putin 30 de doctorate in Statele Unite, Belgia, Franta, Ungaria, Romania etc Cred ca vorbesc in cunostinta de cauza…

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Domnule, dar nu sunteti specialist in drept, dvs. nu stiti cum se citeste o lucrare din domeniul acesta.

  Ah, era sa uit: la vremea cand si-a dat dl. Ponta doctoratul, citatele nu erau obligatorii.

  Ma uit la cat de infantile sunt argumentele astea extrem de vehiculate si nu poti sa nu ma cutremur gandindu-ma ce capacitate de discernamant au cei care le tot repeta.

  • S-ar putea sa aveti dreptate. Dar problema rezida in alta parte si (s-ar putea) sa fie specifica doar Romaniei: o institutie este „cu unul muma si cu altul ciuma”. S-au vehiculat in presa de opozitie a institutiilor de forta niste nume. Despre ele absolut nimic nu este adevarat sau totala silenzio stampa. E bine asa? Doar la stanga sunt corupti si necinstiti? La dreapta sunt toti niste ingerasi? Imi pare rau dar eu nu cred.

 2. Toate regulile de fier ale unui doctorat de excelenta, pe care le reiterati, au functionat in sistemul in care cu onoare ati obtinut titlurile de licenta si de doctor. Intre cele doua exista o legatura educationala cauzala, iar, uneori, si tematica, asa cum ati probat cu progresia cercetarii stiintifice legate de Scoala de la Frankfurt.

  Acest sistem de performare a fost dat peste cap cand a fost asezat pe noile baze, banii si politica – ultima reducandu-se tot la bani, fiind un mijloc de imbogatire. Multe dintre titlurile de licenta si de doctor de azi au fost cumparate pe avantaje individuale, pecuniare sau politice, basca cele obtinute de unele grupuri private de afaceri numite “universitati”, pentru care titlurile respective nu erau decat niste cifre in planurile de profit.

  Este fara precedent ca ministrul invatamantului sa fie schimbat in timpul examenelor de bacalaureat, din motive politice, mai mult sau mai putin transparente, si cu cateva luni inaintea scrutinului din toamna, doar pentru a raspunde cerintelor unor grupuri de interese, legate se pare de obtinerea unui anumit scor la alegerile parlamentare, pe care prin libera competitie nu l-ar putea obtine.

  Ce-i de facut? Cum excludem politizarea din sistem si cum readucem excelenta pierduta? Nimeni dintre cei care au incercat sa joace fara a tine cont de cum se canta nu a ajuns bine, dovada ca subsistemul este strans legat de sistemul politic.

  Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam sau escamotam doua adevaruri esentiale. Primul, ca ceea ce primeaza la o lucrare de doctorat este noutatea pe care o aduce, care poate fi data si de originalitatea de interpretare sau sintetizare. Al doilea, ca regulile de doctorat sunt ca regulile gramaticale, care sunt corecte si valabile pana cand modul cum scriem si vorbim este schimbat sau modificat prin noi norme academice.

 3. Importanța lucrurilor e dată și de teritoriul unde se manifestã. Pe teritoriul nostrul valorile sunt astea. Si nu o zic eu o zic colegi lu’ prof. Dr. Docent. nu știu dacă Cati Andronescu e și academician.

 4. Matt Might are un articol intitulat:
  The illustrated guide to a Ph.D.

  Articol care incepe asa:
  ” Every fall, I explain to a fresh batch of Ph.D. students what a Ph.D. is.
  It’s hard to describe it in words.
  So, I use pictures.”

  Articolul a fost tradus pina in prezent in franceza, urdu, japoneza, portugheza, turca, spaniola, italiana, indoneziana, greaca, coreeana, norvegiana, rusa, maghiara, chineza, germana, persana, ceha, slovaca, sirba, suedeza, filipineza, araba, vietnameza, poloneza, olandeza, ucrainiana, hebrew, belarusa, catalana, finlandeza, basca.

  Atit! Doar atit!! Am verificat de doua ori lista, nu mai cautati degeaba…

  P.S. In afara de asta, mai exista o problema. Problema doctoratelor inutile.

  „Over 317,000 waiters and waitresses have college degrees (over 8,000 of them have doctoral or professional degrees), along with over 80,000 bartenders, and over 18,000 parking lot attendants. All told, some 17,000,000 Americans with college degrees are doing jobs that the BLS says require less than the skill levels associated with a bachelor’s degree.”

  „the growing disconnect between labor market realities and the propaganda of higher-education apologists is causing more and more people to graduate and take menial jobs or no job at all. This is even true at the doctoral and professional level—there are 5,057 janitors in the U.S. with Ph.D.’s, other doctorates, or professional degrees.”

  Why Did 17 Million Students Go to College?

  • Bine, bine dar trebuie înțeles și de unde sunt docoratele astea. Două exemple:

   1. Acum vreo 12 ani am avut în grupul meu de proiectare un doctor în inginerie mecanica de la Chennay. Tipul lucra pentru Satyam, o companie indiană de contractori ce încerca pe atunci să intre pe lista furnizrilor preferați ai companiei la care lucram pe atunci, băgând la înaintare ceea ce numeau ei „artileria grea” a Satyam. Adică tot soul de doctori și MS-i de la univerități indiene. „Dottore” ăsta din grupul meu nu priceapea cum funcționează un rulment :-D . Pe lângă asta părea să sufere de ceva handicap mintal: Prindea foarte greu și uita cu viteza fulgerului. Cam tot asta au constat și ceilați șefi de proiecte cu Satyam-ii asignați lor. Ei nu au prins indivizi debili ca mine, ci doar total incompetenți care se chinuiau să mimeze comptența. Nu ne-am înșelat niciunul. :-D Prin 2008-2009 expertii (doctori și mașterși indieni în IT) ai Satyam au fraudat masiv Banca Mondială, fiind alungați de acolo cu șuturi în fund așa cum fuseseră până la urmă alungați și de la firma la care lucram cu 3-4 ani înainte…

   2. Cam tot în aceeași perioadă erau niște reclame savuroase la TV-ul local al unei universități din Bloomington-Normal, Illinois, care ofereau (nu mai rețin cifrele exacte) titluri de BS sau BA pentru doar $1999.99, MS sau MA pentru doar $4999.99 și de PhD pentru 9999.99. Reclama era ceva de genul: „ Toți ceilațti de pun să dai examene grele, să pierzi timpul muncind ani de zile la proiecte inutile storcându-te de bani. Noi suntem singurii care te credem. Care avem deplină încredere în talentele tale și nu te ofensăm punându-te să dai examene, îndeplinindu-ți visele la un preț competitiv” :-D Evodent că „titlurile” alea nu avea nici un fel de acreditare, dar cei ce le posedă le pun totuși in CV-uri.

   Cam ăsta e genul de doctori ce dau cu mopul prin toalete și fac sandwitch-uri la Subway si Potbelly. Nu e vorbă că și univeritățile mari dau rateuri, dar nu în halul ăsta. Știi cel puțin un caz de PhD de la CallTech (pe o bursă guvernamentală a republicii Bosnia Hețegovina) care o facea pe „section managerul” (sef de echipa de asambleuri – calificare ce necesita doar liceul) pe linia de asamblare. Ăsta la randul lui clama că e victima rasismului, islamofobiei și xenofobiei și că în Bosnia așa ceva nu i se poate întâmpla unui doctor :-D . N-am înțeles nici o clipă de ce nu se întorcea totuși în Bosnia

 5. Asa este, exact cun spuneti, dar in conexiune si cu ce scrie mai jos dl Gabriel Liiceanu, ce putem sa asteptam de la acesti excroci de toate soiurile, atunci cand nu sunt deadreptul infractori sau chiar si criminali cu intentie directa adica in stil mafiot sau indirecta adica in consecinta actiunilor de jaf si destructurare economica si sociala la nivel national?

  • PS. Si daca eu nu am ce sa astept in ordine morala, ei plagiatorii, rebuie sa astepte sanctiunea legala judicira, mai ales ca toti acesti falsi doctori au luat examene, vezi admitere in barou etc sau sume de bani, vezi sporul de 15 % la salariul de bugetar si de multe ori in oglinda si la cel de angajat in privat, adica sunt infractori de drept comun care trebuie trimisi in puscarie, caci nu pot sustine ca nu exista lege care sa pedepseasca o hotie odata ce aceasta a fost dovedita.

 6. Cred ca alpha a punctat un aspect important si nu prea discutat pana acum: originalitatea. Un alt aspect putin discutat este competenta conducatorului stiintific. Unii poate au tendinta (nefericita) de a stimula doctorandul sa introduca in teza o sumedenie de lucruri care ar putea lipsi. Apoi, daca un conducator nu sesizeaza un plagiat, e iarasi grav. Azi exista motoare de cautare care pot semnala prezenta de text identic sau aproape identic. Poate ca doctorandul ar trebui sa prezinte conducatorului rezultatul unui astfel de test, inainte ca aceesta sa-i accepte teza. In cazul Ponta s-a vorbit mult si argumentat de plagiat. Totusi, regretabil, nu s-a spus nimic de originalitate, elemente noi aduse in disertatie. Asta ar fi fost cu adevarat o critica devastatoare. Asa, dl. Ponta ar putea extirpa pasajele copiate, refraza si reprezenta teza pentru obtinerea unui nou titlu. Daca ar contine elemente originale (atat in versiunea veche cat si in cea noua) nu stiu cum i-ar putea fi refuzata! In concluzie, cred ca un doctorat oneros ar trebui sa atraga un blam si la adresa conducatorului stiintific, cel ce este responsabil moral de formarea elevului sau, de felul cum il indrumeaza si ii controleaza redactarea, de felul cum in concluziile tezei indica toate contributiile originale, cele care de fapt justifica intreaga activitate doctorala.

 7. Va rog sa sa nu omiteti un lucru, Dle Profesor.
  A existat un precedent in Romania, care a creat baza si a deschis pofta de doctorate a noilor urmasi ai nomenclaturii comuniste: Doctoratele dela: <>
  Apoi, o sumedenie de demnitari ai regimului comunist ( ministri, ministri adjuncti, directori generali de entrale ), aveau doctorate scrise de altii si sutinute pe usa de din dos la universitati / institute de genul ” Institutul de mine dela Petrosani”
  Deci boala e mai veche

 8. In comnetariul meu au fost omise cuvintele ” Academia de Partid Stefan Gheorhiu ” la care se refera primul aliniat. Scuze !

 9. In România doctoratul nu msi înseamnă nimic: Șoferi, secretre, grobieni anafabeți ce se zvârcolesc încă să treacă pragul ce-l despare pe om de maimuță toți sunt doctori. Orice produs sau orice distincție de larg consum se devalorizează.

  Chestia cu doctoratele românești îmi amintește de secvența spumoasă de la începutul comedie franceze Hibernatus în care Louis de Funes juca rolul unui mărunt industriaș francez ce-ți dorea cu disperare, dar fără succes, să primească medalia de cavaler al Legiunii de Onoare. La o festivitate omul socotea cu disperare și invidie numărul de oameni ce purtau la rever mica rozetă roșie de cavaler al Legiunii. Ajunge la o explozie furie când vede că inclusiv valetul său o avea… :-D

  Ce se întâmplă acum e prea puțin și prea târziu. Cioloș l-a ținut la butoane timp de 8 luni pe incompetentul (hai să admitem că n-ar fi comis-o intenționat :-D ) Curaj care a făcut tot ce a fost posibil ca să obstrucționeze retrgerea titlurilor doctorilor de mucava. Cu chiu cu vai Che Gargara își va pierde până la urmă titlul obținut fraudulos. S-ar putea să mai fie poate ceva plevușcă… Dar asta va fi tot. La toamnă PSD-ul se întoarce la putere pe cai mar, Abramburica & Co. vor reveni la butoane și se va așterne liniștea. O liniște de mormânt…

  Chestia cu retragerea titlului lui Ponta e până la urmă convenabilă lui Drgnea. Este ecemplul viu al modului in care cei ce se abat de la linia partidului sunt striviți nemilos.

 10. Deși o cerere de anulare a unui doctorat nu produce efecte juridice, este totuși o recunoaștere a unei greșeli.

  Plagiatul nu este însă o chestiune în alb și negru. Dacă cineva a copiat pagini întregi, lucrurile sunt clare. Dar dacă a luat doar câteva idei și le-a reformulat? Care este limita de la care doctoratul trebuie anulat?

  *Susțin folosirea diacriticelor. Chiar dacă tastatura fizică este English, se poate trece pe română din setările sistemului de operare.

  • Tocmai că doctoratul, asemeni oricărui titlu universitar e o chestie în alb negru. Există un minim ce criterii ce trebuie îndeplinite pentru acordarea sa. Dacă ele n-au fost îndeplinite și titlul a fost totuși acordat, nu văd nici un fel de probleme ca el să fie retras tot așa cum se mai întâmplă (extrem de rar, e drept) ca si comisia evaluează teza să o respingă pe diferite motive.

   Dincolo de cazurile dezvăluite în presă, identificarea lucrărilor frauduloase e relativ simplă chiar dacă numărul or e imens. Avem o seamă de universități neperformante ce au acordat un număr enorm de titluri de doctor si master în ultimii ani unor indivizi ce nu profesază și n-au profesat niciodată în domeniile repsective. E pur si simplu vorba de sortarea și investigarea unei baze de date. Se poate astfel alcătuir relativ facil o listă cu lucrări suspecte care să fie analizae cu prioritate de comisiile de specialitate ale CNATCU. Apoi se stabili un procent de lucrări fraudate (să zicem maxim 5%-10%) de la care îndrumătorii de doctorat își pierd această calitate, repsectiv de la care școlile doctorale în cauză sunt închise. E un proces ce ar putea dura câțiva ani, dar e absolut necesar dacă dorim ca universitățile românești să-și mai păstreze o brumă de onorabilitate.

  • @ Mihai Badea,
   articolul dlui Tismaneanu are obiectiv clar: plagiatul lui Ponta.
   Plagiat dovedit.
   Vrei sa insinuezi ca Ponta a luat de ici-colo idei si „le-a reformulat”?
   Il deplingi pe Ponta? ce rea e lumea :P

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

Regimul de la Beijing sărbătoreşte în luna iulie centenarul comunismului chinez. Fastul pregătirilor şi intensitatea propagandei sunt fără precedent, doar că exact...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro