sâmbătă, aprilie 26, 2025

Ce jocuri face dl. Tăriceanu?

O țară întreagă a stat, preț de mai bine de 48 de ore, cu ochii ațintiți pe guvernul României. Preocupată de posibilitatea ca Executivul să profite de sesiunea parlamentară extraordinară și să dea, la solicitarea expresă a președintelui PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, una sau mai multe ordonanțe de urgență. Legate de amnistie și grațiere, dar și de Codurile penal și de procedură penală. De a căror adoptare cât mai curând posibil dl. Dragnea avea și are pe mai departe nevoie ca de aer.
Dacă declanșarea procedurilor de suspendare a președintelui Klaus Iohannis înseamnă, la urma urmei, o problemă de orgoliu dar și o operațiune de consolidare a prestigiului și a puterii d-lui Dragnea în interiorul PSD, rezolvarea cât mai urgentă a tot ceea ce înseamnă cadrul legal menit să permită amnistia și grațierea lui, dar și a celor din preajmă, ca de exemplu, consilierul de stat Darius Vâlcov, reprezintă o chestiune de viață și moarte. De ea poate depinde libertatea nu doar a d- lui Dragnea 3, 6, ci și a multor altor politicieni importanți, nu doar din PSD, care au pe rol grele dosare penale.
Însă la fel cum s-a întâmplat și în cazul suspendării, circuitul normal, pus la punct cu mare grijă de strategii PSD, cel care trebuia să ajungă la apogeu în ședința de guvern de ieri, a fost scurticircuitat, din câte se pare, de opoziția d-lui Călin Popescu-Tăriceanu și a celor din ALDE. Nu, nu din cine știe ce considerente morale, nu fiindcă respectivii s-ar teme de reacții dure din partea societății civile ori a unor consistente segmente ale populației, ci fiindcă dl. Tăriceanu și ALDE au cu totul alte planuri.
Pentru moment, la nivel verbal, se arată a fi pe mai departe loiali d-lui Dragnea și PSD-ului fiindcă prezența la guvernare îi avantajează, iar d-lui Tăriceanu îi place să fie președintele Senatului. Dau garanții de solidaritate cu social-democrații, vorbesc despre coeziunea de nezdruncinat din interiorul coaliției, însă socotelile lor pe termen lung sunt cu totul altele. Așa se explică activitatea febrilă a reprezentanților ALDE din cursul zilei de luni, atunci când mai toată lumea conta pe iminența OUG, totul culminând cu apariția, fără doar și poate aranjată, a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu în emisiunea România 9 de pe TVR 1.
Ce se întâmplă, de fapt? D-lui Tăriceanu i-a devenit deja destul de limpede că nu prea ar avea șanse de a deveni candidat unic al coaliției PSD-ALDE la alegerile prezidențiale din toamna anului 2019. Va trebui să se descurce cu forțe proprii.Iar cele de care dispune pentru moment ALDE nu sunt tocmai suficiente. Dl. Tăriceanu ar dori să profite de disensiunile tot mai pronunțate din interiorul PNL și să determine cât mai multe dezertări spre ALDE. Îi sunt favorabile și nemulțumirile, în bună parte justificate, la adresa președintelui partidului, dl. Ludovic Orban, dar și acțiunile secesioniste ale foștilor pedeliști în frunte cu dl. Vasile Blaga.
În al doilea rând, dl. Tăriceanu, nu din cale afară de deștept, însă isteț, vulpe bătrână, cu vechi state de serviciu în politica dâmbovițeană, este conștient că o asociere cu PSD în ceea ce privește prioritatea absolută a acestuia de a-l face scăpat pe dl. Dragnea, îl va costa imens în campania electorală viitoare. Va avea de răspuns la multe întrebări incomode.
Pentru moment, dl. Tăriceanu este avantajat de acest joc dublu. Dorește să îl continue. Nu își permite luxul de a se opune hotărât manevrelor PSD, nu este pregătit să părăsească guvernarea, este conștient că, dacă o va face intempestiv și cu scandal, va fi tocat mărunt-mărunt de televiziunile aservite social-democraților. Adică Antena 3, România tv, TVR 1.
Întrebarea nu este însă dacă ci când va părăsi coaliția partidul domnului Tăriceanu. Către sfârșitul toamnei? La începutul anului 2019? Deocamdată să vedem ce se va întâmpla la ședința de guvern de joi.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Sper ca sunteti conștient că Tăriceanu nu este o soluție pentru România, iar acest om nu poate sa ajunga presedinte, spre binele tuturor. Deocamdată, Tăriceanu face jocurile lui Dragnea și chiar nu ne intereseaza domnia sa. Nici dracu nu-l votează pe asta. Vrem normalitate , nu „vizionari precum Tăriceanu.

  2. O analiză corectă, Mircea. Uite că putem fi și de acord (și chiar destul de des – cu excepția discuțiilor despre o persoană pe care o știi, și al cărei nume începe cu aceleași literă ca al meu.). (Sorin B, fost profesor la facultatea unde ai terminat. Amintește-ți de o comisie de avansare la Timișoara, înainte de pensionarea mea!)

  3. Dl. Tariceanu e cat se poate de destept, insa am indoieli asupra celui care afirma lucruri cu seninatate ca sa nu zic cu naivitate, adica dvs scrieti asa cam cusut cu ata alba. Tariceanu e destept pt ca in politica un partid ca alde care este unul cam de talia udmr a inteles ca are sanse exact cum facea udmr in urma cu niste ani ca nu poate conta decat daca arbitreaza jocul celor doi mari, psd si pnl.
    E destept pt ca a stiut cand sa joace cartea cu psd si cand simte ca e momentul pt posibili noi parteneri. Nu si-a tradat publicul liberal mai mult decat pnl, asta ar fi trebuit sa notati cu buna-credinta.
    Orban coboara cu pnl pe scara istoriei catre subsolul unde sta acum pntcd, asta dupa o suita de lideri de carton precum raluca turcan sau alina gorghiu.
    Exact de asta tariceanu are sanse sa rupa electorat pnl, electorat oripilat de cat de slaba, proasta si subtire e prestatia pnl, a lui orban mai ales, un partid mare din votantii caruia se vor infrupta mai ales usr si alde.
    o varianta de succes ar fi o negociere pnl – alde prin care tariceanu sa redevina seful pnl pt ca este indiscutabil un lider politic matur, peste dragnea si fara sa fie compromis ca basescu ori mizerabil ca firea.
    semnat, un votant pnl inca din studentie

    • Cred că în comentariul dvs s-a strecurat o greșeală: DEȘTEPT în loc de DĂȘTEPT. Pentru că Tăriceanu, dușman jurat al cazului dativ, e descurcăreț. Ori poate că nu e descurcăreț, ci doar a profitat de o conjunctură.
      Din punct de vedere logic, aserțiunea dvs cum că Tăriceanu e cât se poate (peste Hawking?) de deștept pentru că e unde e, e cel puțin chestionabilă. La fel, aș putea spune că Tăriceanu e unde e și pentru că, acum vreun deceniu și ceva, Băsescu i-a întins, la propriu și la figurat, mâna să urce pe o scenă electorală. Sau că s-a supărat la timp că nu a ajuns șeful liberalilor (Tăriceanu, pentru că Băsescu a ajuns, de facto, la un moment dat).
      Dacă sunteți votant PNL din studenție (ceea ce nu mi se pare vreo mare brânză – dacă ați avea 85 de ani și ați fi din studenție votant de conservatori, aia da, ar fi fost ceva!) și vi-l doriți pe Tăriceanu șef al PNL, înseamnă că aparțineți aripii masochiste a PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro