joi, iulie 18, 2024

Ce-mi visez: Un epilog utopic la o saptamana furtunoasa

Visez partide politice care sa se ridice deasupra propriei lor umbre si sa spuna cu demnitate, dar si cu smerenie, protestatarilor: V-am auzit!

Visez oameni politici care sa se ridice deasupra propriilor vanitati, ambitii si narcisisme, sa treaca dincolo de meschine calcule electorale, de vesnice reglari de conturi si de vendete fara sens, avand curajul sa le spuna protestatarilor: V-am auzit!

Visez procurori si judecatori capabili de independenta, refuzand presiunile politicului si ale economicului, vaslind, daca este nevoie, si chiar este, impotriva curentului, oameni care sa-i poata privi fara jena in ochi pe protestatari si sa le spuna: V-am auzit!

Visez ziaristi care sa nu se lase subjugati, inhamati, manipulati, care sa nu participe la concertele urii, care sa spuna in chip nepartinitor chiar ceea ce vad, nu ceea ce vor patronii vor sa fie vazut, oameni care, prezenti in Piata Universitatii, sa le poata spune demonstrantilor pasnici (pentru ca despre ei vorbesc aici): V-am auzit!

Visez o societate civila vibranta si curajoasa, doritoare sa iasa din hibernare si izolare, ai carei reprezentanti sa fie prezenti in toate momentele cheie, sa-si faca auzit glasul, sa vorbeasa pentru cei fara de voce, sa intre in dialog cu protestatarii si sa le spuna: V-am auzit!

Visez intelectuali care nu doresc raul altor intelectuali, nu traiesc din invidie, gelozie si ranchiuna, gata sa treaca de aceste umane, prea umane patimi si sa ia masura acestor proteste in chip lucid, nu partizan, avand astfel dreptul sa le spuna cat se poate de onest protestatarilor pasnici: V-am auzit!

Visez cetateni care, oricat de furiosi si nemultumiti ar fi, si oricate motive ar avea sa fie furiosi si nemultumiti, stiu ca statul de drept si piata libera nu sunt fictiuni, nu sunt himere, nu sunt capricii, ci insasi sansa lor de a scapa de nefastele mosteniri ale unui regim ilegitim si criminal si de a trai in adevar.

Doua recomandari:

Am citit azi cu mare interes aceste doua texte scrise de doi oameni pe care ii respect si ale caror opinii conteaza mult pentru mine si nu doar pentru mine:

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11283116-nu-prea-zice-despre-aceste-proteste.htm

http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=902

Distribuie acest articol

69 COMENTARII

 1. Utopic rau! De-atata reverie am ajuns sa credem ca astfel de oameni nu mai exista. De-atata oportunism, azi ii criticam pe unii pentru ceea ce au facut, tocmai cand ii aplaudaram. De-atata lasitate sau, poate, dintr-un sentiment al culpabilitatii ii dezavuam azi, cand nu mai au putere, pe cei ce ieri isi exercitau influenta atotcuprinzatoare.

 2. O reusita adaptare la realitatea romaneasca a celebrului speech de acum aproape 40 de ani al lui Martin Luther King. Sa inteleg ca trebuie sa ne pregatim pentru „The March on Bucharest”? :-) Sper ca indemnurile dvs. sa nu cada pe urechi surde.

 3. Heliade avea o vorba:
  un sclav nu poate naste un om liber
  si din nefericire suntem inca sclavi.
  sclavii neputintei, sclavii obisnuintei, sclavii lipsurilor,
  sclavii unei culturi care ne domina.
  si din nefericire liberalismul are nevoie de oameni liberi sau are nevoie sa elibereze oamenii, sa ii emancipeze dar pentru asta acestora le trebuie un drive social ceva mai bun. Emancipare nu insemna nici marimea masinii si nici parimea plasmei ci prestigiu si respwct. Or, de 60 de ani asta a fost tinta tuturoc atacurilor. Asa cum orice specula distruge o intreprindere onesta asa si orice nepotism si favoritism distruge o parte a respectului unor oameni. Si cand munca si onestitatea nu mai sunt monede sociale atunci oamenii sunt neliberi adica nu mai pot ca prin ei insisi sa merite aprecierea celorlalti.
  Si aceasta putere asemeni celorlalte de pana acum si’a dat obolul la consolidarea acestei coruptii. Coruptia a devenit intr’atat de generalizata incat ea defineste actuala cultura a patriei noastre. O schimbare nu se poate imagina decat printr’un faliment violent/traumatic al acestei culturi. Si este nevoie ca de obicei de sacrificiu pentru reasezarea lucrurilor . Dar oamenii au uitat ce inseamna sacrificiu pentru ca a te sacrifica inseamna a fi liber cu adevarat.
  De ce vorbeam de trauma? nu de dragul violentei ci pentru ca in situatii extreme devin evidente adevaratele caractere, evidente pentru toti. Pana atunci functioneaza logica lui las’ ca merge si asa. Sau dece greu cand se poate usor. Omul este pacatos prin natura lui si va alege intotdeauna calea mai usoara si nu neaparat cea mai onesta. Si in politica asta a devenit de mult principiul de baza: idealurile sunt pentru prosti. Avem acum marketing politic, management administrativ, si cate alte dragalasenii din astea. Dar nu mai avem morala si suntem tot mai putin liberi si tot mai sclavi.

  • Razvan, cultura asta a coruptiei e cea care ne sufoca, paralizeaza ca societate. Care se intinde de la stat la companiile private ca o ciuperca, care infrateste fara distinctie asa zisi liberali sau social-democrati, manageri din companii si functionari la stat, alesi locali si pretinsi ONG-isti in spiritul mitei, spagilor, profiturilor nemeritate sau obtinute cu pretul saracirii altora. Oricat de violent ar fi sfarsitul acestei culturi mai bine sa ni-l dorim decat sa sfarsim cu totii in mocirla asta

  • Buna ziua,

   Daca ar fi sa aleg personal un comentariu sau mai bine zis raspuns la articolul mai sus prezentat, ceea ce ati scris defineste cel mai aproape realitatea (subliniez cuvântul), al acestui vis. Românii nu sunt înca pregatiti -ca natiune- (si imi pare rau sa spun asta), pentru a transcede aceea utopie pe care autorul o exprima prin „visurile” (idealurile) sale.
   O zi buna oricum!

  • Din pacate , Noi ne-am furat visele ,nu numai in 1990,dar si in 44,in46,noi am vrut sa traim din vise furate,asa ca amagirea din acest moment seamana cu trecutul.Nu cred ca vom avea capacitatea vreodata de visa realitati tangibile,sau realitati realitati realizabile pana cand nu VOM STI ce sa visam.Din pacate visele noastre intrec realitatile pe care le construim,iar dezamagirea ne-o exprimam prin revolte fara tel.fara scop.Intrebati pe care participant din aceasta asa zis revolta,daca are vreun”vis”coerent si realizabil in planul social si economic,aceasta este valabil si pentru tinerii polticieni,care „nu si-au facut vise pe la Voiculescu sau Vantu”.

  • putem visa… avem obligatia sa visam
   doar ca visele noastre trebuie sa le avem impreuna
   sa le impartasim si sa le traim
   altfel… ele devin cosmaruri, devin monstrii, devin hrana urii noastre
   de aceea avem nevoie sa ne intalnim si sa vorbim
   sa ne cunoastem si sa ne respectam
   sa nu ne calcam in picioare visele unii altora
   mai sunt si vise pacatoase sau pur si simplu utopice
   sau doar egoiste
   dar viata noastra impreuna are nevoie de vise
   are nevoie de acei oameni care sa viseze si pentru noi
   iar visele lor vor da viziune viitorului
   si pe acei oameni ii vom numi vizionari

   lumea noastra nu a fost obisnuita sa recunoasca pe acesti vizionari
   si nici oamenii sa viseze pentru ceilalti

   poate ca deoarece ani de’a randul partidul si’a asumar rolul vizionar in lumea noastra
   viziuni care mai degraba au schilodit oameni decat i’au facut sa zboare
   suntem inca intr’o mare lipsa de oameni care sa viseze liberi si nu pentru partid
   suntem inca intr’o mare lipsa de libertate
   si cum ziceam asta e o lipsa a noastra a tuturor deopotriva nu a unuia sau a altuia.
   aceasta ii face pe oameni sa se adune in piata… aceasta nevoie de a visa
   … impreuna

   • ptr a visa impreuna ar trebui intii sa impartashitzi acelashi sistem de valori.
    ptr a va respecta ar trebui sa impartasiti aceleasi valori.
    ptr a shti in ce directzie mergetzi ar trebui intii sa va cunoshtetzi trecutul.
    romanica e o tzara tinara,dar are totushi 93ani,deci ar trebui in 2 generatzii sa ishi gaseasca un drum comun.a inceput prost si continua tot asha.

    • eu as refraza putin
     pentru a ne cunoaste trecutul trebuie poate sa ne cunoastem putin si viitorul
     generatia aia de la 1848 avea mai mult de spus despre viitor decat despre trecut
     si au reusit destul de bine date fiind datele de la care plecau
     altfel, da, sunt de acord… doar ca s’a abuzat mult prea mult de istorie de ceva vreme si in modul cel mai mizerabil cu putinta.

  • V I S A M !!
   visam la Gandhi, la Martin Luther King, la idealuri civice, la non violenta
   ne repugna bolovanii uslasilor, violenta bruta, vocabularul incendiar
   am vrea demonstratii de solidaritate, camasi albe, pace
   tineri senini, dialog, principii, democratie si libertate
   D O A R ca V I S A M
   lumea din jurul nostru este violenta
   fiecare trebuie sa fie pregatit sa puna mana pe bolovan sau mai bine sa puna mana pe bici

   D-le Tismaneanu, d-le Vlaston, d-le Tapalaga
   stiti ce nu prea se spune despre aceste proteste?
   nu se spune ca nu au nici o sansa fara violenta
   nu este voba de demisia guvernului, nu este vorba de demisia presedintelui
   dar nu este nici o sansa de starpi coruptia fara violenta in aceasta tara.
   e rau, e chiar foarte rau! dar nu exista iesire civilizata din aceasta lume infecta

   Clica care a pus mana pe statul de drept… clica care refuza pana si macar sa declare averile si conflictele de interese… clica care crede ca justitia este afacerea ei de familie… aceasta clica nu va pleca de buna voie. Atat nemernicii din UDMR cat si alti multi altii… de asta data din justitie… sustin eliminarea oricaror mijloace de control a coruptiei.

   Acum spuneti dumneavoastra ce trebuie facut!
   Dialog? Ce dialog !? Probabil ca glumiti.
   Defapt nu e gluma pentru ca este prea cinica aceasta indiferenta fata de soarta unor oameni lasati la voia bunului plac al unei gasti.
   Rezolvare democratica? Cum adica? Pai toti care au fost la putere au sustinut eliminarea acestor masuri anti-coruptie. Zice’se ca nu sunt democratice, ca nu respecta drepturile omului.
   Vedeti cum vine cu violenta? Trebuie sa simta putin pe propria lor piele ce inseamna drepturile omului.

   Ce sa mai vorbim de vise si idealuri cand aceasta gasca inraita in coruptie ne tine de gat de nu mai putem respira. De ce sa mai vorbim? Pare ca pe plictisim?
   Spuneti acum… intr’o tara naclaita de coruptie, nu are rost un DNA ? Nu are rost un DNA independent ?
   Da, spuneti cu subiect si predicat, cum se potriveste asta cu visele pe care vi le faceti?
   Si daca credeti ca dialogul principial poate ajuta… va intreb, cum !?
   Cum poate fi silita o clasa politica sa dea seama de coruptia generalizata a tarii?
   Doar prin pastrarea ei la putere? Poate ca dupa ce vor fura pana nu vor mai putea… va veni o zi in care se vor satura… asa credeti ?

   Nu, nu este dictatura. Asta este gogorita opozitiei. Este o clasa politica corupta pana in maduva spinarii. O clasa, o gasca de interese transpartinice care nu are nici in clin nici in maneca cu dorintele oamenilor. O clasa politica care nu are nici cea mai mica reprezentativitate. O clasa ridicata cu ajutorul „marketingului politic”, a scandalului si a populismului ieftin. O clasa ridicata pe scarba si lehamitea oamenilor care fie nu au mai votat fie pur si simplu au plecat.

   Nu exista iesire pasnica din aceasta lume a necinstei.
   Nu exista nici un dialog! E o m i n c i u n a !!
   Exista doar aceste interese ale unor oameni care au pus mana pe institutiile statului.
   Iar statul de drept a devenit curtea lor din spate… locul unde pun ei toate gunoaiele unor gospodarii altfel prospere. Trebuie curatata aceast spatiu public care a fost abuziv uzurpat.
   Nu este vorba de a gasi o solutie politica aici. Este vorba de a alunga negustorii din templu. Da, templu, templul justitiei. Pentru ca fara justitie tara devine o cocina, de altfel a si devenit.

   Vorbiti de remaniere… mici schimbari aruncate demonstrantilor pe post de os de ros.
   Vorbiti de guvern de tehnocrati pana la alegeri pentru a riduca din greutatea ce atarna pe seama PDL care a ajuns la o cota de popularitate dezastruoasa. Ce frumos…
   Dar nimeni nu vorbeste de groapa in care am ajuns.
   Nimeni nu vede sau nu vrea sa vada lipsa de speranta a unei lumi covarsite de mizerie morala.
   Reforma, noul totem, pare ca vrea sa distraga atentia si fervoarea cetatenilor. Pledoarii desnadajduite pentru privatizare… in conditiile in care S T I M ca nu exista o limitare a coruptiei numai la institutiile statului, stim ca o buna parte din mediul privat este mana in mana, daca nu chiar rubedenie de’a dreptul, cu cei ce iau deciziile in ministere.

   Imi pare rau. Va fi rau de tot de aceasta tara. De fapt raul a fost facut deja.
   Violenta din strada este doar un mizilic si de altfel nici nu a inceput.
   Tocmai pentru ca nu exista solutie si nici vointa pentru a gasi aceasta solutie.
   Indolenta si nesimtirea intotdeauna cere palme.

   • unii au auzit de limba de lemn,eu am experimentato.dialogul cu un comunist este imposibil.el are alte prioritatzi.
    comunistii au construit aceasta tzara si e tzara lor.ei nu vor accepta s o piarda.in 89 le au aratat celor care au strigat impotriva lor de ce sint in stare.
    optziunea individului era;fie cu ei si atunci primea foloase,fie nu intra in gashca si era marginalizat.puteai fi amic cu un comunist dar nu prieten.
    cind romanica va cauta teroristii si il va judeca pe iliescu,voi spune ca incepe democratizarea.

 4. Foarte frumos scris!
  As adauga visez la oameni carora sa le pese mai mult de binele tarii, sa renunte la mentalitatea mie sa-mi fie bine, cum sa fur statul, cum pot sa ma milogesc la stat sa-mi dea bani. E democratie! Chiar e democratie si fiecare poate sa o duca foarte bine daca munceste din pasiune si constit.

  Visez la oameni care sa nu schimbe definitiile din DEX. Dictatura e cand nu poti sa-ti exprimi parerile liber, cand nu poti vota. Cand injuri conducerea statului de dimineata pana seara, cand expresiile sunt de o nesimtire rara si tu ranjesti iar nimeni nu-ti spune nimic, nici macar nu-ti bate obrazul atunci ar trebui macar sa recunosti ca e democratie chiar daca tu iti bati joc de ea.

  Visez la oameni care sa iasa in strada pentru principii si nu pentru ciolan, fie ca e ciolanul lor personal (indemnizatie de revolutionar fals la 20 de ani de la Revolutie), dreptul sa se bata pe stadioane, ajutoare sociale pentru barbati in puterea, fie ca este vorba de ciolanul de partid.

  Visez la oameni care sa iasa in strada cand Justitia independenta elibereaza un corupt, criminal care omoara oameni nevinovati pe trecerea de pietoni, pentru ai sustine pe cei care chiar au nevoie ca copii abandonati, pentru spiritul civic romanesc in general!

  • uite ca nu ma rabd:domnule mircea,sigur ma dezgusta indivizi ce spun ca sint rivolutionari cind in romanica a fost doar o revolta.revoltatziii au fost singurii oameni de caracter.dar ptr ca puterea comunista sa perpetueze,ea a organizat rivolutzia.
   e condamnabil individul rivolutzionar,dar statul are raspunderea,iar statul sint comunistii.

 5. Domnule Tismăneanu,

  Eu unul nu trebuie să visez pentru că ştiu prea bine că partidele politice, magistraţii, ziariştii, societatea civilă şi intelectualii de care faceţi vorbire „ne-au auzit”.

  Ne-au auzit şi aşa a rămas. Oare nu acesta e motivul pentru care se protestează? Că de la auzire la ascultare şi mai apoi până la faptă ne mănâncă „sfinţii”.

  Da, voi politicieni, magistraţi, ziarişti, societate civilă şi intelectuali: V-am auzit la rândul nostru! Şi ne-a cam ajuns.

 6. „Manifestatii, lozinci rimate si ritmate (nu mai conteaza cat sunt de stridente, de absurde si de vulgare), vehementa, violenta”
  http://www.contributors.ro/reactie-rapida/furie-petarde-si-violenta-in-prime-time-cui-prodest/

  „a iesit la iveala in Bucuresti, de-a lungul ultimelor zile si nopti, acel fond primar si agresiv care fierbe dedesubtul aparentei de calma si senina civilitate”,
  „exista antreprenorii urii si resentimentului social, demagogii de serviciu si negustorii de slogane. Pegra nu se mobilizeaza de la sine. Niciun pogrom in istorie nu a avut loc in chip cu desavarsire spontan.”
  http://www.contributors.ro/societatelife/peisaj-dupa-batalie-fragilitatea-civilizatiei-si-datoria-responsabilitatii/

  Cumva la acea pegra va referiti, cu un fond primar si agresiv, care are lozinci rimate si ritmate, nu mai conteaza cat de stridente, de absurde si de vulgare ?
  In fata ei ii indemnati pe politicieni sa spuna cu demnitate, dar si cu smerenie: „V-am auzit” ? Nu-mi vine sa cred :)
  V-ati smerit intre timp ? :) Sau se pregateste o schimbare de directie ? :)
  tare sunt curios daca ma cenzurati si acum…. V-am citat strict pe dumneavoastra…

  • Textul meu, poate generat subconstient de faptul ca aceasta saptamana a inceput cu Martin Luther King Day, vorbeste limpede si fara urma de echivoc depsre protestatarii non-violenti, nu despre cei care recurg la bolovani si cocktailuri Molotov. Despre miscari sociale intemeiate pe drepturile omului, nu despre explozii anarhice care demonizeaza institutiile statului de drept. Cititi ce-am scris de-a lungul anilor despre Camus si poate veti intelege despre ce scriu aici. Toate textele mele legate de subiect sunt accesibile acolo unde au aparut, pe „Contributors”, in EvZ, pe blogul meu personal:

   http://www.tismaneanu.wordpress.com

   • Statul de drepti, poate! Va folositi doar de retorica statului de drept si a valorilor civic liberale pentru a vehicula o agenda bolsevic-fascista centrata pe ura, pe vrajba si abuzuri politice, economice si culturale la adresa cetatenilor Romaniei. Dupa cum am spus, daca e epilog, epilog sa fie. Pa! Drum bun si calatorie sprancenata! Visati la alta masa.

 7. Stimate domnule Profesor, citind presa din ultimele zile in diagonala, (si selectiv, recunosc) am observat o cvasiunanima revolta antisistem. Si dumneavoastra sunteti de parere ca tara poate fi condusa de tehnocrati, fara ca democratia sa aiba de suferit? Politicienii raspund politic pentru greseli. Tehnocratii cum raspund? Cine garanteaza ca nu vor gresi? Democratia nu este perfecta dar este cel mai bun sistem. Democratie fara partide politice nu se poate. De ce partidele politice sunt scoase in afara societatii civile, atunci cand ne referim la ele? Sigur ca democratia de la noi a avut de suferit mai ales din cauza ca au fost incalcate de catre toate partile atat reguli cat mai ales cutume. Atunci cand fortezi majoritati poti sa te astepti ca ai nevoie de nenumarate asumari de raspundere ca sa poti realiza totusi ce ti-ai propus. Atunci cand, cu bune intentii, iti exerciti prerogativele la limita , implicandu-te partizan, nu mai poti fi arbitru si ultima instanta, cand e nevoie cu adevarat de acest lucru. Atunci cand esti in opozitie reponsabilitatea nu poate fi mai mica decat atunci cand esti la putere. Nu ai voie sa minti si sa intretii sperante fara nici un fundament. Nu ai voie sa te abati de la ideologie intretinand o confuzie totala. Episodul in care liberalul Nicolaescu tuna si fulgera impotriva accesului societatilor cu capital privat in sistemul de urgent a fost hilar daca nu ar fi fost tragic. Cu toate acestea consider ca politicienii trebuie lasati sa conduca treburile tarii si noi trebuie sa le atragem atentia cand incalca reguli si cutume si sa-i sanctionam. Daca facem asta permanent si cu buna credinta vom face “sistemul” mai bun si nu vom dori schimbarea lui cu cine stie ce utopie.

 8. Evident, vorbim de normalitatea unui stat de drept; nu una existentă în originalitatea noastră, cu destinație utopică.

  • Ca să fiu mai clar: destinația utopică este garantată de confiscatorii specializați la locul de muncă propagandistică și de Constituție, art. 1 alineat (3):

   „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate”.

   • am cetatzenie rumina da n am shtiut de asta.e exact ca toata romanica,o bashcalie.auzi;idealurili rivolutziei din dec,care?ale comunistilor invingatori!ha,haha

    • @Dusu
     Ai sesizat pentru ce am menționat textul constituțional : idealul și spiritul.
     Ar fi păcat să-și fi dat seama numai Oana Zăvoreanu de șarlatania cu spiritismul. Eu visez idealul să fim mai mulți, altfel vom pierde încă două decenii vorbind vorbe goale despre aceiași autori necunoscuți, de peste tot și nicăieri, însă îndrumătorii noștri de nădejde, care ne învață sistematic cum să le eternizăm intangibilitatea. Noi știm doar ce avem de făcut, nu și cum.

 9. Dle Profesor,reveniti la fondul problemei de la care a plecat aceasta „nebunie”,va rog,utopiile nu va avantajeaza!Si nici pe cei care isi exprima,intr-un fel sau altul,indoieli sau nemultumiri fata de sistemul de sanatate din Romania.Actual sau viitor.Mai aproape de zilele noastre mi se pare „vorba”lui Thomas Mann:”Orice interes aratat fata de boala si moarte nu este decat alta expresie a interesului pentru viata”;altceva decat filosofia poetica a discipolului marelui Lope de Vega,nu credeti?

 10. Eu inca imi doresc ca Punctul 8 de la Timisoara sa fie aplicat, iar legea lustratiei sa nu ramana un vesnic desiderat. Asa nu se mai poate, trebuie curatata toata clasa politica de la un capat la celalalt.

 11. Visez ca oamenii politici să spună clar ce ideologie au. Să obțină voturile din ideologia lor, nu din populisme ieftine, cum fac acum: promit oamenilor exact ce vor să audă aceștia, nu ceea ce intenționează să facă după alegeri.

  Indiferent de ideologie, de la marxism, socialism, democrație socială la liberalism, conservatorism și neoliberalism, toată lumea ar avea de câștigat dacă am discuta soluții la probleme și nu atacuri la persoană.

 12. Sunt de acord cu ideile dumneavoastra atat timp cat schimbati cuvantul visez cu doresc.

  De ce spun asta? Pentru ca putem visa la multe lucruri fara a ne dori cu adevarat sa se si intample.

  Eu imi doresc sa reusim cu totii sa avem mai mult bun simt.

  Si pentru asta, pentru a invata ce este si la ce foloseste ne-ar trebui modele de urmat.

  La acest lucru ar putea lucra foarte bine clasa politica.

 13. din America se vede mai bine REALITATEA Romaneasca….din pacate comunismul o avut grija sa perverteasca societatea civila….oamenii sunt debusolati nu au REPERE…inca mai cred ca STATUL le va rezola problema existentiala…vai de capul nostru…sa caute ADEVARUL ca exista..!!!

 14. frumos vis in contextul viselor urate din ultimii 7 ani.
  comunitatile mari sau mici au nevoie ciclic de bucurii.
  daca prin varii viclesuguri le iei bucuriile oamenii si le
  produc si singuri. de ani buni natinala de fotbal nu castiga
  nici o competitie importanta, iar ultimele alegeri au adus
  celor mai multi dintre noi o scarba ancestrala.
  parca vedem cum ies din nil vacile slabe una cate una.

 15. Si eu visez o tara libera in adevaratul sens al cuvantului. O tara libera, independenta si condusa de oameni capabili, oameni care deocamdata nu exista in niciun partid. In tot razboiul Basescu – USL, noi oamenii de rand am avut cel mai mult de pierdut, pentru ca am aflat ca de fapt cele mai importante partide politice in tara noastra sunt conduse de niste talhari.
  Schimbarea nu va veni prea curand. In cel mai bun caz va veni in 30 – 40 de ani, atunci cand toti cei ce exista acum ca potentiali „lideri” vor parasi scena politica si vor lasa locul unei noi generatii, crescuta si educata altfel. Eu stiu ca tot ce ne-a fost prezentat ieri ca fiind o solutie, a fost de fapt o diversiune. USL au folosit masele de protestatari pentru beneficiul lor, desi cei de la Universitate vor schimbare. Schimbarea nu inseamna doar jos Basescu, inseamna jos cu aceasta clasa de politicieni imbogatiti prin suferinta altora. Poporul vrea initiativa, vrea imaginatie, vrea idei noi, si ideile noi nu vin din promisiunile unor oarecare cu bani. Cand va veti trezi romanilor? In ’90 s-a ales „Desteapta-te romane” ca imn national. Ascultati strofele… In momentul de fata se aplica cel mai bine populatiei romane…

  • Si eu.E prea mare inversunarea politicienilor care vor sa il schimbe de 7 ani incoace ca sa nu ne dea de gindit….De ce ii incomodeaza (pe ei,nu pe noi)atit de mult?De ce vor sa il schimbe pe presedintele Basescu,sa il instaleze neaparat(tot ei,nu noi)pe Antonesu,politician care,in 22 de ani nu s-a remarcat cu absolut nimic benefic si concret pentru noi nu pentru ei.Visez si eu un viitor presedinte care nu a existat politic in ultimii 22 de ani ,care nu e actor de televiziune si pentru care sa nu fie valabile versurile:”E usor a scrie versuri / Cind nimic nu ai a spune…”Visez la o schimbare ca cea propusa de articolul domnului Tismaneanu,nicidecum la a-l schimba pe Basescu cu Antonescu.Asta se prefac politicienii ca nu inteleg:ce vrem noi,ca ei stiu prea bine ce vor pentru ei.Sarmanii protestatari!Cit de pacaliti sunt de fiecare data!

 16. UTOPÍE, utopii, s. f. 1. Ideal, concepție politică sau socială generoasă, dar irealizabilă (din cauza condițiilor obiective date). 2. Proiect imaginar, fantezist, IREALIZABIL(?! n.a.)

 17. Excelenta aspiratie, domnule Vladimir Tismaneanu, pe care o salut, pentru ca ea tine de locul comun al democratiei si normalitatii politice (inclusiv politologice).

  Ma insel sau este pentru prima data cand schimbati registrul timpurilor politice? Era si cazul, dupa atatea frustrari si regrete legate de trecut, sa priviti si in viitor, desi nu inteleg de ce in mod utopic.

  Trecerea de la istorie la viitorologie, pe care presupun ca intentionati sa o realizati, este cat se poate de pragmatica, este nevoie de proiectie si inginerie social-politica, daca vrem sa ne distantam de stereotipurile trecutului, dar si sa iesim din carapacea prezentului.

  Intr-o perioada marcata de numeroase cautari si tot atatea esecuri pentru iesirea dintr-o criza care treneaza si ameninta sa tina lumea prizoniera inca mult timp, e nevoie de scrutatori si luminatori ai unei de-a treia cai, singura care poate sa ne scoata din balta statuta a unor mult prea vechi si uzate solutii.

  Va asigur ca acest nou trend va fi de bun augur si va sustin mesajul cu credinta ca cei care ar trebui sa ne auda sa ne raspunda: V-am auzit!

 18. Dorinta, chiar si in vis este primul pas in schitarea realitatii.
  Cit priveste partide politice nu prea aveti ce visa.Toate sunt trup si suflet din pacatul initial al FSN.
  Practic avem o lupta de putere in partida politica neo-mafiota a exploziei FSN.
  Inca nu se poate clona un politician intergru ca sa existe doi.
  Pe cine vedeti in frunte ?
  -Mazare ?
  Exista si alte exemple.
  Nu uit ca sunt cel mai jegos dintre romani, care este poporul cel mai jegos din lume care a civilizat si latinizat pe romani.(vedeti discursul lui Gh. Zamfir care caracterizeaza mesajul partidelor de opozitie la mitigul de la Arcul De Triumf )
  Epoca medievala s-a terminat! Nu va mai veni o putere precum imperiu otoman care sa lase si ceva libertati.S-a terminat cu zeciuala! Va trebui sa ne impacam cu o putere care sa ne ia totul.
  Cauza: Acestia sunt oamenii si cu ei defilam si cu ei nu avem nici o sansa sa fim independenti.Ei ne duc la robie.
  Statul care nu va sti sa se organizeze va fi sclav.

 19. Dar de ce nu am comentariul vizibil? Ce regula am incalcat in care am zis ca „Eu visez!”
  Nu am fost vulgar, nu am facut spam, nu am atacat alte persoane, nu am avut mesaj „criminal”

  Am zis ca visez sa las la copii mei ceea ce buneii nostri s-au luptat cu sange sa faca si anume o natiune intr-un stat!

  Ce e „removable” in asta?

 20. Chiar daca exista probabilitate mare de a nu publica acest comentariu asa cum faceti cu tot ce nu va convine ( probabil ca este un reflex comunistoid ce l-ati mostenit din tinerete) o sa va spun sincer ca pentru mine si pentru multi altii dumneavoastra sunteti parte (continut) al sloganului PDL=USL=MIZERIE…. ne-am cam saturat de oameni falsi stimate domnule…

 21. si eu visez ca cineva (din media) sa devoaleze minciunile si manipularea improscate ( pe sticla mai ales) de antene si mai toate tv .particulare. Ce-mi lipseste nasul. Unde-i Florin Calinescu.

 22. ar fi fost mult mai simplu daca ati fi taxat derapajele de la democratie ale PDL din ultimul an. era mai simlu si mai realizabil sa visati alegeri la termen, oricare ar fi fost rezultatul lor.

 23. Dar articolul asta are legatura si cu faimosul american „i hear you”.
  Which means, i hear what you are saying and it doesn’t just pass by me.
  Doar ca romani au dual monologuri nu dialoguri. In care fiecare incearca sa tipe mai tare. Dar banuiesc ca stiti deja asta.

  • Excelenta punctare, exact in directia aceasta merge articolul. Este momentul depasirii monologurilor paralele, al unei recrediibilizari a politicului nu doar prin vorbe, ci prin angajamente palpabile. Altminteri prelungim ceea ce Vaclav Havel a numit cosmarul post-comunist. Exista institutii legale, expresiile statului de drept, ele trebuie sustinute si aparate. Exista protest public non-violent, el trebuie auzit. Cristian Preda are un articol interesant pe blogul sau. Ganduri bune.

   http://cristianpreda.ro/2012/01/20/revolutia-intruvabila/

   • Vorbiti despre articolul lui Cristian Preda, e OK, dar despre articolul lui Mircea Cartarescu de azi din Ev zilei, ce parere aveti?!

   • Problema reala e ca si institutile nu aud.
    Am participat la consultarile publice pe legea buletinelor electronice. Le-am spus „e o problema de securitate” sa faceti buletine electronice fara contact (detalile tehnice sunt neimportante). Raspunsul a fost: Ok, noi am facut consultari publice ca asa cere legea, dar nu o sa modificam legea pentru voi.
    O parte din oamenii aia nu sunt in strada de pomana. Doar ca ura lor e indreptata foarte prost.

    • Imi cer scuze, spun prostii cand zic ca „institutile” nu aud.
     Sistemul tot de oameni e facut. Sorry, disregard my previous comment.

 24. Lasati-i pe Schopenhauer, pe Calderon de la Barca… sfatul meu dezinteresat e sa-l lasati si pe Basescu. Acest protest nu se va sfirsi saptamina aceasta. Dicit!

 25. Da dle Tismaneanu si eu visez multe. De exemplu visez intelectuali care sa nu devina talibani si sa nu atraga atentia celor pe care ii sustin ca intind prea mult coarda mai ales cu democratia. Visez la intelectuali care nu sunt cumparati de posturi inalte si „gratificatii” politice. Visez la acesti intelectuali care ar trebui sa reprezinte modelul romanilor dupa care s-ar croi „visele dvs” de mai sus.

  Deci e in puterea dvs chiar si in ceasul al XII-lea sa va treziti inainte de a dori sa visati ceea ce ati scris mai sus. Asta daca chiar vreti sa visati si nu va ajung „cosmarurile” actuale.

   • Am citit 3 randuri (pe diagonala) si am obosit….

    Acelasi lucru….d-le Tismaneanu, vorbiti „americaneste” …nu sunt protestatar absurd, am ingitit pamant, am inghitit lacrimogene (oarecum, eram pe acolo) … Din nou iarasi…ne luptam in paragrafe cand totul e clar pentru noi…..
    1. Austeritate austeritate, dar totul are o limita ( ATENTIE! unii omaneni nu castiga ca mine sau dvs,)
    2. Vorba unui amic de la Master, „de ce sa o duca altii bine si noi nu?” noi suntem crestin ortodocsi? fuck that……tati….si americanii si rusii si germanii si bielorusii isi au interesul lor….NATIUNEA….lupt si eu interesul asta…in limitele decentei…dar pentru copii mei fac „Sa traim bine”
    De ce?
    De ce sa nu ne unim cu Basa, de ce nu cu Valea Timocului si Bucovina de Nord si Basarabia de Sud?

    Asa ca: Daca sunteti Român, haideti sa incropim un alt stat, da……haideti in Piata Univeristatii…lasati sablonul si cuvintele sofisticate pentru multi (arata dorinta de tara) si faceti ceva cu noi…..nu stati in „exil”

 26. Am o obiectie,
  Putin pe langa subiect,
  Va rog,
  Nu aplicati sablonul NA peste EMEA, cu particularitati Carpatice si Balcanice….Imi dati impresia ca va uitati la Realitatea TV si comentati…realitatea este alta…

  • Atentie!

   Am zis CARPATICI, asta suntem, nu suntem Balcanici!
   Avem un lant muntos care strabate tara….fara prostii…nu suntem „Balcanici”
   Poate avem apucaturi geopolitice „Balcanice” ….dar nu suntem „Balcanici” …. sa vorbim corect!

 27. Domnule Tismaneanu ati inceput aarticolul cu cuvantul -VISEZ-.Cred ca daca veti mai trai inca 200 de ani si veti reveni cu un articol pe aceiasi tema tot cu -visez-il veti incepe.Nu sant pesimist,din contra,dar cu educatia si mentalitatea acestor oameni care alcatuiesc clasa politica actuala cat si privind in perspectiva ,nu cred ca nici peste 200 de ani nu vom reusi sa devenim ceace trebuie -niste oameni normali si responsabili-.

 28. Eu nu visez! Eu vreau o democratie reala! Unde electoratul controleaza permanent, prin mecanisme democratice, alesii. De aceea sugerez:
  -reducerea mandatelor alesilor locali la doi ani
  -posibilitatea demiterii acestora dupa un an cu numarul de voturi cu care au fost alesi
  -alegerea sefului politiei locale direct de catre electorat
  -alegerea judecatorilor de la primele instante de catre electorat pe mandate limitate,etc
  Adica, genul de masuri care sa rezolve punctual problelmele specifice democratiei romanesti. Eu vreau un stat cu legi,reguli si proceduri clare, nu unul cu lideri providentiali sau jucatori.

 29. Excelent articolul. Se complecteaza manusa cu Proclamatia de la Brasov din 15 noiembrie 1990. Si noi cei 5, care am redactat un „document istoric care va dainui” cum a spus atunci in’90 Tia Serbanescu, cred ne-am inspirat din visele noastre, si a romanilor eliberati din „stransura” comunista. Ieri am postat pe blogul Sevaciclon, proclamatia, pentru a le reaminti celor care nu-si mai aduc aminte, dar si tinerei generatii din Romania.

 30. Ce vis frumos!

  As visa la:
  1. un Parlament mai mic – asa cum s-a stabilit prin vot – si
  2. o justitie, oarba, care nu vede pe cine judeca, ci doar judeca cu mintea mai aproape de litera si spiritul legii.

  Probabil ca sunt consecinte desprinse din primul vis!

  Oare cand visele se vor transforma in realitate?

  Unele natii reusesc sa isi faureasca rapid visurile.
  Sa fie forta natiei, spiritul ei, robustetea cu care isi urmaresc scopurile?
  Oare ce anume ii face pe unii sa evolueze rapid, constant spre inainte?

  DIn 1968 pana in 2009 natiunea americana a progresat incredibil de mult.
  In 1968 a fost ucis un lider de culoare, si peste 40 de ani, aceeasi natie a ales primul Presedinte de culoare…Un salt urias, facut natural, cum natural se intampla transformarile acolo…

  Dar romanii unde sunt in drumul lor catre visele lor?
  Ne reinventem de peste 100 de ani si parca mereu ne invartim in acelasi cerc…
  Ce lipseste? Coerenta demesului si constanta in urmarirea acestuia?

 31. „Visez intelectuali care nu doresc raul altor intelectuali, nu traiesc din invidie, gelozie si ranchiuna, gata sa treaca de aceste umane, prea umane patimi si sa ia masura acestor proteste in chip lucid, nu partizan, avand astfel dreptul sa le spuna cat se poate de onest protestatarilor pasnici: ”

  Puteti sa spuneti asta in fata lui Marius Oprea de exemplu ?

  • Oricand, fara nicio problema. Nu eu am vorbit de beregate, eparhii, ayatolahi etc Chiar credeti ca sunt consumat de „invidie, gelozie si ranchiuna” in raport cu dl Oprea ori cu oricine altcineva? Sa va reamintesc cuvintele lui Adrian Cioroianu care scria (si nu cred ca si-a schimbat intre timp opinia), „În termeni dostoievskieni — de sub mantaua lui Vladimir Tismăneanu ne tragem cam mulţi din câmpul analizei istorico-sociale din această ţară: Stelian Tănase, Mircea Mihăieş sau subsemnatul, Marius Oprea, Stejărel Olaru, Dragoş Petrescu, Dan Pavel şi alţii, cu toţii am receptat, de-a lungul anilor ‘90, cărţile şi articolele lui, cu plăcerea şi beneficiul cu care, de regulă, se primeşte luminarea generică.”

   http://www.curteaveche.ro/Refuzul_de_a_uita_Articole_si_comentarii_politice_2006_2007_-3-523

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro