sâmbătă, septembrie 14, 2024

Ce nu știu și ce știu

Nu e ca și cum ar veni de la sine. Efortul de a intra în papucii de candidat este semnificativ iar trăirile sunt intense. Îți pui o sută de întrebări și mai toate sunt fără răspuns. Și știi că vor curge alte mii de întrebări și nu vei avea la toate răspuns. Mai mult, un singur răspuns ratat, te poate scoate din joc.

Te gândești la cum vor vedea oamenii gestul tău. În primul rând cei care te cunosc. Și nu mă refer aici la cercul imediat de prieteni, ei ți-au spus deja că ești nebun, te-au întrebat deja dacă ești sigur că asta vrei și dacă înțelegi în ce te bagi. E vorba de ceilați vreo sută, două de persoane cu care interacționezi profesional, cu care comunici constant, cei care te văd într-un anumit fel și care au diferite alte așteptări de la tine. Ce vor zice ei? Sunt importanți. Împreună cu ei lucrezi în diferite proiecte, cu ei ai relații profesionale, cu mulți ai susținut diferite cauze comune, alții te-au susținut în diferite contexte etc.

Or să se întrebe ce te-a apucat? De ce faci asta? Nu cumva pui în pericol ce ai construit în ultimii cincisprezece ani? Ce o să creadă lumea despre tine? De ce să te bagi tu în mizeria din administrația locală a Bucureștiului? Vei face față tuturor acelor interese care parazitează bugetul orașului?

Cu mulți dintre acești oameni ai dezvoltat relații bazate pe încredere. Ai încredere în ei și ei au încredere în tine. Nu vrei să pierzi această încredere. Tu știi în sinea ta că tot tu vei fi, nu ai cum să te transformi de pe o zi pe alta. Dar e posibil ca pentru ei să devii o altă persoană. S-ar putea ca pe unii dintre ei să îi pierzi. Și știi că ei sunt importanți pentru tine.

Miza e mare. Dacă nu câștigi (sau dacă nu scoți un scor bun) poți să-ți riști cariera. Și nu e doar miza ta. E și miza acelora care te susțin și care pariază pentru tine. Este și miza acelora care te vor urma și îndruma, miza celor care-și vor da din timpul lor, miza acelora care-și pun speranțe într-o nouă construcție politică bazată pe competență și cinste. Dacă nu vei reuși, atunci când vei defila cu cinstea cât și cu competența, nu oare le vei compromite, dacă nu va fi votat acest mesaj? Sau mai pe șleau, atunci când vei candida venind din societatea civilă, ca oengist activ, prestația ta nu va afecta întregul sector? Ești dispus să faci pariul acesta? Vei rămâne pe harta oamenilor cu care până acum ai fost aliat?

Nu știu. Nu am răspunsurile la aceste întrebări. Le voi avea în iunie și cu siguranță le voi avea până în toamnă, după ce va mai trece timp. O să vă pot spune atunci cum a fost.

Dar sunt și lucruri pe care le știu. În primul rând mă știu curat. Știu că nu reprezint interesele nimănui altcuiva și de aceea sunt un om liber. Știu că voi da în acestă perioadă totul pentru a nu compromite nimic din ceea ce am construit până acum pentru ca vouă să nu vă fie rușine să vă însoțiți cu mine și de acum încolo.

Știu că dacă nu participi nu contezi. Nu poți să vii după aceea și să zici dezgustat că “uite domne’ a câștigat Firea” dar tu să nu te implici. Am învățat asta în ultimul an. Faptul că până la urmă am acceptat să reprezint societatea civilă (de fapt m-au propus și susținut 14 organizații, nu toată societatea civilă) în Consiliul Național de Integritate mi-a servit drept  lecție. Să nu credeți că mi-a fost ușor acolo și că nu mi s-au făcut diferite mizerii și că n-a trebuit să confrunt diferite interese nelegitime. Nu voi intra acum în detalii. Toate acestea au trecut, am ieșit întărit și acum sunt împăcat cu alegerea mea. Da, de pe margine e mult mai comod, dar dacă vrei să faci diferența trebuie să intri în joc.

Știu că acum emomentul. Știu că m-am pregătit. Știu că nu vin de chiar nicăieri și că fără politică cariera și identitatea mea n-ar reprezenta aproape nimic. Poate să pară că mi s-a năzărit să conduc eu Bucureștiul, că poate nu îmi văd lungul nasului. M-am pregătit, sunt pregătit. Am cercetat, am participat în diferite proiecte, am lucrat în multe echipe, i-am consiliat și susținut pe alții, am aprofundat administrația publică, cred că înțeleg perfect cum (nu) funcționează Bucureștiul și de ce, ce trebuie să fac și care îmi vor fi instrumentele.

Or fi alții mai competenți decât mine? Sigur că sunt. Așa cum erau și pentru a reprezenta societatea civilă în CNI. În ultimul timp am întânit oameni extraordinari, urbaniști, arhitecți, specialiști în geografia populației, în dezvoltare locală, servicii publice, servicii sociale. Aș da și nume dar nu vreu să mă folosesc de numele lor fără să le cer voie. Dar ei… Dar voi nu v-ați decis încă să participați. Eu sunt decis. Sper să fiți cu mine. Și cine știe, dacă câștig să nu mă lasați singur.

P.S.

În timp ce citiți rândurile de mai sus probabil că sunt deja la Senat, depunându-mi demisia din calitățile de membru și de Președinte al CNI.

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

  1. „Ca să ieși mereu învingător, nu porni decât războaie pe care ești sigur că le câștigi”

    Aici sunt două planuri. Cel de candidat și cel de primar. Pentru că după ce se termină primul război începe cel de al doilea, care este de fapt Marele Război, să schimbi în bine Bucureștiul.

    Să începem cu primul, cel de candidat. Aci lupta cu ceilalți și implicit cu alegătorii care le sunt aliați. Lupta se dă între candidat și armata lui de votanți. Cei cu care pleacă la luptă și cei pe care-i racolează pe câmpul de bătălie. La start pare că sunt doi candidați favorizați de armata cu care se antrenează pentru luptă. Candidatul PNL va fi cel care își va mări oastea de …strânsură cu care pornește la bătălie. PSD-ul cu sprijin UNPR are o oaste de start aproape invincibilă, dacă îi pun în frunte un om potrivit (știm că și femeia e om, dar încă nu am aflat dacă e și om politic în…Firea…ei), Negoiță fiind unul posibil. În lupta cu cei doi cu ce ați putea veni în așteptările votanților nehotărâți? Aveți un profil de candidat asemănător cu al lor, mai puțin experiență administrativă. Poate nu contează așa mult în această etapă, dar nu uitați că românul este un alegător foarte pragmatic, mai ales cel neînregimentat în armatele celor doi. El votează pentru viitorul primar, nu pentru un candidat și atât. Calitățile pe care le-ați enumerat vă recomandă exact pentru postura în care vă aflați acum. Ați câștigat un război pe care ați fost sigur că sunteți cel mai bun. De ce să renunțați? Pentru că sunteți …neașteptat de bun acolo? Porniți un război pentru care nu prea aveți multe șanse să-l câștigați.

    Să admitem că veți câștiga (chiar vă urez succes). Ce veți face fără consiliu? Ce experiență aveți în a lucra cu structuri administrative de o complexitate pe care nici nu v-ați imaginat-o? Ați condus vreodată o mică activitate în care sunt implicați oameni de toate categoriile sociale? Un SRL, S.A. ceva care să aibă un scop lucrativ?

    • Este mult adevar in spusele dvs,mi-ar place sa cred ca „pragmatismul” bucurestenilor sa fie suficient de lucid ca sa nu-i faca sa rateze o buna ocazie de a schimba SI ce nu merge bine :)
      E mai simplu sa inveti ceva de la 0,chiar si administrarea unei capitale,decat sa-ti schimbi naravurile…Cred deci ca in 2016 la Bucuresti, un primar afiliat la un mare partid va fi cea mai proasta alegere!

  2. Felicitari pt implicare si sa fiti de folos comunitatii. Conditia calitatii persoanei o indepliniti, succesul va fi conditionat de proiect, caracterul acestuia trebuie sa fie reformist in sensul stimularii resurselor comunitatii al carui lider doriti sa fiti, respectiv descurajarii comportamentului parazitar.

  3. Domnule Ciucu !

    Nu pot să vă votez fiindcă nu locuiesc în București, dar cred că acum a sosit momentul pentru a măsura discernămîntul populației capitalei. Chiar dacă majoritatea membrilor ei nu citește contributors, n-au decît să COMPARE.

    Vă țin pumnii !

  4. Sunt curios daca aveti macar un singur studiu care sa va plaseze in procente in fata lui Nicusor Dan. Inteleg ca se mizeaza pe notorietatea Monicai Macovei pentru a va impinge in fata (no offense, dar in spatiul public nu va cunoaste aproape nimeni), dar cate voturi la primarie va poate aduce dna Macovei?..

    Sper ca spre finalul campaniei toti candidatii onesti isi vor analiza bine sansele si nu vor eroda din procentele celui mai bine plasat doar pentru a-si satisface orgoliul personal… Masinaria de vot PSD sigur va reusi sa aduca mai multe procente decat orice candidat de dreapta singur, deci este foarte important sa existe unitate si „pe dreapta”.

  5. Multa bafta in campanie!

    Si un sfat prietenesc: explicatiile din articol trebuie sa fie ultimele pe tema asta, lasa introspectia si publica viziunea si programul pentru Bucuresti.

  6. OK. Veți demola pasajul Ciurel (cât se va fi realizat la data investirii primarului general) cu aceeași firmă (aceleași firme) care l-a(u) construit?

  7. Felul in care „societatea civila” de la noi intelege sa-si dea cu tesla-n vintre si sa-si saboteze orice sanse de succes mi se pare el insusi o tema de reflectie si de ce nu, de dosar in Dilema sau prin alte reviste.

    Fara suparare, nu aveti notorietate. Imi place cum scrieti, apreciez ce face ONG-ul in care ati activat, dar sunteti departe de a avea sanse sa castigati. Nicusor Dan are mult mai multa notorietate decat dumneavoastra (dupa esecul de acum 4 ani) si are un parcurs (track record) verificat. Il stim ce face de 8-9-10 ani de zile si pare credibil.

    Din pacate, singura sansa ca dumneavoastra sa-i luati fata este sa-l atacati fix pe el (probabil ca veti gasi si ceva motive…e prea stangist, e slab comunicator, e prea taliban). Finalul va fi ca nici nu-i veti lua fata, dar ii veti fura 1-2-5 procente. Care s-ar putea sa fie fix cele care conteaza sau nici macar atat.

    In orice caz, candidatura dumneavoastra nu are mare logica si ridica intrebarea legitima: ce urmariti de fapt? Daca nu faceti decat sa spargeti voturile segmentului informat si dornic de schimbare (care oricum nu e majoritar), la ce bun?

    • Mă scuzați, dar CE să analizeze ”Dilema” sub amorful stindard ”nici așa, nici altminteri” ?

      Cînd ați reușit să trageți vreo concluzie fermă ”lecturînd” ”elitista” publicație ?

    • In Bucuresti a castigat intotdeauna candidatul mai bun de gura. Ati spus-o si dvs. Nicusor Dan e slab comunicator. Eu l-am votat data trecuta dar, sincer, nu cred ca are vreo sansa. In primul rand nu are deloc replica (si asta conteaza foarte mult), in al doilea rand programul sau a fost acum patru ani (nu stiu nimic despre cel de acum) foarte subtire. In concluzie, ar fi mai bine ca el sa se retraga, nu toata lumea e potrivita pentru a fi in lumina reflectoarelor. El e un foarte bun activist, nu e nici macar un bun candidat.

      • Care este diferenta asta mare dintre „un foarte bun activist” si un bun primar? Lasati sa se inteleaga ca ar fi cumva antagonice..

      • A castigat mereu un candidat cu notorietate, care era si bun de gura. Dl. Ciucu nu are notorietate si nu stim nici cat de bun de gura e. In plus, electoratul se mai schimba – s-ar putea ca partea cu „bun de gura” sa nu mai fie obligatorie (a se vedea ultimele prezidentiale). Ma indoiesc, pe de alta parte, ca notorietatea nu ar mai conta.

        Iata, dumneavoastra pareti un bun exemplu de om care l-a votat pe Nicusor Dan si nu-l va mai vota fiindca, nu-i asa?, i s-a dat o alternativa (mai buna, veti zice). Daca dl. Ciucu nu ar fi candidat, nu stiu daca l-ati fi votat pe Busoi doar fiindca nu va place cum comunica ND. S-ar putea chiar sa fi mers, totusi, pe mana lui ND.

        Fragmentarea votului nu serveste decat unui singur candidat – cel al carui electorat nu se scindeaza (pentru ca pe partea lui oricum nu apare nimeni altcineva). Ma refer la candidatul PSD.

        • Am și eu o dilemă, că am mai văzut discuția asta și nu înțeleg: ND e preferabil că a fost primul în cursă, sau e preferabil că e mai bun?
          Și eu l-am susținut pe Nicușor Dan, din lipsă de ceva mai bun, dar nu credeți că dacă avem o variantă mai bună, ar trebui să susținem cu toții varianta mai bună, inclusiv Nicușor Dan?

          • Nu stiu daca e mai bun, pentru ca nu va cunosc atat de bine. Dar e mai verificat.

            Si in plus – e irelevant. Maine putem gasit, sunt 100% sigur, un candidat mai bun si decat dumneavoastra si decat ND. Efectul? Veti imparti toti 3 acelasi bazin de voturi. Cui prodest?

          • Puteti sa argumentati, pe scurt, de ce sinteti o optiune mai buna decit Nicusor Dan?
            Cred ca e un aspect important pentru potentialii dumneavoastra alegatori.

            • Ați greșit adrisantu’. În fine, poate d. Ciucu revine cu mai multe detalii. De pildă, data anunțată pentru alegeri e probabil în sesiune studențească, vă avantajează sau nu d. Ciucu?

    • La ce bun? Unii ar spune tocmai pentru a spori șansele celuilalt candidat de care amintiți. Prea stângist etc nu spune nimic față de prea franțuzit, vezi și actualul cabinet. Or, candidatura „oficială” a d. Ciucu va aduce un plus de credibilitate celuilalt, desigur, pentru cei cu scenaritele la purtător.

  8. Felicitari si suces! E un semn bun ca se implica in politica oameni noi, din societatea civila, liberi si neinregimentati in niciunul din partidele care ne-au adus in ultimii 26 de ani acolo unde suntem. Astfel de oameni sunt inca rara avis.
    Ca sa poata schimba ceva, ei trebuie sa castige alegerile. Iar lupta electorala cu masinariile „clasice” PSD, PLN si „independentii” lor este inegala si dura.

    Data trecuta l-am votat cu bucurie pe Nicusor Dan, desi eram convinsa ca nu are nicio sansa la Primarie, dar era altceva. Si ma bucur ca nu a abandonat intre timp.
    Acum exista deja 2 oferte electorale – ale USB si M10. DE CE? Mi se pare o mare eroare de strategie.

    Inca nu este tarziu ca USB si M10 sa discute si sa stabileasca un candidat comun. Sunt multe de facut, iar pana in iunie timpul este foarte scurt. Impreuna va puteti mari sansele.

  9. Ati castigat prima batalie : batalia cu tine insuti. Este o mare victorie intr-un razboi pe care oamenii onesti il pierd in aceasta prima batalie. Teama de un esec in fata fortelor politice malefice ii invinge pe majoritatea celor ca d-voastra. Judecand in perspectiva electorala consumatorii de gargara pot sa fie mai multi decat consumatorii de proiecte si de initiativa.. Dar nu putem sa fim la nesfarsit prizonierii logicii ca dam votul nostru celui care are sansa sa-l invinga pe cel mai rau dintre rai. Vreau sa votez candidatul care ma reprezinta cel mai bine , potrivit intereselor mele si potrivit asteptarilor mele. Sper ca exemplul d-voastra sa fie urmat de cat mai multi oameni care au forta si dorinta de a realiza ceva. Gestul acesta arata ce se mai schimba ceva in tara asta si este in continuarea actiunii „Colectiv”. A fost si vremea analizelor acum este vremea actiunii. Vad ca primiti sfaturi si reprosuri ca ati lua din sansa altui candidat mai notoriu. Inca suntem in situatia când multi votanti se simte in postura de forta forta politica si din postura asta, votantii face strategii si aliante politice castigatoare. Treaba noastra , a votantilor este sa votam pe cel care ne reprezinta cel mai bine. Sarcina aliantelor si a strategiilor este a candidatilor. Un razboi nu se castiga la prima victorie si nu se pierde la prima infrangere. Nu stiu daca se termina vreo data , poate doar atunci când intervine renuntarea. Felicitari si succes!

  10. „Știu că nu reprezint interesele nimănui altcuiva și de aceea sunt un om liber”

    Da’ interesele mele le reprezentati? Intreb si eu. Care e rostul acestui articol? De ce simtiti nevoia sa va justificati decizia? De ce falsa modestie?

    • As mai aduga si eu niste intrebari, pentru candidatul la Primaria Capitalei:

      1.- Cum nu reprezentati interesul nimanui atata vreme cand sunteti candidatul unui partid (M10), chiar daca nu sunteti inca membrul acestuia?

      2.- Cum sunteti un „om liber”? Adica liber de ce? Nu aveti nici o responsabilitate pentru votantii carora le vreti votul?

      3.- V-as mai intreba – ca la un interviu de angajare (in fond alegerile sunt tot un concurs pentru ocuparea unui post de primar, consilier etc.) – care sunt calitatile, experienta, abilitatile si programele dvs. si vum le veti pune implemnenta si in ce etape,……… fata de cele ale lui ND (sau a celorlalti candidati) care sa ma determine (cat si pe alti votanti) sa va dau (dea) votul.

      4.- Daca nu va indepliniti promisiunile electorale, la termenele la care va angajati, ce se va intampla: veti demisiona………sau veti proceda ca toti politicieni de azi gasind scuze de tot felul?

      Am in vedere numeroasele interventii publice ale d-nei Monica Macovei (liderul partidului M10) in care a cerut / cere demisia celor care nu-s in strare sa faca performanta in pozitia in care sunt alesi?

  11. Un prieten imi spunea, in cunostinta de cauza ;) , ca „Franta se da celui care o doreste cel mai mult!”, si cred ca aceasta probabilitate poate fi valabila in mai toate alegerile democratice cu larga participare. (adica, nu la sate si catune, nu la toate…)
    Altfel spus, e adevarat ca lumea judeca rational, numai ca, atunci cand are de ales intre programe qusi-identice, adica mai mereu, va decide (din fericire!) dupa criterii subiective, care nu se rezuma la apartenente partinice sau alte antecedente, ci pur si simplu la Omul care le solicita increderea…Pasiunea, devotamentul, empatia, calitatile umane intrinseci, in general, nu se clameaza in discursuri, se resimt sau nu, si asta face, deseori, diferenta…ca si surpriza observatorilor rationali!
    Toate acestea, ca sa va transmit ca, daca va simtiti investit cu aceasta vocatie, daca va pasioneaza perspectiva, in asa masura incat sa va focalizati numai pe ea, fara sa va preocupe ce va fi in caz de esec, inseamna ca meritati increderea Bucurestenilor, si ei va vor intelege…
    In opinia mea, politicii romanesti ii lipsesc oameni pasionati de politica, in primul rand! Cinstea si integritatea singure, adica fara pasiunea care produce idei, creeaza solutii, confera pricepere si curaj, nu ajung!

  12. Ma alatur celor care isi exprima mirarea. Cu ceva vreme in urma polemizati cu Mihai Gotiu de la Romania curata pe tema societatii civile convenabile. Ma intrebam atunci ce aveti de impartit si cum de ati uitat ca guvernul Ponta v-a sustinut la CNI, Acum ii cereti lui Nicusor Dan sa se retraga, desi in el si-au pus deja multi sperante si de ani de zile lupta prin instante contra lui Oprescu si Chiliman. Primar nu o sa va alegeti, dar iarasi sunteti spargator de solidaritate si de proiecte ale altora. Cui serveste? Cine v-a pus?

  13. Daca tinem cont de faptul ca vorbim (inca) despre alegerea primarilor intr-un singur tur, atunci cred, domnule Ciucu, ca aveti o obligatie morala sa raspundeti celor care va intreaba aici (si nu numai), ce urmariti de fapt prin aceasta candidatura.
    Este destul de limpede ca – daca alegerile ar fi in doua tururi – atunci voturile care initial ar merge catre ND, dv si Busoi s-ar coagula intr-o buna masura in turul 2. Dar nu e cazul.
    Daca insa ati luat in calcul doar cresterea vizibilitatii pt M10, atunci va spun din start ca miza este mult prea mare ca sa va permiteti fragmentarea votului la Bucuresti in felul acesta. Este doar un alt truc politicianist, cu consecinte pe care fie nu le-ati luat in calcul, fie sunteti dispus sa vi le asumati.
    Asa ca spuneti-ne ce nu stiti si ce stiti in legatura cu asta. Va rog.

    • Excelenta remarca!
      Care sunt prioritatile reale ale candidatului Ciucu?
      Ce parte de responsabilitate este gata sa-si asume in faramitarea voturilor „progresiste”?
      Mister…aparent?

  14. De la traseismul politic la traseismul civic si retur

    Faptul ca inca un reprezentant al societatii civile paraseste sectorul nonguvernamental si sare in barca statului nu mai tine de exceptii, la noi incepe deja sa devina o regula.
    Ca sa intelegem de ce am ajuns aici , sa ne reamintim impreuna cateva modele si etape anterioare ale trambulinelor politice si civice existente in societatea romaneasca :

    1 . Modelul arhaic al trambulinei politice

    a) Activist sindical – politician / functionar de stat

    Miron Mitrea – https://ro.wikipedia.org/wiki/Miron_Mitrea
    Victor Ciorbea – https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Ciorbea

    b) Activist civic – functionar de stat / politician

    Rodica Stanoiu – https://ro.wikipedia.org/wiki/Rodica_St%C4%83noiu ; http://arhiva.gov.ro/drept-la-replica__l1a6972.html

    c) Politician / functionar de stat – presedinte de patronat

    Dan Matei Agathon – https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Matei_Agathon

    2. Modelul evoluat al tambulinei politice

    a) Ofiter acoperit in presa , auto-deconspirare , plecarea din presa si revenirea tot acolo dupa o luna de zile si fara nici o consecinta :

    Robert Turcescu
    http://www.stiripesurse.ro/video-spovedania-lui-robert-turcescu-nu-mai-pot-sa-traiesc-asa_932906.html
    http://www.nasul.tv/final-de-mascarada-turcescu-isi-pregateste-revenirea-in-presa/

    b) Ziarist – politician

    „ … foarte mulţi ziarişti au trecut în politică. Radu F. Alexandru este în politică, Vosganian a avut rubrică economică la “Ziua”, Şova a fost şi el ziarist la “Ziua”. Nu văd care e problema.”
    „Ce dacă am fost la închisoare? (s.n.) Sunt un model de urmat pentru tinerii ziarişti“

    Sorin Rosca Stanescu – 22.09.2015
    http://adevarul.ro/news/societate/video-interviu-sorin-rosca-stanescu-ce-fost-inchisoareo-model-urmat-tinerii-ziaristi-1_560179b9f5eaafab2ce239d9/index.html

    c) lider ONG – politician

    Renate Weber
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Renate_Weber

    Cristina Guseth

    https://youtu.be/3WjStxrJ8dM

    https://youtu.be/HJEDv_46NFg

    d) lider ONG – functionar de stat

    Cristian Ghinea
    http://www.contributors.ro/author/cristian-ghinea/?bio

    Ciprian Ciucu
    http://www.contributors.ro/author/ciprian-ciucu/?bio

    La nivel general , intr-o societate deschisa si sub imperiul libertatii in care „ceea ce nu este interzis este permis” nimic nu impedica oamenii sa migreze in spatiul social din sectorul nonguvernamental in spatiul politic si inversa , sau in interiorul spatiului politic dintr-un partid in altul. Intrebarea este daca acest lucru este recomandabil si benefic pentru cei in cauza si pentru societate .
    In esenta este vorba de dileme sociale majore. Dupa un vechi principiu al separarii sarcinilor , o persoana nu poate simultan si arbitru si jucator . In al doilea rand, abilitatile si competentele dobandite intr-un domeniu nu pot fi transferate automat si in orice conditii in alt domeniu. In al treilea rand, domeniile diferite presupun si sisteme de valori diferite ( unele sunt valorile societatii civile, altele sunt valorile administratiei de stat , altele sunt valorile politice ,etc) iar toate acestea se construiesc intr-o lunga perioada de timp si nu se pot schimba intr-o singura zi.
    Diferenta intre sectorul nonguvernamental si spatiul politic la fel ca si cea dintre societatea civila si administratia de stat este una de natura , structura si mentalitate ceea ce le face practic incompatibilie. Mai exact , sectorul nonguvermental si societatea civila in general au in spate practici specifice, o filozofie , o traditie si o intreaga cultura care vin din democratia de tip occidental . Spre deosebire de acestea, spatiul nostru politic aparut dupa 1990 prin generatie spontanee si sectorul de stat de stat de la noi care nu se poate desprinde de trecutul care l-a generat, au o filozofie , o traditie si o cultura care se rezuma la fraza de un cinism inspaimantator rostita candid de un reprezentant de-al lor : „Nu puteti conduce tara cu oameni saraci si cinstiti”.
    In sfarsit , ne apropiem acum de sediul materiei si putem puncta in context raporturile dintre sectorul nonguvernamental , societatea civila in general si spatiu politic in mod special , respectiv traseismului politic si/ sau civic si problemele implicate asa cum sunt acestea reflectate in unele opinii exprimate pe Contributors.ro si in special in evolutia opiniilor domnului Ciprian Ciucu pana la momentul deciziei de a-si reorienta cariera .
    Cu titlu de opinie personala cred ca un politician care sare ca o minge de ping-pong dintr-un partid politic in altul nu are de fapt opinii politice, iar oamenii care stiu ce vor nu-si schimba opiniile , convingerile si sistemul de valori personale cu rapiditatea cu care isi pot schimba civilii costumele sau militarii uniformele decat daca este vorba de oportunisti ( in cazul civililor ) sau la ordin ( in cazul militarilor ), dar cititorii isi pot forma propria lor parere despre aceasta problema citind fragmentele si ideile prezentate mai jos .

    „Dacă ar putea propune oameni pentru demnităţi publice, ONG-urile ar arunca în aer legea actuală a partidelor politice şi ar face-o redundantă, irelevantă şi lipsită de obiect(s.n.). Legea actuală este proastă, limitativă, dar cel mai bine ar fi să o schimbăm pe acesta şi nu să venim cu ceva nou care ar afecta şi decredibiliza un sector indispensabil democraţiilor funcţionale, sectorul neguvernamental.
    Sintagma de “neguvernamental” ar deveni lipsită de conţinut (s.n.). Atâta timp cât vizezi obţinerea puterii politice, finalitatea fiind să ai oameni în guverne locale sau centrale nu poţi să te defineşti ca neguvernamental(s.n.).”

    Ciprian Ciucu – 17.10.2011
    http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/sa-nu-le-dam-ong-urilor-liber-la-obiective-politice/

    „In sfarsit, initiativa perversa a domnului Lazaroiu ( „Ar fi o noutate să apară asociaţii care să aibă obiective politice şi economice, nu doar obiective referitoare la reforma morală a societăţii ”), prin toxicitatea ei , seamana poate cel mai bine cu acea initiativa prin care serviciile secrete capatau dreptul de a desfasura activitati economice , sau cu alta initiativa recenta prin care ofiterii acestora capata dreptul „civil” de a desfasura anchete penale ca si cum justitia oficiala ar fi considerata de facto impotenta . Cu exceptia justitiei care de ochii lumii se doreste „ neinfiltrata”, presa si alte domenii profesionale sensibile, au recunoscut in mod tacit ca sunt „penetrate” . De aceea, intiativa gestata parca in laboratoare de inginerie sociala , ascunde un adevarat efect de domino, mai exact o lovitura de gratie data societatii civile . Nu au fost suficiente probabil absenta moralitatii publice, comportamentul suburban si/sau infractional al unor politicieni, promiscuitatea politica , compromiterea deliberata a ideii de partide politice si in final a democratiei (s.n.). Era neaparat nevoie si de compromiterea totala a ideii de societate civila si de sector „ neguvernamental” pentru ca nici o zona sociala sa nu ramana nealterata (s.n.) si sa nu se mai poata face nici o distinctie intre cei „ curati ” si cei ” manjiti,” iar „ manjitii” de ieri sa devina din nou „ curatii” de maine .”

    Sergiu Simion – 23. 10. 2011
    http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/sa-nu-le-dam-ong-urilor-liber-la-obiective-politice/

    Totodată, argumentul dumneavoastră referitor la faptul că ONG-urile cu scopuri politice s-ar contrazice fundamental cu ideea de „neguvernamental” și afirmația lui Sergiu Simion despre compromiterea ideii de societate civilă și sector neguvernamental sunt cât se poate de adevărate. Organizațiile neguvernamentale nu ar trebui să servească o platformă politică , ele ar trebui să fie interesate de furnizarea binelui social(s.n.).

    Mihaela Curcudel -05.02.2012
    http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/sa-nu-le-dam-ong-urilor-liber-la-obiective-politice/

    „M-am săturat de traseişti (s.n.). A spune că traseismul este o chestiune irelevantă, o pseudo-problemă, a o scuza spunând că nu poate fi operaţionalizată, nu este bine(s.n.).”
    „…a te opune traseismului este “antidemocratic şi antiliberal” atâta timp cât blochezi, condamnându-l, opţiuni pe care oamenii trebuie să fie liberi să le ia, în urma unei eventuale convertiri autentice (s.n.) la o altă doctrină.”
    „ Definiţiile pe care le-am găsit pe Internet (inclusiv wikipedia) mi se par că nu trec testul liberalismului: traseismul politic este atitudinea caracteristică politicianului care se transferă de la un partid la altul în funcție de interesele personale(s.n.). Cum fiecare om trebuie să fie liber să-şi caute fericirea personală, implicit să-şi urmeze interesele (s.n.)este clar că traseismul nu poate fi combătut cu mijloace statale.”

    Ciprian Ciucu – 15.10.2012
    http://www.contributors.ro/dezbatere/masurand-traseismul-nu-este-o-notiune-anti-liberala-un-sfert-din-parlamentari-sunt-traseisti-politici-2/

    „Tranzitia think-tank pozitii politice este doar normala . Acest schimb se realizeaza in toate tarile democratice. Si e normal sa fie asa. (s.n.)
    Noi ne petrecem timpul stand cu ochii pe guvenre si ce fac ele. Ne profesionalizam pe anumite teme și oferim argumente pentru diferite decizii și politici publice. Sunt domenii/teme pe care le urmarim de mult si le cunoastem de multe ori mai bine decat ministrii vremelnici.
    Este doar normal ca la un moment dat sa iti asumi, daca ti se propune(s.n.) o functie din care tu crezi ca poti face mai bine, mai mult.”
    …..
    „La fel de normal ar fi ca si oameni din mediul de afaceri sau cel public sa-si asume diverse pozitii (s.n.).”

    Ciprian Ciucu-05.12.2015
    http://www.contributors.ro/fara-categorie/raspunzand-unui-om-neonest-doar-un-raspuns-la-calomii-gratuite/#comment-263222

  15. Sunt trist. Speram ca punem toti umarul sa il ajutam pe Nicusor Dan. Acum e prima oara cand aflu de tine si chiar nu vad sensul sa ne fragmentam total aiurea. Poate esti un om extraordinar dar candidatura ta ingreuneaza si mai mult obtinerea schimbarii dorite in Bucuresti. Offff.

  16. ‘Or să se întrebe ce te-a apucat? De ce faci asta? Nu cumva pui în pericol ce ai construit în ultimii cincisprezece ani? Ce o să creadă lumea despre tine? De ce să te bagi tu în mizeria din administrația locală a Bucureștiului? Vei face față tuturor acelor interese care parazitează bugetul orașului?’

    Raspunsul este clar si il stiti bine: nu veti ajunge primar. In schimb, riscati sa ajungeti ipocrit jucand acest teatru cu intrebari la care va faceti ca nu cunoasteti raspunsul.

  17. Va felicit pentru decizie si va doresc succes!

    Va urmaresc de ceva vreme opiniile, cu care am rezonat intotdeauna.

    Sper sa reusiti sa coagulati in jurul dvs si celelalte forte politice impotriva PSD, intrucat sunteti de departe peste D-nii Orban sau Nicusor Dan.
    Trebuie lucrat in perioada imediat urmatoare la notorietate (va voi urmari astazi, 25-Feb, de la ora 12, in dezbaterea de pe HotNews. La cat mai multe!) si mai ales la prezentarea programului pentru Bucuresti. Succes!

    Cu respect!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro