joi, februarie 9, 2023

Ce putem învața din cazul Coreei de Sud pe tema #Coronavirus?

Coreea de Sud e a doua tara dupa China care reuseste sa reduca numarul noilor pacienti infectati, adica sa aplatizeze curba clasica de contaminare, potrivit NY Times. China și Corea de Sud sunt foarte diferite ca sisteme politice-culturale, însă au aplicat seturi relativ similare de acțiuni pentru a doua etapa a epidemiei. Probabil singura paralela care se poate face acum este cu teribila Gripa Spaniola de la începutul secolului XX, care a dus la moartea a 50 de milioane de oameni. Întrebarea presanta este ce factori de succes intervin în strategia Coreei de Sud de a opri raspandirea coronavirusului și care dintre aceștia pot fi adaptati la nivel național de fiecare stat? Rândurile de mai jos nu sunt scrise de un specialist pe tema pandemiei cu coronavirus, nu epuizeaza subiectul pandemiei cu coronavirus prin care vom trece în perioada urmatoare, ci constituie o sinteza a experientei unei tari care are câteva lecții de impartasit:

 • Un proces de invatare din trecut, respectiv experiența anterioara de reacție la aparitia epidemiilor regionale SARS (2003) și MERS (2015), când au dezvoltat proceduri, protocoale, institutii, laboratoare, stocuri de de material necesar; pe scurt toată lumea știe ce are de facut
 • Cea mai mare capacitate de testare din lume, cu peste 20.000 testari pe zi (numărul laboratoarelor disponibile e disputat, unele surse dau 96, altele 600; probabil au făcut peste 300.000 teste, rata a fost 5200 teste / 1 milion de locuitori)
 • Aceasta capacitate de testare extraordinara a determinat cea mai redusa rata de decese dintre țările afectate de Covid19, anume 0,7% (fata de media globala de 3,4%)
 • Se fac și se incurajeaza testari de Covid19 în sistemul privat la prețul de 134$ (160.000 won), DAR cazurile de pacienți cu risc sunt testate gratis
 • toți coreenii respecta riguros ”social distancing”, distantarea sociala de care vorbesc toate guvernele, respectiv 2 metri de siguranța fata de alte persoane; putina lume știe ca sintagma ”distantare sociala” aparține unui oficial sud-coreean
 • toate adunarile publice au fost suspendate, indiferent de natura lor, religioase, culturale etc, și populația nu a protestat în niciun fel fata de restrictii
 • stimulente negative pentru NERESPECTAREA carantinei: amenda 7.500 $ și un an detentie (salariul mediu în Coreea de Sud e 3150 $ sau aprox 38.000 $ / an)
 • setul de măsuri pentru controlul Covid19 e standard și binecunoscut deja (spălat mâini, masti, evitarea intrunirilor și locurilor aglomerate, participarea online la serviciul religios)

 • cea mai mare rata de tranzactii cu cardul și telefonul din lume (virusul rămâne o vreme pe bancnote, depinde de la moneda la moneda)
 • Coreea de Sud e printre putinele tari unde aparitia virusului nu a declanșat valuri de panic shopping inutile, inclusiv sesiuni de cumparare compulsiva a faimoasei hârtii igienice

 • un sistem de tracking al pacientilor care intra în alerta când pacientul iese din carantina sau autoizolarea la domiciliu (bazat pe istoric de tranzactii, camere CCTV și identitatea cunoscută a posesorilor de telefon; asta înseamnă ca ancheta epidemiologica clasica e completata de ancheta digitala și analiza de big data)
 • cu ajutorul acestui sistem de tracking a istoricului pacientilor a izbucnit un scandal național pentru ca un pacient fusese cu amanta în Wuhan (încă se discuta care este nivelul optim intre drepturi individuale și incalcarea dreptului la viața privata)
 • campania de informare a Guvernului a fost una de succes pentru obiectivul de control al pandemiei; întrebați ce ii sperie cel mai mult, sud-coreenii au dat urmatoarele răspunsuri: 1. potentiali purtatori ai virsului din preajma lor, 2. critica și oprobriul de a fi infectati 3. ca ar putea sa aibă virusul însă sa nu manifeste simptomele.

În concluzie, de la vârful epidemiei din Coreea de Sud, din data de 29 februarie cu un vârf de 909 cazuri, numărul de pacienti cu coronavirus scade constant și se intra în faza de stabilizare. Astfel perioada scursa de la primul caz pana la aplatizarea curbei de infecatre a fost de aproximativ 90 de zile, puțin mai lunga decât în Chinei, o țara care nu mai raportează pacienți infectati în focarele din interiorul țării.

Singura variabila care poate incetini creșterea exponentiala a noilor cazuri este asa-numita distantare sociala, singura modalitate optima de a lupta cu un inamic invizibil. Izolarea și distantarea sociala nu trebuie confundate, sau reduse, la postari sententioase în retelele sociale. O atitudine rationala este, fără îndoială, sa devenim mai activi în lumea noastră offline, nu în online, anume să ne convingem semenii din apropiere ca timpul curge în defavoarea noastră în absenta conformarii voluntare. E nevoie de dialog, moderatie și de curaj, pe cât e nevoie de empatie si luciditate, virtuți tot mai rare în vremurile de anxietate și panica sociale pe care ne este dat sa le traim.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Se poate realiza în țări totalitare sau cu educație civică ridicată. Nu în România. Și statul acasă nu produce bunurile necesare, alimente, bunuri de larg consum, medicamente, etc. Să privim mai adânc în viitor și să discernem căile de urmat. Dar iarăși ”Nu în România”.

 2. In Corea de Sud s-au infectat foarte multi oameni in intalniri religioase iar preotul care a organizat asa ceva si-a cerut SCUZE public.
  La noi Danniel isi spala Mertzanu si cam atat; Nici un anunt official si responsabil de la el/ei; Oamenii, adica gloata trebuie sa produca bani iar cine se impotriveste e bineinteles satanist; E o criza spiritual majora si pe ei ii doare n c**

 3. Comparatia este hazardata dat fiind gradele de dezvoltare economica, infrastructura si digitalizare, eficienta.Singurul lucru de retinut este ca au investit continuu si eficient. Noi nu am fost in stare nici sa inchidem granitele cu stabilirea unor culoare stricte de acces. In rest, virusul isi va face de cap la noi bine mersi si se va opri odata cu incalzirea vremii. Masurile luate sunt doar paleative pentru a nu deveni si mai extins, caci dotarile sunt minimale.

 4. China e disciplinata de partidul comunist.

  Coreeni au un grad foarte inalt de cunoastere, ei inteeg despre ce e vorba.

  Exemplul Chinei nu poate fi urmat de nicio tara din Europa.

  Exemplul Coreei poate fi urmat de Germania, Finlanda si Suedia. In niciun caz de Romania.

  Faptul ca testezi in masa nu e suficient.Trebuie sa mai faci ceva si dupa aceea. Ori, cu o populatie anafabeta, nu prea ai ce sa faci.

  Singurul avantaj al Romaniei este populatia dinn mediul rural. Si faptul va oricum noua nu ne pasa nici de batrani, nici de copiii.

  Pe partea poizitiva, conducerea statului s-a dovedit extrrem de eficienta si de profesionista pana acum. Au invatat tot ce se putea, au facut tot ce au putut. Excelent!

  Mai trebuie sa priceapa si populatia ca o boala inalt contagioasa impune o igiena absolut stricta, o evitare a atingerii suprafetelor contaminate extrema- intre altele

  • Cu regret, dar populatia nu este total analfabeta, cum credeti, Dedalus! Iar asa zisul program in multe cerinte este lovit de nulitate, nu avem dotarile si materialele sanitare necesare, doar ne carpim pe aici pe colo. Masurile trebuiau luate din ianuarie dar atunci dadeam guverne jos si doream anticipate.Pana sa faca un guvern in Ro chiar ceea ce trebuie va mai curge multa apa pe Dunare !

  • @Dedalus
   Infectarea se transmite prin picături din gât de la om la om. Respirația între doi oameni foarte apropiați, cu distanță mică e calea de infectare. Se cere o distanță de 1,5 m între oameni. Să sperăm că „distanțarea socială”, cât mai puține contacte cu alți oameni, distanța de 1,5 între doi care se întâlnesc e momentan cea se cere peste tot în UE și în lume.
   În Bulgaria industria textilă a început să producă măști de respirație în cantități mari pentru spitale. O privire peste gard …..

 5. „ce factori de succes intervin în strategia Coreei de Sud de a opri raspandirea coronavirusului …”

  România are cea mai mică rată de testare din UE și echipamentul de protecție lipsește cu desăvârșire din farmacii!

  Sistemul sanitar, care excede de „eroi”, este cumplit de incomepetent. Singurul avantaj este numărul de paturi la mia de locuitori, dar în privința ATI este catastrofal. Am văzut asta în legătură cu Colectiv… Apropo, cel amenințat de o condamnare penală a devenit eroul absolut!

  Singura măsură pe care o poate aplica România este restrângerea cât mai mult a drepturilor cetățenești. Singura direcție în care poate fi competentă România este plasarea polițiștilor la ușile imobilelor!

  https://www.g4media.ro/oficial-oms-nu-este-suficient-sa-ne-blocam-populatia-pentru-a-combate-coronavirusul-este-nevoie-de-masuri-de-sanatate-publica.html

  Noi nu suntem capabili să aplicăm decât partea cu restricțiile din modul de acțiune al Coreei de Sud! Atât poate România, atât pot politicienii-marionetă ai guvernării cleptocratice care fură de 30 de ani din averea publică.

  • Se poate face o paralelă cu dezastrul de pe Hillsborough, ale cărui urmări au fost agravate tocmai de acțiunile poliției și ale serviciului de ambulanță. După 15 ani, familiile celor decedați încă mai luptau în instanțele de judecată, pentru că autoritățile au întotdeauna dreptate și ele știu întotdeauna ce e mai bine pentru oameni, chiar dacă tocmai asta provoacă decese.

   Până una-alta, zeci de medici și Filiași și din Suceava au ajuns contaminați, tocmai datorită acțiunilor autorităților. Probabil nu vor fi decese printre ei, dar câți pacienți au ajuns contaminați chiar de medici, în acest fel?

 6. Peste o lună probabil va sta la dispoziție un test rapid și mai simplu de aplicat anunță clinica universitară de la J.W. Goethe Frankfurt. Azi se fac prea puține teste pentru a înțelege care e situația reală. Letatlitatea e probabil mai mică decât 1 % (RFG azi 0,5 %) dacă se iau în considerare toti cei infectați într-o regiune. Deosebirile dintre Italia cu 8 % letalitate față de ceilalți în UE se poate explica prin numărul mult prea mic de testuri. În Italia sunt azi cei mai multi morti. De la aproape 800 s-a ajuns la ca. 600 pe zi. O speranță?

  …”… Singura variabila care poate incetini creșterea exponentiala a noilor cazuri este asa-numita distantare sociala, …”…..

  Așa e. Infectarea se transmite prin picături din gât de la om la om. Respirația între doi oameni foarte apropiați, cu distanță mică e calea de infectare. Se cere o distanță de 1,5 m între oameni. Să sperăm că „distanțarea socială”, cât mai puține contacte cu alți oameni, distanța de 1,5 între doi care se întâlnesc e momentan cea se cere peste tot în UE și în lume. Aproximativ un an până când va exista un vaccin sigur, tratarea prin injecție pentru toți e speranța pentru a trece din nou la o stare mai normală.

  Azi vedem cât de mică e lumea, trăim practic toți într-un sat mic numit pământ. Încălzirea globului nu a convins pe toți. Grean Deal nu prea are mulți adepti în viața zi de zi. Virusul sars-cov-2 crează acum o altă imagine asupra existenței omenirii. Acum putem să înțelegem mai bine cea ce ne spun astronauții/ cosmonauții de mult timp despre planeta noastră. E atât de mică privită de pe lună sau din spațiul extraterestru. Preluăm acum punctul lor de vedere asupra pământului? Vom proteja mai bine cea ce avem, cea ce ne-a dat natura? Invadăm în continuare mările anul cu zeci de miloane de tone plastic? Poluăm aerul în continuare cu milioane tone CO2 și metan CH4? Ne pregătim de acum pentru încălzirea de 1,5 sau 2 grade Celsius ale planetei noastre? Cât timp ne rămâne pentru aceste pregătiri din moment ce știm că încălzirea planetei e deja realitate?

  Suntem în era „omului”.

  • @Kurt – diferența e alta, în Germania oamenii nu sunt contaminați în spitale. În România asta se întâmplă, oamenii sunt contaminați chiar în spitale. Mai ții minte saloanele de spital din România? Nu s-a schimbat nimic, ele tot așa sunt. Ce zici, într-un salon de 8 sau 10 pacienți, scapă vreunul necontaminat? Scapă vreun medic, vreo asistentă sau vreo infirmieră necontaminați? Greu de crezut, dar în timpul ăsta România emite ”ordonanțe militare”.

   • @Harald
    Trist cea ce scrieți, și mai trist, e așa de foarte mult timp. Am văzut spitale murdare 1976. Sper că acum se va înțelege: importantă „sistemică” are sistemul de sănătate (mai puțin băncile, A. Merkel 2008), medicii, personalul medical, aparatura medicală, medicamentele, dotarea spitalelor.

    Viitorul e deschis în România, UE.27 și în lume. SUA are azi o rată de infectare mare.

   • @Harald nu le emite Romania le emit niste indivizi denumiti „reprezentanti”.
    Acuma nu stiu cat este si nici nu vreau sa polemizez pe tema responsabilitatii victimelor insa nu uita ca pestele se impute de la cap. Avem o conducere impusa . Nu facem „noi poporul” listele de candidati. Nu exista deoarece nu este permis nici un partid politic construit de jos in sus. Nu detinem noi mass-media si nu avem concret nici o putere. Imediat cum am iesit din regimul autoritar ante-’89 am intrat in alta „moara” , o moara cu puteri mult mai mari de influenta , persuasiune , de santaj.
    Gandeste-te la cazul Suceava. Cineva a numit un manager imbecil. In toate domeniile , nu numai in sanatate , este la fel. Nu-i putem face nimic celui care a numit. Nu avem nici o putere impotriva celor care decid , care numesc , care hotarasc. Nici macar la alegeri. Nu facem noi listele cu candidati. In realitate se aleg ei intre ei si din ’89 incoace o fac cu supervizare de la licurici. Nu mai invinovati un popor , o natiune , pentru lucruri care i se impun. Suntem o colonie . Ca indivizi si ca mici grupuri actionam exact „as expected”. Unii suntem mai informati si mai constienti , altii mai putin insa si unii si ceilalti suntem lipsiti de alternativa reala.

    • Sunt de-acord cu tot ce scrii, democrația românească e ”ghidonată”, e butaforie, la fel ca și în Germania, de exemplu.

     Evident că nu publicul larg emite ”ordonanțe militare”, ele sunt emise de o conducere care își dovedește nivelul: cam același cu al lui Gabriel Oprea.

 7. Kurt, satul acesta mic este planeta Pamant, se scrie cu litera p majuscul sau Terra.Multii scriu si capitala tarii cu c mic, dar se scrie cu majuscul, este substantiv propriu si nu comun.

  • @Aristotel
   Stiu că 9 la literatura română (Exilul Elenei, A. Camus in limba română mi-a plăcut) la bacalaureat a fost dat cu „bun simț” fiindcă am avut 10 la matematică și fiziă. Am un vocabular restrâns în limba română. Am avut prilejul limbii materne la școală și liceul de provincie în Banat, un succes românesc. Cu ortografia, gramatica ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Gabor
Doctor în științe politice, publicist, a predat 12 ani științe politice în două departamente de științe politice, a colaborat cu mai multe organizații ale sectorului neguvernamental. Absolvent al Universității București.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro