marți, noiembrie 30, 2021

Ce rămâne. Sau de ce justiţia independentă este unica şansă a libertăţii noastre

Divizarea partidelor de dreapta, discuţiile interminabile şi sterile în marginea unei unităţi care nu se va realiza probabil niciodată cu adevărat, consolidarea artificială în Camere a unui guvern ce se întemeiază pe traseism şi improvizaţii lamentabile, atacuri mediatice imunde, ignorate sau sancţionate ezitant de către un organism, CNA, dominat de propria sa obedienţă : peisajul de la finele lui martie 2014 dă masură ratării obiectivului strategic al reformării elitei politice şi al refondării statului. Momentul grotesc al constituţiei confecţionate în regim de urgenţă de către un USL astăzi defunct este cel mai recent episod ilustrând potenţialul malefic al iniţiativelor sprijinite de politicienii români.

Pe acest fundal, există un reper pe care nimeni nu îl mai poate ignora, reperul în funcţie de care se ordonează raportarea din spaţiul public, reperul ce indică profunzimea unei schimbări dificil de anticipat în momentul debutului primului mandat al preşedintelui Băsescu. În contra tututor, o justiţie independentă se consolidează, iar articulaţiile ei devin, organic şi progresiv, o autentică coloană vertebrală capabilă de a acorda statului nostru coerenţă şi transparenţă. Prin DNA şi instanţele de judecată, domnia legii încetează să mai fie un cuvânt gol. Iar egalitatea în faţa constituţiei este asigurată, şocând pe cei care s-au privit pe sine şi pe clienţii lor ca fiind posesorii unei imunităţi de drept divin.

Pentru prima dată în post comunism, excesele de putere, aroganţa şi impunitatea nu mai sunt regula ce pare de neînlăturat. Violenţa cu care trusturile media atacă această justiţie eliberată de tutelă şi de patronaj nu este întâmplătoare. Intuiţia lor este corectă- rolul de contrapondere al justiţiei este evident, iar suveranitatea fondată de corupţie şi pe intimidare nu mai este ilimitată.

Scenele în care preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa chema la desfiinţarea DNA sunt proba ultimă a acestei schimbări care modifică din temelii regimul nostru politic. Un stat de drept robust este alternativa la despotism şi subdezvoltare, iar cei care se i se opun cu atâta vehemenţă sunt conştienţi de limitele autorităţii lor, în acest nou context.

Bilanţul este vizibil şi trimite la un fapt incontestabil.Ieşirea din subdezvoltarea democratică este efectul acţiunii unei justiţii independente ce operează contrazicând şi ameninţând interesele elitei politice prădătoare. Reforma partidelor este încă un deziderat. Existenţa unei ramuri a guvernământului care să ocrotească libertăţile şi să sancţioneze abuzurile este o realitate. De aceea, poate, supravieţuirea României ca stat european depinde de vitalitatea acestui segment instituţional doar în aparenţă fragil. Căci lupta lor este şi lupta noastră. Libertăţile pe care le avem sunt garantate de valorile pe care justitiţia independentă le reafirmă, tenace, zi după zi.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Domnule Stanomir, aveți perfectă dreptate !
  ”supraviețuirea României ca stat european depinde de vitalitatea acestui segment instituțional (Justiția independentă) doar în aparență fragil. Căci lupta lor este și lupta noastră. Libertățile pe care le avem sunt garantate de valorile pe care justiția independentă le reafirmă, tenace, zi după zi”

  Dar Adevărul umblă cu capul spart și cu Dreptatea ciobită în mână !

  Ce se va întâmpla dacă Justiția nu va mai avea un apărător de talia actualului Președinte ?
  Un alt președinte se va instala cu certitudine la Cotroceni la finele acestui an. După cum se arată sorții acest viitor președinte s-ar putea să nu aibă un mare deranj moral în momentul în care i se va cere să semneze Legea Desființării DNA care va fi rapid publicată și instantaneu aplicată. Noaptea pe la ora trei o echipă de comando va pune lacătele pe porțile DNA. Ăștia sunt hotărâți, nu umblă cu jumătăți de măsură.

  Restul va fi tăcere, o tăcere mormântală (vorba ceea ”ein wort ein mort”).
  Calculatoarele care alocă aleatoriu dosarele se vor defecta subit.
  Stivele de Dosare de Urmărire Penală a actualilor Corupți vor dispare fără urmă. Eventual vor apare niște dosare noi pe numele celor care astăzi se țin cu amândouă mâinile de drapelele revoluției de la 1789: Liberte, Egalite, Fraternite, Justiție !
  Fraternite, Justiție, dar de: ”de dai, n-ai; ia nu da, să vezi cum ai”. Libertate carevasăzică.

 2. Inainte de a sarbatori o justitie functionala si independenta, as vrea sa vad cum depaseste momentul alegerilor din 2014 si cum se ocupa de hotii si coruptii si din PDL / PMP, ba chiar din zona camarilei prezidentiale.
  Mai e nevoie de citiva ani tot asa de „productivi” la condamnari si arestari ca perioada recenta pentru a ma face sa cred cu adevarat ca justitia chiar e oarba si legea e chiar una pentru toti.
  Deocamdata – din pacate- inca oscilez intre a considera ca justitia sau e un mecanism de platit politie politice sau chiar ca e in slujba baselului..cum clameaza unii si altii.
  Mai vb in 2016..cind poate si nea Base (si de ce nu si genialele lui fete) ar avea de raspuns unor intrebari incomode, Ponta sa fie tras la raspundere pt plagiat, si etc etc etc …
  Cu o floare (si 2-3 condamnari ) nu se face inca primavara dreptatii…

  • Absolut corect Domnu” Alex . Probabil ca Domnul Stanomir nu stie ce solutii halucinante se emit in provincie si crede ca Justitie inseamna doar DNA sau instante bucurestene . Daca ar cunoaste realitatea (cruda) de la nivel de provincie , l-ar lua cu friguri in mijlocul verii . Daca ar cunoaste si oamenii de acolo si increngaturile lor , ar deveni brusc un personaj tragic ; lumea magistratilor este la fel de polarizata ca si Romania in general , nu ar fi putut face exceptie de la asta mizand doar pe faptul ca , fiind functionari superiori , (sau demnitari in cazul CSJ) au salarii cu mult mai mari decat majoritatea salariatilor romani .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro