miercuri, decembrie 4, 2024

Ce s-a dat, ce s-a luat. Cazul TVR

Presupuneam deunăzi că mediile publice, SRTV și SRR, și-ar putea inversa vătafii politici: PNL să ia Radioul public iar PSD să ia TVR. Fie și numai predicatele uzuale – televiziunea, radioul ”se iau”și ”se dau”- arată disprețul cu care sunt tratate aceste instituții. Dar rocada nu s-a confirmat. Deși lacom să ia tot, PSD a cedat pentru o împăciuire temporară cu PNL. Asta nu schimbă cu nimic atitudinea mai-marilor politici față de mediile publice. Zgonea, președintele Camerei Deputaților, o exprima perfect acum câteva zile: ”Poate să o propună și pe bunica, nu-i nicio problemă. Acceptăm orice…” . Probabil că pe lista scurtă a PNL figura și bunica, nu avem de unde să știm. Mircea Toader, vechi lider PDL, se referea la TVR ca la ”televiziunea de stat”. Legea 41/1994, chiar proastă cum e, spune altfel, încă de la primul articol: ” Se înființează Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, ca servicii publice autonome de interes național, independente editorial…”. De acest statut nu s-a ținut și nu se ține cont, geaba bate apa în piuă societatea civilă cu schimbarea legii, vezi apelul recent al ActiveWatch la responsabilitate. Președinții televiziunii și radioului public sunt scoși ca iepurașii din sac și aruncați înapoi, fără cerințe și analize de performanță, prin mecanismul perfid al numirii fără criterii și al respingerii Raportului anual. Adică prin gesturi pur politice. Un ”iepuraș” a fost Rareș Bogdan, acest ”gigel” propus de PNL să fie șef la TVR, fără alt atu decât numărul de gudurături pe lângă Antonescu. S-a pus singur în postura de a fi umilit în plen, a dat și o mostră de aroganță pentru un plus de penibil. Un portret excelent i-a făcut Răzvan Martin de la ActiveWatch, subliniind că performanțele recunoscute jurnaliștilor de grosul lumii politice este gudurătura. Situația nu e imputabilă doar politicienilor, ci mai cu seamă lumii jurnalistice dispuse să execute figurile impuse.

Un alt ditamai ”iepuroiul” care stătea zilele acestea pe la uși este Valentin Nicolau, vechi combatant PSD, trecut și pe la tata Voiculescu în calitate de vicepreședinte la Grivco, responsabil cu dezvoltarea Trustului Intact. A fost frustrant pentru vanitatea lui să intre pe ușa din dos în Consiliul de Administrație recent demis al TVR, ca ”reprezentant al salariaților”, printr-o forțare a legii, când fusese un dumnezeu ca președinte-director general în perioada 2002-2005. El a plecat după ancheta unei Comisii parlamentare care a stabilit management discreționar, contracte fără licitații, cheltuieli exorbitante pentru deplasări și protocol, lipsă de transparență în cheltuieli și achiziții publice, încălcarea obligației de a asigura pluralismul politic și social, libera exprimare a ideilor si opiniilor etc, iar în politica editorială, manipularea jurnalelor de știri și a talk-show-urilor, omisiune de știri, eliminarea informațiilor critice la adresa guvernului Adrian Năstase și a PSD și alte isprăvi, pe multe pagini. Iar acum, Stelian Tănase, cu un profil intelectual indiscutabil, dar definit politic ca un combatatnt pro-USL și conștient de obediențele pe care șeful TVR va trebui să le demonstreze, cum singur sublinia pe blogul său în 17 decembrie 2013: ”Cine va conduce TVR in 2014 va trebui să sprijine activ campaniile electorale ale USL la europarlamentarele din mai și prezidentialele din decembrie”.Și a mai înțeles un deziderat al USL: să fie liniște, cum s-a cerut și la ICR, la CNA, sau, mai recent, la instituția Avocatului Poporului. Să nu se audă nici musca! Deși vorbea în fața comisiilor reunite despre ”echidistanța” pe care o va asigura la alegeri, Stelian Tănase nu va putea fi director interimar, conform legii, mai mult de 6 luni. Dacă se respectă legea. Ce va găsi interimarul la TVR? Ce-a lăsat Săftoiu consiliul său de administrație: pe Pufulica și protocolul TVR3 cu Ministerul Agriculturii, un credit împovărător, o licitație de vreo 5 milioane de Euro pentru mașini de lux, găuri bugetare crescânde, o seamă de incompetenți proptiți politic în management, precum și o masă de salariați derutați și blazați. Și, în afara unei rele percepții publice și a decredibilizării, o audiență de plâns, care așază TVR la coada unor televiziuni inferioare. Analiza lui Stelian Tănase, când se plasa în afara careului, este pertinentă, mai ales că a simțit pe propria piele în 2004 cum funcționează ”mașina de tocat”, adică cenzura politică la TVR: ”Cei care lucrează acolo s-au obișnuit cu această situație si se lasă aserviți de guvern, parlament, președinție. Este un oportunism, o adaptare la mediu, care îi ajută să supraviețuiască în TVR. Efectul este o dramatică scădere a credibilității, și –ca efect- a audienței. La un buget de 150 mil. euro/anual, TVR face audiențe sub multe posturi private care au bugete si de 20 de ori mai mici. Originea acestei situații paradoxale este subordonarea TVR politicului”. Zice bine Stelian Tănase. Și ?

Articol aparut si in Revista 22

Articol aparut si in re

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro