marți, ianuarie 26, 2021

Ce s-a întâmplat cu solidaritatea românească?

S-au împlinit săptămâna trecută 42 de ani de la marele cutremur de la 4 martie 1977. Radio Europa Liberă în limba română a comemorat evenimentul redifuzând pe internet doar o parte dintre programele transmise live în acele cumplite zile.
Reamintesc că atunci, la inițiativa legendarului director Noel Bernard, postul finanțat de Congresul Statelor Unite care transmitea și în limba română din capitala Bavariei, a devenit pentru români nu doar principala sursă de informații, ci și o punte între cei aflați în țară și compatrioții din străinătate. Atunci, Noel Bernard a avut extraordinara idee de a înființa, cum spunea el însuși, “peste ideologii și ziduri”, o punte, de a crea o vastă operațiune umanitară.
La data de 11 martie 1977, același Noel Bernard rostea pe aceleași unde scurte un electrizant editorial intitulat Solidaritate românească. Ea, solidaritatea se manifestase poate în acele zile poate mai pregnant ca niciodată sau poate așa cum se manifestase și cu prilejul inundațiilor din primăvara anului 1970 ori din vara anului 1975. La urma urmei, nu aceste detalii istorice contează. Importantă era întrebarea pe care o lansa pe unde directorul postului nostru de radio. Și anume cât va dura această solidaritate, cum se va manifesta ea pe mai departe. Va trece, se va spulbera sau va rămâne o constantă de care era nevoie în încercările viitoare de care aveau să aibă parte românii.
Îngrijorarea lui Noel Bernard era justificată și a fost confirmată de ceea ce s-a întâmplat îndeosebi în anii 80, anii „deceniului satanic”, cum îi numea în Jurnalul său profesorul Mircea Zaciu. Oamenii și-au regăsit singurătatea, fapt explicabil prin teama de partid și de securitate, prin cei trei f- frica, frigul, foamea. Solidaritatea avea să fie regăsită doar în primele zile de după 22 decembrie 1989, atunci când pe români i-a legat bucuria reușitei Revoluției și, poate, ura față de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu. Ură care, în fine, putea, să se exprime fără teama unor repercusiuni.
Au urmat evenimentele din ianuarie 1990, punerea la zid a partidelor istorice readuse la viață, evenimentele sângeroase din martie de la Târgu Mureș, Piața Universității cu zona ei liberă de comunism, alegerile din Duminica Orbului, Marea Mineriadă din 13-15 iunie, regimul lui Ion Iliescu, victoria nesperată a lui Emil Constantinescu, victoria lui Traian Băsescu, victoria miraculoasă in noiembrie 2014 a lui Klaus Iohannis, absenteismul masiv la vot din decembrie 2016 care a permis victoria masivă a PSD. Au urmat din decembrie 1989 câteva mii de zile dintre care peste 6000 cu PSD în fruntea țării. De atunci, din iunie 1990 nici urmă de solidaritate. Poate doar câte o bucurie prilejuită de o victorie într-un meci de tenis a Simonei Halep.
În martie 2019, România este mai dezbinată ca niciodată. Guvernarea PSD-ALDE, cu profesioniștii urei în frunte, a făcut să fie astfel. Vectorii de imagine ai alianței nu se mai sfiesc să defel să bage zâzania între români, să spună că acei care nu le acceptă matrapazlâcurile, hoțiile, furtișagurile, înșelarea bunei credințe ori a naivității populației, mutilarea legilor justiției, deraierile tot mai pronunțate și mai frecvente de pe orbita europeană a țării cei care o susțin pe Laura Codruța Kövesi sunt nepatrioți, fac jocurile străinătății, sunt vânduți, nu sunt români. Aceștia au parte de aceleași ocări, de aceleași puneri la zid de care aveau parte cei ce nu îl aplaudau necondiționat pe Nicolae Ceaușescu. Care îi califica fie nebuni, fie legionari, fie vânduți străinătății.
Sigur, vorbeții din partidul d-lui Dragnea nu mai pot agita chiar așa ușor sperietoarea legionară. Spun însă că cei ce intenționează să îi voteze pe cei din USR sau PLUS aruncă țara în brațele a ceea ce pare a fi ori noua dreaptă, ori extrema stângă. Oricum, răul absolut. Când este de domeniul evidenței că răul absolut din ziua de astăzi, cel care a subminat la temelii orice urmă de speranță și de solidaritate românească este nimeni altul decât alianța PSD-ALDE.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Cineva ar trebui sa le spuna dobitocilor care nu voteaza, ca ei sunt cei care dau tara PSD-ului.

  Dar romanii n-ar recunoaste in veci ca sunt prea prosti sa voteze cu oameni cinstiti.

  Aveti ce alegeti la urne, idiotilor!

 2. Raul absolut este apanajul partidelor aparute dupa 1989,infuzate de comunisti/securisti naparlliti ideologic in fiecare structura de partid si de stat. Dupa 30 [treizeci] de ani , in care aceste personaje s-au rotit la guvernare, nu a ramas decaqt involutia si plecarea masiva a fortei de munca activa si calificata din tara. Nu vorbim de imbogatirea nejustificata -traspartiica- a unorpoliticiei care acum nu au alta preocupare decat justitia/salvarea propriului interes.
  Altfel spus, raul absolut apartine tuturor partidelor si a fost facilitat de lipsa de la vot a majoritatii electoratului,in special a celor care acum criticam actuala stare de fapt.
  Intrebarea este daca am constientizat situatia si daca in perspectiva apropiata vom corecta
  lucrurile.Privind electoratul captiv care a generat si facilitat involutia nu cred ca poate fi convins
  sa-si schimbe optiunea…..

 3. Realitatea ni se dezvaluie astazi si vedem ca solidaritatea romaneasca nici nu a existat vreodata. Ea a existat doar fortata de imprejurari mai ales in timpul perioadei comuniste, in anii cei mai grei.
  Ea nu a existat nici in 2017 si 2018 cand au avut loc marile proteste din Piata Victoriei. Daca am fi fost solidari, am fi iesit in strada cateva milioane bune si poate am fi reusit sa anihilam noul regim. Insa, atunci cand o buna parte a populatiei a ramas cu gandirea ancorata undeva in trecutul comunist sau FSN-ist, nu poti sa-i ceri acestei societati sa fie solidara cu cei care realizeaza pericolul si doresc normalitatea occidentala. Nici la nivel european nu exista solidaritate pentru ca interesele sunt altele si nu toata lumea realizeaza pericolul care ar putea sa vina de la Est. De aceea occidentul se afla intr-o perioada foarte grea, iar Romania intr-o perioada si mai grea.

 4. Solidaritatea romaneasca nu exista atata timp cat un numar tot mai mare de romani voteaza sau boicoteaza votul dupa cum le spun niste globalisti ce spun ca proprietatea e un moft, granitele sunt un moft, nationalitatea e un moft, familia e un moft, libertatea de exprimare e un moft, religia este pentru oameni cu mentalitate de Ev Mediu etc. Iar jurnalistii incurajeaza comportamente aberante prin promovarea acestor idei si cenzurarea celor care se vad in postura de victime ale punerii in practica a acestor idei.

 5. Care solidaritate? Cand a existat solidaritate? Tara in care 3 milioane de cetateni tine in spate 15 milioane nu e destul de solidara? Tara in care platitorii actuali de contributii nu o sa vada vreodata pensii, in schimb pensii speciale au toti cei care si-au votat? Tara in care unii platesc taxe pentru sanatate si in care toti beneficiaza? Tara in care dupa 30 de ani inca nu s-au terminat retrocedarile?

  Nu PSD-ALDE au adus Romania in socialism. Nu PSD-ALDE au adus tara asta unde e acum. Daca vorbim de politica, toate partidele din ultimii 30 de ani au adus-o. Impreuna, chiar si cand au facut-o separat.

 6. „În martie 2019, România este mai dezbinată ca niciodată.”

  Opinia mea este că „Moarte intelectualilor!” a exprimat mai multă dezbinare în 1990.
  Iar promisiunea pe care în aceiași ani 1990 au făcut-o aliații de astăzi ai d-lui Sebastian Ghiță de a împușca adversarii politici pe stadioane pălește în fața promisiunii domniei-sale actuale de a da „un șut în fund” manifestanților #rezist.

  Apoi, mentorul lor, conducătorul uneia dintre laturile Patrulaterului roșu (apropo, șeful tineretului altei laturi a acelui patrulater este astăzi prezidențiabil în calitate de fruntaș al Opoziției) a făcut în acele vremuri publică o listă cu sute de nume ale unor persoane publice care „trebuiau eliminate”, în vreme ce astăzi dl S Ghiță nu-i mai prezintă nominal (cel puțin deocamdată) pe cei vizați de Gărzile civice (tocmai ce-am scris altundeva despre dl C Berenghi), ci-i numește la grămadă pe manifestanții pentru independența justiției „bandele #rezist”.

  Așadar, eu cred că au existat momente de dezbinare mai accentuată a societății românești, iar democrația noastră originală a avut și clipe mai proaste. Doar că nu credeam că ne vom mai întoarce la ele vreodată, în calitate de cetățeni europeni, care „au drepturi”…

 7. Spun însă că cei ce intenționează să îi voteze pe cei din USR sau PLUS aruncă țara în brațele a ceea ce pare a fi ori noua dreaptă, ori extrema stângă. Oricum, răul absolut.

  Ei spun multe.
  Si daca nu le iese cu vorba, atunci bat si impusca.

  Marirea efectivelor de politie si jandarmerie, pentru represiune si supraveghere a populatiei, este mascata prin „angajari”.
  Nu va trece mult si „liderul luminat”, din ce in ce mai absent din mijlocul turmei pe care crede ca o pastoreste, va „propune”, inocent, intr-un cex desigur, sa se revina la „militie”. Si va propune (recte vor incuviinta) astfel: ce este rau in a se numi politia militie ?

  Si de-acolo poti deja sa-ti iei sicriu.

  De aceea trebuiesc striviti nu doar la vot ci pretutindeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.