luni, martie 24, 2025

Ce sau pe cine vrea să termine, de fapt, d-na Gabriela Firea?

Cât de ruptă de realitate sau cât de disprețuitoare la adresa inteligenței, a spiritului critic și de observație ale bucureștenilor este primărița Capitalei, d-na Gabriela Firea?
La urma urmei, nici nu trebuie să fii bucureștean, ci doar să înfrunți cu oarecare periodicitate calvarul vieții cu care au de-a face zilnic cetățenii Capitalei ca să îți dai seama că în cei trei ani de mandat fosta angajată a famigliei Voiculescu nu a făcut nimic notabil.
Cobori în Gara de Nord din trenurile hârbuite, vechi de 50-60 de ani, și spre a ajunge mai repede la destinație nu recurgi la autobuzele turcite cumpărate printr-un contract mai mult decât discutabil de Primăria Capitalei. Încerci să prinzi un taxi, însă la „poarta de intrare în Capitală‘’ e cuib organizat al piraților ori al taximetriștilor numai de formă licențiați. Care nu acceptă să facă orice cursă. Depinde de distanță. Nu știe doamna Firea asta sau e vorba doar despre prima dovadă că nu respectiva insă a fost în stare ori nu a vrut să pună ordine nici măcar în taximetria din Capitală? Dacă ai avut totuși noroc și ai dat de un taximetrist mai de Doamne-ajută, care e și spălat, și fără lanțuri de aur la gât și care nici nu te asasinează cu manele (cel mai adesea, vrei nu vrei, ai Muzică pe adresa dumneavoastră) parcurgi străzile Capitalei ca și cum te-ai fi înscris într-un cortegiu de înmormântare. Mașina de abia face față gropilor, te balansează brutal, îți dă fiori. Ajungi la hotel sau la prietenii ce s-au oferit să te găzduiască și doar dacă ai noroc, ai parte de apă caldă și de căldură. Pornești apoi cu gândul de a ajunge acolo unde ai treabă. Îți zici că e mai bine, mai prudent să o iei pe jos de data asta. Numai că trotuarele fie sunt ciuruite, fie au devenit fieful mașinilor parcate după bunul plac al proprietarilor. Duci o adevărată luptă pentru spațiul vital. Și lucrurile continuă astfel toată ziua, iar tu, nebucureștean, îi faci urări numai de bine individei care tocmai a anunțat că mai aspiră la un mandat fiindcă dorește să termine ceea ce a început. Probabil că se gândește la desăvârșirea exterminării bucureștenilor și la trimiterea la psihiatrie a celor care fac greșeală să vină și numai pentru o zi în Capitala ajunsă la cheremul bătăii de joc și a lipsei de spirit gospodăresc dar și de bun simț ale Gabrielei Firea,
Care, ce să vezi?, iar se dă victimă, iar spune că cineva îi vrea răul. După ce a creat ilaritate cu povestea cu sârma găsită de chirurgi la operație (aproape că a depășit-o în ridicol pe Carmen Dan care ne amintim că a inventat istorioara cu priza), doamna Firea, o victimă a datoriei, ne-a anunțat pe contul său de facebook că premierul Ludovic Orban a pornit împotriva ei Jihadul. Numai că ea, chiar dacă doar rudă îndepărtată a Vrâncioaiei, nu se va lăsa nici prinsă, nici intimidată. E vitează, e curată ca lacrima, deși ceea ce apărut în presă despre felul în care prea-intelectuala ei persoană a plănuit să cumpere tramvaie turcești pare să spună cu totul altceva. Bucureștenii nu mai prea înghit gălușca, și-au cam dat seama că numai vorba, limbajul de mahala și scandalul sunt de doamna Firea.
Cu toate acestea, respectiva insă se autoamăgește cu ideea că aceștia o iubesc de mama focului. Că au ajuns chiar să se încălzească de atâta iubire purtată celei pe care înșiși colegii ei de partid o califică a fi o „manevristă”.
Pentru moment, mai multe partide au anunțat numele posibililor contracandidați ai doamnei Firea. Nicușor Dan va candida pentru USR, Vlad Voiculescu pentru PLUS, Toader Paleologu pentru PLUS, Deocamdată nici nu e sigur că doamna Firea va obține binecuvântarea PSD. Cert e că pentru postul de primar general al Capitalei (informal, a cincea funcție în Stat, după președinte, șefii celor două Camere ale Parlamentului, premier) se va da o luptă pe viață și pe moarte. Eu sper să câștige viața. Care nu are nimic în comun cu terminatoarea Gabriela Firea.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro