joi, septembrie 21, 2023

Ce sau pe cine vrea să termine, de fapt, d-na Gabriela Firea?

Cât de ruptă de realitate sau cât de disprețuitoare la adresa inteligenței, a spiritului critic și de observație ale bucureștenilor este primărița Capitalei, d-na Gabriela Firea?
La urma urmei, nici nu trebuie să fii bucureștean, ci doar să înfrunți cu oarecare periodicitate calvarul vieții cu care au de-a face zilnic cetățenii Capitalei ca să îți dai seama că în cei trei ani de mandat fosta angajată a famigliei Voiculescu nu a făcut nimic notabil.
Cobori în Gara de Nord din trenurile hârbuite, vechi de 50-60 de ani, și spre a ajunge mai repede la destinație nu recurgi la autobuzele turcite cumpărate printr-un contract mai mult decât discutabil de Primăria Capitalei. Încerci să prinzi un taxi, însă la „poarta de intrare în Capitală‘’ e cuib organizat al piraților ori al taximetriștilor numai de formă licențiați. Care nu acceptă să facă orice cursă. Depinde de distanță. Nu știe doamna Firea asta sau e vorba doar despre prima dovadă că nu respectiva insă a fost în stare ori nu a vrut să pună ordine nici măcar în taximetria din Capitală? Dacă ai avut totuși noroc și ai dat de un taximetrist mai de Doamne-ajută, care e și spălat, și fără lanțuri de aur la gât și care nici nu te asasinează cu manele (cel mai adesea, vrei nu vrei, ai Muzică pe adresa dumneavoastră) parcurgi străzile Capitalei ca și cum te-ai fi înscris într-un cortegiu de înmormântare. Mașina de abia face față gropilor, te balansează brutal, îți dă fiori. Ajungi la hotel sau la prietenii ce s-au oferit să te găzduiască și doar dacă ai noroc, ai parte de apă caldă și de căldură. Pornești apoi cu gândul de a ajunge acolo unde ai treabă. Îți zici că e mai bine, mai prudent să o iei pe jos de data asta. Numai că trotuarele fie sunt ciuruite, fie au devenit fieful mașinilor parcate după bunul plac al proprietarilor. Duci o adevărată luptă pentru spațiul vital. Și lucrurile continuă astfel toată ziua, iar tu, nebucureștean, îi faci urări numai de bine individei care tocmai a anunțat că mai aspiră la un mandat fiindcă dorește să termine ceea ce a început. Probabil că se gândește la desăvârșirea exterminării bucureștenilor și la trimiterea la psihiatrie a celor care fac greșeală să vină și numai pentru o zi în Capitala ajunsă la cheremul bătăii de joc și a lipsei de spirit gospodăresc dar și de bun simț ale Gabrielei Firea,
Care, ce să vezi?, iar se dă victimă, iar spune că cineva îi vrea răul. După ce a creat ilaritate cu povestea cu sârma găsită de chirurgi la operație (aproape că a depășit-o în ridicol pe Carmen Dan care ne amintim că a inventat istorioara cu priza), doamna Firea, o victimă a datoriei, ne-a anunțat pe contul său de facebook că premierul Ludovic Orban a pornit împotriva ei Jihadul. Numai că ea, chiar dacă doar rudă îndepărtată a Vrâncioaiei, nu se va lăsa nici prinsă, nici intimidată. E vitează, e curată ca lacrima, deși ceea ce apărut în presă despre felul în care prea-intelectuala ei persoană a plănuit să cumpere tramvaie turcești pare să spună cu totul altceva. Bucureștenii nu mai prea înghit gălușca, și-au cam dat seama că numai vorba, limbajul de mahala și scandalul sunt de doamna Firea.
Cu toate acestea, respectiva insă se autoamăgește cu ideea că aceștia o iubesc de mama focului. Că au ajuns chiar să se încălzească de atâta iubire purtată celei pe care înșiși colegii ei de partid o califică a fi o „manevristă”.
Pentru moment, mai multe partide au anunțat numele posibililor contracandidați ai doamnei Firea. Nicușor Dan va candida pentru USR, Vlad Voiculescu pentru PLUS, Toader Paleologu pentru PLUS, Deocamdată nici nu e sigur că doamna Firea va obține binecuvântarea PSD. Cert e că pentru postul de primar general al Capitalei (informal, a cincea funcție în Stat, după președinte, șefii celor două Camere ale Parlamentului, premier) se va da o luptă pe viață și pe moarte. Eu sper să câștige viața. Care nu are nimic în comun cu terminatoarea Gabriela Firea.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro