vineri, octombrie 23, 2020

Ce scot din tomberon Realitatea Plus și Antena 3

O dată cu toamna sosesc și grile noi la televiziunile românești. Totodată campania electorală e în toi, iar televiziunile de știri au tot interesul, inclusiv financiar, să facă subiecte de promovare electorală sau, dimpotrivă, atacuri. Partizanatul se vede din elicopter. Aceleași voci ruginite exprimă la RTV susțineri mai mult sau mai puțin mascate pentru PSD, ALDE și Pro România, aceleași emisiuni răsuflate sunt resuscitate cu bani de campanie la Antene, Realitatea TV, B1 TV. Statul își permite azi să dea partidelor sume imense din bani publici, cu care unele partide cumpără nu doar publicitate electorală ci și conștiințele defuncte ale unor jurnaliști, lucrători la companii de presă fără nicio tresărire deontologică. De la alegerile locale şi legislative din 2016 şi până astăzi, costul finanţării forma­ţiunilor politice a crescut substanţial, de la 14,5 milioane de lei în 2016, la 252 milioane lei în 2019 – adică de 18 ori. Finanţarea a crescut pentru că legea de finanţare a partidelor a fost modificată şi permite o finanţare pentru partide de la 0,02% din PIB până la 0,04% din PIB (dublu faţă de legea anterioară)”, nota Ziarul Financiar în august 2020. Partidelor li s-au alocat sume nejustificat de mari față de estimările făcute de experți: în opt luni ai anului în curs partidele au avut o finanțare publică 126 milioane lei, din care PSD s-a bucurat de o alocație de 63 milioane lei, PNL-36,6 milioane lei, USR-9,2 milioane lei, ALDE-7,2 milioane lei etc. Cu fonduri din belșug se poate obține orice. Dar și bugetele locale sunt generoase cu mass-media în vederea alegerilor. Gabriela Firea e campioană în a risipi banii bucureștenilor pentru propria promovare. Primăria Capitalei a difuzat în această campanie electorală 600 spoturi într-o săptămână pe cinci televiziuni, adică vreo 1.800.000 lei, a constatat ziarul Libertatea.

Antena 3 percutează în fiecare seară, iar invitații din PSD și ALDE sunt nelipsiți. Pentru a-și menține audiența, aduce mahalaua în prim-plan. O emisiune electorală cu mască a avut în centru o susținătoare ferventă a Gabrielei Firea pusă pe atacuri la contracandidatul cu șanse. Intenția de a-l ridiculiza pe Nicușor Dan și de a o ridica în slăvi pe „Gabi” a fost clară de la început:„Cică contracandidații sunt bărbați. Nu candidează niciun bărbat la Primăria Capitalei și nu săriți cu Traian Băsescu…. Bărbați reali? Traian Băsescu e, dar restul? Nicușor e bărbat? Adică pe Nicușor îl votează bărbații? Întreb și eu așa… N-am nimic cu el, e matematician, e na… Ce să facă, bă, băiatule, Nicușor? Că dacă-l pui aicea și-o pui pe Gabi lângă, murim. Plânge! Așa e el”, afirma netulburată „Dana Budeanu, senzația momentului!”, cum scria pe burtiera emisiunii. Pentru publicul decent senzația este de jenă. Pentru CNA a fost încă un prilej de a-și demonstra ineficiența: emisiunea adusă din mahalaua parvenitismului românesc a primit doar somație publică. Altă ispravă din mahalaua mediatică a comis, tot la Antena 3, Adriana Bahmuțeanu, candidată de sector, cu injurii și insinuări la adresa Clotildei Armand. Cu Codul Audiovizual în mână, CNA a dat o sancțiune minoră, de 5000 lei.

Realitatea Plus a venit în buza campaniei pentru parlamentare cu o emisiune demnă de misterele catacombelor, cu titlul Culisele Statului Paralel. Promo-ul e menit să dea publicului fiori:„ Se strâng armate, se dau lupte, se iau decizii, se trădează, se ajută, se negociază. Sunt interese mari la mijloc, oameni influenți, putere, bani. Culisele statului paralel – Ce este statul paralel? Ce este în spatele subiectelor care fac știrile? Care sunt interesele?”, promitea să dezvăluie emisiunea. În locul revelațiilor, un fost milițian devenit sereist, Dorin Iacob, care s-a învârtit o vreme pe lângă președintele Băsescu și în medii politice, stă față în față cu Alexandra Păcuraru, fiica patronului penal al Realității TV /Plus, Maricel Păcuraru. Moderatoarea de ocazie face frumos la cadru și îl lasă pe fostul membru PNR, partidul lui Măgureanu, să debiteze banalități cu aerul că sunt dezvăluiri extraordinare. Țintele sunt evident electorale, dar refulează și vechi frustrări împotriva Monicăi Macovei, a Codruței Kövesi și a lui Coldea. Ceea ce e de înțeles, fiindcă omul s-a aventurat în afaceri suspecte cărora nu se știe când le vine rîndul.

Articol apărut în revista „22”

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. „Partizanatul se vede din elicopter.”

  Pentru că n-am elicopter, îl văd din fața televizorului.

  Dar, dacă CNA este o anexă a PSD, iar banii patronilor de televiziuni pot fi chaltuiți în slujba cui vor ei, nu înțeleg servilismul Televiziunii Române, finanțată din bani publici (inclusiv ai mei, carvasăzică).

  Cum de nu observă nimeni josnicia cu care TVR se pune în serviciul alianței politice PSD-ALDE-UDMR și ProRomânia?!

 2. Pina la urma nimic din toate acestea nu este ilegal decit in masura in care cuvintele se dovedesc vadit mincinoase .Interpretari ale unor fapte , ziceri , de tot felul ,apar mereu in presa romaneasca si nu numai .Cuvintele pot fi mereu diferite atunci cind sunt raportate la aceleasi fapte . De aici si frumusetea jocului politic . Daca privim cu atentie , intreaga infruntare electorala , vom observa cum, mereu si mereu , politica este o vesnica razbunare .Fiecare incearca , din motive legate si de propria persoana , sa atace verbal pe cel care ii este adversar politic si care cindva a fost poate si adversar la modul personal . Unii afirma pe de-a dreptul asta ,altii se multumesc sa atace platind publicitate favorabila . Dar la final decizia este a alegatorului .In cazul prezentat noua de textiera rezultatul ultimilor alegeri din anul 2019 ne-a aratat inutilitatea – aruncarii pe fereastra -(dar si posturile TV trebuie sa traiasca din ceva ) a imense sume de bani ,sume ce nu au contat in decizia votantilor . Si de aceasta data totul se va judeca in cheia numita Romanism – Europenism versus restul . Lupta politica, axata pe decizii, in ceea ce priveste alocatiile sau pe maririle de pensii este inteleasa diferit de catre cetateni functie de interesele de moment si de capacitatea votantilor de a intelege ce se intimpla . In fapt ,decizia personala a fost luata deja si nimic nu mai poate fi modificat . Singurul lucru care se intimpla este distantarea si mai mare aparuta ,deja, intre categoriile sociale (cu tot intregul ce poate fi atasat acestei denumiri ) . Doua au fost momentele in care sau separat apele : unul a fost reprezentat de cuvintele presedintelui in cazul votului in parlament atasat -legii -Tinutului Secuiesc iar al doilea moment a fost reprezentat de modalitatea in care a fost privita legea , aliantei PSD-UDMR-ALDE , de marie a pensiilor intr-o singura etapa ,fara a se tine seama de situatia pandemica si de resursele statului afectate de aceasta dubla situatie economica si sanitara . Guvernul si presedintele au declarat in clar cum Guvernul este favorabil deciziei de marire , dar in etape . Ca estimare proprie , fara a avea nici o baza de consultare ,intelegerea imi spune existenta unui procent de 45-50 de puncte procentuale , ca participare la vot si un rezultat pe partide undeva la PNL35- 37% -PSD 22-25%, -USR PLUS16- 18 %- PMP 6- 8% restul se imparte intre ceilalti competitori .Altfel vor sta lucrurile la alegerile parlamentare .

 3. „Pentru publicul decent senzația este de jenă.” Da, iată ce înseamnă o autocenzură decentă! Când gândurile – ascunse între cuvinte – strigă disperate: greață, greață până la vomă! comentând personajul/personajele din groapa de gunoaie a mass-mediei autohtone. Vor trece și acestea alegeri, urmează iar patru ani de regrete, lamentări, imprecații culese din folclorul neaoș atât de… policrom, speranțele, aprinse o clipă, se vor stinge ușor, ochii și urechile ni se vor murdări iarăși, biologia, bolile ori norocul îi vor lua pe mulți dintre noi/doar pe unii dintre ei, și tot așa. Dacă vom continua astfel, lumea ne va pierde pe drum și degeaba ne vom flutura steagul cu gaura galbenă cusută artistic – insula nostră, tot mai mică și mai mică, va fi ascunsă de curbura pământului… Iar în tomberon nu se face, mă-nțelegi, pentru ca să vomiți.

 4. Ce este trist este ca lumea accepta si participa. Urmarind comentariile la postarile pe retelele sociale ale acelorasi personaje dubioase invitate de aceste posturi TV, vei vedea ingaduinta, intelegere, simpatie chiar.. pentru aberatiile evidente si josniciile cele mai debile ale acestora. De ce oare? Banuiesc ca afectele partizanatului politic tulbura judecata normala.

  • @Corina _ „De ce oare?”

   Pentru că manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă.

   În contextul actual, reprezentanții cleptocrației au manipulat foarte prost. Nu pot să nu-mi aduc aminte, spre exemplu, vorbele memorabile ale d-lui Lucian Romașcanu, figură proeminentă în PSD, care a spus la adresa jurnaliștilor, reprezentanți ai publicului elector din România, că merită o p. în c. .Jurnaliștii au transmis cetățenilor ceea ce au primit de la PSD, iar în cele din urmă, așa cum era de așteptat, cetățenii au dat același lucru d-lui L Romașcanu și PSD.

   Adică, manipularea cetățenilor a fost de această dată prost, neprofesionist făcută de cleptocrația securiso-comuniste care a capturat statul român după 1989, a cărei exponentă principală pe scena politică este alianța PSD-ALDE-UDMR și ProRomânia.

   O altă eroare a fost campania „murdară”, total nereușită, dusă în vulgar și devenită necredibilă (a se vedea, spre exemplu, „bomba-bombelor”, sau intervențiile neinspirate ale d-nei D Budeanu șamd.).

 5. Impresionant de corecta analiza! Si asta este doar un crampei, doar o parte din mecanismele raului care nenoroceste aceasta tara.
  Cand o buna parte din romani se zbat in saracie, cand scolile sunt subfinantate, cand spitalele, desi sunt locuri in care te pot imbolnavi mai rau decat erai, neincapatoare pentru bolnavi, exista o lege care ofera sume enorme unor adunaturi de nulitati hraparete, numite partide!
  Cine sunt cei care au propus si votat o asemenea lege? Nu cumva beneficiarii ei? Cine sunt autorii legilor care au creat un stat atat de aiurit?
  Cine ii controleaza? CCR, numita de ei? Cine ne informeaza despre ce fac, nu televiziunile lor?
  Ce fel de oameni sunt marionetele de la CNA! Nu li se face rusine cand se uita unii la altii, ca in oglinda? Cum isi poate privi Gadea copiii in ochi, stiind in ce mod ticalos le castiga traiul?
  Niste indivizi care nu merita sa fie numiti oameni, s-au infiltrat peste tot si au acaparat tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Impostura şi ipocrizia

Strania istorie a domnlui Barangă (ce vine după cea a d-lui Cumpănaşu, care – la rândul ei – o urmează pe cea...

Tren la aeroport în 2020, tehnologie din 1930

În urmă cu o lună am scris despre posibile soluții la greșelile majore de proiectare ale acestei lucrări, care altfel riscă să devină...

Implicațiile unei adrese ANAF

Circulă printre grupurile online cu tematică fiscală o adresă recentă prin care ANAF îi semnalează unui contribuabil să fie atent la situația...

Producţia românească de medicamente şi interdicţiile dictate de Nicolae Ceauşescu (1969)

În perioada Războiului Rece, autorităţile comuniste de la Bucureşti au aplicat în economie principiul „Pe unii îi obligăm să fabrice, iar pe...

Povestea unei dispariții

Aici toamna vine devreme și stă mult. Spre jumătatea lui august, vântul începe să se rostogolească de pe munții din apropiere, timid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.