marți, iulie 7, 2020

Ce se ascunde în spatele amânării Congresului PSD?

PSD și-a amânat fără tam-tam, mai curând cu jumătate de gură, aproape pe șest, Congresul care ar fi trebuit să aibă loc în ziua de sâmbătă, 3 august.
Cum prea-cinstita adunare nu era gândită nicidecum ca o ședință cu dezbateri, controverse, de prezentare de programe electorale, ci era plănuită să se desfășoare în stil american, ca o lansare oficială, grandioasă a noii șefe supreme, Viorica Vasilica Dăncilă, în cursa pentru alegerile prezidențiale, cădea extrem de prost ca principalul partid aflat la guvernare să se țină de festivisme și chermeze chiar în zilele în care o țară întreagă era preocupată, îndurerată, speriată de ceea ce s-a întâmplat la Caracal. Întâmplări în care un număr considerabil de foști sau actuali mahări ai partidului, de inși care au fost ori încă mai sunt în prim-planul guvernării din ianuarie 2017 și până astăzi sunt implicați, vârâți până în gât. Fie prin relațiile lor cu tot felul de inși puși arbitrar în funcții de conducere la Inspectoratul județean de poliție Olt, inși care s-a dovedit că au tot felul de legături primejdioase, murdare, nepermise cu interlopi locali, așa cum este cazul fostului vicepremier Paul Stănescu, fie prin faptul că au condus în cel mai dezastruos chip ministerul de Interne, și aici e vorba despre fostul ministru Carmen Dan ot Videle care ar trebui să dea pentru toate astea socoteală, fie fiindcă din poziția de deputați și senatori ai majorității parlamentare au votat și încuviințat noian de modificări ale legilor justiției, toate făcute cu dedicație. În favoarea infractorilor din PSD, din ALDE, a pușcăriașilor cărora fostul El Lider Máximo, Liviu Nicolae Dragnea, a mers până acolo încât le-a cerut iertare pedofililor și violatorilor. Noroc că în ultimul moment speriată, atât de decredibilizata Curte Constituțională a pus capăt dezmățului, bătăii de joc la adresa românilor, bătaie de joc cu aură de legalitate.
E adevărat, din 27 mai încoace, d-na Viorica Dăncilă a scăpat încet-încet de unii dintre cei numiți mai sus, însă în nici un caz nu are acoperirea morală de a se prezenta drept Alba ca Zăpadă. Până la acea dată, până la condamnarea și încătușarea lui Dragnea, doamna Dăncilă a fost prim-ministru și președinte executiv al partidului. Iar din aceste poziții nu a scos o vorbă, nu a protestat nici măcar de formă în fața fărădelegilor cu glazură de legalitate comise de Dragnea, Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolicea, de famiglia tradițională Olguța și Claudiu Manda, de dezgustătorul Pleșoianu din ipostaza de parlamentari, dar și din aceea de vorbeți ai partidului.
În astfel de condiții, era cum nu se poate mai riscant să aibă loc o paranghelie pesedistă în ziua de 3 august. Unde mai pui că starea de spirit a populației nu este deloc bună, că nu e defel exclus ca românii să mai infirme o dată zicerea potrivirea căreia mămăliga nu explodează, cu atât mai mult cu cât se apropie fatidica zi de 10 august. De care PSD se teme ca de moarte. Pe 10august se împlinește un an de la operațiunea de gazare a populației ordonată de PSD, de Dragnea și coordonată de aceeași Carmen Dan. Un an în care nu s-a aflat adevărul despre ticăloșiile comandate de mai marii partidului, ticăloșii duse la îndeplinire de felurite instituții ale Statului, în frunte cu Jandarmeria. Instituții care, în cazul crimelor de la Caracal, dar și în ceea ce s-a întâmplat luni la Galați când Poliția s-a arătat inertă s-au dovedit încete, nepregătite, prost dotate, conduse de tot felul de impostori numiți în funcții cu titlul de interimari de același PSD. PSD se teme că va fi silit să desecretizeze tot ceea ce a secretizat cu de la sine putere tot doamna Carmen Dan. Și se pare că documentele acelea conțin lucruri cumplite.
Ca și anul trecut, doamna Dăncilă dă semne că ar da bir cu fugiții, că vrea să plece strategic în concediu și s-a gândit să nu revină decât după 20 ale lunii. Adică atunci când speră că va fi trecut primejdia.
Nu, nici vorbă ca prin tărtăcuța doamnei 3 în 1 să fi trecut ideea de a-și retrage candidatura, deși e clar ca lumina zilei că nu are nici cea mai mică șansă de a se califica în turul al doilea al prezidențialelor. Un recent sondaj de opinie dat ieri publicității de abia dacă o plasează pe un rușinos loc 6. Iar propunerea ca locul să îi fie luat de corbul Alexandru Cumpănașu nu este decât o altă mega-prostie trecută prin creierul lui Ion Cristoiu. Dacă nu cumva o ticăloasă operațiune de intoxicare la care ziaristul cu simbrie de la PSD, simbrie plătită, printre altele, via TVR, este parte.
Amânarea Congresului PSD pentru ziua de 24 august este doar o măsură disperată a actualei conduceri a PSD. Care se agață ca înecatul de un fir de pai. Cu șanse de salvare zero. PSD a ajuns la capătul drumului. În casa de catafalcare a politicii românești.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Poate cineva sa raspunda la citeva intrebari ?

  Va reprezenta mitingul din 10 august 2019 ,un punct de cotitura, in istoria Romaniei ?
  Ce impact va avea asupra alegerilor din toamna acestui an, vizita de stat , din 20 august , a actualului presedinte in America ?
  Influenteaza in mod direct , crimele recente , procentele viitoare din aleger,i ale partidelor de guvernamint . ?
  Va prezenta prezidentiabilul aliantei USR-PUS un proiect de tara, cu asumarea implicita in scris , a responsabilitatilor viitoare , in caz de cistigarea alegerilor ?
  Considerati ca actualul presedinte , poate cistiga din primul tur alegerile ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A…

de: MirceaM

la „Îmbogățiții de război”

Carti recomandate de Contributors.ro

Democrația sub asediu românia în context regional

Carte recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)