luni, septembrie 25, 2023

Ce se ascunde în spatele tăierilor de salarii

PSD și-a pus în practică amenințarea și ne-a arătat că poate. Împreună cu aliații săi din ALDE a instalat la Palatul Victoria ceea ce pare a fi, de departe, cel mai prost, cel mai incapabil guvern din istoria României. Mustind de impostori, de plagiatori, de infractori, de inși cu studii sumare, făcute pe repede-înainte, cu diplome de licență și de doctori în științe eliberate de cele mai precare, mai rău-famate universități din țară.
Guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă rivalizează cu Executivele comuniste ce i-au avut în frunte pe Manea Mănescu, pe Ilie Verdeț sau pe Constantin Dăscălescu. Suzana Gâdea, Tudor Postelnicu, Maria Bobu, Aneta Spornic, Lina Ciobanu, Ana Mureșan, Ioan Totu au toate motivele să fie mulțumiți de înlocuitorii lor. Celor recrutați de pe la Institutul de Economie Mondială, din grupul Trocadero, mulți dintre ei cu epoleți însă mult mai învățați decât cei care își procuraseră diplome cu ordin de la partid de la Academia “Ștefan Gheorghiu” care au făcut parte din primele guverne feseniste le-au luat, începând cu ianuarie 2017, alții. Indivizi cu școală puțină și coloană vertebrală lipsă, operațiunea ajungând perfecțiune odată cu instalarea Cabinetului condus de Viorica Vasilica Dăncilă.
Dănuț Andrușca de la Economie face acum un excelent cuplu cu Carmen Dan de la Interne, ministrul Educației Valentin Popa îl depășește la capitolul proastă stăpânire a limbii române și slabe competențe de comunicare pe Liviu Pop, spre a nu se plictisi și a nu se simți singură insei cu probleme penale Rovana Plumb i-a fost dus drept tovarăș de taclale și încurcături guvernamentale specialistul în pictură și plimbări printre morminte Vâlcov Darius, garantat de însuși Dragnea –Trei Dosare și catalogat tot de acesta drept o somitate. Iar dl. Teodor Meleșcanu face declarații la fel de neinspirate precum cele de pe vremea când se afla la Viena și încerca să mintă presa străină că în decembrie 1989 la București e liniște și pace și nimănui nu îi trece prin minte să îl conteste pe Nicolae Ceaușescu.
Numai că, iată!, nici măcar de o săptămână de liniște nu a avut parte garnitura aceasta cu “de toate” , mai ceva decât o shaormă supradimensionată, având-o în frunte pe doamna Viorica, ce bântuie nevolnic prin Palatul Victoria. Nu au putut ei, miniștrii noștri făcuți astfel la apelul de seară să se bucure ca omul de ghinionul căzut, odată cu terminarea lamentabilă a afacerii Microsoft, pe capul Laurei Codruța Kōvesi. Componenții Cabinetului Dăncilă având mulți dintre e pe foaia de parcurs lunară de făcut drumuri la Departamentul Național Anticorupție.
Dar, iată, la orizont apare perspectiva unor mari nemulțumiri sociale. Mulți dintre bugetari au primit neplăcuta veste că începând cu luna ianuarie li se vor amputa salariile și amenință că vor ieși în stradă. Și uite așa va dispărea încă unul, oricum printre puținele argumente propagandistice prin care își afirma superioritate regimul Dragnea prin comparație cu regimul Băsescu-Boc.
Nu se jurau ei până mai ieri pe toate cele și social-democrații, și aldiștii că atâta vreme cât vor fi ei la putere nimeni, nici măcar un singur bugetar nu va pierde nici măcar un singur leuț la salariu? Gata și cu această vorbă mincinoasă! S-a mai spulberat o iluzie! Transpiră pe la televiziunile prietene, apropiate, subordonate, anexate, d-na ministru Lia Olguța Vasilescu încercând să explice neexplicabilul. Și anume că cei care vor avea începând cu prima luna a anului 2018 și cu câteva sute de lei bune mai puțin la salariu erau nimeni alții decât favorizații sistemului.Adică nimeni alții decât “grașii” care, precum spunea pe vremuri fostul președinte Traian Băsescu, erau ținuți în cârcă de “slabii” ce se spetesc cu munca. Încearcă ea, doamna Olguța, ca, între două pahare zdravene de whisky, să îi convingă pe năpăstuiții aventurii guvernamentale că PSD-ALDE a fost nevoită de “meandrele concretului”, adică de realitate să recurgă la un fel de haiducie. Că tot se lăuda el dl. Dragnea-Trei Dosare că nu știu care bunic sau străbunic de-al domniei sale ar fi hălăduit prin codri. A luat carevasăzică coaliția PSD-ALDE bani de la bogați și i i-a dat săracilor, primii sacrificați fiind înșisi demnitarii. Printre ei însuți președintele Iohannis. Atâta doar că cifrele spun cu totul altceva decât glăsuiește doamna Olguța.
Degeaba încearcă acum d-na Lia Olguța Vasilescu să justifice totul cu necesitatea stringentă, morală de a îndrepta aberațiile existente prin prevederile mult clamatei Legi unitare a salarizării.
Vreme de multe luni ea, PSD-ul și întreaga coaliție s-au complăcut în a întreține iluzia unei părți consistente a electoratului că Legea salarizării unitare este una ce va aduce numai bine, doar lapte și miere, dublări, chiar triplări de venituri.
Degeaba susține astăzi ministresa Muncii că legea s-ar fi aflat în dezbatere publică și că ar fi fost adoptată democratic de Parlamentul României. În realitate, public nu s-a dezbătut nimic, iar în Parlament nu s-a consumat decât o mascaradă. Amendamentele Opoziției nu au avut nici cea mai mică șansă în fața majorității PSD-ALDE, iar ponoasele sunt trase nu doar de cei ce au votat în decembrie 2016 actuala coaliție, ci de toți românii.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Lipsa banilor, asta „e in spatele” taierilor de salarii. In primul rind si inainte de orice.
  Cu o crestere economica de peste 6% de am uimit UE, lipsa banilor da seama ca am ajuns la stadiul guvernarii Tariceanu, cind economia bubuia de a facut o gaura in buget de cca 7%
  Dupa actuala guvernare nu cred ca se va mai gasi un cuplu atit de prost ca Basescu-Boc care sa-si riste creditul politic pentru a redresa tara si a primi injuraturi de la toti neavenitii.
  Ne intilnim in 2020 la vot, ca Iohannis n-a vrut anticipate.

  • Stim unde sunt banii:
   -in administratiile publice locale – si-au triplat salariile fiindca i-a lasat Dragnea si acum comunele si satele lor sunt falimentare;
   -in pensiile speciale date nemeritat slugilor PSDiste din multiple institutii, care acum cumuleaza salariul cu pensia;
   -in buzunarele baronilor care dau bani publici firmelor controlate de ei, direct sau indirect;
   -la diverse firme fiindca statul n-a fost in stare sa foloseasca bani europeni (fiindca sunt greu de furat) si a ajuns sa plateasca contracte mari de la buget.

   Aici sunt banii. Si bineinteles pe unde i-au ingropat securistii PSD si ALDE, in Cipru, Dubai, poate Anglia etc.

  • Basescu (Boc e nevinovat) n-a fost prost, doar ghinionist. A patit exact ca responsabilul de aprozar care a bagat mana in gestiune sperand ca va acoperi minusul pana la inventarul anual (alegerile generale din 2012). Ghinion ! Controlul de stat l-a calcat prea repede iar banii sfeterisiti au ajuns pe mana „concurentei”.

   „Iohannis n-a vrut anticipate.” Toata lumea cu exceptia celor exaltati a cazut de acord ca rezultatele anticipatelor nu ar fi schimbat peisajul politic. Dar orice mijloc e bun ca sa-i frecam sasului ridichea – ca doar el i-a prigonit pe basisti, nu ?

 2. Dificultatea majora a dezvoltarii Romaniei nu consta in stabilirea salariilor: mici sau mari.

  Ci in faptul ca Guvernul Romaniei se straduieste de decenii sa fixeze el salariile, in loc sa lase piata sa o faca.

  Guvernul Romaniei se straduieste sa vada unde ar mai putea sa intervina si cum sa „corecteze” „injustetea salariilor”, sa le spuna romanilor ce sa manance (vezi legea produselor romanesti, vezi campania cu oaia) si ce si cum sa invete (vezi manualele scolare exemplu de incompetenta si de impingere spre „invatarea” prin memorare”, vezi obstacolele in cale alegerii scolii de catre parinti, vezi cerbicia cu care asistenta medicala este tinuta preponderent la stat …).

  Din acest punct de vewdere, nimic,m dar absolut nimc nu s-a schimbat comparativ cu situatia din 1989. Statul comunist a devenit socialist, rodul unei perestroka cu miros de mujdei si al unui glasnost iesit din gura unei papusi de lemn cu nasul lung.

  Devine din ce in ce mai clar ca statul socialist nu are parghiile necesare pentru a asigura bunastarea. A „da salarii” inseamna exact cee ce verbul inseamna „: „a da”. Si expresia pereche este tot cu trimitere la baniifara efort „Tu cat castigi pe luna?” Este cat castigi, nu cati bani primesti pentru efortul tau…

  Un stat socialist in plina expansiune functioneaza doar asa: dand bani cat mai multi, la cat mai multi. Din resursele sale. Mari sau mici, nu conteaza – salariile acestea sunt rodul functiei statului de a genera si mentine privilegii pentru cei care il servesc.

  ===

  Eu nu as avea nimic impotriva unui salariu de 10.000 euro pe luna la stat. Chiar nu. Dar conditia ar fi ca statul acela sa aiba drept preocupare ocrotirea mediului de afaceri, asigurarea climatului concurential si exprimare initiativei de afaceri, Adica un stat in care libertatea individului sa fie sfanta.

  Dar as avea foart mult impotriva unui salariu chiar de 200 euro pe luna la stat, daca statul acela este unul socialist. Pentru ca doua sute de euro ar cumpara in acest caz exact sistemul de stat prin care persoane interesate s-ar imbogati prin mulgerea sectorului de afaceri privat, prin imprumuturi de stat (care inseamna in acest caz a fura de la copiii mei) si prin tot felul de smekerii fiscale.

  In plus, intr-un stat cu angajati putini, chiar salariile foarte mari sunt putin relevante. Aici as avea observati ca nu exista „salariu mare” si „salariu mic”. Exista doar salariu la stat mai mare sau mai mic decat in privat. Si, de fapt, nici asta nu e atat de important cat este perspectiva venitului, comparativ stat-privat.

  In concluzie, de la un stat socialist cum e Romania nu ma astept la nimic bun in ce priveste venitul individual. Statul socialist este un fel de stat comunist, nu are nici o legatura cu protectia sociala (care functioneaza foarte bine in state liberale, fara insa ca asta sa le faca altfel decat tot liberale).

  Socialismul este o iluzie periculoasa, formata pe baza unor lucruri cum e stabilirea unor salarii mari la stat. O gospodina din Venezuela contemporana a fost intrebata ce i-ar spune cuiva care crede ca socialismul este un regim bun. Raspunsul a fost dezarmant: „I-as spune sa vina sa traiasca acum in Venezuela!”

  • Foarte frumos exemplul din ultimul paragraf. Cred ca ar putea fi completat raspunsul in perspectiva ca dupa socialism urmeaza piata. Ceea ce nu inseamna ca viata=piata. Daca tot se repune in discutie forma de guvernamant, sunt curios unde e mai multa viata si unde mai multa piata, in monarhie respectiv republica ?

  • Comentariul meu, daca va fi publicat, doreste sa va atraga atentia ca nu toate cele ce se intampla in Romania sunt unice.

   Incerc sa prezint o tara “ca afara”, pe baza unei experiente 22 de ani, putin diferita de cea imaginata de unii romani, care-si doresc doar veniturile, autostrazile, spitalele, scolile etc.dar nu si taxele sau variatiile de preturi.

   Dupa care stiu, salariile „la guvern” (federal, provincial sau local) se stabilesc prin lege (Law/Bill) sau „By-Law” si le poti afla de la orice biblioteca publica. Ca regula sunt mai mari ca la privat si sunt insotite si de alte beneficii: pensii, asigurari medicale inclusiv pentru familie (plata medicamentelor, camera de max. 2 persoane in spital). Si la acestea nu se adauga nici vreun ALT spor :doctorat, vechime etc.

   De asemenea tot prin lege, la nivel de provincie, se stabileste salariul minim.

   Cu toate aceste salarii (mai mari), contactul cetateanului (tax payer) cu „guvernul” sau furnizorii de servicii este foarte redus(spre zero). Impozitele catre „guvern”, facturile ca si alte „cereri/servicii” (exemple: cerere de pensie, somaj, pasaport, carte de sanatate, taxa auto, amenzi …) se pot plati/face pe Internet, prin telefon (prin tastatura, fara a vorbi cu o persoana) sau la ghiseu.

   Pentru „uituci” sau pentru cei care vor sa scape de o grija in plus, exista sistemul de „direct deposit” (plata automata din cont): asigurari pentru masina/casa/sanatate, telefon, gaze, electricitate ….

   Sistemul de taxare pe venit (nu pe salariu) NU este de tip cu rata unica (flate rate) ci este diferentiat (as zice exponential). In plus, anual fiecare persoana majora este obligate sa intocmeasca un „income tax”.

   Si NU exista vreo categorie exceptata de la taxe. Asta apropo de IT-sti din Romania vis-à-vis de cele expuse mai sus.

   Amenzile sunt „usturatoare” (ca sa le tii minte !)… nu functie de salariu si nu exista reducere pentru plata in 24 de ore!
   Exemplu: viteza excesiva (peste 50 de km/h) fie in oras sau pe autostrada: zece mii dolari (pretul unui Nissan Micro), confiscarea masinii pentru o saptamana (cu plata parcarii), sase demerit point (care-ti dubleaza asigurarea auto in anul urmator), examen psihologic, scolarizare (cu plata) obligatorie

   DURA LEX SED LEX.

   Cred ca cele expuse de mine, care fac parte din viata de zi cu zi a oricarui cetatean roman si poate ca jurnalistii, formatorii de opinie si celelte elite din tara n-ar fi rau sa se ocupe si despre acestea.

   Desigur nu sunt impotriva criticarii actiunilor politicienilor(de orice orientare) dar mi se pare deplasata compararea coafurii (?) cu o maimuta.

   Doar o remarca: cine are o asemenea iesire verbala sau scrisa (cu o oarecare faima reala sau nu) si-a ales calea de iesire din viata publica. A se vedea demisiile (sau demiterea) unor ziaristi (inclusiv de la CNN), actori, regizori sau politicieni.

  • Problema este ca asistam la o degradare continua a societatii, proces in care factorul politic joaca un rol esential.
   Inceputul acestui fenomen a fost marcat de ridicarea limbajului de autobaza (sa ma scuze soferii) la nivel parlamentar, urmata de promovarea incompetentei in functii de decizie. Ne amintim de explicatiile aiuritoare ale sfertodoctului Nicolicea referitoare la nevoia dezincriminarii abuzului in serviciu – vezi doamne, daca si-ar angaja rudele, toate laureate cu Nobel, ar fi abuz … :(
   Ultimul ingredient introdus in lupta de catre actuala putere este MINCIUNA. Preambulul fiecarei masuri luate de ei incepe printr-o justificare mincinoasa.
   Nu mai departe decat legea salarizarii bugetarilor. S-a pornit de la axioma (MINCINOASA) ca raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu trebuie sa fie de 1/12. Fara a aduce o justificare, Vasileasca a prezentat-o ca pe un succes de negociere: unii doreau un raport de 1/13. Fara a oferi analize comparative din alte state europene, unde raportul salariilor (bugetarilor) nu depaseste 1/7 !!!!
   O alta MINCIUNA servita fara a fi deloc discutata a fost cea referitoare la salariile angajatilor BNR, si prin extensie, a celor de la ASF. Dragnea si Vasilescu au spus ca exista o recomandare din partea Comisiei UE ca nivelul sLariilor bancari sa fie aliniate la standarde europene! MINCIUNA MARE! Imi pare rau ca daca politicienii opozitiei nu au reactionat defel, nici un jurnalist nu s-a deranjat sa faca o mica investigatie si sa arate goliciunea imparatului. Legislativul european elaboreaza DECIZII, documente cu putere de lege si nu exista nici o astfel de decizie care sa ofere statut privilegiat bancarilor bugetari. Aaaa, la privat, n-au decat sa-si stabileasca ce salarii vor, daca-i tin baierele pungii.
   Inchei cu o ultima remarca. SINGURII beneficiari ai legii salarizarii au fost parlamentarii, ale caror salarii (ei le numesc indemnizatii) s-au dublat instantaneu, pentru ceilalti bugetari asteptandu-se o minune.

 3. După genunche și pamblică s-ar putea să mai vină vreun ministru de prin străfunduri de țară care o să pretindă elevilor să vină la școală îmbrăcați hiriș și să aibă obligatoriu ircă, tăruză și jăpcăndău. O să ne spună că așa se vorbește la el în Maramu’, că e mîndru de asta și nițel emoționat. Țopîrlanii ăștia (Pop și Popa) mi-au adus aminte de Damian Stănoiu care descrie tribulațiile unui alt popă, care umbla în căutarea unei parohii.
  N.B.
  – hiriș – îmbrăcat frumos
  – ircă – creion
  – tăruză – caiet
  – jăpcăndău – batistă

 4. Când cuplul Bădescu – aghiotantul Boc au decis restrângerea anvelopei de fond de salarii pentru bugetari cu 25%, s-au întamplat doua lucruri aparent contradictorii cu sensul deciziei: (i) alocările salariale brute pentru bugetari nu au scăzut in realitate si (ii) s-au făcut alocări impresionante către ANRP (de unde banii s-au furat masiv, așa cum au dovedit procurorii).
  Decizia Boc – Băsescu a conservat surse de îmbogățire pentru privilegiații PDL, intr-un moment in care se semna un acord de susținere a finanțelor cu BM-FMI-UE, economia scădea cu 11% si Isărescu negocia cu băncile mama sa nu scoată din Romaniacei 10 miliarde de euro la care se gândeau.
  Guvernele Dragnea – Tariceanu, invidioase pe ingeniozitatea Boc – Băsescu, dar nedefavorizate de vreo criza, au creat una; una si mai lata, intr-un an in care economia a crescut cu aproape 8%.
  Când guvernatorul BN al Poloniei a afirmat ca nu vrea creștere economica ca in Romania, a spus de fapt: (i) polonezilor – aveți răbdare cu creșterile de salarii, multumiti-va cu puțin, ca e mai sigur, (ii) UE – vrem si noi sa schimbam cate ceva in justiție, dar nu ne furam poporul cu nesimțire, cum fac guvernantii romani si (iii) romanilor – daca suportați sa fiți furați de politicienii voștri in halul asta, nu doar ca nu aveți ce căuta in UE, dar nici nu merita sa aveți un stat al vostru. Pentru ca nu sunteți nici un popor mândru, nici patrioți.

 5. Dle Morariu, se vede ca mecanismele economice nu va sunt inca familiare. Termenul de productivitate lipseste cu desavarsire din cuprinsul articolului pe care l-ati publicat in aceasta dimineata, sper sa reveniti cu adaugiri la pranz si de-abia va astept cu o noua abordare mai spre seara. Salariul trebuie sa reflecte productivitatea celui care-l capata. Orice discrepanta este nesustenabila pe termen mediu. Legile economice se vor impune alegerii politice a unui stat, atata timp cat motorul economic ramane banul. Sistemul se curata in mod natural de profitori si nepriceputi prin mecanismul falimentului. Este valabil si in presa, nu numai in Teleorman.

 6. @Dedalus 10000 EUR pentru un bugetar pe luna accept daca si numai daca si eu voi avea 100000 EURO pe luna. Iar acel bugetar trebuie sa justifice foarte bine acel salariu gras.

  • @mike. 100 000 euro. Facand ce dle Mike? tot bugetar? tot cu fragmentarea mecanica a petiolului adica taiatul frunzei la caini?

 7. Dar, dragă domnule Morariu, dvs chiar vă aşteptaţi ca psd-alde să se ţină de cuvânt şi să lucreze de sârg la propăşirea naţiei?
  Că deh! Nu-i fraier cine promite, ci ăl de pune botu’ la vrăjeli deşarte!

 8. ALDE? Ce e ALDE, cine-s astia? Ii tot pomenim ca fiind ceva distinct de psd, exact cum vrea psd-ul sa credem. Ceva prosti or mai gasi sa prosteasca si cu liberalii astia psd-isti, nu?

 9. Cit despre valoarea miniștrilor, ce ne mira atit? E un guvern de gioarse pentru ca e al unui partid de gioarse, trimis la putere de gioarsele României cu drept de vot. Poate ca unii vor fi deranjati de vorbele astea, dar gasesc ca ascunderea dupa eufemisme a facut ca pericolul acestei adunaturi sa nu fie perceput corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro