miercuri, decembrie 6, 2023

Ce se întâmplă cu România?

Deși avem o mulțime de facultăți al căror rol ar fi acela de a pregăti viitori specialiși în Științele comunicării, cred că suntem unica țară, probabil nu doar din Europa, în care două instituții fundamentale, așa cum sunt Administrația Prezidențială și Guvernul României, nu au, la ora actuală, purtători de cuvânt. Poate și astfel se explică modul neprofesionist, haotic în care cele mai înalte autorități ale Statului au informat și, mai ales, au încercat să convingă populația asupra necesității înăspririi măsurilor anti-covid, măsuri care, trebuie să admitem, înseamnă nu doar un simplu  plus de disconfort pentru existența noastră zilnică.

În cazul unora dintre noi, de la angajații în comerț și servicii la artiști sau proprietari ori slujbași ai sălilor de fitness, de la oameni aflați în pragul pensiei ce își văd, la final de carieră, periclitate posturile în care trudesc de o viață la tinerii care cu greu își mai găsesc un job și acela plătit ca vai de mama lui, înăsprirea restricțiilor anunțată acum o săptămână, și asta după nenumărate codeli și declarații contadictorii, a însemnat o nouă lovitură.

Nu era, cred, nicidecum nevoie de cine știe ce informații comunicate înalților decidenți politici de nenumăratele noastre servicii secrete pentru a se putea intui că vor urma nemulțumiri, poate chiar proteste și că acestea vor fi confiscate, aprobate, aplaudate, încurajate de forțele politice de opoziție.

După ce s-au tot gândit și răzgândit, premierul Florin Vasile Cîțu și câțiva dintre miniștri au ieșit joi, 25 martie în fața presei pentru a comunica noile măsuri. Rar mi-a fost dat să văd o mai mare dovadă de haos, de delegare a răsspunderii, de neștiință, de ignorare a oricărui principiu al comunicării publice.

Dl. Cîțu, până mai ieri curajos nevoie mare atunci când  era vorba despre o punere la zid otova a bugetarilor și calificarea drept teroriști a celor ce i se opun, și-a păstrat pentru sine doar veștile considerate bune, ministrul de Interne,dl. Lucian Bode, a spus câteva vorbe de complezență și i-a pasat anunțarea veștilor proaste șefului DSU, dl. Raed Arafat, ministrul Sănătății, dl. Vlad Voiculescu, a produs, deschizându-și anevoie gura, un discurs eliptic, sibilinic, specific unei ființe pe viață înamorată de sine, în vreme ce mai marele peste Educație, dl. Sorin Cîmpeanu, s-a dat de ceasul morții ca să ne explice de ce pică cum nu se poate mai bine vacanța de cinci săptămâni dată pe nepusă masă celor ce studiază în învățământul preuniversitar. 

Ceea ce joi seara ni s-a spus că va intra în vigoare chiar de a doua zi a fost amânat vineri cu două zile. Tot degeaba. Duminică seara s-au declanșat protestele reflectate cu lux de amănunte de România tv. Proteste care, cu începere de luni, au fost salutate, concertat, firește, cu aplauze și ovații de gazetarii fie aflați în slujba PSD sau AUR, fie care au interese comerciale clare. Ca, de pildă, semidoctul Marius Tucă, mare proprietar de cârciumi, cel devenit în ultima vreme nu doar poet, ci și mare specialist în teatru. Protector al artei și al artiștilor, om în emisiunile căruia (la care, de altfel, nu se prea uită nimeni, dovadă audiențele penibile ale noului post tv păstorit de Adrian Sîrbu) vin să își verse ofurile personaje dintre cele mai rafinate, de la artiști, critici de teatru, la- hélas ! însuși președintele Academiei Române, a scris și difuzat pe agenția Mediafax unul dintre cele mai jenante editoriale pe care mi-a fost dat să le citesc în ultimul an în presa română. O adevărată incitare la revoltă și la nerespectarea legilor.

Luni seara, atunci când s-au amplificat protestele, acestea au beneficiat de sprijinul mediatic vârtos nu doar al Antenelor voiculesciene ori al Televiziunii lui Sebastian Ghiță, ci și al TVR, prin emisiunea România 9 în care s-au dat în stambă, s-au comportat ca la bodegă, au incitat la dezordini incorigibilul dar generos plătitul din bani publici Ionuț Cristache, demult compromisul Ion Cristoiu zis Coroiu și dezgustătorul fost premier Mihai Tudose. Europarlamentar cu limbaj de șuț de Brăila. Reprezentant al PSD, partid care deocamdată stă pe margine, fiind mulțumit că au ieșit la înaintare partidul AUR și președintele acestuia, dl.  George Simion. Care seară de seară își asumă voios rolul de șef de coloană. Numai că mulțumirea pesediștilor se dovedește a fi de scurtă durată fiindcă AUR punctează în sondaje în vreme ce social-democrații în cel mai bun caz stagnează. Si asta după o creștere semnificativă ce a înceoput să le dea niscaiva speranțe.

Ni se tot invocă dreptul sfânt, inalienabil al românilor de a protesta, ignorându-se că și acesta este reglementat prin lege, la fel cum este ignorat și detaliul că la aceste proteste se strigă mesaje cu caracter extremist-naționalist,  xenofob, antisemit. Și nu mai e vorba de cazuri izolate. S-a ajuns până acolo încât medicii din spitalele anti-covid sunt acuzați de crime (nu-i vorbă că personalul cuprins în operațiunea de vaccinare nu a fost plătit cu nici un leu nici până astăzi, iar dl. Vlad Voiculescu cu cei șase scertari de Stat din dotare face în chip iresponsabil pe niznaiui) , se vorbește despre teroare medicală, despre dictatură, iar protestele de acum sunt comparate de tot felul de iresponsabili cu cele ce au dus la căderea dictaturii comuniste în decembrie 1989.  Jandarmeria acționează timorată. Lucrul acesta s-a văzut cu ochiul liber în non-acțiunea rușinoasă a unor salariați ai acesteia atunci când reportera Digi 24 Ioana Ciurlea le-a solicitat ajutorul.

Marea problemă e că autoritățile Statului român, în primul rând Guvernul,  se dovedesc tot mai incapabile să formuleze un răspuns coerent la ceea ce se întâmplă în stradă. Fac mereu câte un pas în spate, cedează ( slavă Domnului că totuși nu  s-a căzut la pace și cu sindicaliștii de la Metrou care marți seara anunțau în cel mai mincinos chip cu putință că nu vor deconta în nici un fel ilegala lor acțiune de vinerea trecută, că nu se va întâmpla nimic nici cu personalul supradimensionat și nici cu salariile aberante totul disproproționate în raport cu perfeormanțele economice catastrofale ale Metrorex), feluriții demnitari fac declarații contradictorii, încalcă ei înșiși regulile și restricțiile, își justifică sau scuză greșelile prin argumente din ce în ce mai penibile sau le neagă, contrazicând evidențele. Așa au făcut d-na Raluca Turcan, dl. Vlad Voiculescu (care mai nou, din înalt ordin, se roagă să fie amendați, o situație de tot râsul) și dl. Marcel Vela,  PNL este marcat de lupte interne și de grija dramaticei scăderi în sondaje, la USR-PLUS plouă cu originalități de toate felurile, Dl. Vlad Voiculescu se joacă de-a soarele și luna cu dl. Sorin Câmpeanu, acum venind rândul Ministrului Sănătății  de a ne informa că nu dispune de un glob de cristal care să-l ajute să prezică viitorul. Adică, dacă la începutul lunii mai se va relua școala cu prezență fizică pe care dl. Câmpeanu o dă aproape sigură.

 Doar la UDMR pace, liniște și prietenie. Pe nimeni de acolo nu interesează cu adevărat ce se întâmplă cu România.  Dar oare chiar numai acolo ? Nu în rândul marii majorității a clasei politice care se comportă aproape în totalitate asemenea unor copii de grădiniță.

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Dati-mi voie sa-mi exprim îndoiala ca funcția de purtător de cuvânt ar fi necesara. Este o funcție inventata parca pentru a permite politicienilor sa evite un dialog direct si real intre si cetățeni. Este una din acele bullshit jobs inventariate de un sociolog britanic. O funcție preluată dun lumea anglofona unde parca nu a proliferat atât de mult.
  La noi pana si un primar de târg de provincie are un purtător de cuvânt pentru ca primarul nu are curajul sa iasă sa comunice cetățeniilor ce masuri a luat sau ce intenționează sa faca cu gunoiul de pe strada sau câinii vagabonzi, etc. Politia are purtători de cuvânt care bat câmpii in fraze șablon care descriu niște banalități dar evita sa răspundă de ce milițienii bat oamenii la secție.

  • Absolut de acord! Dacă ești idiot și nu ești în stare să explici argumentat, coerent și logic ce ai făcut și ce ai de gînd să faci și să îți asumi toate acestea, pleacă neică și lasă-ne! Asumat pe bune, nu ca adunătura asta de ciocli care zic că guvernează și în afară de împărțit ciolanu’ și banii între ei n-au nicio treabă cu ce se întîmplă în viața reală. Pînă să ajungă la putere nu mai aveai loc de ei, se băgau cu capu-n poză peste tot, pancarte, zbierete, ciuma roșie, etc., după care au dispărut brusc și nu apar decît ca să demonstreze că sînt proști cu studii înalte, nu ca ăilalți ai lu’ Dragnea. Robotul pe schiuri ne-a spus o poveste despre cum ne-a umplut el cu j’de miliarde de la UE, inteligenții de Oxford au făcut cel mai al dracu’ plan de reziliență despre cum să scoatem țara din rahat, ăia de la Bruxelles s-au uitat pe el și i-au urcat pe trotineta electrică să se mai împlimbe și-napoi cu tot cu planul lor. Cam aici sîntem, la faza allez-allez, retour au poulailler!

 2. Ce rusine! Demonstranti si guvernanti, cu totii ne-au facut de rusinea Europei, daca nu chiar a Planetei. Ma cutremur.

 3. Cum -Repetitio est mater studiorum (lat.) -repetiția este mama învățăturii – sau asa ne spune o vorba , tot asa presedintele tarii a readus in fata natiei , pentru a nu stiu cita oara , nevoia cetetenilor ,suprapusa peste nevoia erdicarii efectelor virusului si nevoia vaccinarii , cea a purtatului mastii si distantarii intre persoane , totul ca parte a unei obligatii ,morale si cetatenesti ,ce ne poate feri de boala . Ca nu prea s-a inteles ,de catre toata lumea , este si asta evident . Din ceea ce vad nu pot decit arata cum acest guvern Citu isi modeleza , la nivelul discutiei despre pandemie si impreuna cu presedintele (ce surpriza acest nou parteneriat ce pare a da roade ) propune , ca mai peste tot in Europa , masuri ,ce pot parea mai dure , care sunt de neoprit . Este un inceput de drum pentru acest nou guvern de coalitie si masurile luate sunt favorabile ,chiar daca exista si un numar redus de contestatari . Daca acum nu se iau aceste masuri atunci lucrurile devin grave .Mai toata lumea intelege motivul protestelor , simple incercari ridicole si nereusite de a acuza guvernul si in acelasi timp incercarile nu reprezinta decit o formula de a da o sansa unor televiziuni doar -doar sasupravietuiasca in media .Proteste se vor stinge usor – usor – , nici macar cei care o fac nu cred in ceea ce spun . Guvernarea incepe sa isi arate coltii si pentru doritorii care sunt curiosi ce face si ce legi aduce in fata noastra guvernul , nu trebuie decit sa citeasca si sa urmareasca procesul legislativ guvernamental si parlamentar . Foarte multe promisiuni incep sa fie realizate , le pot enumera ,dar mai simplu este de citit cele doua portatele recomandate (doar pentru cei care vor sa stie) cel guvernametal si cel parlamentar . Principiul de baza ce sade la fundamentul deciziei guvernamentale este unul corect si el se refera la tratarea , politica si economica, a tuturor situatiilor , mai noi si mai vechi , ivite in parcursul anului de fata , cu moderatie , cu grija fata de nonproducerea unor mari confilicte institutionale sau intre diferitele categorii de cetateni , chiar daca proteste ne arata ca nu au scapat de tot de asta .Vechiul principiu -anuntat cindva de catre presedinte – pas cu pas- este mai actual decit oricind . Presedintele si guvernul au inca patru ani la dispozirie sa reaseze tara pe un fagas democrtatic , dar din cind in cind mai sunt si derapaje poate intentionat facute sau poate greseli de apreciere de natura personala , nu de un intreg , dar care greseli fac si ele , asa cum vedem ,deliciul unei parti din publicul romanesc .Mai injura cite unul , mai trece cu discursul in extrema cite altul ,mai isi baga masca sub barbie , mai se scuza ca a uitat sa tina botnita pe nas , ba ca trebuie interzis , ba ca nu trebuie , ba ca e lae , ba ca e balae , ba ca-i tunsa – ba ca-i rasa- ba e devreme acasa si uita asa mai punem si noi de vreun hohot de ris ,ca de plins -am plins cam mult . Cum calatorului ii sade bine cu drumul ma duc si eu prin tirg sa mai vad noutatile .

  • „Principiul de baza ce sade la fundamentul deciziei guvernamentale este unul corect si el se refera la tratarea , politica si economica, a tuturor situatiilor , mai noi si mai vechi , ivite in parcursul anului de fata , cu moderatie , cu grija fata de nonproducerea unor mari confilicte institutionale sau intre diferitele categorii de cetateni ”
   Ati uitat sa adaugati: ” …si cu mare grija pantru satisfacerea cerintelor stapanilor de-afara” Si, ca sa nu vorbesc „in abstractio” ( lat.) – in abstract, rostogolind frumoase vorbe de basm , va invit sa luati nota de vanzarea preconizata a unor pachete de actiuni a singurelor COMPANII ROMANESTI de STAT PROFITABILE catre asa zisi „investitori straini”. Spun „asa zisi” pentru ca ei nu investesc in „green fields” sau in actiuni private cu grad de risc, ci vin de-a gata la pomana garantata de catre stat. Ex.: Hidroelectrica, Transgaz, Aeroportul Otopeni, Salrom, Portul Constanta, CEC BANK, Sistemul de Sanatate, etc, etc… ”
   „Foarte multe promisiuni incep sa fie realizate…” Spre multumirea jefuitorilor a ceea ce a mai ramas din tara.

 4. @ mafalda 02/04/2021 At 13:21
  aIn copilarie am citit povestile minunate ale lui Hans Christian Andersen (scriitor danez) si cel mai apropiata de cele descrise de dvs. mi se para a fi Hainele noia ale imparatului.
  Va recomand s-o cititi sau re-cititi dupa caz.
  Zi buna la tirg.

 5. Purtătorul de cuvânt este necesar. În anii 90 am tot sperat că PNŢ-ului îi va veni ideea să angajeze o blondă superbă cu dicţie şi aplomb în loc să expună pe micul ecran preşedintelui partidului figura inestetică îmbătrânită de torturile comuniste. Precis ar fi câştigat nişte voturi.

  • De ce o blonda, ce-i rau cu brunetele? Sau este necesara una cu creierul mic?. Glumesc desigur.
   Iar acum nu mai glumesc. Din cele spuse de dvs este necesar un robot care sa repete mecanic ceea ce liderii politici nu știu sau nu au curajul sa articuleze? Atunci de ce dracu s-au cocoțat acolo? Pentru ca sunt foarte buni in domeniu si foarte buni in comunicare?
   Eu propun s-o aducem pe Alexa sau Siri. Va fi mai ieftin si mai eficient. Le putem programa cu accent moldovenesc, ardelenesc, oltenesc sau chiar de Feretari.

 6. Si la ce este buna „stiinta comunicarii” ?!

  Deci …. pe nspe canale, pe nspe voci, mi se zice „Fii responsabil, poarta masca” , „Daca iti pasa poarta masca!” si cand sunt singur in camera de baie..

  Insa un membru al guvernului, persoana scolita (?!) si de presupus matura (45 de anisori !) isi pune pe net selfiul fara masca !!!

  Da …mi-a comunicat – aia destepti nu poarta botnita!

  Mda.. cica o poza face cat 1000 de cuvinte ….

 7. „….să convingă populația asupra necesității înăspririi măsurilor anti-covid […] să formuleze un răspuns coerent la ceea ce se întâmplă în stradă”

  Păi, s-or fi gândit și autoritățile astea, la fel ca mine, că lucrurile sunt clare pentru toată lumea. Dacă nu sunt, cu permisiunea autorului articolului, încerc eu un răspuns.

  Dacă se „înăspresc” măsurile de protecție sanitară (în vederea reducerii costurilor sociale, căci cei infectați cu SARS-CoV2 sunt tratați [inclusiv] pe banii mei), presa, în totalitate aservită cleptocrației, analiștii, politologii și formatorii de opinie, critică autoritățile și strigă „jos guvernul!”

  Dacă se „îmblânzesc” măsurile de protecție sanitară și crește rata de infectare, presa, în totalitate aservită cleptocrației, analiștii, politologii și formatorii de opinie, critică autoritățile și strigă „jos guvernul!”

  E simplu. Aparenta „lipsă de coerență” a mass-media este de fapt manipulare josnică, în favoarea cleptocrației.

 8. Prost si fudul.
  Avem 2 exeple clare de prim ministri care nu ar fi trebuit niciodata lasati in fata presei:Viorica Dancila saraca emotiva si Florin Catu cu rupturi de logica.
  Chiar nu au observat cei din jurul lor ca nu sunt ok din punctul asta de vedere?
  Daca nu au observat,calitatea lor e undeva sub sau la nivelul celor doi, daca au observat dar au dorit sai arunce la lupi exista vorba aia cu asa prieteni…
  Acum sa ne intrebam cine sa regasit in spatele celor doi sa decidem ce calitate au acele persoane daca sunt proaste sau ticaloase sau ambele.
  Dapa sa ne uitam la calitatea celor adusi/promovati de cei 2 si sa vedem daca ei au cautat oameni mai presus de nivelul lor sau preteni si rude apropiate.
  Asa descoperim daca ei promoveaza valori sau clientelism politic.

 9. Înțeleg că burghejii ăștia proprietari de restaurante, ale căror păcate nu pot fi iertate nici măcar prin aceea că plătesc pe bugetari, ar trebui re-educați un pic. Eventual la Canal, unde s-ar putea instrui în teatru, poezie etc.

   • Pot sa incerc si eu, in conditiile in care trece mesajul de cenzura…? :)

    Autoritatile au probleme in a acoperi si mentine narativul pandemic, dar prea o face fiecare de capul lui. Cum e Voiculescu, ce a pus poze cu salvari pe FB pe cand altii ne arata ori ventilatoare ori chipul dumnealor, mascat cu sinceritate. Mai e si pasarea cu vaccinul de pe gard, nu-i mai spunem cioara ca poate fi asociata cu vopsirea unei anumite culori, la care poti ajunge doar daca vaccinezi vrabia din mana.

    Quod erat demonstrandum, e limpede ca problema majora una de comunicare.

 10. Nu stiu de ce autorul considera ca un purtator de cuvant ar schimba, ca prin minune, opinia unora. Adica, vezi Doamne, oamenii pot fi convinsi dar au nevoie de explicatii mai bune, mai clare. Ce e mai clar decat spitalele unde se moare pe capete? Sora mea e medic si face garzi intr-un spital de pneumologie plin de bolnavi cu COVID si mi-a spus ca-i e groaza sa mai mearga acolo, oamenii mor pe capete, vin tarziu la spital si de multe ori nu se mai poate face nimic. Oare credeti ca, la atatea mii de morti, mai e cineva care sa nu stie despre ce e vorba? E vorba doar de interese, atat si nimic mai mult, situatia e bine stiuta de toti dupa un an de pandemie, toti vad ca in toata Europa se iau masuri, unele mult mai aspre decat la noi. Dar sunt interese, politice, comerciale, adica, pana la urma, e vorba de bani!

  • Nu am spus că rolul purtătorului de cuvânt ar fi acela de a schimba opinii, Ci doar acela de a explica originea, fundamentul și esența unor decizii. Sigur, un bun purtător de cuvânt dispune și de o anume capacitate de persuasiune. În România de azi, din păcate, nici președintele Iohannis, nici premierul Cîțu nu dispun de capacitatea de a-și explica clar deciziile. Nu au ceea ce se cheamă charismă. Așa că au nevoie de ajutoare. Calificate. Nu experte în a da cu bâta-n baltă. Așa cum a făcut, de pildă, dl. Ionel Dancă.

 11. Cu toate ca dl. Ionel Dancă.a dat cu „bâta-n baltă”, fiind lipsit de charismă, iata ca a fost promovat de partid in fruntea listei de candidati din Vrancea si a ajuns parlamentar si (viitor) membru in consilii de administratie la firme de stat. Deci un venit asigurat pentru multi ani de aici inainte.
  Eu sunt nascut mai de mult si pot face similitudini cu cele practicate cu „activul de partid si de stat” din acele vremuri. Unii era trecuti in linia a doua dar cu aceleasi avantaje materiale.
  Mai am un avantaj: traiesc de peste 25 de ani in America de Nord (unde alegerile se fac nominal nu pe lista iar demisia exista si se practica benevol sau la cererea partidului) si pot face comparatii bazate pe experienta directa asa ca pot spune ca in Romania spusele lui Constatin Tanase cu alegeri sunt confirmate de fiecate data (……vin ai ……., pleaca ai…., noi ramanem tot ca prostii).
  Deci asta se intampla cu Romania: prin alegeri se schimba o grupare cu alta iar numarul noiilor speciali (sinecuri) se mareste prin adaugarea a noi membri.
  In final este vorba de ……vorba de bani (@PAFI)

  • cam asa, danca, danga si cu langa. nici nu mai conteaza, au iesit pe scena, si au dat ochii peste cap o vreme, iar acum s au retras fie n consilii de administratie fie n pesii speciale. imi amintesc ca la un moment dat apareau marii comici (scoliti in iuesei) ai micilor ecrane : citu si sotul (am uitat cum il cheama) alinei gheorghiu (speranta liberala a invatatorului de tara iohanis) din tirgul tecuciului (dar cu doctorate n drept si interes national). ei bine (m am luat cu vorba !) acesti mascarici propovaduiau „marea schimbare” , dar cred c o sa ne trezim cu maestrul ciolacu (si ala scolit in security si intelligence !) ce ndruga doua vorbe cu trei greseli gramaticale. asadar, la mai mare, sa traiasca partidul liberal in frunte cu secretarul general.

 12. „Ce se întâmplă cu România?”
  Eu cred ca merge (cu omeneștile limitări) în bărcuța-i, pe fluviul numit Realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro