duminică, octombrie 1, 2023

Ce se întâmplă în tabăra Opoziției?

PSD a intrat în fibrilație numai la gândul că cele câteva migrări izolate către partidul PRO ROMÂNIA al d-lor Victor Ponta și Daniel Constantin s-ar putea transforma în hemoragie.
Tună și fulgeră în consecință toți vectorii de imagine ai partidului, dar și domnii Paul Stănescu și Marian Oprișan, ca și doamna fostă secretară Carmen Dan.Plus coristele Firea, Rovana și scandalagiul format la școala vadimistă Codrin Șetfanăescu. Adică persoane al căror principal atu nu este tocmai oratoria.
A sărit ca ars însuși dl. Liviu Dragnea care i-a caracterizat, fără a-i numi de-a dreptul, drept șobolani pe domnii Victor Ponta și Mihai Tudose. Mai mai să credem că președintele PSD ar avea lecturi proaspete, deși mă îndoiesc că le-ar fi citit vreodată, din Hamlet și din Scrisoarea pierdută. În realitate, cred că PSD nu se află pentru moment în primejdie. Dragnea deține controlul, are la dispoziția sa încă funcții, dregătorii pe care mai poate, la o adică, să le negocieze, Ponta nu are să dea la schimb nimic, nici măcar un gram în plus de moralitate. Este însă în bagajul genetic al partidelor de esență comunistoidă, iar PSD face parte dintre acestea, să se teamă de schisme, sciziuni și deviaționism, așa că zilele acestea pretinșii social-democrați români nu fac decât să își exhibe moștenirea leninisto-stalinisto-ceaușistă.
Până la urmă nu ceea ce se întâmplă la PSD ar trebui să dea dureri de cap oamenilor cinstiți din România. Îngrijorător este însă ceea ce se petrece în tabăra Opoziției. Unde nimic nu se leagă, nimic nu prinde real contur, unde orgoliile individuale și de partid sunt mai presus de interesul țării, unde mai nimeni nu se gândește la alianțe pre-electorale, singurele de natură să învingă PSD. Dl. Ludovic Orban a refuzat nu mai departe decât vinerea trecută o ofertă în acest sens venită din partea d-lui Traian Băsescu. Iată însă că la numai o zi după pe fostul președinte al României aflat în vizită la Baia Mare îl ia gura pe dinainte, lansează fitile și îi poftește pe foștii pedeliști să abandoneze partidul condus de dl. Orban și să se înscrie în PMP. Cine să mai creadă în bunele intenții și loialitatea d-lui Băsescu care una spune, alta fumează?
Sondajul CURS pe care, de altminteri, l-am comentat în două editoriale anterioare, nu a provocat, așa cum ne-am fi așteptat, frisoane pe spinările celor care conduc astăzi PNL, PMP sau USR.
Grav este că PNL căruia i-a fost spulberată amăgirea că ar crește vertiginos în sondaje în detrimentul PSD și care, dacă e să dăm crezare celor de la CURS, de abia dacă atinge 22% dintre sufragiile votanților se pierde în acțiuni minore. La un an de la așa-numitul „Congres al ultimei șanse”, partidul nu și-a regăsit ritmul, nu și-a definit esența acțiunii politice, iar noul lider, dl. Ludovic Orban, nu pare a fi mai mult decât o nouă Alină Gorghiu în pantaloni. La capătul unor dezbateri tensionate care nu anunță nimic bun, săptămâna trecută peneliștii au decis mai de voie, mai de nevoie să-și asume acțiunea aventuristă a plângerii/denunțului penal (cred că nici dl. Orban însuși nu știe tocmai bine pe ce document anume și-a pus semnătura) depus de președintele partidului pe numele doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, acuzată nici mai mult, nici mai puțin decât de înaltă trădare. Dincolo de IQ redus și constantă situare în zona ridicolului, de supușenie absolută față de dl. Dragnea, agramatului, precar școlitului premier al României, neputându-i –se pune în cârcă decât un eventual abuz în serviciu.
Veștile care vin din teritoriu privind acțiunea sau, mai corect spus, non-acțiunea liberală nu sunt tocmai bune. Se aude că săbiile s-ar ascuți, că s-ar urzi comploturi, mai ceva ca în Iulius Caesar, că oameni pretins onorabili s-ar gândi să dea curs invitației de a participa la un puci menit să-l scoată definitiv din joc pe greu digerabilul Ludovic Orban. Și pe cine vor pune liberalii în loc? Iar pe doamna Gorghiu? Pe doamna Turcan? Pe dl. Bușoi. Se sparie gândul!
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Văd problemă mare aici și în clasa politică cu orizontul extrem de îngust la Dâmboviteni. Nimic nu există dincolo de malurile Dâmboviţei?

  … „.. Până la urmă nu ceea ce se întâmplă la PSD ar trebui să dea dureri de cap oamenilor cinstiți din România. Îngrijorător este însă ceea ce se petrece în tabăra Opoziției.. ….

  Societatea civică poate crea ideile, poate lansa dezbaterile, principiile pentru „reformarea patriei” (Kogălniceanu).
  Telurile politice au prioritate repetă E. Macron 2017- 2018 la discuţiile cu A. Merkel (Aachen 10 Mai 2018 în faţa publicului) care cere proiecte concrete (bani pentru care inovaţii?) și soluţii pentru „refondarea” ZE/UE, pentru budget „separat” ZE, etc.
  Telurile le-a formulat strada 2017- 2018. Cum se pot realiza?

 2. dle Mircea Morariu,
  chiar dvoastra recunoasteti ca marele lider de partid a refuzat (cu mare aroganta, zic eu) propunerea (rezonabila, adaug) de unificare a dreptei in lupta contra actualei coalitii, in special a PSD-ului. Apoi, pentru ca a fost refuzat, marinarul a facut un lucru normal: nu vreti ca partid, poate vreti ca indivizi. Pentru asta si dvoastra il tratati exact ca stralucitul lider liberal.
  Ati mai auzit de la cineva o propunere de actiune comuna a opozitiei impotriva actualei guvernari?
  Actiune tipic mioritica: ne plingem si ne jelim, dar cind cineva propune ceva, ii dam cu flit :P Apoi, pentru ca el continua sa actioneze, strimbam din nas.
  Cum adica nu a provocat frisoane sondajul amintit? pai actiunea marinarul tocmai asta reflecta.
  Asa cum tratati dvoastra problema, asa se comporta si liberalii, si salvatorii si partidul liderului care se vrea europarlamentar.
  Daca vrem rasturnarea PSD-ului, mai usor cu strimbatul din nas.

 3. E Romania, cine are bun simt si inteligenta pleaca, va fi din ce in ce mai rau, se va distruge tot, economie, invatamant, tot. PSD nu tolereaza sa functioneze ceva in Romania, totul trebuie distrus.

  Oamenii cu inteligenta, empatie etc. sa plece, nu au ce cauta aici.

  Eu raman, se poate muri pe oricare continent, n-am nevoie sa zbor pana in Canada sau Australia pentru asta.

 4. Intreaga clasa politica parlamentara se afla-n vria anaconicului stat centralizat-bugetar-birocratic insailand bezmetic variatiuni ale aceleiasi partituri falimentare. In aceste conditii Opozitia este inexistenta si n-are cum/ce sa apara in sondaje, acestea indicand preferintele ofertei politice limitate si incomplete. „Prada” va fi disputata-ntre ghearele acelorasi bugetofagi rudimentari, acesta fiind, pt multi paradoxal, de preferat agresorilor scoliti.

 5. Foarte corectă analiză, însă terminată cam în coadă de pește: fără explicații.
  Tratând aici despre PSD și opoziție este ca și când ați zice că ea e curvă, iar el, helas!, e bețiv. Pentru un menaj reușit, vorba unui celebru francez, mai trebuie o a treia parte, probabil cea care concentrează cea mai multă putere (în interior): promotorii de memorandum-uri. Fără ei, o agramată și un ghitarist amator nu ar ajunge unde au ajuns – mai bine spus, n-ar fi puși acolo unde-i vedem. Fără să țineți seama de ei, vă-nvârtiți în jurul cozii și puteți scrie mii de articole despre starea de fapt.

 6. Atitudinea de sobolani care rod la temelia solida a PSDragnea nu cred ca transmite starea reala
  a „geniului teleormanean”. Gura lui Dragnea, de fapt, recunoaste subliminal un adevar: sobolanii incep sa fuga de pe corabia aflata in deriva, caci partidul confiscat de o persoana se afla in criza.
  E drept ca Opozitia nu poate profita de aceasta degringolada pentru ca ea insasi e lipsita de unitate si de idei.
  Nu impartasesc caracterizarea „acțiunii aventuriste a plângerii/denunțului penal” a liderului PNL ca o actiune minora. Deja se vad implicatii care nu sunt deloc minore, de vreme ce se vorbeste despre comploturi, iar Base pune paie pe foc.
  Si, nu stiu cat conteaza, conform CURS PNL are 25% nu 22%, iar PSD „doar” 39%(https://curs.ro/wp-content/uploads/2018/05/Omnibus-CURS-mai-2018-1.pdf ).

 7. Dl Traian Basescu A DECLARAT FERM CA SE RETRAGE DIN POLITICA LA EXPIRAREA ACTUALULUI MANDAT PARLAMENTAR. Prin urmare ESTE SUTA LA SUTA SIGUR CA DL BASESCU NU SE VA RETRAGE LA EXPIRAREA ACTUALULUI MANDAT PARLAMENTAR. Cum sa se retraga si sa isi abandoneze OPERA POLITICA ? Pentru ca exista o OPERA POLITICA ce ii apartine in mod covarsitor – actuala pulverizare a dreptei. Nu se va retrage si va actiona mereu pentru PULVERIZAREA DREPTEI care nu il are pe el de Sef. Bine, bine , el saracu va actiona si pentru PULVERIZAREA STANGII POPULISTE si va inregistra ceva succesuri , ca doar l-a antrenat bine pe Ponta care ii e cel mai devotat epigon. Totusi succesul pe STANGA nu va fi nici pe departe la fel de eficient ca PAMANTUL PARJOLIT de el PE DREAPTA. Cat priveste anuntul cu retragerea nu am probe , dar banuiesc ca face parte din PRETUL pe care s-a angajat sa il platesca pentru ACHITAREA lui aia mica din COSTA RICA.

 8. Stimate domn,
  Marele partid liberal, despre care faceţi vorbire, dimpreună cu noul şi fascinantul său lider, Sică Mandolină, nu este decât jalnica fantoşă a defunctului USL – de care ne amintim cu scârbă.

 9. Stimate,
  d-le M.Moraru,
  1. Cum vreti sa se ,,urneasca” PNLiberal si presedintele Orban dupa un (simplu) articol de presa, cind NU l-am putut URNI sa iasa din starea de ,,partid vegetal” (din luna iunie a anului trecut), cind activului sau central aflat in sedinta ,,solemna” la Tg. Jiu (dupa cistigarea primariei de liberali), i-am propus un ,,PROIECT DE TARA”, cu ,,obiectivul reindustrializarii”, expus intr-un dosar de prezentare pe zeci de pagini?
  Un astfel de proiect, capabil sa reconstruiasca economic si industrial Romania, creind milioane de noi locuri de munca (industriale), ar fi facut din P.N.Liberal si presedintele Orban, titanii politici ai Romaniei!
  2.In poezia ,,Dan capitan de plai” – (tinarul) Alecsandri scria ca ,,Ceahlaul sub furtuna nu scade-n musuroi”, ceeace in politica nu se confirma, fiindca dupa cum vedem P.N.Liberal (asediat de fostul presedinte) a ajuns mai jos de atit.In situatia data, era absolut firesc ca Orban sa refuze alianta cu ,,bombardierul” care a distrus iremediabil partidul, impingind-ul fortuit pe d-l Tariceanu in bratele stingii, deoarece altfel ajungea exclus din viata politica!Mai mult ca atit, probabil ca nici nu se cunoaste azi ca Tariceanu avea ,,proiectul de dezvoltare economica a Romaniei 2004 – 2012″, ,,aruncat in aer” odata cu distrugerea P.N.Liberal, care in urmatorul deceniu se putea concretiza intr-un ,,proiect de tara”…
  3.Ca ,,partid vegetal” in domeniul economic, P.N.Liberal are ca unica sansa – odata cu Opozitia – de a evalua si asuma ,,proiectul de reindustrializare” propus in iunie 2017, altfel partidul deja in coma, moare incet pina in legislatura viitoare.Apoi ALDE rupt (ca imagine) de P.S.Democrat si cu resursele necesare, va deveni partidul de baza al dreptei politice.
  4.Fara proiectul de tara aratat, P.N.Liberal nu are nici o baza de unificare a dreptei romanesti, nici o tema prin care sa devina competitor politic al stingii si mai ales nici o sansa de a iesi din starea de ,,musuroi vegetal”, catre cea a vulcanului politic al potentialei reconstructii economice, industriale si nationale a tarii, care altfel va fi parasita de populatie…

 10. Obiectiv articolul, așa-i, Opoziția nu excelează deloc în ceea ce face. Însă, îmi amintesc întrucâtva cu melancolie de vremea răspunsului Radio Erevan cu privire la autoturismul Volga și bicicleta Sputnik.

  PSD transmite un balet televizat pentru a induce electoratului ideea că partidul Pro România al d-lui Ponta „este altceva”. Este, într-adevăr. Dar nu o hemoragie, ci o diversiune.

  „Șobolanii” metaforici sunt vechi șefi de partid care-l critică timid pe dl Dragnea, într-adevăr, dar nu despre V Ponta și M Tudose este vorba, ci despre V Ponta și A Năstase.

  T Băsescu face parte din diversiunea PSD, trimițând „la înaintare” PUNR să fie alături de Pro România (sau direct înăuntru), cu adevărat, dar restul PMP îl urmează, iar pentru desăvârșirea diversiunii încearcă și destructurarea PNL prin separarea PDL (care, probabil, va adera de asemenea la Pro România!).

  Sondajul CURS indică scăderea preferinței electoratului pentru PNL, întocmai, doar că el urmează aceeași diversiune, din care, desigur, nu poate lipsi implicarea „serviciilor”.

  „Acțiunile PNL sunt minore”, incontestabil, dar ele îl țin în mod eficient în atenția publicului. Nu multora le place plângerea penală făcută de PNL (în primul rând nu le place prietenilor celor împotriva cărora este făcută!), dar se vorbește de vreo săptămână despre asta. Justiția va da curs unui demers absolut legal. Acțiunea minoră are carevasăzică efecte majore. Foarte bine.

  L Orban, care circula cu mașina peste pietonii aflați pe trotuarul din Dealul Cotrocenilor este într-adevăr „greu digerabil”, dar domnia-sa are cu totul alte afinități decât d-na A Gorghiu, ori L Isar, SIE șamd.

  În fine, susținerea d-nei V Dăncilă este tot mai puternică în rândul celor care știu să scrie și să citească. Observ că lucrurile devin serioase (de obicei se întâmplă în preajma alegerilor) atunci când apar cu declarații „formatorii formatorilor” de opinie. Astfel, d-na A Mungiu, spre exemplu, a ieșit la rampă după ce unii specialiști din mass-media au râs de incompetența d-nei Dăncilă, domnia-sa spunând că nici aceia nu-s competenți la toate. Da, doar că ei nu ocupă prin impostură funcții pentru care nu sunt competenți! Sau ocupă (?!) Eu cred că râsul de impostură face bine sănătății societății.

 11. De peste 12 ani nu aud altceva mai de doamne ajuta in politica mahalagista a Romaniei decat BASESCU SI IAR BASESCU !! Țipete isteroide lansate fie din stanga, fie din dreapta . De peste 100 de ani Mahalagismul Politic Român stie mai bine ca oricine ce trebuie facut în țara asta . Or. noi abia trecem in clasa a II-a a scolii primare din SCOALA SECOLELOR. Pana ajungem in clasele gimnaziale mai e mult . Fireste, DACA AJUNGEM. Sperante prea mari, eu unul nu prea am

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro