sâmbătă, septembrie 19, 2020

Ce se va întâmpla pe mai departe?

Luată sub o inimaginabilă presiune exercitată pe felurite căi de factorul politic, decizia ministrului Justiției, dl.Tudorel Toader, vizând declanșarea procedurile ce ar urma să ducă la revocarea procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Köveși, va avea, la rându-i, pronunțate consecințe politice.
1.Primul vizat este însuși cel ce a infăptuit cu mână proprie un incredibil, un condamnabil, un iresponsabil act ce pune dramatic sub semnul întrebării ideea însăși de independență a justiției. Da, e adevărat, nu DNA este instrumentul chemat să facă justiție, nici în România, nici în orice altă țară în care există organisme similare. Însă acțiunile DNA care facilitează actul de justiție trebuie să fie protejate de orice ingerință a politicului. Dl. Tudorel Toader a încălcat porcește, și-a bătut joc fără grade de comparație de această premisă elementară. Rectorul suspendat al Universității “Alexandru Ioan Cuza”, cu ale lui multiple titluri șI funcții puse unele peste altele, și-a subordonat în totalitate acțiunile vrerilor, capriciilor și ordinelor unor șefi politici.
Dl. Tudorel Toader speră că astfel își securizează poziția în guvern, că își va asigura supraviețuirea în funcția de ministru. Omițând că după grava lui demisie morală săvârșită joi este redus la condiția de neînsemnat instrument aflat la cheremul justițiabililor, inculpaților, penalilor care fac legea în PSD și în ALDE. Comparat cu dl. Tudorel Toader, maleficul Agamiță, cel mai prost decât Farfuridii și mai canalie decât Cațavencu, Dandanache este numai bun de trimis în misiui umanitare.
2. Președintele PSD, dl. Liviu Dragnea, a dobândit o victorie lipsită de orice urmă de substanță. Absolut inutilă. E adevărat. Dl. Dragnea se va putea prezenta pe data de 10 martie în fața delegaților la Congresul extraordinar al PSD cu alură de erou (mă rog, alură mai degrabă eroi-comico-satirică) spunând că și-a îndeplinit promisiunea făcută în fața mai-marilor partidului. Că a făcut tot ceea era omenește posibil, toate ticăloșiile din lume, că s-a întrecut pe sine la capitolul fărădelege spre a se scăpa pe el și pe ceilalți penali din partid de amenințarea DNA. A DNA-ului în forma dobândită în timpul mandatului d-nei Laura Codruța Kövesi.
După cum se prezintă însă lucrurile la ora la care scriu eu acest comentariu, pe data de 10 martie d-na Laura Codruța Kövesi se va afla pe mai departe în funcție. Semn că lupta PSD împotriva DNA va trebui continuată, că persoana indicată să o conducă este chiar el, Liviu Nicolae Dragnea, și că nu ar fi deloc rău să iasă întărit odată lucrările Congresului încheiate. Aceasta însemnând, poate, chiar că ar trebui lansată pe surse informația că dl. Dragnea ar fi cea mai indicată persoană pentru postura de prezidențiabil al partidului la alegerile din anul 2020.
3. Președintele Klaus Iohannis a avut o reacție ultra-rapidă la anunțul d-lui Tudorel Toader. A afirmat că Raportul prezentat de ministrul Justiției nu oferă o argumentație clară. Ceea ce e perfect adevărat.Numai inenarabilei d-ne Alina Mungiu –Pippidi i s-a părut altfel. Dl. Tudorel Taoder a operat un amestec, a pus de o ciorbă, de o shaorma cu de toate. A combinat argumente personale, altele împrumutate, desigur, fără semnele citării din organele de presă loiale coaliției PSD-ALDE, s-a făcut de râs (în această privință nu i-a dat ascultarea lui Liviu Dragnea) la capitolul strategii argumentative specifice domeniului său de competență.
Altfel spus, președintele Iohannis a afirmat că nu vede care ar fi motivele ce l-ar putea determina să ia de bună propunerea d-lui Toader. Câteva zile mai încolo președintele și-a reconfirmat opinia. Dl. Iohannis a fructificat astfel șansa de a-și reîmbunătăți substanțial relația cu partea sănătoasă a societății românești, cu intelectualii, cu tinerii, cu adepții mișcării #rezist. Președintele și-a ameliorat considerabil imaginea destul de șifonată după ce a acceptat fără cea mai mică opoziție nominalizarea d-nei Viorica Vasilica Dăncilă la funcția de premier. Cred că începând de joi seară a început, de fapt, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2019.
4. Există toate indiciile posibile că d-na Laura Codruța Kövesi își va duce până la capăt mandatul în fruntea DNA. Va avea însă de acum și până în aprilie 2019 o viață încă și mai complicată decât i-a fost dat să trăiască din ianuarie 2017 încoace, va fi supravegheată, sfâșiată de-a dreptul de activiștii de partid, de comunicatorii PSD și ALDE, de agenții lor din presa scrisă și din audiovizual. Antenei felixiene, României tv a lui Ghiță i se va alătura încă și mai vârtos SRTV, adică Televiziunea Română, care foarte curând va avea un CA mai politizat, mai roșiatic decât s-a mai întâmplat vreodată. Adică din 1997 încoace.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Se intorc vremurile de mult apuse, cand Gheoghiu-Dej putea sa-l aresteze si sa-l ucida pe Lucretiu Patrascanu, fara o judecata corecta.
    Acum, nepotii si stranepotii celor de atunci nu mai pot sa aresteze si sa asasineze decat inventand
    ,,motive reale”care sa le permita sa puna ,, sub papuc” justitia.
    Subordonand-si justitia, psd,urmasul pcr. poate emite legii dupa chipul si asemanarea celor emise cu 70 de ani in urma, in 1948, dupa indepartarea oricarei forme de minima democratie adevarata, inlocuind-o cu ,, democratia populara.”Acum avem ,, democartie originala” Aceeasi Marie cu alta palarie..

  2. Dacă mai rămâne până în 2019 la conducerea DNA, procurorul șef al DNA are timp sa finalizeze procesul lu’ nea Liviu, indiferent cate atacuri ar lansa împotriva DNA-ului.

  3. ce sa se ntimple ? business as usual. pacat de iarna blinda care i a vaduvit pe gospodarii neamului sa si arate maiestria si pe garcea militianul sa nchida ulitele patriei si sa umple visteria cu amenzi pentru nepurtarea incaltarilor de iarna. cum se spune ? ciinii latra ursul merge. si asta nu de ieri de azi. intrebare : cine genereaza coruptia si anomia sociala ? trogloditii care compun institutiile, sau institutiile care aduna jivinele ? si care i solutia ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe

Tu vei muri de bătrânețe. Eu voi muri din cauza schimbărilor climatice. Tânăra care poartă pancarta pe care se...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.