duminică, octombrie 2, 2022

Ce semnificații ar putea să aibă revenirea în politica mare a d-lui Vasile Dîncu?

Temele principale de discuție ale talk-show-urilor din cursul săptămânii trecute au fost creșterea îngrijorătoare a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus (COVID 19 devine pe zi ce trece un agent electoral în lege), mișcările vizând unificarea forțelor politice anti-PSD din perspectiva viitoarelor alegeri și acuzele în cascadă formulate de președintele României, dl. Klaus Iohannis, la adresa social-democraților.

Poate că așa se face că a trecut cvasi-neobservată ședința Comitetului Executiv Național al PSD desfășurată joia trecută, ședință în cursul căreia s-a produs un eveniment ce ar putea reprezenta semnul că președintele interimar , dl. Marcel Ciolacu, a declanșat deja operațiunile vizând întărirea propriei poziții în partid în perspectiva viitorului congres al acestuia.  E vorba despre victoria reprezentată de alegerea d-lui Vasile Dîncu în funcția de președinte interimar al Consiliului Național al PSD. Dl. Dîncu revine astfel, și cred că nu doar formal, în prima linie a luptei politice, un fapt pe care îl anticipam într-un comentariu publicat la data de 5 decembrie 2019.

Din puținele relatări de presă de la fața locului, am putut deduce că revenirea fostului ministru al Dezvoltării și vicepremier în guvernul Cioloș în echipa de conducere a PSD a fost departe de a stârni aplauze, urale, ovații  din partea tuturor membrilor CExN. La adresa domniei-sale s-au formulat nenumărate acuzații, resentimentele au fost expuse fără jenă sau menajamente pe tarabă, au fost chiar voci care i-au cerut profesorului clujean să își ceară scuze pentru afirmațiile critice făcute, de-a lungul timpului, la adresa partidului și a conducerilor succesive ale acestuia. Multe dintre aceste critici dovedindu-se mai mult decât justificate.  „Durii”, adică foarte puțini școliții din PSD, s-au dedat chiar la atacuri pe față, la reacții contondente pe facebook. Și nu e deloc exclus ca aceste atacuri să crească în intensitate în zilele următoare. Cele câteva articole de presă apărute în week-end nu au decât valoare de uvertură. Cum viitorul Congres al PSD va fi mai mult ca sigur unul pe viață pe moarte, indiferent când se va desfășura el, înainte sau după alegerile locale, este foarte posibil ca biografia d-lui Dîncu să fie scotocită, întoarsă pe toate fețele, și iar să fie scoase în față atacurile referitoare la relațiile domniei-sale cu feluriți șefi, trecuți sau prezenți, ai instituțiilor de forță, îndeosebi ai serviciilor secrete. De la miticul Coldea la de neclintitul George Maior și atât de discretul,măcar în aparență, Eduard Hellvig. Aceasta fiindcă propulsarea d-lui Dîncu mi se pare a fi în strânsă legătură cu viitorul Congres și cu dorința d-lui Ciolacu ca organismele de conducere ale PSD să fie alese pe baza unei moțiuni. Lucru refuzat în ruptul capului de aripa extrem de vocală ce îl are drept lider pe dl. Eugen Orlando Teodorovici. Revenirea d-lui Dîncu mai este și semnul  că filialele ardelene până mai deunăzi cvasi-somnolente ale PSD încep să își reclame drepturi care nu sunt deloc pe placul celor din Muntenia, Oltenia, Moldova. Și care le reproșează  aredelenilor slabele rezultate electorale. Numai că aceste rezultate nu prea dau semne că se vor îmbunătăți la viitoarele alegeri. Dl. Dîncu însuși nu ar avea nici cea mai mică șansă de câștig într-o posibilă confruntare pentru Primăria Clujului cu Emil Boc. Confruntare despre care s-a făcut vorbire în aceste zile.

Dl. Vasile Dîncu a obținut, cum spuneam, funcția de președinte al Consiliului Național al PSD. Una cam devidată de substanță încă din perioada conducerii autoritare a d-lui Liviu Nicolae Dragnea. De altminteri, dl. Dragnea, pe vremea când s-a aflat în plină glorie, își făcuse un obicei din a nu mai convoca decât extrem de rar respectivul for statutar al partidului. Nici dl. Ciolacu, aflat la conducerea partidului îndată după înfrângerea rușinoasă în alegerile prezidențiale a d-nei Viorica Dăncilă, nu a pus prea mare preț pe respectiva funcție. Predecesorul  d-lui Dîncu a fost dl. Ionuț Vulpescu despre care nu mai știm nimic din luna februarie, atunci când a dat publicității o analiză a situației din PSD. Care s-a dovedit a fi, așa după cum scriam la data de 20 februarie 2020, doar „mult zgomot pentru nimic”. Nici urmă de discuție în partid. Și aceasta pentru simplul motiv că PSD este partidul în care nu se discută nimic.

Dl. Dîncu este însă croit din altă stofă. Nu cred că va accepta să facă ceea ce se cheamă figurație specială. Rămâne de văzut cu ce rezultate. Și mai rămâne de văzut și în ce măsură profesorul și sociologul de la Cluj va reuși să coaguleze în jurul său măcar o mână dintre intelectualii cu binecunoscute opțiuni de stânga, dar care au fugit până azi de PSD ca dracul de tămâie. Marea întrebare este însă cu totul alta. Discursul anti-servicii și anti-statul subteran a făcut istorie în PSD în vremea lui Dragnea. Deși nici fostul președinte al PSD nu era chiar străin de contaminarea cu instituțiile de forță. Nu se va reactiva respectivul discurs în contextul luptei pe viață și pe moarte din interiorul PSD? Nu îl va pune noua numire în dificultate pe dl. Ciolacu?

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Greu de anticipat .Fara un congres ce stabileste un presedinte in functie , votat statutar , PSD nu poate trece sau prezenta in fata electoratului de stinga teme clare despre viitor . PNL-Orban aflat la guvernare si sprijinit de Presedintele Klaus Iohannis va prezenta in preajma alegerilor, dincolo de deja cunoscutul plan de relansare economica sustinut si de sumele uriase de bani obtinute de presedinte in urma deciziei comune a sefilor de stat si de guvern al tarilor membre UE, un proiect de tara ce va cuprinde schimbarea majora mai in toate componentele de decizie ale statului .Pe de alta parte PNL deja a marit alocatiile copilor (masura ce nu poate fi contestata de PSD) fie ea (marirea )si etapizata ca formula de aplicare, actiune ce va fi continuata, in acelasi fel , si in cazul maririi pensiilor cu un procent initial – major (de impact ) undeva spre 20 de procente . Existenta unui partid de stinga este binevenita pe esicherul politicii romanesti ,dar actualul PSD nu poate sa se innoiasca doar prin simplele cuvinte aparute in media ,fie ele si ale sefului de partid . La timpuri noi , tot noi , nu poate face casa comuna cu viitorul PSD. Daca viitorul sef, ales statutar , va dori sa faca o schimbare de imagine, atunci PSD va creste substantial in ochii electoratului de stinga si va coapta -vechea formula- plecata din PSD la PRO. Dreapta s-a unit ,de ce nu ar face si stinga la fel .

  • Frumoase vise:
   „Daca viitorul sef, ales statutar , va dori sa faca o schimbare de imagine, atunci PSD va creste substantial in ochii electoratului de stinga si va coapta -vechea formula- plecata din PSD la PRO. Dreapta s-a unit ,de ce nu ar face si stinga la fel .”
   Si traira in armonie pina la adinci batrineti :D

  • Stimata
   ,,interpretarea”,
   1.Dvs. ,,glumii” cind spuneti ca d-l Orban ,,dincolo de planul de relansare economica a facut si un ,,Proiect de tara”!
   Se pare ca nu intelegeti ca nu are nici un plan de relansare economica ci unul de ,,inventariere mecanica” a ceeace este de realizat, preluat din reincalzitele programe de guvernare liberale si nu numai!
   Cu atit mai putin a construit un proiect de tara, care este compus (cel putin) din urmatoarele subproiecte/module:
   -subproiectul de ,,organizare tehnica” a reconstructiei economice si industriale nationale;
   – subproiectul aducerii competitivitatii economice nationale de la dezastruosul indice 74, catre indicele 1 al tarilor dezvoltate;
   – subproiectul cu metode si tehnici de accelerare a dezvoltarii industriale si industrializarii agriculturii;
   – subproiectul institutional de aducere la functionalitate si performanta a institutiilor nationale din toate domeniile;
   – proiectul de implementare si monitorizare corectiva in timp real, a proiectului de tara;
   – ,,nomenclatorul” de axiome si principii de conducere calificata a proceselor economice cuprinse in proiectul de tara;
   2.Afirmatia mea nu se refera la incapacitatea intelectuala a partidului sau persoanelor de a construi un ,,proiect de tara”, ci la inexistenta fundamentului teoretic si ,,aplicat” care sa ofere si sustina ,,substanta economica” necesara constructiei unui astfel de proiect!
   Teoria si cercetarea economica clasica (aferenta micro si macroeconomiei) nu dispune de metode, tehnici si instrumentare de dezvoltare economica rapida, necesare constructiei unui proiect de tara.
   Ea asigura doar administrarea PASIVA a economiei din Romania, avind ca instrument principal de lucru BUGETUL national, adica colectarea de taxe si impozite cu distributia banilor incasati catre consumatorii bugetari.
   Lipsa de trei decenii a oricarui excedent bugetar si deficitul acestuia impreuna cu datoria externa nu constituie resurse nationale de dezvoltare…
   3.Prin esecul ,Programului National de Competitivitate 2015 – 2020″, asa cum arata ,,Analiza CONACO din noiembrie 2019″, Romania s-a ,,asigurat” de disparitia investitorilor industriali majori.Nestiind in ce consta si cum se poate imbunatati indicele national de competitivitate, P.M. Orban nici nu aminteste investitorii industriali straini ca factori activi ai repornirii si dezvoltarii industriale!
   Cu regret trebuie sa afirm ca P.N.Liberal si d-l Orban nici nu stiu in ce consta un ,,proiect de tara” in lipsa cercetarii economice institutionale sau liberale, care sa formuleze principiile si tehnicile dezvoltarii economice-industriale in epoca globalizarii, utilizind masiv resursele externe in acest scop.
   4.In faza unei competitivitati economice dezastruoase si cunoscutei nefunctionalitati institutionale, nici banii UE nu pot fi transformati in intreprinderi industriale si agricole, creatoare de noi locuri de munca.
   In aceasta situatie, populismul consumatorist al stingii va avea cistig electoral si va conduce la pierderea alegerilor de catre P.N.Liberal, pina cind acesta nu va putea contrabalansa politic situatia, punind pe masa ELECTORALA un proiect de tara OPERATIONAL, pe care i l-am oferit fara rezultat si anii trecuti…
   5.Daca intradevar comentatorul indicat dispune de informatii concludente prin care afirma ceeace stiu ca nu putea realiza P.N.Liberal – Orban, ar fi de asteptat sa le expuna intr-un alt comentariu, fie sa ma ,,surprinda programatic” la tel. 0721316019.
   cu stima,
   prof. Caliman I. Eugen
   consultant independent – dezvoltare industriala
   constructor ,,proiect de tara” operational.

 2. D-nii Gusa si Dincu nu s-au departat niciodata de PSD. Si, de fapt, PSD nu reprezinta social-democratia, ci cleptocratia securisto-comunista care a capturat statul roman de 30 de ani. Asadar, cele ce se spun despre conexiunile celor doi sunt foarte aproape de adevar.

  Dl Dincu este parte a unui proiect pe termen lung…

 3. Sa ne fereasca al de Sus de intelectualitatea de stanga, ar fi o catarstrofa mai ales daca si-ar da mainile cu cei din occident.

 4. Sunt zvarcoliri, poate ultimile, si cum remarca si autorul articolului domnul respectiv nici la el in partid nu este bine primit pentru ca in general cei cu ceva graunte in cap si cu anumite abilitati nu sunt preferati de cei vocali si mai „stomacali” – opusul celor cerebrali.

  Nu cred ca o sa aiba viata lunga si nici frumoasa ca prostul nu se lasa – o tine pe a lui si deci orice ar face acum #ciumarosie AFERIM – AU INFRANT!

  Sa fie intr-un ceas mai bun

 5. Dânck-Dânck-Dânck….ah….stat baggaDânck.
  Mult în parppannchell se frâng.
  Bagga Dâncku este, DA!, din serviiițiiiliii, e aproape sigur.
  Cine te bagă pe tine…prof de filozofie la liceu, în momente de cădere liberă a blocului comunist?
  Gagicci, că alea rubiconde…hau. Om deștept, nu zic, dar venit pe filiera.
  DessyiiGurr…și ce dacă?…până la urmă.
  Preferi activistu” sau preferi securistu”?
  Eu nici nu mai întreb, acciia. Existau activiști și-n Sekku, și asta e sigur.
  Ăștia s-au ossânzzit cel mai tare.

 6. Deja s-a anuntat unul care-l ” iubeste” tare pe Dancu si va concura pe acelasi post: Buzatu… O sa fie ca in Frumoasa si Bestia?

 7. Reintrarea Dlui Dancu s-ar putea sa semnaleze un revirimient real in PSD, desi ma indoiesc ” foarte „. Dra , daca cineva doreste cu adevarat o stinga socialist democrata normala in Romania , atunci nu se poate constitui decit in juruluni grup de genul” grupului dela Clij „, chiaradaca asta ar insmena un nou partid

 8. Sunt vreo 3-4 linii în PSD
  – linia tip Vadim Tudor, naţionalistă şi antieuropeană
  – linia tip Dragnea, autoritaristă şi eurosceptică
  – linia ardelenilor, europenistă, dar cu multe uscături
  – linia Ciolacu care vrea să salveze unitatea PSD prin orice mijloace, inclusiv revenirea lui Ponta sa.
  Ce se va întâmpla? Ca părere, una sau două dintre linii vor dispărea, probabil primele două, plus revenirea lui Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro