marți, aprilie 29, 2025

Ce urmează la Chișinău și cum se va poziționa blocul pro european ACUM

OccupyGuguță, principala mișcare civică de peste Prut, a continuat luni la Chișinău protestele îndreptate împotriva regimului oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc. „Protest permanent” și „Participarea nu se termină cu alegerile. Din contră, ea abia incepe” se poate citi deseori pe pancartele acestora.

Translatat la rezultatele votului de duminică  din Moldova, sloganul se potrivește și ar trebui adaptat și de blocul ACUM. Acțiunile lor post electorale ar trebui să fie în logica Opoziției  permanente la ceea ce semnifică regimul dominat de Plahotniuc.  Este nevoie de o ignorare a ideilor ce vor veni în special dinspre București și vor cere „stabilitate și vector european”, adică  o coaliție între Partidul Democrat și ACUM.  O astfel de mișcare ar fi dezastruoasă pentru cei din urmă.  Bucureștiul a ignorat teribil în ultimii ani noile partide pro europene de la Chișinău, iar Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat deseori că sunt țintele atacurilor portalurilor media finanțate de Guvernul României.

ACUM, alianța dintre Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Dreptate și Adevăr , rămâne singura forță veritabil pro europeană din Moldova și face tranziția de la protestele de stradă din ultimii trei ani spre interiorul sistemului de putere. Ceea ce Vladimir Plahotniuc nu a lăsat să se întâmple nici în 2016, când l-a susținut cu toate resursele pe Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale, nici în 2018, când alegerile de la Chișinău au fost anulate.

Presiunile din partea Partidului Democrat se vor înteți (în special prin încercarea de a racola deputați pentru a crea o majoritate favorabilă regimului), iar un eșec al ACUM ar îngropa și mai tare vectorul european de peste Prut.  La Chișinău, Partidul Democrat și-a exprimat deja intenția de a începe negocierile pentru formarea majorității. Vladimir Plahotniuc, mâna forte de la Chișinău, își dorește funcția de Prim Ministru, cea care i-a fost refuzată în 2015. Principalul client, PSRM, poate „dona” parlamentarii sau se poate crea o mare coaliție ce va domina peste două treimi din Parlament.

Cinci concluzii ale alegerilor de la Chișinău de Duminică, 24 Februarie.

1.  Perfomanța blocului ACUM este bună spre foarte bună. Fără resurse financiare, fără structuri clasice în teritoriu, cu greșelile inerente ale unor partide tinere (cele două partide sunt noi pe scena politică, apărute după 2015), alianța a obținut 26 de mandate, depășind Partidul Democrat pe circumscripția națională, și va avea a treia facțiune parlamentară ca număr de deputați.

În ciuda contextului nefavorabil și a unui scrutin puternic viciat de acțiunile regimului, blocul ACUM rămâne principalul vehicul de reformă la Chișinău.

2. Partidul Democrat a reușit aproape tot ce și-a propus în aceste alegeri, însă cariera sa de „partid european” pare încheiată.  A rupt electoratul socialist cu ajutorul partidului „Șor” ( șapte mandate) și a candidaților independenți (trei mandate), a câștigat cele mai multe circumscripții uninominale (17 mandate) unde a contat enorm controlul cvasitotal pe care partidul îl exercită asupra primarilor și președinților de raioane, dar s-a clasat abia pe locul trei pe circumscripția națională, devansat fiind de blocul ACUM și nu a câștigat nici măcar un mandat la Chișinău sau în cele două circumscripții din diaspora vestică.  PDM dispune de 30 mandate.

PDM va avea nevoie de o schimbare de abordare, căci narativul dominant de până acum- singurul partid pro european major ce se opune Partidului Socialist și influenței rusești în Moldova –  nu mai are tracțiune decât la București, ultimul mare aliat al lui Plahotniuc. Abordare ce se va numi probabil „Pro Moldova”, pe care partidul o tot încearcă de ceva vreme, în special după amânarea asistenței financiare europene. O politică extrem de similară cu ce face Partidul Social Democrat la București.

3. Partidul Socialiștilor este principalul perdant al alegerilor, deși are cei mai mulți deputați, nu mai puțin de 35 mandate. Plecat din pole position și așteptându-se undeva la 40-45 de mandate, discutându-se chiar de o majoritate a Socialiștilor, PSRM și-a văzut electoratul rupt de partidulețul „Șor”.  Dacă binomul Plahotniuc-Dodon va rezista în continuare, rămâne de văzut.

Până acum, partidele ce s-au asociat cu Partidul Democrat au sfârșit în a fi canibalizate de acesta.

4. Vot viciat. Zeci de autocare au transportat organizat locuitori din stânga Nistrului pentru a vota în alte circumscripții, inclusiv la Chișinău. Turismul electoral a adus aminte de perioada „romantică” a României, din anii 2000, când satele din Teleorman și sudul profund deveneau adevărate „oaze” de turiști în ziua alegerilor.

Aproape 40 de mii de voturi s-au înregistrat în regiunea separatistă, mai mult decât dublu față de voturile de la precedentele alegeri din 2016, iar acestea s-au dus către doi deputați independenți ce vor gravita cel mai probabil în jurul Partidului Democrat.

5. Descurajarea participării la vot pare a fi devenit politică de stat la Chisinău. Decizia autorităților de a permite votul doar cu pașaport valabil (și nu cu buletinul sau pașaportul expirat cum s-a întâmplat pană acum) a creat situații absurde în diaspora moldovenească unde mii de oameni au realizat că nu pot vota. Numai în România, la ce două secții deschise la București, câteva sute de persoane nu și-au put exprima dreptul la vot.

Ce urmează?

Pe una din pancartele de protest ale mișcării OccupyGuguță scrie „Plaha nu e veșnic”. Blocul ACUM, departe de a fi o alianță ideală,  poate deveni principala forță pro europeană  și reformatoare de peste Prut  dacă va rezista presiunilor dinspre PDM și fricțiunilor interne. Erorile partidelor de opoziție de la București nu trebuie repetate la Chișinău, iar liderii celor două formațiuni ar trebui să învețe din eșecul opoziției bucureștene.

În Moldova urmează alegeri locale în vara lui 2019. ACUM nu are nevoie de compromisuri pe termen scurt sau mediu nici cu PDM, nici cu PSRM.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Daca Moldova va fi guvernata de o alianta PDM-PS-Shor, peste 4 ani s-ar putea sa ajunga atat de ingropata si de dependenta de Rusia, incat orice apropiere de UE n-ar mai fi nici posibila si nici dorita. Tacticile “viclene” de genul “nu ne bagam la guvernare, ii lasam sa-si rupa gatul si pe urma venim noi, salvatorii” s-au dovedit de multe ori falimentare. Bineinteles, cu pretul a inca 4 ani din viata cetatenilor.

  2. Eu am o alta viziune asupra solutiei de urmat. Ideea ca blocul ACUM s-ar compromite daca joaca impreuna cu PDM nu e valabila decat in cazul sustinerii neconditionate. Ori blocul ACUM poate sustine CONDITIONAT partidul lui Plahotniuc, asa cum face si guvernul roman, adica sustinerea e conditionata de directia vest, proeuropeana a noului guvern ce se va forma. ALTFEL, ii va obliga pe PDM sa se alieze cu PSM-ul lui Dodon, iar directia sa fie data de Dodon. Ultima ar fi cea mai rea alternativa si blocul ACUM trbuie sa o evite cu orice pret. Ideile acestea de partide „Alba-ca-zapada”, neprihanite, nu tin in politica, ca politica nu e grupare de calugari sau maici si nici votantii lor nu sunt. Trebuie mai mult REALLISM in politica, sa mergi chiar cu pasi mici dar in directia buna decat sa faci nazuri de fata mare si sa ramai nemaritata! Realismul azi in RM impune sa impiedici o luare sub control Dodon a PDM-ului. De ce sa nu fie blocul ACUM cel care sa impinga guvernarea in directia buna sub conditia sustinerii unui guvern plahotniuc, iar daca acesta se va abate de la directia vest sa provoace caderea lui si ajungerea la anticipate. Pentru asta nu e nevoie si de participare la guvernare, ci doar de o conventie de sustinere conditionata. Intotdeauna e mai bine sa cauti partea buna din oameni sau partide si nu sa scoti tot timpul partea lui rea, asa cum face opozitia de la noi. Nimeni nu e absolut negru si nici absolut alb in politica, toti sunt gri cu nuante. Negationismul cu orice pret naste suspiciune, lipsa de incredere si in final abandon. Doar pozitiile echilibrate coaguleaza si pun bazele unei constructii solide. Asta daca orgoliile si trufia celor din varful partidelor nu actioneaza in locul ratiunii si intelepciunii, ceea ce se si intampla deobicei in politica de pe meleagurile mioritice.

  3. Nu sunt de acord. ACUM este nevoie de ACUM! Vor nu vor, ACUM trebuie să intre la guvernare. Ce va fi peste 4 ani, vom vedea.

  4. Sunt de acord cu autorul că scorul electoral câștigat de ACUM e unul foarte bun, dacă luăm în calcul condițiile extrem de grele în care ACUM a trebuit să facă campanie electorală. De asemenea apreciez mult îndemnul pentru Andrei Năstase și Maia Sandu ca să se seteze pe „opoziție permanentă”, să reziste la presiunile care vor veni și de la București de a accepta coaliție cu Plahotniuc de dragul salvării cursului european. Presiuni multe, puternice și din toate părțile, posibil chiar și din partea propriilor alegători. Le va fi extrem de greu, dar mă gândesc că ei vor izbândi până la urmă.

  5. 1. acum = pas + ppda + pldm + independenti , mi se pare o dezinformare sa spui ca e format din doar 2 partide

    2. ma indoiesc ca acum sunt pro europeni, unionisti sigur nu sunt, cum ma indoiesc ca si pd e pro european, rezultatul alegerilor e lipsa unionistilor au ramas statalistii si pro rusia. Acum sunt anti plohotniuc, asta inteleg eu din articolul dumneavoastra si din campania de pana acum, ei sunt anti unire cu romania, acestea sunt faptele de pana acum, asta inteleg eu, va rog sa ma convingeti prin fapte contrariu.

    3. in diaspora de vest nu s-a votat, e un protest daca doriti, analizati atent de ce

    4. faptul ca ne desenam realitatea cum dorim nu e bine, ne pacalim singuri, lumea nu e proasta de tot cum vi se pare, ea isi noteaza minciunile si omisiunile in cap

    urmarim cu atentie ce va fi, nu ne facem idoli, nu ne facem preferinte. Judecam dupa fapte, dupa mine ar trebui sa depuna cererea de aderare la nato, ue cat mai repede, ca sa intre in 2025 odata cu tarile balcanice care au mai ramas, acolo sunt vreo 2 milioane daca nu mai putin, exista solutii daca ne uitam la ce s-a putut face in georgia in cativa ani.

    In privinta pasapoartelor valabile, aceasta este realitatea, cum nu poti vota cu acte expirate in romania si alte tari, in belgia de exemplu trebuie sa te inregistrezi intai, si dupa votezi, mie mi se pare o revenire la normalitate. Eu as merge un pas inainte si as publica datele recesamantului, as modifica statisticile, daca omul nu are document valabil de 10 ani, poate nici nu mai exista? Nu stiu, mergi si ii trimiti un document nou acasa, il scoti de la toate evidentele, faci ceva, daca nu iti pasa de el, de ce sa-i pase lui de tine? La evidenta populatiei in moldova si romania mie mi se pare un haos total, ar fi bine de facut o ordine, dar nu convine politic fiindca e o marja de manevra la alegeri.

    Fiti atenti ca una zic alta fac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Damian
Alexandru Damianhttp://contributors.ro
Alexandru Damian este director de programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro