vineri, septembrie 30, 2022

Ce va face dreapta dacă se rupe USL?

USL pârâie din toate încheieturile. După Departamentul de Stat și „tiranul Băsescu”, Crin se teme acum și de dr. Ponta. Dacă USL se destramă, va fi un moment al adevărului, care ne va obliga să tranșăm.

PDL se poate alia cu PNL, făcând opoziție la PSD. Și la Traian Băsescu, dacă Președintele își continuă coabitarea cu premierul. Ar fi o greșeală sinucigașă. Traian Băsescu rămâne până după 2014 singura locomotivă a dreptei, după cum o arată și sondajele. S-a pliat pe dorințele electoratului, a utilizat inteligent coabitarea (orice ar spune unii), a crescut și rămâne singurul actor al dreptei care poate face politică mare. Apoi, a legitima gașca vechilor securiști care imprimă direcția PNL-PC e imoral. În fine, deși PNL ar fi șubrezit considerabil de ieșirea de la guvernare, PDL ar rămâne partenerul minor, călcat mereu pe picioare, în acest tango.

PDL poate sprijini (discret sau asumat) PSD la guvernare. Poate argumenta că țara vrea stabilitate și coabitare, cum arată sondajele. Ar fi o altă greșeală, oricât ar putea fi reevaluați dr. Ponta și partidul lui Iliescu-mineriade, Năstase-reper moral, Dragnea-referendum și Mazăre-salvamarul. Eu, unul, nu îi voi reevalua niciodată. N-are decât dr. Ponta să-i mituiască pe udemeriști, mereu de vânzare, și să cumpere la bucată PPDD, dacă vrea să guverneze fără PNL-PC și Antena 3.

Rezistând ispitei de a sprijini PSD și de a se alia cu PNL, PDL va fi obligat să facă opoziție nemiloasă, pentru a nu fi eclipsat de liberalii anteniști. Miza electorală va fi un procent peste PNL la alegerile europarlamentare și candidat prezidențial capabil să-i bareze lui Crin Antonescu intrarea în turul al doilea. Se poate? Acum nu; peste un an și jumătate, da. Este șansa de reabilitare a PDL în ochii electoratului, pentru care trebuie strâns din dinți și luptat câinește.

În fine, PDL se poate scinda pe falia Udrea-Blaga. Reamintesc declarațiile mai vechi ale celor doi: „mi se pare foarte firească o alianță cu PNL” (Vasile Blaga, 5 martie, Mediafax) – „PSD este un partid cu care dialogul politic este necesar” (moțiunea Udrea, p. 11). Ar fi o altă enormă greșeală. Scindarea PDL nu va aduce puncte nimănui. Grosul partidului va rămâne alături de Vasile Blaga, dacă nu din dragoste, atunci din pragmatism. Elena Udrea nu ar putea fonda decât un soi de UNPR: util pentru jocuri parlamentare, dar fără capacitatea de a câștiga electorat. În plus, lupta fratricidă ar eroda atât un PDL-Blaga aliat cu PNL, cât și un PP-Udrea aliat cu PSD. Ambele ar deveni irelevante, numai bune de absorbit de către jumătățile USL.

În ce privește restul partidelor dreptei, îmi asum față de prietenii mei (nu doar politici) riscul de a afirma că au șanse minime să crească semnificativ în anul care vine. MRU și Aurelian Pavelescu au dificultăți de a unifica puținele procente dinafara PDL, Noua Republică s-a închis într-un proiect anti-sistem radical, care o exclude de la orice alianță, iar Mișcarea Populară a declarat că va rămâne doar o fundație… În total, vorbim de 4-5% nesigure, disputate de prea mulți. Potențialul de 15-20% la care dreapta ar putea spera peste cele 15% ale PDL nu poate fi atins decât printr-un proiect major, cu leadership incontestabil, în care lumea să creadă. Pentru aceasta, nu trebuie să avem aerul unui buștean în derivă sau al unor scobitori ascuțite dar irelevante. Oamenii vor să aibă perspectiva victoriei, garantată de soliditate. Votul util nu e blamabil: e doar un mecanism psihologic elementar, prin care omul alege siguranța în detrimentul aventurii.

Care ar fi deci soluția ideală, dacă mâine se rupe USL? Crearea unui singur partid, mare, de dreapta, fidel Președintelui, cu leadership reformator și un candidat la prezidențiale anunțat din timp. Cu următoarele ținte: delegitimarea PNL ca partid de dreapta (de fapt, demonstrarea faptului că PNL nu a fost niciodată de dreapta); eliminarea lui Crin Antonescu încă din turul întâi la prezidențiale; opoziție dură la un PSD care va dispune de o majoritate net mai fragilă și va trebui să deconteze singur guvernarea.

Cine ar trebui să conducă acest partid și cine ar trebui să fie prezidențiabilul dreptei? (Precizez: locomotiva rămâne Traian Băsescu). Intuiesc că e nevoie de două persoane, fiindcă atât construcția partidului, cât și profilarea prezidențiabilului cer dedicație totală.

Aici, Elena Udrea a avut dreptate: cei mai credibili și profilați dintre potențialii candidați ai dreptei sunt Mihai-Răzvan Ungureanu, Emil Boc și Cristian Preda – nu neapărat în această ordine. Fiecare are avantaje și dezavantaje.

MRU nu ar fi acceptat ca lider de grosul PDL, dar este deja profilat ca prezidențiabil în conștiința publică. În ciuda campaniei negative făcute de Antene și de colegi, nu e atacabil pe chestiuni majore. A fost premier, are profil internațional și academic. Nu e tipul de lider popular, dar are momente de grație în care vorbește bine și se face apreciat. În plus, e o figură a noului. Dialogul lui cu Traian Băsescu poate fi îmbunătățit.

Emil Boc ar fi acceptat ca lider al noii construcții și poate fi prezidențiabil. Totuși, îi va fi greu să își îndeplinească oricare dintre roluri de la Cluj. E singurul care poate reunifica PDL. E un om de dialog, capabil să creeze punți și cu ceilalți. Ca prezidențiabil, are ascendent în fața lui Ponta, care i-a fost subordonat în 2009 și guvernează mult sub nivelul lui. Cunoaște marile probleme ale țării și îl poate pune la punct pe Ponta. Are avantajul seriozității și e un mare câștigător de voturi. Nu trebuie neglijat acest aspect: Boc e un câștigător, un favorit al sorții, în termenii lui Machiavelli. Deși e un lider popular, trebuie văzut dacă a fost iertat de electorat pentru măsurile de austeritate. Nu poate întruchipa noutatea, dar poate fi candidatul responsabilității și seriozității. În plus, are un dialog excelent cu Traian Băsescu.

Cristian Preda prezintă avantajul noutății ca prezidențiabil. Mai are încă o marjă importantă de notorietate de câștigat, în timp ce Boc și MRU au atins vârful, deci nu mai dispun de potențial de creștere sub acest aspect. Este un om de dialog, și ar fi acceptat ca lider de toate forțele, mai puțin poate de Vasile Blaga, într-un prim moment. Are cea mai bună pregătire politică și gândire strategică. Este inatacabil ca imagine și acțiune politică. A fost mereu, radical, de partea reformei. Ca doctrinar liberal, îl poate delegitima ușor pe Crin Antonescu. Nu are însă experiență guvernamentală și va avea nevoie de o pregătire intensă pe teme economice. Dar are ascendent intelectual și profesional, ca profesor și autor a numeroase cărți neplagiate, în fața lui Dottore. Și el are un dialog excelent cu Traian Băsescu.

În fine, dacă se va trece peste orgolii și ispite, noua construcție va trebui să fie un partid popular, nu o alianță. Conducerea sa va trebui să includă reformiștii din PDL și marii aducători de voturi, adică primarii PDL (Florea, Hava, Falcă, etc.). Vor trebui găsite poziții relevante pentru Vasile Blaga și Elena Udrea, legitimați de votul intern din PDL. Fundațiile existente (ISP, FCD, ICCD, MP) ar urma să se unifice într-o unică instituție, capabilă să fie în același timp think-tank, școală de cadre și interfață cu societatea civilă.

Pe lângă prezidențiabil, va trebui să anunțăm rapid un guvern din umbră competent și să aliniem un 31 impecabil pentru europarlamentare. Doar profesioniști în guvern și doar figuri credibile pentru Europa, pe o listă condusă de Monica Macovei: poligloți, cu stagii europene confirmate, pe lângă cei care au făcut performață la Bruxelles în mandatul precedent.

Resurse există. Avem prezidențiabili, avem redute în teritoriu, avem energia inițiativelor noi și experiența partidelor vechi, avem comunicatori talentați și personalități credibile, avem forță intelectuală.

Cu toate acestea, putem urma și rețeta dezastrului: continuarea fragmentării și a luptelor fratricide în interiorul și în exteriorul PDL. O spun fără modestie: cu toată noutatea lor, partidele și mișcările dinafara PDL nu vor aduna niciodată un grup de comunicatori, doctrinari și oameni politici comparabil cu Reformiștii PDL. Nici după ani buni de organizare internă și implantare teritorială Forța Civică sau Noua Republică nu vor avea locomotive electorale comparabile cu Boc, Florea, Falcă, Flutur, Hava, Scripcaru, Ștefan, etc.

Pe de altă parte, nici PDL nu poate continua aventura separării de Traian Băsescu și închiderii în sine. Dacă vrea nu doar să supraviețuiască, ci să devină nucleul principal al unei forțe refondate și reformate a dreptei, trebuie să se deschidă spre efervescența care îl înconjoară. Până atunci, degeaba ne plângem că nu facem opoziție. Facem cât se poate, dar nu contează, câtă vreme partidul e divizat, a divorțat de Traian Băsescu și mai ales nu are un proiect politic cu care lumea să se identifice, adică: prezidențiabil, guvern din umbră care să propună soluții alternative, listă europeană impecabilă.

În zilele, săptămânile și lunile care vor urma vom vedea dacă dreapta înțelege să se ridice la nivelul așteptărilor românilor și al imperativului național, sau va continua să prezinte spectacolul dezolant al „vacarmului” vanității. Vom oferi românilor un vehicul credibil, capabil să scufunde pluta securiștilor de la PNL-PC și să se lupte de la egal la egal cu moștenitorul partidului stat, sau vom trage la nesfârșit cu petarde unii în alții, făcând deliciul presei, în timp ce PNL-PC și PSD, separați sau împreună, vor face politică, spre ruina acestei țări?

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Foarte logica expunerea dv , concord cu ea dar am o intrebare: Ati comunicat in interiorul partidului acest rationament? Adunati in jurul dv oamenii care va impartasesc rationamentul si aflati daca sunt sorti de izbanda pt a duce mai departe dreapta, cu locmotiva TB!Felicitari si succes!!

  • Mai pe scurt, un partid popular avandu-l presedinte pe Boc, vice pe MRU, Cristi Preda, Blaga si Udrea. Prezidentiabil MRU. Si dreapta va castiga alegerile!…

 2. Dle A.Papahagi,dupa parerea mea,ca raspunsul sa fie util si sa reprezinte astfel SOLUTIA unei probleme date,intrebarea trebuie sa fie corect formulata!
  In cazul de fata,preocuparea majora a fortelor democratice si progresiste ale Ro nu are de ce sa fie conditionata de „ruperea sau nu a USL”,ea avand ca unic obiectiv:interesul national!
  Intrebarea simpla „ce face dreapta pentru Romania?”,risca sa va dea mai mult de gandit,dar raspunsul poate fi in sfarsit,constructiv!
  Ca scenariile pot diferi de la o zi la alta,ca oamenii se pot razgandi,alia sau dezbina,e adevarat si trebuie luat totul in consideratie,dar numai in termeni de strategie sau de „bucatarie interna”,adica e treaba dvs cum veti face,va vom judeca dupa rezultate!
  Deocamdata,asistam la o patetica lupta de ego-uri,si la un ping-pong de invinuiri,amenintari sau justificari sterile,care par sa nu epuizeze prea tare participantii din ambele tabere,puterea si…restul,pentru ca de opozitie nu putem vorbi inca!

 3. Cred ca Adrian Papahagi isi doreste un loc eligibil pe lista „dreptei” pentru europarlamentare. Scopul si tactica sunt sunt similarea celor folosita de Cristian Preda. Nici unul nici celalalt nu au insa suficienta greutate pentru a se impune.

  • Comentariul meu s-a intrerupt, asa ca il continui aici.

   Problema pentru Adrian Papahagi este ca „dreapta” la ccare se gandeste dansul nu va putea obtine, realist, decat cel mult 25% din voturi la alegerile europrlamentare, adica 7-8 locuri de deputati in Parlamantul European. Trei dintre acestea sunt/apartin Monicai Macovei, Elenei Basescu si lui Teodor Stolojan. E greu de crezut ca PDL-Blaga nu va dori sa-l rasplateasca pe Traian Ungureanu pentru serviciile aduse. Asadar, pentru cele 3-4 locuri ramase, Adrian Papahagi se poate trezi in competitie cu unii dintre consilierii lui Traian Basescu (care vor ramane fara slujba curand) si cu unii dintre cei care au fost ministri in guvernele Boc si MRU. Locomotiva Basescu, care este clar tinta acestui articol, are multe vagoane de tras. .

 4. Simplificand putin lucrurile, dreapta romaneasca trebuie sa faca ceva. In momenul de fata, orice. Poate ca ar putea sa uite complet de urmatoarele alegeri generale si sa incerce ceva mai „la firul ierbii” pentru o vreme (nu stiu daca e posibil, insa, in Romania unde politicul e in toate).
  Un scenariu de tipul bad cop-good cop intre PSD si PNL, dublat de incurajarea disensiunilor in orice alt partid este (era) extrem de previzibil. Daca as fi mogul, nimic nu m-ar face mai fericit decat o tara intreaga care sa aiba de ales dintre doua partide. Amandoua in solda mea, chiar daca in public se cearta sau chiar se injura.

 5. Vad ca multa lume se intreaba ce va face DREAPTA? Problema e ca DREAPTA, asa cum generic este denumita mai sus, este de fapt o suma de oameni care deja stim ce fac. Supravietuiesc. Oricum si oriunde. Asa ca raspunsul vine de la sine si e simplu. Se vor repezi ca vulturii asupra prazii, vor uita de toate injuraturile si ocarile si vor incerca sa revina la putere.
  Imi dau seama totusi ca intrebarea e pusa intr-o cheie electorala, ori pentru a face ceva DREAPTA, mai intai ar trebui sa schimbe OAMENII. Chiar daca sa presupunem, ar intelege romanii ca in perioada de criza, solutiile sunt putine si greu de digerat, tot nu ar alege aceiasi oameni pe care ei ii asociaza cu taieri de salarii, de pensii, somaj, etc.

 6. Trista lipsa de viziune a strategilor de dreapta. Sa afirmi ca Traian Basescu e in continuare locomotiva dreptei dupa atatea greseli care i-au adus ura maselor (de la Ratiu si Campeanu in 1990 nu a mai existat un personaj public care sa atraga atata furie populara ca Traian Basescu, crede cumva autorul ca asta se poate „spala” in 2-3 ani?) sau ca Emil Boc e un politician popular e pur si simplu delir oniric deconectat complet de realitate.

  Daca e ca PDL sau „dreapta” sa mai aiba o sansa ei trebuie sa mizeze pe figuri cat mai noi. Ca nu sunt cine stie ce nici aia e drept, dar macar au o sansa. Cu vechii cavaleri ai apocalipsei basiste in prim plan tot ce poate face „dreapta” e sa astearna un covor rosu pe culoarul PNL pentru ocuparea pozitiei de alternativa la PSD o data destramat USL.

 7. astea’s utopii de primavara. dreapta e praf si nu vad cum se va ridica curand din tarana. usl se poate sparge si reface linistit de mai multe ori. orice proiect al dreptei s-a terminat inainte de termen cu nemultumiri si declaratii puerile, si tinand cont ca ele apar la incercarea de a imparti branza inainte de ajunge la ea, asta e semn clar de cat de egomaniaci sunt unii duntre ei.

 8. Mie imi place articolul asta, care spune adevarul, chit ca incercati d-voastra sa-l ocultati: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14838199-analiza-trecut-1600-zile-criza-unde-aflam.htm

  Fratilor, ne doare-n …. undeva ce faceti voi daca se rupe USL. Ce ne-ati demonstrat este ca sinteti la fel de incapabili ca si neocomunistii astia din USL, cu probabil, o singura notabila exceptie, Funeriu, care insa si el n-a facut decit prea putin, prea tirziu. Sinteti prosti, si prosti veti ramine. In niciun caz nu sinteti capabili sa va ridicati la un nivel de normalitate, ca sa nu mai zic de nivelul ‘imperativului national’.

  Fraza asta spune tot: „Vor trebui găsite poziții relevante pentru Vasile Blaga și Elena Udrea”. What? Amindoi traiesc pe spinarea noastra, din contracte cu statul (only), n-au facut nimic in viata, au un IQ cam jenant pentru functiile pe care le-au avut, cu alte cuvinte sufera de aceleasi tare pe care le acuzi la cei din USL. Scuze, dar trebuie sa-ti zic, indiferent ca ma veti cenzura: sictir de-aicea.

  Nenorocirea pentru Romania este ca PDL-ul (un cameleon desprins din PSD, sa nu uitam) a reusit sa compromita pentru multi ani de-acum incolo ideea de dreapta. Raul pe care l-ati facut (mai ales prin ceea ce n-ati avut curaj sa faceti!) este incalificabil.

 9. Domnul Papahagi, ca om direct implicat in constructia dreptei, are toate motivele sa se intrebe cum poate sa devina un vehicul credibil, condus de oameni politici pe masura.
  Dar preocuparea mea, ca elector, este sa aflu de la oamenii politici, inclusiv de la domnul Papahagi, in ce scop va fi folosit acest vehicul. Ca sa ma intereseze daca dreapta castiga alegerile, trebuie intai sa stiu cum isi propune sa guverneze. Guvernarea nu e un premiu pentru cei cinstiti, competenti sau merituosi. E pentru cei care vor sa duca societatea intr-o anumita directie.
  Revenind, domnule Papahagi, ceea ce ma preocupa pe mine si pe alti cetateni, indraznesc sa cred, este unde vreti sa duceti societatea. Pana nu ne lamuriti care este scopul dezirabil pentru care vreti guvernarea, nu veti convinge – cel putin nu pe mine. Spuneti-ne unde ne duce vehiculul asta de dreapta si apoi ne putem intreba daca e credibil, daca are prezidentiabil sau daca are benzina suficienta ca sa ajunga la destinatie.

  • Consider ca in prezent doar Dreapta ne poate revigora. O Dreapta veritabila, cinstita si credibila. Asa ceva chiar nu am avut, cum nu am avut nici vreo Stanga. Caci cvasitotalitatea potentatilor postdecembisti au militat pentru o ideologie a interesului de grup aflat la putere, incluzandu-i desigur si pe acolitii acestora, Dreapta, respectiv Stanga fiind doar caracteristici secundare la nivelul de nuanta demagogica si de multe ori penala.
   Este adevarat ca Dreapta are datoria de a prezenta electoratului solutiile concrete pentru relansare, pentru intoarcerea la normalitate, dar este la fel de adevarat ca avem nevoie si de noi politicieni nemanjiti, competenti si curajosi, altfel nu se mai poate. Acestia nu pot proveni din randurile cleptocratiei, indiferent de rolul jucat, practicanti sau toleranti. Apreciez solutia propusa de catre remarcabilul Adrian Papahagi, in propria-mi perceptie neputand a fi asociat numitei cleptocratii, ca un semn de slabiciune, sau intr-o formulare exigenta chiar de lasitate, oricum sortita esecului fiindca continuarea tendintelor politicilor ultimilor ani va avea efecte precum celor din anul trecut.

 10. Domnul Papahagi descrie cum se poate ridica PDL. Chestia e ca PDL nu are interesul sa-si revina. Cel putin nu asa cum explica domnul Papahagi… Adica de ce activisti de tip Oltean, Blaga, Pinalti, Udrea, care obtin voturi cu sacosele si paraziteaza administratia si bugetul ar accepta sa se inhame ca palmasi la o Monica Macovei sau la un MRU. Poate ar merge cu un Boc, sarac si cinstit pe model Iliescu, dar Boc, cu aerul lui de pionier tocilar va fi ridicol intr-o cursa prezidentiala.
  Planul PDL este sa se stabilizeze la 10% si sa fie o balama pentru PNL, apoi sa-i faciliteze acestuia intrarea in PPE, iar apoi eventual sa si fuzioneze cu acestia. Activistii PDL vor fi mult mai multumiti asa. Vor putea sa-si mentina retelele parazitare locale, nu vor trebui sa se strofoce prea mult cu obiective greu de atins de gen 30% si nici nu vor trebui sa suporte castane in cap de la MRU, Preda, Macovei. Celalalt Preda, Cezarica poate sa se inteleaga cu Fenechiu, dar nu cu MRU, DNA, ANI…

 11. Eu parca as lasa PDL-ul cu elefantii lui gen Videanu, Blaga, Udrea, Negoita etc. sa se indrepte catre cimitirul politicii. I-as recupera pe reformisti (Monica Macovei, Cristi Preda, Sever Voinescu) si impreuna cu cu crema (nu toti) din restul partiduletelor de dreapta inclusiv din Miscarea Populara as face un partid al carui prezidentiabil sa fie Daniel Morar.
  Dar stiu ca e prea mult wishful thinking in tot ce zic eu.

  • Si mie mi se pare la fel.
   Pina nu se face o separare a apelor dupa criteria de moralitate, iar nu in raport cu asa-zisa distinctie stinga-dreapta (inexistenta de fapt astazi in Romania si care ramine sa fie construita), nu cred ca vreun partid ar putea aspira sa atinga „potențialul de 15-20% la care dreapta ar putea spera peste cele 15% ale PDL” despre care vorbeste domnul Papahagi.
   Eu cred ca acest potential e reprezentat de eventuali alegatori care ar vota un partid de dreapta dar care sint scirbiti in present de oferta politica romaneasca si care au impresia ca establishment-ul pdl-ului (Blaga, Videanu, Udrea, etc) este tot o apa si un pamint cu usl-ul (politica de gasca, contracte cu statul, etc.).
   Faptul ca partiduletele de dreapta actuale nu sint convingatoare nu demonstreaza ca un partid nou, construit pe baze sanatoase, nu ar avea sanse, ci doar ca ele insele au niste probleme: solutia nu poate fi partidul domnului Ungureanu, care a afirmat ca traseistii nu sint o problema, sau partidul domnului Neamtu care propune un model de tip neoconservator american.
   De asemenea, cramponarea de Traian Basescu e alt mod de a te autocondamna la esec. Domnul Basescu a fost profund pozitiv pentru Romania, dar si-a atins de ceva vreme limitele, e cazul sa trecem mai departe. Nu e normal ca, dupa 10 ani de mandate, el sa reprezinte singura speranta de a obtine voturi a unor politicieni tineri.

 12. Draga Adrian,
  usl-ul s-a infiintat cu un scop precis : sa ajunga la putere, sa-si subordoneze justitia, sa fure si sa scape de puscarie. Pentru a-si atinge aceste obiective au folosit cele mai murdare mijloace de dezinformare, intoxicare si manipulare a electoratului, cele mai perfectionate metode de fraudare a alegerilor si referendumului.
  Grupul infractional organizat din fruntea usl este in pericol, in fiecare moment, sa fie trimis in puscarie pentru ca au dat o lovitura de stat, au fraudat masiv alegerile si referendumul si i-au favorizat pe infractorii din usl.
  In momentul in care usl-ul s-ar rupe, grupul infractional organizat din fruntea usl ar infunda imediat puscaria.
  Asa ca ziaristii si opinia publica sa nu-si mai imagineze ca acesti banditi nu stiu ce se va intimpla daca vor fi dezbinati. Nu exista nicio sansa ca usl-ul sa se rupa.
  Noi, alegatorii trebuie sa-i inlaturam de la putere, pentru a permite justitiei sa-si faca datoria.
  Va sfatuiesc sa vorbiti mai putin despre Dreapta, daca vreti sa cistigati aderenti, daca vreti sa cistigati alegerile.
  Majoritatea electoratullui identifica Dreapta cu exploatatorii, cu bogatasii si confunda Stinga cu usl-ul.
  Daca spuneti ca sunteti de Drepta si luptati impotriva usl-ului, electoratul va crede ca usl-ul reprezinta Stinga, va crede ca usl-ul ii reprezinta pe oamenii saraci, pe pensionari, pe bugetari, pe someri.
  Explicati ca usl-ul ii reprezinta pe corupti si infractori, iar voi ii reprezintati pe oamenii cinstiti, corecti, patrioti, competenti, incoruptibili.
  Tara nu are nevoie acum nici de partide de Dreapta, nici de partide de Stinga, ci de partide compuse de oameni corecti, cinstiti, competenti, patrioti, incoruptibili, care aplica politici de Dreapta, atunci cind este nevoie de politici de Dreapta (asa cum este acum), dar si polititci de Stinga, atunci cind bugetul permite politici de Stinga.
  Este nevoie de un Partid al oamenilor cinstiti si competenti, care sa aplice cele mai bune politici (de Dreapta sau de Stinga), care sa asigure locuri de munca, bunastare, stabilitate.
  Oamenii cinstiti si competenti nu sunt bine reprezentati in actualul parlament.
  Electoratul este normal sa sustina Stinga, sperind ca astfel vor avea locuri de munca, sperind ca va fi echitate, sperind ca infractorii si coruptii vor ajunge la puscarie.
  Voi trebuie sa explicati electoratului, si sa-l convingeti, ca usl nu reprezinta Stinga, ci ii reprezinta doar pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, cei care au furat de au rupt, cei care vor sa fure in continuare si sa scape de puscarie.
  Voi trebuie sa explicati electoratului ca, in acest moment, Stinga nu poate crea locuri de munca, nu poate atrage investitori, nu poate creste, in mod real, salariile si pensiile.
  Voi trebuie sa explicati, si sa convingeti, ca, in acest moment, doar masurile de Dreapta pot crea locuri de munca, pot atrage investitori, pot duce la cresterea salariilor si pensiilor. Din aceste venituri suplimentare, Dreapta poate redistribui o parte pentru a-i ajuta pe cei care, cu adevarat, au nevoie sa fie ajutati. Doar din aceste venituri suplimentare, aduse de masurile de Dreapta, pot fi acordate ajutoare, sporuri, indemnizarii, pot fi create locuri de munca, pot fi majorate salariile, pot fi platite si chiar majorate pensiile.

 13. Jos palaria pentru analiza ! Sper sa citeasca/inteleaga/reactioneze pozitiv si factorii de decizie. Doar cu orgoliu nemasurat nu se pot castiga alegerile. Dimpotriva…as putea spune. Imi permit o gluma…nu se mai spune Nastase-reper moral ci Adrian greu-de-sinucis Nastase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adrian Papahagi
Conferențiar la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Doctorat la Universitatea Paris IV-Sorbonne, stagii doctorale și post-doctorale la Londra, Oxford, New Europe College-București. Membru al asociației M10.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro