sâmbătă, aprilie 13, 2024

Ce va urma după decizia PSD de eliminare din guvern a d-lui Tudorel Toader?

Iată că s-au găsit și oameni care să plângă trista soartă a d-lui prof.univ. dr. Tudorel Toader. Insul pe care, în urmă cu două zile, Comitetul Executiv Național al PSD a decis să îl arunce din guvernul condus de doamna Dăncilă ca pe o măsea stricată.
În cursul ședinței, ministrul Educației, d-na Ecaterina Andronescu, a vorbit elogios, patetic chiar (se putea oare altfel?) despre calitățile extraordinare de jurist, profesor și de rector ale domnului Toader. Fapt ce spune multe despre nivelul standardelor academice și umane cu care operează șefa cu repetiție a școlii românești. Care s-a mai dovedit o dată că nu pune nici cel mai mic preț pe demnitate.
Jurnalistul Ion Cristoiu a invocat la TVR 1 în tot mai mizera emisiune România 9 a lui Ionuț Cristache “rolul istoric’’ al d-lui Toader, la mijloc fiind, probabil, o reminiscență a vremurilor „frumoase” în care fostul ziarist de la Viața studențească și Scânteia tineretului elogia rolul istoric al tovarășului Nicolae Ceaușescu. Iar la Digi 24 noul vorbete de serviciu al PSD, traseistul politic Valeriu Steriu, a mai făcut o dată proba tot mai accentuatei lipse de logici, că de bun simț nu mai poate fi demult vorba, care îl caracterizează, spunând că dl. Toader e adevărat că nu mai este pe placul PSD fiindcă îi întârzie punerea în practică a mărețelor sale planuri, însă în nici un caz partidul nu ar vota o moțiune simplă vizându-l. Că doar nu pesediștii nu sunt proști să facă jocul Opoziției.
La ora la care scriu eu acest comentariu, nu știu ce va face pe mai departe dl. Toader. Știu doar că nu a #rezistat și nu a așteptat verdictul președintelui Iohannis care putea să nu semneze cererea de revocare ce i-a fost trimisă miercuri seară de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Dl. Toader și-a dat joi seara demisia. Să notăm că, dând ochii cu presa, doamna Dăncilă a mai făcut o dată dovadă precarelor sale cunoștințe de limbă română, punând semnul egalității între cuvintele demisie și demitere. Numai că demisionând de abia după ce a fost trimisă cererea de revocare la Cotroceni, dl. Toader a arătat că absurdul din spusele doamnei Dăncilă e normalitate în realitatea guvernamentală românească.
Nu știu și nu mă interesează soarta fostului ministru al Justiției pentru simplul fapt că dl. Toader nu merită nici cel mai mic respect. S-a complăcut să nu fie decât o sculă, un instrument în mâna PSD. Un ins care s-a lăsat folosit doar spre a sta cât mai multă vreme în postul de ministru și a încasa cât mai mult timp o leafă în plus. Puțin păsându-i nu doar de demnitatea proprie, ci, mai ales, de onoarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” ale cărui l-a afectat grav prin felul în care s-a comportat din februarie 2017 încoace.
E mult mai interesant de urmărit cum va reacționa președintele Iohannis în fața propunerii care îl vizează pe dl. Eugen Nicolicea. Pe care PSD pare-se că l-ar vrea drept înlocuitor al d-lui Toader. Zic pare-se fiindcă nu îmi închipui că mai-marii PSD sunt chiar atât de lipsiți de inteligență politică încât să creadă că președintele Iohannis va accepta din prima să numească în postul de ministru al Justiției un grobian, un absolvent la 50 de ani a Facultății de Drept de la fabrica de diplome numită Universitatea “ Spiru Haret’’, forma de Învățământ la Distanță. În intervenția sa de ieri președintele a lăsat să se înțeleagă că nici nu se gândește să îl accepte pe Nicolicea. Poate că nici pe Oana Florea și nici pe atât de rău famatul Brăiloiu.
Pentru portofoliul Justiției,PSD ori are pregătită o a doua propunere, probabil în persoana domnilor Robert Cazanciuc sau Șerban Nicolae, ori va face apel la restructurarea guvernului. Operațiune care exclude implicarea președintelui Iohannis.
Toate aceste jocuri politice murdare intervin într-un moment cum nu se poate mai nefavorabil. Nu vorbesc doar despre președinția compromisă a țării noastre la Uniunea Europeană. La ce ne puteam aștepta bun când avem un guvern care mustește de inși prin comparație cu care atât de caraghioșii Zăroni. Chivu Stoica, Emil Bobu, Susănica Gâdea, Maria Bobu, Aneta Spornic au totuși un minim cuantum de onorabilitate? Vacanța postului de ministru al Justiției intervine într-un moment în care în fruntea DNA se găsește un interimar, iar peste câteva zile se va încheia și mandatul procurorului general Augustin Lazăr. Despre care, iată, aflăm că și-ar fi depus cererea de pensionare. Or, tare mi-e teamă că de vidul acesta va profita în timp președintele PSD, Liviu Dragnea. Care își va impune oamenii în fruntea acestor cheie. Spulberând poate nu definitiv, însă mai mult ca sigur pentru o bună bucată de vreme ideea însăși de independență a justiției în României.
Se poate face ceva spre a-i fi dejucate planurile d-lui Dragnea? Desigur. Soluția este votul. Prima ocazie- 26 mai. Un scor prost al PSD la Europarlamentare va tăia mult din elanul distructiv al mai marelui PSD. ȘI din poziția domniei-sale în fruntea acestui partid de tip cancer.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. „Iată că s-au găsit și oameni care să plângă trista soartă a d-lui prof.univ. dr. Tudorel Toader.”

  Și mie îmi vine să plâng…de trista soartă a justiției românești…Vine dl Nicolicea.

 2. Probabil ca domnul Toader a vrut sa-si mai spele din pacate pe ultima suta de metri, tergiversand tot procesul cu OUG-ul cerut de Dragnea. Insa va ramane in istorie (daca va ramane) ca un ministru care a constribuit la distrugerea justitiei.

  • „Domnul” T. Toader are un orgoliu imens, care pe alocuri s-a impletit cu lacomia pentru avantaje materiale, in timpul acestei scurte domnii la MJ – avantajele astea le-a considerat binemeritate desi minore, tot privind prin prisma valorii imense pe care si-o revendica.
   Dispretul cu care raspunde intrebarilor puse, asemeni unui profesor care se coboara sa vorbeasca unor studenti imbecili sau inapoiati mintal, ilustreaza exact parerea dumnealui despre restul lumii – adica exteriorul persoanei / personalitatii sale
   Din acest motiv a raspuns desincronizat la cererile din partea lui dragnea&co si, inevitabil a intrat in conflict cu gasca de derbedei care mai sunt si inculti si au interese foarte concrete.
   N-are legatura cu eventuale pacate – Tudorel Toader in fata constiintei sale, nu are pacate, nimeni nu are dreptul sa-l judece – ievaluarea lui e ceva cosmic

 3. ”Nu vorbesc doar despre președinția COMPROMISA a țării noastre
  la Uniunea Europeană”
  Totusi subiectul ”COMPROMITEREA presedintiei” noastre rotative
  este unul EXTREM DE GRAV.
  El ar merita sa faca obiectul unuia sau mai multor eseuri si analize
  pe platforma ”Contributors”. Lipsa de argumente nu justifica de fel lipsa
  unor astfel de articole.
  Suntem deja trecuti de jumatea lui APRILIE , deci au mai ramas doar
  vreo doua luni si un pic de Presedintie.
  Altfel spus 30 iunie se va implini iute – iute fara ca expertii indrituiti
  sa fi catadicsit sa reverse in capul pesedistilor – asa cum se cuvine – un val
  de materiale din care cuvintele DEBANDADA, HAOS, INCOMPETENȚĂ
  CRASA si RASUL EUROPEI nu ar trebui sa lipseasca.
  O lipsa nescuzabil de reactie si o tacere vinovata care le va permite
  oamenilor lui Dragnea ca de la 1 iulie sa dansesze step pe capul adversarilor
  ridicand in slavi mandatul lui Dancila – componenta europeana.
  Evident ca – cel putin pe aceasta componenta – opereaza o complicitate
  intre PSD si Johannis care, si el, si-a propus sa ridice in slavi
  presedintia romaneasca rotativa – ca pe un succes al sau , dupa
  un mandat atat de sarac. Sa-l iertam deci pe Klaus , dar sa nu
  ascundem totusi mizeria sub covor.
  PS. Oare mandatul lui Ciorbea ca Avocat al poporului nu expira cumva, la fix,
  cat sa-l scape pe Tudorel de Somaj ? Intreb – nu sunt sigur – si nu vreau sa comit intentionat vreun kake n.

 4. Nu cred sa mai conteze. Situatia este intratat de impotmolita incat nu vad nici o iesire. Alegerile europarlamentare nu sunt o miza pt. Romania, prezenta la vot daca va fi undeva la 40 % , ele nu prezinta interes, alegatorul neprimimd nimic.
  B. Brecht spunea . „Mai intii mancatul, dupa accea urmeaza morala”.
  Nici alegerile prezidentiale nu vor aduce lumina pe scena politica romanesca, schimbarea poate veni numai de la alegerile locale si parlamentare, pana atunci insa mai trebuie sa rabdam si inghiti toate nemerniciile care vor urma, de parca n-au fost destule.

 5. Tudorel Toader va ramane in istoria justitire romane ca un studiu de caz:
  -Un om cu inalte titluri si pozitii profesionale ,un om din sistem devenit o unealta cu coada din ,”padurea justitiei”,care a reusit ,sa distruga independenta justitiei slujind interresele unor infractori.
  -A reusit ,sa atraga oprobiul UE asupra tarii ,sa arate lumii ca Romania este incapabila ,sa intre in randul tarilor respectabilre ale Europei.Cu ce mandrie te mai poti prezenta in lume ca roman?
  -Omul acesta pregateste magistrati la cel mai inalt nivel!!!
  -Dupa ce acreat sectia speciala de urmarire a magistratilor pe care a asmutit-o imediat ,impreuna cu inspectia judiciara impotriva magistratilor ,care au deschis gura ,culmea,tacand,d-l mare jurist,
  a fost aruncat ca o carpa,fara macar ,sa i se ofere o minima iesire onorabila.
  -Ca un mare caracter ce este continua slujirea cu maxima umilinta dandu-si demisia dupa ce a fost demis.
  -Concluzie ciudata:Tudorel Toader este o urmare a fenomenului Pitesti:afost transformat in „terotistul” justitiei si apoi „executat”. El ” saracul ” nu a inteles nimic.
  -DAR marii magistrati ai tarii care au sarit ,sa dea o mana de ajutor,nu TARII au inteles ceva?

 6. o mai spun odata (poate nu va fi cenzurata): acest psd, fiul celui din anii 2000-2004 si nepotul celui din anii 90-97, a adus bazarul numit „Romanica” fix in anii 50 , sub aspectul celor pusi in functii: niște creiere subdezvoltate, plecati de la coada sapii, mânați de un parvenitism patologic (învațat de la cei din jur) ce i-a îndemnat la cumpărarea studiilor si a functiilor , avand de fapt o singură linie in cv: tupeul verbal și gargara , absolut necesare cand vrei sa-ti ascunzi incompetența si hoția; priviți-i pe acești noi zăroni, ane pauker, constanțe crăciun, vasili luka, etc = codrin, serban n, nicolicea, mitralieră, plumb, olguța – ii caracterizează altceva ?
  mie imi pare ca votul e prea putin, trebuie iesit in strada – dar aici vad ca am adormit din nou…se tot dau ca exemple februarie 2017 și august 2018, dar la aceste arătări ce duc această nație si teritoriu spre întuneric le trebuie mult mai multe exemple de civism; daca ne vom umple de estici și asiatici veniți/aduși pt construcții, ei si copiii lor vor fura si dormi liniștiți zeci de ani de aici incolo, pt că ăștia nu vor avea pt ce să protesteze….

 7. Electoratul PSD este captiv si costant. Nu-l intereseaza decat sa voteze PSD. Din acest electorat sigurii care pot avea castig de cauza sunt Pro Romania, dupa cum se stie!!
  Deci nadejdea sta in cei nehotarati, dar pentru care nu se ofera alternativa [ actuala
  opozitie nu poate fi luata in calcul]. Sa speram in personaje independente -credibile-
  care pot schimba lucrurile. Rotirea actualilor politicieni nu este o solutie, decat
  continuarea involutiei..

 8. „Electoratul PSD este captiv si costant. Nu-l intereseaza decat sa voteze PSD. Din acest electorat sigurii care pot avea castig de cauza sunt Pro Romania…”

  …Constant și mare. PSD rămâne deocamdată primul partid în preferințele românilor.

  Dacă adunăm cu electoratul Pro România, exact același lucru, dar fără Dragnea, cu Ponta și cu probabilitatea de a se reuni, vedem că electoratul PSD + Pro România este în creștere. Se vede că nici reputații sociologi care pierd vremea pe la TV nu reușesc să explice de ce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro