marți, iunie 18, 2024

Ce vor românii? Ce vrea PSD?

Bun. Să admitem că ar avea dreptate jurnalistul Cornel Nistorescu atunci când susține, în cuprinsul editorialului publicat ieri în Cotidianul, că mai toți fruntașii politici ai Europei, dintre care mulți au putut fi văzuți cu doar o zi în urmă la Sibiu, sunt departe de a avea anvergura celor ce i-au precedat în funcții.
Admițând asta nu înseamnă însă că nu băgăm de seamă că dl. Nistorescu se folosește de sus-citata observație doar spre a mai reduce din importanța Summit-ului Consiliului European care a avut loc în superbul oraș din inima României. Directorul Cotidianului s-a mai așezat o dată cu minciuna pregătită în fața computerului cu ajutorul căruia și-a scris editorialul poate și pentru a încerca să le mai aline nițeluș suferința mai-marilor PSD în slujba cărora este. Mai pe ascuns, mai via casieria din incinta TVR.
Alinarea a fost necesară fiindcă Dragnea&co nu doar că au fost iarăși siliți să constate pe pielea proprie că nu mai sunt considerați frecventabili de europenii din familia lor politică, ci au mai avut și de suportat suferința de a înghiți realitatea rușinoasă a eșecului mitingului organizat la Iași din ordinul și în vederea satisfacerii orgoliului lui El Lider Maximo. Numai că Iașiul s-a dovedit a fi locul de unde numitul Dragnea Liviu Nicolae nu doar că s-a întors cu onoarea nereperată și cu o nouă porție consistență de huiduieli venite din tot sufletul din partea locuitorilor orașului care i-au arătat că s-a dus demult baba cu colacii și capitala Moldovei s-a dezvrăjit, gata, nu mai este roșie, ci și cu mintea bântuită de privirea tâmpă, dezinteresată a celor aduși cu forța ori contra cost să îl aplaude. Oameni simpli, modești, sărmani, unii dintre ei cam balaoacheși, din stirpea deja uitatei Floricica Dansatoarea. Oameni ce și-au disimulat cu mare greutatea oboseala și lehamitea.
Să mai admitem și că mulți dintre cei aflați azi la șefia feluritelor organisme ale Uniunii Europene se află foarte aproape de capătul misiunii ori al mandatului. Faptul acesta nu înseamnă nicidecum că dl. Nistorescu ar fi îndreptățit să susțină că documentul adoptat joi la Sibiu ar fi numai un simplu petec de hârtie. Iar dacă directorul Cotidianului chiar are naivitatea de a crede că astfel de documente se elaborează în însăși ziua în care sunt adoptate formal și date publicității, așa cum se vede din lectura sus-menționatul editorial, atunci și-a pierdut degeaba vreo treizeci de ani din viață simulând că ar fi trecut măcar în parte de la presa aflată în slujba comunismului care, să recunoaștem, l-a făcut om și i-a dat iluzia că ar fi mare jurnalist la gazetăria autentică și, mai presus de toate, liberă și netranzacțională.
Se prea poate să aibă dreptate dl. Titus Corlățean care, invitat în studioul TVR, spre a comenta ceea ce s-a întâmplat joi la Sibiu, a tot insistat asupra faptului că o fi dl. Sebastian Kurz, cel mai tânăr cancelar din istoria Austriei, însă, ce să vezi!, nu are studii superioare. Colegii de partid ai d-lui Corlățean, îndeosebi cei din linia întâi din ierarhia PSD, au astfel de studii, mai corect spus, au prin sertare o diplomă. Fie eliberată de universități de mâna a doua sau a treia, fie obținută prin forma de învățământ la distanță. IDD-ul l-a facut, de pildă, jurist pe dl. Nicolicea. Mai au și doctorate plagiate (nu e așa, doamna Lia Olguța Vasilescu, greșesc cumva domnule Șerban Nicolicea?) ori au fost prinși cu mâța-n sac în ziua susținerii tezei (celebru în acest sens fiind cazul fostului ministru al Educației, dl. Liviu Marian Pop). Însă mai presus de toate sunt anacronici, se poziționează în contra timpului, pun piedici opțiunii pro-europene a românilor. Ori aici este marea durere a pesediștilor.
Românii care au ieșit în stradă joi la Sibiu spre a-i saluta, neîmpinși de nimeni de la spate, pe șefii de state și de guverne ai țărilor din Uniunea Europeană, dar și cei care l-au huiduit iarăși la Iași pe Dragnea au dovedit că nu agreează deloc ceea ce le pregătește PSD.
Românii aceștia au ocazia de a-și mai reafirma opțiunea pro-euopeană cu ocazia votului din 26 mai.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Spatiul public, expresiile libere în sfera publică sunt oglinda în care societatea civică se „vede”. Libertatea cuvântului, libertatea expresiei dobândită 1989 cu prețul atâtor vieți omenești este o victorie. Spiritul civic dezlănțuit 1989 nu mai poate fi reprimat, nu mai poate fi eliminat cum se putea vede la summitul UE.27 de la Sibiu 2019.

  …”… Românii care au ieșit în stradă joi la Sibiu spre a-i saluta, neîmpinși de nimeni de la spate, pe șefii de state și de guverne ai țărilor din Uniunea Europeană …. Românii aceștia au ocazia de a-și mai reafirma opțiunea pro-euopeană cu ocazia votului din 26 mai. „…..”

  Oricâte scandaluri, oricâte mârșavii ca mineriadele lui Iliescu/FSN, ca atacurile lui Dragnea/FSN asupra independenței justiției, asupra statului de drept vor mai fi, democrația e mai bună decât oricare sistem autoritar (naționalist legionar ortodox, naționalcomunist autohton) și dictatură.

  Suveranul sunt cetățenii. De ei depinde cine primește un mandat limitat la București și UE/Bruxelles. Responsabilitatea e de partea suveranului, a locuitorilor, e delegat către reprezentanții majorității (voturilor). Responsabilitatea suveranului rămâne, nu dispare după alegeri (opinia publică, presa, mediile libere, sunt a patra putere în democrație, în stat) . Responsabil sunt cei care votează la fel ca cei care absentează. Cei peste 4 milioane de „lucrători delegați” în vest au condiții normale, condiții „europene” pentru a vota?

  Semigravid nu există.
  Votați!
  Minciună și hoție și in viitor ca practică de guvern la București sau bunăstare și integrare Euroatlantică.
  Vă vedem!

  • Si daca voteaza „prost” tot cu PSD-ul ? asa cum o fac de 30 de ani incoace ?
   mai asteptam 50 de ani de acum inainte pana se vor lumina.

  • Aveti dreptate sa spuneti ca in democratie esentiali sunt cetatenii; problema este ca Romania are locuitori, nu cetateni. Nu intamplator cuvintele sunt diferite, ele au si sensuri diferite, care acopera realitati diferite.

 2. Divagarea este o arma a comunistilor. Ce ste altceva PSD decat fostul PCR? O parte importanta a actualilor sai lideri sunt proveniti de la PRM.

  PSD nu are absolut nicio legatura cu social-democratia. Este un partid comunist si nimic altceva.

  PSD a adoptat in ultimii doi ani nenumarate masuri prociclice:

  a) a marit venituri si a redus taxe pe panta ascendenta a economiei; acest lucru a diminuat drastic spatiul fiscal si in recesiunea de anul viitorva fi nevoie de o crestere a impozitelor ce va sugruma economie

  b) a marit cheltueile de consum ale statului si nu a pregatit macar investiti majore, care ar fi avut rolul de a sustine salarii si venituri in preajma recesiunii

  c) a scazut numarul de comenzi de stat si a imprumutat masiv pentru consumul porpriului aparat si pentru asistenta sociala – acest lucru a lovit puternic in intreprinderile romanesti, mici si mijlocii ceea ce va face ca toata povara sustinerii sociale sa pice tot pe stat in recesiunea ce se aproprie, generarand o spriala de indaorare din care nu vom iesi 20 de ani de acum incolo

  d) a redus legaturile cu alte state, a ridicat dubii politice in relatiile cu statele arabe si nu numai, a pus o mare umbra de indoiala pe intreaga Romanie, ceea ce a condus la slabirea si reducerea reelatiilor de export si de comert international in general si va duce in doi-trei ani la implozia economiei romanesti slab diversificate si cu export minuscul

  e) a distrus pur si simplu capitalul uman al Romaniei prin politica salariilor mai mari la stat, a spulberat capacittatea de antreprenoriat prin politica impozitelor intregi la munca pe fractiuni de norma si prin politica de ocrotire excesiva a muncitorilor.

  Si as mai putea continua.

  MMMMMMM

  Nu ma intereseaza cate clase are un cancelar, nici ce studii ale Corlatean, astea sunt chestii de abatut atentia de la problemele reale pe care le-am expus mai sus.

  – Aurul e adus in tara pentru a fi vandut usor pe la spate cand recesiunea va lovi.
  – CCR este capturat pentru a bloca orice initiativa de capitalism si mai ales pentru a sustine o conducere autoritara a PSD in cazul in care lucrurile merg prea prost si nu-i mai cred nici panaramele tarate la mitinguri.
  – BNR este atacat pentru a pune acolo persoane care sa dea drumul robinetului inflatiei in conditiile in care capacitatea de imprumut a Romaniei va scadea.

  Toate astea sunt planificate, concertate si vizeaza insturarea unui regim autoritar in Romania, de tipul celui al lui Erdogan. Puscariile au fost golite de Slugarel, noile coduri sunt permisive. Asa ca viitorii adversari ai PSD au destule locuri in puscarii unde sa fie trimisi daca nu se supun.

  Credeti ca exagerez? Sper sa nu recititi pe ascuns acest articol peste 3 ani si sa imi dati dreptate.

  MMMMMMMMM

  Nici lui Hitler nu i-a acordat nimeni nicio atentie dupa puciul de la berarie.

  Faptul ca ne dorim sa nu se instaureze un regim autoritar totalitar comunist in Romania nu inseamna ca el nu se poate instaura.

  Nu e nevoie de majoritate de voturi. Nici data trecuta PSD nu a avut majoritate, nici NSDAP nu a avut majoritate, democratia in sine nu fereste de derive comuniste.

  Ci exercitarea sa. Adica – votul!

  Avem de ales intre a fi trimis la puscarie in masa peste 3 ani sau a pune stampila cum trebuie,

 3. Votul din 26 este important deoarece putem arata Kremlinului ca suntem pentru sistemul capitalist si democratic, iar influențele rusesti nu vor avea sorti de izbândă in Romania. In rest, votul este mai mult simbolic si nu-l afecteaza pe Dragnea penalul. Important este sa-i „taxam” la alegerile noastre parlamentare.

 4. D-le Morariu, romanii, in marea majoritate sunt analfabeti, needucati, saraci, turnatori. Romanii au ajuns in aceasta situatie datorita zecilor si zecilor de ani de dominatie comunista. Si acest lucru se vede din comportamentul lor de zi cu zi. PSD-ul a ajuns sa fie dominat de infractori, dovediti sau in curs de cercetari penale.Conducerea PSD si ALDE nu lupta astazi decat sa-l scape pe Dragnea si sustinatorii lui de puscarie si acest lucru cu sprijinul permanent al instantelor de judecata din Romania. Romanii adevarati care ar putea schimba ceva in Romania sunt putini si neputinciosi, nesustinuti de nimeni. Si ei, la fel ca si d-vs se limiteaza la a vorbi. Practic nu pot si nu sunt ajutati sa faca nimic. Daca incearca sa faca ceva sunt eliminati. Asta-i adevarul curat.

  Puteti , explica, printr-un articol publicat intr-un cotidian oficial de ce romanii mai voteaza partide provenite din comunism , ei care s-au bucurat in 1989 de doborârea comunismului? Dar nu in „CONTRIBUTORS„ CARE NU IL PREA CITESTE NIMENI, ACEST COTIDIAN NEFIIND IN STARE DE A SE FACE MAI CUNOSCUT? Si eu, numai din intamplare am dat de el. Zah

 5. Exista 3 categorii de romani ( nu 2 cum afirma acum cativa ani Adrian Nastase ).

  Primele 2 categorii sunt taberele clasice PSD si anti-PSD, fiecare cu mai multe variatiuni. Nu o sa spun care din eele mai buna, corecta, samd, ci ca ambele au problemele clasice de grouthinking. Chiar daca le vor nega in plan constient, undeva in constinent ei cred cam asa:

  – cred ca sunt in gasca celor buni
  – cred ca toti din gasca lor sunt fara probleme sau cu probleme neglijabile.
  – problemele mari sunt la ceilalti
  – tot raul, sau mare parte din el ar disparea odata cu disparitia celorlalti
  – odata afirmata aceasta identitate de grup, se simt mai buni si propriile probleme si neputinte devin mai mici.

  Cu acest gen de manipulare s-a cladit propaganda si mesajul politic la noi.

  Exista si a 3-a categorie careia nu ii pasa de politic. Am putea face o impartire de groupthinking si in felul acesta: grupul celor care voteaza ( indiferent de partid ) vs cei care nu voteaza. Cei care voteaza ii acuza pe ceilalti ca din cauza lor scena politica arata asa cum arata. Ceilalti ii acuza ca din cauza lor, a celor care voteaza, partidele arata asa, cu aceleasi fete triste.

  Si cam aici se opreste totul.

  A, inca o chestie, cei care nu voteaza SIMT BINE. Indiferent de cat de mult sunt acuzati, cel putin ei simt corect, ca trebuie sa stea departe de mocirla asta. Tinerii mai ales, au simtul asta, cand simt ca ceva nu e in regula, se razvratesc. E un instinct, inca nu constientizeaza ce ii doare, dar stiu ca trebuie sa stea departe. Multi doar ii ridiculizeaza sau le acuza acest simt, „tinerii din ziua de azi… „. Dar ei cred ca sunt mai OK ca noi, cei cu groupthinking-ul. Evident ca sa nu votezi nu e suficient. Trebuie mers mai departe. Trebuie inteles de ce nu votezi, iar cauzele sunt multiple:

  Ca sa fac o analogie cu socala, tinerii simt ca scoala e vai mama ei si incep sa chiuleasca. In special de la materiile acelea idioate sau de la profesorii tampiti. Numai ca sa chiulesti nu e de ajuns. Unii au pus ceva in loc, o pasiune, au invatat o meserie, au facut un sport, si-au facut un viitor, si-au urmat pasiunile. Altii doar au chiulit din teribilism si au ramas doar cu praful de pe toba. Altii au avut parte de profesori foarte buni si tot au chiulit, fiindca erau lenesi, n-au facut nici cel mai mic efort sa sa-si inteleaga dascalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro