miercuri, mai 29, 2024

CEDO, LCK, dreptatea, justiția și răul

Nu m-am grăbit să scriu „la cald” despre decizia CEDO prin care i s-a făcut, în sfârșit, dreptate fostului procuror șef al DNA, d-na Laura Codruța Kövesi.
Am preferat să aștept reacțiile înaltelor oficialități ale Statului român, ale politicienilor și ale presei, dar și ale celor direct implicați în complicatul desfășurător al afacerii aferente. Adică vinovați pentru nedreptatea ce i s-a făcut în România d-nei Kövesi. Numiții Toader Tudorel și Dorneanu Valer. Primul fost ministru al Justiției și autor moral, la ordin, al demiterii, celălalt, unealta sinistră a PSD prin care demiterea a devenit realitate.
Premierul Ludovic Orban a salutat decizia, deși trebuie să recunoaștem că nu au fost chiar puțini membri ai partidului domniei-sale , ca și din altele, pe care doamna Laura Codruța Kövesi îi incomodase. Dosare fierbinți, scadente își așteptau definitivarea, iar eliminarea din peisaj a procurorului șef al DNA a echivalat atunci pentru unii politicieni cu izbăvirea.
Și președintele Klaus Iohannis s-a numărat printre aceia care nu și-au ascuns satisfacția la aflarea veștii Șeful Statului folosindu-se de decizia CEDO pentru a mai lansa un atac dur la adresa PSD. Dar și la adresa CCR căreia i-a cerut să găsească o soluție spre a-și repara rușinea. Rușine ce s-a răsfrânt asupra României. Un lucru din punct de vedere juridic și constituțional de-a dreptul imposibil. Semn că la Cotroceni nu s-au găsit, nici măcar acum, nici consilieri, nici juriști dintre cei mai buni. A avut oare, totuși, dl. Iohannis și măcar o secundă în care l-a mustrat conștiința, amintindu-și presiunile pe care le-a făcut asupra doamnei Kövesi, cerându-i să nu-i complice lui situația și să își dea demisia, dar și felul în care a i-a cerut purtătoarei de cuvânt să își asume sarcina anunțului privind punerea în practică a Deciziei CCR, fără nici măcar un singur cuvânt de mulțumire pentru fostul procuror șef al DNA?
PSD și-a mai arătat o dată caracterul nereformabil, mizeria, prin cele spuse de semi-analfabeții Florin Iordache și Liviu Pop, ca să nu mai vorbim despre obsesiile sorosiste ale Liei Olguța Vasilescu și ale proaspăt revenitul la matcă Cozmin Gușă.
Unii jurnaliști au reacționat în conformitate cu propria lor conștiință, alții după cum le-au impus patronii și stăpânii politici ai acestora (cazul Mirel Curea de la fetidul Evenimentul zilei), o a treia categorie, resentimentar (gen Liviu Mihaiu, cu figura lui de V. I. Lenin, resuscitat din mausoleu), o a patra care, precum politicienii PSD, au sperat că ar putea exista și un recurs. Pe care doamna Kövesi să-l piardă. Nu există. Cel puțin așa susține fostul președinte al CCR, dl. Augustin Zegrean. De altfel, care e semnificația juridică a verdictului CEDO e, cel puțin pentru moment mai greu de stabilit, piața mustind de interpretări contradictorii.
În fine, dl. Tudorel Toader s-a făcut iarăși de râs spunând că el nu are nici o vină, că și-a îndeplinit doar rolul de ministru, dovedindu-și încă o dată imoralitatea-i cruntă. Cea care i-a furnizat și rezervele de tupeu ce i-au permis să candideze și, încă și mai grav, să obțină un al doilea mandat de rector, acoperind astfel iarăși de rușine Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Aceasta, în vreme ce președintele definitiv decredibilizatei Curți Constituționale a României, dl. Valer Dorneanu, și-a recunoscut, cu o nerușinare până la cer, nesimțirea. El nu are nici un sentiment. Nici de regret, nici de bucurie. Lui îi ajung cele patru pensii speciale cu care l-a miluit partidul. Nici el, nici dl. Tudorel Toader nici măcar nu se gândesc să demisioneze. De ce ar face-o? Au partizani, apărători ai ticăloșiei ca mod de existență și de umflare a conturilor de la bancă. Apărători cu multe interese.
În perioada în care scandalul din jurul persoanei doamnei Laura Codruța Kövesi era la apogeu am scris noian de articole. Am apărat-o cu gândul că astfel apăr însăși ideea de justiție, făcută fără intruziunea politicului.
Nu l-am idealizat niciodată pe fostul procuror șef al DNA. Nu l-am crezut fără pată și prihană. Nu am dat crezare acuzațiile lui Sebastian Ghiță, repetate într-un lung interviu acordat lui Ion Cristoiu sub egida Evenimentului zilei și difuzat, spre marea ei rușine, de Televiziunea publică, aflată sub conducerea numitei Gradea Doina. Am avut însă și eu întrebările și nedumeririle mele legate de o seamă de prezențe inoportune în locuri absolut nepotrivite ale doamnei Köveși, de refuzul ei de a da explicații. I-am admirat sângele rece și logica de fier probate atunci când a respins punct cu punct acuzațiile jalnicului profesor universitar Tudorel Toader. Care sper să fie gonit din Universitate de studenții domniei sale, aceeași soartă trebuind să o aibă și execrabilul Valer Dorneanu.
Mi-a plăcut reacția de marți a doamnei Laura Codruța Kövesi. Care nu s-a dedat la jubilații inutile, descalificante. Actualul procuror șef european a spus că a depus plângerea la CEDO cu gândul că astfel se va proba că justiția nu poate fi înfrântă și că dreptatea tot iese la iveală.
Reacția condamnabilă a pesediștilor, de teapa Iordache, Pop, Olguța, a dovedit că partidul respectiv este un etern simbol al răului.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Ma amuză felul în care sentimentele, iubirea pentru un partid sau altul, spre exemplu, ne umbresc câteodată și câte unuia dintre noi, dreapta judecată.

  Pentru asta aveam nevoie de alegeri anticipate!
  Pentru a fi alcătuită o nouă majoritate parlamentară!
  Doar astfel se poate forma o Constituantă care să revizuiască în mod democratic Constituția!

  Până atunci, apă de ploaie cu regrete vesele!

  • Asa este , solutia ideala o reprezinta alegerile ,dar asta doar daca rezutatul alegerilor da nastere unei majoritati confortabile cu un procent atasat undeva spre 70 de procente . in acest caz se pot face modificari substantiale si multe se vor schimba . Deocamdata ,este necesara introducerea spre aprobare a unor noi texte de lege fie doar spre a arata disponibiltatea intregului Parlament de a corecta legislatia conform deciziei CEDO sau doar pentru a arata cu degetul pe aceia care nu vor sa faca asta , in cazul unor respingeri .

   • @Interpretarea _ „dar asta doar dacă …”

    Este socialmente necesar ca majoritatea să se constituie prin colaborarea dintre PNL și USR/PLUS, alianță ce este torpilată de țuțerii cleptocrației încă înainte de a fi alcătuită.

    Cu cât alegerile sunt organizate mai târziu, cu atât reprezentanții cei mai fideli ai cleptocrației, PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia, cresc în preferințele electoratului, iar PNL și USR/PLUS (și, eventual, PMP) scad.

  • Dorneanu mason!? Ma rog, la cati infractori, papagali cu deficiente intelectuale grave, smecheri si profitori contine „masoneria” romana, nu e surprinzator ca si derbedeul asta comunist e MASON.

  • Masoneria nu are interes nici sa se discrediteze, nici sa promoveze idioti. Doar ca unele loje au admis in randurile lor cativa nemernici care au aflat astfel un mod de a se capatui.

 2. Textul de fata ne spune si reintroduce o idee , cumva poate neinteleasa , referitoare la o posibila cerere de demisie pe care Presedintele Romaniei o solicita , la momentul respectiv, Procurorului General de la acea data doamna KOVESI. Intrebata fiind, despre aceasta presupusa cerere, doamna Kovesi raspunde foarte clar – nu pot nici sa confirm , nici sa infirm . Din motive inca neintelese mai toata lumea constata ca aceste vorbe definesc in fapt existenta cererii prezidentiale adresate doamnei in cauza . Expresia folosita de doamna Kovesi si care ne atrage atit de mult in capcana propriei intelegeri , este uzual folosita si raspunsul nu are legatura cu nici una dintre formele interpretative pe care unii le atribuie gresit acestor cuvinte . Expresia , tine doar de credibilitatea (raportata la propria persoana ) ce poate aparea in urma unui raspuns cu da sau nu si care arunca in derizoriu, indiferent care dintre afirmatii este facuta . Daca spui da , te vor contesta multi , daca spui nu, se va intimpla la fel si credibilitatea celui ce da raspunsul (atentie nu este vorba despre cel cu care ai avut o discutie, ci de propria ta imagine )devine – fum – .Expresia in cauza tocmai asta evita si ea are tocmai aceasta calitate de a nu iti distruge propria credibilitate . Demisia factorilor decidenti ale caror decizii au condus la raspunsul CEDO ar trebui asa cum ne arata textul ,sa reprezinte o asumare de responsabilitate (mai avem si exemplul CCM). Oricum ,in viitorul imediat,vor aparea texte de lege , ca propuneri ale unor partide parlamentare, ce vor corecta modalitatea de functionare a CCR. Poate reintroducerea posibilitatii de contestare la ICCJ sa fie una dintre solutii .

 3. N-as innobila PSD-ul numindu-l simbol a ceva. Nici macar al raului. E doar o sleahta de scursuri venale, a caror cardasie intru distrugerea tarii e sprijinita din spate de cutre fara coloana vertebrala. Mizerie umana in varii forme si cam atat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro