Cel de-al treilea volum din colectia Contributors.ro – Criza Uniunii Europene si ordinea globala in era Trump

A aparut cel de-al treilea volum din colectia Contributors.ro, „Criza Uniunii Europene si ordinea globala in era Trump” – volum coordonat de profesorul Valentin Naumescu.

Puteti cumpara cartea de GiftBooks.ro

„Ceea ce uneste multiplele si altminteri foarte diferitele perspective si abordari din aceasta carte este ideea de criza a Uniunii Europene si tentativele de refacere a ordinii globale, la sfarsitul a ceea ce putem numi „etapa post-Razboi Rece”.

Nu avem inca o denumire consacrata a erei in care intram, dar incepem sa ii deslusim contururile: instabilitate, incertitudine, frustrare, adancirea clivajului sistem vs. antisistem (a se vedea alegerea lui Donald Trump la Casa Alba si Brexitul), intensificarea miscarilor contestatare, in special ale tinerilor, violenta crescuta, schimbari foarte rapide de context politic si economic, tendinte de dezintegrare la nivel european si la nivelul unor state nationale, recrudescenta curentelor nationaliste si faliilor identitare rasiale, etnice si religioase, concurenta dusa pana la agresivitate si potential conflictual, slabirea puterii hegemonice a Statelor Unite, fragmentarea sistemului international si dezacorduri frecvente in cadrul sistemelor de organizare ale lumii occidentale.

Volumul think-tankului „Citadel” se doreste, asadar, o diagnoza a Uniunii Europene si a vecinatatilor ei si, prin extensie, o privire mai larga asupra politicii globale, asupra sistemului de aranjamente ale lumii in care traim, la sfarsitul erei Obama si inceputul erei Trump. Fireste, nu avem pretentia de a trata exhaustiv acest moment al crizei (crizelor) europene sau al ordinii internationale, dar reusim totusi sa deschidem, credem noi, cateva directii majore de intelegere a contextului in care ne aflam.” – Valentin Naumescu

Colectia Contributors reuneste lucrari informative, inteligente, semnate de nume cu autoritate in diverse domenii. Cititorul va gasi in paginile colectiei argumente convingatoare, analiza riguroasa si independenta in gandire. Volumele incluse in aceasta colectie sunt menite sa te faca sa intelegi ideile, tendintele si mutatiile din lumea moderna, din actualitatea imediata si din mintile celor ce provoaca sau decid schimbarile.

Puteti cumpara cartea de GiftBooks.ro

Cuprinsul volumului

Notă introductivă. Despre Grupul Citadel şi reflecţiile asupra crizei

1. Criza ca ameninţare a securităţii: Europa şi vecinătăţile

1.1. O criză a încrederii şi securităţii?

Criza Uniunii Europene şi noua ordine globală. Şapte perspective (Valentin Naumescu)

Despre cooperarea navală a aliaţilor NATO la Marea Neagră (Hans Klemm)

Provocări actuale de securitate în spaţiul euroatlantic (Bogdan Aurescu)

Summitul NATO de la Varşovia: un pas înainte în descurajarea militară a Rusiei? (Iulia Joja şi Octavian Manea)

Ucraina: Euromaidanul pe drumul Revoluţiei portocalii (Armand Goşu)

România, Republica Moldova şi perspectiva dreptului public — două abordări complementare (Radu Carp)

Primăvara nisipurilor mişcătoare: note despre implicarea actorilor internaţionali în războiul civil din Siria (Raluca Moldovan)

Posibile scenarii privind viitorul Uniunii Europene (Georgiana Ciceo)

1.2. Contribuţii ale studenţilor masteranzi

Iranul şi dilema securităţii nucleare în Orientul Mijlociu (Vlad‑Mihai Zubac)

Eficienţa Politicii Externe şi de Securitate Comună a Uniunii Europene (Delia Chilom)

2. Criza ca schimbare a valorilor şi modelelor culturale, politice, economice

Criza identităţii şi a valorilor europene în contextul globalizării: criza de încredere şi de solidaritate (Nicolae Păun şi Laurenţiu Petrila)

Criza europeană: clivajul dintre politică şi cultură (Marius Jucan)

Mergând pe gheaţă cu frâna de mână trasă: Uniunea Europeană şi deficitul cronic de gândire şi acţiune strategică (Şerban Filip Cioculescu)

Brexit — o explicaţie mai amplă (Daniel Dăianu)

Spre un nou orizont al discursului de politică economică europeană (Un comentariu la o săptămână după Brexit — 30 iunie 2016) (Mircea Teodor Maniu)

Recesivitate, dezagregare, autism: partidele politice tradiţionale americane în competiţia pentru prezidenţialele din 2016 (Gabriel C. Gherasim)

De la democratizare potenţială la noi forme de autoritarism. Evoluţii politice în Africa Subsahariană francofonă (Sergiu Mişcoiu)

Ten Years After. Efectele aderării la Uniunea Europeană în Europa Centrală şi de Est (Ovidiu Vaida)

Am învăţat ceva din criza financiară din 2008? (Rareş Păteanu)

Postfaţă. Intrarea Americii în era Trump. Ce fel de ordine globală urmează? (Sergiu Mişcoiu şi Valentin Naumescu)

Despre autori