luni, septembrie 25, 2023

Cel mai bun start posibil si probabil

Comparatia frapanta pe care o evidentiaza raportul Eurostat cu privire la Romania este faptul ca pentru anul 2011 a fost catalogata drept statul cu cea mai grea situatie fata de cea de la inceputul crizei, referitor la IMM-uri.

Ne lasa totusi speranta revenirii la o traiectorie pozitiva in cazul unei evaluari sincere si asumate!

IMM-urile europene au asigurat 67,4% din slujbele din sectorul non-financiar, au contribuit cu 58,1% la PIB, reprezentand 99,8% din numarul interprinderilor non-financiare (20,7 milioane la numar).

Vorbim despre crestere economica si crearea locurilor de munca, iar neglijenta fata de o resursa importanta in realizarea acestor obiective se afla intr-o stare destul de ingrijoratoare. Romania este data ca exmplu cel mai evident in materie de efecte produse in urma aplicarii masurilor de austeritate – au scazut simultan si productia si productivitatea.

Dezbateri si dileme autohtone

Dupa 3 ani de criza (2008 – 2011) Romania a reusit sa obtina scaderea cu 50% a valorii adaugate aduse de IMM-uri. Rezultatele pentru 2012, inca incomplete, par a da semne de dezmorteala, dar insuficient de incurajatoare pentru a avea asteptari vizibile in economia reala.

Incurajarea antepreneroriatului in Romania este inca la nivelul de pionerat.

Problemele structurale sunt foarte adanci, dar rezolvarea lor nu se afla in critici, statistici sau observatii, ci in actiuni hotarate atat la nivel guvernamental cat si la nivelul mediului de business si al societatii civile. Este, pana la urma, o problema a tuturor in remediarea caruia este necesara o implicare totala. Ar fi momentul sa ne asumam cat mai multe angajamente si sa nu mai asteptam mereu la de CEILALTI sau sa ne bucuram cand aceiasi CEILALTI dau gres!

Nu de mult, la vizita expertilor FMI in Romania, reprezentantii IMM-urilor romanesti au avut o intalnire in care si-au expus pozitia, cererile, asteptarile. Faptul ca nu exista o relatie directa intre Guvern si IMM-uri, iar in situatia descrisa mai sus FMI a fost in rolul de intermediar, ar trebui sa ne ingrijoreze.

O mare dificultate intampinata de IMM-uri este finantarea si nu este noua. Identificarea celor mai bune solutii de finantare a fost o tema si este in continuare o tema indelung discutata la conferinte, reuniuni, ateliere samd. Rezultatele inca nu sunt vizibile, ca de altfel nici actiunile concrete in sprijinul acestora.

Internationalizarea IMM-urilor – un program de revigorare si capacitare/sau ce putem face sa salvam IMM-urile?

IMM-urile pot juca un rol considerabil in strategia de export nationala – in conditiile in care cresterea competitivitatii devine o prioritate – precum si demararea procesului de internationalizare.

Procesul de internationalizare ar presupune integrarea IMM-urilor intr-un program de capacitare si responsabilizare cu scopul de a creste competitivitatea si relevanta la nivel global. Un program folosit la nivel european, in special pentru a avea capacitatea de a intra pe  piete noi si care se poate derula pe un interval extins de timp.

Astfel ca se pot crea retele sectoriale in cadrul carora IMM-urile sa isi identifice si evalueze necesitatile, precum si posibilitatile.

Ce este important de urmarit?

In primul rand trebuie evaluate capacitatile de productie atat din punct de vedere competitiv cat si calitativ, inclusiv estimarea marjei de elasticitate a acestor capacitati.

In al doilea rand, analiza sectoriala a tipologiilor de productie si/sau prestari servicii este importanta pentru canalizarea, indrumarea si coordonarea acestora in vederea desfacerii catre export. Altfel spus, IMM-urile pot si trebuie a fi indrumate in dezvoltarea si diversificarea activitatii lor catre acele segmente care pot fi cel mai bine valorificate la export.

Aceasta este, pana la urma, o forma de patriotism economic eleganta, eficienta, eficace si care nu intra in coliziune cu prevederile si conditionalitatile Pietei Unice Europene.

Programul pentru internationalizarea IMM-urilor, schitat in cateva cuvinte, este un cadru complex ce poate produce efecte daca va functiona o retea formata din camerele de comert bilaterale romanesti, asociatiile exportatorilor si importatorilor, institutii de cercetare – dezvoltare si educatie, atasati economici, s.a.

Desi revigorarea economiei romanesti pare o provocare serioasa, in realitate, reducand problema la chestiuni de baza, aceasta provocare nu mai pare atat de „aroganta”.

Interprinderile Mici si Mijlocii au fost, sunt si vor ramane si pe viitor coloana vertebrala a oricarei economii serioase si sursa unei dezvoltari durabile. Ele, IMM-urile sunt totodata cel mai firesc start spre o reindustrializare a economiei romanesti.

Potentarea acestora poate fi un foarte serios motiv de mandrie atat din punct de vedere profesional cat si politic.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Daca „Romania a reusit sa obtina scaderea cu 50% a valorii adaugate aduse de IMM-uri”, aceasta scadere se reflecta direct in scaderea nivelului de trai? Sau poate micii intreprinzatori s-au retras pur si simplu in economia ‘subterana’ unde Eurostat nu prea vede?

  • @ pehash: si una si cealalta. Economia reala nu este niciodata farmacie, ea se poate trata pe tendinte. Stim foarte bine cu totii ca intotdeauna vor exista exceptii, contra-curente, etc. Sigur ca se reflecta in nivelul de trai al nostru al tuturor. Direct si indirect. Nu simtim asta cu totii? Dar, in egala masura, in mod evident ca mare mare parte din economia gri a trecut in cea neagra si din cea alba in cea gri, s.am.d. Dar si asta se reflecta in nivelul de trai general. Mai putin poate pe termen scurt, dar cu siguranta acut pe termen lung.
   Intrebarea mea este: gresesc oamenii facand asta? Daca nu primesc un sprijin real in sustinerea activitatii lor – ba din contra, in ultimii opt ani am observat IMM distruse de vendete si controale suprapuse ale nenumaratelor organe de stat – gresesc urmarindu-si instinctele de supravietuire si alunecand catre zona neagra a economiei? Eu personal nu cred ca ei sunt cei care trebuiesc blamati.

   • Departe de mine gandul ca ar gresi aparandu-si drepturile. Chiar daca asta inseamna sa ocoleasca litera legii, in fond isi apara niste drepturi constitutionale si as merge chiar pana la a spune ca respecta spiritul legii.. Dar nu fac altceva decat sa evite cauzele si sa faca un efort suplimentar, asumandu-si riscuri mai mari si in acelasi timp subminand pe termen lung evolutia economiei, implicit a propriei afaceri.
    Dar oare nu ar fi mai eficient ca zeci de mii de imm-uri – potential sute de mii de oameni – sa nu ignore problema si sa recurga la cea mai directa si eficienta solutie, greva fiscala?

 2. Sper să nu vă simţiţi vexat de răspunsul acru şi abrupt al unui imm-ist.

  Domnule, din momentul in care îmi reuşeşte operaţiunea de internaţionalizare a afacerii -proces care nu numai că nu are nevoie de ajutorul Statului, dar îl şi evită pe cât posibil- puteţi să vă luaţi adio de orice sprijin pentru economia românească, căci nu o să mai am nici un motiv să-mi păstrez sediul social şi fiscal in România.

  Principala cauză a aparentei prăbuşiri a sectorului IMM din Ro -in realitate o evadare din lanţurile fiscale ale regimului- este raportul oneros dezvoltat între Stat şi patronat exclusiv prin acţiunile opresive ale Agenţiilor Statului, raport marcat de 1] impredictibilitate -oricând o taxă poate fi modificată, iar mecanismul de colectare schimbat, 2] ambiguitate -orice normă poate fi interpretată abuziv de agenţii fiscali, in agenţii sau operativ 3] opacitate -mecanismul prin care o autoritate emite o decizie rămâne necunoscut cetăţeanului, 4] discreţionar -in orice moment un birocrat al Fiscului poate bloca conturile unui antreprenor distrugându-i astfel credibilitatea in ochii partenerilor săi de afaceri, 5] caracterul împovărator, distructiv al obligaţiilor fixate de către funcţionarii din interfaţa fiscală: cuantumul şi marja sancţiunilor pecuniare ce nu ţin seama de cifra de afaceri, profitul şi realitatea faptică a întreprinderii contravenientului economic -invitaţii speciale din partea Statului la corupţie, 6] ultrabirocratizare generalizată in lăuntrul Agenţiilor statului: a deciziilor de impunere, a plăţilor, a fiecărei operaţiuni administrative banale. 7]un număr enorm de taxe, impozite, biruri mascate in asigurări, sute de obligaţii materiale şi administrative stabilite arbitrar de către tot mai multe autorităţi statale, centrale sau locale. Când regimul fiscalităţii va intra pe un făgaş normal -in care taxele mărunte vor fi comasate, in care orice taxă va fi fundamentată legal, când impozitele generale vor fi limitate in număr şi cuantum prin constituţie, când plăţile către stat se vor putea face online, când discreţionarul şi abuzurile vor fi eliminate, ei bine atunci şi numai atunci IMM-urile se vor putea dezvolta, vor reveni de bună-voie la suprafaţă părăsind mocirla economiei negre, vor abandona practicile evaziunii fiscale şi relocărilor la care au fost împinşi de zapcii şi exterminatorii socialismului financiar, şi vor învesti in direcţia ‘internaţionalizării’ fără să apeleze la mâna-ntinsă ipocrit a Statului care timp de 2 decenii nu a ştiut decât cum să-şi întărească mecanismele raptului instutţionalizat.

  • DA ! DA ! DA ! Se vede de la 1000km că știți ce scrieți spre deosebire de cvasi-unanimitatea autorilor de articole. Ăsta-i blestemul nostru: românul, cum ajunge intelectual, se cocoață pe un soclu foarte înalt și pierde contactul cu realitatea. Ia trei doctorate dar nu mai știe să bată un cui.

  • @ euNuke: Exista cazuri si cazuri. Al dumneavoastra este un caz fericit, pentru ca ati avut forta de a va ridica deasupra anumitor conditionalitati si impedimente. Multe sunt adevarate din lucrurile pe care dvs le enuntati. Nu toate, dar multe. Ceea ce cred ca ne intereseaza pe toti este sa avem cat mai multe cazuri de reusita, similare cu al dumneavoastra. Nu exista motivatie mai buna, training mai profesionist si sursa de entuziasm in business- vital de altfel – mai puternice decat „succes storys”!
   Sigur ca lucrurile nu sunt simple, nici nu ar putea fi. Sigur ca sunt mult mai grele si mai complicate decat ar trebui sa fie. Iar cei care reusesc sa mearga inainte trebuie sa fie modelele si povestile adevarate ale societatii romanesti.

  • De acord cu toate punctele, mai putin cu ideea ca ‘statul’ e vinovat. Cine mai e si statul asta? Daca s-a schimbat guvernul, s-a simtit ceva? Cu mici exceptii (Ionut Popescu), ministrii care s-au perindat nu au reusit sa faca mai nimic pentru ca sub ei se afla un milion de bugetari care au familii si prieteni.. toti voteaza. Mai voteaza si alti beneficiari directi si indirecti ai taxelor platite de companii mici si mari.
   Cred ca aici este cheia. O schimbare nu poate veni decat daca acesti oameni inteleg si sustin cauza micilor intreprinzatori. Cand pensionarul si micul functionar vor fi convinsi ca succesul unui IMM inseamna implicit o viata mai buna si pentru ei, viceversa fiind deja realitate, lucrurile vor evolua de la sine.
   Pentru ca asa ceva sa se intample, e nevoie totusi ca cineva sa faca un efort. Cine sa-l faca? Cu totii avem de castigat, dar cred ca responsabilitatea cade pe cei care stiu si pot. Adica pe mine si altii care gandesc la fel ca mine.. :)

  • @eu. [tot ca IMM-ist]. Nu iesim nici din mentalitatea „patronului sangeros”care mananca zilele salariatului „condamnat la sclavie”. Acest mit este propagat cu obstinatie de sindicate, desi, culmea, marile sindicate regrupeaza majoritar BUGETARI si angajati ai companiilor de stat. Ctind articole si comentarii chiar si pe Contributors e in viata mitul multinationalelor care sug sangele poporului. Un citat din Iliescu: „…noi suntem ultima aparare a celor multi si nevoiasi..”. N-a spus vreodata CONTRA CUI ? a guvernului (premier PSD)? a multinationalelor (cu vreo 200 000 salariati in RO)? a IMM ?

 3. Este pacat ca exista solutii pentru incurajarea antreprenoriatului, pentru sprijinirea IMMurilor. Mediul de afaceri a ragusit sa le prezinte iar si iar, deja simte ca nu a fost luat in seama ani la randul..poate in viitor se vor face demersuri pentru a-l ajuta cum se cuvine, pentru ca toti avem de castigat

  • @ Andreea Rares: pariul cu IMM-urile reprezinta cel mai important pariu al unei bune guvernante. Este cel mai usor de castigat si este cel mai benefic. Ce inseamna benefic? Inseamna ca are efecte incontestabile si rapide nu numai asupra mediului de afaceri si asupra economiei in general, dar si asupra societatii. Cum? Simplu: creeaza un segment foarte important de oameni: independenti, demni, optimisti, dinamici, in acord cu tendintele tehnologice, dornici de dezvoltare personala, dornici de a se implica in timp in proiecte sociale, etc, etc. De ce: pentru ca ii pur si simplu ii ridica pe treptele piramidei lui Maslo. Si impreuna cu ei se ridica intreaga societate. Sigur, nu imediat. Dar se intampla.

  • @andreea. IMM genereaza capitalism (dixit Marx). SUnt neo-marxistii din RO (multi la guvern si mai multi in parlament) gata sa accepte aceasta erezie? sunt burtosii sefi sindicali gata pt. o schimbare de atitudine? A se vedea si recenta declaratie a lui Ponta ref. la interventia guvernului in FIRME PRIVATE pt. plati compensatorii (mai stimulent ca acesta pt. PLECAREA investitorilor straini se putea?).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro