miercuri, februarie 28, 2024

Cel mai important aliat al lui Johannis

Mi-a plăcut „nonalogul” lui Vlad Zografi, privitor la lucrurile care rămân de făcut pentru turul al doilea. Mi-au reținut atenția și câteva dintre comentariile la textul său. Unele mă priveau direct.

Dezamăgiții turului întâi?

Mi s-a atribuit, prin inferență abuzivă, un comportament de alegător năzuros: de vreme ce am pierdut-o pe Monica Macovei după primul tur, înseamnă că acum, dezamăgit, la cel de al doilea poate nu mai am de gând să votez. Nu cumva tăcerea mea vrea să spună că, supărat pe Istorie, am de gând să stau duminică acasă? Pentru că, altminteri, de ce nu afirm răspicat că mă voi duce la urne pe 16 noiembrie pentru Klaus Johannis?

Dar de unde rezultă că, în fața situației create după prima rundă, nu mai putem să ne repoziționăm pe tabla de joc?

N-am crezut nici o clipă, desigur, că votând pentru Monica Macovei, ne vom muta în scurtă vreme cu toții în basmul democrației. Știam că aleg „un drum ocolit” la capătul căruia era firesc să-l întâlnesc pe Klaus Johannis. Nu înțeleg nici acum cu ce am păcătuit electoral făcând acest ocoliș. Optând atunci pentru Monica Macovei, am vrut să spun un lucru simplu: există în prezentul nostru ceva care poate coagula, devenind rampă pentru o alcătuire durabilă în viitor. Speranța nostră are un temei, născut din înseși exasperările noastre. Am sperat, susținând un candidat mai pe gustul meu, că scorul pe care-l va obține (cu cota de fraudare a votului cu tot) îi va permite să facă un partid care, în 2016, ar urma să intre în Parlament. Mi-am zis că trebuia căutat un nou început. Și că, iată, îl aveam. Am socotit că e bine să-i mulțumim, prin votul nostru, cuiva fără de care – continui să cred – normalitatea ar fi dispărut de pe harta opțiunilor noastre.

Votul nostru pentru Klaus Johannis

Așadar, îi asigur pe hermeneuții contrariați ai tăcerii mele că acum voi vota cu Klaus Johannis în cea mai bună dintre lumile care ne-au rămas. Și mai presus de toate voi vota cu Klaus Johannis, ca să „le-arătăm noi lor”:

1. că nu suntem ca tipii ăia din Matrix, drogați și agățați orizontal de tavan;

2. că Dumnezeu nu coboară în ograda lui Ponta și nu se lasă târât în alegerile din România, pentru că așa au decis slujitorii Lui autohtoni;

3. că România nu e moșia PSD-ului, iar sensul vieții noastre nu este să  umplem seifurile unor infractori din dijmele pe care le plătim anual.

Știu, l-am auzit pe Klaus Johannis spunând că n-ar vrea să câștige prin vot negativ, ci prin ceea ce reprezintă el. Cred însă în continuare că cel mai important aliat al lui Johannis în această campanie rămâne Ponta însuși. La capătul câtorva decenii de experimente sociale – comunismul a fost un uriaș laborator în care s-a pus în practică reducerea la absurd a ființei umane –, s-a reușit selecționarea unui personaj care, născut din „omul nou”, a făcut un pas mai departe. Victor Ponta este „supraomul nou”, care a reușit, prin rafinarea Răului, să depășească specia înaintașului său. Nici măcar nu e meritul lui că a obținut excelența în  negativ. Era programat să se nască. Ponta este un decoct, rezultatul fierberii îndelungate, în alambicurile comunismului autohton, a tuturor ierburilor otrăvite ale Istoriei noastre. Spectacolul simplei lui apariții, fie și în absența sonorului, îl catapultează pe orice om cu scaun la cap direct în brațele lui Klaus Johannis. Vrând-nevrând, Johannis a devenit refugiul nostru în fața primejdiei, fuga noastră democratică în munți.

Se știe că indivizii genetic anesteziați, care, când pun degetul pe plita încinsă, nu simt fulgerul arsurii, sunt handicapați în fața vieții. Instinctul lor de conservare este serios amenințat. Câți oameni din România, în clipa de față, mai posedă limpezimea privirii și spiritul de alertă care să le semnaleze pericolul? Câți au simțurile intacte pentru a simți „arsura Ponta”, focul care se apropie și care le va arde mâna? Vom afla asta în curând. Și de asta depinde ce se va întâmpla de luni încolo.

„Partea a doua și răzbunarea”

Și?, mă veți întreba. Și ce se va întâmpla, dacă majoritatea (calculată cu cota de fraudare a votului cu tot) nu va simți duminică fulgerul „arsurii Ponta”?

Când eram adolescent, rula pe bulevardul Elisabeta („6 Martie” se numea atunci) partea a doua a filmului Contele de Montecristo. Deși în comunism nu prea exista reclamă comercială, un angajat al cinematografului stătea pe trotuar și striga: „Contele de Montecristo! Partea a doua și Răzbunarea!”

Noica are undeva o splendidă analiză a cuvântului răzbunare. „Vremea se răzbună” înseamnă: „Vremea se face din nou bună”. Când în lumea oamenilor, și nu a naturii, te răzbuni cu-adevărat, înseamnă că faci în așa fel încât lucrurile să reintre pe făgașul lor bun. Nu depinde de tine ca vremea să se facă bună. Dar depinde de tine ca lumea în care trăiești să devină bună. S-o răs-buni. De luni încolo, chiar dacă „vom pierde”, nu va începe „partea a doua și disperarea”, nici „partea a doua și resemnarea”, ci, așa cum striga pionierul meu în ale marketingului în comunism, va începe „partea a doua și răzbunarea”. Vom încerca să răs-bunăm lucrurile și toate câte ni se întâmplă. Le vom face bune.

Ne vom bate, așadar, în continuare să scoatem țara din „fundătura Ponta” și s-o repunem în matca bună a lui „să nu furi”, „să nu ucizi”, „să nu minți”. În valurile mișcătoare ale istoriei, procentele nu sunt niciodată bătute în cuie. Dacă nu acum, atunci în curând va veni momentul în care peste 50% dintre noi vor simți în podul palmei fulgerul arsurii și al umilinței ce însoțește pomenile electorale, aruncate peste țară o dată la patru ani de către politicienii noștri metamorfozați în animale de pradă.

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

 1. Probabil ca suntem deja peste 50%, dar ne mai imputineaza ei. Mai fara sectii, mai c-o lista suplimentara, mai c-o amenintare…
  Dar, cu rabdare, ajungem si la 60% si s-ar putea sa-nceapa sa-i cam usture spinarea.

  • Da, cam așa arată România lucrului bine ocolit. Sfîrșitul ocolului e aproape, îl vom afla poimîine seară cînd se va scrie finalul basmului început de M. Macovei și terminat de K. Johannis. Ca la Podul Basarab: început de Băsescu și terminat de Oprescu. Exhibiționismele elitelor așa-zicînd ”de dreapta” s-au desfășurat fără efortul unor tangențe cu realitatea politică și cu pragmatismul electoral. Băsescu a deschis o pîrtie unde s-a dat cu săniuța floarea intelighenției de dreapta. Alt derdeluș care s-a terminat cu capete în zid. Se invocă, de la dl. Liiceanu la dl Cornea, o despărțire categorică de Traian Băsescu ”acum un an”. Eu zic ca anul acesta e mult mai scurt dacă mă gîndesc că abia pe la sfîrșit de august fecioria politică a dnei Udrea a devenit dilematică, de exemplu în spunerea fostului ei adulator T. Baconschi care se lamenta, cu trimitere explicită, că ”orice târfă dă lecții poporului român”. În timp ce intelectualii săi ”zideau din visuri și din basme seculare” tot soiul de strategii infantile, mentorul lor (pînă acum fix un an!”) a făcut ceea ce se pricepea mai bine: ”divide impera” (citat din KJ). De dragul Elenei lui a făcut pulbere Troia lor.

   • D-le Lucian POP ,excelent comentariu . Daca va fi sters va fi pentru ca tot pe „contributor’s” dl.Klauss .Johannis era numit (acum 2 saptamini !) un „Relu Fenechiu cu nume german”.
    Traiasca Victoria in alegeri in frunte cu „telectualitatea progresista !

  • Din pacate si de data aceasta tot de „peste sat” ni se va trage – de acolo unde norii (si primarii) „stau gramada”.

 2. O sa mergem sa ras-imbunam lumea d-le Liiceanu, dar de luni o sa fie un întuneric de o sa ne băgam degetele in ochi.
  Sa nu ne uitați si sa ne luminati calea, căci ochi pentru ochi si dinte pentru dinte va fi!

 3. „(…) acum voi vota cu Klaus Iohannis in cea mai buna dintre lumile care ne-au ramas.”
  Voi tine minte aceasta expresie pentru situatiile in care voi auzi faimoasa replica „m-am saturat sa votez cu un candidat doar ca sa nu iasa celalalt”.
  Pana acum obisnuiam sa remarc doar „de ce nu te implici chiar tu, daca esti atat de scarbit?”
  Domnule Liiceanu, nu stiu daca sunteti un filozof mai mic sau mai mare decat Constantin Noica. Stiu insa sigur ca aveti o dimensiune a responsabilitatii sociale care o depaseste pe cea a maestrului dumneavoastra. Cred ca ar fi fost mandru sa afle acest lucru.

  • Multumesc! Sintem foarte bucurosi ca v-ati angajat deschis si ferm in aceasta campanie electorala, e atit de incurajator sa simti sustinerea argumentata si atit de plastica a unui mare caracter! Sintem din ce in ce mai multi! Trebuie!!

 4. Eu cred ca, chiar daca poporul asta pare tot anesteziat, anestezia este partiala si aplicata diferit fiecarei tabere, pro si contra Ponta.
  Tabara pro-Ponta este anesteziata de la gat in sus, iar tabara contra-Ponta este anesteziata de la gat in jos.
  Mi-e teama ca anestezia celor pro-Ponta a avut evecte ireversibile, astfel ca au devenit toti irecuperabili, imposibil de a-i face sa inteleaga ce-i aia democratie, imposibil de ai face sa aiba definitia corecta pentru „să nu furi”, „să nu ucizi”, „să nu minți”.
  Sper doar ca tabara contra-Ponta sa se dezmorteasca rapid din anestezie si sa-si foloseasca si restul corpului, pentru ca indiferent cine va castiga alegerile, vom avea de lucru.
  Tabara contra-Ponta este singura care da o sansa Romaniei. Singura care, indiferent cine castiga, va avea cel mai mult de lucru. Spun asta pentru ca, in scurta istorie post-decembrista, ne-am obisnuit sa ne agitam politic numai o data la 4-5 ani. Asta nu-i in regula. Linistea pe care o lasam sa se aseze peste tara intre alegeri naste monstri ca Ponta. Nu trebuie sa mai lasam sa se intample asa ceva.

 5. FIECARE VOT CONTEAZA.
  Daca 5.123.476 de voturi vor fi pentru Iohannis si 5.123.456 pentru Ponta – pentru aceste 20 de voturi diferenta, Iohannis va castiga.
  Va rog sa facem un efort comun si sa vorbim cu cei nehotarati.
  Sondajele recente arata ca pe langa cei 57% care sigur vor vota, 20% probabil vor vota, 16% nu s-au hotărât iar 3% spun că cel mai probabil nu îşi vor exercita dreptul la vot.

  „Cu un Victor Ponta Preşedinte al României, ne îndreptăm spre o Românie a furtului generalizat, o Românie a imposturii guralive şi dezordonate, o Românie a incompetenţei şi a neruşinării, în care oameni fără nicio calificare, oameni care şi-au cumpărat sau au furat diplome universitare – ajungând, astfel, în poziţiile-cheie ale magistraturii, ale mediului academic, economic sau politic –, aceşti oameni corupţi, lipsiţi de scrupule, lipsiţi de caracter, se vor afla la cârma ţării noastre”

 6. CE VRETI mai mult despre personajul in chestiune, adica VvP, daca insusi „tatucul”iliescu l-a facut monstru? Evident, este o monstruozitate ce se intampla in Romania, unde sunt antrenate intr-o politica falimentara pentru noi dar benefica pentru EI toate rubedeniile d-lui prim. Cred ca ar trebui stearsa clica asta din politica, prin vot, desigur, civilizat, dar sincer, d-voastra ii VEDETI PE CONCETATENII NOSTRI CIVILIZATI? Eu una, nu. Insa mai sper.

 7. Domnule Liiceanu, acest Iohanis va trebui votat cu orice pret! Nu mai conteaza acum ca ACL-ul a pus un candidat cu multe vulnerabilitati. Eu sunt sigur ca votand Ponta, votam pentru mult timp INTUNERICUL, de care nu vom scapa decat cu mult sange varsat..
  Domnul sa ne ajute!

 8. Ideea e ca daca rasbunarea asta nu se intampla curand, orice om sanatos la cap, care inca mai e in tara, o sa emigreze cu talent si balanta va inclina tot spre PSD. Asistatii social nu pleaca la munca in vest.

 9. Asta astept si eu, momentul razbunarii. Vreau sa i se stearga de pe fata rasul smecher, de golan din spatele blocurilor, de tupeist fara margini! Daca nu acum, sigur data viitoare cand ne mai intalnim la vot.

 10. Domnule Liiceanu, ce avem oare , ca parem ca ne place sa simtim fulgerul arsurii in palma ? Cat de anesteziati suntem ? Ce ne trebuie ca sa simtim si sa reactionam inainte de coma ?
  Nu-mi vine sa cred ce se intampla si asta imi da fiori de groaza ca mergem spre mai rau. Am vazut candva filmul „Idiocracy”, care nu cred ca s-a vrut a fi comedie, pentru ca nu e de ras. Eu am simtul umorului „la zi”, dar nu e de ras sa vezi cum scade nivelul dezbaterilor, candidatilor, votantilor….
  A iesit Dl. Dragnea cu 2 acuzatii in seara asta si zice ca PSD a depus si plangeri penale. Aiuritor ! Nu am inteles nimic din ele. Ne jignesc inteligenta, dar se pare ca le tine. Inca …

 11. Peste tot este un vot negativ mai mult sau mai putin.Francezi au avut de ales intre Sarkozy si Hollande , doua mediocritati din punctul meu de vedere.Iar daca lui Obama ii spargem uriasa bula de PR nu stiu exact ce mai ramane.Nu exista candidati perfecti exista doar optiuni mai bune ( sau mai putin rele ) iar KI este cel putin o optiune onesta..Apropo de aniversarea / comemorarea primului razboi mondial.Faceti un efort de imaginatie si puneti-l le Ponta in locul lui Bratianu in acel cumplit balet diplomatic facut in anii neutralitatii ! Nici nu stiu daca este de plans sau de ras !

 12. Sunt si eu ca africanul acela care dupa ce s-a terminat documentarul despre tribul lui singurul care i a atras atentia a fost gaina alba din coltul cadrului dintr o secventa ce a tinut trei minute. Ce aveti cu Matrix? Este o capodopera’ o alegorie care imbraca intr un film” de actiune” coduri esoterice pt a impaca Tora cu Noul Testament. Este o capodopera despre care se invata la scoala si se fac simpozioane. In rest despre Iohannis, este limpede ca are logica discursiva necesara pentru a comunica oamenilor esentialul dintr un rationament bine construit. Are o capacitate intelectuala excelenta, poate sintetiza si abstractiza probleme reale, concrete pentru care apoi sa gaseasca solutii rationale. Este un om randuit cu sine. Daca poporul va simti ca e sansa lui sa inceapa alt gen de existenta sociala, mai cartezian organizata, bine daca nu nu. daca poporul nu intelege acum, ar fi imposibil sa-l sustina in vremurile grele ce vin. Si pentru acestea are nevoie de o solidaritate morala puternica, pe care o antameaza acum. Daca nu reuseste nu suntem pregatiti pt Iohannis.

 13. D-le Liiceanu, puteți vă rog să reveniți cu texte similare în următoarele 4 zile? Un fel de apel la conștiința celor care încă mai gândesc cu propriul creier?

  În plus, sunt șanse foarte mari ca textele dvs. să ajungă la dl. Iohannis, ori dânsul exact de asta are nevoie: să știe că nu este singur, să nu uite că oameni de seamă îl sprijină în această luptă dezechilibrată. Să nu se dea bătut până în ultima clipă! Vă mulțumim!

 14. Ei au facut din nou o alegere..peste capetele noastre..peste tara..si au pornit masinaria lor perfecta..ignorand inca o data responsabilitatea pe care o au …a inapoierea tarii….lipsa unor reguli..dezordinea este rezultatul direct al ignorantei, orgoliului lor si desigur al ajutorului tacit,complicitatii din est.. care nu dorea un stat puternic, condus dupa niste reguli..chiar aici in coasta..clamand democratia dar considerand ca doar deciziile lor sunt bune, impunindu-le prin orice mijloace, ca daca nu ei atunci cine , neintelegand in niciun moment beneficiile pluralitatii opiniilor si ale democratiei..,defiland cu o indrazneala si infatuare diabolica asa cum face zilele astea melescanu…stiind tot timpul ca pot face un presedinte…asa cum scoti un iepure din joben…indraznind sa aduca unul de-al lor…compromitand insasi ideea de sef al statului..doar pentru ca sa nu le iasa inca o data, merita sa zici NU..doar atat ne-a mai ramas..

 15. Adevarul este ca a face prognoze politice sau economice in unele tari aduce destul de mult cu meteorologia, imprevizibilitatea e la ea acasa. Fiindca nu politicienii sau partidele, dar popoarele sint adevarate forte ale naturii. Incit, a locui in Romania, e ca si cind ai locui in Oklahoma, adica pe autostrada tornadelor. Aici, daca poporul e iritat, oricind te poate lua pe sus o tornada – dupa cum se stie, in emisfera nordica, sensul lor de rotatie este cel al cicloanelor, adica spre stinga. De retinut e ca puterea de distrugere a tornadelor e formidabila si ca nici un om normal la cap nu se lupta cu ele: tot ceea ce poate face cind o tornada se apropie este sa se adaposteasca intr-un spatiu subteran pregatit din timp.
  Atunci cind poporul e furios, argumentezi degeaba, fiindca e ca si cum ai incerca sa faci o tornada sa se roteasca in sens invers. Daca ai ghinionul sa locuiesti intr-un asemenea loc, trebuie sa te impaci cumva cu distrugerile periodice sau sa te muti in alta parte – in partea asta de lume, tornadele de stinga (te) pot lovi oricind.
  Exista la noi tineri care vineaza tornadele, exista chiar cluburi specializate care fac treaba asta, fiindca e important sa se stie din timp care e magnitudinea si traseul lor cel mai probabil, pentru a se (putea) minimiza pagubele. Mai sint insa multi altii care adora pur si simplu spectacolul naturii si care, imprudenti, se apropie prea mai mult de centrul rotitor de joasa presiune, in speranta ca l-ar putea controla: desi sint multi cei care se amagesc ca e posibil, nimeni nu poate controla o asemenea furtuna.

 16. îl catapultează pe orice om cu scaun la cap direct în brațele lui Klaus Johannis. ” oare citi vor fi?
  stiu ca am sa supar pe multi(pe majoritatea,ha ha)
  nu cunosc argumentele care au stat la baza propunerii Johannis candidat contra monstrului psd,dar chiar daca el este un german ruminesc,ramine totusi un ardelean si asta nu duce spre victorie.regatul nu i pregatit nici dupa 94 ani ptr multiculturalitate
  urmarind dezbaterea intre cei doi si comentarii la aceasta,mi am dat seama din nou de marea diferenta intre cultura ardeleana si cea regateana:daca unora regateni le pare normal un aspect,ptr alti ardeleni asta inseamna mirlanie.
  Johannis a ramas totusi un ardelean si omul nou este azi majoritar.tara aia a fost construita nu cu oameni ca Johannis ci cu oameni ca rus sau boc(ma refer la oameni din Ardeal)pe Johannis n o sa l auzi spunind glume de autoobaza: cum ca la unguri le a dat masini scolare fara frina ! glume pe care unii regateni poate le apreciaza

 17. Salve,
  1. Johanis merita sa fie presedinte, pentru ca tara asta are nevoie de ordine, rigoare si seriozitate si nu de un derbedeu ca Ponta;
  2. Votul masiv este singura solutie de diminuare a fraudei bolsevice; propaganda PSD s-a impotmolit in laturile proprii, nestiind altceva decat jignirea adversarului, coborând discursul public la „usa cortului” au generat o iritare generala;
  3. Aroganta lui Ponta creste de la o zi la alta; acest individ prost crescut, mincinos, impertinent si fara cariera profesionala se zbate ca o zvarluga sa ajunga in fruntea statului; evident ca pe lumea asta numai bolsevicii au reusit prin logoree, asta fiimd de fapt singura „calitate” a „cârlanului”
  3. Intre un neamt, a carui familie este de 800 de ani aici in Romania, si un albanez corcit, a carui familie este de 100 de ani aici, este natural sa alegi pe cel cu radacini mai adinci;
  4. Oamenii sunt saraci, nu refuza o pomana, dar nici nu respecta pe cel care mituieste;
  5. Johanis este omul care poate sa stapaneasca agresivitatea PSD, ele poate relua o traditie ce ne-a adus mari avantaje si anume o apropiere de Germania, tara cea mai puternica si mai bogata din Europa;

 18. „Uitaţi‑vă ce se întâmplă într‑un azil psihiatric: de îndată ce medicul îi arată pacientului bastonul electric, acestuia îi este atât de frică încât încetează imediat să delireze. De ce? Pentru că, în acel moment, spiritul principal îşi revine, de teama de a nu primi un şoc electric.” (Li Hongzhi)

  Trebuie sa avem o constiinta principala mai puternica, sa ne cultivam mintea si inima si cum spunea si Pr. Arsenie Boca „să ne întărim spiritualiceşte, că altfel viaţa noastră este moartă, chiar dacă ne merge numele că trăim”, ca altfel Ponta si PSD, impreuna cu PCC, invitat de ei ca să sugă puţina vlagă rămasă din România, vor distruge conştiinţa oamenilor, gândurile binevoitoare şi standardele morale si ne vor transforma în sclavi supuşi şi unelte.

 19. Problema Romaniei e inapoierea . Ponderea prea mare a oamenilor care traiesc de pe o zi pe alta si pentru care Bucurestiul si ocupantul fotoliului de la Cotroceni sunt simple „fantome” , care nu le afecteaza in nici un fel viata „reala” . Ei sunt minati ca oile la vot si inclina ( strimb) „balanta” .
  Problema noastra , a „celorlalti” e in primul rind RUSINEA de a defila prin lume , prin marile capitale ale lumii , pe la marile intilniri si congrese cu un „maimutoi” , cu o „facatura” , cu un „specimen” pe care va scrie :”REPREZENTANTUL poporului roman”. E o rusine absoluta , groaznica , insuportabila. Si pentru ca insulta sa fie maxima , „specimenul” trimbiteaza MANDRIA de a fi …..roman. Intre cei doi candidati sa alegem macar pe cel care arata a OM. Doar atit ne-a mai ramas . Speranta de a scapa de RUSINEA ABSOLUTA .

 20. Eu i-am convins pe ai mei sa voteze cu Johannis!!!!

  Dupa 20 de ani am reusit sa-i fac sa inteleaga si sa se schimbe, in sfarsit.

  Eu cred ca fiecare putem face asta. Cu putin efort i-am putea trezi pe multi din hipnoza.

 21. Acum,dupa a doua dezbatere citesc si aud peste tot ,de la comentatori cu pretentii ca d-l Ponta a fost foarte pregatit la ambele dezbateri ……etc. Oameni buni ce se petrece in aceasta tara ?Cit de pregatit poate fi elevul d-lui Iliescu si Nastase?

  • Obiectiv vorbind, a fost foarte bine pregatit. O gramada de lucruri concrete, contraargumente bazate pe hartii(copiute) arata ca ponta are un staff de campanie extraordinar. Efectiv oamenii aia s-au gandit la toate, probabil de frica unui nou episod MTO la care ponta este sublim.
   Deci, cinstit, a fost foarte bine pregatit, insa asta ne arata si cat de zero este de fapt. Ponta fara hartii, gentute este fix dorel care a schimbat propozitia las-o ca merge si asa cu lasa ca le rezolvam noi pe toate.

 22. A venit timpul, ca lucrurile sa se schimbe. Avem resurse ascunse si nebanuite pentru asta. Iata, ca pana si limba romana ne ajuta, numai sa stim s-o ascultam: Ne vom ras-buna. Putem sa spargem cercul vicios al raului, care naste alt rau. Ni se arata pespectiva de a depasi raul, facand binele.

 23. Decat sa ne ras-bunam noi cu Ponta presedinte mai bine se ras-gandesc acum cei ce-au votat cu Ponta in primul tur.

 24. Intr-un fel, istoria tarii se repeta :
  Intr-o perioada in care politicienii nu se mai intelegeau intre ei, trancaneau mult, se acuzau reciproc, invrajbeau populatia, nu faceau nimic semnificativ pentru dezvoltarea tarii, conducatorii Partidului Liberal – Bratienii – au luat o decizie ‘eroica’, care i-a uimit pe multi romani, i-a revoltat pe adversarii lor : L-au adus pe viitorul rege- germanul Carol I -. Tara a fost condusa in continuare, ca regat, de regele Ferdinand, tot de origine germana.
  Adversarii solutiei liberalilor au obiectat, acuzand faptul ca cei doi nemti nu cunosteau limba si obiceiurile stramosesti ale poporului roman, ca au o fire complet diferita de a dambovitenilor, ca ‘n-au sare, n-au umor, ‘n-au usurinta vorbirii fara sir, nu detin ‘arta parlamentarii’ (a vorbariei fara sir).
  Dar, solutia liberalilor s-a dovedit a fi excelenta. Tara a progresat rapid, a inflorit, a devenit ‘tara lucrului bine facut’, ‘o tara ca afara’, s-a introdus ordinea germana.
  Romanii s-au obisnuit cu cei doi nemti si nemtii cu romanii.
  Credibilitatea tarii a crescut rapid, au venit investitori importanti. S-a dezvoltat capitalismul romanesc, deviza fiind : ‘Prin noi insine!’.
  Nemtii au prins radacini trainice, au dovedit ca ‘nu musca’.
  Acum, tot liberalii au propus tarii o noua ‘solutie germana’. Neamtul Iohannis, ca nemtii : tacut, harnic, cinstit, meticulos. Si deviza lui este ‘sa facem din Romania tara lucrului bine facut’.
  Canaliile, politicienii borfasi au intrat in panica : ‘atentie, vine neamtul si ne incurca ploile!’.
  Canaliile mint populatia ca neamtul, fiind protestant (religie predominanta in tarile vestice avansate), este strain de tara si de neam, este ‘un mosier care ii trateaza pe romani ca pe slugile lui’
  Este acuzat ca nu este inzestrat cu umorul dambovitean, ca nu este circar, mahalagiu, ca nu stie sa se certe ca tatele, acuzatii fabricate in laboratoarele Antena3 si vehiculate de PSD, in frunte cu plagiatorul (hotul) – mitomanul Viorel.

 25. …caci nimeni nu e vesnic iar tov. ilici deja e in pragul disperarii, simtind cum coiotii tineri i-au zborsit doctrina… o mare satisfactie pentru „golani”, dealtfel… :D

 26. Maestre va rog sa realizati un memorial al minciunii sub zodia bolshewysmului. Are sanse sa devina o lucrare fundamentala. Nu mai vorbesc de Ucraina unde minciuna isi ia jertfele chiar acum !

  Moarte numele tau este Minciuna.

 27. Domnule Liiceanu,
  eu sunt unul dintre aceia care il voteaza pe Klaus Iohannis pentru ceea ce este el. Am asteptat 6 ore la coada ca sa fac asta in turul 1 si abia astept sa il votez si in turul 2. Pentru mine neamtul are profilul candidatului pe care l-am asteptat de 25 de ani. Oricat de ciudat ar suna, dat fiind ca e reprezentantul unui partid cu suficienti penali, nu il consider pe Iohannis un om al „sistemului”. A fost acceptat in PNL pentru ceea ce era deja, pentru capitalul de imagine pe care l-a adus cu sine. Sa zicem ca a fost suficient de abil sa accepte acest „compromis”, ca sa aiba un aparat in spate si sa nu se lanseze in incercari utopice de candidat independent. Sa speram ca il vom avea presedinte, ca sa aveti si dvs. mai mult timp la dispozitie pentru aprecierea corecta a omului si politicianului Klauss Iohannis. Sunt pe deplin convis ca veti scrie atunci un articol in care veti repara parte din cele afirmate astazi.

 28. Nu cred că mai era necesară vreo poziționare din partea dumneavoastră, dle Liiceanu. Nu îmi vine a crede că un om cu scaun la cap, dintre ăștia care citesc contributors, revista 22, dilema, își putea închipui că nu veți merge la vot sau mai rău, că o să-l votați pe ponta.

  Regretul meu a fost că nu ați văzut în Iohannis singura variantă pragmatică antiponta, încă din primul tur. Poziționarea d-vstră și a altor intelectuali pro Macovei, a luat nițel din moralul alegătorilor pro Iohannis, chestie care s-ar putea să coste prin neprezentare.

  Partidul doamnei Macovei, putea să mai aștepte nițel, acum prioritatea numărul 1 era câștigarea președenției, deci toate forțele trebuiau concentrate acolo, ca mai apoi, făcând lucrurile ardelenește, cu rânduială, toate forțele se duceau înspre un nou partid, sunt convins.

  De altfel, sunt sigur că și dl Iohannis realizează ce balast a avut de cărat prin baronii pdl și pnl. De fiecare dată când li se pomenea numele, Iohannis privea în pământ.

  În 2016, Iohannis președinte, Monica Macovei – prim ministru cu un guvern format parțial cel puțin din oamenii noului partid, ar fi o variantă atât de fericită încât nici nu îndrăznesc să sper.

 29. Duminica 16.11 vom avea un nou presedinte ales democratic de catre români!
  Consecinte imediate :
  Cazul 1 : VP castiga
  – pe plan intern: bucurie isterica la sustinatori, razbunari imediate si violenta pe strazi, aroganta suficienta la castigatori, amenintari directe legitimate de noua putere…
  – pe plan extern : indiferenta cancelariilor occidentale, resetarea prioritatilor investitorilor, compasiunea rezervata a celor care regreta ca romanii n-au dorit sa intoarca o pagina a istoriei si, pentru ca-i respecta dar nu-i aproba, isi intorc privirile catre alte parti ale lumii…
  Cazul 2 : KI castiga
  – pe plan intern : liniste asurzitoare, incredulitate si tetanizare de frica zilelor urmatoare, pe de o parte, veselie contagioasa si impaciuitoare pe de alta…
  – pe plan extern : bluff total! Romanii din 2014 sunt comparati cu americanii din 2007, fiind astfel al 2lea popor care si-a desemnat ca presedinte un membru al minoritatilor! In cateva secunde discursul jurnalistilor se schimba: romanii sunt curajosi, toleranti, umanisti, admirabili, modele, etc. Consecintele acestei noi imagini sunt complet inedite pentru tara noastra, pentru ca niciodata pana acum romanii n-au fost RESPECTATI ca acum!

 30. Da, interesant ca de obicei articolul dlui Liiceanu si daca te uiti la comentarii mai toti par hotarati sa voteze cu Iohannis. De aici ai putea eventual crede ca prin extensie la nivel national asa vor face si ceilalti conationali.
  Din pacate Ionahhis este favoritul se pare doar al intelectualilor din Romania, adica cateva sute de mii maxim, si nici acestia nu se duc toti la vot, caci de’, un adevarat intelectual nu-si deranjeaza confortul duminica :)
  In schimb ceilalti cateva milioane, fara atata educatie si care nici nu stiu sa silabiseasca cuvantul „filozofie”, nu stiu sa intre pe feisbuk (sic!) sau sa citeasca forumuri, acestia se vor duce la vot si ghici cine va fi ales?! :)
  Asa s-a pacalit si biata Macovei care avea milioane de likeuri pe feisbuk de ziceai ca intra in turul 2 si a obtinut sub 5% voturi…
  Una-i Romania reala si alta este cea virtuala … te alege cea reala nu cea virtuala!

  • asa ma gindesc si io:astia scriu amu de mama focului da pina amu s or ocupat de afaceri personale.ca sa ai destui votanti ptr un neamt,trebuie mai intii sa citesti ,sa fii informat ,sa fii ajutat sa judeci in alt sistem de valori decit cel comunist in care pina amu te or invatat.
   bine ca ne mai distram si noi pe aci

 31. Si de o fi sa fie tot ala Mincinos sa fure atunci voi spune:

  Buna Dimineata Romania impostorilor!
  incepand cu 17 Nov. 2014.

  P.s. Asta este scenariul pesimist.

 32. Un punct de vedere absolut necesar. In sfarsit, o personalitate a pus punctul pe i.

  Am votat in primul tur cu d-na Monica Macovei in exact aceeasi logica pe care dl Liiceanu a prezentat-o mai sus.
  Nefiind o persoana publica (asa cum este autorul articolului) am incercat, si in buna parte am reusit, sa-mi influentez rudele si prietenii sa faca acelasi lucru iar acolo unde m-am lovit de argumentul: „n-are nicio sansa, hai sa nu risipim voturile!” le-am explicat cat de important e ca d-na Macovei sa obtina macar 4-5% din voturile exprimate.
  Personal speram sa ajunga la 7-9%, ceea ce pentru un candidat independent ar fi fost cu adevarat extraordinar in Romania de azi, dar asta ar fi insemnat ca organizarea alegerilor sa fi fost fara cusur. Pana la urma si-au spus cuvantul listele suplimentare, numarul insuficient de sectii de votare (atat in diaspora cat si in campusurile universitare) dar si vechea zicere stalinista: „Tovarasi, nu conteaza cine cu cine voteaza! Important e cine numara voturile!”.

  Eu sunt totusi multumit ca macar un prim obiectiv a fost atins; dupa anuntarea rezultatelor, dna Macovei s-a simtit incurajata sa inceapa o constructie politica noua, cladita pe principii la care poate adera orice om cinstit din tara asta.
  Al doilea obiectiv e nu mai putin important si rezulta din concretizarea primului: in cativa ani vom afla cati romani isi doresc o tara in care legea sa fie egala pentru toti iar puterea legislativa sa fie imuna la atacurile oricarui grup infractional, fie el si deghizat in partid politic.
  Cu alte cuvinte, sa vedem cati dintre conationalii nostri vor fi inteles ca o tara fara de lege (si nu ma refer aici la „legea bunului plac”) e doar un teritoriu populat cu oameni saraci si fara libertate adevarata.

  • Multumim d-le Liiceanu, am votat in primul tur la fel ca dv. cu Monica Macovei iar acum voi vota Klaus Iohannis, nicidecum nu vreau sa fiu partasa a celor care le dau votul lor(din prostie) acestor impostori disperati (comunisti) care au reusit sa coloreze stadioane in rosu, mai ceva ca Ceausescu.
   Daca va reusi (prin frauda) sa iasa Ponta inseamna ca suntem blestemati si argumentul vi-l redau prin ultimile cuvente rostite de Ceausecu ” istoria ma va razbuna”.
   Ma rog bunului Dumnezeu sa nu ne lase in ghearele acestor pradatori lipsiti de suflet si constiinta.
   Doamne-ajuta-i pe romani!!!!!

 33. Azi e joi…O multime de comentarii ii reproseaza lui Johannis ca nu e „spirt” ca nu percuteaza, ca nu il detoneaza pe Ponta, ca nu s-a pregatit. Nu ca oamenii nu inteleg nimic dar nici nu sesizeaza marele pericol asa cum il defineati mai sus. Am sperante putine. Si daca nu merge cu votul, va intra in scena Sebastian Ghita cu numaratul. Pare ca nu avem scapare. O tara nenorocita…

 34. Avertizare de cod rosu pentru urmatorii 10 ani ! Nu uitati, cel mai important cadou pe care l-a primit Basescu a venit de la Adrian Nastase. O constitutie schimbata, mandatul de 5 ani si puteri sporite ca sa nu poata fi dat jos. Initiatorii modificarii legislatiei n-au luat atunci in calcul faptul ca Nastase ar putea pierde alegerile. Ponta nu a dorit modificarea Constitutiei si va beneficia de puterile sporite conferite presedintelui.

 35. Păi, da, „omul nou”! Ponta, în primul discurs de imediat după votare turul 1, sigur pe el că iese președinte după turul 2, a declarat că „Iohannis este un lucru și se adresează lucrurilor, eu sunt un om, un român” și că „Iohannis este înconjurat de hidoși”. Așadar eu, cetățeanul (și mai ales cetățeanul din diaspora) nu sunt un om și un român, ci sunt, pentru Ponta, un obiect, un lucru hidos. Ardelenii nu sunt români, ci sunt niște lucruri și niște hidoși. Toți cei care l-au votat pe Iohannis (și pe Monica, implicit) – la fel. Extraordinar. Ecce homo! Ponta, mărețul om! Omul nou, perfect, nemaivăzut! Da: „omul nou” visat de Ceaușescu. Numai Ponta și alegătorii lui sunt oameni. El și ai lui sunt „oameni” și „români”, în timp ce noi, restul, suntem niște „lucruri” și niște „hidoși”. Dar stupefiant este că nimeni nu a reacționat la declarația asta. Când un prim-ministru al unei țări, când un candidat la președinție declară că aproape jumătate din cetățenii acelei țări sunt „obiecte” pentru el, sunt niște „hidoși”, și votanții lui continuă să-l voteze, atunci pe mine nu mă mai interesează. Mi-am spus atunci, luni, că nu mă duc la vot turul 2 (chiar dacă o să mor de grija celor din țară). „Dezgustul” meu (vorba lui Mircea Cărtărescu) atinsese cote cosmice.
  „Obiect”? „Obiect” în sensul lui Eugen Ionesco, poate, din „Elegii pentru ființe mici” (poezia „Rugă”) – în nici un caz în sensul Ponta!

  Mă apucasem chiar să scriu un mail de goodbye Hotnews-ului și României. Fir-ar! Fiindcă aveam senzația că spuneam de fapt farewell adevărului și speranței. Îmi ziceam că, dacă iese Ponta, probabil că n-o să mai vreau să mai citesc știri, ar fi ca și cum ai aștepta să afli știri de pe lumea cealaltă imediat după ce îți moare cineva drag. După ce m-am mai calmat, după ce am văzut demonstrațiile din țară pentru diaspora, după ce am citit reacțiile, după ce îngrijorarea mi-a răzuit iarăși șira spinării, mi-am spus că mă duc la vot, firește. Și o să mă duc. Nu pentru mine. (Deși, fiindcă nu vor suplimenta secții de vot în UK, se va repeta drama de la turul 1. Nu ințeleg de ce nu se votează și în Ambasada din Londra, de ce doar în alte locații. Probabil zona e prea „posh”, prea în văzul lumii bune londoneze, hm.)

  Sper – cu ultime zdrențe de speranță – că iese Iohannis.
  Dl. Liiceanu mi-a amintit de o vorbă dragă (mulțumesc!): „vremea se răzbună” (ah, frumoasa mea limbă română!) – așa spunea și bunica mea în satul meu transilvan. „Îi urât acuma, da’ nu ține, se răzbună pân-la urmă!” Și, când vremea se îmbuna, zicea „No, gata, s-o răzbunat!”

  … Așa că mă duc la vot. Ca să „răs-bun” și eu.

 36. „vremea se razbuna” e o vorba des folosita in Transilvania, mai ales in mediul rural. Mai ploua mult, bade? Nu! Da sa se rezbune!

 37. As fi mers oricum sa il votez pe Johannis dar cu o umbra
  de indoiala.
  Aceasta s-a disipat dupa ce am citit articolul Dvs,
  Va multumesc.

  Va multumesc in mod special si pentru
  paragraful 5 din capitolul „Votul nstru pentru Johannis: „este
  o minune literara a ce a reprezentat si la ce a dat nastere comunismul.

  S-a scris mult pe acesat tema, dar fara mesajul zguduitor care transpare din
  cuvintele Dvs.

  Ati dat glas astfel la ceeace multi dintre noi simteam si gindem.

  Sa avem rabdare si sa speram !

 38. Cel mai important aliat a lui Iohannis este alergia romanilor la totalitarism. Am votat-o pe Monica Macovei iar in turul doi vroiam sa aleg raul mai mic. Campania lui Iohannis a fost sub orice critica dar a reusit sa ma convinga ca omul are caracter si coloana vertebrala si mai mult : a inteles fizica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro