marți, iunie 18, 2024

Cele 7 efecte ascunse, dupa proteste

Reintors in SUA, vad pe majoritatea posturilor de televiziune aceeasi rasnita obosita a comentariilor previzibile, variatiuni pe aceeasi tema: comparatii cu Revolutia, elemente de disfunctionalitate a dialogului, iar din partea guvernantilor “continuarea reformelor”, pericolul “imaginii externe” si diverse variante ale obositului slogan “suntem si noi oameni”- cel mai penibil interpretate de directorul de la Directia de Ordine Publica din Jandarmerie. Varietatea comentariilor si raspunsurilor seamana cu varietatea existenta intr-o bacanie din vremea comunismului, iar analistii par incapabili sa vada dincolo de deal.

Primul efect evident, dar necomentat in profunzimea lui, este ca romanii au capatat vocatia protestului, dupa 21 de ani in care singurul protest autentic cu mai multi manifestanti a fost cel de la Revolutie. Aceasta vocatie este o noutate doar pentru romani, ungurii, grecii, spaniolii, francezii exersand-o de mult. Dupa lesinatul protest din fata Parlamentului care a strans sub 700 de oameni , atunci cand guvernul si-a asumat raspundererea pe reducerea salariilor cu 25%, avem primul protest zdravan cu peste 10.000 de oameni in 34 de judete. A se compara, de pilda, cu protestul de la Londra impotriva vanatorii cu vulpi, protest care a adus in strada peste 1.000.000 de britanici. Care este efectul practic? Oamenii vor iesi mai usor in strada sa isi strige doleantele, iar puterea politica si administrativa va avea serioase probleme in a-si continua discursul de rumegus, asezonat cu hotii dezvaluite de presa, autism si secretomanie. Oamenilor nu mai le este atat de teama cu privire la posibilitatea de a ajunge in dubele Jandarmeriei, in comparatie cu teama de a ajunge in dubele Securitatii, inainte de 1989.

Al doilea efect evident ca se va profita la maximum, din punct de vedere politic, de acest moment. Desi participantii au avut inspiratia extraordinara de a striga “PDL si USL, aceeasi mizerie”, respingand orice afiliere politica, se vor gasi diversi antreprenori ai “revolutiei” , la fel ca la Revolutia din 1989. Speranta mea este sa nu iasa, din nou, multe rebuturi la suprafata – iar o speranta corelata este ca romanii au o capacitate de exercitiu democratic ceva mai mare decat acum 21 de ani. Totusi, se vor lansa platforme, noi uniuni, noi proiecte politice, unele care sunt deja incalzite pe margine fie ca este vorba de proiecte initiate de Mircea Geoana, Mihail Neamtu sau cine o mai veni. Pentru mine este evident si faptul ca actualul partid de guvernare trebuie sa se prezinte la alegeri intr-o alta forma decat cea in care este el acum – cel mai probabil tot sub forma unei uniuni sau coalitii. Pragmatismul politic va impinge spre o astfel de solutie, dar tuturor antreprenorilor le va fi foarte greu, daca nu imposibil sa acceada in Parlament. Motivul este ca o capilaritate slaba in teritoriu este egala cu o participare slaba a votantilor si deci cu un rezultat slab in alegeri.  Efectul ar putea fi aici de disipare a furiei in proiecte fara prea mari sperante – insa in acest fel va reinterveni deziluzia pe scara larga.

Al treilea efect este ca Guvernul nu va putea continua in forma actuala. Desi cea mai comoda (din punct de vedere politic, nu al manifestantilor care vor ramane nemultimiti in orice formula) ar fi o remaniere, exista si posibilitatea reala de schimbare a premierului. Va amintiti de formularea celebra a lui Ioan Oltean ca “Boc mai poate sa incaseze”- ei bine, se apropie foarte repede de momentul in care nu va mai putea incasa. Ministrul de Interne este posibil sa cada ca unul din principalii tapi ispasitori, iar cel putin 5-6 ministere isi vor schimba titularul in urmatoarele zile, este foarte posibil chiar mai multe, daca manifestatiile continua.

Al patrulea efect, strans legat de al treilea, este ca activitatea administrativa se incetineste serios in institutiile statului, unele in asteptarea noilor sefi cu noi “viziuni” si care vor da ordine diferite de cele care sunt in prezent implementate cu superficialitate. In pregatire, unii sobolani gri din directoratele multor ministere si autoritati vor cauta protectie politica si intr-o parte si in alta si vor ingurgita multe cafele cu mai-marii actuali si posibili. Pe langa hipertensiune de la atatea cafele, incearca sa isi asigure supravietuirea intr-un sistem nemodificat dinainte de Revolutie. Secretarul de Stat pe Buget este in minister din 1988, principalii actori (directori de cabinet, inalti functionari publici, secretari generali)  ai mai multor ministere sunt “la post” din 1991, neschimbati de niciun regim. Protestele vor schimba politicienii, dar nu vor schimba nimic din structura administrativa profunda a statului roman, cea de care depinde in mare masura mersul treburilor.

Al cincilea efect este relevarea mecanismelor fundamentale ale statului roman. Cand a fost criza, premierul Emil Boc a facut o sedinta de partid, dupa care a dat o conferinta de presa in care primele cuvinte au fost “Urmare a sedintei coalitiei…”. Inainte de a aparea domnia sa, a existat un comunicat de la sediul Jandarmeriei, care la randul sau se bazeaza pe un centru de comanda infiintat de Virgil Ardelean, fostul sef “Doi si un Sfert”. Ce inseamna acest lucru? Ca in momente de panica si confuzie in societatea romaneasca, singurele mecanisme care mai functioneaza (si ele slab) sunt cele politice si cele militare, legate de cele ale serviciilor secrete. Nu spun ca e rau sau bine, spun ca asa se intampla. Ca o paralela istorica, nu intamplator a mers Ion Iliescu la sediul Ministerului Apararii in timpul Revolutiei, nu intamplator unul din primele decrete date de Ion Iliescu pe 26 decembrie 1989 a fost cel privind mutarea nucleui Securitatii in Ministerul Apararii, iar apoi in subordinea Ministerului de Interne, unde exista si astazi, sub forma diverselor unitati succesoare ale unitatii “Doi si un sfert”. Observati, va rog ca a lipsit cu totul palierul guvernamental – masuri de administare a diverselor ministere anuntate public. A lipsit si palierul administrativ, cel al unei legaturi cu prefectii din tara, cu structurile teritoriale. Lipseste in momente de criza si elementul centralizator al statului – ordinele de la centru devin putine si laconice pentru unitatile periferice (organizatii judetene, prefecture, deconcentrate), in timp ce principalii actori se gandesc cum sa isi salveze pielea si sa iasa din problema.

Al saselea efect va fi o modificare – probabil limitativa- a puterii presedintelui. Prin diverse actiuni in calitatea de presedinte (iarasi, nu ma obosesc a discuta daca bine sau rau), Basescu a cautat sa sporeasca puterea  concentrata de acea functie, in regimul nostru semi-prezidential.  Proiectia de putere maxima, transmisa cu success in mass-media a creat o reactie in societate. Desi presedintele s-a recunoscut singur infrant pana si de proiecte mai mici, cum ar fi curatarea “baietilor destepti” din energie, proiectia subzista in mintile romanilor (si mai ales ale manifestantilor)- ideea ca puterea si nodul gordian sunt concentrate la Cotroceni. In opinia mea, exista doar doua raspunsuri posibile: unul a fost dat de presedinte ca prima reactie, in care spune ca va continua sa fie un partener al Guvernului – cod pentru continuarea influentei de pana acum, altfel spus ramane cum am stabilit. Este un raspuns care enerveaza, sau cel putin nu este gandit neaparat pentru a calma spiritele. Al doilea raspuns posibil, greu de acceptat pentru Basescu,  ar fi o iliesciana somnolenta de final de mandat, cu iesiri publice masurate si reduse, mesaje transmise mai mult prin purtatorul de cuvant, rol maximizat in trasul sforilor din spatele cortinei si mimarea maximala a dialogului prin sedinte, reuniuni, consfatuiri si alte comitete si comisii. Fara mistouri, apropouri, atacuri vitriolice si combativitate agresiva , Basescu ar fi de nerecunoscut, ca painea fara drojdie. Totusi, toate structurile statului (inclusiv serviciile de informatii) vor sti ca puterea presedintelui scade in fiecare zi de aici pana la finalul mandatului sau, in 2014; cautarea de noi stapani se va manifesta prin diverse bombe mediatice aruncate aparent “din interior”. Cel mai probabil scenariu este ca Basescu isi duce mandatul pana la final – insa poate impune cu tot mai mare dificultate masurile propuse, de la reformarea serviciului de sanatate la modificarea organizarii territorial-administrative a Romaniei. Reorganizarea guvernului va lua din timpul altor reforme propuse, iar subiectele care nu apuca sa fie lansate pana in Aprilie nu se vor mai intampla deloc in mandatul acestui presedinte, in opinia mea.

Ultimul efect, de care sunt cel mai putin sigur ar putea fi unul mediatic. Ca analist economic chemat de trei televiziuni in prima zi in care “clocotea” Piata Universitatii sa vorbesc despre taxa auto, pretul benzinei respectiv comparatia economiei Romaniei cu cea a Ungariei, am constatat o reala straduinta a televiziunilor de a “vorbi si de altceva decat de Arafat” in prima zi a protestelor, cum imi spunea o producatoare simpatica, incapabila sa prevada ca vorbea aruncand in derizoriu ceea ce a devenit subiectul mediatic al anului. Strangerea romanilor in 34 de judete a fact imposibila aruncarea de pe agenda a subiectului si a condus la reintegrarea doctorului Arafat in Minister – dar lucrurile nu se vor opri aici. Al doilea efort al televiziunilor, de a prezenta obsesiv violentele din Piata Universitatii pentru a pune in umbra protestele din intreaga tara a esuat si el lamentabil –multimea a strigat “fara violenta”, iar protestele au fost in mare parte pasnice – total pasnice in 33 din 34 de locatii. Al treilea efort trebuie sa fie si cel care ramane si se perpetueaza pana in alegeri – prezentarea faptelor nude si o analiza mai echilibrata.

Astept si de la voi ganduri originale legate de efectele acestor proteste – va rog insa cu multa staruinta sa nu reluati toate ideile obosite care contin termeni tociti serios, in limbajul mioritic, precum “democratie”, “Romania”, “schimbare”, “reforma”, “viziune”, “strategie”, “stabilitate”.

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Cu privire la efectul 4: observatia este inspirata. In ce masura apreciaza autorul ca „unii sobolani gri din directoratele multor ministere si autoritati” s-au simtit amenintati si au reactionat cu ajutorul prietenilor vechi, sustinand din umbroasele cotloane aceasta revolta, in momentele de maxima intensitate … violenta ?

  • Ii supraestimati pe stimabili. Ei isi doresc asigurarea supravietuirii , nu vor sa sustina nimic din umbra fara pretul sustinerii…Iar cand opozitia isi „cumpara” informatie privilegiata promitandu-le sustinere in viitor, inseala populatia, perpetuand sistemul la infinit.

 2. gind la gind cu bucurie.sigur sintetzi mai educat ca mine,dar eu tot am sa va felicit ptr articol.
  antreprenorii rivolutziei aveau shcoala,masele erau obiectul muncii lor si educate de ei,noi, si putzini,si cam prostutzi si speriatzi,apoi bunul simtz itzi spune sa te retragi ca mocirla te inghite.
  de aplaudat spontaneitatea acestor prime proteste adevarate,dar cum spunetzi,manifestantzii vor ramine nemultzumitzi in orice formula,eu spun:inshelatzi oricum.
  citeam ca unguru,ha,ha a spus deja:gata cu alte reforme.el nu a adaugat:doar atit poate romanica acum.va amintitzi coada ciinelui ce trebuia taiata,da pe bucatzele,haha
  eu ash exprima un gind,dar in acea tzara ar fi socotit extremist.e o lume atit de amestecata care nu poate gasi nici macar un mic nucleu care sa nu fie putred,in jurul caruia sa se coaguleze ceva sanatos.iar cei care shi au pastrat locul in 89 prin crime azi sint si mai puternici

  • Va multumesc dle Dusu, sunt de acord cu tot ce ati spus, cu un singur mic amendament : nu se poate coagula ceva sanatos nu pentru ca nu ar exista ” material” ci pentru ca isteria celor inselati de atatea ori „desfiinteaza” orice tentativa si orice om care incearca.

   • care din revendicari nu poate fi distilata in mai simplul ” sa ni se dea”??? exact ceea ce nu se poate PE SCARA LARGA fara a compromite un echilibru bugetar? Masuri fanteziste spuse pe sticla nu pot da efecte imediate (daca cineva ar fi capabil sa cuantifice realist beneficiile vs costuri). Iar o lipsa de bani (incalcarea acordului cu FMI, o reticenta a pietelor) se vede imediat. In rest fiecare are dreptate (inclusiv rabinul) numai ca multe din aceste „dreptati” sunt contradictorii. Iesim vreodata din paradigma comunista ca orice e pt. oricine? si ingrijiri medicale oricat de costisitoare pt. oricine si studii superioare gratuite pt. oricine si pensii apreciabile (zise „decente”) pt. toti si locuri de munca (preferabil de inspectori) pt. toti si gratuitati la utilitati, CFR, metrou pt. toti etc etc. Nici cu milionul de locuri de munca in plus (creat printr-un miracol USL) nu se pot realiza dezideratele de mai sus. Cineva viseaza in culori, niste iresponsabili alimenteaza visele, iar altii asteapta pe margine ca iresponsabilii sa-i rasplateasca pt. sprijin. Desteptatorul numit Grecia/Spania/Italia, CE, UE, FMI e aruncat jos de pe noptiera iar cel ce atrage atentia asupra acestuia e aruncat de la etaj. Jos desteptatorul, traiasca fabricile de visuri.

 3. „Primul efect evident, dar necomentat in profunzimea lui, este ca romanii au capatat vocatia protestului, dupa 21 de ani in care singurul protest autentic cu mai multi manifestanti a fost cel de la Revolutie.”

  Suna frumos, dar e fals. In perioada 1990-1996 lupta pentru democratie s-a dus in special in strada si au fost zeci de manifestatii, la care nu a aducea nimeni oamenii cu autobuzul ca la PSD.

  • Zeci de manifestatii? De amploarea celor 34 de judete despre care discutam acum? Daca imi dati extemple mai aplicate, sunt de acord sa revizuiesc ce am spus…dar cred ca memoria nu imi joaca asa de mari feste…manifeste cu putini oameni intinse in timp si cu mass-media care le sugruma ca prezenta publica nu se compara cu manifestatii nationale care beneficiaza de cateva televiziuni care le prezinta pe lung si pe lat….

   • -Piata Universitatii (1990)
    -Toate manisfestatiile de 8 noiembrie (1990-1996)
    -Mitingurile Aliantei Civice
    -Mitingurile de sustinere a basarabenilor (Ilie Ilascu si ceilalti arestati in Transnistria)
    -Manifestatiile de dinainte de Craciun (incepute cu greve studentesti si continuate in strada)

   • Domnule Orasanu,
    Aveti dreptate, intr-un fel. Asa este; sunt niste manifestatii (de amploare discutabila-sa zicem) „care beneficiaza de cateva televiziuni care le prezinta pe lung si pe lat…” si nu numai. In tara, nu stiu cu certitudine cum o fi in cele 34 de judete, insa in Suceava am vazut cu ochii mei un apogeu de cca. 200 oameni. Absolut onorabil insa nu se numeste manifestatie de amploare. Poate fi facuta „de amploare” doar de televiziuni, iar problema este ca ajungem sa pierdem proprietatea termenilor si sa ne inflamam confundand realitatea cu reflectarea acesteia pe sticla.
    In Bucuresti, observam dilatarea pompieristica a cifrelor (mitingul USL ar fi avut 15-23 mii nu 7-10 mii, la PU au fost multe mii, nu o mie-o mie cinci sute,…) cu scopul de a sugera ca asta este solutia, de a genera masa critica. Repet, onorabilitatea protestului celor ce realmente sunt in piete si protesteaza este lipsita de orice echivoc – motive au cu prisosinta, puterea ni le-a oferit, insa onorabilitatea celor ce se joaca cu focul incearcand sa genereze stari revolutionare este discutabila.

 4. Al optulea efect-pe care ar fi OK sa-l ia in calcul, de acum incolo,orice politician roman, ce nu-i asa, tanjeste la putere: inselarea asteptarilor publicului, urmare a promisiunilor facute si neonorate, nu va mai ramane nesanctionata neaparat pana la viitoarele alegeri!
  S-ar putea sa se trezeasca, mai mult sau mai putin legitim, cu oameni in piata, care sa-l conteste. Multi, putini… Dar care daca intra in prime-time, la televiziuni” binevoitoare” si interesate, cu cadre stranse si volumul la maxim, cu reporterite speriate de multimi si analisti dispusi sa faca studiul apocalipsei, sa devina multi, foarte multi si reprezentativi pentru intreaga natie (pe care s-o iertam pentru ca nu este in integralitate in strada, cu catel cu purcel, poate are alte prioritati, alte solutii virtuale, poate e comoda sau dispusa sa astepte pana la alegerile programate,…) Si uite-asa se poate invarti roata istoriei! Caci, parafrazand un clasic, nu conteaza cati striga / voteaza, ci cine numara voturile / cine si cum ii expune mediatic! O fi bine, o fi rau? Inclin sa cred ca mai degraba rau.

 5. Lumea începe să se trezească, parca suntem în Matrix. Ne vom da la un moment-dat seama că n-avem nevoie de partide politice corupte până în măduva oaselor. Îi vom da la o parte pe toţi bancherii care folosesc statele împotriva cetăţenilor şi pe cetăţeni împotriva statelor. Ce-i desparte pe cei puţini şi din ce în ce mai bogaţi de cei mulţi şi din ce în ce mai săraci? Ia gândiţi-vă puţin…

  • Sunt doua momente care ar putea fi : atunci cand vad pisica neagra de doua ori si isi dau seama ca traisc in MAtrix sau cand alege eroul principal intre pilula albastra si cea rosie?

  • M-am gandit. Nu, multumesc.

   P.S. Sa ma si explic. Nu exista decat doua sisteme: unul cu mai multe partide si unul cu UN partid. Nu exista sisteme cu ZERO partide. Eu pe ala cu UN partid l-am mai servit si pot sa fac comparatie. Deci, nu, multumesc

 6. Pasarea malai viseaza … m-as mira sa se schimbe ceva. Amploarea protestelor e prea mica, pana la urma li se gata si agitatorilor benzina sau finantatorilor malaiul. Si-atunci revine totul la normal.

  • Ca se termina „benzina”, inteleg. Insa chiar credeti ca cineva a finantat toate manifestatiile? Eu cred ca e aberant sa crezi asa ceva. Nu de alta dar 50 de lei pe zi inmultit cu 10.000 de oameni inseamna mai mult decat e dispus oricine sa finanteze in Romania – putem sa adaugam si toate campaniile prezidentiale din 1989 pana in prezent!

  • uite un exemplu de discreditare:sa fie oare totzi aia agitatori?
   in aceste timpuri de criza,la problemele pe care orice tzara le intimpina,in cazul romanicai mai apare unul,trecutul ei scurt ca tzara si modul manipulativ si in fortza in care a fost construita.
   sigur material ptr coagulare ar exista,dar cred ca nu doar isteria celor inshelatzi de atitea ori e unicul impediment,cit a gasi tzinte comune ptr o atit de diversa populatzie.
   poporul acela a fost invatzat ca e strins unit si ca totzi merg in aceeasi directie,cind de fapt a existat o majoritate care s a crezut in cishtig,dar acest cishtig a fost de moment.
   eu citesc scurte relatari si imi da impresia ca deja puterea a preluat controlul,nu prin jandarmi ci prin infiltratzi.un mod pervers dar eficient folosit de comunisti care cunosc cit de diverse sint revendicarile si cum pot fi ele puse sa se contrazica

 7. Domnule Orăşanu,

  Acum, cât faceţi MBA-ul probabil sunteţi prea ocupat. Dar să ştiţi că Mihail Neamţu nu e singur în Noua Republică, şi e loc de specialişti. Probabil pentru dumneavoastră acum nu e neapărat atrăgătoare apartenenţa la un proiect politic care se află la început, dar avantajul nostru (Noua Republică) este tocmai structura politică deja închegată în teritoriu, ceea ce ne dă şanse reale de permeabilitate la nivel electoral. Se simte că ideile noastre sunt gustate de o bună parte a electoratului urban şi, este posibil (daţi dvs. probabilitatea pe care o credeţi) să ne construim o poziţie politică care să merite mai mult interesul dvs. decât o face acum. În acest caz, nu ezitaţi să ne contactaţi. Avem o propensitate specială pentru oameni cu MBA :)

  Noapte bună,
  Bogdan
  [email protected]

  • Domnule Popa, va multumesc pentru cuvintele dvs frumoase si va urez succes cu proiectul dvs. Totusi, eu nu am cum sa rasp. favorabil ofertei dvs, oferta care am primit-o din partea mai multor patide.

   Nu cum banuiti pt. ca nu este atragatoare intrarea intr-un proiect nou, ci pt. ca nu ma intereseaza o miscare politica, in opinia mea nu politicienii vor scoate tara din groapa ci specialistii si mai ales oamenii care au habar despre partea financiara a lucrurilor ( a se vedea trupa de banchieri de la Londra care au schimbat cu totul Bulgaria).

   In plus, eu nu fac un MBA, ci un MPP, adica un MBA mai special, cantonat pe sectorul public. Asta pt. a ajunge sa fac documente de politici publice, accesibile oricarui politician sau administrator, care sa aiba un cap si o coada.

   • Felicitari pentru atitudinea pe care o aveti, dar mai ales pe care stiu ca o veti avea si de acum incolo, mai devreme sau mai tarziu va trebui sa va implicati mai ”violent” in viata politica sau administratie, sunteti…dator ;) (fata de coordonatele geografice unde ati ales sa va intrupati..)

   • Bună ziua şi mulţumesc pentru răspuns,

    Nici eu nu sunt un politician, Noua Republică este o colecţie de cetăţeni de rând, reuniţi într-o mişcare care nu e deocamdată partid. Suntem partizani ai democraţiei directe.

    Şi eu cred în soluţiile aplicate de politici publice şi în documente lizibile. Dar înainte de toate cred în puterea modernizatoare a dezvoltării economice. Şi mai cred că numai aleşii poporului suveran au dreptul şi puterea de a pune bazele instituţionale ale dezvoltării economice solide şi de durată.

    Pentru a moderniza o ţară în curs de dezvoltare, ca a noastră, ai nevoie în acelaşi timp de experţi „tehnocratici” şi de politicieni cultivaţi. Nici unii, nici ceilalţi, nu trebuie să lipsească.

    De aceea, invitaţia mea nu era pentru a intra în politică, ci pentru a vă alătura unui grup de tehnocraţi, care, desigur, dacă au suficientă susţinere populară, vor face politică pentru că este nevoie. Dar nu e nevoie să faceţi dumneavoastră politică în mod direct. În orice caz, noi nu vom ezita să susţinem ideile bune oriunde apar ele în spaţiul public, iar dumneavoastră aveţi o serie de idei bune.

    Pe de altă parte, dacă administraţia ţării ar fi făcută doar de tehnocraţi fără mandat politic, împotriva cui ar ieşi oamenii pe străzi să protesteze? Iar dacă oamenii politici (din toate partidele) nu sunt de o calitate suficientă, nu e nevoie de alţii care să încerce să fie administratori mai buni?

    În orice caz, starea de nevoie, de neajutorare şi de frică pe care le cultivă un anumit tip de media în România au ca obiectiv principal să le confişte oamenilor tocmai speranţa că o bună guvernare e posibilă. Acesta este, desigur, obiectivul principal al sponsorilor politici ai canalelor de televiziune, al căror electorat este captiv, tocmai din cauza lipsei de dezvoltare economică pe care, de fapt şi de drept, acest tip de a face politică o cultivă.

    Dacă dumneavoastră puteţi să rămâneţi indiferent în faţa acestei situaţii, pe care o cunoaşteţi probabil mai bine decât mine, foarte bine. Eu nu mai pot, şi atunci când s-a ivit speranţa unei alternative, Noua Republică, nu am ezitat să mă agaţ de această speranţă.

    Cu stimă,
    Bogdan

 8. Ati spus ca „romanii au capatat vocatia protestului, dupa 21 de ani in care singurul protest autentic cu mai multi manifestanti a fost cel de la Revolutie”.

  Aici as fi tentat sa va contrazic. Am participat personal in Piata Universitatii 1990, la mitingul maraton la care maximul de participanti a fost de 100.000 de oameni. Un protest cu platforma, idei, lideri.

 9. Domnule Orasanu,

  Aud zilele acestea ca avem nevoie de LIDER ca popor. Gandindu-ma si la fratii nostrii basarabeni ma gandesc ca liderul nostru de ceva ani este exact presedintele.

  1.Cunoasteti vreun lider din actuala opozitie care sa fie la fel de pro-occidental si pro-Basarabia asisderea presedintele in functie al Romaniei ?

  Aud zilele acestea ca guvernul este unul care are lipsuri majore. Toti analistii favorabili puterii vorbesc despre figurile controversate care nu ar trebui sa existe la ora aceasta in preajma actualui premier.

  2. Puteti sa ne spuneti cate din nereustile reformarii Romaniei se datoreaza si justitiei ? Pentru ca auzim de ani de zile despre nereformarea justitiei.

  3. Credeti ca vreun partid din Romania va avea curaj sa intre in caracatitza transpartinica ?

  Puterea e partinitoare , opozitia e partinitoare , ONG au si ele o paine de mancat , ziaristii nu mai vorbesc.

  4. A tinut vreodata cineva si cu amaratul pe care-l jefuiesc toti de milenii ? Eu ma un raspuns care nu e retoric dar va las dv. placerea raspunsului.

  • 1. Calitatea de lider nu se stabileste relativ la cat de pro-occidentatl si de pro-Basarabia esti, ci cat reuesti sa transmiti ca esti pro-amarasteanul ala care traieste in lipsuri…Guvernul actual are lipsuri majore… cred ca nu mai contesta nimeni chestia asta, nici macar „analistii” de pe baricada puterii.

   2. A incerca sa pasezi pisica spre justitie poate fi justificat, in anumite privinte. Insa nu putem spune ca nu avem drumuri din cauza justitiei, ca avem in continuare coruptie pe masa guvernului din pricina justitiei.

   3. Incercati a introduce pe toata lumea in aceeasi mocirla. Nu este drept. Exista un Dan Puric, exista Liga Studentilor Romani din Strainatate, exista marii nostri actori, exista biserica, exista cativa specialisti de marca in domeniul lor (tehnocrati). Plus, va va surprinde ca spun asta, exista inca multe oaze de profesionisti in serviciile secrete.

   4. Au existat oameni care au tinut cu amaratii. Eu incerc constant sa fiu un astfel de om si cred ca am demonstrat in diverse momente ca nu am alta aliniere. Exista insa foarte multi oameni care se preocupa -din sectorul privat, in ONG-uri, in societatea civila asa cum e ea, in presa, etc. Nu s-au spurcat toti, nu au ajunst toti corupti de sistem.

   • 1. Cred ca uitati destul de usor memorabilele vorbe ale seniorului Coposu care isi propusese ca obiective majore ( plus monarhia): NATO si UE.Un lider care nu se gandeste la neamul lui INTREG nu merita numele de lider si face o politica de maidan.

    Astfel incat consider in continuare ca deocamdata nu exista INCA un lider al romanilor DE PRETUTINDENI care sa fie de talia presedintelui Basescu care chiar isi doreste o „Moldova in cadrul UE”.

    Si o posibila dovada este si faptul evident ca nu ati putut gasi cu usurinta UN SINGUR NUME de posibil lider. Nu-mi imaginez ca ati fi ezitat sa numiti un astfel de om, dat fiind si faptul ca aici are loc un nevinovat schimb de pareri.

    2. Stimate domn, eu nu pasez ceva. Eu, in calitate de simplu amarastean va ceream o simpla parere.

    As vrea sa va intreb :puterea actuala controleaza justitia ? Poate asa se mai calmeaza aceia care vorbeau despre dictatura si alte cele .

    3. Eu va intrebam de un partid. Oamenii despre care imi spuneti mie acum NU AU NICI O SANSA IN TERITORIU. Sau credeti in utopia din „piata” care va „reforma” Romania ?

    Sunt un idealist de felul meu dar viata si istoria stau marturie ca lucrurile sunt extrem de simple cand economicul dicteaza.

    In serviciile secrete GARANTAT exista romani autentici. Altfel am fi fost demult spulberati de pe harta istoriei.

    4. Imi cer scuze ca nu am fost destul de explicit. Graba m-a determinat sa nu fiu destul de explicit in primul mesaj.

    Eu ma refeream la o forta politica. Alta solutie nu exista. Si stiti f.bine acest lucru.

 10. In realitate lideri au fost in aceste zece zile, numai ca nu vor sa isi asume leadershipul. Materialul Alinei Mungiu cu sanatatea a zguduit legea, pentru ca a lovit in rationalitatea ei principala, al doilea ei material, cu Basescu are ce merita, a fost preluat de toata lumea, iar cind a spus ca merge in Piata Universitatii la TVR a fost un curent electric pe aici. Vorba e, ca de fapt nu a fost in mod asumat in Piata Universitatii, a facut audiente bunicele si a crescut nivelul dezbaterii TV, OK, dar dupa aceea avionul si plecarea. Pirvulescu a fost chiar absent, doar a comentat. Cele 60 de ONGuri care au semnat contra lui Baconschi nu au un lider. In Piata Noua Dreapta se invecineaza cu stinga ecologista. De unde sa iei si autoritate, si competenta, si credibilitate, si-mai ales- prezenta, decizia de a se implica pina la capat? Dupa chestia cu EBA as fi sperat ca dna Mungiu sa isi asume mai clar leadershipul, ca, evident, are cojones, dar a fost invers, a plecat. Avem pe altcineva? Un barbat? De unde?

  • Multumesc pt. observatia cu Alina Mungiu, este intr-adevar o femeie f. curajoasa si are o capacitate foarte mare pe partea de politici publice. Ramane a se lamuri daca prefera profesoratul la Berlin sau apostolatul in Ro , sau daca va gasi o cale de a le imbina.

 11. Daca imi permiteti, as dori sa fac niste amendamente la cele enumerate de Dvs mai sus

  In ceea ce priveste primul efect : vocatia protestelor, oamenii vor iesi mai usor in strada. Daca ne uitam pe grafice, chiar vazute de la LSE,observam o stabilizare pe palier a numarului de manifestanti, chiar si dupa tentativa de ”speculatie” a USL ( similara cumpararii de actiuni masive pe piata in scopul cresterii unui pret)
  Daca aveati dreptate, trendul ar fi fost crescator. In fapt, stabilizarea pe palier ne indica chiar o predictibilitate de regres ( piata nu a reactionat), conditionata de absenta unor noi ”stimulente”( alte scaderi de salarii, alte disponibilizari, alte derapaje prezidentiale etc) .
  Asa se explica si ”tacerea” unui presedinte care nu isi poate reprima/controla iesirile – or fi tampiti consilierii lui Basescu, dar aici i-au dat un sfat util lui, nu discut daca si noua.( ii inteleg- daca i-as fi fost consilier, i-as fi cumparat cateva baxuri de ce bea el si i-as fi zis exact asta: Dom’ presedinte, fo’ 2 saptamani, mucles, orice ar fi!! )
  Ori-daca am dreptate- si va urma un regres , efectul va fi exact invers : propensiunea pentru iesiri in strada ( prin exemplu, sortite oricum derizoriului ) va fi din nou invinsa de lehamite.

  Al treilea efect, asa cum il descrieti, e de drept nul cata vreme orice guvern PDL este asumat drept guvern Basescu ( nu conteaza daca se numeste Boc sau Blaga sau chiar Mickey Mouse )

  Al saselea efect cred ca este mai degraba o dorinta proprie, decat un fenomen observat cu adevarat. Hai sa fim seriosi : ”prezentarea faptelor nude si o analiza mai echilibrata” ?? Asta pare acum, la cativa ani de ”dictatura” , la fel de utopica precum este modernizarea infrastructurii de transporturi a Romaniei la nivelul celei germane. 90 la suta din presa actuala s-a specializat in atacuri ”democratice” impotriva unei dictaturi curioase, ce o lasa sa elucubreze, restul de 10 la suta a sarit si ea parleazul ”analizei echilibrate si a faptelor nude” intelegand stupid sa contrabalanseze. Media care conteaza in influentarea maselor – adica televiziunea – se va transforma intr-un mediu echilibrat in exact timpul necesar construirii a cateva mii de km de autobahn.

 12. Senzatia mea din ultimele zile a fost ca protestatarii nu au avut un mesaj clar exprimat, altul decat demiterea presedintelui. Desigur ca unii au manifestat si anti-opozitie sau anti-antene, insa nu cred ca acest lucru a fost suficient de vizibil si nici nu cred ca a avut prea mare efect avand in vedere ca majoritatea celor din piata par ca sustin ideile USL ( marirea salariilor si a pensiilor, de exemplu ). Acest lucru a permis opozitiei si unei parti din media, sa isi adjudece miscarile de strada si crearea imaginii ca ideile lor au triumfat pentru ca ei sunt cei care de la bun inceput au rezistat in fata ‘’dictatorului’’. De aceea cred ca cei care au pierdut in toata aceasta poveste sunt cei care au constientizat ca actuala putere nu merita sa ramana, dar ca si propunerile opozitiei sunt de multe ori irealiste si populiste, adica tocmai acei oameni rationali care ar fi vrut o ruptura de fond fata de actualul sistem, si nu doar o ruptura de forma. Imaginati-va reactia pietei daca ati spune ca nu vreti sa-i vedeti pe cei de la PDL la putere, dar ca marirea pensiilor nu este posibila si le-ati enumera pe rand argmunetele. Sigur nu ati primi aplauze.

  Asa ca, urmatorul parlement va fi dominat de opozitie, iar suspendarea si demiterea presedintelui vor fi inevitabile. Si iata cu ceea ce parea sa fie o revolutie, va fi in realitate doar un fel de rotatie a cadrelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Razvan Orasanu
Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro