marți, decembrie 5, 2023

Cele două victime ale referendumului din 29 iulie 2012

Pe măsură ce mă uit mai atent la ce ni se-ntâmplă de la o vreme, nu pot să-mi înăbuș sentimentul de admirație în fața unei „opere politice” (numite, în termeni populari, „lucrătură”) care atinge armonia unei opere de artă. Avem un scenariu cu trei personaje, dintre care două sunt victime – un președinte (victima 1) și un popor (victima 2) –, iar al treilea personaj este scenaristul însuși (USL), pe care-l vom numi beneficiarul (scenariului). De ce este genial acest scenariu? Pentru că beneficiarul își atinge ținta (lichidarea victimei 1) activând în final victima 2 pe care, în prealabil, victima 1 încercase să o salveze. Genialitatea scenariului stă în încercarea beneficiarului (având mari șanse de reușită) de a distribui unul dintre personaje într-un rol perfect contradictoriu: victima finală a beneficiarului (victima 2, poporul român) este mai întâi aliata lui. Altfel spus, genialitatea scenariului stă în încercarea beneficiarului de a convinge poporul român să-și dea cu stângul în dreptul.

Să luăm cele trei personaje pe rând. Beneficiarul scenariului are nevoie de toate pârghiile puterii ca să anihileze autonomia unei justiții care începe să dea semne de normalizare. Trebuie înlăturat urgent autorul declanșării acestui proces. Punctul său slab: pierderea popularității în urma unor măsuri de austeritate impuse de un context de criză. Fiind în primă instanță cel care suportă aceste măsuri și amețit de propaganda beneficiarului, poporul român nu întrevede momentul în care va profita de ele. El nu poate deocamdată accepta că în felul acesta este evitat un rău ulterior mai mare. Așadar, psihologic, terenul este pregătit pentru a-l transforma – pe cel ce-ncearcă să scoată țara din impas – în dușmanul ei. Prin tehnici de manipulare mediatică și de organizare sistematică a urii, transformarea acesta îi reușește beneficiarului.

Președintele devine astfel victima 1. Clasa politică, simțindu-se global amenințată de perspectiva normalizării justiției, îl suspendă pe președinte și îl supune unui nou referendum. Campania împotriva victimei 1 capătă alura instigării și a linșajului public (vezi mitingurile beneficiarului, limbajul violenței, panourile care umplu țara). Victima 1 își conștientizează perfect statutul de victimă. Acest lucru se vede din răspunsul pe care ea îl dă beneficiarului în preziua suspendării din funcția de președinte: „N-aveţi cum să înţelegeţi care este sentimentul unui preşedinte care trebuie să treacă împreună cu poporul şi cu ţara printr-o perioadă grea. Am fost partener cu Guvernul într-o perioadă grea. Ştiu că s-au luat măsuri care i-au afectat pe oameni. N-am făcut-o cu sufletul deschis, dar am făcut-o pentru a evita un rău mai mare. Am conştiinţa împăcată că mi-am făcut datoria faţă de ţara mea, faţă de poporul meu”.

Victima 2 (poporul), spre deosebire de victima 1 (președintele), nu e conșientă de statutul ei de viitoare victimă a beneficiarului. Ea nu realizează că beneficiarul își împlinește scenariul pe spezele ei, ci crede că este victima victimei 1. Ea nu realizează faptul că măsurile asumate de președinte, propuse de guvernul crizei și de forurile europene erau cele salvatoare și cedează cântecului de sirenă al beneficiarului care cosmetizează un viitor nenegociabil. Tocmai neconștientizarea faptului că ea este victima unor promisiuni vane (și deja dezmințite) o face ca, la referendum, să joace, eventual, rolul prescris de scenarist, lăsându-se atrasă în linșajul pregătit de beneficiar pentru victima 1.

În acest scenariu, beneficiarul este cinic. El sacrifică liniștea actuală și perspectiva de dezvoltare a unui întreg popor (ca să nu zic istoria lui), de dragul slujirii intereselor câtorva. Rolul victimei 2 (al poporului) este al perdantului prin excelență. Dacă acceptă să participe la linșajul victimei 1, amenajat în detaliu de beneficiar, victima 2 își trage covorul democrației de sub picioare și își pregătește lunga excursie prin purgatoriu pe harta unei istorii incerte. Ironia infinită a situației este că, dacă va juca rolul prescris de beneficiarul cinic, poporul român va accepta să se alieze cu cel care, în chip nepatriotic, a distribuit-o în rol de victimă. Scufița Roșie se lasă înghițită de lupul urcat în pat, care și-a pus boneta bunicii după ce a ingurgitat-o pe bunică. Se va mai găsi oare atunci, prin preajma istoriei noastre, vreun pădurar care să scoată din burta lupului pe cele două victime reconciliate prea târziu?

Distribuie acest articol

68 COMENTARII

 1. Inexact.Avem un scenariu cu trei personaje colective, in cheie antica, fiolosofica si acceptata.
  1. O natiune in general si de preferinta stoica.
  2.O clasa politica in general si de predilectie cinica.
  3.O intelectualitate ˝umanista˝ in general si de plezirinta epicuriana.

  • naţiunea nu este stoică – doar că, bântuţit de un sictir incorigibil, suprapus peste impresia falsă că le-ar şti pe toate, membrilor ei le este lene să înţeleagă, să reacţioneze. se mulţumesc să mârâie, eventual să înjure, iar băşcălia ţine locul superiorităţii mentale. şi cu asta – basta. ciobanul mioritic nu-şi mai cheamă oile, nu mai visează la „preoţi- munţii mari”, ci îşi … bagă picioarele, se face frate cu dracul şi pleacă capul, că aşa l-au învăţat proverbele.

   • Ceea ce lipseste Romaniei este „cetateanul cu minte, cu judecata, cu simtz politic”, cum a spus de mult Tipatescu. Asa ca sunt de acord cu autorul acestui articol: vom cadea din lac in putz.

 2. Domnule Liiceanu,
  nu cred c-aveti indeajuns de multe informatii ce tin de domeniul macroeconomiei romanesti, si mai mult, nu cred ca posedati cunostintele necesare din macroeconomie, astfel incat sa impuneti opiniei ideea salvarii tarii prin masurile de austeritate din 2010. De ce guvernul Boc considera criza o simpla criza de ‘nervi’, chiar si in ceasul al doisprezecelea, iar ca mai apoi, sa se dea in ceasul mortii si sa adopte masurile de austeritate intr-un timp record?
  (…)”victima 2 pe care, în prealabil, victima 1 încercase să o salveze(…)”. Serios? Vi se pare tara asta pe un drum bun, in momentul de fata? Tara se salveaza aducand la guvernare oameni de calitate, incoruptibili si verticali, nu sa adopti trei masuri de austeritate economica care lovesc adnca in consum.

  Daca victima1 este in moarte clinica, atunci victima2 in ce stadiu al mortii este?

  • „Tara se salveaza aducand la guvernare oameni de calitate, incoruptibili si verticali”

   Unde sunt oamenii acestia?

   Sau vrei sa-l suspendam intai pe Basescu dupa care … ups! .. constatam ca cei care vin sunt mai slabi.

  • ca sa citesc ziarele din Spania, Grecia si Italia imi trebuie doctorat in macroeconomie? Austeritatea GALOPANTA (si se pare ca va mai urma) din aceste tzari (si sa nu uitam de Irlanda, Portugalia) este inutila? Pactul de guvernanta fiscala e inutil? PS. vrei sa pariem pe ce vrei ca bugetul Ponta pt. 2013 va fi mai auster decat cel al lui Boc pt.2011 sau 2012??? nu uita ca dezmatul bugetar nu mai este permis si cum veniturile scad si cheltuielile cresc…. Chiar crezi ca amnistiile date functionarilor cu spor de antena, bossilor din media pt. TVA, ofiterilor pensionari care au pensie exagerata, adica lipsirea bugetului de venituri nu are vreo consecinta ?

  • … halal oameni incoruptibili!Plagiatori,chiulangii ,puturosi ,mediocritati cu diplome si penali.
   Am avut un premier,premiant dar l-am dat jos.De ce oare?

  • Va citez: ” Vi se pare tara asta pe un drum bun, in momentul de fata? ” Desigur nu, din cauza beneficiarului. :) Puneti aceeasi intrebare inlocuind „in momentul de fata” cu „la finalul mandatului lui MRU” si raspunsul o sa fie altul.

  • Stimate Domnule Stefan Tudor,
   Stimati Cititori ale cestor randuri/ganduri ale mele

   Observatiile dumneavoastra sunt juste.
   Ar fi de subliniat NEAPARAT ca victima (2), adica poporul roman este ca si inexistenta si ca nu si-a decis soarta NICIODATA pentru ca dintotdeauna i-a lipsit coloana vertebrala, verticalitatea, stima de sine care este de la zero la minus infinit si… de retinut NEAPARAT: „cu o floare nu se face primavara” NICIODATA!!! Romanul nu este CETATEAN, ROMANUL ESTE O ZDREANTA, FARA PIC DE SPIRIT CIVIC!!! Pacat de victimile comunismului exterminati in toate modurile, INCLUSIV prin puscariile stalinisto-comuniste, pacat de frumosii tineri care au fost si ei exterminati la revolutia transformata in regim de urgenta cu lovitura de stat din decembrie 1989( asa cum a fost suspendat si presedintele Romaniei, tot in regim de urgenta!!!). Da, acei tineri frumosi au murit absolut degeaba in 1989, in 1990… Au mai murit si inainte de 1989 (1956 -anul in care a fost Revolutia in Ungaria, starpita de cizma stalinisto-comunista. Au murit si sunt liberi („vom muri si vom fi liberi”). Tinerii de azi, cei destepti, valorosi din toate punctele de vedere (profesional si moral) nu se mai jertefsc pentru Romania, fug cat vad cu ochii de Romania si bine fac. Poporul roman nu mai are nevoie de JERTFE INUTILE. Poporul roman este un bebelus de cateva luni caruia poti sa-i bagi ce vrei in gura, inghite orice materie fecala… ROMANII SUNT LASI in marea lor majoritate. Sunt insignifianti cei care inteleg ce li se intampla cu adevarat iar INTELECTUALII ROMANI, cu exceptia a 2-3 voci mai importante, NU EXISTA IN MOMENTELE-CHEIE ale istoriei Romaniei!
   „Divide et imperat”: romani lihniti de foame, umiliti si obiditi, depresivi, majoritatea fara un loc de munca stabil (sau daca mai au inca de lucru in Romania, sunt platiti cu salarii de toata mizeria), cu sau fara studii superioare, se cearta intre ei pentru un DA sau sau un NU „de dat sau nu” la un REFERENDUM de care numai clica postcomunisto-ceusito-securista avea stricta nevoie ca sa ajunga la putere si nu in puscarii unde le era demult locul!!! Aceasta clica blestemata reprezinta NENOROCIREA, GHINIONUL CONTINUU -care dureaza de mai bine de 70 de ani!!! -al poporului roman, o continuareraspunsului la „cine-a tras in noi dupa 22?”, a mineriadei din 1991, a mizeriei in care se afla acum Romania.
   Dupa referendumul BAGAT PE GAT CU FORTA ROMANILOR, grosul populatiei Romaniei va fi si mai lihnita de foame, romanii vor fi si mai umilit,i si mai obiditi, atat in propria lor tara cat si in strainatate, cu mult mai putini bani si locuri de munca… VAI SI AMAR DE ROMANIKA NOASTRA!
   NU ADUCE NIMIC BUN ROMANIEI faptul ca, urmare a „evenimentelor din ultima vreme”, respectiv SUSPENDAREA ATAT DE SIMPLA A PRESEDINTELUI ROMANIEI (nu ma refer aici la Basescu, a facut si el destule greseli, cea mai grava fiind ca l-a jignit pe Regele Mihai), TOATE TARILE CIVILIZATE SA NE INTOARCA SPATELE iar romanilor din strainatate sa le fie si mai RUSINE sa-si recunoasca NATIONALITATEA SI TARA DE BASTINA, ROMANIA si sa sufere romanii care n-au reusit sa evedeze din propria lor tara la sapa de cauciuc: dau in pamant si le ricoseaza in cap!!!
   Doamne, salveaza Romania! E vai de mama noastra!
   P.S.1. M-as bucura mult ca cineva ar reusi sa ma combata CU ARGUMENTE REALE si nu cu citate „plagiate”.
   2. Eu respect opinia fiecarui OM.

 3. Da. O treaba simpla, explicata intr-un mod complicat.
  Ma intreb cata lume intelege ce vreti sa spune-ti domnule Gabriel Liiceanu.
  In situatia data, ar fi mai bine sa explicati situatia in termeni mai simpli, ca sa inteleaga tot omul.

  Inchei prin a spune ca imi produce greata asocierea USL cu termenii: „admiratie”, „opera”, „armonie”, „genial”, …

 4. Domnule Liiceanu, sunteti un om cu cultura vasta si aveti o varsta a intelepciunii. Imi permit totusi sa va rog sa lasati povestiile pentru copii, daca vreti sa convingeti ca e vorba de lucruri serioase. Singura victima e poporul, asa cum e intotdeauna in politica.
  Presedintele nu este unul exceptional. Romania nu a dat faliment, dar nu mai are mult. In fapt mai putin de 20 ani, daca rata plecarii victimelor din tara se mentine la cotele actuale.
  Legat de justitie, inteleg ca daca se schimba presedintele peste doi ani (acum nu sunt sanse), sistemul se gripeaza. Pai si ce facem, il numim presedinte pe viata? O fi fost el un Mesia pentru PDL (ma intreb daca le-a salvat si sufletele), dar o tara nu se salveaza de catre un singur om. Nici nu stiu daca Romania ar mai putea fi salvata, dar sper in continuare.

 5. Stimate domnule Liiceanu,

  constat cu ingrijorare un trend periculos printre intelectualii din Romania si anume de a lua partea unor personaje, daca nu nocive, cel putin dubioase. Lasand la o parte acum toate chichitele ce tin de limbajul corect politic sau corect jurnalistic, sa va spun parerea mea despre articolul scris de Dvs. aici: Imi permit sa plec de la premisa categorica ca faceti niste confuzii fatale. In primul rand T. Basescu nu este, nu a fost si nu va fi niciodata o victima, nici la nivel politic, nici social, nici financiar, nici macar in plan psihologic, filozofic sau in general existential. Acum ca faceti confuzia voit sau nu, este problema Dvs. si nu a mea. Apoi veniti cu o lejeritate care nu va prea face cinste ca intelectual si sustineti ca USL ar fi un beneficiar. Si aici, cu tot respectul tin sa va reamintesc ca USL-ul nu poate fi un beneficiar, deoarece, la fel ca PDL, are in spate o clica de „tradatori” – UNPR, care nu doar ca este tolerata, ci este incurajata sa schimbe dupa plac taberele. Spunand USL va referiti (si in articol omiteti sa o spuneti) la cateva sute de mii de membri de partid…….care fac parte din POPOR, stiti? victima 2! Deci daca analizam un pic in profunzime materialul Dvs. constatam o mica mare inadvertenta…..adica USL/alias Beneficiarul vrea sa dea lovitura Poporului/alias victima 2 … dar totodata USL se compune din sutele de mii de posesori de carnete de partid care sunt parte din popor…..deci nu prea merge. Asta e cam praf in ochi….stiti…..adica modul in care puneti Dvs. problema suna cam a judecata cu doua unitati de masura diferite / adica numa USL e rau si vrea raul poporului, restul sunt imaculati sau ce? Mai spuneti ca poporul se aliaza cu USL, sau se lasa manipulat de USL, fara sa stie ce il asteapta……ba stie foarte bine ce il asteapta………doar ca e prea puturos sa reactioneze…….pai daca era asa de rau in Romania (nu e nici mai bine, nici mai rau fata de comunism……….fiindca comoditatea proverbiala a ramas aceeasi) sa vedeti cum ieseau oamenii in strada si puneau de o revolutie autentica si sa vedeti atunci care din LICHELELE politice mai avea curaj sa iasa in spatiul public sa infesteze discursul public cu dejectiile intelectului submediocru!!! Daca va mai aud o data spunand ca presedintele este o victima (in ce sens, metafizic sau nu,vreti Dvs.) eu va anunt public ca din acel moment eu nu mai cred in Romania de nici un fel. Cum un intelectual, in Romania secolului 20, face gafa de a victimiza un personaj cinic si nociv statului de drept, in aceeasi masura ca si ceilalti politruci? Cum e posibil sa nu fiti in stare sa duceti mai departe un discurs bazat pe valori si intelegerea acestora de catre un public larg? Cum va permiteti sa victimizati un personaj care si-a trimis fiica semi-analfabeta la Bruxelles, ca sa va reprezinte si pe Dvs., care a avut atatea derapaje verbale, doar ca sa dea bine la Bobor, care care care……Cand ii va fi dat poporului roman intelectuali care sa ii invete despre valori, increzandu-se in puterea de judecata a omului de bun simt, caci doar acesta poate rezulta in urma diseminarii unor valori autentice SI nu intelectuali care victimizeaza calaii natiunii? Este de-a dreptul grotesc ceea ce ati asternut aici……..si ma duce la cateva concluzii: Ori sunteti in complicitate cu unele victime din articolul Dvs, ori incercati sa transmiteti in mod eronat un mod de gandire comunist, bazat pe personaje si nu pe valori. Ca sa nu ma intelegti gresit, va prezint situatia asa cum o vad eu (subliniez cam tarziu dar la fel de clar: Sunt APOLITIC, nu cred in sisteme bazate pe stanga sau dreapta, ci in sisteme functionale pe principii general valabile): Victima 1: Natiunea, Victima 2: Poporul, Victima 3: Statul de drept, Victima 4: Meritocratia, Victima 5: Adevarul!!! Beneficiarul: V. Copy/Paste Ponta, Crin/Presedintele Impartial/Antonescu, Traian/Presedintele jucator-Premier-Amicul romanilor/Basescu, USL, PDL, restul „partidelor” asa zis politice, toti handicapatii falsi, pensionarii de lux si descurcaretii si smecherasii din cartier!!! Adica asa ca pentru toti: Victimele sunt principiile, Beneficiarul colectiv sunt indivizii carora li se permit derapajele de orice fel!!! O seara buna!

  • esti convins ca URA unora nu provine din faptul ca li s-a aratat oglinda? A. celor cu dosar fals de handicapat B. celor cu dosar fals de pensionare anticipata C. celor cu dosar fals de ajutor social D. beneficiarilor de concedii medicale „vopsite” E. medicilor cu prescriptii FRAUDATE de medicamente compensate scumpe cu valoare in afara F. functionarilor publici ce taiau frunza la caini G. fermierilor care au declarat vaci fictive ca sa ia subventie de la UE H. fermierilor ce au declarat suprafete agricole exagerate tot ca sa ia subventie I. celor ce traiesc INTENTIONAT numai din alocatia copiilor (alde Parpanghel si ai lui) J. celor cu vile care nu platesc impozit pe porprietate K. celor ce se duc cu Mercedes sa-si incaseze ajutorul social. Adunati toti, cam ce cifra dau?? tu pe care ii sustii (sau in ce categorie esti)??? PS. care politician USL are curajul sa spuna: dragi pensionari NU AVEM SOLUTIE (4,5 mil.salariati nu pot asigura pensii cat-de-cat pt. 5,5 mil. pensionari)!!! sau sa spuna: contribuie la sanatate 4,5 mil. de salariati [plus ceva faramite de la putini pensionari] dar vrem sanatate moderna, scumpa si gratuita pt. 19 mil. romani, deci NU AVEM SOLUTIE!

  • Domnule Stefan Tudor,

   In primul rand ma bucur sa vad, in sfarsit, un comentariu echilibrat, impartial, indignat la adresa ambelor parti din circul asta care se numeste asa zisa „democratie” romaneasca! Unde sunt restul vocilor celor ca a dumneavoastra??? Chiar asa de putini sunt cei care nu sunt complet orbiti, dintr-o parte sau alta? Cum ne putem lasa asa in voia irationalitatii…de ce nu putem face loc vocii ratiunii, de ce nu pot mai multi ca dumneavoastra sa iasa din apatie si sa restabileasca un oarecare echilibru.

 6. Domnule Liiceanu, Dl. Basescu este o victima pentru ca poate pierde puterea ? In jocul democratic asta nu poate fi o tragedie. Si ce ne facem la sfarsitul mandatului ? Atunci nu va fi tot tragedie ? Sau in registrul practicat si de alti membrii ai intelighentiei romanesti pro-carliste ii vom cere sa ramana sine die (nu sine deo, desi mergea si asa). Asa cum a spus si Dl. Presedinte suspendat, e pacat sa se piarda 8 ani de experienta. Dar 12 ?

  • Daca primesti o sarcina pe o perioada determinata si inainte sa expire perioada esti dat la o parte in mod nejustificat, cu suturi in fund si injuraturi, ce parere ai, esti o victima sau nu?

  • @Anonim
   Nu. Nu esti decat, poate, propria ta victima. Vox populi, vox dei; sau altfel spus ….”ci pentru viitorul tau liber de maine ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane”

   • Care vox populi? Nu poporul a cerut acest referendum, ci parlamentarii. Sa inteleg ca vocea parlamentului est vocea lui dumnezeu? Au vrut sa scape de basescu pentru linistea lor, de ce nu au acceptat negocierea: capul lui basescu pentru reducerea parlamentului de la 500 la 300 (). S-ar fi creat masuri de austeritate, ca sa plateasca inapoi pensiile. Dar nu, ei vor sa manance placinta toata si sa le ramana intreaga apoi.

    • „Nu poporul a cerut acest referendum, ci parlamentarii.”

     Si intr-o democratie parlamentul reprezinta vocea/vointa poporului. Daca nu e asa … de ce ii avem pe acesti parlamentari? Suntem cumva sub ocupatie straina care si-a pus o gasca de parlamentari ce in nici un caz nu reprezinta vointa poporului ci a „cotropitorilor”?

     • Eu sunt de acord cu ideea ca ar trebui sa las „poporul” roman sa-si vada de prostia lui si sa plec din tara pentru binele copilului meu, in special. Stau si ma gandesc la ce naiba sa stau alaturi de marea majoritate a hamesitilor si cersetorilor, manelistilor, trantorilor si mediocrilor. Cine poate, sa plece! Pe aici se pare ca se inradacineaza puternic prostia mioritica care imi da cosmaruri. Daca tara asta are nevoie de materie cenusie, dar ea o refuza sistematic, nu poti decat sa o lasi cu destinul ei la care nu aderi. Incerci acolo unde te poti integra.

  • Radule, iata un exemplu. Parlanetul poate decide ca deputatul din opozitie are numai 15 SECUNDE la dispozitie per sesiune. Acesta decizie nu poate fi atacata nicaieri, de nimeni! Asta este rodul castrarii CCR (sanchi, e organizare interna). Asta e rodul concentraii intregii puteri in mana biroului politic al unui singur partid. Chiar nu-ti aduci aminte de Marea Adunare Nationala si de discursurile liderului primite cu aclamatii? O OUG care suspenda activitatea Hotnews pe doi ani NU POATE FI ATACATA nicaieri, caci, Zgonea dixit, avocatul poporului se ocupa numai de pesoane fizice. Indiferent de parerea ta mie imi miroase a hitlerism „parlamentar”. PS. esti capabil sa-mi indici documentul prin care Nastase a fost dezbracat de presedintia Consiliului National al PSD, adica nr.2 in partid??? nu-l cauta ca nu exista!

 7. Domnule Liiceanu, este poate unul dintre cele mai clare, mai adevărate și mai drepte mesaje expuse la ora aceasta în Romînia. Păcat că e unul singular. Se simte în el gasul plîngerii unui popor în atingere cu vocea, mila și judecata lui Dumnezeu. Felicitări! Aș fi vrut să vă cunosc . Din păcate sînt prea departe ca să mă pot bucura de o asemenea posibilitate. Multă sănătate ! Ion Bradu, Cișinău, Schinoasa Nouă 29. 23 iulie 2012.

 8. … si mie cam asa-mi merge, ca pe masura ce ma uit tot mai atent la ce ni se-ntimpla-n ultima vreme, tot mai des observ ca am doua miini, mina dreapta (mina 1) si mina stinga (mina 2) – sau vitavercea – si ca-mi vine sa ma apuc cu amindoua de cap cind citesc asa articole …

  (acesta nu e defel un prilej defaimator, si sper sa nu fie „luat personal” de autor, pentru care am stima)

  altminteri, ca sa fie lucrurile clare, pentru mine, acum, chiar si dupa lectura articolului:
  nu merg la vot, fiindca toata povestea asta s-a iscat in conditii dubioase si este lipsita de transparenta

  mai e o saptamina, si voi putea boicota traznaia asta

  pace

 9. Domnule Liiceanu, citesc rar presă, am altă treabă decât cum e guvernată ţara asta în care, asta e una din „limitele” de care vorbiţi, s-a întâmplat să mă nasc fără nici un efort din partea mea şi nu m-am grăbit să plec la timp… Citesc rar presa şi văd că aţi intervenit de două ori, public, pe o temă în care sunteţi la fel de autorizat ca oricare altă precupeaţă care doar că n-are atâta determinare ca dumneavoastră să se arunce în arenă. Intervenţiile acestea îmi arată că sunteţi alertat şi interesat de evoluţia unui eveniment oarecare mai mult decât e firesc, acesta fiind un semn că s-a atins un „nerv” al fiinţei dumneavoastră şi n-aş vrea să merg mai departe cu speculaţiile mele… Strădania dumneavoastră de a ne lămuri care e binele şi care e răul în ţara asta miroase, câtă vreme şi ceilalţi au, în domeniul politic, tot atâta pricepere cât domnia voastră, câtă vreme se contează pe votul meu tot atât pe cât al domnului Gabriel Liiceanu ce va vota egal cu mine. Abia aştept o democraţie, pe care aş aplauda-o primul,ca un academician (eram să spun un doctor în drept sau în filozofie…) să aibă dreptul la o mie de voturi, că ştie el pe cine trebuie să voteze, precupeaţa – doar un vot iar analfabetul – nici unul, că ce ştie ăla! Întrebaţi-vă seara, înainte de culcare, cât de târziu ar fi, dacă nu cumva este şi riscul (de care nu scapă nici precupeaţa nici dumneavoastră), să vă înşelaţi în părerile pe care le aveţi, eroare în care este posibil să mă atrageţi şi pe mine, un ins naiv dar încrezător într-un om ca dumneavoastră.

  • Dvs. ar trebui sa fiti alertat de lucrurile care s-au intimplat in ultima vreme. Daca nu sinteti, inseamna ca involutiile va servesc interesul. Asa ca lasati-o mai moale cu precupeata etc. cind e limpede pentru oricine ca oile fac jocul lupilor prin acest „referendum”. „VAI DI TARA” cum zicea… cineva demult, tare demult, fara ca sa zica cineva ca nu e aria lui de expertiza. Salam aleicum!

  • Faptul ca nu sinteti tocmai scolit („eram sa spun” in loc de „era sa spun”, „citesc rar presa'” in loc de „presa” articulat) nu are legatura cu faptul ca puteti fi un om inteligent.

  • Dumneata, in numele libertatii, daca vezi un om indreptandu-se spre gura unui lui, il lasi sa continue, sau incerci sa-l avertizezi asupra pericolului?
   Diferenta dintre un om care gandeste, si-si faureste idealuri pentru care militeaza, si unul care nu face asta, e lenea gandirii. Frumusetea democratiei sta in egalitatea aceasta a votului, de aici rezulta obligatia unui ganditor de a vorbi celorlalti – nu poti, cand detii un adevar, sa nu-l impartasesti celorlalti, care nu au facut efortul de a-l cauta, fara sa pacatuiesti in fata acelora. Gospodina dumitale, dupa ce il asculta pe domnul Liiceanu, e libera sa ignore, sau nu, ce a auzit.

 10. Foarte frumoasa succesiunea secventelor, aproape similar unei redari formalizate logic. Ca sa nu mai spun ca trimite, daca inteleg eu, la constiinta hegeliana a sclavului si stapanului … Foarte frumos, dar ce bun ca dincolo de aceste radiografii sfasietor de sincere va ramane un destin frant al unui popor care, odata, era plin de eroi. Macar in 1945 ne-au ocupat cu tancurile si tot am incercat sa luptam, fie si in munti. Dar acum, cu NATO si UE, o luam de buna voie inapoi ? Catre Lukasenko si Putin ? Ce va mai ramane din gandirea libera, intelectuali si sentiment national ? Va fi o jungla, in care fiecare va lupta cu fiecare, cei mai slabi sfarsind rau. In absenta institutiilor vor rezista doar bandele de criminali si mafia gulerelor albe. Restul poporului, va supravietui … Si atunci, Cioran si patapievici nu au fost vizionari ?

 11. Bun articol. Era de asteptat, dupa numele autorului.

  Dar am inteles in seara asta ca exista o metoda absolut legala si morala sa oprim referendumul ilegal: BOICOTUL

  Daca vi se pare ceva in neregula, ginditi-va ca USL-istii nu se vor da in laturi de la violente. Ginditi-va ca peste citeva zile, saptamini sau luni, poporul roman ramine singur in fata calaului USL-ist. Grecia nu va mai primii nici un ban, citeva provincii spaniole si-au anuntat falimentul, Sicilia e in faliment. Economia Europei se scufunda. Cine va mai putea ajuta economic sau politic pe cine?

  Sincer, trebuie sa ne asteptam la violente si provocari de-acum incolo. Trebuie sa fim uniti. Sa ne dovedim noua insine ca sintem in stare de cea mai simpla actiune: boicotarea unui referendum ilegal.

  Va rog sa-mi scuzati tonul instigator. Dar e cazul sa ne apreciem adversarul USL-ist la adevarata sa valoare. Puciul de care vorbim acum cu patos e doar o „prajiturica”. Nu-i subestimati pe neocomunisti!

  • Cred ca etichetarea corecta a grupurilor de tip mafiot – securisto-mafiot este mult mai functionala decit cea cu „neocomunistii”. Astia sint comunisti cum sint eu nabab.

 12. Mai este ceva interesant dupa parerea mea.

  Beneficiarul se foloseste de teama poporului de a fi o victima insinuand ca ar fi victima presedintelui.
  Teama acesta isi are radacini adanci in istoria comunista si cred ca ii impiedica pe multi sa gandeasca limpede.
  Si ca deobicei de ce te temi nu scapi asa incat poporul sfarseste chiar prin a fi o victima, nu a presedintelui ci a beneficiarului.

  Cred ca ideal ar fi de dorit sa nu ne consideram victime ale nici unei tabere, sa pastram un echilibru intre a ne ocupa de fericirea noastra si a ne exercita drepturile.

 13. Am dus-o bine inainte de 2008, salariile cresteau incet dar iti permiteai sa arunci banii ( luati pe credit „doar cu buletinul”). A venit criza, economiile colapsau iar noi dupa unii nu a trebuit sa facem nimic. Noi nu ajungeam ca si grecii, pentru ca ei au fost sustinuti de Germania si Franta datorita monedei unice. Toti se plang ca s-au taiat salarii si fac rerefire doar la bugetari, dar habar nu au ca in privat s-a intamplat la fel plus ore adaugate la programul de munca. Dar a auzit cineva care sa planga sau sa iasa in strada ? S-a auzit cumva ca toti cei dati afara din privat sa se adune ? Si-au gasit alt ceva …pentru ca era criza. Esti disponibilizat de la stat? Nu-i nimic …esti bun, competitiv si inteligent iti gasesti de munca. Esti mai …incet la minte …atunci plangi ca nu ai invatat la timp. Am suportat cu totii perioada de criza dar in ultima perioada ( cu masurile luate ) piata isi revenea….locuri de munca ( pentru cei ce au ceva de oferit ) deoarece sistemul privat ( care in prealabil s-a autorestructurat ) a fost sustinut in viata. Din pacate se pare ca ideea „ne imprumutam azi ca vedem noi maine” o sa revina…si atunci cand nimeni nu-ti mai da bani pe plan international atunci ai sa vezi cand painea va ajunge la 40 ron…ce ai sa mai plangi criza de azi.

 14. Cinismul „beneficarului”: Dan Voiculescu foloseste bani deturnati (care ar fi trebuit sa apartina bugetului statului) pentru a minti, cam cum minti o gaina pe care vrei s-o prinzi s-o tai. Mai rau si mai grav, trimiti natiunea in starea de analfabetism, pentru ca mai apoi sa fructifici aceasta stare in folosul tau – dezinformezi oamenii ca sa-i poti manipula. Metodele perverse puse la punct in laboratoarele totalitarismului se preteaza de minune acestui joc.

 15. Este interesant articolul insa cu adevarat util ar fi, domnule Liiceanu, daca ati spune negru pe alb ce credeti si pe cine sustineti.

  E greu, ati mai facut-o, ati fost atacat. Asta este.

 16. Baseacu, numai pentru ca a lasat JUSTITIA sa fie independenta (Atat cat poate fi o justitie la portile Orientului…) marita sustinut. Restul poate fi doar conjunctura economica a lumii – uitati-va in jur la tari in care (cel putin acum cateva zeci de ani) oricine si-ar fi dorit sa traiasca.
  Aveti mintea scurta si constiinta va trece doar prin stomac.

 17. Paralela cu „Scufita rosie” nu este cea mai nimerita. Ganditi-va ca exista deja cazuri reale de copii smulsi de linga parintii lor, in numele minunatelor drepturi ale copilului, pe motiv ca parintele l-ar fi maltratat. Cel mai recent caz mediatizat este al copilului roman, care a primit o palma la fundulet, pentru ca mama nu a mai avut argumente pentru a-l face sa stea linistit, in Norvegia. Acum este despartit de parintii lui si probabil va fi crescut de straini. Ceea ce acum o jumatate de secol ar fi fost considerat un act de corectie educationala, care nu justifica pe deplin separarea copilului de parintii lui naturali, este astazi considerat un lucru abominabil si societatea este invatata ca ar fi normal sa separi un copil de parintii lui naturali pentru o astfel de eroare de educare. Nu se mai ia in considerare dreptul parintelui de a-si creste copilul! In curand institutiile statului vor interveni si in relatiile intime dintre soti.
  Povestea victimelor copil si parinte natural / versus „beneficiar”, in fata unor legi discutabile, ar fi mai potrivita fata de povestea cu „Scufita rosie”. Falsa dilema pe care o au azi si „marii ganditori” ai secolului: care drepturi prevaleaza azi, cele ale copiilor sau cele ale parintilor, ne arata o criza a gandirii si logicii juridice.
  In cazul puciului parlamentar din Romania confuzia se face intre justetea unei legi data pentru ca poporul sa-si arate vointa (referendumul), si indreptatirea constitutionala a unei institutii de a hotarii in numele aceluiasi popor, daca si cand sa aplice referendumul (recte parlamentul) referitor la penalizarea tatucului zugravit ca un dictator. Adica fortarea poporului de a-si schimba parerea de acum trei ani fata de presedintele-tatuc, pe motiv ca i-a adus o corectie educativa (de exemplu ceva de genul „nu mai jindui la prajiturile din vitrina ca nu avem bani sa ni le permitem pe timp de criza!”) Dilema juridica falsa! Si copilul si parintele au drepturi naturale unul asupra celuilalt, iar imixtiunea juridica in familie este un abuz. Un psiholog sau un medic este realmente mai util pentru a consilia si/sau vindeca o conduita considerata de unele standarde gresita, dar este total exagerata incarcerarea sau despartirea. Si ce face atunci asa zisul „Stat de drept”? Incalca flagrant drepturile amandurora, adica si ale copilului si ale parintelui, provocand o tragedie familiala la care el statul, joaca rolul de calau.
  Din vremurile biblice omenirea ar trebui sa-si aminteasca: Legea nu se aplica doar in litera ei ci si in spiritul ei. Caci de scris si de rescris legi, toti oamenii de azi se pricep sa le „rescrie”. Dar de respectat spiritul dreptatii, prea putini se pricep sa o faca. Iar cei ce se mai pricep inca, au tot mai putina vointa sa o faca.

 18. Situatia victimei „2” in incolonarea ei opaca este cea mai naucitoare in scenariul de fata, si cea mai tulburatoare – visceral tulburatoare pentru aceia care fac parte din „popor” dar nu gindesc aidoma. Am mai trecut pe aici, in ’90 si in ’92 – o durere, o neliniste, o rusine miniata, un neinteles negru si torturat..
  Trebuie sa se gaseasca padurarul si de data asta! Dar ce chin pe noi!

 19. Populatia nu mai e o victima. A fost poate intr-o oarecare masura in 1990. Fooled me once, shame on you, fooled me twice, shame on me. Acum uslamismul este un amestec de prostie, lene, rea-credinta si perversiune care face din populatie un al doilea lup gata sa voteze impreuna cu primul si cu oaia, singura victima, ce-o sa maninice la masa de duminica.

 20. Impecabil acest articol,numai ca victima 2(prostii) nu stie sa deschida un calculator,nu citeste un ziar,nu are informatii decat de la ANTENA 3 si OTV.
  Aceasta victima 2 nu poate adormi seara fara sa nu vada la televizor o crima ,un accident cu morti,un incendiu,un viol,etc.
  Victima 2 este foarte atent studiata de beneficiar si paradaoxal aceasta victima 2 ne hotaraste noua soarta.

 21. Cineva spunea mai sus ca referendumul este ilegal. Cum pate fi ilegal sa intrebi un popor ce vrea intr-o chestiune extrem de precisa: „il mai vreti pe TB presedinte?”Acest popor traieste aici si il cunoaste pe presedinte foarte bine dupa 8 ani. Daca il apreciaza il va sustine in continuare, daca nu, va dori sa plece. Surprinzator este ca un intelectual de nivelul lui Liiceanu, care pretinde ca s-a opus regimului totalitar (in gand), cu oameni providentiali, plange ca poate pleca un om si statul se prabuseste, sau involueaza.

 22. Este ca si cum, Teo Trandafir ar fi putut fi convinsa ca doctorii de la Viena, care i-au salvat viata, sunt corupti si incompetenti, pentru ca au tinut-o citeva luni in spital si i-au facut citeva operatii foarte grele. Acele luni de spitalizare si acele operatii au fost absolut necesare pentru a-i salva viata. La fel au fost si masurile de austeritate adoptate de guvernul Boc.
  Este ca si cum, soprana Amelia Antoniu, de la opereta, ar fi putut fi convinsa ca doctorii de la Spitalul Universitar, care i-au salvat viata, sunt corupti si incompetenti, pentru ca au tinut-o citeva luni in spital si i-au facut citeva operatii foarte grele, in schimb sunt mai buni cei de la Spitalul CFR 2, care au imbolnavit-o. Acele luni de spitalizare si acele operatii au fost absolut necesare pentru a-i salva viata. La fel au fost si masurile de austeritate adoptate de guvernul Boc.
  Este ca si cum, pacientul doctorului Ciomu, ar fi putut fi convins ca doctorul Lascar, care l-a salvat, este corupt si incompetent, pentru ca l-a tinut citeva luni in spital si i-a facut citeva operatii foarte grele, in schimb este mult mai bun doctorul Ciomu, care l-a nenorocit. Acele luni de spitalizare si acele operatii foarte grele de reconstructie au fost absolut necesare pentru a-l salva. La fel au fost si masurile de austeritate adoptate de guvernul Boc.
  Cum sa votezi impotriva doctorilor care ti-au salvat viata ?
  Poti fi dezamagit de PDL, poti sa nu votezi PDL, dar trebuie sa fii imbecil sa votezi usl.
  Trebuie sa fii imbecil sa nu vezi ca toate defectele PDL se regasesc inzecit, insutit sau chiar inmiit la usl. Trebuie sa fii imbecil sa nu stii ca cei din usl au furat de o mie de ori mai mult decit cei din PDL. Trebuie sa fii imbecil sa nu fi auzit de criza economica mondiala, sa nu fi aflat ca toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate, pentru a iesi din recesiune.

 23. Prea putini intelectuali desi nu sunt deacord cu actiunile guvernului, nu au curajul sa isi spuna parerea de teama sa nu fie asociati cu Basescu care linsat mediatic de ani de zile are o imagine distorsionata.Gestul lui Gabriel Liiceanu este de apreciat si incurajat.
  Acelas lucru se intampla si cu ONG-urile care tac malc si nu zic nimic, iar cand se vor trezi va fi putin cam tarziu.

 24. Fabula „Albinele si ursii” (dupa AMP) : Un urs bun apara de ani de zile un stup cu albine. Ursul bun crede ca este normal ca si trintorii sa munceasca. Un alt urs, foarte rau, incearca de ani de zile sa stapineasca el stupul si sa fure toata mierea. Intr-un an, din cauza frigului, ploilor, inghetului, inundatiilor, florile au fost foarte putine, in consecinta si mierea a fost putina. Ursul rau a convins trintorii sa-l sustina, afirmind ca de vina pentru conditiile climaterice nefavorabile este ursul cel bun. Lupta se duce acum intre ursul bun, care apara stupul, si albinele dezorientate, pe de-o parte, si ursul rau, sprijinit de trintori, pe de alta parte.

 25. „7. Quorum
  Sont déconseillés :
  a. Le quorum (taux minimal) de participation, car il assimile les abstentionnistes aux
  partisans du non ;

  b. Le quorum d’approbation (acceptation par un pourcentage minimal des électeurs
  inscrits), car il risque de créer une situation politique difficile si le projet est adopté par une
  majorité simple inférieure au quorum exigé.”

  „http://www.venice.coe.int/docs/2007/CDL-AD(2007)008rev-f.pdf” la pag. 15

  • valabil in 25/27 din cazuri. Nu sunt decat DOUA tzari in Europa cu referendumuri NEGATIVE (adica de demitere). Nu e bun procentajul? PS.In Austria perdantul pleaca (adica si parlamentul poate fi automat demis).

   • Este parerea juristilor care formeaza comisia de la Venetia, care au citat-o in argumentatia lor cei de la Curtea Constitutionala (nu stiu ce cum au citit-o … ca este foarte clar ce se spune acolo!!!)

    Faptul ca votul negativ este asociat automat cu votul pentru NU este un argument de bun simt.

    Poate ar trebui sa ne obisnuim sa acceptam si ideiile vesticilor atunci cand vrem sa stam alaturi de ei!

    PS: Nu cred ca poate contesta nimeni competenta comisiei de la Venetia in materie de drept constitutional.

 26. Se prea poate ca domnul Liiceanu să aibă dreptate. Nu fac politică şi cu cât ascult mai multe replici ale politicienilor, cu atât devin mai dezorientat. Dar elanul acesta de „patriotism” care i-a apucat pe unii chiar în momentul în care justiţia a început să funcţioneze, şi cu puţin timp înainte de alegerile normale, graba aceasta de a găsi soluţii mai „democratice” decât cele europene, de a miza pe populism, nu miroase a bine.

 27. Domnule Liiceanu, vă număraţi printre cele cîteva repere de verticalitate şi eleganţă pe care le mai avem. Vă rog să mă lămuriţi de ce un număr destul de mare de intelectuali în toată puterea cuvîntului se alătură (sau cel puţin se ţin deoparte fără nici o reacţie), acţiunilor „beneficiarului”. Să fie vorba de oportunism, de încercarea de a profita în vreun fel de o conjunctură din care speră să obţină oarece foloase (funcţii), sau să fie vorba doar de ticăloşie şi de dispreţ pentru noi toţi? Am suferit de-a dreptul văzîndu-l pe Varujan Vosganian alături de Crin Antonescu. Chiar colegi de partid fiind, cum poate un om care a scris o carte fabuloasă, fermecătoare, să legitimeze prin prezenţa sa o persoană atît de lipsită de substanţă şi de caracter, devenită o marionetă in acest scenariu grotesc? Acesta este doar un exemplu, însă mai sînt atîţia alţii…

 28. Draga domnule Liiceanu, desi va stimez si rareori s-a intamplat sa nu fiu de acord cu parererile dumneavoastra, dati-mi voie ca de data aceasta sa dau credit bunului simt popular in detrimentul logici dumneavoastra „de fier”. Asta pentru ca Beneficiarul si Victima 1 din asertiunea dumneavoastra sunt in opinia mea una si aceeasi „persoana”: clasa politica. In timp ce Victima 2 este si va ramane inca pentru ceva timp VICTIMA. Sper in disparitia acestei Republici Prezidentiale in detrimentul unei Regalitati chiar si formale. Sper intr-o societate civila educata, greu manipulabila, implicata dar nepolarizata artificial si care sa le dea peste mana in mod egal pretendentilor la ciolan. Sper …

 29. Sunt de’a dreptul induiosat. Cum vrea el Basescu sa ne salveze si noi nu si nu…

  nu s’ar putea face o republica specială in cadrul aceluiasi teritoriu pentru dl Liiceanu si pentru restul ” intelectualilor” sa ramana Basescu presedintele lor, sa’i dea dumnealui contributiile sa le administreze, sa faca justitia lor, politia lor si invatamantul lor. Zau,eu as sprijini initiativa si m’as da deoparte sa aiba si dumnealor loc… in felul asta nimeni n’ar mai fi victima, decat asumat…

 30. Cum de se poate insela atat de tare? O schema ridicola care nu tine seama de o realitate crunta. Cheltuielile bugetare au crescut. Taierile au fost fonduri mutate de la saraci la clientela pdlista.

  Nu mai am nici un pic de respect pentru acest om, Liiceanu. Oricum textele si ideile lui au fost in majoritate schematice si plictisitoare. Asa este si acest text. Pot sa-i insir o ora ce a furat basescu si gasca. Si el ne vb de apararea poporului.

  Cat de jos trebuie sa ajungi incat sa nu mai vezi evidente si sa spui aberatii de genul ca justitia incepuse sa mearga. Ca economia a fost salvata in conditiile in care viata romanului a fost cea mai afectata,din punct de vedere economic, din europa. Jaful si nedreptatea a saracit pe romani.

  Vreau doar sa-l intreb pe acest domn: nu intelegi ce se intampla? Ai dosar si esti la mana lui Base? Esti si tu in echipa de furat a lui Basescu? Ma uit la tine cum folosesti argumente complicate pentru a dovedi lucruri care nu sunt rezultatul unei judecati, sunt doar prejudecati Ai opinii deja formate dl Liiceanu si crede-ma sunt foarte proaste.

 31. „De ce este genial acest scenariu? Pentru că beneficiarul își atinge ținta (lichidarea victimei 1) activând în final victima 2 pe care, în prealabil, victima 1 încercase să o salveze.”

  Nu pot decat sa zambesc amar la acest „sa o salveze”. Daca asta e parerea dvs…

 32. Victima
  din Drept Penal
  1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa ceara repararea integrala a prejudiciului suferit sau restabilirea drepturilor incalcate.
  2. Persoana fizica ce constituie subiectul pasiv al unei infractiuni, asupra careia se rasfrang direct consecintele faptelor infractionale.

  Deci referendumul este sau o fapta ilicita sau o infractiune… Victima Basescu?
  Observ in ultimul timp ca dl.Liiceanu apare pe la tv sau foloseste unealta sa de lucru ( cuvantul) dandu-si cu parerea despre lucruri care, evident, nu le intelege, cum ar fi politica, economia, finantele…un singur lucru insa il face bine: il iubeste atat de mult pe Basescu incat nu se poate abtine sa nu ne tina si noua prelegeri cu ideile imprumutate de la acesta, ca de ex. mult iubita problema cu justitia, care este tema preferata a lui Basescu. Ideea actuala, cum ca USL vrea puterea ca sa anihileze justitia – in afara de faptul ca e o supozitie, seamana mai degraba cu ” hotul striga – hotii ! -” si sunt convins ca dupa ce Basescu ne va lasa cu politica lui desteapta, va trebui la un moment dat sa dea socoteala pt faptele lui din dosarele momentan blocate.

 33. Scuzati-mi inconstienta, „maestre”… Si Ceausescu ne facea bine, iar noi, viitoare si inconstiente victime, satule de acel bine monstruos, l-am judecat si condamnat. Acelasi lucru se intampla si acum, o mana de oameni incearca sa ne convinga ca suntem niste viitoare victime care isi risca existenta printr-o eventuala alegere care contravine catorva… Stimate domn, nu fiti partas la aceasta manipulare abjecta pe care cei putini o doresc in defavoarea celor multi, haideti sa ne infruntam democratic la vot… Si inca ceva, noi nu v-am jignit, desi poate am avea motive, nu ne mai jigniti nici dvs. indoindu-va de capacitatea de discernamant a acestui popor.

 34. D-le Liiceanu,

  De cand un popor are perspective de dezvoltare atunci cand se inchid scoli si spitale ?!

  Inainte sa mai scrieti astfel de articole ganditi-va cum vreti sa ramaneti in viitor in memoria oamenilor si in istorie..

 35. De ce nu va vine sa credeti ca „bas-escu” este o victima? Aveti atata ura, incat nici nu mai aveti rabdare sa judecati ce vrea sa spuna autorul!!!
  Ia puneti-va in locul lui Basescu? Sau ce? Credeti ca Hitler nu s-a socotit „o victima”?
  Speram ca pe d-l Liiceanu il citesc doar intelectualii. Doamne, ce s-ar fi facut Caragiale, daca ar fi fost citit pe vremea lui, de POLITRUCII de azi?
  Victimile sunt clare: Basescu, pentru ca se considera el si il mai considera asa ceva si toti cei care-l sustin, si poporul, care sunteti si voi, dar mi se pare ca habar aveti ca sunteti VICTIME. Lucru ce este foarte grav! De fapt, din cauza asta nu ne mai revenim, pentru ca nu realizam… de 22 de ani CE SUNTEM, dar ne dam repede importanta, incrucisand spadele pe internet…
  Asa a patit si Eminescu, cu cei care ii sustineau pe spionii austro-ungari! Ei nu au stat sa judece ce vrea sa spuna Poetul in articolele sau, au gasit repede o hiba, cu mintea lor desigur, si au trecut la atac…

  Va si credeti „solutie finala”, ce mama masii! Habar mai aveti sa faceti o analiza a unui articol! Imediat ce ati vazut ca este a unuia care s-a pacalit odata si a sustinut candidatura unui prost de politician, gata, sariti pe el ca ulii! Cred ca nici nu mai cititi, va uitati la autor si, va puneti parerile la comentarii.

  „Romane, nu da in roman,
  findca iti este frate!”

  Si eu l-am sustinut pe porcul asta, numit Basescu! Si am vazut ca m-am pacalit… Asta inseamna ca trebuie sa mai loviti si voi? Ma-ndoiesc!
  Dar, hai, sa zicem ca il dam jos pe porc si il punem pe bou, adica pe Crin sau Tonta! Ce castigam?

  Mai desteapta a dovedit ca este „prostimea”! Ei nu l-au contrat repede pe d-l Gabriel Liiceanu, dar a stiut sa nu se prezinte la referendum! Cheltuieli de dragul cheltuielilor in prag de CRIZA! Pentru ca aceasta criza nu este si la ei, ci doar in buzunarele noastre, de care lor nu le pasa…

  In loc sa hotarati sa fim ceeace am fost (Monarhie Constitutionala), prindeti repede „momeala” politruca, de a transforma un articol in prilej de a va etala parerile, care oricum, vor avantaja pe porcii politicieni, nicidecum pe vre-unul dintre noi…

  Treziti-va doamnelor si domnilor! Renuntati la polemici si referiti-va la arta literara, chiar daca va prezinta o tema politica.
  Intelectualitate romana: te rog nu mai intra copilareste in gaura neagra declansata de Patapievici! Refuzati jocul politic alba-neagra = guvernare-opozitie! Lor le convine, ca se joaca pe 3-6 mii de euro salarii, DAR VOI??? indiferent in ce tabara s-ar afla…

  Fiti destepti: TREZITI-VA SI HAI SA NE UNIM, NU SA NE DEZBINAM MAI RAU!
  Intai, trebuie sa extirpam cancerul, tumoarea comunista mare cat 65 de ani! Apoi, dupa ce vom fi mai intai ceeace am fost, pana la 30 Decembrie 1947, putem sa ne gandim si la altceva…

  Eu m-am pacalit o singura data, cu porcul asta de Basescu, dar nu vreau sa ma mai pacalesc cu niciun porc din actuala „elita” (cum zice alt porc, Socaciu, cobzaru’).
  Niste regi, nici macar romani, au facut din Romania o tara respectabila (a patra putere economica, politica si militara europeana), iar porcii astia comunisti, care mananca … ca sunt romani, ne tot fac de ras de 65 de ani, ne-au imbolnavit natiunea si azi doar privesc la noi si rad copios ca, la cea mai mica agitatie, unii ne aprindem, iar altii luam foc de-a binelea…

  Cui nu-i convine tonul, sa ma scuze!

 36. Orice om intreg la minte, care a inteles ca are o tumoare canceroasa, se duce la doctor si o extirpeaza imediat. Pentru ce? Ca sa redevina ceeace a fost: un om fara tumoare!!! Dupa aceea, va face tot posibilul sa nu se mai imbolnaveasca, adica sa nu mai recidiveze in el acel cancer…

  Asa ar trebui sa facem si noi cu acest comunism, cancerul nostru „pan-national”! Comentariile non-sens alimenteaza tumoarea, ne mentin BOLNAVI.

  ACEST ARTICOL NU A APARUT PE ZIARE.COM
  Acolo, a comenta fara sa te referi la „arta de ascrie” este ceva obisnuit… Dar aici???
  Parol! Ei as! Ce sunteti copiii?

 37. Am citit acest articol si imi pare rau de poporul roman ca nu intelege ce se intampla. Orice actiune de acest fel costa mult si de unde? Din buzunarul lor. Cine vrea sa darame presedintia? Si pentru ce? Pentru spalarea unor vechi pacate ale unui regim care pe vremuri se numea „NEOCOMUNIST”? A-ti uitat frati romani de aceste lucruri. A-ti luptat pentru ce? Cine sunt oponentii lui Basescu? Si nu mai intru in amanunte ca toata tara stie de ce am ajuns aici. In 1990 Romania avea ZERO lei datorie externa si multi bani de incasat de la multe state. Dupa 10 ani de conducere NEOCOMUNISTA tara nu mai avea nimic de primit de nicaieri. Nu va intrebati unde sunt acele fonduri? De ce Romania a trebuit sa acceseze fonduri internationale care implicau aservirea financiara?
  De ce trebuie sa stam drepti in fata unei oranduiri mondiale noi cand nu avem nevoie de asa ceva?
  Avem tot ce ne trebuie in aceasta tarisoara binecuvantata dar, nu ne putem misca de politica.
  Cu durere in suflet va spun ca mi-as dori ca mamaliga sa mai „explodeze” inca o data si sa facem curatenie in curtea noastra. Avem valori maxime afara din tara. Oare de ce? Pentru ca trebuie sa intelegem ca acea mentalitate comunista trebuie sa dispara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro