La fel cum Ștefan Hrușcă apare brusc peste tot în apropierea Crăciunului, la fel presa și politicienii români își scot de la naftalină cunoștințele aleatorii despre Uniunea Europeană în apropierea alegerilor pentru Parlamentul European. Apar dezbateri și mesaje, propagandă electorală și promisiuni făcute prima oară în 2007 și, ca în multe alte state membre ale UE, toate sunt deseori paralele cu realitatea europeană.
Doar că 2024 este anul cu cele mai multe scrutine electorale în lume, iar dezinformarea rusească funcționează la viteză maximă. Toate agențiile internaționale care se ocupă de asta au lansat avertismente peste avertismente despre amenințarea reală ca alegerile, toate alegerile, să fie influențate de valul nesfârșit de minciuni care vin de la Est.
Scopul? Destabilizarea și destrămarea unității Europei și a Vestului, slăbirea sprijinului pentru Ucraina și abolirea sancțiunilor pentru țarul Putin și curtea sa feudală. Pentru început.
Iar în cazul alegerilor europene, deja vai de capul lor din perspectiva participării la vot, dezinformarea poate distruge și fragilul nivel de înțelegere pe care românii îl au cu privire la Uniunea Europeană.
Haideți să vedem care sunt cele 4 stadii de vrăjeală marca Putin care au explodat și vor tot exploda pe rețele sociale și canalele de media românești în perioada aceasta și emoțiile pe care vor ele să le producă în români.
Notă: dar înainte de toate, trei precizări:
De ce dezinformare ”rusească”?
Prima, de ce dezinformare rusească? Sigur românii sunt capabili să inventeze minciuni și de capul lor, nu? Sigur se pot găsi conspirații, invenții și alte bazaconii la orice masă din orice cârciumă din orice sat?
Multe dintre criticile la adresa UE, problemele instituțiilor europene sau gafele făcute de politicienii și funcționarii UE circulă prin spațiul public încă de la geneza Comunităților europene, când Putin habar el n-avea ce fel de palate și amante va obține cu prețul unor oceane de sânge nevinovat. O mare parte dintre minciunile cele mai populare despre Uniune sunt de sorginte britanică, inventate de către Nigel Farage și al său UKIP (care a avut o contribuție majoră la serie de evenimente care au dus la Brexit). Altele sunt găselnițe ale euroscepticilor sau naționaliștilor de pretutindeni, din Franța, Danemarca, Olanda și așa mai departe.
Dar zilele astea, ele sunt instrumentele cu care lucrează armatele de troli ruși (și mai nou chinezi). Nu știu dacă atunci când te angajează Vitaly să creezi 100 de profiluri false de Facebook, Insta sau TikTok primești un manual de utilizare sau o Biblie a minciunilor, dar alinierea de interese între aceste minciuni și nevoile rușilor de a destabiliza Europa este indiscutabilă.
Așadar, rămâne dezinformare rusească prin volumul de mesaje, prin fondurile folosite pentru a le distribui și numeroșii aliați sau idioți utili folosiți de ruși și mai ales, prin faptul că servește în mod direct intereselor Kremlinului. Iar dacă cineva undeva se va supăra și va zice ”hei dar eu m-am gândit că Von der Leyen este reptiliancă de pe vremea lui Lorin Fortuna”, iertare, vă apreciez originalitatea dar tot jocul rușilor îl faceți promovându-le mesajele.
Ucraina
Ceva ce nu discut în acest articol este dezinformarea directă sau nu despre Ucraina. Există o corelare importantă între mesajele anti-UE și cele anti-Ucraina, directă sau indirectă, iar poate principalul scop în 2024 a tuturor fondurilor cheltuite de Rusia pe dezinformare este slăbirea sau încetarea ajutorului european pentru Ucraina.
Dar pentru cei mai mulți români, legătura pe Ucraina este mult mai clară și evidentă. Alte subiecte însă nu sunt la fel de ușor de identificat ca fiind de proveniență rusească, iar pachetul de mesaje despre imigranții ucraineni, despre românii din Ucraina sau probleme ca cerealele ucrainene transportate prin România ar merita propriul lor articol.
Critici legitime versus minciuni maligne
A treia clarificare care trebuie făcută este legată de o formă a dezinformării numită ”mis-informare”, unde informații adevărate sau parțial adevărate sunt prezentate eronat, a la Radio Erevan, intenționat sau nu.
De exemplu, se ia o poveste despre o lege a UE care se asigură că legumele și fructele care se vând pe piața comună respectă niște standarde comune (fără troglodiți și forme dubioase, de exemplu). Se scoate din context și se publică doar informația că UE reglementează curbura bananelor și se mai adaugă comentariu că ”altceva nu au mai bun de făcut funcționarii de la Bruxelles” și bam, uite cum se fabrică o dezinformare.
O mare parte din ideile care stau la baza dezinformării, mai ales de la punctele 1 și 2 de mai jos sunt cvasi-legitime sau au baze reale. Uniunea Europeană este departe de a fi perfectă. Instituțiile europene și legislația UE sunt construite tot de oameni, de greci sau francezi sau cehi și din 2007 de români și bulgari, cu toată… să zicem, excentricitățile pe care fiecare popor le-a adus în proiectul și birocrația Uniunii.
Dar este o linie, deseori fină, între a zice ”acest subiect ar trebui reformat în interesul României” (de exemplu legislația pe gazul natural ca energie de tranziție în cadrul Green Deal) și a afirma că ”Uniunea face rău României prin acest proiect”.
Ar fi bună și o discuție reală și matură despre problemele adevărate ale UE, despre zonele gri, despre găurile legislative sau abuzurile instituționale care se fac din inerție, nepăsare, incompetență sau lipsă de voință politică și, mai ales, despre milioane de euro cheltuite aiurea.
Dar până atunci să încercăm măcar să ne ferim de minciuni. Iată câteva stadii ale dezinformării (cu mențiunea că cele mai bune, dar cele mai bune dezinformări le pot combina pe 2,3 sau chiar toate 4):
1. Ridiculizare
Mesaje: ”UE trebuia să rămână la economie, au luat-o pe arătură”, ”Ăia de la Bruxelles se ocupă numai cu tâmpenii”, ”Nimeni nu ia în serios Uniunea Europeană când e vorba de AI/război/arme/bărbați adevărați”, ”Liderii europeni sunt niște pămpălăi”
Linii de discuție:
- UE se ocupă cu lucruri inutile, cum ar fi reglementarea apei din WC-uri, protejatul porcilor sau cu ce conțin micii de pe grătar;
- Cei de la Bruxelles sunt rupți de realitate, au salarii exagerate, nu sunt aleși democratic, nu se compară cu lideri ”adevărați” ca Putin, Erdogan sau Trump și eventual sunt efeminați sau perverși;
Primul stadiu este unul confortabil pentru români, cel al luatului la mișto, al ridiculizării. Informațiile despre UE sunt scoase din context și până se apucă oricine să zică ”stai, de fapt nu e chiar așa”, râsul s-a râs și mințile celor care au citit titlul postării sau au ascultat reelul cu poanta sunt deja afectate. E mult mai ușor să distrugi încrederea în ceva în felul acesta decât să îl ataci în mod direct.
Nu ajută faptul că instituțiile UE au deseori limbaj de lemn și, ca orice mari birocrații, au dificultăți în a se adapta dinamic la comunicarea modernă fără a da în penibil. Nu ajută nici că nu toți cei care lucrează la Bruxelles sunt carismatici, sau măcar cât de cât cunoscuți în România. În absența unei baze legitime de cunoaștere despre UE, este ușor să o iei peste picior, mai ales când diversele… particularități ale Uniunii o fac și vulnerabilă la asta când sunt scoase din context sau manipulate.
Scopul e clar: dacă nimeni nu mai ia UE în serios, nivelul de încredere scade și implicit încrederea în deciziile sale, de exemplu să sancționeze Rusia pentru invazia Ucrainei.
Cum contracarăm:
Problema este că deseori este complet legitim și, sincer, extrem de amuzant să te râzi de Uniunea Europeană. Vă recomand DG MEME, MEP Assistant sau Schuman Show pentru râsete legitime și chiar dacă o parte importantă din ce postează ei necesită un dicționar de termeni din limbajul de lemn UE, e umor făcut fără alt scop decât umorul.
E greu să contracarezi ceva amuzant cu ceva serios. Deseori miștourile de sorginte rusă au un mesaj subliminal direct : la noi e mai bine, sau alternativa e preferabilă. Iar asta e o deschidere bună pentru o ridiculizare (dar cu mai multe date solide) a ideii că în Rusia e mai bine decât în Europa. Mesajul l-ați văzut peste tot zis și rămâne unul bun: ”de ce nu se mută toți oamenii care cred asta în Rusia în loc să caute job în Germania?”
Cel mai bine e să lăsăm oamenii să râdă, apoi să îi ajutăm să râdă și de procentele electorale ale lui Putin iar apoi să râdem și de lucruri domestice din România, care de cele mai multe ori fac să pălească orice amuzament stârnit de Bruxelles.
2. Apatie
Mesaje: ”UE nu a făcut nimic bun pentru România”, ”Ce mi-a adus mie bun UE??”, ”Suntem în UE degeaba!”, ”UE nu se poate pune cu Rusia/China etc.”
Linii de discuție:
- Dăm banii românilor la UE degeaba și nu se schimbă nimic, 17 ani de UE nu ne-au adus nimic, o ducem tot mai rău;
- UE nu ne poate salva, ia decizii tot mai proaste sau e incapabilă să rezolve probleme;
Unul dintre scopurile de bază ale dezinformării rusești este să scadă încrederea oamenilor în sistemul european, în instituțiile lor și prin asta să distrugă unitatea europeană care le poate face față rușilor. Să creezi impresia că Europa este degeaba în România e o linie clar utilă Kremlinului și strategia apatiei se corelează perfect efectului psihologic prin care ne este mereu mai ușor să credem că lucrurile merg mai rău decât înainte.
Nu doar românii sunt vulnerabili la asta. În 2016 Austriecii aproape au ales un președinte eurosceptic, Norbert Hofer, care a dus o campanie cu mesaje puternice despre cum austriecii o duceau rău chiar într-un an în care nivelul de viață al austriecilor era mai bun ca oricând (locul 4 după mai mulți ani pe 6, ulterior pe 1 în Europa în 2017) și economia începea să își revină după criza din 2008. Este ușor să crezi că o duci rău, cine poate zice de altfel că totul îi merge bine?
Dar apatia față de Uniune este un factor principal, deși nu singurul, pentru care oamenii nu ies la vot la alegerile europene, sau pentru care temele de dezbatere din campaniile electorale pentru ele sunt paralele cu puterile sau competențele UE. Asta dă spațiu de manevră partidelor naționaliste sau anti-UE să se mobilizeze cu mesaje anti-sistem și, ce coincidență! Multe dacă nu foarte multe din partidele anti-UE par a fi sprijinite, direct sau indirect, de Kremlin. Uite aici sau aici sau aici câteva argumente, dar internetul este plin de rapoarte sau declarații despre asta.
Iar în România, unde nivelul de încredere în instituții este oricum slab, apatia este o strategie bună. Câtă vreme cineva nu percepe pe pielea lui, direct, un avantaj sau beneficiu, reflexul este din păcate să nu se gândească la el. Iar de aici la a-l nega este doar un pas.
Cum contracarăm:
Începând cu suma mereu crescătoare dar infinit sub-estimată a banilor primiți din 2007 și până acum de la UE (momentan cam 60 de miliarde ), apatia poate fi contracarată mult mai ușor decât celelalte 3 stadii.
Absolut fiecare român a beneficiat de pe urma Uniunii Europene. Nu este o părere, sau o exagerare, ci un fapt demonstrabil, chiar dacă poate necesita o conversație mai amplă. De la accesul la studii și muncă în afară și deci oportunitățile economice create de UE și până la toate creșterile statistice în calitatea vieții, aveți surse destule peste tot. Eurostat este un loc bun de început.
Dar cel mai eficientă este mereu o personalizare a beneficiilor. De exemplu, lui George Simion îi puteți arăta că firma unde a fost director de marketing între 2012 și 2020 a luat bani frumoși (20 de milioane de euro) din proiecte europene. Deci putem spune că un partid ca AUR, de exemplu, a beneficiat cel puțin indirect de pe urma apartenenței României la Uniunea Europeană.
3. Furie
Mesaje: ”UE vrea să ne fure resursele”, ”UE ne ține săraci ca să ne vândă gunoaiele lor”, ”UE ne exploatează ca mână de lucru ieftină și atât!”
Linii de discuție:
- UE este controlată de vestici (de exemplu francezi sau germani), sau chiar de interese obscure care vor să exploateze România și să ne fure valorile și resursele;
- UE vrea să ne țină subdezvoltați și săraci, au ceva cu noi anume;
Următoarea emoție care îi mână pe oameni la urme pentru a vota cu cine și-ar dori Vladimir Putin este furia. Iar furia o creezi atunci când identifici, sau eventual inventezi, un dușman pe care oamenii nici nu știau că îl au. Iar dușmanul acesta, deseori cineva incert dar care controlează UE sau se manifestă prin Uniune, vrea să facă rău românilor.
Povestea cu portul Rotterdam a tot reapărut și multe altele ca ea, toate cu un termen cheie care a deveni popular, mai popular decât orientalul ”Înalta Poartă”: colonie. Europa ne face colonie, adică ne ocupă, ne forțează să facem ce vrea ea și ne fură resursele (ceva deseori corelat cu scandalul firmelor austriece în tăierile ilegale de păduri), ne fură oamenii care pleacă ”pribegi” în Europa, ne fură tineretul care pleacă la studii și nu se mai întorc, rămânând să muncească ”la stăpân” ca un fel de Păcală căruia nu i-a mai ieșit schema.
Este o linie puternică de dezinformare pentru că îmbină bine scandaluri și probleme reale, cum ar fi povestea Roșia Montană, cu ideea că există un plan, o voință malefică, unită, în spatele lor. Nici nu mai e nevoie să zică ceva de Rusia ca alternativă pozitivă – dimpotrivă, furia merge cel mai bine dacă are o singură direcție. Concluzia vine după ce ne trezim în Parlamentul European cu un grup imens de eurosceptici dornici să blocheze progresul UE în favoarea Rusiei sau chiar a Chinei.
Cum contracarăm:
În fața emoțiilor puternice nu te poți pune ușor. E ca și cum ai încerca să calmezi un taur înfuriat. Dar așa cum fac sau făceau pe vremuri matadorii, furia poate fi redirecționată. O mare parte din fricile celor dornici să se supere pe UE sunt reale și îndreptățite. Da, sunt uneori practici rele ale unor companii vestice față de români, de exemplu diferența de conținut la produsele vândute în Europa de Est, sau plecarea tineretului în Vest.
Primul lucru de zis la aceste emoții, mai degrabă decât a zice ”nu-i așa” este ”da, e o problemă, dar Europa e de fapt cea mai bună soluție”. Pentru tot, de la lipsa de oportunități economice la diferențele structurale între Est și Vest, Uniunea are de fapt programe. Fondurile alea europene de care auzim mereu sunt de fapt într-o mare proporție fonduri structurale, tocmai ca să ne ajute să depășim decalajele.
Dacă cineva ne vrea să fim ”colonie” (și eu personal aș pune bani pe Putin), cel mai bine e să ne uităm la banii care ne ajută să nu fim iar banii aceștia vin din Europa. Vorbim de toate, de energie, de fonduri pentru agricultură, pentru alimente mai curate, pentru reconversie profesională sau chiar și bani pentru pachete de alimente și medicamente pentru cei defavorizați.
”Da”, e rău că se întâmplă lucrul X sau Y, că pensionarilor le e greu, că avem spitalele arhipline de canceruri legate de alimentație proastă sau aer poluat! Și Uniunea Europeană este cam singura entitate care se mișcă, încet sau repede dar se mișcă, pe toate astea. Că nu îi vedem pe ruși sau pe cei care le ridică osanale făcând ceva REAL pentru toți pensionarii ăia pe care îi mint cu nerușinare ca să le fure votul.
4. RO-Exit
Mesaje: ”UE vrea să distrugă tot ce este „frumos” și „sfânt” în România”, ”UE este proiectul lui Soroș/Bill Gates/al evreilor ca să ne bage valori necreștine pe gât!”, ”Europa este compromisă moral și religios!”, ”UE vrea să ne facă pe toți gay/atei/musulmani!”
Linii de discuție:
- UE este o conspirație pentru a distruge familia tradițională, promova obligatoriu ideile LGBT și ateismul;
- UE vrea să ne facă tabără de musulmani și imigranți;
A patra emoție vizată de dezinformare este frica.
Ajungem la conspirații sau idei care pot face cel puțin discutabil simțul realității al celor care le promovează (dacă nu am fi deja prinși în România în câteva percepții radical diferite față de ceea ce înseamnă cuvântul ”real”). Aici este extrem de sensibil acest stadiu de dezinformare, pentru că accesează credințele adânci, deseori religioase, ale publicului său țintă. Clamează erodarea unor valori pe care le consideră în același mesaj fundamentale (ceva în sine discutabil) și este de departe cel mai periculos mod în care propaganda și dezinformarea anti-UE se manifestă.
Iar asta pentru că impune ca și concluzie logică respingerea fundamentală a Uniunii Europene, deci RO-Exit, chiar și în era post-Brexit unde am văzut cu toții cât de proastă poate fi o așa idee. Dar dacă se pune problema că UE atacă cele mai de bază valori, ce înseamnă a fi un om, un bărbat, o familie, religia?
Rusia are o obsesie cu drepturile LGBT care poate fi rezumată cu un termen: ”gayvropa”. Prezent la început în mediul intern și apoi explodând în spațiul ex-sovietic sau de Est, campania complexă de discreditare, dezinformare și demonizare a persoanelor LGBT s-a combinat bine cu multe voci băștinașe, în România și în alte locuri. Afirmații auto-contradictorii că există o ”agendă LGBT” care conduce UE dar că în același timp minoritatea LGBT este prea mică ca să justifice schimbări societale(deci ori conduc UE ori sunt prea puțini) sunt puzderie.
Dar campania este reală, amplă și ale legături cu numeroase organizații ”pentru familie”, sau pentru tradiții, posibil deseori ignorante despre felul în care ele avansează interesele rusești.
În paralel dar pe aceeași linie de amenințare fundamentală este campania de dezinformare pe migranți. În țări care din 2016 încoace au primit zeci sau sute de mii, dacă nu milioane de persoane venite din Africa sau Asia, asta mai e cum e (adică există un nivel de legitimitate înainte ca dezinformarea rusească să tragă totul în noroi). În România însă cifrele sunt mult, mult mai mici (un pic peste 10.000 de cereri depuse în 2023, o mare parte de persoane venite pe filieră de muncă).
Chiar și așa, mențiunea musulmanilor ca o mare amenințare apare recurent în propaganda anti-UE din România și mesaje cotidiene a unui număr mare de politicieni sau personalități. Pare paradoxal că asta funcționează într-o țară cu regiuni unde minoritățile musulmane trăiesc în pace dintotdeauna, dar tensiuni pot apărea oricând, manifestate și în cele mai ridicole moduri.
Cum contracarăm:
Nu există un răspuns ușor aici, dincolo de refugiul constant al oricărui orator care nu știe ce să zică în fața unei probleme generale a societății sale: educație. În principiu, educația pe problematica valorilor fundamentale nu înseamnă să le critici sau negi pe ale celor care se tem că UE vine să le distrugă familia. Înseamnă, în primul rând să arăți că toleranța nu înseamnă distrugerea ”frumosului” românesc.
Dacă acceptăm pe acei azilanți musulmani (sau sikh sau orice ar fi) nu înseamnă că trebuie să acceptăm ca ei să aplice valori culturale sau religioase care sunt incompatibile cu legislația României. Dacă acceptăm că persoanele LGBT au drepturi civile, nu erodăm cu nimic drepturile pe care toți ceilalți le au deja. Nu ne face nimeni copiii ghey dacă acceptăm ca oamenii gay să existe și să aibă drepturi. Sigur, aici putem avea ulterior o discuție despre ce înseamnă să fii LGBT, musulman, ateu sau orice altceva diferit de un dac ultra-ortodox, dar deja asta ar duce discuția altundeva.
Mesajele cele mai bune anti-dezinformare sunt cele mai scurte.
Dar asta nu este o discuție ușoară iar ce scrie mai sus este o super-simplificare a ceva ce poate lua și zeci de ani, în contextul în care ultimele decenii au văzut o contra-reacție din partea nu numai a Rusiei pe aceste teme, manifestată nu doar prin dezinformare. Dar există soluții. Câți români care au militat pentru referendumul pentru familie cunosc persoane LGBT? Câți dintre cei care se laudă pe social media că vor să se opună ”islamizării” României știu câți migranți vin de fapt la noi (sau ce religie e cel sau cea care le face șaorma?). Uneori o simplă expunere la obiectul fricii poate fi utilă.
Pentru mai departe
Este greu să tragi o concluzie când vine vorba de dezinformarea rusă, pentru că este extrem de adaptabilă și schimbătoare. Este, de altfel, făcută de oameni, cel puțin câtă vreme nu le ia AI-ul și joburile trolilor ruși. Este flexibilă. O temă care îi va ține zile în șir ocupați pe jurnaliști sau pe cei care pot să contracareze minciunile cu cercetare metodică și fapte va fi mâine uitată de postaci și troli, care vor găsi mereu ceva nou.
Iar acel ceva nou îi face pe politicienii care sunt alimentați indirect sau direct de dezinformarea rusească extrem de eficienți pe social media. Acolo unde noul și senzaționalul este principala monedă este greu să vii cu adevărul din urmă.
Uneori tot ridiculizarea este cea mai bună metodă de contracarare. Alteori trebuie întrebat de o mie de ori, dacă e nevoie, ”cine are interes să credem asta?” sau ”cine câștigă din mesajul ăsta?”.
Mai departe, vă recomand călduros să vă abonați la diversele canale de media ale EUvsDisinfo, principala inițiativă formală a UE legată de dezinformarea rusească, sau să vă căutați alte resurse dacă preferați, aici sau aici sau aici și așa mai departe (de ce nu toate?).
Cert e că dacă am trata dezinformarea prin vigilență în primul rând am fi deja mai rezistenți ca societate. Sau măcar, mai puțin dispuși să-l facem și mai fericit decât o fi deja pe Vladimir Putin.
In curând vom vedea portavocile tirspoleze, vorbitoare de limba română, la treabă.
Îi enumăr la sfârșit.
Multumim pentru articol. Problema e ca toti analfabetii functional au drept de vot.
1, Da, eu sunt unul dintre cei care critica aspru EU.
2. Eu l-am criticat si pe Ceausescu.
3. Eu am criticat si concernul la care lucram, care ma platea regeste.
4. Am criticat si nefasta si copiii. Eu cred ca prin critica ajutam ca lucrurile se se perfectioneze.
5. A-i acuza pe cei care critica EU ca ar fi oamenii lui Putin e absolut penibil. E ceva din mostenirea comunista cind „agenturili straine”, isi bagau coada in maretia comunista.
6. Am participat la multe proiecte europene si stiu cite ceva despre marea actiune de ardere a banilor.
7. Începând cu suma mereu crescătoare dar infinit sub-estimată a banilor primiți din 2007 și până acum de la UE (momentan cam 60 de miliarde ), apatia poate fi contracarată mult mai ușor decât celelalte 3 stagii. Asta e un argument des intilnit pro EU. V-am platit, (mituit) faceti ca noi. Unde au ajuns banii? E vorba de 3,5 miliarde anual. Ce s-a facut cu acesti bani?
8. Parerea mea e ca EU e pe un „Holzweg”, nu e vorba de mici erori, e vorba de o structura absolut defectuasa.
9. Da, EU e o gaselnita frumoasa, ar putea aduce multe cetatenilor europeni, dar si comunismul a fost un lucru frumos, unii spun ca doar a fost pus in practica defectuos. O idee generoasa poate fi distrusa de o practica prosteasca.
10. Iata ca am ajuns la cele zece porunci, inteleg ofensiva pro EU a celor care maninca o piine alba, f alba in EU, dar poate ca ar trebui sa-si niniseze apelul, asa cum suna e extrem de neconvingator. Eu as fi de acrd ca Sosoaca sa ia postul Ursulei. fac pariu ca nu va fi mai rau :)
Domnul meu, de nu era UE mai lucrai matale prin Nemtia si mai ales la companii din alea de te plăteau regeste? Mai aveai libertatea de a circula cu buletenu pe unde vrei tu prin Europa, fără să te întrebe nemeni nimic? Critica bună e una dar heitareala si ranchiună is altceva.
Daca proiectul UE este gresit de la cap la coada si are o structura defectuoasa de ce nu va mutati sa traiti intr-o tara care nu este in UE, cum ar fi Rusia China Belarus sau chiar Turcia? de ce va chinuiti in Germania? Intreb foarte serios, poate reusiti sa enumerati tot 10 puncte pentru care merita relocarea si traiul la pensie linistit in una din aceste tari
@george,
1. traiesc unde vreau, ca-mi permit.
2. cum am spus, imi doresc ca aici unde traiesc si unde am muncit si am platit taxe de m-am cocosat, sa fie bine, atit pt mine cit si pt copii.
Si ACTUALU EU nu e bun, ne duce catre prapastie.
Pai tocmai pentru ca stai unde vrei si iti permiti de ce nu vrei sa stai in Rusia Belarus China sau Turcia pentru ca sigur iti permiti ? De ce vrei sa stai într-o tara unde totul este gresit?
Tu esti A3, da’ te machezi rosu-republican ca sa ne pacalesti ca esti Europa Libera. Si vrei sa salvezi UE de neomarxism, de incalzirism si de Ursula. Tu, Trump, Dragnea, Piedone si Mircea Badea. O echipa de AUR pentru Olimpiada din UE.
0. N-am înțeles de ce pentru autor dezinformarea este (a ajuns) „rusă” (ca limba rusă, Slava Rusă). Trece repede autorul și peste „profiluri false” de parcă ar trebui toți să avem „profil” și încă de-ăla bunu’.
(Off-topic)Fracturi de logică s-ar spune. Ca în „Câți români care au militat pentru referendumul pentru familie”. Pentru că referendumul însuși dacă-mi aduc aminte avea fracturi de logică(obligativitate constituțională formală pentru îndeplinirea unor condiții doar la un anumit moment, și care se pot îndeplini fără restricții pe cale legală la acel moment)
Europa (nu uniunea, ci Europa ca spațiu cultural) se bazează pe două valori fundamentale: libertatea și spiritul critic. Fără ele nu are nici un sens, aici aveți dreptate. Nu aș mișca nici un deget pentru o Europă fără libertate sau lipsită de spiritul critic. Utopiile (inclusiv comunismul) s-au născut din cele două, libertatea de exprimare și critica societății din perioada respectivă. Evident, comunismul a fost „frumos” ca utopie dar catastrofal în practică. Încă aștept să văd omul care va vrea să spele closete din vocație, că asta era teoria, o să muncim doar ce ne place :)
Însă este o diferență între libertatea de opinie și dezinformare. Oamenii sunt vulnerabili la dezinformare, cel puțin pe termen scurt. În timp adevărul iese la iveală, dar uneori abia după ce arzi în cuptor evrei, extermini „chiaburi” sau mai știu eu ce nenorociri faci. Dilema momentului e tocmai asta, cum combați dezinformarea fără să îngrădești libertatea, și mai ales fără să reprimi spiritul critic. Este evident că rușii au perfecționat această instituție a propagandei, dacă mă gândesc bine e singura lor armă care a funcționat- și funcționează – în acest război. Nu e deloc ușor să răspunzi la dilema asta. Evident că poți suprima unele mijloace care au legătură directă: posturi tv, ferme de troli, dar oamenii chiar s-au organizat bine și au metode destul de sofisticate. Esențial e însă nu să îi împiedici să se exprime, ci să ai o opinie publică pregătită și conștientă. După părerea mea ascensiunea fascismului are o legătură strânsă cu apariția radioului și posibilitățile enorme de propagandă pe care le-a deschis. Acum însă oamenii sunt destul de imuni la acest tip de propagandă, așa cum sunt imuni la tonele de publicitate de la TV. Dar propaganda prin rețelele de socializare e ceva nou pentru care probabil încă nu sunt pregătiți. Pentru mine, ca om trăit și în celelalte vremuri, propaganda rusească e destul de transparentă, că unele lucruri nu se schimbă, în continuare Camil Camilovici e inventatorul cămilei, dar văd persoane tinere care nu au „imunitate” cum încep să spună brusc aberații (din care unele sunt chiar contradictorii) fără să aibă vreo îndoială …
Asta cu ”comunismul a fost „frumos” ca utopie dar catastrofal în practică” e un fals total, am mai auzit-o de la mulți fără gândire critică. Comunismul a fost încă de la nivel ideologic o catastrofă, dar a avut putere de seducție pentru că a exploatat cinic frustrări sociale. Doi la mână, asta cu „Europa (nu uniunea, ci Europa ca spațiu cultural) se bazează pe două valori fundamentale: libertatea și spiritul critic” este iarăși un fals grosolan, pentru că în Epoca Luminilor, când s-a dezvoltat spiritul critic, nu toate imperiile europene l-au acceptat, iar acest refuz s-a perpetuat până astăzi, în țări moștenitoare de imperii cum sunt Rusia și Turcia. Nu numai că nu sunteți intelectual, dar ați menționat aici niște vorbe „din popor” care pot fi lesne puse pe lista narativelor dezinformării antieuropene. Din contră, astăzi UE este singurul spațiu de libertate și gândire critică în Europa, când alte țări au luat-o de mult timp pe căi nedemocratice.
Toate avertismentele nu fac nici cat o ceapa degerata, daca nivelele de educatie, instruire si informare ale celor avertizati sunt scazute. Pe de alta parte cei educati, instruiti si informati sunt permanent „in garda” si miros dezinformarea de departe, deci nu trebuie avertizati. Asa ca nu mi-as pune prea mari sperante in „avertismente”.
Preocuparea UE si actiunile sale inteligente si hotarate ar trebui indreptate catre trompetele rusesti si catre agentii de influenta ai rusiei infiltrati in statele si in organismele europene. Toate statele est-europene au fost infiltrate, de-a lungul timpului, cu agenti de influenta pro-sovietici, agenti activi si astazi. Austria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovavcia, Romania, Bulgaria sunt adanc infiltrate, inclusiv la nivel inalt, de pro-sovietici mai mult sau mai putin acoperiti, uneori grupati in partide (mai mult sau mai putin etnice). Unele dintre statele mentionate incep sa ia masuri (de demascare, expulzare, descurajare), dar la noi nu vad sa se miste ceva serios, in acest sens.
UE trebuie sa stea, ferm, pe picioarele sale, sa se bizuie mai putin pe SUA, sa-si aleaga lideri educati, instruiti, integri, hotarati si cu viziune si sa inceapa cat mai curand sa arate ca isi poate ridica potenta politica, informationala si militara la nivelul potentei economice. Daca e nevoie sa dea palme peste bot Austriei, Ungariei, Slovaciei etc., sa o faca, fara loc de echivoc. rusia putinista trebuie sa primeasca un mesaj ferm, altfel va plusa la infinit.
In principiu sunt de acord cu multe idei ale dvs. Insa ca peste tot – nu totul este corect. DA – avem mult mai mare deschidere fata de nou (firmele straine vin cu produsele imediat pe piata noastra), primim bani sa facem (cu firmele lor), elevii nostrii se pot duce in UE sa invete etc. DAA trebuie sa luam in considerare ca
1. UE nu este o structura bine gandita. E partial gandita, pentru anii 80, pentru politicile de atunci, pentru oamenii de atunci din tarile civilizate de atunci din vest. Nu pentru o populatie ce se confrunta cu imigratie record, cu schimbarile care par la ordinul zilei, cu lipsa de bun-simt din ziua de azi, cu f multe tari atat de diferite cu probleme atat de diverse. Adica – trebuie luata o decizie clara. Fie sunte o uniune – si toate deciziile se iau la Bruxelles sau suntem tari individuale si deciziile se iau separat. Nu se poate si calare si pe jos. De asta nu o sa fie UE o putere globala. Ca nu e hotarata. fie suntem europeni si atat fie suntem francezi, germani, romani si atat. Caile astea de mijloc arata ezitari si lipsa completa a unei hotariri in ceea ce priveste viitorul.
2. Acceptarea tuturor imigrantilor la gramada doar pentru a creste numarul oamenilor din UE e o politica complet nesustenabila. Adica vezi mai bine unde se poate ajunge – Franta e cel mai elocvent loc. imigrati neintegrati care nici macar nu vorbesc limba franceza si se inchid in ghetouri in care iti e frica sa mai intri. Inclusiv politiei franceze ii este frica sa intre. Intra cu armata ca sa le tina spatele. E de-a dreptul jenant intr-o tara considerata libera si democratica.
3. Nu mi se pare corect sa imi inpui tu sa vad in toate filmele si serialele de pe toate platformele de streaming si TV produse gay/lesbi/LGBTQ+ adica da-mi posibilitatea de a putea filtrea aceste lucruri – pe care eu le consider a fi impotriva firii si a selecta ce vreau sa vad. Nu am nimic cu ei, insa nu vreau sa am de-a face cu asa ceva.
4. Acum fie vb intre noi – chiar crezi ca UE nu vrea mana de lucru ieftina si piata de desfacere? Serios? Pe cine incerci sa convingi? Copii de 4 ani? Orice companie si stat vrea asta. Iar faza cu gunoaiele trebuie sa te uiti la cate mii de TIR-uri cu gunoaie intra cu adevarat in tara – nu numai alea cateva oprite de cand Austria nu ne lasa in Schengen. Pune camere la vamele din Romania si o sa vezi cu adevarat. Si dupa sa ma iei cu „strangerea selectiva a gunoaielor pentru recuperarea si procesarea suplimentara”…. poate e asa in tarile civilizate din vest. Dar la noi e doar propaganda. Si o fac doar prostii – cei cu firme mari, pile, relatii etc nici macar nu sunt deranjati pentru asa ceva. Nu ca in stainatate unde legea e lege pt toti. De aceea vin toti „Tate” din lume aici – ca fac tot ce vor fara sa in intrebe nimeni nimic.
Un eseu care arata cum trebuie sa intelegem UE. Dupa 1990, extinderea UE s- a facut din principii de extindere ale pietelor comerciale si pt.noi resurse de forta de munca. Nucleul germano- francez a condus troica UE. Dar a lipsit partea administrativa, juridica si fiscala, militara. Perioadele de finantari 2007- 2014, 2014- 2021 si 2021- 2027 au lasat loc pentru proiecte proaste si bani cheltuiti in vant. Fara o evaluare riguroasa si efecte benefice. Cert ca UE are nevoie de reforme structurale, reducerea numarului de parlamentari si functionari, a birocratiei, de mai mult control. Propaganda anti UE apare tocmai datorita unor disfunctionalitati reale pe care le speculeaza la maxim.
Stiti ca pe formularele de call de proiecte de cercetare finantate UE exista rubrica pt cercetatori M, F si „non-binari”? UE chiar da impresia ca se ocupa de curburi de castravete:)
In fata razboiului UE de impresia unui contabil cu chelie pierdut intr-o incaierare de strada. Si asa si se descurca. Mocaiala si chinuiala maxima – dar NU reusesc decit sa anunte proiecte de fabrici si discutii si comisii „obuze la final de 2025” – in timp ce alea 1 000 000 de obuze promise nu au mai ajuns niciodata pe front. O sa bage ucrainienii in tunuri hirtoagele UE cu invitatia Ucrainei de aderare sa traga cu ele in rusi?
UE a pierdut 20 de ani (aprox anii 90 – 2010/2015) cind chiar putea marca la capitolul entuziasm. In loc sa arunce cu bani in POSDRU , in cercetari despre gen si in incluziuni idioate mai bine investeau in propaganda (exista si propaganda buna) ca sa creeze un sentiment pro-european, chiar patriotic.
Isi imagineaza cineva ca generatiile viitoare ar merge la razboi pt UE?
Isi imagineaza cineva ca o mina de birocrati si contabili pot crea un feeling de coeziune si vreun sentiment de apartenenta, in timp ce tin sedinte si comisii?
Da, UE e e o idee grozava, poate cea mai buna idee de la imperiul roman incoace, dar va pieri pe mina ei, consumind bani pe proiecte inutile si reglementindu-ne sobele din case, masinile din curte, faina de gindac, non-binarismul sexual, lesbienele de culoare in scaun cu rotile , cum sa taiem porcul si cum sa trecem strada…
Da, iata un exemplu elocvent pentru oportunitatea articolului asta, alaturi de plandemie, incalzirism, neomarxismul UE si nocivitatea Green Deal.
@Neamtu tiganu
„comunismul a fost un lucru frumos”? Pe bune?
Mr. Goe 09/04/2024 La 8:05
Domnul meu, de nu era UE mai lucrai matale prin Nemtia si mai ales la companii din alea de te plăteau regeste?
Patrunderea mea in Germania nu are nici o legatura cu EU. Atunci cind am facut-o eram un dubios dintr-o tara estica care trebuie verificat la singe si care nu avea nici drept de munca. Si nu se mergea cu buletinul niciunde… din contra, trebuia sa stau la cozi la ambasade sa iau vize peste vize. Angajarea mea pe bani multi se datoreaza exclusiv performantelor mele, in legea germana, nu europeana, exista o clauza pt specialisti, acestia primeau permis de munca si de sedere.
„Angajarea mea pe bani multi se datoreaza exclusiv performantelor mele”…..
Mă băiatule, pentru tine totul se rezumă la bani…. Burta și buzunarul contează, nu egalitatea în drepturi și libertăți. Germania ți-a oferit loc de muncă tocmai pentru că este membru UE, iar asta nu are vreo legătură cu faptul că România încă nu era membră UE când ai plecat tu. Încă un lucru, să știi că nu ești de neînlocuit.
In comunism, inimile noastre erau înflăcărate, iubirea fata de partid și de conducător era înflăcărată, drumul nostru (n.r. al poporului) era luminos, viitorul nostru era luminos. Chiar si Soimii patriei zburau spre lumina.
Bravo Judex, mi-ai zis-o, praf m-ai facut, da ce e aia A3 si cine e Piedone? Si ce e cu Mircea Badea, e unu rau sau bun, ca nu prea-l stiu? E d-ai nostri?
Da, e de-ai vostri.
Cand ai spus „propaganda neo marxista ” te-ai descalificat din start. E ca si cum ai vrea sa auzi argumente logice si pertinente la antena3.
Bun articol! Dar mult mai bune sunt criticile față de UE. Sunt cele mai convingătoare dovezi că UE este un lucru bun. Departe de a fi perfectă, uniunea se dezvoltă și se îmbunătățește constant. Nu am citit până acum vreo critică solidă, care să arate clar, de la alfa la omega, ce nu ar fi bun în UE. De ce sistemul e putred, e prost conceput, e perimat sau utopic. Dimpotrivă, tocmai „criticile“ sunt inconsistente, atacă probleme mărunte, adeseori bazându-se pe informații incomplete sau chiar false. Alteori se fac asemănări forțate cu regimurile totalitare, iar etichetele “stanga”, “neomarxism” sau chiar “comunism” nu lipsesc niciodată, deși nimeni dintre utilizatorii lor nu le poate argumenta. Sau, cel mai frecvent, este criticată o situație a cărei soluție este tocmai mai multă integrare, iar nu mai puțină uniune europeană. Nu am citit niciodată, dar absolut niciodată, vreo critică urmată de “cum ar trebui să fie” sau măcar de “cum văd eu Uniunea Europeană”.
Suportul acordat de catre Romania natiunii ucrainiene nu va putea fi uitat in veci .Practic natiunea ucraineana este in faza in care ea devine existent adevarata .Intreaga omenire va face acum diferenta intre ucrainieni si rusi ceea ce pina acum era o iluzie .Natiunea ucraineana a dovedit intregii planete ca exista .Reconstructia Ucrainei vine la pachet cu ajutorul acordat in acesti doi ani Ucrainei .Deciziile Presedintelui Iohannis sunt in mod evident parte a intelegerii viitorului .In mod natural ceteteanul ucrainean nu mai poate acum coabita cu etnicul rus .Crimeea va redeveni parte a Ucrainei .Tot ce pot spera rusii este Donbasul ce acum a devenit un imens morman de moloz .Ucraina si reconstructia ei ofera ofera UE 10 ani de competivitate economica .Vom reconstrui Ucraina .Viitorul sef al NATO (Presedintele Iohannis ) a pariat din nou pe „calul” corect
Lectura „placuta”: https://www.g4media.ro/ancheta-asupra-unei-retele-de-propaganda-rusa-in-cadrul-parlamentului-european-premierul-belgian-membri-ai-parlamentului-european-ar-fi-fost-platiti-de-moscova-pentru-a-promova-propaganda-kremlinul.html
Stadiul de provincie ruseasca la care a ajuns UE dupa decenii de frecat presul la intrarea in Kremlin. Cam la asta se reduce viziunea proiectului european.
Eu sunt platit de UE. Bine. Foarte bine. Dar mi s-a acrit ca de cate ori deschid intranetul sa citesc, aproape saptamanal, despre cat de faina e comunitatea LGBTQ…, de cat de oropsiti sunt ei, etc. M-am saturat sa stiu ca nu o sa obtin prea curand o pozitie de management pt e posibil ca un adept LGBTQ da mai bine in statisticile HR. Nu-mi spune ca nu e asa, nu-s de ieri de azi in lumea asta.
Fiecare face ce vrea acasa, dar propaganda Comisiei, Parlamentului, a ajuns ridicola.
In alta ordine de idei mi-e scarba cand in aeroport in Bxl, pe culoarele de la sosiri, este o relama de 5 metri pe 2 cu Welcome to Brussels si doi rasuciti care se saruta. WTF, sa isi puna posterul asta la ei acasa, nu pe unde trec eu cu copiii.
Vorbesti de Rusia, etc. De Qatar gate nimic, de alte ‘gate’-uri din Comisie nimic. Nu iese fum fara foc, nu?
Ucraina. Vai de amaratii care au ramas acolo in zonele de razboi! Smecherii (ele mai ales) din UA merg in Bruxelles la cluburi unde abonamentul e 250 euro pe luna, cu Porsche. Mergi in cursul saptamanii la Aspria Rasante. Desigur, exceptii, etc.
Una peste alta, cam nimanui nu-i pasa de alegerile europarlamentare, marea majoritate niste dusi de val, prea putini care inteleg ce se intampla acolo. Fiecarea vrea un os de ros. Mergeti la vot!
Sunt cateva decenii de cand propavaduiesc sfanta comunicare cu Alesii, via net, fara niciun rezultat.
Contribuabilul roman este totalmente amortit, incapabil sa inteleaga ca marionetele injiltuite la Brussel si Strasbourg au obligatii pe care daca nu le respecta sunt sanctionate disciplinar, financiar .
Toate coordonatele profesionale ale comisarilor ( nr de telefon, adreasa email) sunt publicate.
Sesizarile cetatenilor eu sunt inregistrate si urmarita solutionarea problemelor.
Functionarii Eu primesc calificative in functie de modul in care au comunicat cu cetatenii.
De frica, alesii se mişca.
Daca romanii ar fi insistat politicos dar ferm in solutionarea problemelor nationale din domeniul transporturilor, sanatatii, poluarii, daca si-ar fi exprimat exasperarea privind agresivitatea propagandei pro transgender, nu se ajungea la ce vedem ca s-a ajuns.
A deranjat-o cineva pe Adina Valean privid jalea, rusinea nationala din transportul feroviar si rutier din Romania?
Daca avand ditamai Comisarul la Transporturi suntem sub nivelul Albaniei este si responsabilitatea contribuabililor romani.
https://commissioners.ec.europa.eu/index_fr
Cat priveste miscarea de modificare a identitatii biologice a speciei umane, sunt 4 departamente dirijate de Comisari Eu carora va veti puteti adresa in viitoarea legislatura mai ales ca vor propune modificarea Constitutiei in chestiunea „identitatii de gen”.
https://youtu.be/OKENiPAJZes?si=gvoiXAu_Dihny_O4