miercuri, ianuarie 20, 2021

Centenarul și sărbătorirea lui-o sinecură pentru clientela de partid și un eșec previzibil pentru țară

În urmă cu un an și mai bine, la puțină vreme după începerea guvernării PSD-ALDE, la numai câteva zile după instalarea Executivului condus de dl. Sorin Grindeanu, președintele Klaus Iohannis care deja dibuise adevăratele intenții ale coaliției, dorința acesteia de a-și face mendrele, de a încăleca justiția, de a roade toate oasele ce pot fi roase, a rostit o cuvântare premonitorie,
Profitând de apropierea aniversării Unirii Moldovei cu Țara Românească, președintele făcea o comparație între politicienii de odinioară și cei care în zilele noastre își bat joc de-a dreptul de trecutul, de prezentul și de viitorul țării.
Nimic mai relevant și mai întăritor pentru spusele de acum un an și mai bine ale domnului Iohannis decât dezvăluirile făcute îndată după înțeleapta decizie a ministrului Culturii și Identității Naționale, dl. George Ivașcu, de a solicita revocarea din funcția de secretar de stat a numitului Cotîrleț Paul. Până înainte de momentul numirii un politician de mâna a treia, un sportiv eșuat care a primit cadou o funcție. Un ambuscat în sarcina căruia cădea coordonarea Departamentului Centenar. Nu numai că sus-numitul ajunsese să ocupe o funcție importantă pentru care nu îl recomandau nici mintea puțintică, nici pregătirea profesională zero, ci doar apartenența politică, protecția de care avea parte din partea fostului premier Mihai Tudose și prietenia cu fostul ministru, alt ambuscat, alt neavenit, un ins pe nume Romașcanu Lucian, junele Cotîrleț a miluit cu posturi vreo câțiva prieteni. De aceeași calitate și cu aceeași pregătire precară. Frizeri, coafeze, lăcătuși, instalatori la bază, băieți mai mult sau mai puțin deștepți, șmecherași de duzină, inși care și-au făcut rost de o diplomă care atestă că ar avea studii superioare. Eliberată de cine știe ce facultate privată pentru care nu învățământul contează, nu prezența la orele de curs, ci achitarea la timp a taxei de școlarizare.
Practic, Departamentul Centenar, parte a Ministerului Culturii și Identității Naționale, a devenit o sinecură, un loc unde se făceau că lucrează sluguțe de partid, mai exact cadre de perspectivă, cărători de genți, în campaniile electorale lipitori de afișe. Adică tineri sau mai puțin tineri care habar nu aveau despre ce fel de centenar e vorba. A căror unică certitudine era până mai deunăzi că sloganul, greșit, de altfel, „România 100”, reprezintă eminamente o creație a partidului care s-a gândit să le dea și lor câte o slujbă la cădurică și mai de Doamne-ajută plus leafa aferentă. Ambele garantate de Stat. Și de întruchipările lui lumești cu numele de Cotîrleț și Romașcanu. Tuturor potrivindu-li-se vrobele lui Costache Negruzzi: „Cu iaurt, cu gugoşele, te făcuşi vornic, mişele!”.
Tot zilele acestea a ieșit la iveală faptul că nici una dintre așa-zisele „ acţiuni” aprobate în urma Concursului de proiecte organizat de același Minister oropsit și prin bugetare, și prin oamenii de slabă calitate pe care îi are în frunte, manifestări ce trebuiau să beneficieze de finanțare în primele trei luni ale anului 2018, nu au primit până acum nici măcar un singur leuț. Că fie au fost amânate sine die, fie s-au consumat așa, ca să nu se spună că nu s-a făcut nimic.
De vină pentru crunta nepăsare, pentru această incalificabilă bătaie de joc la adresa României, a istoriei și a conștiinței naționale fiind certurile, conflictele endemice, lupta pentru putere de la vârful PSD, frecventele schimbări de guverne, dar și de personal de la nivelul Departamentului.
La începutul lunii februarie publicam un articol în care atrăgeam atenția asupra iminenței unui eșec de proporții naționale în privința sărbătoririi Centenarului. Astăzi sunt încă și mai sigur că, în afară de acțiuni patriotarde, de parade ale politicienilor, de doine, balade, recitări și jocuri populare, de nesfârșiste zaiafeturi cu mititei, mămăliguță și sarmale, de indigeste comemorări și conferințe nu vom avea parte de mai nimic. „România reunită” nu e altceva decât un slogan politic care şi-a ilustrat lipsa de conținut și de impact în conștiința contemporanilor noștri sâmbătă, cu ocazia Congresului extraordinar al PSD. O va face cu certitudine în săptămânile și în lunile următoare. Dincolo de vorbele de clacă din haoticul discurs rostit sâmbătă la Congresul PSD de președintele acestuia, dl. Liviu Dragnea.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Ca Centenarul va fi un esec este deja o certitudine.

  Meritoriu e, insa, faptul ca presedintele ” Romaniei lucrului bine facut ” a dibuit adevaratele intentii ale PSD si ne-a blagostovit cu o cuvantare. Cuvantare din care – se pare – trebuia sa intelegem cat de nemernici sunt actualii politicieni, care isi bat joc si de trecutul, prezentul si viitorul tarisoarei noastre dragi, politicieni, fosti colegi de coalitie – dealtfel – cu domnia sa.

  Profit de acest prilej sa intreb : ce deosebeste Romania de azi – „Romania lucrului bine facut” de Romania „hahaitului” presedinte Basescu ? Ca tot s-a anuntat optiunea unui partid de a-l sustine pe meritoriu actual presedinte pentru un nou mandat.

  • Din modul cum pui problema, este clar ca te-a deranjat articolul d-lui Morariu. Mai mult decat atat, a persifla ideea „Romania lucrului bine facut” denota ca esti tabara celor acuzati in articol. Presedintele Johannis nu are, conform Constitutiei, competente administrative asa incat esecul tuturor „programelor” de dezvoltare economica si sociala apartin acestor imbecili pusi in functie de sultanul de la Teleorman.
   Cand si-a lansat deviza, pe care tu o iei in raspar, Johannis avea in vedere ca guvernantii trebuie sa fie nu doar competenti pe domeniile de care vor raspunde ci si buni manageri. Sandramaua psd s-a dovedit a fi doar o furnizoare de nulitati si escroci, care n-au reusit sa implementeze „maretul” program de guvernare poate si din cauza ca doar zdragnea il cunostea din scoarta in scoarta…
   Toata guvernarea psd s-a dovedit un FIASCO asa ca nu e deloc o surpriza ca problema sarbatoririi Maretului eveniment din 1 decembrie 1918 fost pasat unor terchea berchea care nici nu aveau habar despre care centenar e vorba

 2. Dragnea da banii vostri de Centenar pe pensiile speciale ale slugilor de partid, pe salariile triple din administratie, pe contracte paguboase, pe vacante la mare pentru administratie sub acoperirea unui „curs de perfectionare”.

  De ce? Fiindca n-ati mers la vot.

  Puteati vota cu USR, nu puteti sa ziceti ca n-aveati cu cine.

  Oare ati inteles ca a nu merge la vot inseamna distrugerea tarii? Vom vedea in 2019 si 2020.

  • Perfect de acord!

   Cand aud ca vezi Doamne USR-istii nu sunt bine organizati, ca nu sunt inca un partid (de la parte, a tine parte) explic ca in timp se vor organiza, vor veni spre ei si oameni care stiu sa-i organizeze. Desigur va exista riscul infiltrarii unora pusi pe dezorganizat orice nu este aliat cu Sultanatul lui Dragnea.
   Atunci incet incet in Parlament vor accede si alte persoane, animate de bune intentii. Va fi greu, dar cum va fi daca pana in 2040 va fi tot PSD la putere, un PSD sfertodoct, care va jugula justitia, va pedepsi pe toti care cracnesc (prin viitoarea lege a defeaimarii) etc?

   Indemnul „scrieti baieti, numai scrieti” se transforma „mergeti la vot si votati cu partide unde sunt oameni integri, nu slugi!”

 3. Nu mai e nevoie sa se sarbatoreasca Marea Unire. S-a vazut la Congresul psd. ca vom avea in vara ,, Marea Unire” a liderului psd Liviu Nicolae Dragnea cu aleasa inimii sale.
  Cum ar putea sa se sarbatoareasca in acelasi an doua uniri. Ne-am face de rasul EUROPEI !

 4. Stimate Dle. Morariu,

  Total de acord cu Dvs.
  Sint convins insa ca nu se mai poate face nimic, chiar daca Dl. Ivascu ar fi omul providential in fruntea Ministerului Culturii. Nu mai este timp si , cu PSD la putere , orice actiune cit de cit ” normala” ar fi sortita esecului. Mai bine fara,.
  Poate Dl Ivascu ar fi macar in stare sa frineze / stopeze avalansa care va urma de ” acțiuni patriotarde, de parade ale politicienilor, de doine, balade, recitări și jocuri populare, de nesfârșiste zaiafeturi cu mititei, mămăliguță și sarmale, de indigeste comemorări și conferințe ” Ar fi, o realizare memorabila si asta.
  V-as sugera totusi ceva. Pentru o cit mai corecta intelegere a ce se intimpla azi in Romania, propunei si militati pentru o dezbatere deschisa in jurul a doua carti: remarcabile ” Dece este Romania altfel ” de Lucian Boia si „Dece este Romania astfel” , volum coordonat de Vintila Mihailescu

  Cu stima, Dan Nicolescu

 5. Societatea civică matură are azi libertatea să discute orice temă din treburile publice. E greu de înțeles de ce se continuă până azi cu aceleași lozinci (cu miros din trecutul recent naționalcomunist) de sus către cei de jos.

  … „.. în afară de acțiuni patriotarde, de parade ale politicienilor, de doine, balade, recitări și jocuri populare, ….. de indigeste comemorări și conferințe nu vom avea parte de mai nimic. „România reunită” nu e altceva decât un slogan politic care şi-a ilustrat lipsa de conținut și de impact în conștiința contemporanilor noștri .. „….

  Mitologia naționalistă 1938-1989- 2018 e de 80 ani aceași. Continuitatea de la naționalismul legionar ortodox interbelic, la naționalcomunismul autohton, pâna la naționalismul identitar („academicienii „ 2017.. identitate, pericol … ) izolationist de azi, influețează o mare parte a opiniei publice cu „mitologia naționalistă mincinoasă“.

  România europeană se ascunde bine în anul centenarului. Peste un an Bucureștiul preia președinția UE 2019.

  1) ZE/UE
  O orientare PRO –UE fără doar și poate nu se aude din partea guvernului & parlamentului dâmbovițean 2018. După 10 ani partener în UE.28 România nu și-a clarificat participarea la noul concept francez de integrarea mai pronunțată.

  2) Fără vecini
  Statele balcanice propagă pâna azi „mitologii naționaliste“ care mai de care mai absurde (Macedonia-Grecia, Serbia-Kosovo). Manipulate de un secol de diferite guverne naționaliste aceste societăți /culturi balcanice se deosebesc esențial de iluminismul occidental, de raționalismul devodit în vest (UE.6/EWG- NATO) după 1945. Vestul a ajuns la bunăstare și prosperitate în 73 de ani de pace, estul balcanic a rămas cu un decalaj „secular“.

  3) Noul parteneriat în UE.28 și NATO nu a dus în zona est- balcani la o îmbunătățire esențială a relațiilor bilaterale între vecini. Infrastructura nu e legată (linii eletrice Kosovo-Serbia au perturbat în martie 2018 toată rețeua europeană) între vecini.

  4) Ce înseamnă sărbătorirea Declarației de Război 1916 București (infrângerea victorioasă) după un secol?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.